Igårkväll och inatt så regnade det nere i Kaprun by, men uppe på glaciären snöade det. Omkring 30 centimeter orörd nysnö väntade på oss när vi kom upp till Kitzsteinhorn, halv nio imorse. Förmiddagen var mulen, men sikten var ändå bra på större delen av glaciären. Efter lunch började det klarna upp, och eftermiddagen blev tillslut riktigt fin. Hela dagen var i och för sig fin, och otroligt underbar, massor med långa och roliga offpiståk i riktig pudersnö. En del vurpor och snödykande blev det också, men vad gör väl det när snön är så mjuk? Imorrn är det dags för andra och sista praktikveckan här i Österrike, och om nästan exakt en vecka drar vi hem till Sverige igen.

Likes

Comments

Anledningen till Österrikesresan är ju faktiskt praktiken som vi gör. Klassen är uppdelade på två skidskolor här i Kaprun; killarna på en, och jag och Irma är på en annan. Skidskolan som jag och Irma är på heter Hartweger's och är - precis som alla andra skidskolor här - privatägd. Familjen som äger Hartweger's är nära vänner med en av våra tränare, som själv har jobbat på skidskolan många år. Det är hans förtjänst att vi över huvudtaget får chansen att praktisera här. Har hunnit vara fyra dagar på skidskolan hittills och kan redan säga att det skiljer sig rejält från skidskolorna i Sverige. Till att börja med; om du har en barngrupp här i Kaprun, så har du den gruppen hela dagen (ca. 09:30-15:00), hela veckan (söndag-fredag), medan du i Sverige oftast har fyra grupper i ca. 1h och 15 min var. Två på förmiddagen och två på eftermiddagen. Här, med tanke på att du har barnen hela dagen, så äter du även lunch med dom. Det är såklart den största skillnaden. Sen skiljer sig skidlärarutbildningen från den svenska, men det skiljer sig från land till land, som jag uppfattat det. Gruppindelningarna skiljer sig också från dom svenska. Här finns det mini club (3-5 år) och kids club (6-15 år). I Sverige är åldersspannen oftast 3-5 år, 5-8 år, 8-10 år och sen kommer ungdom- och vuxengrupper. Kortfattat och kanske lite flummigt, men tänker ändå att det kan vara intressant för er att veta lite skillnader och få en liten inblick i olika skidskolor.

Likes

Comments

I lördags var vi, som sagt, i Zell am See och då var det pist som gällde. En otrolig kontrast i jämförelse med fredagens offpiståkning. Men lika kul, både pist och offpist. Särskilt här, där pisterna är långa och fina, och offpisten är riktig offpist. Älskar att det finns sånna kontraster och möjligheter samlade på ett sånt litet område. En fin dag med klassen, med massor och massor av piståkning, långa åk och fina pister. Så otroligt underbart.

Likes

Comments

I onsdags förmiddag gick minibussarna från skolan i Malung, och i torsdags eftermiddag kom vi fram till Kaprun, Österrike. Direkt på fredagsmorgon så var det skidåkning som gällde. Vi drog upp på glaciären, Kitzsteinhorn, och där var det offpist heeeeela dagen i princip. Så otroligt kul, så otroligt underbart. Naturen runt om är så sjukt mäktig, den gör att åkningen blir typ 100 gånger roligare. Samtidigt är jag ständigt mållös. Igår var vi till Zell am See, men om det kommer det ett enskilt inlägg när internetet tillåter, tillgången till wi-fi är väldigt sisådär här. Och idag började vår praktik i skidskolan här i Kaprun, vilket jag också kommer snacka mer om i framtida inlägg, men tänker bara att jag nämner det.

Likes

Comments

Under praktikveckorna så har det i princip bara varit piståkning som gällt, och innan jag började gymnasiet så har jag egentligen aldrig riktigt ägnat mig åt ren piståkning. Därför, en ledig dag som denna, så kände jag att jag behövde en stor break från piståkningen. Med andra ord så kände jag för en parkdag. Så strax efter klockan ett tog jag bilen upp till Kläppen, där jag, efter några chillåk på egen hand, mötte upp brorsan. Sen åkte jag med han ett par timmar, och jag kan lova att det var välbehövligt. Han är ju en av få som verkligen alltid kan få mig på bra humör och som kan peppa mig på riktigt. Därför är det alltid lika kul att åka med han, världens bästa bror.

Likes

Comments

Igår gjordes sista praktikdagen på Gustavtorget i Lindvallen, och även min sista praktikdagen i Sverige. Det har varit tre veckor med extremt blandade känslor, på tre helt olika skidanläggningar. Bara skillnaderna hur skidskolorna jobbar i Idre, Stöten och Lindvallen är hyfsat stora. Att jag snart kommer få uppleva skidskolan i Kaprun, Österrike, lär ge extremt mycket mer perspektiv på skidskolor. Det kommer bli intressant och lärorikt och säkert jättebra när vi väl är där, men just nu har jag faktiskt lite kalla fötter. Typiskt mig. Eftersom vi åker i mitten på nästa vecka så kommer dom närmaste dagarna bestå av packande, tvättning och förberedelser inför resan. Och en hel del vila, för att försöka att inte vara helt slut innan vi ens börjat själva praktiken där nere.

Likes

Comments

Ännu en praktikdag avklarad, och trots att det bara är andra för denna veckan, så känns det att vi haft det dom veckorna som varit också. Är helt totalt jätteslut när jag kommer hem, både i kroppen och psyket. Men vad gör väl det när man får åka skidor hela dagarna, och lära andra att göra det man själv brinner för? Dagen blir automatiskt bättre när man kan se hur kul kidsen tycker att skidåkningen är, när deras ögon lyser av glädje. Det är otroligt motiverande. Dock är det energikrävande, så mina kvällar under vardagarna består mest av soffmys och film. Men det är rätt gött det med.

Likes

Comments

I lördags spelade Thomas Stenström på Ice uppe i Sälen, och jag, Jenny, Irma och Johanna bestämde oss för att dra dit. Vilket var precis vad jag behövde; en rolig kväll med goa människor och massa musik. Ett bra avslut på en sämre vecka. Praktikveckan i Stöten, som var tänkt att vara min första av två där, blev inte riktigt som jag hoppats. Snarare tvärtom. Därför blev det min första, och enda praktikvecka där, och nu avslutar jag praktiken i Sverige med en vecka i Lindvallen istället. Notera "sista praktikveckan i Sverige". Nästa vecka drar nämligen vi skidlärartreor till Österrike för två veckors praktik! Fattar ni hur sjukt? Österrike. Praktik. Om en vecka. Helt jättesjukt. Men först ska fokuset ligga på praktiken i Lindvallen, som dessutom känns riktigt lovande.

Likes

Comments