Förberedelser

Hej allihopa! Längesen jag skrev något men jag tänkte kika in med en tag om mitt blivande utbytesår så då kör vi :)

Var ska du spendera ditt utbyttesår?

USA

vilken organisation åker du med?

Jag åker med explorius!

Var skulle du helst vilja bli placerad?

Jag har inte direkt någon stat som jag helst skulle vilja hamna i men gärna någonstans där det är varmt ;)

Har du fått familj eller gjort regionsval?

nej och nej, många väljer att göra regionsval men för att få en familj som passar mig bäst valde jag att inte göra något och då ha fler familjer som passar just mig :)

Kommer du åka på något förberedelseläger?

Ja, man får åka till New York i 5 dagar och är supertaggad!! Shopping och New yorks turistattraktioner tror jag kommer vara en bra start på året och för att landa lite.

Vad ser du mest fram emot?

Jag ser mest fram emot dom mest amerikanska, som att gå på home coming, prom, pep rallys, umgås med familjen och kompisar och speciellt thanskgiving och halloween! Att få ett nytt hem och en till familj! Men såklart är listan lång och ser fram emot sjukt mycket.

Vad fruktar du mest?

Jag fruktar flera grejer såklart eftersom det är ett helt nytt land och en ny kultur. Dom första veckorna i high school tror jag kommer vara nervösa och jobbiga eftersom jag inte kommer känna någon och vara osäker på språket. hemlängtan fruktar jag lite men brukar inte ämna så mycket hemlängtan dock så vi får se hur det går med det! Jag vet att många människor i småstäder brukar ha annorlunda åsikter än vad jag har och jag fruktar lite att vilja säga vad jag tycker och sen inte bli accepterad för det jag säger.

Vill du prova någon ny sport?

verkligen, haha jag ser mitt utbytesår som en chans att börja på en ny sport och prova olika saker så det vill jag absolut. Kanske volleyboll om det finns, tennis skulle jag också vilja testa, en dröm är ju cheerleading med jag är ju så otroligt osmidig och kan verkligen inte göra volter och sånt där så det skulle ju vara en utmaning hehe....

Vad kommer du sakna mest?

Jag tror att jag kommer sakna kompisar och familj såklart, svensk mat och svenskt godis men också att kunna säga vad jag tycker och bli behandlad mer som en vuxen.

I USA, kommer du åka på någon arrangerad resa?

Inte någon annan än New york i nuläget, jag hoppas på hawaii men det har jag inte tagit upp med mina föräldrar än...

Namnge tre platser du vill söka i USA

1. New orleans

2. Rocky mountains

3. Yosemite national park

Tro du att det kommer bli ett bra år?

Definitivt, jag tror att det kommer vara ett så lärorikt år och är så spänd och kan inte vänta till den dagen planet går från Arlanda till new york!

Näst nästa vecka ska vi utbytisar från Stockholm träffas och fika och bara snacka om nästa år vilket kommer vara väldigt skönt då alla är minst lika taggade och man inte direkt tråkar ut någon med sitt snack ;)

Likes

Comments

Förberedelser

Hej just nu sitter jag i skolan och väntar på nästa lektion, det är en lång dag idag och när jag kommer hem planerar jag att ta en välförtjänt (tycker jag) powernap. Jag skulle behöva plugga lite och ta igen en läxa som jag helt hade glömt som skulle vara inne idag men får se om jag gör den ikväll istället.

Nog om min dag för det var inte vad det här inlägget skulle handla om utan mer om hur man söker som utbytesstudent, vilka företag man kan åka med, ansökningshandlingar och hur man förbereder sig för sitt utbytesår.

Så, allt börjar med en intervju med det företaget du åker med, det finns flera företag så du kan gå på intervju med flera stycken och sedan välja det som känns bäst för dig. Jag åker med företaget Explorius, jag gick endast på intervju med dom men kände direkt efter att det var det företaget som jag ville åka med. Man fick svara på frågor om hur man kulle hantera vissa situationer, tex om man längtade hem. Sedan fick man göra en del på engelska där dom kollade att man hade grunderna i språket och kunde göra sig förstådd.

Efter man fått samtalet att man blivit accepterad eller inte påbörjar ansökningshandlingarna, wow vad det var mer än väntat, man fick 17 olika formulär som man på vissa skulle svara på frågor om sig själv, vissa lämna till lärare så dom fick fylla i och massa mer, det som var svårast tror jag var när man skulle svara på komplicerade frågor på engelska, det kunde vara någon fråga som handlade om hur man skulle hantera en situation där dina kompisar var ledsna, så det var lite konstigt. En sak som också var svårt var att skriva sitt personliga brev, det behövde´vara handskrivet och på ett A4, i det brevet skulle man alltså skriva om sig själv, sina intressen och göra ett bra intryck så det blev lite tufft att få plats på en sida men det gick tillslut . Man fick en månad på sig att göra klart detta men jag behövde mer tid efter det och då förlängde dom tiden, så om du inte hinner klart i tid är det lugnt. Efter man har skickat in sin ansökning granskar dom den och checkar så att allt är som det ska innan dom skickar den till USA var dom ska granska den med. jag fick komplettera en del grejer men inget stort.

När man har skickat in allt och man har kompletterat dom sakerna som behövs får man vänta haha. Hur länge beror på men allt tar tid, för vissa tar det några veckor för att få sin ansökan accepterad av CETUSA och för andra tar det längre. Det gör det för mig, vilket oroar mig smått men det är bara för att jag är så uppspelt och vill få min familj haha. Jag mailade och frågade min kontaktperson om det s vi hoppas på det bästa. Det är alltså efter man har blivit accepterad av CETUSA som dom börjar leta efter en värdfamilj, min kompis fick en tidigt och hon har redan jättebra kontakt med familjen och den verkar super.

I nästa inlägg kommer jag skriva om Get ready mötena som man kan gå på och vad man får reda på där så stay tuned så hörs vi, kram


Likes

Comments

Förberedelser

Hej och välkommen till min blogg, jag hoppas att du kommer finna den användbar om du funderar på att söka som utbytesstudent, är en eller helt enkelt bara vill följa mitt år i USA.

Trots det faktum att jag åker om 5-6 månader (vilket känns som en evighet 😪) finns det så mycket att göra innan och många saker som man behöver och kommer få reda på innan sitt år utomlands. Men som tur är har du lång att förbereda dig vilket behövs, tro mig.

Så kika in lite då och då, så hörs vi.

Kram Hanna

Likes

Comments