View tracker

När man går där i affären och klurar ut vilka julklappar man ska köpa så hittar man ibland de där perfekta julklapparna. De där som man vet att mottagaren kommer älska. Sen finns det de där tveksamma julklapparna, de som man är osäker på om de kommer passa eller inte. Av någon konstig anledning så brukar de tveksamma julklapparna barnen får vara de som jag uppskattar mest, för de leks det inte så intensivt med.
I år hittade jag perfekta julklappar till alla barnen och även till mellandotterns hund Bella. Yngsta sonen fick en sån där Minion som kan prata och sjunga. Han älskar den! Jag tyckte den var ok i början men nu...tänk om den kunde vara tyst...måste den verkligen sova bredvid honom...nu låter den igen. Den skrattar och sjunger, pratar helt obegripligt. Den står där med sitt enda öga och hånler mot mig medans den spelar upp en trudelutt till. Kan ju inte gärna säga till sonen att han inte får leka med den...men det kan jag som tur va göra till Bella och hennes julklapp. Bella är en liten hund, mindre än katterna här. Men hon har en stor passion på att döda leksaker. Hon älskar de som piper, de slits i stycken på bara några minuter. Hon är ute efter pipsaken där inne. I år så köpte jag en pipsak i slitstarkt gummi. Hon har försökt att haverera den men bara lyckats gnaga sönder näbben lite. Detta gör att hon ligger och kämpar med den och för varje tugga så piper den. Detta hemska pipandet i kombination med sonens Minion kan få vem som helst att bli galen.
Nästa år köps här bara mjuka och tysta julklappar.

Likes

Comments

På julafton gav barnen deras pappa en hemlig julklapp. Han fick reda på att han skulle vara hemma klockan 15 måndagen den 2 januari, mer berättade vi inte. Så idag var det dax, mannen var hemma i god tid. Kaffe serverades innan vi gjorde iordning oss för avfärd mot äventyret. Han var nog lite orolig för vad vi hade hittat på, försökte få barnen att försäga sig. Men alla barnen höll tysta.
Han fick order om vad han skulle ha på sig, det andra tog vi med oss. Vad julklappen var började han misstänka när vi började köra...ja bästa julklappen var en ridlektion. Nu har ju mannen suttit på häst innan, men mycket mer har han inte gjort.
Även ridlärarens man hade blivit lurad till att vara med, var nog en julklapp även där.
De blev tilldelade varsin stor ponny. Sen var det bara att börja borsta...vilken borste skulle man nu ta först? Här skulle sadlas och tränsas. De fick lite hjälp av ridläraren och tur va väl det, undra hur det hade sett ut annars. Ner till ridhuset begav vi oss sen.
Jag och yngsta dottern satt på helspänn ibörjan. När kommer de trilla av, vem ramlar först? Vågar de galoppera? Vi väntade och väntade. Dottern tröttnade på att vänta och började leka istället. Till våran stora förvåning så satt bägge kvar på hästarna hela tiden, trots att de fick en riktigt avancerad nybörjarlektion. De både skrittade, travade, galopperade och hoppade. De red alla tänkbara vägar, här voltades, reds tvärsigenom mm mm. Hindret var väl inte jättestort i mina ögon sett, men enligt ryttarna så låg det nog på minst 90 cm.
Yngsta sonen var också med men han tyckte inte alls att det var något speciellt att se pappa skumpa runt i ridhuset.
Vi hoppas att få se mer av dessa ryttare. Blev lite bestämt att de skulle starta på klubbmästerskapet till hösten... var kanske inte riktigt de som bestämde detta. Men jösses vad kul det hade varit. Efterlyser nu mer modiga pappor som vill visa att de kan.

Likes

Comments

Måste väl säg att 2016 vart ett rätt bra fjordhäst år hos oss. Första halvåret var Felicia och Timmy riktigt duktiga på tävlingsbanan. Från januari fram till och med Fjord-SM i juli så gjordes 21 starter. 4 starter i Ld och Ld+, 13 starter i Lc och Lc+ och sen 4 starter i Lb. På dessa starter så blev det 76,2 % placeringar, 28,6 % var vinster. I snitt var det 19 ponnyer som startade per klass. Av dessa starter var de mesta bedömning A0+A0, var några A1:a och en var bedömning A (den är inte medräknad som vinst).
Efter SM började krånglet. Timmy kändes inte ok och även efter lång vila så var det något som inte var rätt. Han är nu uppkollad och vi hoppas att han snart är på banan igen. Men en kul sak är att han nu i år blivit berättigad till prestationsmedalj silver och guld i hoppning.
Daphne fick detta år ett underbart hingstföl, Fjellprins e. Fjelltor. Fjellprins ser ut att bli en stor kille med ett väldigt trevligt temperament. Nu ska Daphne få bli lite ridhäst. Hoppas på att hon hoppar lika bra som brorsan Timmy.
När vi var i Danmark på EM så fick vi syn på en annons. Annonsen var på Resdals Galaxy, ett hingstföl med trevlig stam, bra rörelser och ett mkt tilltalande utseende. Kära blev vi och när vi kom hem så tog jag kontakt med hans uppfödare och strax därefter åkte vi och kollade på honom. Köp blev bestämt och när han var 6 månader hämtade vi hem honom. Nu så har vi 2 unghingstar att jobba med.
Essa har nu levt sitt 26 år. Hon är en lycklig pensionär och går tillsammans med den 1-åriga fjordkorsningen Ananas. De har det trevligt ihop.
Ananas skadade sig svårt i somras. Skar upp ett stort sår under hasen, på framsidan av benet. Vi räknade med lång läketid och veterinärerna trodde det samma. Men Ananas överraskade oss alla med att läka enormt snabbt och bra.

Vi har satt lite mål nu för 2017.

☆ Timmy ska först och främst bli frisk. Sen hoppas vi på att kvala in till Fjord-SM. Men tar det som det kommer med honom.

☆ Daphne ska komma ut på hoppbanan och få lite rutin. Får se hur långt vi kommer med henne. Vi tar det i hennes takt, damen har lite egen vilja.

☆ Essa vill jag ska få leva och må bra. Har jag räknat rätt så ska hon även visas för ELIT på premieringen till sommaren.

☆ Ananas tänker vi köra in. Så tömkörningen får vi dra igång med till våren.

☆ Fjellprins och Galaxy får arbetas efter ålder och sen får de gå och bara växa på sig och ha det bra.


Blev jobb i ridhuset för Daphne idag. Lite hoppning och lösgalopp. Svårt med galoppen då hon helst sprang fram till mig istället. Älskar denna häst.

Likes

Comments

Blev en bra jul detta året med. Jag mäter julens braighet i hur glada barnen var. Yngsta sonen sa att han julklappar var helt fantastiskt underbara...måste ju tyda på en väldigt bra jul. Yngsta dottern har pyssel och leksaker som håller henne sysselsatt under lång tid framöver, även det tyder på en bra jul. De äldre var väldigt nöjda med det de fick. Jag har konstaterat att det kommer bli en del biobesök för mig framöver. Yngsta döttrarna sålde jultidningar och fick biljetter, både äldsta sonen och mannen fick i julklapp och alla vill att jag följer med 😊. Ja även jag är väldigt nöjd med mina julklappar. Fick både sånt jag önskade mig och annat, men allt var bra saker.
Nu är det snart nyår. Vi brukar vara hemma och äta en god middag, kolla lite på tv och vänta in tolvslaget...eller barnen och mannen brukar vänta in det, jag brukar somna långt innan.
Om några veckor utökas djurbeståndet lite här. Mellandotterns marsvin ska få en kompis. Lilla Sky's Algeria kommer flytta hit.

I samma veva ska yngsta dottern få hem sin nya kanin, lille Nemo.

Likes

Comments

Så kom svaret på Timmys blodprov. Visade att han ligger högt på anaplasma. Så där har vi förhoppningsvis anledningen till varför Timmy betett sig annorlunda denna hösten. Nu ska vi vänta två veckor, sen ska nytt blodprov tas för att bekräfta att det verkligen är anaplasma. Så om ca 2 veckor vet vi. Då blir det i såfall behandling.
Nu blir det en skön vila för honom över jul. Vi hoppas att han rättar sig så han får chans att komma ut på hoppbanan igen. Men huvudsaken är att han blir bra.

Timmy och Felicia på fjord-SM i Örebro. Hoppas att jag får ta med dem även till Vetlanda.

Likes

Comments

Vi brukar samla på oss lite jobb till veterinären så hon har att göra när hon kommer. Idag var det lite vaccinering, passförberedelser, tilläggsregistrering, tandkontroll och en kontroll på kungen. Vi började med kollen på Timmy. Longering och böjprov gjordes. Visade knappt en 1a grads hälta höger fram och vänster bak, men bara under första stegen. Var låst i ryggen vid longering. Detta var ju inte något som sa något om vart han har ont...om han nu har det. Han har tappat en del muskler på rygg och rumpa och vart lite vinglig vid ridning, så blodprov togs för att utesluta bla anaplasma. Tar ju litet tag för att få detta svar så nu är det vila för kungen. Visar det inget så får vi gå vidare med en rygg och hals-koll. Blir väl även en hel hältundersökning då. Men nu bara att avvakta på svar.
Fjellprins uppförde sig som den stjärna han är när det letades virvlar och sen gavs vaccin och chip. Han tyckte nog det var lite onödigt att dra tagel från hans svans, men stog stilla och lät det ske.
Galaxy och Rocky vaccinerades utan något besvär.
Daphne fick sina tänder kollade då hon tjafsat lite vid ridning. Var en liten vass kant där som gett litet sår, nu är den borta och hon kommer ridas bettlöst ett tag så det får läka ifred.

Likes

Comments

I min släkt finns många med väldigt mycket tur. Mostrar som knappt kan gå in på Liseberg innan stjärnpriserna slängs på dem. Denna tur har tyvärr inte ärvts ner till mig. Kan stå och satsa pengar tills jag skäms och kanske, bara kanske får jag med mig 100 g Toblerone hem.
Idag var jag och kollade på yngsta dotterns luciatåg på skolan. Där säljer de lotter med massa vinster. Köpte några från varje lotteri. Visst vann jag lite godis, men det får man se till att njuta ordentligt av för de blev dyra. Efter framträdandet så fick dottern köpa några lotter. Vad hände!! Jo vinst på vinst blev det. Första pris i ett ljuslotteri och godis så hon klarar sig hela vintern. På ett lotteri behövde hon inte ens välja av de 2 godisarna som var kvar, hon vann bägge.
Vad jag konstaterat av detta är att tur-genen helt kan missa en generation. Den bara totalstruntade i mig och gick direkt vidare till dottern.
Det godiset jag vann lär jag ju inte behöva njuta länge av. Snart får de andra barnen syn på det och då är det borta.

Likes

Comments

Att tro att man kan slå in julklappar, ja jag hjälper tomten med sånt, när barnen är hemma är dumt. Yngsta sonen fick tillbringa morgonen med sin pappa medans jag fick lite lugn och ro inne på Gekås. Eftersom jag har väldigt nyfikna barn av alla åldrar så ville jag slå in paketen direkt, innan skolbarn och arbetarna kom hem. Yngsta sonen fick order att stanna i rummet bredvid. Inga bekymmer, han stannade snällt där. Fick sen komma ut när hans julklappar var inslagna...vad jag glömde var den där Spindelmannen figuren som låg i påsen med papper, etiketter och snören. Den däringa dockan som jag inte slog in förra gången. Dumt av mig. Snabb var han att kika in i påsen, lika snabbt kom det ett stort leende på hans läppar. Försökte få honom att inse att den kanske är till någon annan. Ingen bra taktik, sonen började darra på underläppen, stora tårar började rinna ner för kinderna och sen började han låta. Helt förtvivlad var han. Det var ju precis en sån docka som han ville ha...hur kunde jag då ens tänka tanken på att ge den till A (mellandottern, vet inte varför han trodde att hon skulle få den)? Han grät förtvivlat och sa att A inte gillar såna dockor, var bara han som älskade den. Fick lugnat honom med att den kanske var till honom. Det skulle han få se på julafton. Då fick han en snilleblixt " vi kunde ju låtsas att den inte är någon julklapp". Smart tyckte han. "Du kunde ju köpa en ny julklapp till mig, så kan jag få spindelmannen nu", "jag tror att jag fyller år idag", ja han testade allt möjligt. Till och med pappa kallades in för att frågas om inte han kunde få den nu. Svaret var det samma från honom, kan ju inte få julklappar idag. Nu bryr sig tydligen inte sonen om vad pappan säger för kartongen revs snabbt upp. Blev lite förhandling mellan mig och min 3 årige son och som ni kanske vet så är det svårt att vinna en sån mot en 3 åring...blev så här med. Fast känner att jag vann lite med. Sonen är lycklig, leker fint med sin figur istället för att vilja sitta med en platta och jag får fortsätta att i lugn och ro slå in julklappar. 

Han lyckades att hinna med och skriva sitt namn på ett helt ark med julklappsetiketter. Han sa att han ville ha många julklappar.

Likes

Comments

Otrevligt när man inser att barnen faktiskt tar efter mig, när det gäller beteenden jag hade som ung. Sätt som de inte visste att jag hade.
Äldsta dottern är det som visar sig ha samma tankesätt som jag hade när det gällde djur man ville ha. Att bara gå rätt fram och säga "jag vill ha den hästen" funkar inte. Nä man får linda in det lite fint, får ha en plan färdig på hur man ska kunna lösa det ekonomiskt. Hmm sen måste man vara lite smart och lägga fram det fint. Detta fixar dottern rätt bra. Hon vet ju att jag lyckades med detta själv som ung. Lindade in det, planerade det ekonomiska och la fram det fint. Jobbade hårt ett helt sommarlov sen stog mina drömmars föl där på hösten.
Ja dottern är ju allt som oftast kär i hästar på sitt jobb. Allan är ju största drömmen, Iggy drägglar hon över och nya kärleken heter Norah. Norah är ett stoföl som visst ska vara bedårande och, givetvis, kommer hoppa högt som vuxen.
Jag ser ju bara bekymmer. Var så glad i somras när det var mest av mina underbara gula hästar...Nu börjar de långbenta bruna bli lite många igen...och nya kärleken kunde visst bli skimmel, hemska tanke. Har helt klart misslyckats i uppfostran hos barnen när det gäller val av hästar. De gillar de gula...men älskar långbenta bruna/vita.
Men jag har räknat ut att dottern helt missförstått vad det är hon vill ha. Allan, Iggy och Norah har en sak gemensamt, deras mamma. Måste ju vara så att det är henne hon igentligen vill ha 😊...fast hon är ju inte heller gul.

Haha vägrar lägga upp en bild på långbenta bruna. Bästa Timmy fick vara med idag.

Likes

Comments

Yngsta sonen är sjuk. En sån där ordentlig förkylning med rinnande näsa, hosta, heshet och ont i hakan. Ja just ont i hakan var visst vanligt när man är sjuk...fast det gör bara ont nattetid, för då har man ju inga muskler. Nä för det är väl allmänt känt att musklerna försvinner på natten och detta ger sån väldig värk under hakan.
Visst är det väl underbart att lyssna på barn och deras funderingar och idéer. Just denna sonen är fylld av massa konstiga kommentarer och idéer om hur saker och ting sker.

Likes

Comments