Hejsan!

Vi älskar råbiff. Och gör det så ofta vi kan. Gillar man kött så gillar man råbiff. Många är lite rädda för att prova, jag antar att det är tanken på rått kött som kan verka skrämmande för många. Men det är verkligen ingenting att oroa sig för. Köper man bra kött och är noga med hygienen när man hanterar det så är det lugna puckar.

Har man möjlighet skulle jag rekommendera att göra råbiff på innanlår av hjort eller rådjur. Det har vi gjort några gånger och det är fantastiskt. Men det funkar så klart lika bra att göra på nötkött också. Har man en bra kötthandlare i närheten rekommenderar jag att gå dit och få en fin bit innanlår av kalv eller nöt. Men har man inte det eller helt enkelt inte har tid eller ork så går det också bra att köpa svensk lövbiff eller hel bit av innanlår på typ Ica. Det gjorde vi igår.

Råbiff funkar finfint som förrätt. Då gör man bara mindre av allt och skippar potatisen. Men igår gjorde Per det som huvudrätt. Mer av det goda liksom.


INGREDIENSER:

4 personer

600 g lövbiff eller bit innanlår (nöt, rådjur eller hjort)
1 rödlök
2 dl hackade rödbetor
1 liten burk kapris
Majonnäs
1 dl färskriven pepparrot
Dijonsenap
4 äggulor
Flingsalt och nymalen svartpeppar
Fast potatis (ca 1 kg)
Rapsolja
2 vitlöksklyftor
1 dl hackad persilja


GÖR SÅ HÄR:

Sätt ugnen på 225 grader. Skär potatisen i stavar och lägg i en ugnsfast med ganska mycket rapsolja. Strö flingsalt över och ställ i ugnen i ca 45 minuter eller tills potatisen fått fin färg. Blanda pressad vitlök och hackad persilja och rör ner i potatisen.

Tag fram köttet och tärna fint. Ställ i kylskåpet i en skål.

Lägg upp hackade rödbetor, finhackad rödlök, kapris, färskriven pepparrot, dijonsenap och majonnäs i små högar på varje tallrik.

Tag fram köttet och forma till fyra biffar och lägg på tallrikarna. Gör en liten grop på varje biff och lägg en äggula på varje råbiff. Strö lite flingsalt och nymalen svartpeppar över. Lägg upp potatisen och servera.

En kall öl och en god vodka passar allra bäst till.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hejsan.

Är det något vi äter ofta så är det sill. Och då oftast till förrätt. För helt ärligt så är det få saker som är bättre till förrätt än en klassisk sillmacka? Den här sillmackan får sillälskare att tråna och sillmotståndare att bli omvända. Den är helt magisk. Här följer receptet som vi brukar köra:


INGREDIENSER:

4 personer

Kavring (rågbröd funkar också)
2 Matjessillfiléer (eller en burk)
Smör till att bre brödet med
100 g brynt smör
Färsk gräslök
Lagrad prästost (egentligen funkar vilken lagrad ost som helst)

GÖR SÅ HÄR:

Smöra brödet. Skär ost i skivor och lägg på. Skär sillen i bitar och lägg på. Låt smöret smälta i kastrullen på hög värme, sedan vispar du kraftigt med en sked medan smöret bubblar. Fortsätt vispa tills smöret blir brunt. Häll sedan över smöret över sillmackorna. Avsluta med att klippa rikligt med gräslök över.


Serveras med en kall lageröl och en rumstempererad snaps, i det här fallet blev det OP Klar. Den rekommenderas starkt.

Skål och låt smaka!

Likes

Comments

Jag provar gärna att göra nya vegetariska rätter, även om jag inte alltid lyckas. Men häromdagen blev jag sugen på att prova att göra rödbetsbiffar. Och jösses vad gott det blev.

INGREDIENSER:

4 portioner

Biffar:
1 paket färdigkokta rödbetor (ca 500g)
1 burk kikärtor (ca 250g)
1 ägg
1 1/2 msk potatismjöl
1/2-1 tsk salt
Peppar

Fetaostsås:
2 dl créme fraiche
150g fetaost

Oliv- och bönsallad:
1/2 burk blandade oliver
1 burk kidneybönor
Valfri sallad
1/2 rödlök
Blansamicovinäger

GÖR SÅ HÄR:

Häll av och skölj kikärtorna och låt dem rinna av. Mixa dem sedan till en slät smet. Blanda i ägg, potatismjöl och kryddor. Riv rödbetorna. Försök att klämma ur en del av vätskan innan det blandas med det andra. Blanda och forma biffar.

Mosa fetaosten i en skål och blanda med créme fraichen och ställ kallt.

Häll och och skölj kidneybönorna. Skölj salladen. Skiva rödlöken tunt i halvmånar. Blanda sallad, bönor, oliver och rödlök. Häll över lite balsamicovinäger och blanda runt.

Stek biffarna i rapsolja, några minuter per sida så ytan får fin färg. Servera.


Mums!


Ses snart igen! /Hannah

Likes

Comments