View tracker

Ingredienser:
•700-800 gram blandade valfria nötter och frön. Jag hade (cashewnötter, mandel, valnötter, paranötter, hasselnötter, pumpakärnor, solrosfrön).
•1/2 dl torkade gojibär •ev. 1/2 dl russin
•1 dl smält kokosolja (med eller utan smak)
•6 ägg
•1 tsk salt

Sätt ugnen på 160 grader. Smörj en avlång brödform (eller lägg ner ett bakplåtspapper).
Ställ en stor bunke på köksvågen och väg upp angiven mängd av de olika nöt- och frösorterna. Smält kokosolja försiktigt i mikron och tillsätt det, gojibär/russin och saltet i fröblandningen. Knäck ner äggen och blanda alltsammans. (Om du har små ägg kan du behöva tillsätta något extra ägg för att brödet ska hålla ihop). Häll upp smeten i formen och grädda i 60 minuter. Låt sedan brödet svalna på galler. Skiva upp och njut av det underbara brödet! Ett tips är att skiva upp hela limpan och frysa in (om inte allt bröd går åt på engång), det blir då lämpligt att ta upp, och tinar snabbt då du blir sugen att äta det.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Ingredienser:

  • 3/4 dl kokosmjölk (alt. mjölk eller grädde)
  • 2 msk chiafrön (Renée Voltaire)
  • 1,5 dl hallon
  • en nypa vaniljpulver (Kung Markatta)
  • 1 lakritspulver (Kung Markatta)

Mixa allt förutom chiafrön med mixer. Tillsätt fröna och låt stå i kylen över natten. Varva eller toppa med valfri frukt, bär eller nötter. Jag hade hallon, kokos och kakonibs.

Likes

Comments

View tracker


Ingredienser:

  • 15 st dadlar (urkärnade)
  • 2 msk kokosolja
  • 4 msk riven kokos
  • 3 msk kakao (Kung Markatta)
  • 1/2 tsk malen kanel
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • ca 4 cm färsk chili (fint hackad)

Mixa allt i matberedare eller med stavmixer. Tillsätt eventuellt lite vatten om inte smeten håller ihop. Forma till bollar och rulla i kakao. Farligt goda!

Likes

Comments

​Ingredienser:

  • ​2 st äggulor
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk finriven gul lök
  • 200 gram smör
  • 1,5 msk dragon (torkad krydda)
  • salt och vitpeppar

Riv löken. Smält smöret i en kastrull på låg värme, låt det inte koka.Ta det från plattan. Värm lök, äggulor och vitvinsvinäger i en annan kastrull, på låg värme. Vispa hela tiden och håll koll på när det börjar tjockna. Ta då kastrullen från plattan och tillsätt det smälta smöret i en fin, tunn stråle. Vispa hela tiden tills du fått en tjock och fin bearnaisesås. Ett tips är att försöka ha ungefär lika temperatur på smöret som "äggröran" när du ska vispa samman det, då slipper du riskera att såsen skär sig. En riktig smakförhöjare! Så enkel och så god.​

Likes

Comments

​Ingredienser (2 personer):

  • ​4 st ägg
  • 3/4 dl kokosmjölk eller vatten
  • 1/2 dl mandelmjöl (Risenta)
  • 1/4 dl kokosmjöl (Risenta)
  • 1 msk fiberhusk
  • en nypa salt

Vispa samman alla ingredienser och låt stå i ca 10 minuter. Fördela degen på bakplåtspappersklädd plåt (ca 30*20 cm). Grädda i ca 10 minuter på 175 grader. Ta ut ur ugnen och lägg på valfri fyllning. Jag hade 

  • ​passerade tomater
  • parmaskinka
  • färska champinjoner
  • tomat
  • svarta oliver
  • prästost
  • pizzakrydda
  • färsk basilika

Servera tillsammans med hemmagjord bearnaisesås (se senare inlägg). Så lyxigt och smarrigt!!​

Likes

Comments

​Ingredienser (2 personer):

  • ​1 dl mandelmjöl (Risenta)
  • 1 banan
  • 1 msk kokosolja
  • 4-5 msk kakao (Kung Markatta)
  • 8 stycken dadlar
  • 2 st ägg
  • en nypa vaniljpulver
  • 2 rutor mörk choklad (minst 70 % kakaohalt)

Mixa samman samtliga ingredienser förutom mörka chokladen. Fördela smeten i två ungssäkra portionsformar och stoppa i chokladen (jag delade bitarna på mitten och tryckte ner).​ Grädda i ugnen i 175 grader i ca 10-15 minuter. Hål koll så de inte blir för gräddade, de ska vara kladdiga i mitten. Servera tillsammans med hallon och kokosgrädde. Ät och njuut alla chokladälskare!!

Likes

Comments

​Ingredienser (omelettpannkana, 3 små):

  • ​3 st äggvitor
  • 1 helt ägg
  • 4 msk kokosmjölk (alt. grädde)
  • salt och peppar

Vispa ihop ingredienserna till en jämn smet. Sten i kokosolja eller smör i medelvärme i en stekpanna (helst i en liten stekpanna). Du kan behöva ett fat som hjälp när du vänder sida på pannkakan under gräddningen. 

Omelettpizza:

  • ​omelettpankakor
  • valfri fyllning (jag hade champinjoner, bacon, grön sparris, tomatpuré, pizzakrydda och prästost)

Bred på ett lager tomatpuré på omeletten. Lägg på fyllning och vik ihop på mitten. Grädda i ugn på 200 grader i ca 10 minuter (eller tills du fått önskad värme och färg, eller kör i mikron i ca 1,5 minut på högsta effekt tills osten smält och fyllningen blivit varm. Njut!​

Dessa pannkakor passar också utmärkt tillsammans med kokosgrädde, bär och nötter!

Likes

Comments


​Somrig, fluffig och len hallonyoghurt, fri från raffinerat socker och mejeriprodukter. 

Ingredienser:

  • ​1/2 avokado
  • 1/2 banan
  • 1 dl hallon (gärna frysta)
  • 1 dl kokosmjölk (Kung Markatta)
  • en nypa vaniljpulver

Mixa samman alla ingredienser till en krämig och slät yoghurt. Lägg på önskad topping som t ex. nötter, frön, kokoschips eller bär. God som frukost, mellanmål eller dessert!​

Likes

Comments

Jag tror på att varje individ måste hitta sin egen väg till välmående. Vi behöver betrakta vår livsstil i helhet och hitta det som gör just oss lyckliga. Det behöver inte vara svårt eller avancerat att hitta sin väg dit. Många gånger kan det vara de "mindre" och spontana upplevelserna som får mig att må bra. Det kan vara när jag i vardagen känner en skön energi i kroppen, äter en god måltid, tränar, lagar mat, vistas i naturen eller umgås med nära och kära.

Jag upplever att vi idag går miste om välmående på grund av för mycket fokus på det "yttre", vårt utseende. Vi följer/ser kroppsliga "ideal" på sociala medier, tränar varje dag, försöker alltid prestera på topp, äter utefter olika kostmetoder/dieter osv. Många gånger glömmer vi bort vår mentala hälsa. Vi lyssnar helt enkelt inte på vad kroppen har att säga. Vi hoppar över vilodagar fastän kroppen är trött och sliten, vi vågar inte erkänna om vi har en "dålig" dag, vi säger ja till allt trots att vi egentligen velat säga nej. Det kan även handla om att känna en känsla av otillräcklighet. Vi känner oss mindre värda genom alla jämförelser vi gör, vi har inget speciellt/unikt att komma med osv. Detta skapar en hets och en negativ spiral där vi istället blir stressade, orkeslösa och i längden kanske till och med utmattade.

I detta "träsk" har även jag varit, och faller också tillbaka i vissa perioder - när jag får för många "måsten"/projekt i vardagen under en längre tid. Jag har dock lärt mig hur jag mår när "symtomen" börjar krypa fram och vet därför vad jag ska göra eller tänka för att motarbeta det.

En hälsosam livsstil innebär för mig att hitta just sin balans i livet. Att kunna lyssna på sitt "inre" och förhålla sig till rutiner och metoder som går ihop med sin vardag och sitt liv. Viktigt är därför att lägga fokus på helhetstänket för att nå det hållbara, både för den fysiska och mentala hälsan.

Hur ser Din hälsa ut? Har Du balans i ditt liv eller är det dags att justera någon del?

Likes

Comments

Hej! Vad kul att du hittat hit!

Här kommer vi att fokusera på kostens bidrag till hälsa, genom ren och naturlig mat. Du kommer inspireras av hälsosamma recept och få nya kostråd som gör gott för både kropp och knopp.

Att stå i köket och experimentera och laga mat är bland det bästa och mest rogivande jag vet. Jag älskade att laga mat redan från barnsben och har alltid haft en passion för att äta gott. Jag har dock fått problem med magen efter intag av viss mat, men har inte kunnat lista ut orsaken. Har provat att utesluta olika livsmedel ur kosten men inte fått något tydligt svar. Jag har sedan någon månad tillbaka ätit paleokost (uteslutit processad mat, spannmål, socker, vegetabiliska oljor och mejeriprodukter) vilket blivit en räddning för mig. Detta innebär att jag slipper en uppblåst, bubblig och orolig mage.

Denna mat är för mig ingen diet, utan en livsstil för att optimera hälsan!

Likes

Comments