Igår red jag och min kompis ut på Petski och Netta. Jag red Netta, och det var jättemysigt! Jag har kommit fram till att Netta är jättetrevlig i terräng, hon är också känslig med bettet så det är väldigt lätt att reglera farten. Man kan ju inte galoppera med henne men hon kan trava jättefort medan Petski galopperar. Hon är inte direkt en häst man arbetar länge på banan med, det blir hon uttråkad av och slutar lyssna om man håller på för länge, men att rida ut i terräng är hon otroligt mysig. Igår skrittade vi mest, vi gick in i skogen på olika ställen för att leta efter bra ridstigar, tyvärr har alla hittills lett till återvändsgränder men det har ändå varit mysigt. Sen galopperade/travade vi lite på en stubbåker.

Min fina lilla häst <3

Likes

Comments

Ridskolan som jag har ridit vid har lagt av. Så då tänkte jag om jag skulle börja ta privatlektioner regelbundet, typ en gång i månaden, istället. Jag visste bara inte hur jag skulle formulera meddelandet till privattränaren så jag skrev inte det genast - och tur var det för senare fick jag ett meddelande av min ridlärare där hon sa att hon kunde komma och hålla lektioner åt mig hemma om jag ville och självklart ville jag väl det! Jag blev jätteglad då hon erbjöd sig att göra det, då får jag ju privatlektion, hemma dessutom.

Så idag kom hon och höll en lektion åt mig. Jag älskar privatlektioner, lärorikt på ett mycket effektivare sätt då all fokus är på en själv och man övar på just det man behöver. Vi bestämde ingen regelbunden träning men nästa vecka ska hon i alla fall komma igen.

Likes

Comments

Idag lärde jag mig en sak; jag har ridit i fel form med Petski. För att hästen ska jobba rätt från bakbenen och med ryggen ska det gå en lodrät linje från pannan till marken så att huvudet är riktat rakt ner. Och nacken ska vara högsta punkten vilket, som syns på de bilder jag har lagt upp, det inte är för mig. Mitten av halsen är högsta punkten på många bilder och mulen är indragen. Detta gör då att hästen inte jobbar med de muskler som jag eftersträvar. Här på bilden syns det tydligt att det inte går en lodrät linje från Petskis panna till marken och nacken är snarare lägsta punkten, inte högsta.

Här sitter jag lite roligt men har en mycket bättre form, jag är inte säker på att den är helt perfekt, men bättre. Och det roliga är att på övre bilden trodde jag att allt var helt rätt och att nedre bilden var fel.

Sen, det här visste jag från förr, kan man ju rida ner hästen i en lång och låg form också och då strechar hästen musklerna.

Jag kollade på en video från elfstrands blogg, två systrar som har en häst YT-kanal, där jag lärde mig detta. De förklarar formen jättebra i videon. Länk:

https://www.youtube.com/watch?v=8hB7cXTvYXQ

Nu tror jag att jag har det på klart, eller är det fel?

Likes

Comments

Igår var att tömma lösdriften åt hästarna på schema. Vi började med att stänga bort hästarna så de inte kunde gå till grus/lösdriftsdelen. Sen tog pappa bort en del av staketet vid grus delen så att han skulle kunna komma in med traktor och då var det bara att börja. Först tog vi (eller pappa) bort bajset som låg utanför lösdriften och sedan kunde han ta bort bädden i lösdriften.

Farfars gamla traktor kom till bra användning

Hästarna tycket det var ganska intressant.

Sen gick golvet sönder, haha. Men det gick lätt att fixa.

Då all gammal bädd var borta var det bara att lägga in nytt. Vi har spån på botten och halm ovanpå. Och sen släppte vi hästarna tillbaka till lösdrifts delen.

Likes

Comments

Om någon skulle fråga mig vad jag tycker är svårast med ridningen för tillfället skulle jag svara galoppen. Som jag skrev tidigare går galopplyften lätt, förutsatt att jag har bra trav och förbereder rätt. Jag vet att jag antagligen måste få ihop Petskis kropp mera och hålla bättre koll på yttretygeln, men det är så svårt. Det går inte bara dåligt förstås, men inte går det jätte bra heller, man har ju bättre och sämre dagar.

På en bättre dag brukar det gå helt bra på höger varv efter att jag har fått jobba lite med galoppen, men vänster varv är alltid mycket jobbigare, oavsett om jag har en bra eller en dålig dag så går det alltid sämre på vänster varv och bättre på höger. Jag har bl.a problem med att mina tyglar vill glida ur händerna, sen är det yttretygeln som jag måste lära mig att hålla på plats och inte låta handen glida fram. Och som alltid - fortsätta att jobba på sitsen så att den blir bra. Ska försöka få bokat en privatträning snart.


Lite annat som har hänt sedan sist är att vi har fixat ett nytt vattensystem åt hästarna. Vi har fäst en vatten slang i trästaketet på grusdelen så att det bara är att lägga på vattnet inifrån pappas hall så sprutar det fram i badkaret. Smart och enkelt! Vi har också delat av hagen i en mindre del åt hästarna, dels för att låta marken torka upp men också för att låta gräset växa så att de inte äter upp allt genast.

Petski njuter i den varma vårsolen.

Likes

Comments

Idag löshoppade jag och min kompis hästarna! Sedan gick vi med hästarna en kort tur i skogen, det var jätte mysigt. Löshoppningen gick bra, hästarna verkade gilla det. Har löshoppat dem en gång tidigare, hos min kusin då jag var där och hade med hästarna.

Först sprang dom på bra själv men mot slutet blev vi tvungna att springa och jaga dem lite. Hörnen är alltid en luring, där stannar de hela tiden. Netta tar jätte långa språng, Petski har lite bättre hopp-teknik, men det ser ju ganska häftigt ut då hon kommer flygandes ;)

Duktiga ponnisar!

Likes

Comments

Idag hoppade jag och min kompis samt tog bilder. Traven gick bra, men att hoppa och allmänt att galoppera måste jag träna mera på. Jag skulle behöva en Lena träning... Och att ta tag i mig själv när latheten rycker i som att istället för att på riktigt jobba med galoppen nöjer jag mig efter då ett par varv gått bra, hehe. Men kanske imorgon.. Vi får se, jag måste i alla fall göra det och jag ska.

I själva hoppningen måste jag träna på allt i princip. I bilderna kommer det synas att mina fötter (speciellt min högra (?) fot) åker bak och istället för att trycka ner hälen åker den upp och jag står på tårna. Att komma rätt på hindret med bra väg och bra avtramp måste jag också träna. Jag är så van från ridskolan att man alltid har en eller flera övningar man ska göra men jag började tänka att jag som har häst kan ju egentligen rida vissa pass på så vis att jag fokuserar på vad som ska tränas inte på en skild övning. Man känner sig så dum då man kommer på det först efter att jag har haft häst i nästan två år, haha.

Vilket som också syns på bilderna är det varierande vädret, ett tag mulet, sen snö och sist sol.

Likes

Comments

Mamma stal mitt fina, perfekta glasbord. Hon ersatte det tack och lov men ändå.. Jag saknar mitt glasbord.

Hovslagaren kom i tisdags och bytte till sommarskor på Petski samt verkade både Petskis och Nettas hovar. Skönt.

Jag fattar inte meningen med att vädret ska vara snö/regn och blåsigt på dagarna och sedan bli jätte fint till kvällen. Det har varit så hela veckan. Och som om det inte räcker med det så varför snö?? Det är ju vår nu, jag älskar vintern men jag vill inte ha vinter året om, det ska inte snöa på våren. Dessutom torkar ju inget upp om det ska frysa på nätterna hela tiden.

En annan sak jag tänkt på är hur Netta kan va en sån expert på att skada sig. I tisdags hittade jag igen en sårskorpa på hennes ben, liten som tur, men ändå och jag tycker att jag hela tiden hittar nya sår på henne. Hon gör ju inget, hon står i hagen hela dagen lång alla dagar och hon hålls mest på grus-delen. Inte har vi ju några stora kvistar eller något i hagen heller. En gång hade hon ett sår i pannan, inte ens jag lyckas med det. Jag fattar inte hur det går till.

Idag red jag ett suveränt dressyrpass på ridplan! I galoppen red jag i en 8 på så sätt att jag red över ridplan på mitten och bytte varv varje gång. Sen började jag ta halt från galoppen på mitten och sedan lyfta galopp direkt från stillastående. Det gick över förväntan faktiskt! Det gick helt okej redan från början och typ de 3 sista gångerna var riktigt bra! Jag är jätte nöjd. Jag fick inte riktigt formen i galoppen men i traven fick jag Petski i en jätte fin form. Det var underbart. Duktiga ponny <3

Det är hinder i bakgrunden men jag hoppade inte idag.

Likes

Comments