Drar igång direkt med lite snack om de Nationella proven.

Som det hörs på namnet så är de nationella proven, prov som görs av skolorna i hela Sverige. Det är ett sätt för skolverket att se vilken nivå de svenska eleverna ligger på. Många stressar upp sig alldeles för mycket över dessa prov och tror att de avgör hela betyget, men ikke.

Lärarna använder dessa prov som vilka andra prov som helst, som betygsunderlag. Eftersom man ej haft chans att plugga till dessa prov så brukar lärarna ej sänka någon pga av dessa, om man inte ligger och väger mellan två olika betyg. Och eftersom du som sagt ej kan plugga, så är det lärarnas fel om du inte kan det som skolverket tydligen tycker du ska kunna.

Nu har de flesta skolor redan haft de muntliga proven, som jag personligen tycker är väldigt konstigt upplagda.. Man sitter i en grupp med kanske 3 personer till och sin lärare., hur enkelt tror de att det är att få igång en normal konversation när allt man kan tänka på är "nu måste jag ha väl utvecklade resonemang för ett A" eller "nu får jag inte ha några som helst grammatiska fel, för då sänks jag"

Hur svårt är det inte att tänka på hur man pratar och vad man säger hela tiden? Och man blir ju inte mycket lugnare av att läraren sitter vid sidan och antecknar så fort man gör någonting. Men jag har pratat med många och alla känner såhär så det är inget att vara rädd för liksom, och lärarna har troligtvis gjort liknande prov själva och förstår vad man "går igenom" och är nog ej så hårda i bedömningen eftersom man pratat tidigare.

Så np är helt enkelt ingenting att stressa upp sig över, alla gör de, och de är inte de mest betydelsefulla i betygen.

För att få lite information och en hint om hur de nationella proven kommer se ut så kan ni gå in här:

http://skolverket.se/bedomning/nationella-prov/alla-nationella-prov-i-skolan/gamla-nationella-prov-1.218172

Likes

Comments

​Hej!
Jag tänkte bara presentera vad bloggen kommer att handla om. Jag vet att det är många olika val när det gäller gymnasiet, man vill gå med sina vänner men fortfarande rätt linje för att få rätt jobb i framtiden. Man vill få bra betyg samtidigt som man vill ha roligt under gymnasieåren. 

Jag ska hjälpa er så mycket jag kan genom att skriva lite om betyg, np, linjer osv. Och självklart kommer jag att svara på frågor om ni har några. 

Så hoppas denna blogg är till hjälp för er :)

Likes

Comments