Godkväll alla härliga människor!

Ikväll har jag lagat en jättegod tacopaj. Den ligger på 9 SP om man delar pajen i 6 bitar eller 13 SP om man hellre vill äta 1/4. Tänker att jag som vanligt delar med mig av receptet till er och hoppas att ni ska tycka om det. Recept på pajdegen fick jag av en tjej i viktväktarnas facebookgrupp och är oerhört tacksam då den blev jättegod och drog ner SP rejält.

Tacopaj - 4 eller 6 portioner á 9 eller 13 SP

Börja med att blanda alla ingredienser till pajdegen och ställ den sedan kallt i ungefär 30 minuter. Starta ugnen under tiden, på 200 grader. Stek färsen i en panna och tillsätt kryddmix + vatten när färsen verkar genomstekt. När vattnet har kokat bort så fräs med svamp och majs i färsen och tillsätt sedan keson och låt allt gotta ihop sig lite. Ställ sedan åt sidan. Tryck ut pajdegen i en pajform och nagga med en gaffel för att undvika luftbubblor under tiden den står i ugnen. Ställ in pajen i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. När pajdegen har förgräddats, ta ut den och häll i färsröran. Strö över riven ost och eventuella dekorationer. Jag la bara över några rader paprika för färgens skull.

Pajdegen:

  • 2 dl vetemjöl (eller annat mjöl om man föredrar det) - 12 SP
  • 2 msk flytande margarin - 7 SP
  • 1,5 dl lättkvarg, 0.3 % - 2 SP

Fyllningen:

  • 500 gram nötfärs 5 % - 11 SP
  • 2 dl majs - 4 SP
  • 1 burk champinjoner
  • 1 påse tacokryddmix - 5 SP
  • 250 gram minikeso - 4 SP
  • 3 dl riven ost 12 % - 6 SP

Totalt - 52 SP

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Kålpudding, inte jättebilligt i SP men ibland är man ordentligt sugen på klassisk husmanskost och då får det kosta vad det kosta vill. Kålpudding är ju förresten jättegott att äta med bara grönsaker om man vill skippa kolhydraterna. I receptet ingår det 1 msk sirap, skippar man den matskeden så får man ner det till 9 SP.

​Kålpudding - 4 portioner á 10 SP

Börja med att dela vitkålshuvudet på mitten. Skär bort roten och skär sedan vitkålen i mindre bitar. Jag föredrar när kålen är i centimeterstora bitar. Koka upp vatten i en kastrull och tillsätt kålen och låt den koka en stund så att den blir mjuk. När kålen mjuknat lite, stek den i en panna med salt, peppar, soja (1 tsk) och sirap. Under tiden det står på spisen så kan du göra köttfärsblandningen. Hacka lök och blanda grädde, ströbröd, lök, ägg, soja (1 msk), fond, färs och kryddor i en bunke. Blanda ner ungefär 1/3 av kålen i färsblandningen och varva sedan färs och 1/3 av kålen i en form för att sedan fördela den sista 1/3 av kålen ovanpå. Sätt in i ugnen på ungefär 200 grader i 30-40 minuter.

Tips: Det är supergott att göra brunsås på spadet som blir av kålpuddingen. Om ni vill ha recept på brunsås så kan jag göra det i ett eget inlägg.

  • 500 gram blandfärs - 31 SP
  • 1 lök
  • 1 dl matlagningsgrädde 4% - 2 SP
  • 2 msk ströbröd - 2 SP
  • 1 ägg - 2 SP
  • 1 msk soja + 1 tsk soja
  • 2 msk fond
  • 0.5 dl vatten (Vid behov till köttfärsblandningen, den ska vara mjuk och krämig) 
  • 1 kg vitkål
  • 1 msk sirap - 4 SP
  • salt, peppar

Totalt: 41 SP 

Likes

Comments

God morgon! Här regnar det idag. Sitter i soffan och äter min frukost medans min lilla pojke sover och snart blir det en dusch innan dagen bjuder på tvätt och städ. Vad gör ni idag?

Igårkväll lagade jag en fläskfilégryta som lagades en del när jag bodde hemma och då kallades den för "citronfilé". Det är en supergod gryta som passar lika bra till vardags som till helgen.

I vanliga fall brukar jag använda matlagningsgrädde med en fetthalt på 4 %. Jag har varit överlycklig över att kunna äta gräddiga goda grytor för relativt få SP, men efter att ha sett skillnaden på innehållsförteckningen på den med 4 % och den med 15 % så ville jag testa en ny grej. I detta receptet har jag använt vatten som bas men tillsatt lite grädde för att få den där gräddiga känslan. Så vill man ha ännu lägre SP i grytan så kör man på grädde med 4%

Citronfilé - 4 portioner á 6 SP

Börja med att putsa och skiva fläskfilén i lagom tjocka skivor. Stek dessa i en stekpanna med valfritt matfett och krydda med salt och peppar. Jag använder mig utav teflonpanna och använder därför minimalt med fett. När fläskfilén har fått en fin yta på båda sidor så är det dags att tillsätta vattnet. Jag använde ungefär 2-3 dl vatten. Låt det koka en stund och tillsätt lite "collorit" om du vill få en finare färg. Tillsätt grädde, persilja, dragon, citronzest, salt och peppar. Låt det koka ihop en stund och smaka sedan av med mer kryddor och saften från citronen.

Jag serverade grytan med ris men vill man lyxa till det så är den mycket god till klyftpotatis. Vill man reda såsen kan man göra det, men eftersom jag åt min portion med ris så gjorde det inte mig något att såsen var ganska rinnig. Smaklig måltid 🌸

  • 500 gram fläskfilé - 8 SP
  • 3 dl vatten
  • 2 dl matlagningsgrädde 15 % - 16 SP
  • 2 msk färsk persilja
  • 1 msk dragon
  • 1 tsk citronzest
  • Salt, peppar

Totalt: 24 SP

Likes

Comments

Hallå där! Det var ett tag sen jag la upp något här, men sommaren och semester tar ut sin rätt och det har helt enkelt varken funnits motivation eller tid till att blogga. Jag är mycket mer aktiv på min instagram så följ mig gärna där för matinspiration - "vvsmartmat"

Häromdagen lagades en underbart god middag, mandeltorsk. Är helt enkelt tvungen att dela med mig utav det så här kommer det..

Mandeltorsk - 6 portioner á 9 SP

Smält margarin i en kastrull. Tillsätt tomatpuré, chilisås och grädde och blanda runt. Tillsätt sedan ströbröd och salt och blanda till en jämn massa. Lägg ut de halvtinade torskblocken i en form och bred ut ströbrödssmeten ovanpå. Strö över mandel och sätt in i ugnen på 200 grader i ungefär 30 minuter. Torsken blir bäst vid en innertemperatur på ungefär 56 grader.

  • 800 gram torsk - 5 SP
  • 100 gram margarin - 30 SP
  • 2 msk grädde 4 % - 1 SP
  • 2 tsk tomatpuré
  • 1 msk chilisås - 1 SP
  • 2 1/2 dl ströbröd - 15 SP
  • 2 msk mandelspån - 2 SP
  • Salt

Totalt - 54 SP

Tips: Man kan med fördel ta lite mindre av röran ovanpå då det blir ett ganska tjockt täckte. Man kan även byta ut ströbrödet mot panko som inte bara blir godare utan även lite snålare i SP.


Likes

Comments

Min version och en vvsmartare version av Carbonara kommer här! Går även utmärkt att göra om man inte tål ägg då detta recept är utan. Vill man ha maten lite krämigare så kan man byta ut lättmjölken mot bara grädde eller helt enkelt göra en äggblandning som när man gör "vanlig" carbonara. Bara SP sätter gränser 😉

Carbonara - 4 portioner á 7 SP

Hacka lök och vitlök fint, skär skinkan i mindre bitar och stek allt tillsammans i en panna. När det har fått lite färg och löken blivit mjuk, häll på grädde och mjölk. Låt detta koka en stund och tillsätt kryddorna + ärtorna. Om man kokar pasta till så kan man låta såsen koka tills pastan är nästan klar och då kan man tillsätta den rivna parmesanosten. Servera med spaghetti och mycket svartpeppar.

  • 200 gram rökt skinka i skivor - 3 SP
  • 1 lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl matlagningsgrädde 4% - 5 SP
  • 3 dl lättmjölk - 5 SP
  • 1 dl ärtor - 1 SP
  • 80 gram parmesanost, riven - 12 SP

Totalt 26 SP


​Ber om ursäkt för en lätt suddig bild men den är tagen i all hast med mobilen. 🌸

Likes

Comments

Äntligen kommer recepten från tisdagen och onsdagens middagar upp! Har inte haft tillgång till dator eller internet då jag har varit på landet men bättre sent än aldrig. 🌸

Jag har tidigare lagt upp recept på hur jag gör köttfärssås. Men nu i tisdags gjorde jag en version som jag alltid gjorde förr, innan viktväktarna och den blir sååå god. Den största och egentligen enda skillnaden är att jag använder 1 dl lätt creme fraiche i med smak av tomat och basilika istället för vanlig minifraiche. Det gör så mycket för smaken och det höjer vilken tråkig köttfärssås som helst. Så är man beredd att lägga lite SP på sin köttfärssås så prova, för ni kommer inte bli besvikna.

Köttfärssås med smak av tomat och basilika - 4 portioner á 10 SP

Börja med att finhacka lök och vitlök. Stek det i en panna med eventuellt matfett och tillsätt 1 msk vatten för att få löken riktigt mjuk. När vattnet kokat bort tillsätter du färsen och steker den färdig. Häll sedan på de krossade tomaterna tillsammans med vattnet, tomatpurén, chilisåsen och buljongtärningen. Låt det koka i ca 10 minuter. Krydda med de kryddor du tycker om, jag valde idag att ha i salt, peppar och lite granna chiliflakes (Kan väljas bort om man inte gillar hetta). När såsen kokat klart tillsätt crème fraichen och låt såsen koka upp. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor. Servera ihop med spaghetti och massa grönsaker 😊

  • 500 gram blandfärs - 31 SP
  • 1/2 gul lök - 0 SP
  • 1 vitlöksklyfta - 0 SP
  • 1 förp krossade tomater med chili - 0 SP
  • 1 msk tomatpure - 0 SP
  • 1 msk chilisås - 1 SP
  • 1 kött eller grönsaksbuljongtärning - o SP
  • 1 dl vatten - 0 SP
  • 1 dl lätt creme fraiche, tomat och basilika - 7 SP
  • Salt, peppar och chiliflakes

Totalt - 39 SP

Likes

Comments

Veckan har börjat bra! Har storhandlat enligt veckomatsedeln jag lade upp igår och det känns skönt med en fylld kyl och frys. Som jag har nämnt tidigare så är det viktigt för att jag ska hålla mig på rätt spår då jag lätt faller ner i gropar såfort jag inte vet vad jag ska äta. Hunger är min största fiende och har jag inte planerat maten inför kommande dag så är det nästintill kört. Det känns iallafall bra att veta sina svaga sidor så att man kan jobba emot dom och framhäva sina bra sidor när det gäller mat och viktnedgång.

Kvällens middag blev krämig kycklingwok med smak av röd curry - det blev sååå gott och som vanligt får ni receptet här nedan 😊 Maträtten är relativt lättlagad, det som tar tid är att förbereda kycklingen och grönsakerna. Har man ont om tid är färdiga wokgrönsaker att föredra.


Krämig kycklingwok - 6 portioner á 2 SP

Börja med att strimla paprikan och kålen. Klyfta champinjonerna, ansa och hacka purjolöken och strimla sedan kycklingen. Stek kycklingen klar i en panna (Gärna wokpanna) och tillsätt sedan purjolöken, svampen och vitkålen. Låt det steka tills allting har blivit mjukt och tillsätt då paprika, bambuskott och vattenkastanjer. Under tiden grönsakerna och kycklingen steks så blanda grädde, röd currypasta, fond, soja och sweet chilisås i en skål. Häll detta över grönsakerna och kycklingen och blanda runt. Låt det koka ihop en stund och smaka sedan av och tillsätt eventuellt mer av de kryddor du själv önskar. Jag åt min kycklingwok med äggnudlar 😊

  • 600 gram kycklingfilé - 6 SP
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 1 liten purjolök
  • 10 champinjoner
  • 1 burk bambuskott
  • 1 burk skivade vattenkastanjer
  • 1/2 vitkålshuvud
  • 2 dl matlagningsgrädde 4 % - 5 SP
  • 2 tsk röd currypasta - 1 SP
  • 1 msk kalvfond
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 msk sweet chilisås - 2 SP

Totalt - 14 SP



Likes

Comments

Godkväll! Sitter och filar lite på veckans middagar. Förra veckan spårade det ur rätt rejält flera gånger, men nu är det ny vecka, ny matsedel och nya tag. 💪

Ni fick inte alla recept förra veckan men nu när min sambo har semester så är det ofta som man är iväg på kvällarna och gör annat och då lagas det dåligt med mat här hemma. Men som sagt så tar vi nya tag och försöker göra bättre ifrån mig denna veckan 😊 🌸


Måndag: Kycklingwok med nudlar

Tisdag: Spaghetti och köttfärssås

Onsdag: Pasta carbonara

Torsdag: Torsk i foliepaket

Fredag: Tacos (Av något slag)

Lördag: Citronfilégryta

Söndag: Krämig pastasallad med grillad kyckling

Likes

Comments

Äntligen har jag fått laga chiligrytan som jag har haft i tankarna så länge. Det är första gången jag lagar det och har inte följt något specifikt recept utan kollat runt och hittat inspiration från lite olika. Jag ville dock hålla smakerna relativt enkla i min gryta så har inte använt en överdriven mängd kryddning. Det är såklart en smaksak och krydda på om du tycker det är gott! Det enda som kostar i grytan är köttet, så val av kött påverkar såklart mängden SP i grytan.

Chiligryta - 4 portioner á 4 SP

Hacka lök, paprika och chili och vitlök i grova bitar. Lägg dessa i en gryta tillsammans med köttet och häll sedan på krossade tomater, tomatpure, vatten (Tillsätt mer vatten under tillagningstiden om det behövs) och buljongtärningen. Låt grytan småkoka länge, helst 4 timmar eller mer. När halva tiden har gått tillsätt resterande kryddor/smaksättare. När grytan nästan är klar, smaka av och tillsätt mer kryddor om det behövs. 

Jag serverade min chiligryta med ris och en sallad.

  • 500 gram grytbitar, nöt - 16 SP
  • 1 lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 röd paprika
  • 1 röd chili
  • 2 burkar krossade tomater.
  • vatten (ca 3 dl, kan behövas mer eller mindre. Låt det aldrig bli "torrt")
  • 1 msk tomatpure
  • 1 buljongtärning - kött
  • 1 msk bbqsås - 1 SP
  • Färsk persilja, cirka 1/4-1/2 dl
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk kinesisk soya
  • 1 msk kalvfond
  • Salt, peppar

Totalt 17 SP


Mitt nya matbord och stolar kom idag! Det är såååå fint 😃

Likes

Comments

Middagarna jag lade upp på veckomatsedeln förra veckan har inte kommit upp som recept här på bloggen ännu. Det har varit så enkelt att jag inte har hunnit laga maten ännu men jag har lovat recept och såfort jag lagar det så kommer recepten upp här!

Ikväll blev det skinkrullar på risbädd. Några dagar försent men verkligen värt väntan för denna maträtt är så god. Googlar man på receptet finns det hur många som helst men jag har modifierat lite så att det ska bli lite mer viktväktarvänligt.

Skinkrullar på risbädd - 4 portioner á 10 SP

Koka riset enligt instruktionerna på förpackningen men tillsätt 1 grönsaksbuljongtärning och 1 finhackad lök. Under tiden riset kokar så linda in 2 stycken sparris i 2 skivor kokt skinka tills skinkan är slut. Jag använde mig utav ICAs kokta skinka och la skivorna omlott för att det skulle bli lättare att rulla. Blanda sedan grädde, chilisås, majonnäs. senap, salt och peppar i en bunke. När riset har kokat färdigt så bred ut det i en form, lägg skinkrullarna ovanpå och häll sedan över såsen. Om det blivit några sparris över kan man dekorera med det innan man ställer in formen i ugnen. Jag hade maten inne i 15 minuter på 225 grader.

  • 240 gram alt 16 skivor kokt skinka - 4 SP
  • 2 burkar vit sparris (glasburk)
  • 2 1/2 dl okokt ris - 21 SP
  • 1 lök - 0 SP
  • 1 grönsaksbuljongtärning - 0 SP
  • 3 dl matlagningsgrädde 4 % - 7 SP
  • 1/2 dl lättmajonnäs - 6 SP
  • 3 msk chilisås - 2 SP
  • 1 msk senap - 1 SP
  • Salt, peppar


Likes

Comments