View tracker

Nu har vi alltså gymnasiearbetets och det gick jättebra tycker vi allihopa!!

Vi preppade lite i måndags som ni vet och tack vare det kunde vi känna oss relativt lugna när vi började torsdags morgon.

Det skulle bakas av bröd, fyllas kyckling, göras såser och soppor och diverse tillbehör. Med med Lucas och min otroliga samarbetsförmåga stod maten klar 11.00 och första rätten gick ut straxt efter halv 12. Sen bara rullade alla 8 x2 rätterna på och gästerna vad vi fick höra då iaf var jättenöjda.
Gustav skötte sig galant och flamberingen gick äntligen jättebra- grym är han!!

Nu är det bara utvärderingen kvar... Det har varit en lång resa och vi kan nog allihopa hålla med om att det ska bli rätt så skönt att kunna lägga detta bakom oss! Skönt o ha det gjort sol Lucas säger!

Vi trodde GA skulle vara svårare och mer teoretiskt men är tacksamma över att de blev mera praktiskt som det blev.

Allt ifrån att teman har spekulerats, till matidéer och råvarokostnad till att vi klarade detta bed bravur. Flambering, servering, tillagning och alla metoder vi lärt oss, tillsammans klarade vi det!

Vi är också överens om att detta hade vi inte klarat av själva.

Over and out från denna blogg!!
Tack för oss- Gustav, Lucas och Olivia.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

  • 58 readers

Likes

Comments

View tracker

Hejsan!

Här kommer en liten uppdatering ifrån oss i köket.
Igår var det måndag och vi hade 1 1/2 h i köket för att preppa lite krubb!
Vi hann med allt vi skulle o h känner att vi ligger helt i fas och att detta kommer gå som på räls!
På bilderna ser ni våran prepplista för måndagen samt våran ramsaläksaioli, den blev kanon och tack till Linda som plockat ramslök till oss!
Vi ställde öven iordning alla råvaror på olika bläck, torrvaror, grönsaker och övriga kylvaror såsom kyckling, grädde och ost.

Nu är det bara tagga om inför torsdagens middag!!

Nuuuu kööööör viiiii!!👑🎊🙅💃

Fortsättning följer....

Vi hörs/ Olivia Lucas och Gustav

  • 58 readers

Likes

Comments

View tracker

​Tjena, Lucas här! Idag ska vi skriva en inköpslista för våra rätter och vi har även skrivit ner priset per kilo på våra råvaror och nästa lektion ska vi räkna ut en råvarukostnad.

Likes

Comments

Då var vi hör igen, Gustav va här, Lucas va här och Olivias kropp va här iaf, halvt död!!
Men vi klarade det galant!!

Idag provlagade vi båda förrätterna och båda desserterna.
Vi kände att vi hade koll på varmrätterna och struntade därför i de idag.

Maten var top notch, bara Olivias smaklökar som tippade i lite mycket salt i soppan.
Rabarberdesserten var första gången vi lagade och de blev ganska bra. Kakan behöver gräddas lite längre o såsen stelna lite mer bara men de är småsaker i det stora hela👍

Vi diskuterade även dukningar som kommer vara skogstema. Vi kommer använd oss utav björkplattorna o fästa menyn på, sen björkljusstakar och björkkoppar med smör i. Sen kommer Gustav plocka ormbunkar och även använda sig av vita duk samt mörkgröna servetter. kommer bli gööööör fejnt🙌

Nu är det bara för Olivia och Lucas att räkna ut det sista på råvarokostnaden.
Sen ror vi detta i hamn!

Här kommer lite bilder från dagens provlagning. Lite på maten, samt när Gustav flamberar och gör karamellen till äpplena. Samt två nöjda killar som gillar maten 😃😃😃

Vi ses snart igen 👐🍫

  • 70 readers

Likes

Comments

Hallå hallå, idag levererar Lucas och Olivia tsm medans Gustav dissar oss här 👎

Idag har lektionen bestått utav att diskutera igenom hela arbetet lite löst.
Vi har även tagit redan på vad alla råvaror kostar i kilopris och försökt tänka ut ungefär hur mycket av varje råvara vi använder.

Det får bli till att väga allting på nästa provlagning så vi vet mer exakt hur mycket det går åt.
Men i stora drag har vi koll på iaf hur mycket allt väger och kostar. Nästa steg är att räkna ut kostnaden för varje rätt och per portion. Men det tar vi efter nästa provlagning som är om en månad cirka. 👐

Over and out Olivia och Lucas 💃

  • 78 readers

Likes

Comments

Hallihallå, Gänget här igen!

Nu sitter vi här denna måndag morgon och ville inte annat än att sova men ändå tar vi oss tiden att uppdatera vad som hänt under lektionstiden som snart gått.

Idag har vi gått igenom allt som vi lagade i torsdags, och visat lite mer för Lucas som inte kunde vara med i torsdags.
Vi har kommit fram till att allt blev bra, inget blev katastrof eller blev äckligt. Inga råvaror ska bytas ut eller ersättas utan vi kommer köra på med den menyn vi satt och lagat en gång.

Vi har även skrivit ned några punkter som vi ska tänka på/ göra annorlunda till nästa gång.
Ex:
- koka sparrisen innan vi smörstekt den för att få en mer grön färg
- inte flambera äpplena i råsocker utan köra den plain för att få syran då glassen var riktigt söt.
- grädda brödet lite längre och vispa smöret lite vitare och flugigare
- pochera ägget en minut länge
- mixa äggkrämen med lite mera majonäsen och lite slätare
- vi kommer även väga allting nästa gång för att underlätta när vi ska göra ett pris/ portion

I helhet är vi riktigt nöjda med den första provlagningen och kommer vecka 10 den 10 mars laga upp allting en gång till för att Lucas ska få chansen att träna samt för att kunna fixa smådetaljer o se så att allt går bra.


Här kommer en bild på våra två manliga deltagare under dagens lektion när de är i sitt fokus

Over and out: Olivia, Gustav och Lucas - vi ses ! 👋

Likes

Comments

Hejdär!

Olivia förmedlar gruppens insats igår på provlagningen!😃

Lucas var tyvärr inte med men Olivia levererade supergod mat och Gustav flamberade som en kung!
Menyn var som vi hade tänkt oss men godare nästan.
Allt kombinerade bra tillsammans och vi behöver bara finslipa rätterna tills nästa gång så det var kul och bra!👀

Vi tänkte visa bilderna på rätterna här nedan, dock är inte raberberdesserten med då det inte riiiiktigt är säsong för det just nu

Så här kommer de👇

Over and out Olivia, Lucas och Gustav 👋

Likes

Comments

Hejsan!

Här kommer våran meny som har temat svensk natur:

Förrätt
- nässelsoppa med porscherat ägg och krispigt ost sticks
- limegravad lax med äggcreme och isadrädisa

Varmrätt

- fetaostfylld och parmalindad kycklingfilé med rostad potatis och basilikasås, bakad tomat liten rödlök
- citronbakad hellax med smörslungad potatis och ramslöksaioli med sparris

Dessert

-rabarberkaka med vit chokladsås och syrad rabarber
-flamberade äpplen med kanelglass och äpplechips

Valmofrallor och fröknäcke med vispat brynt smör


Gustav har även satt en dryckeslista som har får prata mer om en annan gång 👍

Lektionerna som vi haft från start fram till den första provlagningen har gått åt till att:
- bestämma tema
-sätta meny
- sätta dryck
- komma fram till en dukning
- skiva råvarolista
- inköpslista
- och recept nedskrivning

Ett inlägg om själva provlagningen kommer straxt!

Over and out Olivia😃👋

Likes

Comments