View tracker

Balkan köket, Svenska köket, Kött och köttfärs, Pastarätter

4 pers

500g nötfärs
8 lasagneplattor
1 gul lök
1 morot
1/2 gul lök
1/2 gul eller röd paprika
1 burk championer
1 msk tomatpure
1 vitlöksklyfta
2 msk vispgrädde
3 msk dolmino lasagne
5 dl vatten
vegeta, salt och peppar efter smak
2 dl riven ost
1 tetra pastasås (Keldas)

Sätt ugnen på 225 grader.

Bryn köttfärsen i smör tillsammans med paprika, lök, championerna, moroten, vitlöken och de torra kryddorna tills köttfärsen släppt ifrån sig vattnet. Tillsätt grädden, dolmino, tomatpuren och vatte. Låt koka under lock tills vattnet avdunstat, tag av plattan.
Lägg 2 plattor i botten och häll över lite köttfärsås, lite av pastasåsen och strö över lite ost. Gör så i 3 lager. Snåla inte med såsen. Lasagnen ska vara kladdigt god...
På fjärde och sista lagret häller du över överbliven köttfärsås, ostsås och strö över osten. Sätt in i ugnen i ca 35 - 40 min med folie. Tag sedan av folien och grädda ytterliggare 5 min. Klart! Serveras med god turkisk tursu sallad. Njam njam!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Svenska köket, Fiskrätter, Ris och potatis

4 pers

3 torskfileer
2 msk olja
1 krm salt
1 krm peppar

Potatismos
10 medelstora potatisar
1 ägg
1/2 dl mjölk
1 krm vitlökspulver
1 msk smör eller margarin
1 krm salt
1 krm peppar

Såsen
1 dl räkor
3 dl matlagnings grädde
1 msk dill
1 tsk salt
1 tsk maizena

Sätt ugnen på 220 grader.
Lägg fisken i en ugnssäker form, lägg på oljan, salta & peppra. Låt den stekas under aluminiumfolie i ca 15 minuter.
Skala och koka potatisen i en kastrull. När den är klar, pressa potatisen med en potatispress eller gaffel. Tillsätt margarinet, mjölken och kryddorna. Blanda väl. Spritsa potatismoset med en tårtsprits runt fisken (lämna ett mellanrum mellan potatismoset och fisken), Koka grädden med räkorna och kryddorna. När grädden börjat puttra tillsätt dillen och maizenan och rör om väl så det inte bildas klumpar. Ror om tills såsen tjocknat. Tag av plattan, häll såsen mellan fisken och potatismoset och grädda i ugnen ytterliggare ca 10 min, klart!

Likes

Comments

View tracker

Bakverk, Bakverk och delikatesser, Choklad, Kladdkaka

150 g smör
3 ägg
3 dl socker
2 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
1/2 krm salt

150 g mjölkchoklad
smör & kokos för att smöra å bröa formen.

Sätt ugnen på 180 grader.
smält smöret i en kastrull. Vispa ihop resterande ingredienser med det smälta smöret. Häll upp i en smörad och bröad form med avtagbara kanter. Lägg chokladbitarna ovanpå. Grädda i ugnen ca 20-25 min. Beroende på hur kladdig du vill ha kakan.

Likes

Comments

Bakverk, Bakverk och delikatesser, Svenska köket

Degen
10 dl mjöl
500 g smör
4 dl socker
4 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver

Fyllning
4 ägg
2,5 dl kesella (vanilj)
4 dl créme french
1 msk vaniljsocker
3 dl socker

Garnering
florsocker

Sätt ugnen på 200 grader.
Häll alla ingredienser till degen i eb matbredare. Blanda väl. Dela sedan på degen och tag ena halvan och tryck ut i en ugnssäker form klädd med bakplåtspapper ca 30x40 cm. Lägg den andra halvan åt sidan.
Vispa ihop ingredienserna till fyllningen med en elvisp, häll över degen. Tag sedan resterande smuldeg och smula över fyllningen. Grädda i ugnen ca 20-25 min. Tag ut, låt kakan kalna för att sedan garnera med florsocker och skär i bitar. Mums!

Likes

Comments

Bakverk, Bakverk och delikatesser, Choklad

3 ägg
2 dl strösocker
50 g vit choklad
50 g mörk choklad
100 g mjölkchoklad
1 dl kakao
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl olja
3 dl mjölk

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka chokladen grovt! Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ihop resterande ingredienser och häll i "äggsmeten", tillsätt mjölken, oljan och chokladen (men spara lite choklad till toppingen) Lägg ut muffins formar i en långpanna, ca 15 st. Häll smeten ända upp i formen, lägg på några bitar av den hackade chokladen uppe på. Grädda i ugnen ca 15 min. Klart!

Likes

Comments

Bakverk och delikatesser, Kladdkaka, Äppelbakverk

Galet god äppelkladdkaka! Gravid hormonerna får man väl skylla på... 😉

150 g smält smör eller margarin
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjöl
2 dl strösocker
2 stora skalade och rivna äpplen
florsocker
smält marabou choklad

Sätt ugnen på 200 grader. smält smöret i en kastrull. vispa ägg och socker, tillsätt vaniljsocker och mjöl. Vispa någon minut till. Skala och riv äpplen, tillsätt i smeten. Grädda i ugnen ca 15-20 min beroende på hur kladdig du vill ha den. tag ut, strö över florsocker. Smält några bitar marabou mjölkchoklad i mikron, rör om och spritsa över kakan. Gott som tusan 😋😁

Likes

Comments

Balkan köket, Dressing och såser, Kyckling, Ris och potatis

5 - 6 portioner

3 dl ris
1 dl russin
1 dl cashewnötter
3 msk vegeta
1 tsk peppar
1 tsk gurkmeja
1 msk curry
1 msk olja
vatten

Tszasiki
5 dl filmjölk
2 pressade vitlöksklyftor
1/2 smått hackad gurka
1 krm salt
(Rör ihop allt, klart! Ställ i kylskåpet tills maten blir klar!)

Kryddade ugnstekta kycklingben enligt önskemål! (jag hade, vegeta, kycklingkrydda, vitlökspulver, paprikapulver)

Lägg ris ihop med russin och cashewnötterna i en ugnssäker form. Häll över kryddorna, oljan och täck med vattnet så riset blir helt täcket. Rör om allt med en sked. In i ugnen på 225 grader tills vattnet sugits upp och riset är klart. Smaka av, beroende på ris sort kanske inte den hunnit bli klar tillsätt då ev 1-2 dl vatten och låt gräddas ytterliggare par minuter. Servera ihop med kycklingen & den hemmagjorda tszasikin, mums!

Likes

Comments

Bakverk och delikatesser, Kladdkaka

2 ägg
1 dl mjöl
2 dl socker
100 g smör
1 dl hackad sötmandel
2 msk kakao
2 msk nutella

Sätt ungen på 200 grader. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smöret, mjöl, socker, kakao och nutellan. Vispa till en jämn smet. Smöra en form med avtagbara kanter, häll i smeten, grädda i ugnen ca 10 - 12 min, beroende på hur kladdig kaka du vill ha. Tag ut. LÅT kakan svalna!! Smeta på ett tunt lager nutella, strö över sötmandeln, klar!


Likes

Comments

Dressing och såser, Kyckling, Svenska köket, Sallader

Du behöver
2 kycklingfileer
1 salladshuvud
1 burk fetaost
1 stor tomat
1/2 gurka
1 tsk äppelcider vinäger
1 msk rapsolja
salt

Dressing
1 dl creme french
1 tsk vitlökspulver
1 tsk vegeta
1 tsk oregano
(Blanda samman alla ingredienser i dressingen, klar!)

Stek kycklingfilen i en klick smör, krydda valfritt... (Jag hade, salt, peppar, paprikapulver, vitlökspulver) dela i önskvärda bitar. Hacka den övriga salladen, blanda i vinäger, olja och salt. Smaka av. Tillsätt den stekta kycklingen, och häll på dressingen! Klart - snabb, enkel och ljuvlig sallad!


Likes

Comments

Bakverk och delikatesser

Kakbotten
4 ägg
5 msk mjöl
5 msk socker
1 msk bakpulver

Fyllning
1 dl frysta hallon
1 dl frysta jordgubbar
1 msk socker

Topping
Jordgubbsmousse
Riven vit och mjölk choklad

Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ägg, mjöl, socker och bakpulver i en bunke. Smöra en form ca 30 x 40 cm. Häll smeten i formen och grädda i ugnen ca 15 minuter.
Koka hallonen och jordgubbarna med socker i en kastrull. Häll av "saften", bre över de kokta bären över kakan. Låt svalna. Ställ i kyl/frys ett par minuter. När kakan svalnat vispa ihop jordgubbsmoussen enligt anvisningarna på påsen. Bre över den kalla kakan, strö över riven choklad och sätt in i kylskåpet ett par timmar så den drar åt sig gott! Klart!


Likes

Comments