Idag var min lediga dag. Detta har inneburit en tre timmars lång revision på eftermiddagen på jobbet samt ett möte med en kollega, så bra gick det med det...

Dressyrpållen har fått en hopspacklad hov idag och hon har nu fått lämna sin boxvila till förmån för vildhästliv på lösdriften med sina vänner. Det var tre överlyckliga hästar som äntligen fick vara tillsammans igen. Det värmer verkligen när man får se glädjen i dem när de återförenas, kunde nog inte få en mer sammansvetsad trio som är så nöjda tillsammans. Nackdelen är att de har en förmåga att tycka att livet är en aningens för roligt och de har flugit omkring som tre virvelvindar hela kvällen i hagen. Jag väljer att blunda och håller tummarna för att de inte drar på sig några skador.

Ikväll har jag påbörjat att försöka sammanställa ett tema på några kvällskurser som jag ska hålla. Då vädret är som det är och underlaget likaså så brukar jag passa på och hålla dessa kurser när många hästar ändå tar det lite lugnt. I vinter kommer jag att dela upp det i olika fokusområden där vi går igenom lite vanliga massagegrepp och toucher, sen ser på hästens rörelser och vad vi kan hjälpa den med sen inne på stallgången med massage och touch för att sen gå igenom olika övningar på banan för att få en häst med bättre rörelser och rumsuppfattning för att sen avsluta med att kombinera alltihopa och se om vi kan förbättra resultatet ytterligare och för att hästägaren ska få en djupare förståelse för biomekanik. Förhoppningsvis ska de även få inspiration och variation till de traditionella promenaderna när banan påminner mer om en hockeyrink än en ridbana. Tanken med att göra detta under en längre tid än att klämma ihop allt på en helgdag är att jag hoppas på att det blir mer befäst hos både häst och människa så att kunskapen blir djupare. Om det här faller bra ut så ska jag försöka sätta ihop en uppsutten variant av detta till våren. Men innan dess så kvarstår det en hel del jobb innan vinterns kurser är klara för att testas.

Vad tror ni om detta koncept och är det något som skulle kunna vara intressant för dig?

Jag rekommenderar böckerna för den som kanske har en stressad häst, en häst som snubblar sig fram över bommar, ska sättas igång, stel, behöver hjälp med "ledarskapsövningar" "biter sig fast i ena sidan" eller... Ja, helt enkelt för väldigt mycket

​Följ mig gärna på fb. 💜

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Här kommer ett tips på hur det börjar likna något i shoppingväg.

På fredag är det Black Friday vilket i år verkar innebära allt ifrån black day, weekend och week.

På MyOne har de black week med nya erbjudanden varje dag. På fredag kör de black friday där de utlovar 50% på nästan allt.

Detta går att kombinera med erbjudandet som ger dig 50:- i rabatt när du uppger black2017 (denna kod gäller tom 30/11). Så om du hittar något du vill ha för 1000:-, vänta till på fredag så kan du förhoppningsvis shoppa det för 450:-. Perfekt för julklappar till typ dig själv eller hästen 😉

Likes

Comments

Det har snöat idag och nu har vi iallafall ca 5 cm snö vilket ger åtminstone något som liknar ett underlag. Eller för mig så innebär det att landningen förhoppningsvis blir mjukare. Detta ska däremot regna bort på torsdag så det var den glädjen.

Hursom, idag blev det en skogstur på finlandsfärjan i mörkret, det blir så mycket mer pedagogiskt och enklare så när man sitter på ett popcorn...

Men ridturen gick faktiskt helt okej. Några små studs, bockar och bakutsparkar hann vi med, men betydligt mycket färre än de senaste dagarna. Tror det totalt sett var färre under hela passet än vad vi de senaste dagarna har fått ihop innan vi ens har lämnat stallplan. 

Själva passet i sig blev inte något avancerat. Underlaget var dessutom riktigt halt på några ställen (blir broddbyte imorgon). Men det var okej. Det känns väldigt skönt om inte mentalt för mig så helt klart i kroppen, det har känts som att jag de senaste dagarna medvetet har försökt flytta runt alla mina inre organ och kotor i kroppen och jag håller tummarna för att det är över för denna gång nu.

Likes

Comments

Så var det måndag igen och alla hästbloggar svämmar över av veckoplaneringar över hur hästarna ska motioneras. Det måste nog vara det vanligaste inlägget som kommer upp under veckan.

Att ha en veckoplanering för vad man ska göra under veckan är bra, planering är oftast bra.

Något jag däremot saknar i denna planeringsiver är en målbild. Vad är syftet med allt detta planerande egentligen. Målet är sällan att jag ska iväg och hoppträna på onsdag, utan bör omfatta något annat. Som tex finslipa halten, att om x antal månader ska vi hoppa x cm eller vad annat nu konkret det nu kan vara.

Min målbild denna vecka för finlandsfärjan är att jag ska sitta kvar och att jag ska få hennes energi till hanterbara nivåer. Bonus är om jag känner att hon är så pass ordning på så att jag kan ta in henne till ridhuset utan att det är fara för de övriga där.

Hur ser dina mål ut med din veckoplanering?

Likes

Comments

Det där vita som har hamnat på varenda blogg idag innebar hos oss att vi fick ungefär 0,5cm snö ovanpå isen och det är nu galet halt överallt. Tycker inte om sånt här mellan väder utan vill antingen ha tillräckligt med snö för att det ska vara ett underlag, annars får det gärna vara mjukt i marken. Kan vi inte bara komma överens om att vi slutar ta bilen, äta kopiösa mängder med kött och konsumera det som vi behöver, inte det vi vill ha så kanske vi kan få uppleva årstider ett tag till?

På den här bloggen blev det iallafall inte några bilder på det vita fenomenet, jag hade fullt sjå att sitta kvar. Visst är det faktiskt lite roligt att vi människor klagar på att våra hästar blir pigga när den första snön kommer, eller att katten inte vill gå ut osv, medan vi springer omkring och uppdaterar våra sociala medier med bilder på snö eller en termometer som visar på minusgrader. Undrar vem som är smartast här...

Finlandsfärjan var lika pigg idag och kastade sig över bettet när jag skulle tränsa henne, helt klart ett varningstecken. Jag tror att det tog ca 5 minuter att ta mig upp i sadeln då hon studsade runt pallen lik svenskar runt midsommarstången. Innan vi hade lämnat stallplan så hade hon redan skrämt slag på några söta tanter som passerade lätt förskräckt när hon studsade runt som en kanin på speed. En av inackordeingarna såg oss på väg till skogen och blev imponerade av hennes höjd på bockningarna i skritt. Vår tur fortsatte på så sätt men efter en timme kunde vi faktiskt skritta hem någorlunda.

Jag försöker se det hela positivt och se det som att jag har en häst som börjar orka, hittar kroppen och tycker att det är kul. Det gäller att intala sig det positiva i det hela. Jag hoppas på att jag kan få ihop jobb och lediga tider i ridhuset så att jag kan åka in med henne någon dag i veckan och låta henne få arbeta av sig energin. Tror att hon verkligen skulle behöva det. Om inte annat så behöver jag det, det är alldeles för hårt i marken för att ta en ofrivillig avsittning just nu.

Räcerhästen fick en betydligt lugnare dag med endast en promenad. Hon har tydligen bestämt sig för att säsongens första snö ska firas med brunst och var som det kola i huvudet idag. Dessa dagar brukar inte vara lönt att göra så mycket med henne då kontakten inte går hela vägen fram. Som tur är brukar det röra sig om 2-3 dagar/år så jag kan ha överseende med det.

Hoppas att ni får en riktigt bra vecka!

Följ mig gärna på fb.

Likes

Comments

Det kommer stunder i livet då jag inser att jag blir äldre och med åldern kommer det något slags vett eller självbevarelsedrift. Den där feelingen av odödlighet och att skador läker minskar för varje år som går. Jag utgår från att den känslan kommer ju mer de gamla skadorna från den odödliga tiden ger sig tillkänna.

Finlandsfärjan är pigg...

Igår var första passet efter att hon har haft en veckas vila. Då backen är frusen finns det ingen möjlighet att longera ur henne energin utan det är bara att sitta upp. Detta resulterade i att jag fick sitta på något som påminde om en tvättmaskin på rymmen. Vi började med bockningar och blandade småhopp i skritt med tillhörande pip och fortsatte sen i samma anda. Vi hoppade tuvor, svackor, nyanser på marken och... ja, vem vet vad, säkert hästätande monster. Traven innehöll väldigt lite trav och väldigt mycket annat. Efter en timme hade vi kommit till att vi kunde skritta hyfsat rakt fram utan att hon skruvade på sig och pep alltför ofta. Piloten var däremot rätt färdig efter att ha suttit och parerat under hela passet.

Jag håller tummarna för att vi får börja där vi slutade igår men jag känner viss tveksamhet då det har snöat i natt och det brukar kunna väcka en viss glädje och energi i små hästar.

Håll tummarna för att tant hänger med ännu ett helt pass. Det är fortfarande för lite snö för att kunna landa mjukt...

Likes

Comments

Idag har det blivit manikyr för hästarna. Välbehövligt både i att hålla naglarna i trim och även för att få på brodd och faktiskt även snösulor. Brukar försöka vänta med de ett tag till, men då hösten har innehållit så dålig väder så kändes det inte värt att chansa.

Hur som, dressyrpållen har haft en hämta ett tag som har blivit bättre efter att hon sparkar på sig. Det har däremot varit lite konstigt då den har varit lite till och från men aldrig särskilt rejäl. En bidragande orsak visade sig vara en hyfsad hovböld när hovis började gräva. För att göra det ännu märkligare så hade hon även en hovböld på ena bak, här har det inte varit någon reaktion alls. 

Enligt hovis så hade hon inte heller några tecken på en sedvanlig hovböld och han blev även taken by surprise när en av bölderna sprutade uppmi ansiktet på honom.... 🙈🙊

Dressyrpållen är nu gipsad och ska stå på box till åtminstone på måndag då han kommer tillbaka. Misstänker att hon kommer att tycka att denna helgen går till historien av tråkighet, men skönt att få klarhet i allt. 

Nu ska vi iväg till grannen och våldgästa med ett vinglas i handen. 

Ha en riktigt trevlig helg!


Likes

Comments

Spartips , Sparadkrona
Även gårdagen tillbringades på resande fot i jobbet och drygt 40 mil i bil och fem timmar med revisioner avverkades. Dessa resor kan innebära en hel del onyttig mat och många stopp på mackar efter vägen. Vilket för mig är = dyr mat.

Under hösten nu som jag har rest en massa har jag haft som mål att inte göra av med några pengar på resorna som är över dagen. Detta har gått över förväntan. Mackor till frukost har packats med som jag har kunnat äta i bilen. Även lunch har jag haft med mig som antingen har gått att äta kall i bilen mellan orterna eller värmts på arbetsplatsen som jag har varit och haft revision på. I övrigt har det gått åt en del frukt. Vatten och te har jag haft med mig i termosmuggar och fyllt på vid respektive arbetsplats.

Resultatet är att jag har klarat mig utan en massa extra kostnader, jag har ätit bättre mat än om jag hade köpt mat efter vägen och jag har sparat en hel del tid på att inte planera in extra stopp här och där. Detta kommer helt klart att tas med på övriga roadtrips framöver.

Tips till er alla som är på resande fot runt om i landet för olika tävlingar där maten för en helg gärna hamnar på samma kostnader som meetingboxen...

Följ mig gärna på fb.

Likes

Comments