Vi fick lära oss massor av roliga tekniker under matlagningen, bland annat hur man skrapar ur kokos ur en kokosnöt, det kan ni se på bilden av Emilia när hon sitter på stolen med en liten kniv längst ut.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

4 nätter på hotell börjar nu lida mot sitt slut. safari närmar sig. Vi har inte bara varit vid poolen under våren vistelse på här i arosha. Vi har utforskat staden varit på masajmarknad, så annorlunda och vissa köp kände vi oss riktigt lurade. Det vet att "vita" människor har pengar och sätter då ett högt pris. Så man har fick lära sig att pruta.


Det roligaste som vi hittade på under dessa dagar var när vi gick hem till en tanzaniansk "mama", som lärde oss att laga tanzaniansk mat. Så gott och mysigt. Blir nu att laga massa mat när vi kommer hem, så passa er familjen ni kommer att bli försökspersoner. Känslan att man börjar längta hem börjar nu vända till att man kunde vill åka hem, vi två är nog kanske lite tvärtemot andra som kanske skulle känna tvärtom, men men så är vi. Men imorgon ska vi äntligen få åka iväg på safari som vi längtat till undrar hela resan. Ska försöka dela med oss av det man kan vara svårt med internet men vi ska försöka.

puss och kram på er alla!Likes

Comments

Har nu lämnat volontärboendet. Tagit bussen till en annan stad vid namn Arosha. Nu har äntligen semestern börjat! Det bästa med att bo på hotell är att det finns varmvatten att duscha i. Ni som har duscha i iskallt vatten i tre veckor vet hur skön denna känsla är. Imorgon blir det att utforska staden och dess guldkorn, kanske även ta ett dopp i poolen.


Likes

Comments

Nu var det ett tag sedan vi la ut något här på bloggen. våra tre veckors praktik börjar nu lida mot sitt slut. Kan inte fatta det, har gått SÅ snabbt. Har fått sett och lärt oss så mycket. Idag fick jag (Emilia) på eftermiddagen vara med på två operation, ett kejsarsnitt och en hemityreoidektomi. Den sista operationen innebär att det tar bort halva eller en del av sköldkörteln. Så intressant att få vara med och se. Blev lite förvånad över vad de använde som drän, en grov sugslang som var cirka 40 cm lång och i slutet gjorde de hål med skalpen. Ja man tar var man har. 

Att väcka någon från narkos var också ett nytt sätter för mig, för tydligen kan de använder det en elpistol om de inte vaknar tillräckligt fort. Under kejsarsnitt tror jag att de använde för lite nakospreparat, då patienten vaknade till några gånger under operationens gång, rörde sig och gnydde.

Dessa saker var ingen höjdare att se gjorde väldigt ont i mig.


Fick även en visning av hur de sterilisera instrumenten som de använder. Ett lite annorlunda sätt än i Sverige.

Igår kväll och idag är det en klar natt himmel med skapt månljus och fullt utav stjärnor, vi njuter av att sitta ute och mysa då det även är en behaglig temperatur nästa lite kallt ute (under 25 grader ) pappa Thomas detta skulle du gilla! Puss och kram

Likes

Comments

Idag tar vi lite tunga steg mot sjukhuset, regnperioden har börjat och det öser ner regn, leran står oss upp till halsen när vi är framme och det är ändå bara några hundra meter till sjukhuset från vårt hus. Så jag slänger in några varma glada bilder på hur det brukar se ut en dag på sjukhuset. Har jag nämnt att det är ett kristet sjukhus och att många av läkarna/sjuksköterskorna är nunnor? bilden nedan är jag tillsammans med min favorit läkare sister Mariapacis eller som man säger här: Sistah!
puss på er

Likes

Comments

Ihelgen stog utflykt på schemat. Utflykten bestog av små ställen runt kilimanjaros fot. Första stoppet som vi gjorde var vid startpunkten för en av fem lederna upp på Kilimanjarotopp. Man kunde inte annat en bli imponerad av de som bestiger berget och även själv bli sugen på att en dag bestiga det med.

Andra stoppet var vid ett vattenfall. Kan inte annat en bli imponerad av naturens skönheter och krafter. Att få bada i detta vattenfall var en fantastisk upplevelse. Promenaden som var ner till vattenfallet var även det en spännade upplevelse. En smal lerig stig som på sina ställen bestog av olika höga trappsteg. Om inte detta var nog så var det även väldigt halt på sina ställen och väldigt lätt att halka. Man kan säga att det var en spännade promenad till och från vattenfallet.

Tunnlarna och grottorna var det som stog näst på tur. Dit fick vi gå genom bananodlingar och halt plötsligt korsa en gård och med glada människor som ville hälsa och barn som vilje springa med oss en bit. tunnlarna och grottorna användes av chagga folket för att fly undan masajerna och inbördeskriget. Tunnlarna mäter mer än 20 km och tunnlarna använder flitigt i över 20 år. Nu användes tunnlarna som sevärdhet och av fladdermössen. Fladdermössen var inte riktigt glada över att vi kom ner på besök, vi fick duka flera gånger så att de inte skulle flyga in i det.

Efter tunnlarna besökte vi ett lokalt kaféplantarge, där vi fick vara med från det man plockade bönorna till det man drack det. Ett ställe som var mycket speciellt men väldigt roligt.

Ännu en rolig och lyckad utflykt.

puss och kram

Likes

Comments

Att vara här i Tanzania, är något som ger både bra och jobbiga känslor. Man får möta så otrolig många fina och trevliga människor. Människorna är så glada och pratsam.

Att tillbringa tid på sjukhuset får en att uppskatta svensk sjukvård. Jag (Emilia) har under den senaste veckan varit på förlossningsavd. En avdelning man ofta har förknippar med glädje och lycka över att ett nytt liv kommer till vädren. Denna bild har ändrats lite. Det finns l

ika mycket jobbiga saker på denna avd. Som att gå ut med ett nyfött barn i mina armar och bredvid mig går en nybliven mamma, lägga ner barnet hos sin mamma i sängen. Veta att precis i sängen intill ( sängarna står väldigt tätt och ingen skärm imellan) ligger en kvinna som efter halva graviditet fått reda på att hennes barn har dött. När man vänder sig om och få se denna kvinnas uttryck i ansiktet, gjorde inget annat än väldigt ont i mitt hjärta.

Men jag man kan säga mycket om hur deras sjukvård fungerar, bristande patientsäkerhet, hygien, undersökningar m.m. Men jag måste ändå säga att det gör verkligen mycket bra saker (också) utifrån deras förutsättningar. Att exempel inte få panik för att strömmen går, när man strå och syr ihop en patient och det blir kolsvart i hela rumet. Utan då be om att någon kommer och lyser med mobilen. Det är då man inser att livet är orättvist och att man kan ha orättvisa förhållanden. Men att man får göra det bästa av situationen.

Något som de svenska patienterna ska vara glada för är att överbelägningar är man inte behöver dela en säng ihop med någon.

puss och kram, Trevlig helg svälg en älg.
Likes

Comments

Godmorgon mina fina. Jag vet inte om det är på grund av malaria tabletterna eller bara alla intryck men satan vad jag drömmer, och konstiga är dom också dessutom. Jag (Sofie) har ju även den fantastiska gåvan av att vara en sömngångare men än så länge har jag tydligen bara sätt mig upp i sängen och sagt att "jag inte tar mig ut", så det kanske är bra att jag har ett myggnät runt sängen så att jag inte rymmer ut i natten haha. Har jag berättat vad vi ska göra imorgon? vi ska åka till ett kaffe, kakao och banan plantage och efter det så ska vi bada i ett vattenfall. Hur häftigt låter inte det.
puss och kram 

Likes

Comments

Idag var jag (Sofie) ensam volontär på min avdelning så jag tänkte passa på att hitta på lite skojigheter som att hoppa in i en ambulans och åka med till ett annat större sjukhus när min patient försämrats. Så med ett radband i backspegeln och några Jesus miniatyrer vid ratten så gasade Benjamin (chauffören) iväg mot KCMC. Ambulanserna ser ut som stora vita safari jeepar ungefär. Jag hade så fruktansvärt kul så ja herregud. Jag slutade räkna antalet nära döden upplevelser vi hade efter halva vägen, fort gick det vill jag lova, på med sirener och flyttar inte bilarna på sig framför oss så flyttar vi på dom! kanske även borde tillägga att vägarna häromkring kryllar av fartgupp och aldrig har jag hört däck skrika såhär högt vid en inbromsning haha. Det var roligt att få se ett större sjukhus även om jag inte var där länge, jag och två män bar över mannen (patienten) på en bår och sedan körde jag in honom i vad som skulle likna ett vårdrum. Jag kunde till och med tvätta händerna efteråt, det var visserligen från en toalettrengörnings flaska men ändå. Efter en stund på sjukhuset klämde jag och min kollega ihop oss i framsätet och njöt av bergodalbanan hem.
puss och kram

Likes

Comments

Nu imorse så drog jag (Sofie) och tre andra tjejer iväg till gymmet här i byn och gick på ett aerobic pass! tror ni jag skrattade haha? det var grymt roligt om jag ska vara ärlig. Till min förvåning så var det nästan fler män än kvinnor som gick dit för att vicka på höfterna, och om nu tycker att aerobic är varmt i Sverige, testa det i Afrika.. herregud. Jag tog kort på byns lilla polisstation påvägen hem, den är typ i likande storlek av ett mindre garage, jätte gulligt.
puss och kram

Likes

Comments