Medellin Colombia. Vi besökte Ankarstiftelsens fängelsearbete hos långtidsfångar. Många dömda för gerillaverksamhet, knarksmuggling och mord. Den kriminalvård vi tittade på i fängelset Pedre Gal var Apac. En metod som ger 20% återfallsförbrytare. I Sverige är siffran 80%. Här träffade vi Apac-arbetaren Adriana runt 53 år. Hon blev 1984 oskyldigt dömd för mord som skedde i en fastighet hon redan sålt. 30 år som förkortade till 12 år. Under fängelsevistelsen deltog hon i en apacliknande verksamhet som fick henne på fötter. Tron på Gud o hoppet tog henne igenom. Nu har hon gått tillbaka till fängelsevärlden för att hjälpa fångarna tillbaka till ett normalt liv. Hon berättar för oss också att strax innan mordet lämnades hon av sin man som visade sig vara inblandad knarkhandel. Deras gemensamma barn tog hennes mor hand om. Idag mår Adriana tillsynes bra och har lämnat det gamla bakom sig och ser framåt.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

.... SBG byggbolag, Indianerna, Rosa, Andreas och jag kämpar vidare med bygget. Plattan var gjuten men var 2 dm skev!! Inget att göra bara köra på. Först sätts stolparna upp som bär betongplanken. Indianerna hjälper till vilket är bra så det blir ”deras” skola. Båda lärarna var med och byggde. SBG är för övrigt ett byggbolag från södra Stockholm som varit ute o byggt förut. Man sponsrar med 100000 cirka, och i detta fallet med personal för bygget. Snacka om teamwork. Kan varm rekommenderas. Två av tjejerna fick tyvärr lämna då en av dem inte kunde behålla vätskan. Allt gick bra, men hon fick avbryta. Skolan rymmer cirka 80 elever i lågstadieålder.

Arhuaco bemötte oss verkligen med värdighet och tacksamhet. Fick höra från en kvinna som jobbar med grannstammen att en del av gerillan fortfarande kidnappar indianbarn och gör dem till barnsoldater. I detta området är det dock fred under militärerns bevakning. Djungeln är för övrigt ogenomtränglig.

Bada fick vi göra i bäcken, där några strömhålor bildats. Edens lustgård.

Tillbaka tog vi åsna. Mer om det imorgon.....

  • 63 Readers

Likes

Comments

ANKARSTIFTELSEN, MÅ BRA, NATUR

Äntligen klar med projektet bygga skola åt Arhuacostammen. Resan började i Santa Marta här träffade vi SBG, ett fantastiskt gäng byggare från firman med samma namn. Johan var chefen. Efter 3 timmar i Landrover uppför vägar som egentligen inte fanns, med stup som fick en att hissnande(har ni sett Jakten efter den försvunna skatten med Michael Douglas?) så kom vi fram till vägs ände. Här väntade en flotte vaktade colombianska soldater. Området har varit fullt med gerilla och kokainleveranser. Har viss förståelse för deras närvaro. Området är numera lugnt.

Väntande på oss var mat o vatten som skulle levereras till indianbyn på Åsnerygg. I stressen att komma iväg och viss oordning bestämde vi 10 oss att gå till fots de 1000 höjdmeterna upp till byn. Visade sig vara ett korkat beslut. Emellanåt 30-40 graders lutning och upp till 40 gratis värme. Mitt skjorta var en trasa. Inget för helt otränade. Åsnor kom ikapp så två av oss fick rida sista biten. Pannlampor på sista biten. Kolsvart. Hängmattor på plats och en lätt kvällsmat innan nattning.

Arhuaco är en stam som varit undanträngda ända sedan 1500-tal. Nu lever de högt upp på berget Sierra Nevada Santa Marta 5770 meter högt. inlindat i tät djungel endast avbrutet av bäckar, åar och åsnestigar, som i bästa fall inte vuxit igen. I små glänser kan det dyka upp en hydda. Arhuaco har en märklig klädsel, helt kritvita med en toppen mössa. Klädseln kommer från deras religion som säger att det snöklädda berget är visheten källa. Vi västerlänningar och colombianer är lägre stående människor. Ej bärande på deras vishet.
Med sig har männen alltid en kallebass. I den gör de en röra av kokablad som de tuggar på ideligen. Som vårt snus😄
Fruarna väljs av byhövdingen till respektive man. Feministerna har lite att jobba på. men jag kan säga direkt att lyckligare kvinnor än dessa är svårt att hitta i Sverige. Hur får du det att gå ihop? ingen aning. forts följer på skolbygget....

Likes

Comments

MÅ BRA

Medellin Colombia. Två vänner träffas igen efter 20 år då de bodde på barnhem, innan det sprängdes. Maria Isabel till vänster driver Ancla Center för utsatta flickor och Diana till höger är den lilla flickan som försvann för 20 år sedan men som nu mirakulöst har kommit tillbaka. Hon har levt ”på gatan” sedan dess och nu ska hon hjälpa gamla vännen Maria Isabel med Ancla Center.

Vi vill verkligen att Diana ska slippa ”gå på gatan” igen, vilket hon under tårar inte ville återgå till.

Diana saknar lön och drömmer om att få studera till sjuksköterska. En månadslön som hon skulle kunna leva på är ca 5000 SEK. Vi som var nere ska se om Ni; våra vänner, skulle kunna bli månadsgivare. Återkommer om detta. någon hundralapp och vi är flera, kan ge resultat.

Anmäl gärna intresse på min eller min vän Rosas mail:

gustav@magnusonmedia.net

eller:

rosa.vidarsdottir@gmail.com

Ancla Center tar hand om flickor mestadels i låg ålder som på ett eller annat sätt utsatts för våld, våldtäkt eller haft en traumatisk uppväxt med alkoholiserade föräldrar. Här får de ”bota” de traumatiska upplevelserna med bland annat kreativa aktiviteter som konst, dans och utbildning.

Läs mer på www.ankarstiftelsen.se

Nu bär det av till Karibiska havet och Santa Marta.

Börje tillsammans med personalen på Ancla Center som ger barnen nytt liv.

Likes

Comments

ANKARSTIFTELSEN, MÅ BRA

Medellin Colombia. Igår kväll besökte stadsdelaran Limonar 1 och 2 i Medellin. Här har det varit krig mellan de två stadsdelarna intilll Ankarstiftelsen ryckte in med Mariano(i mitten i bild, mer om honom senare). Här förhandlades fred från Börjes sjuksäng på Medellins sjukhus. Efter att flera hundra barn gått åt i gängstrider. Nu får barnen istället en aktivitet och socialt växer de tillsammans. Inga mord mer i regionen och det har också bildats ett serielag. Många av gängledarna är fotbollledare. Mariano som syns i mitten är den som leder fotbollsarbetet med 40 lag i respektive statsdel i Medellin.

Mariano är född på en stor gård som högergerillan ville komma åt. När föräldrarna vägrade flytta så tog de livet av en familjemedlem i taget. Efter 5 dödade syskon flydde Mariano och gick med i Vänstergerillan för att hämnas sina syskon. Han fick 60 års fängrlse när han togs av polis. Mariano blev troeende i fängelset o livet förändrades. 60 blev 8 år, färö gogd skötsel. Sedan dess har Mariano mäklat fred mellan gängen. Mer imorgon

Likes

Comments

MÅ BRA, ANKARSTIFTELSEN, NATUR

Imorgon natt bär det av till Arhuacoindianerna. Åker via Jönköping med Rosa och Andreas. Vi reser först till Medellin sedan till Santa Marta vid Karibiska havet.

Jag kommer att försöka mig på en skildring varje dag på bloggen. Så följ med på en resa upp på berget Sierra Nevada Santa Marta. Här bor denna stam som under alla århundraden vägrat ge upp sin sätt att leva och sin kultur. Redan på 1500-talet gjorde Taironafolket uppror mot de spanska inqustadorerna. Strider uppstod och spanjorerna jagade upp ursprungsbefolkningen på bergen. Stammarna har sedan bevarat sin kultur och religion.

Redan 1916 reste en annan Gustav till norra Colombia nämligen den svenska etnologen Gustaf Wilhelm Bolinder(Bilden uppe till vänster), född 19 december 1888 i Göteborg, död 16 juli 1957 i Stockholm, hit.

Bolinder blev filosofie doktor 1919. Han var professor vid universitetet i Bogotá, Colombia, 1935–1936.

Tillsammans med sin hustru Ester Bolinder gjorde han flera omfattande forskningsresor bland Sydamerikas indianstammar. Bland dessa gällde den första 1914–1916 norra Colombia, särskilt Sierra Nevada de Santa Marta och den andra 1920–21 Goajirahalvö och intilliggande delar av Venezuela. Han reste vidare i Västafrika 1930–31 och åter i Sydamerika 1935–36, 1936–37 samt 1942.

Jag såg hans bok från 1916 om just Arhuacostammen och indianerna på det snöklädaa berget. Det är som inget har hänt på exakt 100 år. Kanske får jag får jag sluta cirkeln. Nu väntar sängen Puh.

Återkommer om detta.

Mer info finns på: www.facebook.com/Colombia2017santamarta

www.ankarstiftelsen.se


Likes

Comments

POLITIK, NYHETER

Var på seminarium på Europahuset idag. Bra om opartiskhet, saklighet och Israel - om Mellanösterns enda demokrati i politik och medier.

Tänk att det behövdes ett tjog säkerhetspoliser sprida i lokalen, säkerhetkontroll, poliser utanför när man håller ett seminarium om en demokrati och rapporterna därifrån??

Man kräks.

Lars Adaktusson var inbjudare. Han berättade ganska talande om när han 2005 var utrikeskorrespondent i Israel och skulle rapportera om Hizzbollahs mord av ett antal israeliska soldater nära Libanon gränsen och en följande israelisk vedegällning på Hizbollahs krigshandling. Han blir inkallad av sin chef på SVT och blir varnad för att rapportera utan att lägga skulden på Israel. Men Lars presenterade bara fakta medans SVT-chefen stod på sig att hålla Israel för ”boven”, fast de inte ens startat ”kriget”. Lars berättar också om en av byarna på gränsen till Gaza som under ett år fårr över 1000 missiler skjutna mot sig. 1000!!! känn på den. Barnen i byn fick leka med 20 sekunders språngmarsch från skyddsrummen. Missilier som mycket väl idag kan vara sponsrade av Margots skattepengar.

Man kräks.

Den prisbelönte journalisten Khaled Abu Toameh var där . Han växte upp i en arabisk by i Israel med en arabisk pappa och en palestinsk mamma. Genom sin rapportering i ansedda Jerusalem Post är han välkänd, men också hotad. Hans journalistiska avslöjanden om allvarlig korruption inom Palestinska myndigheten har gett honom mäktiga fiender. Som korrespondent för SVT i Mellanöstern lärde Lars Adaktusson känna Khaled Abu Toameh - nu möts de igen. Vid seminariet i Europahuset talade den arabisk-israeliske journalisten om sin syn på nyhetsrapporteringen om Mellanöstern och bilden av Israel i medier och politik. Nyhetraapportering där Hamas dödar egna tas aldrig upp. Däremot om en israelisk soldat om så höjer rösten mot en palestinier vid en checkpoint, skickar journalisterna ut en helikopter för att fånga grälet.

Man kräks.

Vid seminariet presenterades också en nyskriven rapport om svenska mediers förhållningssätt till Israel. Rapporten är sammanställd av prästen och författaren och moderaten Annika Borg på uppdrag av Kristdemokraternas Brysselkansli. Här var det genomgåeende Israel som fick skulen i 9 fall av 10. Redan i rubriksättningar och ingresser. Läser man sedan brödtexten så har det i princip alltid varit strider som startats av palestinierna.

Jag kallar det för antisemitism. Låt vara att det är som en ”förkylning” av antisemitism. Bara fakta botar. Fakta fakta.

Ciao.


Likes

Comments

MÅ BRA

Nu lite relationsprat.

Här är det klippt från Frida Park, krönikör på Dagen. Väldigt bra skrivet. Copy and paste and njut:

”Oerhört intressant om forskning kring varför äktenskap håller eller går sönder. Det som inte nämns i artikeln (som alla borde läsa) är att det här är inget man lär sig den dagen man gifter sig.

Att vara uppmärksam, vänlig, generös och mer fokuserad på den andres väl än det egna, är något du får med dig när du växer upp. I ett samhälle där individualism och självförverkligande eftersträvas och premieras försvinner dessa dygder alltför lätt.

Osjälviskt uppoffrande och utgivande ses som något att fly i stället för att högakta. Ansvaret ligger hos föräldrar vars uppfostran och egna relation påverkar barnet som växer upp.

Men även skolan har ett ansvar. Värdegrunden kan inte enbart fokusera på demokrati och individens rätt utan också dess skyldigheter gentemot sin nästa.

Kärleken är tålmodig och god.
Kärleken är inte stridslysten,
inte skrytsam och inte uppblåst.
Den är inte utmanande, inte
självisk, den brusar inte upp,
den vill ingen något ont.

Den finner inte glädje
i orätten men gläds med
sanningen.

Allt bär den, allt tror den,
allt hoppas den, allt
uthärdar den.

Kärleken upphör aldrig.”

Vi lever alla i en värld av självförverkligande där individen och där egot tar så mycket plats att vi faktist glömmer och se till vår nästa. Här får vi givetvis jobba både du och jag. Är ju inte gift längre och hade väl givetvis gjort saker bättre. Jag är förstås inte den bästa exemplet på motsatsen. Men vi behöver påminna varandra och inte vara tysta.

Läs gärna:

http://www.theatlantic.com/health/archive/2014/06/happily-ever-after/372573/


Likes

Comments

Hit ska jag med Rosa, Andreas o gänget för att bygga 2 skolor i februari. Arhuacoindianerna är en stam på drygt 20000. de bor undanträngda uppe i dalgångar på berget Sierra Nevada Santa Marta, världens högsta kustberg, nästan 6000 meter från toppen ner till Karibiska havet. De har alltid varit under press från först conquistadorerna, de spanska erövrar på 1500-1600 tal. De stora godsägarna på 1800-1900 tal. Sedan knarkmaffian och guerillan. Nu råder fred. Men de saknar sjukvård och utbildning. En hälsobrigad med läkare är med oss när vi åker dit och bygger skolor. Det som krävs är att guvernören har tillgång till lärare. Någon kanske tänker: ska vi pracka på dem det "västerländska"?" Men det är precis tvärtom. De behöver utbildning för att själva bli starka och kunna bevara sin kultur. Följ med mig upp i helikoptern till dem i byarna på 3000 meters höjd. fortsätter storyn allteftersom. Reser ner den 28 januari. Googla gärna Arhuacoindianerna, Kopiera eller Sierra Nevada Santa Marta. Ankarstiftelsen finns på webben: www.ankarstiftelsen.se och installationen. Kanske du är med nästa år?/ G7

  • 97 Readers

Likes

Comments