Livet i allmänt, Livet med epilepsi, Livet med utmattningsdepression

Först vill jag bara tipsa om Pernilla Bergmans blogg Lungan i stormen! Den är helt fantastisk! Och om jag någon gång känner mig ensam i min sjukdoms historia så läser jag hennes inlägg och så vet jag att det finns fler som har det jobbigt !

MEN! Det var inte det jag ville skriva om nu, för hon postade ett inlägg härom kvällen som jag kände igen mig så i. Ett inlägg om att aldrig ha haft ett fast arbete, med en stadig inkomst!

(Här är utdrag och länk till inlägget! http://www.lunganistormen.com/blogginlagg/jag-har-aldrig-arbetat/ )

Situationen hon skriver om här, var Anton och jag i för några år sedan. Vi levde på socialbidrag och kunde inte göra något extra, alls! När vi väl "unnade" oss att gå på bio , så fick jag sånn enorm ångest över att vi borde egentligen spara pengarna till andra saker!
Medicinen stod visserligen dem för, och hade de inte gjort det så hade vi gått under, då min epilepsi medicin kostar flera tusen och bara en utav dem ingick i högkostnadsskyddet !

Jag var rädd över att kompisar tyckte vi var tråkiga och tänkte jätte mycket på vad de tänkte "om oss" under denna tiden. Och varje månad innan vi fått pengarna från socialen så visste vi ju aldrig om vi skulle ha pengar den månaden eller inte!

Denna textsnutten / Textbiten hade likaväl jag själv kunnat skriva, för det är som taget ur mitt liv.

Bortser man från kortare sommarjobb, vikariejobb och korta föreningsjobb (dessa har ju aldrig gett mig en heltids lön/ lön att klara livet på) så har jag aldrig haft ett jobb med fast inkomst.
Jag har svårt att förstå och se, när folk pratar löner, varför de "aldrig" är nöjda. Då jag själv aldrig har haft den upplevelsen. Jag har aldrig förhandlat om min lön. Eller ens om en ingångs lön. Folk förväntar sig bara att jag som snart 27 åring ska veta det här och att jag varit med om det.

Men, NEJ! Jag har haft många annorlunda upplevelser under mina levnads år som inte ni har. Jag vet inte hur man förhandlar om en lön, eller ens varför ni jämt ska göra det!

Precis som Pernilla skriver så skulle jag aldrig heller orka med ett heltids jobb! För varken mitt psyke eller min kropp skulle orka med det och när vi har gjort "små" saker (i mina ögon är det gigantiska saker) så ligger jag däckad i flera dagar efteråt, och behöver åtherhämta hjärnan från alla intryck!
Och det är väll egentligen inte så konstigt! För jag har stora epilepsi kramper / anfall (Grand mal anfall), men även frånvaroattacker och ofrivilliga ryckningar (myoklonier). Plus ångest, depression, panikattacker, stress, en hsp-personlighet och kognitiva störningar!

Jag har svårt att hålla många bollar i luften samtidigt, svårt med sorl och högaljud om jag har dåliga dagar! Skulle jag kunna hade jag velat jobba heltid, men det går inte, jag har prövat och jag sov i en evighet sedan.

Livet ser annorlunda ut helt enkelt när man har en eller flera diagnoser (kroniska eller inte kroniska) och det ger en ett helt annat perspektiv på livet! Jag har insett att jag kan inte leva som alla andra för mitt liv är inte som alla andras. Skulle jag mala på som en "normal" (gillar inte det ordet ) person så hade jag gått under för länge sen, både fysiskt och psykiskt!

Så, försök att inte gräva ner er trotts att ni mår skit, för oftast, faktiskt oftast så löser det sig! På något sätt iallafall! ❤

Slänger även in #intesåkonstigt från Elaines kampanj för funkisvarianter för det jag har skrivit om nu utifrån Pernillas inlägg är tyvärr så det är för många med kroniska diagnoser !

#epilepsi #attlevamedepilepsi #ettherransepilepsiliv #psykiskohälsa #kroniskadiagnoser #diagnoser #livmeddiagnos #vardag 

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Livet i allmänt

Idag blev det inte mycket gjort. Hade egentligen ett fullspäckat schema med saker jag skulle gjort. Men vaknade med nästan 40graders feber och det enda som blev gjort idag var läkaren / Neurologen & psykologen. Jag kunde inte avboka det igen, så vart lite trött när jag kom hem igen.

Before and after läkarbesök och vilat i två timmar!

Anton kom hem och tyckte att jag har en "mans cold" vilket lite kan stämma. Jag blir verkligen en "sur fitterbitta" när jag blir sjuk och vill helst bara sova, att någon passar på mig och kliar mig i hårbotten.

Så nu ska jag sova. För jag är pissigt trött 😴 och tycker lite synd om mig själv.... 😜🙈

Likes

Comments

Hemma hos hantons, Livet i allmänt, Livet med utmattningsdepression

Sen vi flyttade till den nya lägenheten här på Saltö så fick jag sakta upp ögonen för hur mysigt och ombonat det är med växter! Jag har dock aldrig haft "gröna" fingrar så jag började läsa på vilka växter som var lätta att ta hand om och hur man höll dem vid liv!

Så idag för att göra något som skulle få mig att känna mig lite piggare, planterade jag om tre pelargon skott! Så för att jämna ut allt grönt ska det nu bli lite blommor också 💐💐💐

Likes

Comments

Livet i allmänt, Loppis

Skor och glaskruka från Skruf, skorna 40kr och krukan 25kr!

Burken i glas med grönt lock kostade 15kr och älskar dessa burkar! Perfekta för chutney, inläggningar och sylt 👍🏻

Fyndade även den perfekta picknick korgen till sommaren för 65kr
Så i sommar blir det picknick på klipporna och bara mysa! ☀️

Likes

Comments

Livet i allmänt, Hannas fabulösa klänningar

Asos har dagarna släppt delar utav sin vår / sommar kollektion för Curve och jag måste säga att jag är helt galet kär !

Klänningarna som de visar faller mig helt i smaken och jag vill köpa alla jag visar här! Likaså har jag fått en förkärlek för fina/roliga/färgglada pyjamaser och deras egna kollektion är to DIE for om du älskar roliga tryck 😻🎉

Jag menar kolla bara in den här !! Vem skulle inte känna sig as ball i en rymdpyjamas?! 😻✨

Nästa är den här lite mer fancy klänningen från deras "prom/ wedding" kollektion och jag måste säga att jag älskar även den!

Färgerna och valet på tyget känns så rätt! Även att den är off shoulder och lite längre känns bara så rätt❤

Denna fastnade jag för dels för färgen, men också för en väldigt fin och enkel vardags klänning!
Älskar den lite chockrosa och den nästa perfekta kjolen (enligt mig) på klänningen!

En annan favorit var denna ljus lila klänning, med cut out i ryggen! Så himla fin och helt underbar till sommaren ✨💐
Jag gillar ju klänningar med blommönster (enligt Anton, kanske lite enligt mig själv också) ochdenna var så söt kombo! Tänk er midsommar, blomkransar, moheda tofflor och rosé på en gräsmatta i solen 😻😻😻

Sista klänningen, den är nog också min absoluta favorit!

En off shoulder klänning med singoala kjol i ljus pasteller! Lång kjol och sååååååå drömmig!
Vill bo i den i sommar, på stranden, på balkongen, på uteserveringen, på loppisrundorna! JA överallt!!!!

Likes

Comments

Livet i allmänt, Livet med utmattningsdepression

Sen jag gick in i väggen 2010 har jag fått lära mig att hantera min energi på ett annat sätt än vad jag tidigare var van vid. Jag försöker ha saker att göra varje vecka, men kan iregel inte ha två stora saker samma dag, två dagar på rad eller som det var varit nu, varit borta från hemmet i tre dagar, sen ha en kompis här i tre dagar.

För en "normalt" fungerande person skulle det säkert vara nemas problemas! Men för mig, oy vey, innebär detta att jag först sovit två nätter borta utan mitt kjedjetäcke (det väger 10kg pch är jävligt otympligt att släpa med på tåg!!!) för att ta ned min utställning, umgås med folk i Nybro och bli väckt tre gånger per natt utav Rosa som kan öppna sovrums dörren (rosa är en liten cocker spaniel ). Sen komma hem och vara supertaggad för att umgås med kompisar man längtat efter, kompisar man inte sett på länge och träffa Anton igen efter ett par dagar borta och sen vara igång hela lördagen med att springa i butiker, gå två långa rundor, sen iväg på middag och bio dejt. Vilket idag slutade med att jag knappt sa hej då till Sara för att jag inte orkade.

Förstå mig rätt nu, jag skriver inte detta för att klaga, jag vill att ni ska förstå varför jag är trött och vad det är för skillnad på trött och trött ! För i mitt fall innebär det att all energi min hjärna normalt sett har, är totalt SLUT! Borta, finito! Gone to the bye bye!
Så även OM jag sovit en hel natt (vilket jag oftast då gör) så är jag trött och orkeslös. För energin finns inte att hämta.
Dagar som dessa är dagar när jag inte äter, sover till halv ett/ett, enbart hår ut med Jizza för det är vad jag orkar med och då vet att jag måste göra det för att hon är mitt ansvar. Jag lägger inte ner energi på saker dessa dagar om jag ABSOLUT inte behöver !

Jag är heller inte så emotionell utav mig dessa dagar. Mina känslor dessa dagar är som en spikrak linje där jag är som ett ånglok på väg att explodera. Det är inte bra dagar att fråga hur jag "mår" eller diskutera saker med mig. För jag lär svara "att jag mår bra" eller bli super irriterad över att du minsann har fel! För även om jag har fel så lär jag ha glömt bort vad vi diskuterade och lägga fokus på att jag ska ha rätt! Tårar lär spruta...
det är som att ramla ner i ett svart hål och bara falla tills man helt plötsligt kommer på att man kan vända sig om i fallet och tiden går då tillbaka igen tills man hade all energi i kroppen och sen håller man på så som en uppvriden docka! Om och om igen!

Så nu vet ni!
När jag säger att jag är trött, så menar jag sällan att jag är trött. Utan att jag är tom på energi och behöver få ett par dagar att återhämta mig. Får jag det är jag Fit for fight och allt är som vanligt igen 💪🏼🎉

En utav mina största tryggheter och tröstare när jag behöver det
(Anton självklart du också
❤😘)

Likes

Comments

Livet med epilepsi, Livet i allmänt

En helg fylld av brädspel med vänner, loppisrundor, blomstershoppande och biobesök! Nu är min energi reserv tömd pch jag behöver ladda om den, med sömn, lite tid för mig själv och bara vara! (Fram gick det inte tydligt, så är jag en levande zombie utan energi just nu!)

Nu BIG Bang och sen sooooooooova tills jag vaknar utvilad igen 😴

Likes

Comments

blogglistor

1. Tre guilty pleasures?
Klänningar, rikligt med sömn och Cola med Malibu !

2. När grät du senast och varför?
Jag grät senast igår när jag pratade först med min psykolog och sedan när jag pratade med mamma.

3. När kan du vara dig själv till 100 %?
Med Anton och med mina tre bästa vänner! Annars har jag grymt lätt att bli obekväm i sociala situationer och svårt för att veta när jag ska "sluta prata"

4. Tre saker du avskyr?
Höga höjder, ormar och idioter till män!

5. Hur är/var du i skolan?
Lite försiktigt/blyg i stora situationer. Men älskade att stå på scen (sjöng i skolans kör och spelade mycket piano) annars kring kompisar ganska social och omtänksam

6. Vad blir du stressad av?
Brist på tid, sorl, sociala situationer med nytt folk, matbutiker, resor, högahöjder, för lite sömn, listan kan göras vääääääääldigt väldigt lång 😉

7. Hur tror du att andra uppfattar dig?
Lite egocentrisk, översocial, omtänksam och snäll

8. Hur uppfattar du dig själv?
Samma som ovan om man får ta bort egocentrisk och istället lägga till färgglad 😉

9. En situation som du tycker är jobbig/pinsam?
Gräla med Anton/bästis/mamma på offentlig plats

10. Tre otippade saker om dig själv?
Grymt duktig på att organisera (när jag vill och orkar lägga energi på det), hatar dill, älskar spenat i allt!

11. När känner du dig som vackrast?
Precis innan jag ska gå och lägga mig iregel

12. Något du funderar mycket över?
Oj, detta kan bli långt.... men något jag funderar på VÄLDIGT mycket är varför just personer med funktionsvarianter ska bli så "bortglömda" och undanknuffade i samhället? Vi är ju inte farliga, konstiga eller något som man ska skämmas för ... Min epilepsi har ju format mig till en super bra person, sen ställer den ju till så mycket problem också.... men har man valt en person med funktionsnedsättning så vet du ju delvis vad du ger dig in på. Det är ju bara det att samhället är så jäkla rädda för oss att de aldrig vågar anställa oss eller erbjuda oss chansen vi kanske skulle behöva .. detta är något jag tänker på väldigt ofta !

Likes

Comments