Denna termin har varit intressant i ämnet bild. Allt har inte varit lätt och jag har ibland fått göra om saker, men jag har haft kul och lärt mig en hel del.


Bildmapp


Terminen började med att vi skulle göra en bildmapp. Temat var ” identitet” och tekniken var att måla med vattenfärger. Detta tyckte jag var bra, jag gillar att måla med vattenfärger och temat ”identitet” brukar jag kunna hitta på rätt bra saker. Fotboll är en väldigt stor del av mig och därför visste jag direkt att det var det jag ville ha med. Jag gillar matematik mycket och geometriska former och detta visar jag i mina trianglar. Men mina trianglar kan betyda mycket annat. Jag tänkte också på trianglarna som man försöker spela med i fotbollen. Man försöker alltid hitta och passa i trianglarna. Man kan också se livet som ett pussel och när jag spelar fotboll får jag ofta mer ordning i mitt liv och i min hjärna. Trianglarna kan då också vara pusselbitar. Alla färger representerar alla känslor som man har när man spelar fotboll, eller allmänt i livet. Alla känslor är representerade när man spelar fotboll. Man kan bli glad när man gör mål eller vinner och man kan bli arg om man släpper in mål eller förlorar. När jag hade bestämt mig för vad skulle göra ändrade jag mig inte så mycket. Min idé var bra och jag genomförde den rätt bra också. Det tog inte mycket mer tid än vad vi fick. Jag blev rätt nöjd med den också. Klart att den hade kunnat vara bättre och att jag hade kunnat göra detaljerna lite bättre, men allmänt tycker jag att mappen blev bra och den visar min identitet. Inspirationen kom rätt fort. Min bror och jag hade diskuterat min originella idé och diskussionen hjälpte nog mig en del. Jag tror att jag hade Picasso lite i baktanken när jag planerade mitt projekt. I hans kubism använde han sig av många geometriska former och jag gillar den stilen. Dock, var min bild inte så lik annars. När jag jobbade med mappen stötte jag inte på så många problem och jag jobbade självständigt.


Bildprojekt 1: Natur


Mitt första bildprojekt var tema natur. Först tänkte jag göra en målning med en stad med träd på byggnaderna och odlingar istället för vägar med flera filer packade med bilar. Budskapet skulle vara en framtid där människan och natur förhoppningsvis kan leva sida vid sida. Det är ett miljötänk på det hela och handlar om en hållbar framtid. Jag fick inspiration mycket från internet, men jag kom också ihåg att jag hade sett en byggnad med ett träd på när jag var i Vancouver, Kanada. Jag hittade en bild på den på internet och man kan säga att det var basen för mitt projekt. Jag blev inspirerad av höstens färger också.


Jag gjorde en skiss och när jag visade den till Beata berättade hon att jag kunde göra en installation och jag tyckte att det var en bra idé. Jag är inte särskilt bra på att måla eller teckna och jag ville göra något speciellt och unikt och en målning hade kanske inte varit det. Jag började göra byggnader i kartong. Det tog väldigt lång tid men när jag kom in i det gick det lite fortare. Jag har jobbat varje lektion och inte slarvat bort tid, men det gick bara långsamt. Jag gjorde åtta st byggnader och sedan målade dem. Nu hade jag inte mycket tid kvar och jag visste inte om jag skulle hinna eller hur jag skulle göra träd. Tillslut hann jag aldrig göra träd och jag tror att budskapet inte är lika tydligt utan dem. Jag målade mina byggnader i färgglada färger som kanske tillägger en del till budskapet. Nu är det inte bara en miljövänlig framtid utan även en kreativ och konstfull framtid. Sedan skulle jag bestämma vad jag skulle ha mina byggnader på eller i. Efter att ha sett andra installationer tänkte jag att jag kunde ha dem i en bakgrund av kartong men både Beata och jag tyckte att det var för tråkigt. Jag skulle nu göra det på en glob istället. Jag skulle ha en ballong, gipsa den, måla den och sedan limma på byggnaderna. Med brist på tid och ballonger hittade vi en halvglob som jag kunde använda. Jag målade den grönt, men färgen blev inte bra. Den var inte en naturlig grön, så jag fick blanda lite färger för att få en bättre, mörkare och mer naturlig grön färg. Jag målade nu om allting och det blev bättre, men även detta tog tid. Sedan limmade jag på byggnaderna och det fattades en. Jag hade satt dem rätt nära varandra och de tog mindre plats än vad jag trodde att de skulle göra. Nu hade jag mycket plats över och jag visste inte vad jag skulle göra. Detta oväntade problem gjorde bara mitt projekt bättre. Eftersom jag trodde att jag inte skulle hinna göra träd trodde jag att mitt projekt med tema natur inte skulle ha någon natur tillslut. Men nu gjorde jag blommor, en buske, en fjäril och en fyrklöver som jag limmade på. Detta gav mycket mer liv till mitt projekt och installationen blev bättre än vad jag hade tänkt mig.


Jag har lärt mig mycket från det här projektet. Jag hade aldrig gjort en installation innan och därför var det här mycket lärorikt. Nu kan jag göra en byggnad i kartong tio gånger snabbare än vad jag kunde i början av projektet och jag har lärt mig att det finns alltid lösningar. Om jag hade gjort om projektet hade jag tänkt igenom mer och jag hade försökt göra det snabbare. Det tog alldeles för lång tid att göra installationen så jag hann aldrig göra andra projekt. Jag hade kanske hellre velat ha någon mer bestämd uppgift också men när man går i nian borde man ändå kunna göra saker själv. All material som jag behövde fanns tillgänglig.


Idéer för andra projekt


Under terminens gång har jag inte jobbat tillräckligt effektivt eller fort för att hinna med fler projekt. Dock hade jag flera idéer för vad jag hade gjort om jag hade haft tid.


De två andra teman var identitet och sport. I biologin har vi jobbat mycket med hjärnan den senaste tiden, vilket har varit väldigt intressant. Vi har bland annat lärt oss att allt som gör oss unika är i hjärnan, all vår personlighet och karaktär. Vår identitet, helt enkelt. Detta fick mig att tänka på ett känt citat från fransmannen Descartes: ”Cogito ergo sum” som betyder ”jag tänker, därför är jag”. Min idé för ett projekt med tema identitet var då att måla eller skulptera en hjärna och skriva ”cogito ergo sum” på. Jag hade kanske också målat hjärnan i många färger för att göra den mer mänsklig och att man tänker i färger.


Min idé för tema sport var en bild på en mängd barn som spelar fotboll. Barnen har inte mycket, bara varandra och bollen. Här, i mitten av bilden skulle det finnas mycket liv och mycket färg och ju längre bort man kommer från barnen desto mörkare blir det. Budskapet skulle vara hur mycket någon så simpelt (och samtidigt så komplext) som fotboll kan ge så mycket glädje till alla, även de som har det väldigt svårt. Att man kan bara försvinna från verkligheten en liten stund och ha kul genom att spela fotboll är fantastiskt.


Konstnär


Detta året har vi även skrivit om konstnärer. Jag valde Picasso och lärde mig väldigt mycket om honom och hans konstverk.


Gwenaelle Black


Likes

Comments

Jag valde att skriva om Pablo Ruiz Picasso. Han föddes den 25 Oktober 1881 i Malaga i Andalusien och dog den 8 april 1973. 1904 bosatte han sig i Paris.Picassos far, som var bildlärare, lärde Picasso grunderna av bildkonst och hur man målar med olja och figurteckning. Picasso studerade mest i Barcelona där han bodde mellan 1895 och 1904. Som trettonåring kom han in på Escola de la Llotja i Barcelona. Han utbildade sig på flera universitet, ofta där hans far var, och den sista högskolan han var på var San Fernandos Kungliga Akademi i Madrid. Där tog han dock aldrig en examen.


Picassos målningar mellan 1901-1904 (hans tidiga verk) var inspirerade av jugendstilen och postimpressionistiska verk och kallas den blå perioden för att målningarna innehöll ofta sjuka och fattiga människor. Detta hade han lärt känna på besök i Paris och när han levde i Barcelona. Hans verk under ”den blå perioden” visar melankoli och känsla. Efter 1904, när han hade flyttat till Paris och lärt känna andra stora konstnärer, kom han in i den ,så kallade, ”rosa perioden”. Nu blev färgerna och sinnesstämningen ljusare. Senare kommer han att bli allt mer känd för kubismen. Han och Georges Braque blir upphovsmän för kubismen. Några av hans kända kubismverk är Guernica och Les Demoiselles d’Avignon.


Kubism är en abstrakt och modern konststil. Stilen blev populär på början av 1900-talet och Pablo Picasso var pionjärer. Motivet är uppdelat i många geometriska former, ibland så många att man inte känner igen innehållet.


Jag valde Picasso för att jag gillar geometriska former. Jag gillar verkligen matematik och ibland känns det inte som att folk ser det vackra och kreativa i matematik eller geometri. Picasso skapar kreativa konstverk med just detta. Han målar inte bara av ett landskap eller en person, som många andra konstnärer gör. Han visar känsla och emotion i hans verk och en djupare mening. Det gillar jag. Jag ville också lära mig något med detta arbetet. Jag har lärt mig mycket om Picasso, om hur det var för konstnärer att leva under båda världskrigen och spanska revolution. Jag lärde mig om att Picasso har gjort annat än bara hans kända målningar inom kubism, och hur politisk aktiv han var. Att han var medlem i det kommunistiska partiet i Frankrike visste jag inte!


Guernica är en målning av Picasso. Det är ett minnesmärke och protest mot de nazistiska bombattacker mot staden Guernica under spanska inbördeskriget.Jag valde three musicians. Det finns två three musicians. Båda är stora målningar och är lika. Bilderna föreställer tre personer. Det är en munk, en Harlekin och en Pierrot. Harlekin spelar gitarr och pierroten spelar flöjt.


Jag tycker att målningen är lite mörk och ger därför en känsla av att det är natt. Jag uppfattar målningen som att de tre personerna har inte mycket gemensamt förutom musiken. Det känns som att Picasso bestämde sig att måla tre karaktärer som kanske lever på dagen som något annat än vad de är på natten. Att harlekinen och pierron inte är så roliga som när de spelar upp eller jobbar och att munken kanske tvekar på sin tro och hans sätt att leva. Att de på natten kommer fram för vad de egentligen är. Målningen ger lite av en känsla av melankoli.


Målningen är uppbyggd av mestadels mörka färger och sakerna på bilden bländar ihop. Den är uppbyggd av geometriska former. Stilen är kubism.


Jag tänker lite på att det är natt och de här tre personerna är lite deprimerade eller undrar över sina liv och beslut. Det känns lite som att de är på en bar och spelar musik tillsammans där.Likes

Comments

Hej! Idag var jag med på elevens val bild. Jag jobbade väldigt bra, men lite långsamt. Det tog lite tid för mig att komma igång. Jag målade "jorden". Först vit för att täcka över det originella som var på. Sedan målade jag den grön. Den gröna blev inte jättebra, inte naturlig, så jag blandade lite olika gröna färger för att få en lite mörkare grön. Det blev mycket bättre. Jag gjorde också tak för mina byggnader och målade dem när mitt jordklot torkade. Jag är snart klar med mitt arbete!


Gwenaelle

Likes

Comments

Dagens lektion v.47

Idag har jag jobbat med tema natur. Jag har målat alla mina byggnader. Jag är nöjd med dem för att de är kreativa och färgglada. De ger något slags hopp om en färgglad och bra framtid. Jag jobbade rätt effektivt och slösade ingen tid på något annat. Dock var det inte tillräckligt. Jag hade gärna velat även hinna med att göra träd och annat som behövs för arbetet. Jag hade inga större problem idag. Türkie inspirerade mig lite med idéer.


Jag vill gärna hinna med ett till arbete innan terminen är slut och jag har flera idéer. Inom identitet tänkte jag antingen måla eller skulptera en hjärna. Vi lär oss mycket om hjärnan just nu på biologin och jag tycker att det är väldigt intressant. Alla känslor och allt som gör en unik är faktiskt i hjärnan och därför ville jag göra detta. På hjärnan tänkte jag skriva cogito ergo sum, som på latin betyder jag tänker, därför är jag. Det är ett känt citat från den kända franska filosofen Decartes och jag tycker att det passar in på temat.


Inom tema sport har jag också en idé. Jag tänkte göra en målning där barn spelar fotboll. De har inte mycket, bara fotbollen och varandra. Här, i mitten av målningen, är det mycket färg och mycket glädje. Mot kanterna av bilden blir det gråare och gråare. Jag vill att detta ska visa hur mycket glädje sport kan ge även i mörka tider och sammanhang.


Jag tänkte att jag kan jobba på något av dem här teman hemma, eftersom vi inte har så många lektioner kvar.


Min bildanalys och text om konstnär kommer upp på bloggen snarast.


Gwenaelle

Likes

Comments

Hej!

Idag jag gjort byggnader. Jag har limmat ihop 7 st byggnader. Jag jobbade rätt effektivt med inte tillräckligt. Det här är bara mitt första projekt och jag måste skynda mig. Jag hade inga problem med byggnaderna.

Likes

Comments

Hej! Idag har jag jobbat med tema natur. Jag har inte gjort jättemycket. Jag har gjort en byggnad och klippt ut kartong till en till. Nu när jag har gjort en byggnad kommer det att gå snabbare att göra fler. Jag måste börja arbeta mycket snabbare, måla med bättre färger, fler färger. Nästa lektion ska jag en bakgrund, en låda, jag ska skulptera träd och göra fler och bättre byggnader. Jag är inte särskilt nöjd med denna lektion. Jag försökte jobba mycket, men det gick långsamt. Jag vill gärna även få med mer natur eftersom temat är natur.


Jag har även valt att skriva om Picasso. Han använder kubism och jag gillar matte och former. Det han gjort är även lite annorlunda jämfört med andra konstnärer.

Likes

Comments

Hej! Idag, 27/10, har jag arbetat med tema natur. Jag fick lite hjärnsläpp ett tag och frågade Beata om hjälp. Hon tipsade mig om att göra en installation. Jag tyckte att idén var bra och har jobbat med det under lektionen. Jag kollade på lite inspiration. Jag började göra väggar för byggnader i kartong. Jag vill ha lite olika byggnader, lite moderna och lite äldre. Jag är rätt nöjd med min tegelvägg, jag tycker att den ser helt ok ut. Jag hade problem i början med komma på hur jag skulle göra. Jag löste problemet genom att prata med Beata.

Likes

Comments

Hej! Idag har jag arbetat med tema natur. Mitt budskap är när natur och stadslivet möts, att vi i framtiden kommer att ha mer träd och "natur" i städer. Idag har jag börjat med skissen för mitt arbete. Jag ville se till att jag verkligen förstår hur man målar perspektiv och ville göra det rätt. Därför tog det mycket tid att göra min skiss. Jag är rätt nöjd med mina byggnader. Det tog lite tid för mig att förstå hur jag skulle skissa. Jag var i caféet förra veckan och ligger därför lite bakom.

Likes

Comments

Hej! Idag har jag letat efter inspiration och gjort en tankekarta. Jag bestämde att mitt först projekt skulle vara med temat natur för att naturen är så vacker nu på hösten med alla färger på löven. Jag hittade några bilder som inspirerade mig på internet och kom på en hel del med idéer. Jag ville ha med färger och tänkte då på färgerna som uppkommer på hösten och i naturen: röd, orange och gul. Plötsligt började jag tänka på min hund. Han har vit och orange/röd päls. På bilder på honom i hösten ser det väldigt bra ut, färgerna kompletterar varandra bra. Men, om jag ska ta bilder på honom måste jag göra det hemma, på min fritid. Jag skulle dock kunna ta en bild på honom och sedan måla en bild. Det kan jag göra på lektionerna.

Jag tror på en hållbar framtid. Jag tror att vi, i framtiden, kommer att ha färre bilar i städer och mer träd. Att istället för vägar mer många filer, kommer det finnas odlingar som tex tomatplantor eller potatis. Det kommer att finnas fler träd och grönt.

När jag var i Vancouver förra året såg jag en byggnad med stort träd på. Jag tyckte att det var coolt och tänkte att i framtiden kanske man kommer att se sådana på många byggnader.

För några år sedan hade Loka en reklam där en tjej hade en Lokaflaska som var öppen där bak på hennes cykel. Vattnet spilldes då och när det träffade marken växte det träd genom asfalten. Även det här inspirerade mig, att ha träd som växer ur asfalten. Man kan se det som symboliskt. Det kan vara något nytt, annorlunda och kreativt som som bryter upp genom allt vanliga och tråkiga.

Hör nedan kommer bilder som inspirerade mig under lektionen (inklusive en bild på trädet i Vancouver) och min tankekarta.

Likes

Comments