View tracker

Hej!

Just nu ser bloggen lite rörig ut och jag hoppas ni har överseende med det. Jag har flyttat över bloggen till nouw och kommer blogga härifrån i fortsättningen, men ni hittar mig fortfarande genom att skriva in halsogott.se i sökrutan. Tar tillvaron lite som den kommer och kan inte säga när jag "kommer tillbaka" och börjar uppdatera igen, men det kliar i fingrarna så det blir förhoppningvis snart!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Tänk så mycket kul och oväntat man kan göra med quinoa! Tidigare har jag lagt upp recept på quinoabiffar (här & här), men denna gång blev det vegetariska grillspett! Eller ja.. jag äger ju själv ingen grill så jag har gjort dessa i stekpannan, men om någon testar att grilla dem så säg till hur resultatet blev så vi andra vet ;)

INGREDIENSER - QUINOASPETT

6 spett

2 dl quinoa

4 dl vatten

1 Vitlöksklyfta

Cayennepeppar

Chiliflakes

Paprikapulver

Flingsalt

Svartpeppar

6 st gillspett

Olja till stekning

+ Tillbehör som exempelvis halloumi, tomater, zucchini, spenat m.m

GÖR SÅ HÄR

1. Koka upp vatten och tillsätt quinoa. Koka på svag värme i ca 15 minuter eller tills vattnet kokat bort. Låt svalna.

2. Skala och riv ned vitlök. Smaka av med kryddor och blanda väl.

3. Blöt händerna och krama fast quinoa på grillspetten.

4. Värm en stekpanna med olja och stek spetten på medelvärme på varje sida tills de fått en fin gyllenbrun färg. Var försiktig när du vänder på spetten, ta gärna hjälp av en stekspade under spetten för att de inte ska gå sönder.

5. Servera tillsammans med andra grilltillbehör eller en god sallad.

Följ mig även på Instagram och Facebook!


Likes

Comments

View tracker

Äntligen sommar! Vad passar då bättre än att äta jordgubbar? Själv tycker jag att de är hur goda som helst att bara äta som de är, men de är ju också supergoda att smaksätta med! Den här tårtan passar perfekt att bjuda på vid midsommar eller andra trevliga stunder i sommar. Det som är så bra med denna tårta är att den går att anpassa efter olika allergier genom att byta ut exempelvis mandelmjöl mot havremjöl, ägg mot chiaägg (1 ägg = 1 msk chiafrön+3 msk vatten) och jordgubbar mot andra bär/frukter.

INGREDIENSER - BROWNIETÅRTA MED JORDGUBBSMOUSSE

18 cm springform (fungerar även med en större form)

Brownie:

200 g torkade dadlar (ca 20 st)

1 dl kakao

2 dl mandelmjöl (eller t.ex. havremjöl* om du inte tål mandel)

2 ekologiska ägg (eller chiaägg, 2 ägg= 2 msk chiafrön, 6 msk vatten)

4 msk smakneutral kokosolja

en nypa havssalt

Jordgubbsmousse:

250 g frysta eller färska jordgubbar

2,5 dl kokosgrädde (eller den feta delen av kokosmjölk)

0,5 dl smakneutral kokosolja

0,5 tsk äkta vaniljpulver

Ev. 1 msk honung/lönnsirap

+ Färska jordgubbar till topping

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Mixa alla ingredienser till browniebotten i en matberedare eller med en stavmixer. Tryck ut smeten i en ugnssäker form och grädda i ca 15 minuter. Låt svalna.

3. Färska jordgubbar: skölj och rensa jordgubbarna. Mosa eller mixa jordgubbarna. Frysta jordgubbar: Koka jordgubbarna i ca 10 minuter och mosa dem sedan med en gaffel eller mixa dem.

4. Blanda alla ingredienser till jordgubbsmoussen i en kastrull på svag värme. Beroende på hur söta/sura jordgubbarna är så smaka av med honung eller lönnsirap tills du är nöjd.

5. Häll jordgubbsmoussen över browniebotten och ställ i kylen i 2-3 timmar för att låta moussen stelna.

6. Servera direkt från kylen med färska jordgubbar!

* Viktigt att välja glutenfritt havremjöl om du är glutenintolerant.

Följ mig även på Instagram och Facebook!

+uri+'
');// ]]>

Likes

Comments

Det här är nog det mest färgglada jag någonsin lagat, men visst blir man glad? Själva receptet är på den gröna "sörjan", men låt er inte skrämmas av färgen eller innehållet. Smoothien blir både god och väldigt näringsrik! Den blir ganska söt, så jag tycker att det passar väldigt bra att toppa med något syrligt, som exempelvis blåbär eller hallon. Sen kan man gå lös med all möjlig annan topping som man vill ha på! (På bilden har jag granatäpplekärnor, blåbär, puffad quinoa, bipollen, gojibär, hampafrön och kakonibs).

INGREDIENSER - SMOOTHIE PÅ BANAN, AVOKADO OCH SPENAT

1 portion

1 mogen avokado

1 banan

1 rejäl näve färsk spenat

1 dl valfri mjölk (havremjölk, mandelmjölk, cashewmjölk, rismjölk)

GÖR SÅ HÄR

Mixa alla ingredienser till en slät smoothie i någon minut. Lägg upp i en skål eller ett glas och toppa med valfri topping! Ät och njut :)

Följ mig även på Instagram och Facebook!


+uri+'
');// ]]>

Likes

Comments

Oj, oj, oj, här har ni lycka i ätbar form. Choklad är i princip det bästa jag vet, och lägger man då till mint, ja då blir det banne mig komplett! I det här receptet är det några ingredienser som jag länkat till då de kan vara svåra att hitta i butik. Pepparmyntsolja finns att köpa på apotek (viktigt: pepparmyntsarom som går att köpa i livsmedelsbutiker är INTE samma sak) men du behöver oftast fråga efter den. Vill du inte beställa kakaomassa/pasta och kakaosmör så kan det eventuellt finnas i hälsokostbutiker eller så går det bra att använda en chokladkaka av bra kvalitet med minst 70% kakao. Att göra hemmagjord choklad är dock det godaste!

INGREDIENSER - MINTCHOKLADBARS

Fyllning:

10 dadlar

2 dl mandelmjöl

1 dl kakao

3 msk kallpressad kokosolja utan smak

5 droppar pepparmyntsolja

Choklad: (eller en 100 g >70% chokladkaka)

75 g kakaomassa/pasta

25 g kakaosmör

1 msk lönnsirap

GÖR SÅ HÄR

Mixa alla ingredienser till fyllningen i en matberedare eller med en stavmixer. Fyllningen kan upplevas något smulig, men det gör inget. Lägg fyllningen på ett bakplåtspapper och tryck ut till en fyrkant med fingrarna (ca 20x20cm). Lägg i frysen. Smält ingredienserna till chokladen över vattenbad. Ta ut fyllningen ur frysen och skär i bitar. Doppa bitarna i chokladen och lägg tillbaka på bakplåtspapperet. Låt stelna. Förvara i kylen.

Följ mig även på Instagram och Facebook!


+uri+'
');// ]]>

Likes

Comments

Det här är mitt favoritrecept på chiapudding just nu. Det som är så himla bra med chiapudding är att du kan förbereda den kvällen innan så du har en färdig frukost till nästa morgon när du går upp. Chiapuddingen passar även bra att ha med sig som mellanmål till skolan eller jobbet. Perfekt att servera tillsammans med frukt, bär, nötter eller frön.

INGREDIENSER - CHOKLADCHIAPUDDING

1 portion

2 dl valfri mjölk (havremjölk/mandelmjölk/cashewmjölk/komjölk/kokosmjölk)

3 urkärnade dadlar

1 msk kakao

1 krm äkta vaniljpulver

3 msk chiafrön

GÖR SÅ HÄR

Mixa alla ingredienser ordentligt förutom chiafrön. Häll upp mjölkblandningen i en skål/ett glas och blanda i chiafrön. Rör om ordentligt så att inga chiafrön fastnar i botten, låt stå i ca 10 minuter och rör sedan om igen. Låt stå i kylskåpet minst en timme, men gärna över natten. Ät som den är eller toppa med frukt/bär och nötter/frön.

Följ mig även på Instagram och Facebook!


+uri+'
');// ]]>

Likes

Comments

Jag är som ni kanske vet helt galen i smoothies och äter dem gärna i en skål så jag kan toppa den med massa godsaker. Den här gången blev det en ny variant där jag använde dadlar som sötning istället för banan som jag annars ofta använder. Och om den blev god? JA! Toppade smoothien med min hemmagjorda granola som ni hittar recept på här.

INGREDIENSER - SMOOTHIE BOWL MED BLÅBÄR OCH AVOKADO

1 portion

1 avokado

1 dl blåbär

3 urkärnade dadlar

1 dl osötad mjölk (havremjölk/mandelmjölk/cashewmjölk)

GÖR SÅ HÄR

Dela och gröp ur avokadon ur skalet med en sked. Mixa alla ingredienser till en slät smoothie. Servera med hemmagjord granola/bär/nötter/frön. Ät direkt!

Glöm inte att följa mig på Instagram och Facebook!


+uri+'
');// ]]>

Likes

Comments

Det härliga vårvädret de senaste dagarna har fått mig riktigt sugen på glass. Den här glassen innehåller endast två ingredienser och är såå god! Mangon gör den söt och fruktig medan kokosgrädden gör den krämig och god. Det dock viktigt att äta glassen direkt när den är klar, för den smälter snabbt.

INGREDIENSER - SNABB MANGO OCH KOKOSGLASS

1 portion

2 dl frusen mango (det är viktigt att den är frusen för att det ska bli glass)

1 dl kokosgrädde/kokosmjölk

+ mangobitar och kokosflakes att toppa med

GÖR SÅ HÄR

Mixa mango och kokosgrädde eller mjölk till en slät glassmet. Använder du en blender kan du behöva pausa och peta ner innehållet några gånger då det kan fastna på kanterna. Servera gärna med några bitar frusen mango och kokosflakes. Ät direkt!

Glöm inte att följa mig på Instagram och Facebook!

+uri+'
');// ]]>

Likes

Comments

Nybakade bullar är svårslaget! Oftast bakar jag traditionella kanelbullar men denna gången fyllde jag dem med en härlig chokladkräm. Degen är gjord på havre-, durra- och potatismjöl och fyllningen på dadlar och kakao. Ett bra och hälsosammare alternativ till de vanliga kanelbullarna, men minst lika goda! Jag ska dock vara helt ärlig och säga att jag inte tyckte det blev bra att toppa dem med kakaonibs (som på bilden), jag satt nämligen och pillade bort alla bitar efter att jag smakat en bulle för jag inte tyckte att smakerna passade ihop. Så nästa gång toppar jag dem med hackade mandlar eller hasselnötter!

INGREDIENSER - CHOKLADFYLLDA BULLAR

15-20 bullar

Bulldeg:

400 g valfri mjölk (jag använde havremjölk*)

25 g jäst (jag använde blå jäst)

20 g smakneutral kokosolja

2 msk lönnsirap eller honung

100 g havremjöl**

100 g durramjöl

60 g potatismjöl

20 g fiberhusk

0,5 tsk salt

0,5 tsk vaniljpulver

Chokladfyllning:

20 dadlar

0,5-1 dl vatten

2 msk kokosolja

1 dl kakao

+ havremjöl till utbakning samt hackade mandlar eller hasselnötter att toppa med

GÖR SÅ HÄR

Blanda ut jästen i mjölken. Smält kokosoljan på låg värme. Blanda ner sötning och olja. Tillsätt resterade ingredienser till degen och blanda väl med elvisp i några minuter. Låt jäsa i 1,5 timme. Mixa dadlar tillsammans med vatten, börja med 0,5 dl och öka vid behov, till en slät smet. Mixa ned olja och kakao tills allt blandats väl. Häll upp havremjöl på ett bord och häll ut degen. Arbeta in havremjöl i degen och kavla sedan ut degen i en fyrkant (ca 25x35cm). Bred på chokladfyllningen och rulla sedan ihop degen, börja från ena långsidan. Skär degen i 15-20 bitar och lägg bullarna i formar på en plåt. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Hacka nötter och strö dem över bullarna. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 30 minuter. Låt svalna nästan helt innan du äter. Bullarna går bra att frysa.

* Om du är glutenintolerant så rekommenderar jag dig att inte använda havremjölk då mjölken inte ligger under gränsvärdet för glutenfritt.

** Om du är glutenintolerant är det viktigt att välja havremjöl som är markerat med "glutenfritt".

Glöm inte att följa mig på Instagram och Facebook!


+uri+'
');// ]]>

Likes

Comments

Nu i påsk är det trevligt att unna sig lite godsaker, det behöver dock inte betyda smågodis i mängder, utan det kan vara hemmagjort godis med ingredienser som du och din kropp mår bra av! Självklart är det inte hela världen om några smågodisbitar slinker ned, det hela handlar om balans. Vill du göra något gott och samtidigt hälsosamt att bjuda på i påsk så rekommenderar jag verkligen dessa choklad och hallontryfflar. De är bara så goda och hallon och choklad är en superkombo tycker jag! INGREDIENSER - CHOKLAD OCH HALLONTRYFFEL 10-15 st 1,5 dl hallon 10 dadlar 1 dl havremjöl/mandelmjöl 2 msk kakao + kakao att rulla i GÖR SÅ HÄR Tina hallonen om de är frysta. Mixa hallon och dadlar till en jämn smet i några minuter. Blanda ned mjöl och kakao och mixa så allt blandats väl. Ställ i kylen och låt smeten stelna lite. Forma små bollar med händerna och rulla dem i kakao. Förvara i kylen eller frysen. Följ mig även på Instagram och Facebook!

Likes

Comments