Chockladbrownie med svarta bönor

6 portioner

1 paket förkokta svarta bönor, cirka 290 g
10 urkärnade färska dadlar
2 ägg
1 dl kallpressad kokosolja
4 msk kakao
1 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver

100 g mörk choklad, minst 70%, gärna med havssaltsmak

1-2 msk honung

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att skölja bönorna och kärna ur dadlarna, mixa detta till en jämn smet. Smält chokladen över ett vattenbad tillsammans med kokosolja, tillsätt 2 lätt uppvispade ägg till den den smälta choklad- och kokosoljeblandingen. Rör ner kakao, honung, bakpulver och vaniljpulver i samma skål och blanda till slut ner de mixade bönorna och dadlarna. Blanda till en jämn och fin smet. Smaka av ifall det behövs antingen lite salt, lite sött eller kanske mer kakao?

Klä en lite mindre ugnsform med höga kanter med bakplåtspapper och häll i smeten. Toppa med hackade nötter eller frön (jag använde hackade pistagenötter) och grädda sedan brownien i ugnen i cirka 20 minuter, varmluft om ni har.

Brownien är ganska kladdig när du tar ut den och behöver stå en stund. Jag brukar lägga min i frysen och äta dagen efter tillsammans med förska bär, ofta hallon. Det blir den perfekta desserten eftersom att den kan förberedas innan, sålänge man kommer ihåg att ta fram den någon halvtimme innan servering :) Ett tips är även att strössla på lite flingsalt medan den svalnar (utan att man täcker kakan med en handduk eller liknande) och innan den ställs in i frys/kyl. Då ligger saltet snyggt kvar på kakan och smälter inte, en snygg kaka vill man ju ha! 

/Moa

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Helgluncher är inte det roligaste att laga enligt mig. Ofta har man mycket för sig och annat som ska göras eller som man helt enkelt vill prioritera före matlagning. Kanske har frukosten blivit extra sen och lite mer än vanligt, så det är inte alltid man är särskilt hungrig heller. Samtidigt måste jag äta regelbundet för att må bra, både psykiskt och fysiskt. Blir såå irriterad när jag är hungrig, haha.

Så i lördags efter att vi skruvat upp hyllor, rensat skåp och garderober, monterat upp sänglampor och rostat granola (pjuh!) så kom vi på den briljanta ideén att steka quesadillas :) Jag tog fram rester av fullkornstortillas som jag la ut på en skärbräda. Sedan rev jag på ost från det som var kvar av prästosten i kylen och strösslade på bröden, därefter toppades bröden med det som fanns hemma: färsk bladspenat, picklad rödlök, chiliringar, små tomater och svarta bönor. Sen på med lite mer ost på toppen. Kryddade med S+P. Sen var det dags att steka, vek först ihop bröden till halvmånar och lät stekpannan bli varm med några droppar olivolja i, därefter stektes quesadillasen på hög-medelhög värme i cirka 2-3 min/sida. Tricket är att pressa ihop bröden under stekning så att osten, som smälter, binder ihop bröden. När de var färdiga delade jag dem i tre tårtbitar/bröd och serverade med färsk koriander, lime, färska tomater och lite gräddfil + srirachasås. Det tog sammanlagt en kvart att laga, plus lite extra tid för fotografering... ;) Tipstips till alla som har lite tacorester kvar från fredagen och som - precis som jag - inte vill lägga allt för mycket tid till att laga lunch på helgen.


Ny vecka och nya tag väntar, recept som kommer upp framöver är bland annat banan- och kakaogranola + blackbean brownie med rostade pistagenötter. Det vill ni inte missa!


Likes

Comments

Hej på er!

Äntligen fredag, den absolut bästa dagen på veckan enligt mig. Älskar känslan av att ha något härligt som ligger framför, att få längta och planera!

Dagens plan är att först morgonträna, löpning längst ån. Sen blir det grötfrukost (blåbörsgröt med stekt banan och nötter), fröknäcke med prästost och kaffe! Därefter ska jag jobba och läsa på massa inför en kurs jag ska gå om någon vecka. Sen i eftermiddag hoppar jag på pendeln mot årets foodandwine! Drömmässan för en matnörd som mig! Både när det kommer till mat och dryck och att mingla bland alla andra likasinnade! Hoppas ni också har något kul att se fram emot. Helgen här hemma kommer fortsätta med massa lgh-fix! Äntligen en ledig helg med tid till att ta tag i saker.. det blir förhoppningsvis fina resultat till söndag kväll!

Trevlig helg!

Likes

Comments

Här kommer receptet på mitt fröknäcke! Denna gång adderade jag även lite teffmjöl och minskade på majsmjölet. Jag blandade även vita sesamfrön med svarta.

Fröknäcke är ett glutenfritt knäckebröd fullt av bra fetter och fibrer. Det är supergott med mosad avokado, keso, ägg, färskost eller nötsmör/banan. Även perfekt till helgens ostbricka!

Likes

Comments

Recept för cirka 10 stycken rawfoodbollar:

1dl dadlar (jag hade de som är pudrade med kakao)
2 msk torkade tranbär
2dl blandade naturella nötter och frön
1,5dl havregryn eller aningen mindre
3 msk kakao av god kvalitet
1tsk vaniljpulver
4 msk starkt kaffe
3 msk kokosolja eller nötsmör

Mixa alla ingredienser i en matberedare. Jag brukar först mixa de torra grejerna och sedan tillsätta torkad frukt och vätska o köra lite till. Smaka av både gällande smak och konsistens. Jag behövde tillsätta lite mer vätska och salt. Rulla sedan smeten i lagom stora bollar i vad du har hemma. Idag körde jag några i riven kokos, några i kakaonibbs, några i kakao och några i finhackade och rostade pistagenötter. Enkelt och såå himla gott till en kopp kaffe på eftermiddagen eller efter en god middag!

Hoppas ni har en skön söndag :)

//Moa

Likes

Comments

Halvvägs in i veckan, denna vecka är en ganska vanlig vecka för mig. En hel del jobb men därutöver inget ovanligt, skönt! För på sistone har det verkligen gått i 110 och diverse beslut som ska fattas och tankar som ska landa. Jag har så mycket svårare för att fatta beslut och bestämma mig och ”jobba psykiskt” än att hugga tag i en konkret uppgift eller jobba många timmar...Men det blir (som vanligt) mycket matlagning, dels för att jag ska hoppa in o jobba lite på en cateringfirma och dels för att vi beställt Linas matkasse (Flexiteriankassen). Sen ska jag jobba 1/2-dag på Friskis på lördag. 13 års engagemang i föreningen börjar lida mot sitt slut och jag har nu bestämt mig för att helt satsa på matpassionen utöver mitt HR-jobb. Så det är enbart 2 lördagar kvar. Kommer vara saknat med det känns också som rätt väg att gå! Man måst avsluta saker för att nya ska kunna ta fart :)

Onsdagsmorgonen startade på bästa sätt, härligt att skapa helgkänsla en vardagsmorgon och en stor fördel med att inte behöva pendla till sitt jobb (!).

På bilderna ser ni min version av acaibowl toppat med superfoods och så rostad glutenfritt bröd med äggröra, örtsalt och basilika. Dröm! Recept på acaibowlen kommer här nedan - har garanterat delat något liknande förut!

1 portion proteinrik acaibowl:
1/2 fryst banan
2msk frysta avokadotärningar
1dl frysta blandade bär
3 msk naturell kvarg
1 msk acaipulver
1/2 tsk maccapulver
1/2 tsk kakao
1/2 tsk honung

= Mixa allt efter att de frysta ingredienserna tinat 15 min. Toppa med ex granola, bär, riven kokos, chiafrön, gojibär och nötsmör.

Likes

Comments

Veckans storkok är både snabblagat, vegetarisk och färgsprakande med smaker från Indien. Närmare bestämt Korma. Jag hade tidigare, via @smakbox, fått en färdig kormablanding på burk men det går ju såklart att googla upp och blanda ihop själv med. Ibland kan dock genvägar i vardagen vara värt! Så här kommer receptet på min kylskåpsrensning som fick ta plats som veckans storkok!

6 portioner:
2 påsar quornbitar, tinade
1 gul lök
1/2 purjolök
1 liten bit vitkål, strimlad
1 röd paprika, hackad i bitar
1 orange paprika, hackad i bitar
1 liten bit ingefära, skalad och finhackad
1/3 färsk finhackad chili
1 burk Korma
1 burk kokosmjölk
+ kyrddor: curry, gurkmeja, kardemumma och koriander
+ topping: torrostade cashewnötter & färsk koriander

Stek lök, vitkål och paprika i kokosolja. Ta upp det ur stekpannan och stek därefter på quornbitarna. När de fått lite färg så har du i grönsakerna igen och kryddar med allt. Häll i korman och kokosmjölken. Låt puttra 5-10 minuter. Servera korman med någon grynblandning eller ris och toppa med färsk koriander och torrostade cashewnötter! Smaklig spis!


Likes

Comments

Känns som att bilderna ovan talar sitt egna språk men ojoj så gott det kan vara med pannkakor ibland! Bananpannkakorna är en storfavorit men här ovan gjorde jag en smet på ett produktutskick jag fått från @smakbox som var någon slags proteinpannkaksbas dör jag enbart tillsatte 1dl mjölk + flingsalt + kanel. Toppade sedan med naturell kvarg och hallon/blåbär. Drömgott!

Söndagen fortsätter med ett pass på gymmet, en långpromenad med F och så ska vi fortsätta spana efter lampor till läggan! Skönt med en söndag fri från måsten! Inte ens veckans middagar behöver planeras då vi ska köra Linas Flexiteriankasse mån-tors!

//Moa

Likes

Comments

Med tanke på att förra inlägget också handlade om gröt så förstår ni kanske att jag snöat in mig på denna frukost! Ibland blir det i form av kall chiagröt, overnight oats eller kanske bircher müsli - men såhär års är nästan den varma sorten godast! I veckan, en mörk och regnig morgon, lagade jag denna goding! Havregrynsgröt gjord på en halv mosad banan, salt och kanel, kokad i vatten och lite havremjölk. Toppade sedan den med dalfours marmelad (fyra frukter gjord på enbart frukt och fruktjuice) tillsammans med hallon/blåbär, mandelsmör, banangranola och skummad lättmjölk! Ultimata grötbowlen efter 30 minuter morgonjogg!

Likes

Comments

Hösten innebär ofta lite extra många grötfrukostar. Älskar gröt! Tycker det mättar så bra och ingiver en trygg känsla. Lite back to basic.

Imorse gjorde jag en av höstens, hittills, bästa grötbowls! Tänkt er banangröt, med syrliga lingon, knapriga pecannötter, tahinirippel och skummad mjölk till det! Succé!

Receptet kommer här:
(1 portion)

Gröten:
Drygt 1dl ekologiska havregryn
1 msk blandade frön
2,5 dl vatten
1-2 msk krämig kokosmjölk
1/2 mosad banan
1 nypa salt + 2 nypor kanel

Toppings:
Tinade lingon
Torrostade pecannötter
Tahini
Honung
Maccapulver
Kanel
Kokoschips
Mjölk

Gör såhär:
Börja med att tina lingonen och ta fram toppingen. Rör 2 msk tahini med 1 msk honung, 1 nypa flingsalt och ev lite maccapulver. Koka sedan gröten på medelhög värme. Bananen mosar jag ihop och tillsätter mot slutet. Likaså kokosmjölken. Dra gröten från värmen och värm upp mjölken och skumma den med en handvisp. Alternativt med en mjölkstinnare om du har det. Någon som har tips på en bra sådan? Sleva upp gröten i en rymlig skål, toppa med lingonen, kokosen, nötterna och ringla över tahiniripplet plus pudra över lite kanel. Avsluta med skummad mjölk och njut av höstens smarrigaste gröt!

Hoppas ni får en fin söndag!









Likes

Comments