Alltså wallenbergare... Det saftas i munnen bara jag tänker på det. Det är så himla gott. Sen att vi har förmånen att göra på kronhjortskalvfärs från hjort om Per skjutit själv gör inte saken värre. Men det funkar så klart även att göra med kalvfärs av nöt. Gott med ett glas rött till.



INGREDIENSER: (4 personer)

500 gram färs av kalv (kronhjort eller nöt)
5 dl vispgrädde
6 ägg
800 gram mandelpotatis
100 gram smör
Färskt ljust bröd att riva
Salt och peppar
2 dl lingon (frysta)
1 dl socker
1 msk konjak



GÖR SÅ HÄR:

Blanda färsen med 3 dl grädde, lite i taget, och 4 äggulor till en fin smet. (Det är viktigt att alla ingredienser är så kalla som möjligt.) Smaka av med salt och peppar. Riv brödet fint eller gnugga genom en sil och häll på biffarna. Stek försiktigt i smör utan att det tar för mycket färg.

Skala potatisen och koka i saltat vatten. Stompa potatisen och tillsätt 2 dl vispgrädde, 2 äggulor samt en rejäl klick smör. Vispa till en slät puré och smaka av med salt och nymald vitpeppar.

Häll lingonen i en skål och slå på socker. Låt stå i rumstemperatur och rör då och då så sockret löser sig i takt med att bären tinar. Häll på en matsked konjak och blanda.



TREVLIG HELG!

/Hannah och Per

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Toast Skagen är en riktigt klassisk förrätt. Och den är ju så himla god. Fräsch och smakrik. Och väldigt enkel att göra. Man kan ju också lätt anpassa storleken för hur matig man vill att den ska vara. Vi åt den som förrätt i lördags. Att föredra är ju att köpa färska räkor. Vi valde att dricka öl och snaps till denna gång men det funkar ju lika bra med ett glas kallt, torrt bubbel.



INGREDIENSER: (4 personer)

500 gram färska räkor
4 skivor formbröd
1 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1 liten rödlök
En kruka dill
Smör till stekning
Citron
Svartpeppar
(Eventuellt 4 msk löjrom)



GÖR SÅ HÄR:

Skala räkorna och blanda med crème fraiche, majonnäs finhackad rödlök och dill. Smaka av med svartpeppar. Skär bort kanterna på brödet och stek frasigt i smör i het panna. Lägg upp räkröran på brödet, garnera med dill och en citronklyfta. En matsked löjrom förhöjer anrättningen.


Likes

Comments

Vissa saker lämpar sig bättre på hösten. givetvis mustiga grytor men även lite mer robust mat. Vi blev så sugna på schnitzel förra veckan så Per fixade det på fredagen. Så himla gott!

INGREDIENSER: (4 personer)

600 gram skinkinnanlår (köp i skivor om du hittar)
1 kg potatis av fast sort
200 gram smör
1 liten burk anjovis
2 msk kapris
2 dl vetemjöl
2 dl ströbröd
2 ägg
Citron
Rapsolja
Salt och peppar

GÖR SÅ HÄR:

Skiva potatisen i halvcentimeter tjocka skivor (Är den tvättad kan skalet med fördel vara kvar) och salta. Stek i ugn 225 grader eller panna i rapsolja tills den fått fin färg och är klar, cirka 45 minuter.

Banka ut köttet mellan plastfolie, en gjutjärnspanna eller tyngre kastrull funkar fint om du inte har en köttklubba. Vänd sedan först i mjölet sedan i det uppvispade ägget och till sist i ströbrödet som blandats med salt och peppar. Stek i smör till den fått fin färg.

Blanda rumsvarmt smör med hackad kapris och hackad anjovis samt spadet. Smaka av med lite salt. Rulla ihop i smörpapper och lägg i kylen.

Servera schnitzeln nystekt tillsammans med potatisen, smöret och en citronklyfta.

Gott med kall lageröl till.

Smaklig måltid! Mums!

Likes

Comments

INGREDIENSER:

800 gram ankbröst
2 rödlökar
800 gram mandelpotatis
400 gram jordärtskocka
En flaska rött vin
2 schalottenlökar
Färsk timjan
Rödvinsvinäger
Tomatpuré
2 dl grädde
Kalvfond
100 gram smör
2 äggulor
balsamvinäger
Socker
Salt och peppar

GÖR SÅ HÄR:

Ankan - Skär ett rutmönster i fettkappan på ankan med en vass kniv, salta och peppra. Bryn i smör i panna tills den fått fin färg. Stek klart i ugn på 100 grader tills innertemperaturen nått 58 grader. Låt vila i folie fem minuter.

Potatispurén - Koka potatis och jordärtskocka i saltat vatten. Pressa eller stompa och vispa ner grädde, smör och äggulor lite i taget till önskad konsistens. Smaka av med salt och vitpeppar.

Rödlöksmarmelad - Skiva rödlöken och lägg i en traktörpanna och slå på en deciliter balsamvinäger samt en deciliter rött vin och en halv deciliter socker. Låt sjuda sakta tills rödlöken blir mjuk. Håll koll så att det inte kokar torrt!

Rödvinssky - häll vinet i en kastrull (det som är kvar i flaskan), tillsätt ett par kvistar timjan, en matsked tomatpuré hackad schalootenlök och en halv matsked rödvinsvinäger. Låt koka upp och reducera tills en tredjedel återstår (ca två deciliter). Sila av såsen och tillsätt en matsked kalvfond, smaka av med salt peppar och eventuellt lite socker.

Likes

Comments

Vi älskar ju som sagt råbiff. Och vi skulle säkerligen kunna äta det varje vecka. Men det är ju också roligt att den går att variera väldigt mycket. I lördags provade Per att göra en asiatisk råbiff. Denna gång gjorde vi den som förrätt. Himmelskt gott!

INGREDIENSER: (4 personer)

400 gram innanlår av nöt, hjort eller rådjur
100 gram Shi Take-svamp
2 matskedar rostad eller friterad lök
1 dl majonnäs
1 matsked wasabipasta
Inlagd ingefära - Gari
Sesamfrö
Japansk soja

GÖR SÅ HÄR:

Mal eller hacka köttet fint. Stek svampen med smör utan att den tar färg.
Blanda majonnäs med Wasabi till önskad styrka.
Lägg upp köttet i en rulle på tallriken, toppa med svamp, sesamfrön, Gari, rostad lök och japansk soja. Servera med Wasabimajonnäsen.

Likes

Comments

Hejsan!

Vi älskar råbiff. Och gör det så ofta vi kan. Gillar man kött så gillar man råbiff. Många är lite rädda för att prova, jag antar att det är tanken på rått kött som kan verka skrämmande för många. Men det är verkligen ingenting att oroa sig för. Köper man bra kött och är noga med hygienen när man hanterar det så är det lugna puckar.

Har man möjlighet skulle jag rekommendera att göra råbiff på innanlår av hjort eller rådjur. Det har vi gjort några gånger och det är fantastiskt. Men det funkar så klart lika bra att göra på nötkött också. Har man en bra kötthandlare i närheten rekommenderar jag att gå dit och få en fin bit innanlår av kalv eller nöt. Men har man inte det eller helt enkelt inte har tid eller ork så går det också bra att köpa svensk lövbiff eller hel bit av innanlår på typ Ica. Det gjorde vi igår.

Råbiff funkar finfint som förrätt. Då gör man bara mindre av allt och skippar potatisen. Men igår gjorde Per det som huvudrätt. Mer av det goda liksom.


INGREDIENSER:

4 personer

600 g lövbiff eller bit innanlår (nöt, rådjur eller hjort)
1 rödlök
2 dl hackade rödbetor
1 liten burk kapris
Majonnäs
1 dl färskriven pepparrot
Dijonsenap
4 äggulor
Flingsalt och nymalen svartpeppar
Fast potatis (ca 1 kg)
Rapsolja
2 vitlöksklyftor
1 dl hackad persilja


GÖR SÅ HÄR:

Sätt ugnen på 225 grader. Skär potatisen i stavar och lägg i en ugnsfast med ganska mycket rapsolja. Strö flingsalt över och ställ i ugnen i ca 45 minuter eller tills potatisen fått fin färg. Blanda pressad vitlök och hackad persilja och rör ner i potatisen.

Tag fram köttet och tärna fint. Ställ i kylskåpet i en skål.

Lägg upp hackade rödbetor, finhackad rödlök, kapris, färskriven pepparrot, dijonsenap och majonnäs i små högar på varje tallrik.

Tag fram köttet och forma till fyra biffar och lägg på tallrikarna. Gör en liten grop på varje biff och lägg en äggula på varje råbiff. Strö lite flingsalt och nymalen svartpeppar över. Lägg upp potatisen och servera.

En kall öl och en god vodka passar allra bäst till.

Likes

Comments

Hejsan.

Är det något vi äter ofta så är det sill. Och då oftast till förrätt. För helt ärligt så är det få saker som är bättre till förrätt än en klassisk sillmacka? Den här sillmackan får sillälskare att tråna och sillmotståndare att bli omvända. Den är helt magisk. Här följer receptet som vi brukar köra:


INGREDIENSER:

4 personer

Kavring (rågbröd funkar också)
2 Matjessillfiléer (eller en burk)
Smör till att bre brödet med
100 g brynt smör
Färsk gräslök
Lagrad prästost (egentligen funkar vilken lagrad ost som helst)

GÖR SÅ HÄR:

Smöra brödet. Skär ost i skivor och lägg på. Skär sillen i bitar och lägg på. Låt smöret smälta i kastrullen på hög värme, sedan vispar du kraftigt med en sked medan smöret bubblar. Fortsätt vispa tills smöret blir brunt. Häll sedan över smöret över sillmackorna. Avsluta med att klippa rikligt med gräslök över.


Serveras med en kall lageröl och en rumstempererad snaps, i det här fallet blev det OP Klar. Den rekommenderas starkt.

Skål och låt smaka!

Likes

Comments

Jag provar gärna att göra nya vegetariska rätter, även om jag inte alltid lyckas. Men häromdagen blev jag sugen på att prova att göra rödbetsbiffar. Och jösses vad gott det blev.

INGREDIENSER:

4 portioner

Biffar:
1 paket färdigkokta rödbetor (ca 500g)
1 burk kikärtor (ca 250g)
1 ägg
1 1/2 msk potatismjöl
1/2-1 tsk salt
Peppar

Fetaostsås:
2 dl créme fraiche
150g fetaost

Oliv- och bönsallad:
1/2 burk blandade oliver
1 burk kidneybönor
Valfri sallad
1/2 rödlök
Blansamicovinäger

GÖR SÅ HÄR:

Häll av och skölj kikärtorna och låt dem rinna av. Mixa dem sedan till en slät smet. Blanda i ägg, potatismjöl och kryddor. Riv rödbetorna. Försök att klämma ur en del av vätskan innan det blandas med det andra. Blanda och forma biffar.

Mosa fetaosten i en skål och blanda med créme fraichen och ställ kallt.

Häll och och skölj kidneybönorna. Skölj salladen. Skiva rödlöken tunt i halvmånar. Blanda sallad, bönor, oliver och rödlök. Häll över lite balsamicovinäger och blanda runt.

Stek biffarna i rapsolja, några minuter per sida så ytan får fin färg. Servera.


Mums!


Ses snart igen! /Hannah

Likes

Comments