Har för en gångs skull faktiskt haft en ganska slapp dag utan en massa måsten uppradade. Dressyrpållen har fått konditionstränas, fort gick det 😉Räcerhästen, som gick ett ganska ordentligt dressyrpass igår, fick en skogsbruk som avslutades med lite galopp och hopp över diken på åkrarna. Var så härligt att njuta av de pigga och glada hästarna där man känner att det finns mer under gaspedalen.

Kommer aldrig bli less på de här öronen.

Mina hästar rids alltid ut mycket. Dels för att jag själv blir less på en dammade bana, men också för att få en stor variation av underlag och övningar. Att hålla hästarna i bra kondition tycker jag också är a och o i ridningen. Om en häst har energi och kondition så klarar den lättare mjölksyraträning och även om man presenterar en svår övning så orkar de sig igenom den så mycket enklare. Jag vet inte hur ofta jag ser hästar som flåsar efter några varv i lite frisk galopp på banan. I mina ögon blir det inte konstigt att man då får hästar som inte vill gå in på ridbanan eller som påminner om att köra med handbromsen i så fort man kommer till något annat än lång tygel. Ett galoppjobb på 10 min bör de flesta hästar klara av om det är så att man vill träna för att klättra i klasser eller att de är vanliga friska hobbyhästar. Sen kan det ta lite tid att komma dit, men den träningen är rolig också. Som plus så är det även bra rumpa och benträning för ryttaren 😉

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Sitter hos veterinären och väntar på att finlandsfärjan ska vakna upp ur sin Törnrosasömn. Det såg bättre ut i munnen och nästa besök blir mot slutet av betessäsongen. Min plånbok tackar för det... 💸💸💸

Som i alla väntrum finns det tidningar av inte så aktuella datum (dessa är i alla fall från 2015 och framåt). Men hittade denna lilla artikel som jag bara måste dela med mig av. Har aldrig tänkt på detta med ordspråk, men så rätt, det måste vara hästfolk som har myntat uttrycken.

Likes

Comments

Jag har funderat en del på det här med olika sporter och på hur de ses på i samhället de senaste dagarna. Givetvis efter en liten seger på VM som jag utgår att inte någon har missat.

Genast så svämmade alla sociala medier, nättidningar och bloggar över av gratulationer och hurra, hurra, hurra! Givetvis väldigt välförtjänt och kul. Samma sak brukar inträffa när vi vinner i curling, längdhopp eller simning också. Men när vi vinner silver i OS inom hoppning så kommer kommentaren, -Vem är den där snubben? Hur kan det komma sig att en så pass stor sport som ridsport är i Sverige har en så dålig spridning i landet, och framför allt, att sporten har så dåligt anseende. Det är inte konstigt att vi inte får några större mängder av sponsorer, att vi får sitta och träna i mer eller mindre risiga ridhus som såg bättre dagar senast 1984...

Ett av de givna svaren är givetvis att all ridsport här i Sverige ses som en tjejidrott, lite konstigt med tanke på att det finns flera länder i världen där kvinnor inte får rida. Men det är inte hela sanningen heller, just nu så har Sverige, för att generalisera, "bara" kvinnliga simmare på topp. Ändå hyllas de, det är inte ens en bred sport och har betydligt färre utövare än ridsporten. Alltså kan vi inte bara påstå att ridsporten kommer i skymundan pga kön, även om det är en av förklaringarna.

Kanske är det så att vi har ställt frågan fel i flera år. Vi kanske borde fråga de oinvigda varför de inte ser på ridsport, hur det kan komma sig att de inte vet om någon annan ryttare än möjligtvis Malin inte för att hon har haft en enorm mängd framgångar och varit klassad som världens bästa ryttare utan att hon för 21 år sedan hoppade i raffset en gång i Globen på en plojtävling. Möjligen är det detta som anger tonen till vad ej invigda tycker om sporten.

Vad än anledningen är så anser jag att detta är något som måste ändras. Vi inom ridsporten har inte råd att inte ha sponsorer. Jag vet att det finns flera som nu hävdar att det är fel att tävla och att vi inte ska ha hästar för detta. Men jag anser att för att få en utveckling så måste vi ha folk som vill satsa på oss. Vi måste ha in pengar i sporten för att kunna forska fram mera fakta om hur hästarna fungerar och vad de behöver, vi behöver få mer forskning om underlag, oavsett om du är tävlingsryttare eller skogsmulle, vi behöver mer kunskap om skor, utrustning och biomekanik. Vi behöver också investeringar i våra stallar för att komma bort från det 1800-tal som de flesta av oss lever i när det gäller stallets arbetsmiljö. Detta gäller för likväl våra hästar som för oss som ska jobba i det. Dessa investeringar tror jag blir väldigt svåra att få om vi inte visar upp oss. Vem kommer slänga pengar efter en för att man rider ut i skogen och njuter av fåglarna tre dagar/veckan? Nä, pengar behövs, och vi har inte så mycket annat till val än att försöka möta den efterfrågan som finns, eller rättare sagt, försöka skapa oss en efterfrågan.
Har du någon gissning till varför vi har det läge vi har, varför är ridsport så oattraktivt?

Likes

Comments

Jag har haft en helt fantastisk, för ovanlighetens skull, hästfri helg. I fredags hoppade jag på flyget och åkte till Stockholm för att va med på en av mina bästa vänners inflyttningsfest och hälsa på alla andra nära och kära. Det har varit en rolig och intensiv helg med bubblor, rosé och god mat. Jag har inte ens haft tid att sakna mina 4-benta eller ännu mindre lägga tid på bloggen. Det har faktiskt varit riktigt skönt att bara för en gångs skull släppa allt. En ny resa är inbokad till mitten av juni för en tjejhelg med en massa surr. Allt hann ju inte avhandlas i helgen som var 😉

Denna vecka är en riktigt bra vecka med endast tre arbetsdagar. Finlandsfärjan ska på återbesök på onsdag, håll tummarna för att allt ser bra ut i munnen. I övrigt kommer långhelgen att innefatta stalljobb, beten måste fixas, lektioner, lite jobb med de övriga företagen och givetvis motion av djuren. Eventuellt blir det en aw på fredag med ena jobbet också.

Skönt med en vecka som till största delen känns pepp. Måste nog försöka börja planera mitt liv åt det här hållet, det ger så mycket mer energi

Högst troligen världens gosigaste stallkatt som brukar hjälpa mig hålla lektioner, i alla fall de dagar då det är bra väder...

Det är sjukt irriterande att flyget har så hårda restriktioner på allt. Övervägde allvarligt att plocka med mig ett gäng hem. Tror däremot att min sambo uppskattade svårigheten med att få med sig några som handbagage.

Likes

Comments

Dagen har gått i ett med utsläpp, möten, revisioner, snabbfikor med möten och givetvis stallet. Efter att ha klätt in mig från topp till tå i åtsittande smickrande galondress så var jag redo att kriga mig ut för motion av pållar och även en lektion. Verkligheten blev motion av räcerhästen, eleven ställde in med hänvisning av att hon skulle hem och bygga en ark om det är så att regnet fortsätter så mycket längre och finlandsfärjan fick en promenad då hon inte ska ridas på några dagar.

Själv har jag just kommit hem, ålat mig ur min galonstass och hängt upp kläder i halva huset på dropptorkning, det glamorösa livet som hästägare. Nu ska jag packa ihop alla olika ombyten som behövs inför morgondagen samt inför min stockholmsresa. Detta ska göras med ett glas rosé i handen. För även om det känns som att sommaren är mil bort så kan man åtminstone låtsas som att den är här. Fake it til you make it helt enkelt. 🍷

Likes

Comments

Den ständiga diskussionen om en häst är i lod eller bakom dök upp i mitt flöde igen för några dagar sen. Ett av det bästa ämnena att slänga ut runt ett bord med hästfolk om man känner att samtalsämnena skulle börja ta slut, eller om man vill ställa till med lite kaos. Det måste ha skrivits fler ord om detta än om bibeln.

Vanligtvis brukar the war of the pen innefatta huruvida hästens näsa är tillrättalagd i den, med tiden, urholkade gropen i bringan. Eller om, ett av de värsta tänkbara alternativen, är framför lod, eller tom ett huvud som tittar på stjärnorna.

Ytterligare en del av diskussionen brukar röra vad som är i lod. Här är det den generella uppfattningen att i lod är när nosryggen är i en lodrät linje. Här förvånas jag en aning av hur etablerad denna tro verkar vara.

När jag en gång i tiden, ungefär samtidigt som dinosaurier vandrade på vår jord, började rida fick man genast höra att näsan skulle fram för att hästen inte skulle gå bakom lod när den såg ut som bilden ovan. Idag är det inte ovanligt att hästens näsa ska in mer om man inte kan mäta ut den lodräta linjen på nosryggen.

I min värld är detta vad som menas med lod

Här hade jag velat ha hästen mer bärig, men det kan också vara så att det är en unghäst så jag ska låta det vara osagt när jag inte vet förutsättningarna. Dock upplever jag det som att det är få som vågar rida hästen med näsan något framför pannan och där lodlinjen går från ögat ner till munnen. På dressyrtävlingar har det också hänt att elever har fått kommentar om att hästen är för öppen i formen då näsan är framför lod. Detta blir extra intressant då man läser tävlingsryttarnas bibel, TR


I allt arbete, även i halten, måste hästen vara på tygeln. En häst är på tygeln när halsen är mer eller mindre upprest och välvd i enlighet med dess utbildningsståndpunkt och grad av samling samt accepterar bettet med en lätt, mjuk, eftergiven och stabil kontakt. Hästens huvud ska förbli i en stadig position, med nosen något framför lodplanet med en eftergiven nacke som högsta punkt på halsen, utan att visa något motstånd mot ryttarens inverkan.


Genom att låta pålle få gå med näsan något framför nosryggens lodlinje kommer också hästens synfält att förbättras och hästen får möjlighet att se något annat än sina tåkappor vilket kan göra den mindre tittig då den faktiskt kan få en chans att se vad som händer i omgivningen. Kan vara värt att pröva.

Givetvis så har vi en hållbarhetsaspekt på detta att ta hänsyn till också. Men det kan vi ta i ett annat inlägg då detta annars skulle påminna om en roman.

Bilderna ovan är vilt stulna från google då jag inte vill lägga ut bilder på elever eller bilder tagna från tävlingar. Dessa bilder har redan använts för att illustrera det jag vill säga så det trampas inte direkt på några tår.

Likes

Comments