Välkomnar mig själv tillbaka till min egen blogg..

Jag tog en ordentlig paus, kände att jag inte hade speciellt mycket att dela med mig av samtidigt som jag varit sjuk och mycket annat i mitt privata liv legat lite av en högre prioritet. Men nu så ..

Jag har lagt ut Figo till försäljning igen, och frågorna angående varför min ponny är till salu en gång till är många.

För er som inte vet så låg han ute två veckor i sommar, och blev inte såld. Att han inte blev såld handlar inte om att ingen ville ha honom, utan det handlar om att jag fick kalla fötter, jag ångrade mig och avbröt det hela.

Figo är min lilla prins & det svider i hjärtat denna gången också. Men nu kommer han förbli till salu tills rätt familj dyker upp. Han är världens goaste ungponny & jag har aldrig innan haft en ponny med ett så stort hjärta. Därför är det svårt att acceptera att hans tid är kommen att få komma till en ny familj.

Men lite snabb info, Figo är 4 år, född -12. Ca 146 cm, och av sport modell. Han är kort i kroppen, har luftiga gångarter & en egen motor som gärna jobbar i 4-5 växel. Han är alltså varken het eller lat!
Han är världens snällaste, med det vill jag säga att han aldrig skulle försöka slänga av någon eller uppföra sig illa. Ett nej är ett nej & det vet han.

Han hoppar gärna, och gör det utan några konstigheter. Jag har enbart hoppat lite markarbete & en kortare bana på ca 70 cm. Men det beror på att min filosofi talar för en välriden häst innan hinder kopplas in.

Dressyr kommer han gå långt inom, han bär som sagt sig med enkelhet. Han samlar & ökar utan problem. Du kan rida på långa tyglar & han gungar kvar i en lång/låg form, som jag vill ha det.

Detta är helt enkelt en fantastik herre som inte kommer säljas bara för att han ska. Han ska säljas för att göra en liten pojk eller flicka lycklig, han ska komma till en familj som blir lika förtjusta i honom som jag. Han ska alltså hamna hos en familj som har en filosofi om framtiden, någon som vill lägga vintern & våren på ett få en underbar 5 åring att visa på tävlingsbanorna. Och kanske har ambitionen att kvala till ett ungponny championat. Figo är alltså till salu om rätt familj dyker upp.

Priset på denna ponny är & kommer förbli 75.000kr, och kommer höjas till våren om det är så att jag inte finner rätt familj. Priser är vad ponnyn är värd - och jag jobbar inte för att lura kunder, jag jobbar för att sälja kvalitet.

För frågor eller önskan om visning på denna ponny är ni hjärtligt välkomna att höra av er till mig.

Här under är en liten filmsnutt på figo, där fokus ligger på att samla galoppen.

  • 413 readers

Likes

Comments

Oliver oliver oliver, denna grabb!
Det går bra med honom för er som undrar. Vi stötte på ett litet problem på vägen, men idag är det löst.

Oliver gick från en mycket blyg & försynt herre, till herren på gården. Han fick väldigt mycket bus & attityd för sig, så det var bara att börja om - något tuffare, mindre gränser & lite mer jävlarinamma. Marie jobbar med honom nästan dagligen & jag har börjat rida honom igen. Så nu ser vi ljust på framtiden & hoppas på att han är redo för sin ägare inom en månad!

Inridning är alltid en liten oviss historia, men Ollie är vår söta lilla favorit!

Likes

Comments

Nu går det i rasande fart..

Idag var tredje dagen vi jobbade med Ollie.
Under de senaste dagarna har vi longerat, hängt och konsumerat en påse godis samt hela registret av gulliga, snälla överdriva ord. Men det har gett resultat!

Idag kom Oliver in i ridhuset med en helt ny energi, öronen framåt & med en mycket positiv inställning till allt vi skulle göra. Så magkänslan sa "dags att sitta upp", och så blev det.

Idag har vi alltså skrittat, och jag satt i sadeln.
Himla go känsla att lita på magkänslan när allt fungerar. En helt avslappnad häst, som finner sig i allt vi gör, utan att stressa eller bli misstänksam, detta är beskrivningen av kommunikation.

För tre dagar sedan kunde jag inte klappa honom på rumpan utan att han sköt rygg & for iväg. Idag kunde jag banka på den bäst jag ville, lägga linan vart jag ville på hästen, utan en negativ reaktion.

Nu håller vi tummarna att vi kan fortsätta vår resa utan några stora bakslag. Jag älskar mitt jobb & min fantastiska mamma som med glädje alltid hjälper till att grooma!

Likes

Comments

För snart ett år sedan köpte jag en tanig liten grabb på 3 år som inte var mycket för världen. Han visade god potential i sina gångarter & just det gjorde mig fullkomligt förälskad i honom, Figo.
Under ryttare den fösta tiden visade han inget annat än en liten gång & en dålig framåtbjudning. Men .. Skam den som ger sig!

Idag är detta en av de finaste ponnisarna jag ägt, han har det mesta. Ett huvud som älskar att jobba, en gång som gör många knäsvaga & en utstrålning som får de flesta hästmänniskor att smälta.

Och varför säger jag detta?!
Jo, för att sedan dag ett har jag haft vettet att aldrig bestraffa denna ponny, han vet inget annat än att bettet ligger i munnen men gör aldrig ont. Dressyrspöet kan man tugga på & leka med, för det skulle aldrig skada honom.
Belöning däremot, det vet han vad det är. Klappar du honom & talar om för honom hur duktig han är växer hästen 10 cm. Får han en godis gör du hästens dag..

Och det viktigaste, ryter jag nej, skulle han aldrig våga sätta emot, kickar jag till honom med hälen ser han till att kämpa lite till, och det är just detta som gör grundarbetet så viktigt.

En häst ska jobba mot belöning, sträva efter en extra klapp & få tillbaka av samma mynt. Mjukhet & realistisk vägvisande korregering. Inte bristande humör & ryttarutbrott för felaktig dirigering. 

Resultatet av tålmod samt av att låta allt ta sin tid, med  realistiska mål ger dig en fantastisk häst där samarbete och vänskap aldrig dör. Bestraffa Inte för ryttarfel, det skapar bara små ärr som aldrig läker!

  • 877 readers

Likes

Comments

Idag kom Oliver, en valack på 4 år som ska ridas in. Spännande och otroligt roligt att få det förtroendet!

Detta är en herre som har en fin utstrålning!

Jag tror vi kan plocka fram både gång & tryck i denna pojken. Men först & fräst ska jag ta mig upp på honom.
Så nu kommer det bli lite inridningstips & uppdateringar om detta, alltid roligt att få forma något från början!

Likes

Comments

Fick en fråga här på bloggen om jag kunde förklara mitt sätt att jobba med hästar då det inte såg ut som klassisk engelsk dressyr, och hon har rätt. Jag följer inte skolboken & inte heller någon speciel gren utan försöker alltid jobba utifrån varje individ.

Mitt sätt att jobba handlar om att ha en mjuk avslappnad häst framför mig, en häst som med glädje gungar fram, lugn men med framåtbjudning. Jag jobbar med att lägga varje pusselbit i sin takt & stressar aldrig fram ett resultat, styrka & samarbete är grunden för en hållbar & fungerande häst!

Redan i tidig ålder visste jag att jag var för klen för att vinna en kamp med en häst, mina armar skulle aldrig orka dra en häst tillbaka. Så att tyglarna blev längre kom egentligen ifrån att jag inte använda handen mer än vid vägledning & korregering.

Jag rider alltså till 99% alltid med "för långa" tyglar, men det stör inte mig då jag vill ha en häst som inte är beroende av ständig kontakt i munnen eller sträckta tyglar för att den inte ska rusa iväg. Utan ridningen flyttades automatisk till sadeln.

Jag försöker alltid sitta så stilla som det går, med jämt tryck i sittbenen samt tyngden i stigbyglarna. Svänger hästarna gör jag genom att styra för vad & knä, samt en ledande tygel om hästen inte svarar som tänkt. Hälen använder jag som en extra boost, inte i varje steg. Mina hästar ska bli lite små chockade när jag kickar till dom, det ska vara en varningssignal att det är dags att skärpa till sig. Och ett dressyrspö om som en liten boost om bakdelen jobbar dåligt. Att sitta med ett hoppspö på bogen är enligt mig rätt så lönlöst, då jag vill ha aktivitet bak, inte mer där fram.

Tack vare detta sätter går det faktiskt att rida vilken häst som, alla hästar jag haft än så länge tycker om att få jobba fritt, med en lugn metod & där känslan får läsa av dagsformen. En lång & låg form med tramp bakifrån. Alltså en häst som joggar med tryck & väntar på mjuka hjälper som talar om vad nästa uppgift är.

Jag försöker alltså alltid sträva efter:

Lösgjordhet, enkelhet & ett mjukt samarbete!

Jag jobbar absolut inte med någon snabbfixar metod, utan varje individ får sin tid, varje häst måste bli stark både fysiskt och psykiskt innan den visas på en tävlingsbana. För mig handlar det om ett samarbete häst & ryttare, där team står som huvudord. Jag är inte ute efter att stressa en häst för att vinna tid, snarare tar jag det lugnt för att vinns deras förtroende och kämparglöd!

Hästens välmående & egna förmåga är nr 1, för utan en pigg & arbetsglad häst går det aldrig att bygga ett fungerande samarbete, hästen är ingen maskin, det gäller att den jobbar rätt för att få ett långvarigt harmoniskt  resultat.


  • 985 readers

Likes

Comments

Min mail är fullkomligt överbelastad!
Jag hinner inte med att svara på alla mail som kommer på salu hästarna.

Ni som mailar om film på Chilla & vill ha information, snälla ring eller skicka ett extra mail om ni inte får svar inom 24h. Det finns dock ingen film på henne inu, men förhoppningsvis hinner vi filma henne idag & filmerna kan börja skickas till spekulanterna under kvällen.
Kommer även hamna en film här för er som vill se henne i rörelse!

Till er som mailar om Figo, jag tror inte jag missat någon, men samma här - snälla ring, eller skicka ett sms så ringer jag upp! Här ligger en del klipp & info om honom på bloggen, så skrolla ner och se om ni finner något av intresse. Men detta är en ponny som bör ses på plats, då hans utstrålning & fantastiska inställning syns bäst med ögat. Han är verkligen en fantastisk ponny & jag är kräsen. Så all beskrivning om honom är väl valda ord!

Tack på förhand!

  • 1174 readers

Likes

Comments

Igår var första gången jag satt upp någon annan på mina hästar på evigheter. Denna gången var det Figo som fick känna på en annan ryttare för första gången & så duktiga dom var. Emilia min lilla kusin fick äran att prova min stjärna nu när han ligger ute till försäljning.
Hon gjorde detta så fantastiskt bra & Figo var helt till freds med hennes ridning, roligt!

När vi stod där igår, sa Emilias mamma Maria lite fint, "när jag läste annonsen och priser på 75.000kr så tyckte jag det lät för mycket, men nu när jag ser honom.. WOW vilken ponny! Nu förstår jag dig"

Och så är det verkligen, Figo gör sig inte rättvis på filmsnuttar, detta är en ponny som gör sig rättvis när man står & tittar på honom i rörelse under ryttare. För ärligt talat, jävlar vilken ponny det är!

Han är så lyhörd, mjuk & har ett fantastiskt steg som försvinner på dåliga filmsnuttar. Han har ett huvud som älskar att jobba, en positivitet & driv som bara utstrålar glädje. Denna ponnyn är en miniatyr storhäst!

  • 1273 readers

Likes

Comments

Jag har inga barn men en sak är säker, mina barn ska få lära sig vad som är rätt & fel.

Jag har varit på ett stort antal ponny tävlingar, tränat barn & varit och kollat på många hästar vars har problem. Och vad är det överhängande problemet du ser överallt?

Jo!
Föräldrar som inte säger till sina barn, föräldrar som låter sina barn behandla hästen som en maskin, en slagpåse och som den inte har ett värde.

Hästen har öron, när dom ligger bakåt gör ungen något jävligt stort fel, när hästen ställer sig & inte går fram vill den INTE. När föräldrarna i sin tur står & skriker att ungen ska piska på eller sparka på hästen eller skrattar lite fint och förfinar hästen frustation & kroppsspråk som inte kan bli tydligare får jag ordagrant flipp!

Ni lär era barn att man behandlar vänner med respekt, att man låter folk tala till punkt, att man inte slåss eller gör någon ledsen. Varför lär ni inte era barn att hästen är deras bästa vän, att det inte är okej att behandla den hur som?

Jag har inga ord för detta, mer än att föräldrar vars tanke är att "bara mina barn är glada" och glömmer att djuret i sin tur ska må bra, ni bör sätta er och ta en funderare.

En häst som blir missförstådd & som ingen lyssnar på, det blir till slut en farlig häst. Hästen har som sagt öron, tänder & en kropp att visa sitt språk med, förfan lyssna!
Era barn kommer absolut inte bli bättre människor över detta sätt att behandla ett djur, snarare tvärt om. Det är ju okej att tvinga, slå och spotta på den som inte vill mer..

Ta hjälp, sälj ponnyn till någon som kan reda av den, eller fundera tillsammans med en anständig tränare ut ett sätt att lösa problemet, men börja lyssna på era djur ist för att göra era barn till freds på FEL sätt.

  • 1352 readers

Likes

Comments

Att jobba hästen lång & låg kan betyda olika för olika typer av människor. Mitt sätt att jobba hästen lång & låg innebär att hästen trampar under sig, sänker nacken och höjer ryggen.

Ett vanligt fel många gör är att nacken trillar ner, men även rygg & bakbensfunktionen blir sämre.

Ett tips är att känna att hästen sänker sig självmant & där efter öka traven genom ett litet större tryck genom sitsen, då brukar hästen svara genom att trampa på bättre & "jogga loss" samt sänka huvudet, och höja ryggen.

Titta på denna bilden:

Här höjer Pookie ryggen, samtidigt som en lång rund nacke sänker sig & rumpan in under sig. Detta är enligt mig korrekt, här kan hästen slappna av & jogga loss.

  • 1230 readers

Likes

Comments