View tracker

När jag precis blivit vegan oroade jag mig en hel del över vad jag skulle äta under högtiderna, idag är jag dock inte ett dugg oroad.
Färskpotatis hör liksom midsommar till, men att äta sill finns ju givetvis inte på kartan.

Jag lagade dillstuvad potatis med sparris och korv igår till middag och det blev en succe!
Delar receptet en dag för sent, men det är inte hela världen då dillstuvad potatis passar vilken dag som helst på året.


Dillstuvad potatis

800 gram färskpotatis,
2 msk margarin
2 msk vetemjöl
2 dl havremjölk + 1 dl iMat
1 kruka färsk dill
1 tsk grönsaksbuljong
Salt och vitpeppar

Börja med att tvätta och koka potatisen nästan klar i saltat vatten.
Smält margarinet i en kastrull, vispa ner vetemjölet och sedan havremjölken tills redningen är klumpfri.
Tillsätt iMat och koka upp under omrörning, tillsätt kryddor, buljong och dill och låt puttra några minuter.
Späd på med mer vätska om det behövs.
Slå av vattnet av potatisen och häll över såsen, rör tills allt blandats och servera omgående.
Vi åt med sojakorv och senap till, hur gott som helst!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Det finns många saker jag skulle vilja påverka när det gäller människors syn på utnyttjande och dödande av andra levande varelser, jag tänker inte ta upp allting här på grund av tidsbrist, men jag tänker börja någonstans.

Det har under dagen cirkulerat länkar från djurens rätt och Newsner om en kampanj som lyfter fram problematiken kring att hålla vilda djur som fångar där de aktivt misshandlas och lever under odrägliga förhållanden för att roa oss människor.
Djuren på cirkus fraktas långa sträckor, livet i manegen är otroligt långt ifrån det liv som är naturligt från djuren och deras behov för att må bra blir inte tillgodosedda.
Många verkar tyvärr tro att djuren hålls humant och att de leker fram de tricks som visas upp i manegen, så är tyvärr inte fallet; hur gärna vi än vill tro det.
Djuren blir slagna till den grad de underkastar sig människan. De lyder inte för att de tycker att det är roligt, de lyder för att de räds sina liv.
Varje människa som går på cirkus där vilda djur hålls stödjer den vidriga industrin och accepterar i tystnad att misshandeln och utnyttjandet av djuren får fortsätta.

Ta inte med era barn på cirkus som håller med djur, gör något annat! Vilda djur hör inte hemma i burar, de är inte satta på den här planeten för oss att utnyttja, de fyller ett eget syfte.

Vill ni som jag göra skillnad?
Gå in på djurens rätts hemsida och skriv under uppropet för att förbjuda vilda djur på cirkus! Varje människa som höjer rösten gör skillnad och tillsammans kan vi förändra!

Namninsamlingen finns här

Information om djur på cirkus och hur du kan hjälpa dem finner du här


Likes

Comments

View tracker

För ett tag sedan köpte jag på mig ett helt parti med köttsubstitut från Fry's och jag ljuger inte när jag säger att jag inte fann de produkter jag testat speciellt goda.
Därför har det inte blivit av att jag tillrett deras "biffstrimlor" heller utan de har blivit liggande i frysen.
Idag var det dock dags, nu hade de legat och skämts i frysen alldeles för länge.
Jag svängde ihop en egen version biffstroganoff som åts med jasminris och en god sallad, det var inte alls dumt faktiskt!

Biffstroganoff 4 personer

1 paket fry's biffstrimlor eller annat vegokött
3 vitlöksklyftor
4 små schalottenlökar
1 burk krossade tomater
2-3 dl oatly iMat eller annan havregrädde
2 tärningar grönsaksbuljong
1 hg champinjoner
Soja, salt och svartpeppar

Börja med att steka biffstrimlorna rätt hårt i en stekpanna, jag använder alltid rapsolja då den klarar höga temperaturer bättre än margarin.
Finhacka under tiden löken och vitlöken och fräs sedan de tillsammans med strimlorna i stekpannan.
När löken är genomskinlig och strimlorna fått yta är det dags att tillsätta krossade tomater, grädde och buljong.
Låt det koka upp och rör sedan ner champinjonerna, antingen skär man dem i mindre bitar eller så tar man i dem som de är.
Sedan är det dags för kryddning.
Jag kryddade med några droppar kinesisk soja och lite salt och tog rätt mycket svartpeppar. Man kan även ha på grillkrydda om man gillar det.
Låt sen småputtra på spisen under tiden som riset kokar, så svampen blir ordentligt tillagad.

Likes

Comments

Ni vet hur man ibland vaknar upp och bara känner sig nedstämd?
Som att allt skulle vara kaos och att ingenting hjälper eller tröstar?
Idag var en sådan dag.
Jag tänker inte gå in på några detaljer alls, förutom att;

När man har en sådan dag får man faktiskt tröstäta,
Man får äta vad man vill, vad som än gör att det känns lättare, så jag gjorde pannkakor.
Dock har jag ledsnat ur lite på vanliga pannkakor efter att ha ätit det nästan varje dag hela veckan så jag gjorde en tvist.
En kokos-tvist.

Kokospannkakor

1 burk á 400 ml kokosmjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Börja med att blanda de torra ingredienserna i en skål.
Öppna burken med kokosmjölk och rör med en gaffel tills klumparna är borta, ibland är den krämig och då behövs inte detta.
Vispa ner kokosmjölken i mjölblandningen och fortsätt vispa tills smeten är jämn, den ska vara rätt fluffig.
Hetta sedan upp en stekpanna med rätt rikligt med mjölkfritt margarin och stek tills du ser bubblor på ovansidan.
Märkte att de var aningens svårare att grädda än vanliga pannkakor, men skam den som ger sig!
Rätt hög temperatur och mycket margarin verkade vara det hemliga tricket.


Hur som haver, pannkakorna blev farligt goda, inte sådär jätte mycket kokossmak, men de påminde om malibu i eftersmaken och kräver att man äter något lite syrligt till för att bryta av, typ en syrlig nicecream eller typ lemoncurd tänker jag.

Likes

Comments

Jag har aldrig förr ätit så mycket pannkakor som jag gjort sedan jag blev vegan.
Dock har jag kört benhårt på den tunna och frasiga varianten och insåg idag att jag inte provat att göra den amerikanska motsvarigheten.
Hittade ett recept som jag justerade aningens och de blev perfekta!
Jag vände dem i socker/kanel och åt med sirap, banan och blåbär till.
Både jag och regeringen (barnet) godkände.

Amerikanska pancakes

5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 msk socker
2 ½ dl havremjölk
1 ½ dl iskallt vatten
1 nypa salt

Blanda först ihop de torra ingredienserna, vispa sedan ner vattnet/mjölken tills smeten blir jämn.
Hetta upp en stekpanna och häll i lite flytande margarin.
När pannkakan är 'bubblig' på ovansidan är det dags att vända.
De blir riktigt härligt tjocka, precis som de ska vara!


Likes

Comments

Som köttis älskade jag verkligen mangoraja, ni vet den där currydressingen som är himmelsk till pommes, eller då, till kyckling.
Jag har tänkt mycket på att göra en veganiserad variant av den, men det har liksom inte blivit av, inte förns idag.

Jag hade lite beslutsångest över vad jag skulle äta till, men efter mycket velande bestämde jag mig för falafel och bulgur.
Har förberett allt så långt jag kunnat så jag bara kan fritera falafeln sedan när jag väl blir hungrig.

Hur som helst så tänker jag dela med mig av receptet på mangorajan, nu är det som vanligt inga exakta mått som anges utan ett hum om hur jag gjorde då jag höftade ihop ingredienserna lite.

Mangoraja/Currydressing

1 dl vegansk majonäs
1 dl oatly iFraiche
2-3 msk mangochutney, den milda varianten
2-3 tsk curry (beroende på hur stark man vill ha den)
1/2 tsk salt
½ dl majs (för tuggmotstånd)

Blanda ihop alla ingredienser i en skål, blanda noggrant så det inte blir några klumpar.
Jag gillar när det smakar mycket curry så jag kryddade på en hel del, men vill man ha den lite mildare minskar man såklart på mängden.
Man får smaka sig fram helt enkelt!


Likes

Comments

En av mina favoritingredienser i köket någonsin är kikärter!
De är goda att värma på och äta som de är, som sallad eller att mosa till falafel eller biffar. De är rätt neutrala i smaken och går att experimentera oändligt med.
Idag blev jag sugen på "grekisk" mat, typ basilika, vitlök och tomater, så det fick bli i den stilen.
Kastade ihop kikärtsbiffar med zucchini, gjorde en tzatziki och åt med klyftpotatis och köpt tomatsås med basilikasmak, det blev förvånansvärt gott!
En perfekt söndagsmiddag, bjudmat eller varför inte göra och kasta på grillen?

Kikärtsbiffar med zucchini, ca 7-8 stycken

2 burkar kokta kikärter
1 vitlöksklyfta
10 cm zucchini
1 liten gul lök
½ tsk sambal oelek
3 msk vetemjöl

Salt
Svartpeppar
BBQ grill mesquite (krydda)

Börja med att skölja kikärterna.
Skala vitlöken och lägg med ärterna i en bunke, mixa till en slät smet.
Finhacka löken och zucchinin och blanda ner i smeten.
Smaksätt med sambal och resten av kryddorna.
Blanda i mjöl till rätt konstistens, det gick åt 3 msk innan jag tyckte smeten blev 'fast'
Forma sedan till biffar och stek på hög värme i rikligt med olja tills de fått fin färg.


Hittade kryddan ovan BBQ grill av en slump på mitt hemköp och kunde inte låta bli att testa den, den hade en lite rökig smak och gjorde sig perfekt i biffarna!

Tzatziki brukar jag i vanliga fall göra på oatlys fraiche då den är bra i konstistensen, men av en händelse var den slut på hemköp så jag valde istället att göra den på tofuttis creamy smooth.
Jag mixade den med lite havregrädde för att få den aningens lösare och mixade sen ner 1 vitlöksklyfta, lite salt och svartpeppar.
Gurka tar man efter eget smak och tycke men det gick nog åt ungefär 10 cm till den här omgången. 
Faktum är att tzatzikin är den bästa jag ätit så jag blev grymt imponerad av tofuttin! 
Smakade inte alls som färskost som jag fått för mig att den skulle göra. ​

Likes

Comments

Idag fick jag en galen craving efter risotto. Bara sådär, trots att jag inte kan minnas att jag ätit det någon gång tidigare i mitt liv. När jag dessutom hittade en enorm burk med torkade trattkantareller i skafferiet var saken avgjord.
I originalreceptet finns både parmesan och smör med, vilket jag valde att utesluta.
Jag stekte i rapsolja och när risotton var färdigkokt var tanken att jag skulle vända i 1 msk carlshamn margarin, dock glömde jag detta och det blev sjukt gott ändå!
Som vanligt justerade jag receptet lite efter eget tycke och smak, men det brukar bli bäst så.

Svamprisotto

1 schalottenlök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
4 dl rundkornigt ris
2 msk rapsolja

2 tärningar svampbuljong
8 dl vatten
2 dl vitt vin
2 dl torkade trattkantareller, blötlagda
3-4 dl finhackade champinjoner

Börja med att blötlägga kantarellerna, gärna 30 minuter eller mer.
Värm upp vattnet och lös upp svampbuljonen, ställ åt sidan.
Finhacka sedan lök och vitlök.
Fräs löken och vitlöken mjuka i ca 2 msk rapsolja i en kastrull, när löken är mjuk tillsätt riset och fräs tills riset är glansigt.
Tillsätt riset och fräs tills det blir glansigt.
Slå över vinet och låt det absorberas av riset, tillsätt sedan buljongvattnet allt eftersom att det sugs upp av riset, detta tar ca 20 min.
När det är 5 min kvar på riset ungefär så är det dags att steka svampen.
Slå bort vattnet från kantarellerna och stek med champinjonerna i olja tills de är klara.
Vänd sedan ner svampen i riset och servera direkt. HÄR skulle smöret tillsättas men det glömde jag som sagt.

Likes

Comments

Alltså kära vänner, ovänner och annat löst folk.
Idag gjorde jag falafel. En väldigt svennig falafel, men ändå.
Tydligen ska man använda okokta kikärter, vissa kryddor, inget mjöl osv, men anyway!
Som med allt annat gjorde jag på mitt sätt, det blev bra. Riktigt bra!
Jag friterade falafeln hårt i fritösen på 190 grader och den blev krispig som sjutton.

Halvdan falafel

2 tetrapak kikärter
3 vitlöksklyftor
1 liten gul lök
2 msk fryst persilja
1 tsk tahini
1 tsk salt
1 tsk kebabkrydda
4 msk vetemjöl
½ msk bakpulver

Skölj kikärterna och lägg i en bunke med vitlöken, mixa till en jämn smet
Finhacka löken och blanda ner i smeten.
Tillsätt persiljan, tahinin, kryddorna, mjölet och bakpulvret och 'knåda' till en jämn smet.
Forma till lagom stora bollar och lägg på en tallrik, frys gärna in en stund innan de ska tillagas; ca 30 min.
Om man vill kan man rulla i ströbröd, jag gjorde inte det och tyckte ändå att falafeln blev krispig med bra yta.

Likes

Comments