Ja. Nu kan jag ansluta mig till skaran som plöjt igenom de ca 720 sidorna av vad jag nog vågar påstå är den bästa boken jag läst. Hanya Yanagihara är så språk- och stilmässigt skicklig att jag sitter och stundtals vrider mig i flygstolen av smärta som nästan känns under huden, för att framme i lägenheten fnissa till och utbrista "åh!" av välbehag. Jag är inte säker på om jag kan förklara vad det är som gör den SÅ BRA men jag ska göra ett försök:

Meningsbyggnaden. Den upplevde jag som något annorlunda i jämförelse med vad jag tidigare läst. Meningarna är långa men också innehållsrika utan att ge överflödigt med information. Detta gör att det inte finns särskilt mycket utrymme för att så kallat "läsa mellan raderna". Allt sägs liksom i någon mån, vilket kanske kan tyckas något vardagligt, men i och med, eller kanske på grund av, de långa, avancerade meningarna upplevs boken som mycket skickligt skriven. Effekten av denna teknik blir att historien, karaktärernas liv, bara är precis vad de är, om jag får lov att uttrycka mig så banalt. Boken blir rå och avklädd utan censur.

Enkelheten mitt i det avancerade språket, var nog det jag tyckte mest om med boken.

Boken handlar i korthet om de fyra vännerna Malcolm, Willem, JB och Jude och deras vänskap genom olika tider i livet. Ganska snart flyttas fokus allt mer mot Jude och läsaren får ta del av hans mörka historia och vilka konsekvenser hans förflutna får på honom och hela hans leverne. Läsaren lämnas, förhoppningsvis, med frågan "Är livet alltid värt att leva?". Det tyckte jag mycket om, ni vet böcker som för alltid, om än mycket lite, förändrar ens syn på något. Jag har nog aldrig riktigt närmat mig frågan "Är livet alltid värt att leva?" för att det känns som en väldigt läskig existensiell fråga att ställa sig själv, men ack så viktig, och det är det som gav mest avtryck på mig tror jag.

Det enda jag saknar är möjligtvis en tydligare beskrivning till varför karaktärerna runt Jude känner en så villkorslös kärlek och gör så mycket för honom, men å andra sidan, är det inte precis vad villkorslös kärlek är? Att inte ha en rimlig anledning att älska någon, en bara älskar.

Helt klart läsvärt, och den här boken kommer nog alltid ha en liten speciell plats i mitt hjärta.


Mvh klyschan själv! Hej!



Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Häromdagen köpte jag mitt första objektiv! Har spanat in ett objektiv med kort skärpedjup i vad som känns som år, och äntligen har jag nu fått hem det och jag bara ääälskar det. Blir så himla fina bilder, särskilt porträtt och mat blir lite extra bra med denna bomullsmjuka bakgrund. Nikorr AF-S 50mm f/1.8 G heter det! 

Bjuder på lite testbilder i form av glad, härlig far, frukost och mina nyinförskaffade tomatplantor!

Favvofrullen just nu är havregrynsgröt med mosad banan och kanel i. Frysta björnbär (som hinner smälta något under den heta gröten), färska sommarbär, kokos och Green Choice creamy jordnötssmör. Rekommederas!!

Å! Just det! Just nu läser jag The Outsiders med S. E. Hilton. So far so good. Återkommer med recension.

"mmmhmm!"

Likes

Comments

1.

JORDNÖTSSMÖR!!!

Tröttnar aldrig på denna läckerhet! Köper lite olika märken men Green Choice är god och relativt billig! Varierar mellan "creamy" och "crushy". Tips är att köpa enkilosburken, billigare!

Toppar alltid min gröt eller smoothiebowl med en klick nötsmör. Då får jag både hälsosamma fetter och boostar med lite protein också! Kompletterar så bra till gröten/smoothien som nästan bara inehåller kolhydrater.

2.

Bananer. Bananer är alltid bra att ha hemma. Bra som snabbt mellanmål, bra bas i smoothies och alldeles underbar att mosa ner i havregrynsgröten som får en liten smak-boost av sötman i bananen (gärna med lite kardemumma och kanel också, tips tips!). Jag sparar alltid ett gäng som får mogna och bli riktigt brunprickiga som jag sedan fryser in. Dels är de som sötast och mjukast då och är dessutom lättare för magen att smälta. Av den frusna bananen gör jag bananglass eller micrar i micron och häller i min gröt (om jag inte har några färska hemma).

3.

Dadlar. Såna himla bra små filurer. Kan användas i bakning i så mycket olika recept. Senast mixade jag dadlar och skållad mandel i matberedare som botten på en cheescake nu till midsommar, blev huuur gott som helst (svårt att inte äta upp botten innan kakan var klar kan jag säga hoho).

Kan läggas i smoothies, som de är eller blötläggda någon timma innan för extra krämighet. Eller använd som sötning till iskaffet nu i sommar. Hacka ner i gröt för lite sötma etc etc.

Ja ni hör ju, finns hur många användningsområden som helst!

4.

Torrjäst! Otippat smidigt ju. Varför har jag inte köpt det tidigare?! Förr låg alltid mina små jästkuber i kylskåpet och blev dåliga och fick jag lust att baka var det bara att sätta sig på cykeln och köpa ny. Väldigt omständigt. Torrjästen står snäll och väntar och kommer bak-suget är det bara att sätta igång!

5.

Citroner. Så. Himla. Gott. Är det något jag VERKLIGEN alltid har hemma så är det citron! Är man som jag och inte tycker om så oljiga sallader så är citron perfekt att pressa över som ersättare. Sallader kan ju bli lite torra annars. Även gott på broccoli och andra kokta gröna grönsaker. Har jag vitkål hemma så gör jag alltid pizzasallad med citron istället för vinäger, som jag inte är så stort fan av. Citron + riven vitkål + salt och peppar = himmelskt god och fräsch ( och nyttig!!) sallad.

6.

Färsk vitkål. Ett relativt nytt tillskott här hemma. Dels är det billigt (köper på mig mycket när det är extrapris = 5kr huvudet?? så billigt), dels är det krispigt och gott med citron - som jag nämnde här ovan - men vitkålen är också rik på nyttigheter för vår kropp! Den innehåller blandannat C- och K-vitamin, folsyra och kalium och fullt med bra bakterier för lilla magen! Läs mer här.

7.

Koffeinfritt kaffe. Händer det er också att ni blir fikasugna på kvällen men blir alltför påverkade av koffeinet i kaffet? Här är lösningen. Jag hade fördomen att koffeinfritt kaffe inte smakar bra, men mina fördomar till trotts så smakar det förvånansvärt gott! Denna sort använder jag till min bryggare. Tips tips.

8.

Frysta bär. Gott i smoothies eller lägg under den nykokta rykande gröten så tinar de snabbt. Smidigt, gott, blir inte dåligt fort som färskt blir (får alltför ofta slänga färsk frukt och bär) och gott! Köper oftast Ica basics storpack av hallon 1kg och jordgubbar 1kg. Björnbär är också billigt och ack så gott.

9.

Kikärtor. Eller närmare bestämt hummus! Jag har nästan alltid en burk egengjord hummus hemma, använder detta recept. Gott på macka eller som dipp till grönsaker. Köper man torkade kikärtor sparar man dessutom inte bara en ofantlig mängd pengar, det blir också en väldig skillnad i smak! Egenkokta kikärtor har som en nötig underton vilket färdigkokta kikärtor helt saknar enligt mig. Blötläggs över natten och kokas enligt instruktionerna (typ dessa ) på paketet. Senast köpte jag de ekologiska från Garant.

10.

När det är extrapris brukar jag köpa på mig ett gäng påsar med fryst klyftpotatis. Dels tycker jag det är gott, dels är det smidigt och enkelt då det inte krävs någon som helst beredning. Ba fram med lite bakplåtspapper och in i ugnen! De är redan lite oljade med solrosolja. Jag köper oftast de med skal från Coop.

Likes

Comments

Chiapudding kan tyckas uttjatat men HALLÅ låt oss enas om att det ÄR ett asbra mellanmål? Särskilt när man är på språng. Förbereds dagen innan och kan toppas/smaksättas med typ vad som helst?! Sen är det bara att grabba tag i puddingen (som fördelaktigt förvaras i en glasburk, jag brukar spara mina förbrukade jordnötssmörsburkar) och rusa iväg!

Recept

3 msk chiafrön (jag använder svarta)

2 dl valfri mjölk (typ mandel- , soja- , havremjölk etc)

1 krm vaniljpulver

eventuellt någon sötning, här använde jag 1 msk lönnsirap

Här toppat med färsk frukt och bär. Du kan också toppa med hackade nötter, kokoschips/riven kokos, hampafrön eller annat frö du tycker om. Vill du skoja till det lite varför inte lägga till lite kakao så blir det chokladpudding. Toppa med jordnötssmör, kakaonibs och lönnsirap. Chiapuddingen kan även användas som topping på din smoothiebowl eller nicecream, rekommenderas! Hälsosamt och gott helt enkelt!

Likes

Comments

I södags bakade jag en prinsesstårta, min allra första, och det gick alldeles utmärkt utan ägg och komjölk. Den blev jääättegod!

Såhär blev resultatet. Receptet hittade jag här

Likes

Comments

En frekvent återkommande måltid (eller efterrätt?) hos mig är bananglass! Vanligast förekommande är med smak av choklad och jordnötssmör som idag fick bli dagens frukost.

Detta är perfekt när jag är sötsugen och cravear godis och sötsaker, PLUS! det är nyttigt också ;)

Ingredienser
2 frysta bananer (260 gram)
1 dl Aplro Soyadryck Original
50 gr silkestofu (typ 1 dl)
2 msk ekologiskt ärtprotein från Great Earth
1 msk kakao

Garnering:
Ekologiskt jordnötssmör från Green Choice (99,3% jordnötter)
Kakaonibs
Eventuellt lite lönnsirap för extra sötma

Mixa samman alla ingredienser i en blender eller matberedare. Silkestofun gör glassen superkrämig utan att ge någon bismak, och ärtproteinet använder jag mest för att jag tränar och då vill boosta glassen med lite extra näring, inget måste! Glassen smakar precis lika gott utan silkestofun, men krämigheten som den ger tycker jag är för god för att utesluta!

Receptet är också lätt att modifiera efter behag. Exempelvis kan du välja vilken plantbaserad mjölk som du vill, nu finns det ju så många olika att välja mellan! Silkestofun kan bytas ut mot valfri plantyoghurt, men då skulle jag rekommendera att använda mindre andel växktmjölk, eftersom yoghurten är rinnande och silkestofun en slät fast massa. Vill du få upp sötman lite kan du lägga till några dadlar eller hälla i någon söt sirap, lönn, agave, dadel etc! Eller kanske toppa med lite lönnsirap?

Kakaonibsen ger lite gott crunch i kontrast till glassen, och vill du ha extra crunch så använd ett cruchy jordnötssmör, själv föredrar jag ett slätt smör.

Tips! När du fryser banan, låt de mogna ordentligt och bli svartprickiga i skalet. Då är de som sötast och också lättare för våra magar att smälta! Dela bananen i bitar om tre (skivar du som "bananpengar" klibbar de ihop i frysen och blir väldigt svåra att separera) och frys i återförslutningsbara plastpåsar som du sedan kan återanvända.


Lite näringsinformation för er som är intresserade!

Denna portion landade på ca 570 kcal
Protein: 32g
Kolhydrater: 69gr
Fett: 19gr

Likes

Comments

Här kommer bloggens första boktips!

För några månader sedan läste jag "Flickorna" av Emma Cline och blev helt tagen. Aldrig tidigare har jag från något media fått mina känslor, som cis-tjej i en patriarkal värld, så väl beskrivna som i denna bok. Emma Cline använder ett så fantastiskt välformulerat och målande språk som gör att boken känns som ett konstverk.

Boken är baserad på morden 1969 av "Mansonfamiljen", där Charles Manson, i boken kallad Rusell, manipulerar (större delen) kvinnor som tillsammans bildar en sekt där kvinnorna är beredda att göra nästan vad som helst för Rusell, deras glorifierade ledare. I boken får vi följa 14-åriga Evie Boyd, en tonårstjej mest som vilken som helst, som en dag får syn på några av kvinnorna från Rusells sekt. Evie fängslas av kvinnornas fria, nästan djuriska framträdande, där de springer i parken med rufsigt hår och trasor till kläder för att leta mat.

Något jag sannerligen tyckte om med boken var Emma Clines framställande av Evie och relationerna hon skapar med de övriga karaktärerna. Fokus läggs just där, på Evie och kvinnorna, snarare än Rusell som samlat dem. Rusell, som traditionellt skulle tagit en mer central roll, finns med, men mer som en biroll. Han är med mer som i periferin vilket känns originellt.

Färdigläst har jag stolt lagt den på mitt söta lilla loppisbord i vardagsrummet.

Likes

Comments

Här kommer ett asgott recept på hummus som jag satt en egen knorr på!
Enjoy!

3msk olivolja
Ett paket/burk kikärtor (ca 400g)
1 vitlösklyfta (jag föredrar en lite mindre eller en halv klyfta)
1 msk tahini
1/2 tsk garam masala
1 msk pressad citron (ungefär saften från en halv citron)
1/2 chilifrukt
1/2 tsk smoked paprika
Salt och peppar

Pressa vitlösklyftan och hacka chilin (behåll lite kärnor om du gillar lite styrka). Mixa ihop allt och smaksätt med salt och peppar.personligen serveras den alltid med citronsaft, fling-eller örtsalt, chiliflakes och kanske lite extra nymalen svartpeppar på knäckebröd eller rågbröd. Gärna lite tomatskivor och färsk krasse därtill. På tallriken på bilderna finns också färsk spenat. Himmelskt gott!

Likes

Comments


Vi var på Fotografiska och såg utställningarna "Till minne av Lennart Nilsson Ett Barn Blir Till" "Ren Hang Human Love", vilken bilderna är ifrån, "Patrick Demarchelier Lumière" och "Cooper & Gorfer I Know These Not My Hands".

Ren Hangs utställning gav mest intryck på mig, en ung, kinesisk fotograf som gick bort i februari 2017, 29 år gammal begick han självmord. Han fotar nakna kroppar utan att det är (men det blir) ett politiskt statement. Jag tycker om det. Han har flera gånger blivit gripen på grund av sin provokativa (erotiska och pornografiska) konst men hävdar att han inte var en politisk konstnär, enligt DN .

"I do not care about politics, but politics always care about me."

En söt hund på tuben bah.

På Holy Greens, tips av Thérese Lindgren. Ska erkänna att jag innerst inne hoppats på att hon skulle sitta där o mumsa på en sallad hon också. Himla gott var det i alla fall.

Ed Sheeran. Helt själv på scen, med inget annat än en gitarr (och någon typ av inspelningsmaskin som spelade in olika sounds och sedan fortsatte spelas när han började på ett nytt sound = en enmansshow. ).

Tyckte mitt smink blev bra.

Jag, försöker se ut som om jag inte vet om att det tas kort på mig.

Likes

Comments