Bakverk, Bakverk och delikatesser, Svenska köket, Choklad, Kladdkaka

100 g smör
2 ägg
2 dl socker
1 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao

Glasyr
50 g smör
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk starkt kaffe
4 dl florsocker

Sätt ugnen på 200 grader.
Smöra och bröa en form med avtagbara kanter. Smält smöret i en kastrull. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vaniljsocker, mjöl, kakao och det smälta smöret. Vispa lätt med elvispen. Grädda kakan i ugnen 10 min.

När kakan är klar, tag ut och låt stå medan du förbereder glasyren.

Smält smöret i en kastrull. tag av plattan och tillsätt de övriga ingredienserna, rör om tills Glasyren tjocknat. Tag av de avtagbara kanterna på kakan och häll över glasyren, dekorera valfritt... kokos, hackade nötter eller strössel, själv hade jag enstaka valnötter! Grädde går bra till. 😉

Godast blir kakan när den får stå i kylskåpet ett par timmar innan servering. men går bra att äta varm också, då rekommenderas vaniljglass istället för grädde. 😋

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Bakverk, Bakverk och delikatesser, Äppelbakverk

2 stora äpplen
1 dl äppelmos
100 g smör
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
vaniljsås
riven choklad

Sätt ugnen på 200 grader. Smöra en ugnssäker form. Skala och skär äpplena i skivor. Smeta över äppelmosen. Blanda mjöl, socker och smör i en bunke, gör degen smulig med händerna. Strö över äpplena och fördela sirapen över. In i ugnen ca 20 min tills pajen fått en fin färg. Strö över riven choklad och häll på vaniljsås! mums....

Likes

Comments

Balkan köket, Svenska köket, Kött och köttfärs, Pastarätter, Soppor och grytor

2 dl kokt pasta (makaroner eller spaghetti)

1 gul lök
1 stor hackad morot
3 msk rapsolja (att steka i)

Fräs samman ingredienserna i några minuter....

300 g kalvkött (helst gödkalv)
1 stor msk tomatpure
1 msk vegeta
1 tsk salt
1 tsk malen svartpeppar
1 tsk paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
1/2 - 1 l vatten

Tillsätt köttet, tomatpurén, kryddorna och vattnet, låt koka under lock ca 60 - 75 min, lyft på locket emellanåt och tillsätt ev. mer vatten. Såsen är klar när köttet är mjukt!

Likes

Comments

Bakverk och delikatesser, Balkan köket, Bröd och bullar

Barnens favorit, utan tvekan!

9 portioner

Deg
5 dl pudermjöl (måste vara pudermjöl annars blir de tjocka och hårda)
50 g färsk jäst (blå)
1 tsk socker
1 tsk salt
1 ägg
2,5 - 3 dl ljummen mjölk

Kycklingkorv

Pensling
1 ägg
2 msk rapsolja
sesamfrö

Blanda mjöl, jäst, socker, salt, ägg och den lite lätt uppvärmda mjölken i en bunke. Arbeta ihop till en mjuk och smidig deg. Låt stå under duk i ca 30-35 min.

Sätt ugnen på 200 grader. Tag av duken. Arbeta ihop degen lite lätt på ett mjölat bord. Rulla ut degen och skär i ca 9 lika stora bitar, kavla sedan ut de till rektangulära bitar. Lägg korven i ena sidan och börja vira in mot andra sidan, skär 4 snittar i degen men försiktigt så du inte skär igenom degen helt. Forma sedan som blomma eller halvmåne. Pensla med ägg olja och strö över sesamfröna. Grädda i ca 20 min på 200 grader!

Likes

Comments

Bakverk och delikatesser, Balkan köket, Bröd och bullar

Klara på bara 13-15 min!

4 dl mjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk
2 msk olja

Ugn 225 grader.

Blanda alla ingredienser i en bunke till en kladdig deg. Rulla ut över ett mjölat bord och arbeta samman degen, skär i 6 lika stora bitar. Platta till varje bit med händerna, strö över lite mjöl och grädda i ugnen ca 10-12 min. Klart!

Likes

Comments

Ris och potatis, Svenska köket, Dressing och såser, Kött och köttfärs, Sallader

Pommes i ugn
Förstekt kebabkött uppvärmd i stekpanna
Salladshuvud
Fetaost
Tomat
Gurka
Lök

Dressing
1 burk créme french
1 tsk vitlökspulver
1 tsk vegeta
1/2 tsk malen svartpeppar

Skriver inga mått på salladen/pommesen och köttet då jag körde efter 2 port och tog det vi hade hemma och bara blandade allt! Så gott, enkelt å lyxigt en söndags em. 💙

Likes

Comments

Kyckling, Ris och potatis

4-6 port

3-4 dl kokt ris

(1 hel kyckling som steks i ugn kryddad med vegeta, kycklingkrydda och vitlökspulver, 1 dl vatten och 2 msk matolja) ca 50 - 60 min under aluminiumfolie på 250 grader. när kycklingen är klar strimla köttet.

2 vitlöksklyftor
1 gul paprika
1 burk championer
1 hönsbuljong eller grönsaksbuljong
4 dl matgrädde
peppar & salt efter smak
1 msk smör
1 tsk curry
1 burk créme french

Börja med att fräsa vitlöken, paprikan och championerna i smöret. Tillsätt resterande ingredienser samt den strimlade kycklingen. Koka ca 15-20 min under lock i medelhög värme. Servera med ris och en god sallad!

Likes

Comments

Balkan köket, Svenska köket, Kött och köttfärs, Pastarätter

4 pers

500g nötfärs
8 lasagneplattor
1 gul lök
1 morot
1/2 gul lök
1/2 gul eller röd paprika
1 burk championer
1 msk tomatpure
1 vitlöksklyfta
2 msk vispgrädde
3 msk dolmino lasagne
5 dl vatten
vegeta, salt och peppar efter smak
2 dl riven ost
1 tetra pastasås (Keldas)

Sätt ugnen på 225 grader.

Bryn köttfärsen i smör tillsammans med paprika, lök, championerna, moroten, vitlöken och de torra kryddorna tills köttfärsen släppt ifrån sig vattnet. Tillsätt grädden, dolmino, tomatpuren och vatte. Låt koka under lock tills vattnet avdunstat, tag av plattan.
Lägg 2 plattor i botten och häll över lite köttfärsås, lite av pastasåsen och strö över lite ost. Gör så i 3 lager. Snåla inte med såsen. Lasagnen ska vara kladdigt god...
På fjärde och sista lagret häller du över överbliven köttfärsås, ostsås och strö över osten. Sätt in i ugnen i ca 35 - 40 min med folie. Tag sedan av folien och grädda ytterliggare 5 min. Klart! Serveras med god turkisk tursu sallad. Njam njam!

Likes

Comments

Svenska köket, Fiskrätter, Ris och potatis

4 pers

3 torskfileer
2 msk olja
1 krm salt
1 krm peppar

Potatismos
10 medelstora potatisar
1 ägg
1/2 dl mjölk
1 krm vitlökspulver
1 msk smör eller margarin
1 krm salt
1 krm peppar

Såsen
1 dl räkor
3 dl matlagnings grädde
1 msk dill
1 tsk salt
1 tsk maizena

Sätt ugnen på 220 grader.
Lägg fisken i en ugnssäker form, lägg på oljan, salta & peppra. Låt den stekas under aluminiumfolie i ca 15 minuter.
Skala och koka potatisen i en kastrull. När den är klar, pressa potatisen med en potatispress eller gaffel. Tillsätt margarinet, mjölken och kryddorna. Blanda väl. Spritsa potatismoset med en tårtsprits runt fisken (lämna ett mellanrum mellan potatismoset och fisken), Koka grädden med räkorna och kryddorna. När grädden börjat puttra tillsätt dillen och maizenan och rör om väl så det inte bildas klumpar. Ror om tills såsen tjocknat. Tag av plattan, häll såsen mellan fisken och potatismoset och grädda i ugnen ytterliggare ca 10 min, klart!

Likes

Comments

Bakverk, Bakverk och delikatesser, Choklad, Kladdkaka

150 g smör
3 ägg
3 dl socker
2 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
1/2 krm salt

150 g mjölkchoklad
smör & kokos för att smöra å bröa formen.

Sätt ugnen på 180 grader.
smält smöret i en kastrull. Vispa ihop resterande ingredienser med det smälta smöret. Häll upp i en smörad och bröad form med avtagbara kanter. Lägg chokladbitarna ovanpå. Grädda i ugnen ca 20-25 min. Beroende på hur kladdig du vill ha kakan.

Likes

Comments