Idag har det varit jättefint väder. Det var ordentlig sommarvärme och soligt. Det kändes som om det ännu var sommarlov då jag stod och ryktade Sinaaya klockan åtta på kvällen i skinande sol. Då jag red idag tränade jag på galopplyft. Jag hatar hur min hjärna ibland omprogramerar sig själv. Jag vet inte om det är det eller om jag bara tar för givet att lyfta galopp skulle vara jättelätt för idag började jag slänga med fötterna och spänna benen då jag skulle lyfta galopp. Det var precis såhär jag gjorde på hösten/vintern förra året innan jag tog en privatlektion i december och fick det fixat. Men jag gjorde halt och satt och funderade på hur jag ska lyfta på rätt sätt. Sen tog jag trav igen och tränade. Då jag var nöjd hade jag fått flera riktigt bra lyft och de hade allmänt gått mycket bättre. Men det är så konstigt, för egentligen är det inte så svårt att lyfta, men jag gör det så komplicerat för mig själv. Det som krävs är att ta en halvhalt, sitta avslappnat och trycka en gång med främst innreskänkeln. Det har gått jättebra tidigare men nu idag gjorde jag helt fel. Nåja, snart har jag nog lärt om min kropp igen.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Idag kom en kompis till mig och så red vi ut i terräng med båda hästarna, det var jätteroligt! Och det gick jättebra, jag red Netta och hon red Sinaaya. Hon var dock tvungen att rida utan stigbyglar/stigläder med Sinaaya p.g.a. att jag bara har ett par och då kändes det säkrare att ge stigbyglarna åt den som red Netta med endast barbackagjord då Sinaaya åtminstone har en sadel. Men det gick bra fastän hon inte hade stigbyglar, fast jag tror nog jag köper stigbyglar och läder innan jag rider ut med båda hästarna igen.

Som jag skrev tidigare någon gång är det väldigt mysigt att rida ut med Netta, det funkar faktiskt jättebra. Man märker att hon själv tycker det är kul, annars skulle det nog inte gå så bra. Netta lyssnar så bra till tyglarna, tar man lite i tygeln fattar hon genast att det betyder sakta ner. Hon lyssnar också till sitsen och rösten. Vilket gör att hon blir lätt att kontrollera även om hon inte är jätte van som ridhäst. På plan är hon dock inte så rolig att rida, hon tycker själv inte att det är kul så jag har slutat att försöka, hon får vara med och göra sånt hon själv tycker om istället.

Likes

Comments

Idag red jag mitt fjärde ridpass på Sinaaya. Det kändes ganska bra, men jag måste jobba på att få Sinaayas bakben mera under sig så hon lyfter ryggen och jobbar bakifrån. Galoppen måste jag också jobba med. Dessutom måste jag ännu lära känna henne bättre. Jag hade glömt bort hur det var, det känns som att jag alltid hade känt Petski men nu när jag tänker tillbaka så är det klart att det tog lite tid att lära känna honom också. Men det är roligt. Sinaaya är rolig att rida och hennes gångarter är väldigt bekväma.

Likes

Comments

Nu har vi hämtat hem den nya hästen! Min alldeles egna häst, eller egentligen står hon i mammas namn eftersom jag är minderårig, men ändå.

Sinaaya är ett fullblodssto, 11 år gammal. Hon är ungefär 165 cm i mankhöjd, med långa smala ben. Hon är verkligen jättefin. Imorgon ska vi köpa lite utrustning. Jag fick med en sadel, ett tjockt vintertäcke och en grimma med grimskaft i köpet. Hon och Netta kommer som tur väldigt bra överens.

Likes

Comments

Imorgon kväll, eller redan inom detta dygn som jag nu skriver ett inlägg, åker Petski hem till sin ägare. Vi kör hem honom och hämtar efter det hem min nya häst, denna gång en egen inte på foder. Men henne får ni mer info om i ett annat inlägg, detta inlägg tänkte jag ägna åt Petski.

Efter två fantastiska år med en fantastisk kille är det nu dags att säga hejdå. Jag vill bara säga tack, tack till Petskis ägare som har velat ha sin fina ponny hos mig och tack till Petski. Jag har gått massor framåt med honom under två år och det har varit så otroligt roligt fyllt med massa fina minnen.

Jag ska dela med mig av några favoritbilder från dessa två år. (Och tack till min granne som varit fotograf till flera bilder!)

Jag kommer sakna dig Petski, du är verkligen fantastisk <3

Likes

Comments

Tre hästar, tre pass. Jag har varit på två provridningar idag, en klockan 13 och den andra klockan 18 och där emellan kom min granne och red Petski med mig. Båda hästarna som jag provred var jättefina och roliga att rida. Med Petski hoppade vi lite, det gick helt okej. Kul hade vi i alla fall, och kameran var med!

Imorgon har jag lektion, jag tog lite videor av provridningarna att visa åt min ridlärare, så får se vad hon tycker.

Likes

Comments

Idag kom en kompis hit och red med mig (faktiskt inte min granne som alla andra gånger, hah). Vi hade en galoppövning med fyra bommar som var jättekul, och det gick riktigt bra också! Hon red först och sedan jag och jag är jättenöjd, det kändes skitbra då jag red. Enda missen var det gånger jag inte höll yttrehanden på plats, men annars gick det bra och vi hade kul. Det var jättekul att galoppera över bommarna, det var nästan som studs. Vi passade förstås på att ta bilder medan vi red också.

Likes

Comments

Idag är det storm. Eller nja, kanske inte storm men det blåser hårt i alla fall. Vädret har också varierat mellan solsken och regnskurar.

Det gick helt okej då jag red idag. Först gick det dåligt, jag var helt ofokuserad. Men sen då jag började jobba på en volt gick det mycket bättre, jag fick tillbaka fokusen. I måndags då jag hade ridlektion gick det jättebra. Jag har alltid haft problem med att hålla mina händer på plats, de glider fram eller vinglar omkring eller vad som helst som de inte ska göra, speciellt yttrehanden brukar alltid glida fram men i måndags jobbade vi på det. Och det gick så bra! Jag började själv genast märka då handen gled iväg och till sist gled den nästan inte alls. Och då yttretygeln är med, och man driver på från bakbenen så att hästen lägger benen under magen och lyfter ryggen slappnar den också av i halsen och går ner i form. Jag är btw igen osäker på halsens rätta position då hästen är i form men nåja. Jag fick i alla fall Petski att gå jättefint under lektionen och jag tror aldrig att jag har ridit ett bättre pass, eller det vet jag att jag inte har gjort. Det är så kul då det går bra, allt med ridningen blir så lätt då hästen är i balans och går rätt. Jag har ridlektion igen om två veckor. Privatlektioner är verkligen effektiva.

Jag har inga nya bilder att bjuda på, men här är en söt bild av Netta.

Likes

Comments

Min kunskap om hästens rätta form har än en gång utvecklats, men det tänker jag inte skriva en hel uppsats om som alla andra gånger - låt mig bara säga att jag är mera informerad om bakbenen och ryggens funktion i det hela. Jag håller mig till att nacken inte ska vara för böjd och nosen ska inte "ta i bogen" utan huvudet ska gå i en rak lodrät linje till marken, som jag sa sist jag skrev om formen också. Vad jag dock har fått en större synvinkel inom är att det mycket handlar om att hästen ska jobba från bakbenen, lägga dem under magen och lyfta upp ryggen så att ryggraden får plats att röra sig och så hästen orkar bära ryttaren. Det där med att hästen ska jobba från bakbenen visste jag från förr men jag har aldrig fått veta exakt varför hästen ska göra det förrän nu.

Jag ska också tjata lite mera om min ridplan; Pappa tog bort lite av ytan av sand så att det inte ska vara så tjockt lager men det verkar ännu inte riktigt bra.. Det funkar bra i skritt och trav men i galopp halkar Petski ännu, men egentligen bara på ena sidan. Det är jätteunderligt, en långsida är jättebra = funkar i alla gångarter men sedan andra långsidan vill Petski inte ens galoppera på, antagligen för att det är för mjukt eller något som gör att han snubblar och halkar. Jag förstår bara inte vad som är fel. Har någon ett tips om hurudan sand man ska använda till sin ridplan? För om inget blir bättre måste vi ju byta underlag...

Imorgon, på måndag, har jag ridlektion igen! Det blir kul, jag har inte haft ridlektion på över en månad. Kanske min ridlärare har något tips till mitt ridplans-problem.

Bjuder på lite bilder av två smutsiga hästar.

Likes

Comments