Häromdagen köpte jag mitt första objektiv! Har spanat in ett objektiv med kort skärpedjup i vad som känns som år, och äntligen har jag nu fått hem det och jag bara ääälskar det. Blir så himla fina bilder, särskilt porträtt och mat blir lite extra bra med denna bomullsmjuka bakgrund. Nikorr AF-S 50mm f/1.8 G heter det! 

Bjuder på lite testbilder i form av glad, härlig far, frukost och mina nyinförskaffade tomatplantor!

Favvofrullen just nu är havregrynsgröt med mosad banan och kanel i. Frysta björnbär (som hinner smälta något under den heta gröten), färska sommarbär, kokos och Green Choice creamy jordnötssmör. Rekommederas!!

Å! Just det! Just nu läser jag The Outsiders med S. E. Hilton. So far so good. Återkommer med recension.

"mmmhmm!"

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

1.

JORDNÖTSSMÖR!!!

Tröttnar aldrig på denna läckerhet! Köper lite olika märken men Green Choice är god och relativt billig! Varierar mellan "creamy" och "crushy". Tips är att köpa enkilosburken, billigare!

Toppar alltid min gröt eller smoothiebowl med en klick nötsmör. Då får jag både hälsosamma fetter och boostar med lite protein också! Kompletterar så bra till gröten/smoothien som nästan bara inehåller kolhydrater.

2.

Bananer. Bananer är alltid bra att ha hemma. Bra som snabbt mellanmål, bra bas i smoothies och alldeles underbar att mosa ner i havregrynsgröten som får en liten smak-boost av sötman i bananen (gärna med lite kardemumma och kanel också, tips tips!). Jag sparar alltid ett gäng som får mogna och bli riktigt brunprickiga som jag sedan fryser in. Dels är de som sötast och mjukast då och är dessutom lättare för magen att smälta. Av den frusna bananen gör jag bananglass eller micrar i micron och häller i min gröt (om jag inte har några färska hemma).

3.

Dadlar. Såna himla bra små filurer. Kan användas i bakning i så mycket olika recept. Senast mixade jag dadlar och skållad mandel i matberedare som botten på en cheescake nu till midsommar, blev huuur gott som helst (svårt att inte äta upp botten innan kakan var klar kan jag säga hoho).

Kan läggas i smoothies, som de är eller blötläggda någon timma innan för extra krämighet. Eller använd som sötning till iskaffet nu i sommar. Hacka ner i gröt för lite sötma etc etc.

Ja ni hör ju, finns hur många användningsområden som helst!

4.

Torrjäst! Otippat smidigt ju. Varför har jag inte köpt det tidigare?! Förr låg alltid mina små jästkuber i kylskåpet och blev dåliga och fick jag lust att baka var det bara att sätta sig på cykeln och köpa ny. Väldigt omständigt. Torrjästen står snäll och väntar och kommer bak-suget är det bara att sätta igång!

5.

Citroner. Så. Himla. Gott. Är det något jag VERKLIGEN alltid har hemma så är det citron! Är man som jag och inte tycker om så oljiga sallader så är citron perfekt att pressa över som ersättare. Sallader kan ju bli lite torra annars. Även gott på broccoli och andra kokta gröna grönsaker. Har jag vitkål hemma så gör jag alltid pizzasallad med citron istället för vinäger, som jag inte är så stort fan av. Citron + riven vitkål + salt och peppar = himmelskt god och fräsch ( och nyttig!!) sallad.

6.

Färsk vitkål. Ett relativt nytt tillskott här hemma. Dels är det billigt (köper på mig mycket när det är extrapris = 5kr huvudet?? så billigt), dels är det krispigt och gott med citron - som jag nämnde här ovan - men vitkålen är också rik på nyttigheter för vår kropp! Den innehåller blandannat C- och K-vitamin, folsyra och kalium och fullt med bra bakterier för lilla magen! Läs mer här.

7.

Koffeinfritt kaffe. Händer det er också att ni blir fikasugna på kvällen men blir alltför påverkade av koffeinet i kaffet? Här är lösningen. Jag hade fördomen att koffeinfritt kaffe inte smakar bra, men mina fördomar till trotts så smakar det förvånansvärt gott! Denna sort använder jag till min bryggare. Tips tips.

8.

Frysta bär. Gott i smoothies eller lägg under den nykokta rykande gröten så tinar de snabbt. Smidigt, gott, blir inte dåligt fort som färskt blir (får alltför ofta slänga färsk frukt och bär) och gott! Köper oftast Ica basics storpack av hallon 1kg och jordgubbar 1kg. Björnbär är också billigt och ack så gott.

9.

Kikärtor. Eller närmare bestämt hummus! Jag har nästan alltid en burk egengjord hummus hemma, använder detta recept. Gott på macka eller som dipp till grönsaker. Köper man torkade kikärtor sparar man dessutom inte bara en ofantlig mängd pengar, det blir också en väldig skillnad i smak! Egenkokta kikärtor har som en nötig underton vilket färdigkokta kikärtor helt saknar enligt mig. Blötläggs över natten och kokas enligt instruktionerna (typ dessa ) på paketet. Senast köpte jag de ekologiska från Garant.

10.

När det är extrapris brukar jag köpa på mig ett gäng påsar med fryst klyftpotatis. Dels tycker jag det är gott, dels är det smidigt och enkelt då det inte krävs någon som helst beredning. Ba fram med lite bakplåtspapper och in i ugnen! De är redan lite oljade med solrosolja. Jag köper oftast de med skal från Coop.

Likes

Comments

Chiapudding kan tyckas uttjatat men HALLÅ låt oss enas om att det ÄR ett asbra mellanmål? Särskilt när man är på språng. Förbereds dagen innan och kan toppas/smaksättas med typ vad som helst?! Sen är det bara att grabba tag i puddingen (som fördelaktigt förvaras i en glasburk, jag brukar spara mina förbrukade jordnötssmörsburkar) och rusa iväg!

Recept

3 msk chiafrön (jag använder svarta)

2 dl valfri mjölk (typ mandel- , soja- , havremjölk etc)

1 krm vaniljpulver

eventuellt någon sötning, här använde jag 1 msk lönnsirap

Här toppat med färsk frukt och bär. Du kan också toppa med hackade nötter, kokoschips/riven kokos, hampafrön eller annat frö du tycker om. Vill du skoja till det lite varför inte lägga till lite kakao så blir det chokladpudding. Toppa med jordnötssmör, kakaonibs och lönnsirap. Chiapuddingen kan även användas som topping på din smoothiebowl eller nicecream, rekommenderas! Hälsosamt och gott helt enkelt!

Likes

Comments

JA denna bok är en klyscha, men det sägs en hel del bra om stress, hantering av alla symptom och relationer och hur en vårdar dem.

Jag lyssnar på den som ljudbok, tänker att det är lättare att ta in tips om stress lyssnandes? Att läsa kräver snäppet mer koncentration? Eller är det bara jag kanske :)

Billigast har jag hittat den här , för 54 kr.

Likes

Comments

I södags bakade jag en prinsesstårta, min allra första, och det gick alldeles utmärkt utan ägg och komjölk. Den blev jääättegod!

Såhär blev resultatet. Receptet hittade jag här

Likes

Comments

En frekvent återkommande måltid (eller efterrätt?) hos mig är bananglass! Vanligast förekommande är med smak av choklad och jordnötssmör som idag fick bli dagens frukost.

Detta är perfekt när jag är sötsugen och cravear godis och sötsaker, PLUS! det är nyttigt också ;)

Ingredienser
2 frysta bananer (260 gram)
1 dl Aplro Soyadryck Original
50 gr silkestofu (typ 1 dl)
2 msk ekologiskt ärtprotein från Great Earth
1 msk kakao

Garnering:
Ekologiskt jordnötssmör från Green Choice (99,3% jordnötter)
Kakaonibs
Eventuellt lite lönnsirap för extra sötma

Mixa samman alla ingredienser i en blender eller matberedare. Silkestofun gör glassen superkrämig utan att ge någon bismak, och ärtproteinet använder jag mest för att jag tränar och då vill boosta glassen med lite extra näring, inget måste! Glassen smakar precis lika gott utan silkestofun, men krämigheten som den ger tycker jag är för god för att utesluta!

Receptet är också lätt att modifiera efter behag. Exempelvis kan du välja vilken plantbaserad mjölk som du vill, nu finns det ju så många olika att välja mellan! Silkestofun kan bytas ut mot valfri plantyoghurt, men då skulle jag rekommendera att använda mindre andel växktmjölk, eftersom yoghurten är rinnande och silkestofun en slät fast massa. Vill du få upp sötman lite kan du lägga till några dadlar eller hälla i någon söt sirap, lönn, agave, dadel etc! Eller kanske toppa med lite lönnsirap?

Kakaonibsen ger lite gott crunch i kontrast till glassen, och vill du ha extra crunch så använd ett cruchy jordnötssmör, själv föredrar jag ett slätt smör.

Tips! När du fryser banan, låt de mogna ordentligt och bli svartprickiga i skalet. Då är de som sötast och också lättare för våra magar att smälta! Dela bananen i bitar om tre (skivar du som "bananpengar" klibbar de ihop i frysen och blir väldigt svåra att separera) och frys i återförslutningsbara plastpåsar som du sedan kan återanvända.


Lite näringsinformation för er som är intresserade!

Denna portion landade på ca 570 kcal
Protein: 32g
Kolhydrater: 69gr
Fett: 19gr

Likes

Comments

Min partner Magnus blir idag 23 år. Jag överraskade med lite frukost! All vegan of course.

Nygräddade bagels (såna där frysta från Hatting) med Tofuttis cream cheese, kryddan "vitlök och örter" från Santa Maria, sallad, paprika, tomat och färsk basilika, Magnus tog en bagel med cream cheese och hallonsylt också. Våfflor toppat med lönnsirap, Oatlys iMat fraiche med vaniljsocker och färska bär.

Motljus.

Ruffsigt.

Likes

Comments

Här kommer bloggens första boktips!

För några månader sedan läste jag "Flickorna" av Emma Cline och blev helt tagen. Aldrig tidigare har jag från något media fått mina känslor, som cis-tjej i en patriarkal värld, så väl beskrivna som i denna bok. Emma Cline använder ett så fantastiskt välformulerat och målande språk som gör att boken känns som ett konstverk.

Boken är baserad på morden 1969 av "Mansonfamiljen", där Charles Manson, i boken kallad Rusell, manipulerar (större delen) kvinnor som tillsammans bildar en sekt där kvinnorna är beredda att göra nästan vad som helst för Rusell, deras glorifierade ledare. I boken får vi följa 14-åriga Evie Boyd, en tonårstjej mest som vilken som helst, som en dag får syn på några av kvinnorna från Rusells sekt. Evie fängslas av kvinnornas fria, nästan djuriska framträdande, där de springer i parken med rufsigt hår och trasor till kläder för att leta mat.

Något jag sannerligen tyckte om med boken var Emma Clines framställande av Evie och relationerna hon skapar med de övriga karaktärerna. Fokus läggs just där, på Evie och kvinnorna, snarare än Rusell som samlat dem. Rusell, som traditionellt skulle tagit en mer central roll, finns med, men mer som en biroll. Han är med mer som i periferin vilket känns originellt.

Färdigläst har jag stolt lagt den på mitt söta lilla loppisbord i vardagsrummet.

Likes

Comments

Här kommer lite bilder jag tagit på senaste.

Tänkte börja på en ny bok jag såg att Flora Wiström skrivit att hon blivit "golvad av". Då tänkte jag att jag bara måste läsa den, har läst två böcker som hon rekommenderat nyligen och tyckte mycket om båda! Flickorna av Emma Cline och En bön för de stulna av Jennifer Clement.

Jag fick två muggar från Rörstrand av pappa som en liten påskpresent och jag blev så himlans glad. Varje gång jag fikar hos honom har jag (tydligen) påpekat hur fina jag tycker de är. Så ni kan ju tänka er min reaktion. Muggarna heter Mon Amie, fint va?

"Jag får ett så fint minne när jag tänker på Rörstrand. Du är ju liten, inte ens ett år, på sommarn -97, och jag lyfter ur dig ur bilen och du bara somnar till med armarna hängandes över min rygg, stensomnar." Säger pappa.

Dax för en hederlig gammal hemmafest. I know, det var inte igår, men väldigt roligt. Vi skrattade och dansade mycket.

Vi fick höra av våra gamla klasskamrater på festen att vi är så lika "nu när ni har samma hårfärg", som de sa haha! Jag var blond och hade pagefrisyr på högstadiet, Linnea hade ungefär som hon har nu. De kanske tycker att jag härmar henne med min nya hårstil, och de får de gärna tro, för Linnea är en av de vackraste personerna jag vet och det har jag alltid tyckt.

Jag 2012 eller 2013

Linnéa och Emelie april 2012.

Emelie, jag, Linnéa. maj 2012

Kvällsmys. Vi åt bruchetta och bäddade ut bäddsoffan. Så fantastiskt mysigt att de sov över hos mig, känns så lyxigt att få bjuda på mitt hem, mitt alldeles egna hem liksom. Har bott själv i snart ett år nu men så mycket sleepovers har det inte hunnit bli, så det kändes extra mysigt. Linnea till vänster och Emelie till höger.

Gjorde ungsbakad avocado, fylld med tomat, olivolja, lite vitlök och kryddor. Himla god och lätt lunch!

Lite fotosession hiho.

Sen va jag lite ledsen och stressad i allmänhet haha, då sticker grannkatten fram sitt gosehuvud och tröstar mig. Helt otroligt hur det verkar som att katter känner av när man är ledsen? Vänner har upplevt samma sak med sina.

Här skulle jag på kompisdejt med en tjej jag bara träffat ett fåtal gånger tidigare. Hon var sååå himla mysig, en fantastiskt fin människa. Jag hoppas vi kommer träffas mer.

Har börjat konditionsträna igen och jag klarade att springa 5km!!! Visserligen fem minuter långsammare än för två år sen, men jag GJORDE DET i alla fall!!!

Likes

Comments

Här kommer ett asgott recept på hummus som jag satt en egen knorr på!
Enjoy!

3msk olivolja
Ett paket/burk kikärtor (ca 400g)
1 vitlösklyfta (jag föredrar en lite mindre eller en halv klyfta)
1 msk tahini
1/2 tsk garam masala
1 msk pressad citron (ungefär saften från en halv citron)
1/2 chilifrukt
1/2 tsk smoked paprika
Salt och peppar

Pressa vitlösklyftan och hacka chilin (behåll lite kärnor om du gillar lite styrka). Mixa ihop allt och smaksätt med salt och peppar.personligen serveras den alltid med citronsaft, fling-eller örtsalt, chiliflakes och kanske lite extra nymalen svartpeppar på knäckebröd eller rågbröd. Gärna lite tomatskivor och färsk krasse därtill. På tallriken på bilderna finns också färsk spenat. Himmelskt gott!

Likes

Comments