Header
View tracker

Vegetariskt, Lunch/middag, Tillbehör och smårätter

Idag bjöds det på zucchinibiffar med tahinisås.

Biffar

1 medelstor zucchini
1/2 pkt halloumi
1 dl majsmjöl
2 ägg
Kryddor

Riv zucchini och ost. Blanda med resterande ingredienser och stek i smör eller kokosfett.

Sås

2 dl turkisk yoghurt
2 msk tahini
1 msk honung
Rökt paprikapulver

Båda recepten har jag tagit från Leilas Supermat men med viss modifikation för att passa oss.

Trevlig kväll!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Tänkte jag skulle berätta lite hur jag resonerar kring hälsa och då främst hälsosam mat enligt min mening.

I grund och botten äter vi det mesta i vår familj förutom gluten. Vi försöker minimera socker och vi äter inte mjölkprodukter på daglig basis. Främst för att detta gör magen lugnare, vi känner oss piggare och är sällan sjuka. Jag säger inte att detta är en kosthållning som fungerar för alla men det fungerar för oss.

Varje dag äter vi protein i form av kött/fisk, ägg och ofta bönor eller linser. Kolhydrater får vi främst från rotsaker, potatis, ibland råris eller liknande samt frukt, grönsaker och bär. Vår största fettkälla är kokosfett, smör, fet fisk, avokado, nötter och olivolja.
Vi äter sällan halvfabrikat, vanlig pasta och godis. Gillar inte ordet unna sig för det låter som man inte uppskattar sitt dagliga matintag men om vi ska "unna oss" bakar jag ofta raw food-bakverk, chokladbollar utan vanligt socker eller lite ost och vin.
Det finns alltid frökex och hembakt glutenfritt bröd hemma hos oss. Det gäller att ligga steget före.

På förskolan äter sonen det som serveras men hemma får han samma som oss. Han har fått smaka på socker ett fåtal ggr. Inget han frågar efter ännu utan blir överlycklig om han får färska blåbär eller en nötbar.

Hur resonerar ni kring mat och framförallt mat och barn? Ger ni socker till era barn?

  • 6 readers

Likes

Comments

View tracker

Fisk och skaldjur, Lunch/middag

Fredagar betyder ledig från förskolan för oss och då brukar vi passa på att styra upp en play date med kompisar i samma situation. Vi turas om att hålla i tyglarna och bjuda på lunch.

Idag är det vår tur och jag bjöd på en förenklad Paella. Gick hem hos både små och stor. Testa gärna!

Annas Paella

2 dl Pauluns hälsomix med råris, quinoa, linser etc.
250 ml räkor
1 liten squasch
1 snackpaprika
3 st banancharlottenlök
1/2 sötpotatis
1 burk oliver
1 näve russin
Bladpersilja
Hackade cashewnötter (OBS, skippa om barnen är för små)

Skala sötpotatisen. Tärna samtliga grönsaker smått smått. Passar oftast små smaklökar bättre.
Koka rismixen i 1 msk buljong och 1 tsk saffran.
Stek grönsaker och blanda sedan med rismixen. Häll på räkor, russin, oliver, persilja. Garnera med cashewnötterna och servera genast 👌🏼

Lycka till!

Likes

Comments

Frukost

Varje dag äter jag samma sak och jag tröttnar aldrig. Älskart!
1,5 dl havregryn som micras med vatten och ett ägg. Massor med kanel och en skvätt havremjölk. Sen på med rejält med egenplockade blåbär. Heaven! Och kaffe förstås! Massor med kaffe ☕️☕️☕️

God morgon!

Vad äter du helst till frukost på vardagarna?

Likes

Comments

Förrätt, Tillbehör och smårätter, Fisk och skaldjur

Här kommer ett snabbt och gott recept på räkceviche som vi ikväll äter till förrätt här hemma. Firar 3-årig bröllopsdag och anstränger oss lite extra bara för att ❤️

Förrätten åt vi med sonen och när barnen somnat blir det en fin bit oxfilé med sötpotatisstrips, ugnsrostade grönsaker samt bean jag rekommenderade för ett par dagar sedan

Räkceviche

1 pkt tinad fryst mango
1 avokado
1/4 hackad rödlök
Röd chili
Räkor
Hackade cocktailtomater
Koriander efter tycke och smak

Dressing på olivolja, saft från 1 lime, hackad röd chili, salt och vitlökspeppar.
Gott och enkelt! Sonens är utan dressing.

Likes

Comments

Lunch/middag

Tack gode Gud (eller mig själv 😂) för rester under vabdagar 🙌🏼

Grillad kyckling, Paulúns rismix och sallad. Slängde även på en matsked ajvar innan jag högg in.

Likes

Comments

Tillbehör och smårätter

Till grillat tycker jag det kan vara riktigt gott med en krämig bearnaise. Kanske ingen vardagsås och dessutom kan jag tycka man lätt blir övermätt och uppblåst av en fet sås. Dock älskar jag smaken.

Idag testade vi en betydligt smalare variant gjord på kvarg;

2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1 msk balsamvinäger
2 dl kvarg 0,1 %
1 msk rapsolja
Salt
Torkad dragon
1 tsk honung

Vispa först ägg, senap och vinäger. Tillsätt olja och kvarg. Krydda efter eget tycke och smak. Jag hade rejält med dragon.

Ställ kallt till servering.

Idag serverades denna sås till grillade hemgjorda biffar, sötpotatispommes, ugnsstekta grönsaker och en tomatsallad. Var så gott att jag missade att fota 😂

Trevlig söndagkväll!

Likes

Comments

Lunch/middag

Då maken inte äter fisk är lax något jag ofta passar på att laga när jag är ensam eller har lunchgäster.
Idag blir det ugnsbakad lax, strösslad med salt, kokosflingor, sesamfrön och pumpakärnor. Till det serveras kokt potatis, en enkel sallad och resterna av gårdagens kalla avokadosås. Enkelt, snabbt och gott!

Likes

Comments

Lunch/middag, Tillbehör och smårätter

Idag blev det enkel sallad till en stekt köttbit till middag. Quinoa är ett perfekt tillbehör att ha färdigt i kylen. Bara att blanda i sallader, till biffar eller som det är istället för tex ris.

Jag kokade 2 dl quinoa i 1 tsk av Renée Voltaires lantbuljong.
Dagens grönsaker blev cocktailtomater, gurka, sockerärtor, svartkål, oliver och mangold.

Avokadoröra

1 avokado
2 dl créme fraiche
1 tsk wasabi
Salt och peppar


Smaklig spis

Likes

Comments

Lunch/middag

Något som alltid finns färdigt i vår frys är köttbullar. Passa på att rulla ett gäng en ledig söndag för att ta fram vid mer stressade tillfällen.

Igår tog jag fram en påse på morgonen och innan hämtning av sonen gjorde jag i ordning en form med morötter, blomkål, squash och färska champinjoner. Salt och lite olivolja. När vi sedan var hemma igen slängde jag in formen i ugnen och allt sköter sig självt. Klart på ca 45 min.

Servera med uppvärmda köttbullar och ev en kall sås. Sonen föredrar naturell men vi tog en klick ajvar (ej hemmagjord). Supergott, snabbt och enkelt! Räckte till lunch till mig idag dessutom 👌🏼

Recept på köttbullar

Nötfärs av bra kvalitet
Finhackad gul lök
1/2 dl havregryn
1 dl vatten vatten
Kalvfond, salt och peppar.

Låt havregrynen svälla i vatten tillsammans med fond och kryddor. Blanda i köttfärs och stek sedan bollar i smör eller kokosfett. Har du ont om tid. Rulla alla på en gång, lägg på en plåt och släng in de i ugnen! Klart på ca 30 min på 200 g (men ha koll så de inte blir torra).

Likes

Comments