Såg detta på Epon. Nästan som en tradition så har det även i år filmats, tyckts och smutskastas åt alla håll i efterdyningarna av Falsterbo. Även Epona var där och filmade på framridningen till dressyren. Nu måste man tydligen vara medlem för att komma åt hela filmen, men den visar helt enkelt hur det ser ut under framridningen och dokumenterar även diskussionerna som uppstår då de blir ifrågasatta för sitt filmande. Bland annat kommer kommentaren om att de förstör för sporten med sitt filmande.

Personligen kan jag inte förstå hur detta på något sätt skulle kunna vara ett problem. Med den teknik som vi har idag är det väl större chans att en framridning filmas än att den inte gör det. Enligt TR ska även ridningen på framridningen ske på sådant sätt så att hästhälsan främjas (detta gäller all ridning och finns även med i "code of conduct"). Med andra ord, en framridning ska vara en uppvärmning för hästen som ger den en förutsättning för att kunna prestera med lätthet, bärighet och med eftergift inne på banan. Enda gången som jag kan se att det är problem med att det filmas på framridningen är om det är så att den ridning som genomförs där inte följer TR. Men då vi har funktionärer som kontrollerar framridningen så är inte detta något som kunner vara ett problem. Att då som hästägare komma och påstå att de som filmar framridningen förstör för sporten är i mina ögon helt galet, det borde ju vara tvärt om. Ett perfekt tillfälle för ryttaren att få visa upp sig lite extra, sponsorerna kan få extra tid att bli exponerade på och alla amatörryttare ute i världen kan få en möjlighet att se hur deras förebilder arbetar sina hästar i lite större utsträckning. Måste ju vara ett av de mest önskvärda tillfällena för en ryttare som finns. Vi vill ju fler ska lägga tid på att kolla på vår sport, vi vill ha fler sponsorer, perfekt, bra att öppna upp allt mer.

Eller kan det vara så att det finns något annat här? Finns det en möjlighet att ryttarna inte vill ha mer tv-tid och därigenom möjlighet att visa upp sina sponsorer i större utsträckning? Verkar väldigt konstigt för mig då det ofta pratas om de dåliga marginalerna inom ridsporten, själv ser jag då väldigt få pengar som rullar in genom mina hästar. Men om det nu är så som är fallet, då är det ju ännu viktigare att framridningen filmas. Om inte funktionärerna fyller den funktion som de ska göra, om inte TR efterlevs, vem ska då ge hästarna en röst? Eller så kanske det är så att det är fel på TR, men om det är så måste även detta lyftas för att kunna ändras till, ja, jag vet inte riktigt till vad, men något annat antar jag. Men vilket fall som så kan jag inte se att det är fel att det filmas på framridningar. Jag kan däremot se problem med om vi försöker mörka vad som händer på framridningen, för det kommer på ett eller annat sätt alltid att komma fram. Om det är några problem som kommer fram senare när vi har lyckats få vår sport på kartan och sponsorerna har börjat hitta oss och det kommer fram att det är något problem, då har vi riktiga problem (om man nu bortser från vad hästarna tycker...).

Väldigt mycket tyckande i detta inlägg. Jag skulle gärna vilja höra om det finns någon av annan åsikt, alltså att framridningen inte ska filmas. Det går bra att maila eller kommentera anonymt. Jag lovar att inte hänga ut någon, men jag skulle gärna vilja höra någon som är av en annan åsikt än mig.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Tittar in för att ge ett snabbt litet hej innan vi ska iväg och äta middag. En något speciell upplevelse har det varit idag. Att besöka en byggnad som är så förknippad med så mycket grymhet och galenskap är nog något som ska sätta spår, hade varit konstigt annars. Men samtidigt, den fantastiska utsikten från Hitlers sommarstuga går inte att beskriva på något annat sätt än breathtaking, att luften är så pass tunn som den är hjälper förstås också till... Det går ju sen däremot att diskutera hur smart det är att sätta en sommarstuga på 1800 m höjd där vindarna alltid har en möjlighet att röra på sig och luften är påtagligt kallare än nere i dalarna. Men är det så att man har lyckats ta sig upp i det antalet fiender som han så är det kanske en bra idé att bygga en stuga som det är i princip omöjligt att ta sig till. 

Att Örnnästet är öppet för allmänheten är bra, givetvis ska något sådant visas upp. Samtidigt hade det varit lite bra/nyttigt (vet inte riktigt hur jag ska uttrycka mig här) om mer av dåtiden hade behållits. Det är något som aldrig får glömmas bort. För alla som råkar ha vägarna förbi, det är även värt en omväg, så rekommenderar jag att åka dit. Biljetterna är riktigt vettiga priser på och för det som tillhör det självpålgande släktet så kan man även ta sig upp gratis till fots. Det är en nätt promenad på ca 7 km, dessa km är däremot mer eller mindre rakt upp och de som gick där såg ordentligt plågade ut så det är inget jag rekommenderar om du inte tränare till något extremlopp eller liknande. Det går att gå hela vägen upp till huset, men helt klart, ta hissen. Att gå in i den långa gången rakt in i berget ger en bra blick på dåtiden och helt ärligt, hur ofta får du möjlighet att åka i en hiss helt i guld? Även ett helt galet drag att satsa på när man bygger sommarstuga... Tyvärr var det väldigt svårt att få någon bra bild på hissen pga allt folk och att den var så galet polerad så 


Likes

Comments

Sitter just nu på flygplatsen i Berlin och väntar på nästa flyg. Jag ska vidare mot Österrike och ha några dagar ledigt​. Målet är att försöka sova ikapp lite samt satsa på backträning av mig ;) Tänker att det är ett utmärkt sätt att träna likriktning på i alla backar så det är en del av planen. 

Senaste dagarna har i stort gått åt till att förbereda för resan. Att vara djurägare är inte helt lätt när det kommer till det där med resor. I övrigt har hästarna motioneras. Räcerhästen har jag nu hittat en riktigt bra sits till där hon får hjälp att länga överlinjen och hitta/hålla takten. Återkommer mer om det vid senare tillfälle. Finlandsfärjan börjar faktiskt likna en tamhäst snart och om det fortsätter i den här takten så är hon en knähund som kör fredagsmys i soffan med oss. Tror det är det roligaste att se, hur förtroendet för människor bara växer och vi blir en allt större del av hennes flock. Har inte alltid varit så. 


Igår hann jag även med en liten båttur med brygghäng. Då jag iprincip är uppfödd i båt så är inte en sommar komplett utan att jag har fått guppa runt i en båt och njutit av solen på en brygga. Måste hinna med mer av den varan i sommar, som balsam för själen. 

Ska fortsätta ha semester här för fullt men återkommer när tiden och skrivlusten lyckas inträffa samtidigt. Njut av sommaren!

Likes

Comments

Gårdagen gick åt till att skapa en nya stallgång, vad gör man inte för sina fyrbenta liksom..

Vi har ett gammalt stall och golvet har blivit nött under åren. Så igår var det dags att göra en åtgärd för att golvet ska vara jämnare och lättare att sopa. Dvs tidsbesparing i höst. Däremot så gick även hela dagen åt till att gjuta golv så jag har två damer i hagen som är lite missnöjda över deras snabba tillsyn igår. Som de bortskämda damer de är så duger det inte med drygt 3 ha bete att röra sig på utan åtminstone en promenad borde matte serva med.

Nu väntar jag på att regnet ska passera så ska jag skynda mig ut till stallet och motionera räcerhästen och finlandsfärjan. Planen är att båda ska gå några varv på banan blandat med skogstur. Blir första gången på banan för finlandsfärjan på nästan 2 månader. Får se vad jag har att sitta på helt enkelt.

Likes

Comments

Besiktningen, den där avgörande punkten för om pålle ska få byta ägare eller få boxvila och metacam. Enligt veterinärkåren så är det ungefär 75-80% av hästarna som inte klarar en besiktning. En fantastiskt hög siffra om man dessutom lägger till att det är nog förhållandevis få hästägare som är medvetna om att hästen är så trasig och inte kommer att klara en besiktning som tar den till besiktningen. De flesta hästägare tror nog att hästen ska kunna kravla sig igenom med ett hyfsat protokoll. Lite som bilbesiktning, några bra att veta kan nog de flesta stå ut med. Men att hjulupphängningen är helt slut och stötdämparna är på väg ut genom bakdelen av bilen är det nog få som är medvetna om ifall de tar bilen till besiktningen, det brukar inte vara värt pengarna då. Då väljer man istället att ta bilen till verkstaden, åtgärda problemet och sen genomföra besiktningen.

Detta måste rimligen innebära att vi har ett helt gäng mer eller mindre knackiga hästar som skogsmullar eller åker ut på träningar och tävlingar i vårt land. Inte sällan får jag se ett gäng av dessa om man är ute och kollar på häst. Detta får mig att fundera på hur ofta som genomsnittet kollar, verkligen kollar sin häst på. Här menar jag inte den dagliga visiteringen av sår och dyl. Det finns en rekommendation att om du tävlar ska hästen kollas av veterinär 2 gånger/år, inför och efter säsong. Men alla andra hästar då? De som inte tävlas. På 6 månader hinner dessutom en massa saker hända. Denna rekommendation tror jag tyvärr inte heller att det är så många som efterlever, av den enkla anledningen att det är dyrt.

Men tänk om alla skulle börja lite krasst granska sin häst och inte ursäkta hur den ser ut eller rör sig med en massa undanflykter, det regnade förra veckan, vi hoppade faktiskt 5 cm högre igår än tidigare, den fick ett trampsår i vintras på den där hoven osv, osv... Utan att kolla på sin häst precis som om du kritiskt skulle stå och granska en häst inför ett potentiellt köp. Hur skulle du då tycka att din häst såg ut? Eller ännu bättre, gå ihop några vänner och så tar man och kollar på alla hästar en efter en. Är det något som ser konstigt ut, någon som rör sig kort, begränsat, är ojämnt musklad eller t.o.m. är halt. Ibland är det lättare att se om man har några andra höstar som man jämför med eller att kunna se på någon annans häst. Även om det skulle kunna kännas jobbigt (och dyrt) att man hittar någon skavank så är det ju oftast billigare att hitta den idag än om ett år. För att inte tala om hur mycket din häst skulle uppskatta att få bli smärtfri. Testa och se vad som händer


Likes

Comments

Wiieee!!! Idag har jag äntligen suttit i sadeln på mina båda hästar. Finlandsfärjans skada har nu gått tillbaka så pass mycket att jag kan börja med lite uppsuttet arbete. Men väldigt skönt att vara tillbaka i alla fall. Hon kändes ganska ok om än lite stel. Kändes väldigt skönt att också kunna sitta upp och rida ut som att det var igår vi gjorde det, inte 1,5 månader sedan. Det är värt så mycket och en grund som jag aldrig kan se att jag nånsin kommer att slarva med i utbildningen. ​Visst, för en lång tid framöver kommer träningen att bli turer i skogen och muskeln kommer att få tid på sig att komma igång. Men det är ett steg i rätt riktning åtminstone.

Räcerhästen fick ett av hennes favoritpass, galopptur i skogen mellan svampställena. Den perfekta kombinationen av bus och äta diverse saker medan matte kryper runt i buskarna efter kantareller. Bra sätt att få in lite vila i arbetet 😉

Nu är det bara att hålla tummarna för att finlandsfärjan får hålla sig på benen så att vi kan få börja komma tillbaka till träningen igen. Även min kropp behöver det...Likes

Comments