Balkan köket, Svenska köket, Kött och köttfärs, Pastarätter, Soppor och grytor

2 dl kokt pasta (makaroner eller spaghetti)

1 gul lök
1 stor hackad morot
3 msk rapsolja (att steka i)

Fräs samman ingredienserna i några minuter....

300 g kalvkött (helst gödkalv)
1 stor msk tomatpure
1 msk vegeta
1 tsk salt
1 tsk malen svartpeppar
1 tsk paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
1/2 - 1 l vatten

Tillsätt köttet, tomatpurén, kryddorna och vattnet, låt koka under lock ca 60 - 75 min, lyft på locket emellanåt och tillsätt ev. mer vatten. Såsen är klar när köttet är mjukt!

Likes

Comments

Bakverk och delikatesser, Balkan köket, Bröd och bullar

Barnens favorit, utan tvekan!

9 portioner

Deg
5 dl pudermjöl (måste vara pudermjöl annars blir de tjocka och hårda)
50 g färsk jäst (blå)
1 tsk socker
1 tsk salt
1 ägg
2,5 - 3 dl ljummen mjölk

Kycklingkorv

Pensling
1 ägg
2 msk rapsolja
sesamfrö

Blanda mjöl, jäst, socker, salt, ägg och den lite lätt uppvärmda mjölken i en bunke. Arbeta ihop till en mjuk och smidig deg. Låt stå under duk i ca 30-35 min.

Sätt ugnen på 200 grader. Tag av duken. Arbeta ihop degen lite lätt på ett mjölat bord. Rulla ut degen och skär i ca 9 lika stora bitar, kavla sedan ut de till rektangulära bitar. Lägg korven i ena sidan och börja vira in mot andra sidan, skär 4 snittar i degen men försiktigt så du inte skär igenom degen helt. Forma sedan som blomma eller halvmåne. Pensla med ägg olja och strö över sesamfröna. Grädda i ca 20 min på 200 grader!

Likes

Comments

Bakverk och delikatesser, Balkan köket, Bröd och bullar

Klara på bara 13-15 min!

4 dl mjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk
2 msk olja

Ugn 225 grader.

Blanda alla ingredienser i en bunke till en kladdig deg. Rulla ut över ett mjölat bord och arbeta samman degen, skär i 6 lika stora bitar. Platta till varje bit med händerna, strö över lite mjöl och grädda i ugnen ca 10-12 min. Klart!

Likes

Comments

Ris och potatis, Svenska köket, Dressing och såser, Kött och köttfärs, Sallader

Pommes i ugn
Förstekt kebabkött uppvärmd i stekpanna
Salladshuvud
Fetaost
Tomat
Gurka
Lök

Dressing
1 burk créme french
1 tsk vitlökspulver
1 tsk vegeta
1/2 tsk malen svartpeppar

Skriver inga mått på salladen/pommesen och köttet då jag körde efter 2 port och tog det vi hade hemma och bara blandade allt! Så gott, enkelt å lyxigt en söndags em. 💙

Likes

Comments

Kyckling, Ris och potatis

4-6 port

3-4 dl kokt ris

(1 hel kyckling som steks i ugn kryddad med vegeta, kycklingkrydda och vitlökspulver, 1 dl vatten och 2 msk matolja) ca 50 - 60 min under aluminiumfolie på 250 grader. när kycklingen är klar strimla köttet.

2 vitlöksklyftor
1 gul paprika
1 burk championer
1 hönsbuljong eller grönsaksbuljong
4 dl matgrädde
peppar & salt efter smak
1 msk smör
1 tsk curry
1 burk créme french

Börja med att fräsa vitlöken, paprikan och championerna i smöret. Tillsätt resterande ingredienser samt den strimlade kycklingen. Koka ca 15-20 min under lock i medelhög värme. Servera med ris och en god sallad!

Likes

Comments

Balkan köket, Svenska köket, Kött och köttfärs, Pastarätter

4 pers

500g nötfärs
8 lasagneplattor
1 gul lök
1 morot
1/2 gul lök
1/2 gul eller röd paprika
1 burk championer
1 msk tomatpure
1 vitlöksklyfta
2 msk vispgrädde
3 msk dolmino lasagne
5 dl vatten
vegeta, salt och peppar efter smak
2 dl riven ost
1 tetra pastasås (Keldas)

Sätt ugnen på 225 grader.

Bryn köttfärsen i smör tillsammans med paprika, lök, championerna, moroten, vitlöken och de torra kryddorna tills köttfärsen släppt ifrån sig vattnet. Tillsätt grädden, dolmino, tomatpuren och vatte. Låt koka under lock tills vattnet avdunstat, tag av plattan.
Lägg 2 plattor i botten och häll över lite köttfärsås, lite av pastasåsen och strö över lite ost. Gör så i 3 lager. Snåla inte med såsen. Lasagnen ska vara kladdigt god...
På fjärde och sista lagret häller du över överbliven köttfärsås, ostsås och strö över osten. Sätt in i ugnen i ca 35 - 40 min med folie. Tag sedan av folien och grädda ytterliggare 5 min. Klart! Serveras med god turkisk tursu sallad. Njam njam!

Likes

Comments

Svenska köket, Fiskrätter, Ris och potatis

4 pers

3 torskfileer
2 msk olja
1 krm salt
1 krm peppar

Potatismos
10 medelstora potatisar
1 ägg
1/2 dl mjölk
1 krm vitlökspulver
1 msk smör eller margarin
1 krm salt
1 krm peppar

Såsen
1 dl räkor
3 dl matlagnings grädde
1 msk dill
1 tsk salt
1 tsk maizena

Sätt ugnen på 220 grader.
Lägg fisken i en ugnssäker form, lägg på oljan, salta & peppra. Låt den stekas under aluminiumfolie i ca 15 minuter.
Skala och koka potatisen i en kastrull. När den är klar, pressa potatisen med en potatispress eller gaffel. Tillsätt margarinet, mjölken och kryddorna. Blanda väl. Spritsa potatismoset med en tårtsprits runt fisken (lämna ett mellanrum mellan potatismoset och fisken), Koka grädden med räkorna och kryddorna. När grädden börjat puttra tillsätt dillen och maizenan och rör om väl så det inte bildas klumpar. Ror om tills såsen tjocknat. Tag av plattan, häll såsen mellan fisken och potatismoset och grädda i ugnen ytterliggare ca 10 min, klart!

Likes

Comments

Bakverk, Bakverk och delikatesser, Choklad, Kladdkaka

150 g smör
3 ägg
3 dl socker
2 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
1/2 krm salt

150 g mjölkchoklad
smör & kokos för att smöra å bröa formen.

Sätt ugnen på 180 grader.
smält smöret i en kastrull. Vispa ihop resterande ingredienser med det smälta smöret. Häll upp i en smörad och bröad form med avtagbara kanter. Lägg chokladbitarna ovanpå. Grädda i ugnen ca 20-25 min. Beroende på hur kladdig du vill ha kakan.

Likes

Comments

Bakverk, Bakverk och delikatesser, Svenska köket

Degen
10 dl mjöl
500 g smör
4 dl socker
4 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver

Fyllning
4 ägg
2,5 dl kesella (vanilj)
4 dl créme french
1 msk vaniljsocker
3 dl socker

Garnering
florsocker

Sätt ugnen på 200 grader.
Häll alla ingredienser till degen i eb matbredare. Blanda väl. Dela sedan på degen och tag ena halvan och tryck ut i en ugnssäker form klädd med bakplåtspapper ca 30x40 cm. Lägg den andra halvan åt sidan.
Vispa ihop ingredienserna till fyllningen med en elvisp, häll över degen. Tag sedan resterande smuldeg och smula över fyllningen. Grädda i ugnen ca 20-25 min. Tag ut, låt kakan kalna för att sedan garnera med florsocker och skär i bitar. Mums!

Likes

Comments

Bakverk, Bakverk och delikatesser, Choklad

3 ägg
2 dl strösocker
50 g vit choklad
50 g mörk choklad
100 g mjölkchoklad
1 dl kakao
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl olja
3 dl mjölk

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka chokladen grovt! Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ihop resterande ingredienser och häll i "äggsmeten", tillsätt mjölken, oljan och chokladen (men spara lite choklad till toppingen) Lägg ut muffins formar i en långpanna, ca 15 st. Häll smeten ända upp i formen, lägg på några bitar av den hackade chokladen uppe på. Grädda i ugnen ca 15 min. Klart!

Likes

Comments