Animal Science, Studentlivet, Grunnstudium

God søndag godtfolk!

Nå som jeg endelig er her igjen, så tenkte jeg å svare på noen spørsmål jeg fant her på bloggen. Disse spørsmålene var egentlig skrevet i februar (oops), så det er veldig sent å skrive om dette nå, men har lært at hvis det er en som spør, så er det alltid en som sitter og lurer på det samme. Right? :-)

Et av spørsmålene jeg har fått lyder: "Kan du fortelle meg litt om vanskelighetsgraden på både animal science og på grunnstudium?" Forrige uke gikk jeg gjennom flere av innleggene mine her på bloggen, og det ser ut som jeg har helt glemt å forklare hvordan jeg hadde det før grunnstudium. For det første, så var jeg ræva i matematikk på videregående. Jeg greide å karre meg opp på en 3-er i matte P1 og P2 før videregående var over, og da jobbet jeg for det. Dermed satt jeg (som mange andre) og tenkte at realfag virkelig ikke var noe for meg. Hvordan skulle jeg, dumme Guro, greie R1-matematikk eller kjemi for å i det hele tatt komme inn på veterinærstudiet?

Heldigvis har jeg verdens flinkeste mor, som oppmuntra og bygga opp en selvtillit på at jeg er hardtarbeidende. "Man får til det aller meste om man jobber hardt nok", sa hun. Og dette kan jeg idag være helt enig i. Før grunnstudium gruet jeg meg veldig og matematikken var den som sto mellom meg og drømmen min om å begynne å studere veterinær. Så jeg gjorde slikt som mamma sa, jeg begynte studere veldig tidlig (en uke før første forelesning). Jeg jobba -beinhardt- for å komme gjennom grunnstudium, men det ble faktisk litt annerledes enn det jeg trodde: matematikken var mye enklere å forstå enn kjemien. I matematikken hadde vi en helt utrolig foreleser som ville at du skulle bestå og forstå faget, mens i kjemien (det var flotte forelesere der også) var det ufattelig mye stoff og alt var gresk fram mot eksamen. Men, det løsnet for meg, som med mange andre noen uker før eksamen, da du gikk gjennom stoffet en runde til. Dermed, jobb hardt nok gjennom hele semesteret, så løsner det. Bruk foreleserne dine, spør dem hver gang du ikke forstår, lag kollekvie-grupper og sitt sammen med noen du kan stille dumme spørsmål til, så har du faktisk kommet veldig langt på grunnstudium. Så til deg som sitter hjemme og lurer på om dette studiet er for vanskelig - du får det til om du jobber hardt nok, om du vil dette nok!

Animal science vil jeg si (med mine erfaringer) var roligere enn grunnstudium. Jeg slapp kjemi på Animal Science (som alle de andre må ha første semester) på grunn av jeg tok grunnstudium ved samme universitet og dermed tok det samme faget året før. Dette vet jeg ikke om vil forandre seg, men hør i alle fall med rådgiver med en gang du er ferdig med kjemien om dette kan la seg gjøre. Da får du en mye mykere start. :-) Men, hvis du da har kjemi første semester i animal science, så har du hatt det før og det er nesten helt likt som kjemi 1 og 2 ved videregående (og grunnstudium-kjemien). Andre semester var heller ikke så tungt som grunnstudium, men rapportene ga meg noen slitsomme uker i form av tidsfrister. Man har ikke tid til å gjøre noe annet, lese på noe annet eller slappe av de ukene man sitter med rapportskriving. Men man greier det også! Ikke gi opp! :-)


Et annet spørsmål var om jeg anbefaler grunnstudium eller privatist - det tørr jeg ikke å si mye om. Jeg har ikke tatt noe som privatist før, men jeg kan si at jeg ikke angrer på grunnstudium i det hele tatt. Det er mye billigere enn privatist, og lærerne i kjemi og matematikk er kjempeflinke ved Nord universitet. Man er i veldig gode hender om man bare bruker tiden sin godt. :-)

Selv om dette ble mye babling fra min side, så håper jeg dette hjelper noen som gruer seg til å starte grunnstudium, eller lurer på om dette er et godt valg. Hvis noen har andre spørsmål, send meg en melding her eller på emailen min: Guro-1993@hotmail.com om det er noe du/dere lurer på! :-) Der svarer jeg raskt.

Design bloggen din - velg mellom mange ferdige maler på Nouw, eller lag din egen – pek og klikk - Klikk her

Likes

Comments

Animal Science

God morgen!

Som jeg lovde i går, så skulle jeg ta et dypdykk ned i fagene jeg har hatt dette semesteret (som jeg nå endelig er ferdig med og bestått, wihuu!). Dette semesteret har vært så spesielt, siden det har gått fra topp motivasjon, til absolutt null, til motivasjon igjen. Dette er vel slik det ofte er for oss alle som studerer, kan jeg tenke meg? :-)

I alle fall, jeg sitter igjen med en god følelse av fagene jeg har hatt dette semesteret. De fagene vi hadde i andre semester, er som følger: Zoophysiology (10p) , Cell biology and biochemistry (10p) og Genetics and evolution (10p).

Zoophysiology var kanskje faget med det største pensumet. Heldigvis var dette absolutt det mest spennende faget også; her hadde vi alt fra nervesystemet til ekskresjonssystemet, til fordøyelsessystemet, til hjernen, hjerte, lunger i både pattedyr, amfibier, reptiler, fugler og insekter. Her er det eneste tipset å lese tidlig, og repetere så ofte som mulig. Dette faget er for stort for en to ukers eksamensperiode, mye må man kunne fra før. Det var tre rapporter i dette faget og to multiple choice eksamener, til sammen måtte man bestå 4/5 av disse. Labene var veldig artige i praksis, selv rapportene var veldig vanskelige og veldig dype i forhold til stoffet fra pensum.

Genetics and evolution var min nemesis dette halvåret. Vi fikk høre fra studentene året før at dette faget var veldig greit og enkelt, noe jeg ikke synes det var. For min del var dette faget vanskelig og utydelig i forhold til de andre fagene vi hadde hatt så langt. I dette faget var det to rapporter, begge to gode å gå gjennom i forhold til eksamensoppgavene mot slutten av semesteret. Begge to måtte bestås for å ta eksamen. Dette var nok faget som stjal mest motivasjon uheldigvis, men det gikk til slutt mye bedre enn forventet, wihuu! :-)

Pensumet var egentlig spennende, problemet i dette faget var powerpointene læreren brukte for å formidle pensumet. Jeg er en evig supporter av gode forelesningsnotater og powerpointer, de er ofte gode å ha for å forstå hva læreren vektlegger mest og hva som er viktigst å forstå, før man jobber med boka. Problemet i dette faget var at powerpointene hadde nesten ikke tekst, og bildene som var i powerpointen ga veldig lite mening i forhold til pensumet eller hva læreren gikk gjennom. Men, når det skal sies, pensumet i seg selv var veldig spennende og eksamensoppgavene var artige når man først forsto hovedprinsippene. :-)

Cell biology and biochemistry var det tredje faget dette halvåret, og der var vi så heldige å ha en veldig dyktig professor, som kunne formidle det aller meste på en god og enkel måte. :-) Selvfølgelig, det er flere enn en foreleser i dette faget, men hovedlæreren er den eneste som fortjener en rungende applaus fra meg. I dette faget var det tre rapporter som måtte bestås og en multiple choice. Alt i alt et supert fag der man går gjennom alle delene av ei celle, replikasjon av DNA, proteinsyntese og celledeling. Et kjempeartig fag!

Jeg har også fått spørsmål om å skrive om vanskelighetsgraden i Animal Science og Grunnstudium, så det kommer til helga. :-)

Likes

Comments

Animal Science, Hverdag, Studentlivet

Hei igjen!

Hoi for en tid som har gått siden sist, nesten et helt år!

Først og fremst må jeg bare si tusen takk til dere som faktisk har lest bloggen i løpet av dette året. Jeg blir overrasket hver gang jeg får melding av Nouw om hvilke innlegg som har blitt lest denne uka. Tenk at noen faktisk har lest det som har blitt skrevet her. Helt utrolig!

Dermed har det også blitt slik at jeg vil komme meg tilbake til denne bloggen, for nå har jo eventyret mitt startet - det har til og med pågått et helt år! Jeg er nå ferdig med 1. året veterinær, og har hatt disse fagene: aquaculture, biophysics, ecology and biodiversity, zoophysiology, genetics and evolution, og til slutt cell biology and biochemistry. Husker ikke om jeg nevnte noen av disse fagene i høst, om jeg gikk nærmere inn på dem. Må lese meg opp igjen på min egen blogg, haha! Neste steg (i morgen helst) begynner jeg med å skrive et innlegg som går inn på de fagene jeg har hatt andre semester, hvis dette hjelper noen.

Uansett, godt å være tilbake!

Likes

Comments

Illustrasjon

Jeg aner ikke hvordan jeg har hatt tid, men av en eller annen grunn har jeg tegna veldig mye i høst! Synes det er veldig godt å sitte med tegning etter en lang dag på skolen eller når jeg skal slappe av i helgene. Man blir fort sittende å tenke på alt man må gjøre og ordne, og da er det deilig å få seg et avbrekk med tegning og en god tv-serie, litt sjokolade og en kopp med te. Her er i alle fall noen av tegningene jeg har laget i høst:Nå er det snart klart for Inktober også, om dere ikke har sett innlegget mitt fra i fjor, så kan dere se det HER. Dette omhandler at man skal tegne en tegning/illustrasjon/skisse hver dag som har blekk og/eller tusj i hele oktober måned. Den trenger ikke å være stor eller fin, man skal bare bli bedre med tusj/blekk! :-) Jeg er veldig glad i å tegne tradisjonelt, så dette passer meg perfekt!

Håper alle har en super helg og får tatt inn det siste av solskinn som er i Norge nå! I Bodø har det vært fint vær på formiddagen, men nå ser det ut som skyene kommer hit. Heldigvis ble jeg ferdig med joggeturen før 13, så nå blir det bare kos resten av kvelden, med taco, ostepop og litt brus. Nam!


Likes

Comments

Animal Science, Studentlivet

Hei!

Da er vi endelig her igjen, klar for skolestart og motivasjonen er på topp! Uheldigvis er vi allerede inne i den andre måneden av studiet, så det er bare jeg som er veldig treg. :-) Men, bedre sent enn aldri! Har hatt mine første timer i alle fagene nå, og i år har vi fagene som følger: Chemistry and Biophysics, Aquaculture, Ecology og Biodiversity. Alle fagene er generelle fag som så og si er det samme som biologistudentene studerer. Eneste vi har som er annerledes, er aquaculture og Biophysics. Begge disse to tror jeg er spesifisert for oss (selv om jeg ikke begriper hvorfor vi skal ha mye om fiskeoppdrett).Biophysics (og Chemistry): Kjemi har jeg ikke dette året, selv om de fleste andre har dette. Jeg fikk innpass (heldigvis) siden jeg hadde samme pensum i fjor. Wohoo! :-) Noen goder må det være å studere ved samme universitet og ha samme lærer to år på rad. Biophysics er et litt spesielt fag. I dette faget kommer en lærer fra Slovakia og underviser oss i to intensive uker. Vi har forelesning 08-12 hver dag til fredag, og da skal vi ha hatt hele pensum og forstått alle formler og utregninger før eksamenen i desember. Yes. Det er et greit fag egentlig, men tyngre enn det jeg var klar over. Heldigvis mindre utregning enn vanlig fysikk, det er jo godt. :-) 

Aquaculture: Aquaculture er oversatt til akvakultur og fiskeoppdrett. Det er generelt om Norge, og dekker alt av fiskeanatomi (det artigste) til filtre i oppdrettsanlegg (griner av kjedsomhet). Det er ikke et artig fag, men jeg skal nok komme meg gjennom. Nok forelesninger, generelt mindre pensum enn de andre fagene. 

Ecology and Biodiversity: Disse to er 5-poengs fag som er satt sammen til et 10-poengs fag for oss veterinærstudenter. Dette er selvfølgelig bare tull, siden vi har like mye pensum som biologistudentene som har dette som to 10-poengsfag. Dermed er det utrolig mye å lese i dette faget, selv om det er ganske lett. Synes selv at dette er morsomt og lærerikt! :-)

Har eksamener mellom 15. november og 9. desember i år, så ser ut som det det blir en tidlig juleferie, wihuu! Gleder meg allerede til januar, da skal vi ha Animal Physiology, Biochemistry og Genetics and Evolution. Men, dette halvåret er også helt greit, og det er godt at det starter litt rolig og behagelig. :-) 


Likes

Comments

Hverdag, Reise

Hei!

Denne ferien ble fylt med Finlandtur i to uker, Rammstein- og Provinssikonsert, Sverige og Strömstad, ny hund, jobbing og erfaringer innen veterinæryrket. Absolutt en ferie å se tilbake til! Her kommer det bilder, ettersom jeg ikke orker å skrive et kjempelangt innlegg:


Kom inn på veterinærstudiet i Bodø også, så om ett og et halvt år er jeg på vei til Slovakia! :-) Er veldig motivert, og så langt så går studiet veldig bra. Kommer tilbake på dette i et senere innlegg der jeg kan skrive litt om fagene vi har og hvordan studieløpet vil gå. :-) Kjempegira! 

Håper i alle fall at alle hadde en kjempesommer, selv om været ikke var å applaudere av. Som dere ser er jeg i alle fall veldig fornøyd! Nå får vi håpe at høsten blir like meningsfull og spennende! :-) 

Likes

Comments

Hverdag

Må si jeg er ganske fornøyd med min nye kalender jeg mekka her før jeg skulle sette opp alle sommervaktene mine! Ser ut som jeg må lage en til for de resterende ukene i sommer, men synes denne ble så bra. :-) 

Er det noen der ute som er like planleggingsglade som meg? 

Likes

Comments

Illustrasjon

Nå er jeg endelig på vei hjem til Toten, og med det så tenkte jeg å legge ut en illustrasjon jeg har jobbet med en stund som nå venter på å bli malt!

Gleder meg veldig til å endelig male denne her, nå som det er mer fri på ettermiddager! :-) Har laget to versjoner; en skal bli malt med gouache, og en med normal vannmaling. Skal bli spennende å se hva som vil fungere best og hvor forskjellige de vil bli! :-)

Håper alle får en fin uke, det skal i alle fall jeg ha!


Likes

Comments

Reise

På mandag startet dagen med en god frokost, før vi gikk til Tinden, et stort fjell ytterst på Skipnes. Der møtte vi ei dame som bor på øya permanent og eier en turistbutikk og museum. Hun var veldig særegen og kjempeartig. Vi fikk lov å se oss rundt og turistbutikken og museet der var veldig spesielt! Alt gammeldags var spart på: gamle klær. kjøkkenredskaper, kaffebokser, melposer, gamle blikkbokser, flasker, byggeredskaper, utstoppa dyr, gamle radioer og alt annet man aldri ville tro at man finner i et hus på ei øy i havet.

Turen til sammen ble over ei mil lang over øya, så det var deilig å komme tilbake og slappe av... Helt til vi trodde ferga vår kom. Det ble rydding og febrilsk løping ned til kaia, men det var heldigvis feil ferge og vi fikk en ekstra time til å rydde og gjøre alt klart. Alt i alt var turen til Skipnes utrolig flott! :-) Så sjarmerende plass der alle kjente alle og alle skulle ta en prat. Vi kan ikke si at vi var de som hadde mest og prate om eller mest forberedt på en prat, men alt i alt var det så koselig å snakke med de som ofte var på øya og hvordan de levde.

Vi tok ferga fra Skipnes klokka 18 og var igjen på veien klokka 19. Turen gikk da til Svolvær i Lofoten, der vi hadde leid rom for ei natt. Turen dit gikk veldig fort, og naturen i Lofoten er det villeste jeg har sett. Store, høye fjell som strekker seg ut i havgapet. Selve Svolvær var en liten by som var veldig koselig og dagligdags. Vi kom frem til Lofoten Rorbuer ved 21-tiden. Da fikk vi sett rommet vårt, som var sjarmerende, lite og superkoselig. Senga hadde vi trodd skulle være to enslige, men det brydde vi oss ikke noe om. Kvelden ble brukt til å sitte på terrassen med vin til klokka 23, før vi fortsatte til 02 på rommet, med soloppgangen. Sola gikk egentlig aldri ned, noe som er veldig nytt og artig for meg!


Katrine blir sikkert kjempeglad for at jeg legger ut bilde, men når man er i blinken, så er man i blinken!¨

Dagen etter ble det å pakke og gjøre seg klar for en ordentlig rundtur i Svolvær, før turen gikk videre til Å i Lofoten og Moskenes der ferga vår skulle gå klokka 20. Før turen i Svolær dro vi til Lofotakvariet der vi fikk hilse på seler, otere og masse forskjellige saltvannsfisk fra det norske dyrelivet i havet. Det ble også stopp ved et vikingmuseum!


Det tok 2,5 timer fra Svolvær til Moskenes, noe som føltes mye kortere. Folkens, den turen: den er helt magisk. Noe jeg gleder meg til å gjøre igjen!

Fra Moskenes sto vi og venta på ferga i en time over tiden, før en annen fører kom bort og fortalte at ferga hadde tekniske problemer og hadde enda ikke dratt fra Bodø. Dermed visste vi at det ville være over 8 timer til vi ville ha kommet hjem, noe som passet dårlig for oss som hadde jobb på onsdag. Katrine, som er utdannet Motormann (I know, så ufattelig badass), visste fort hvor mye lengre tid dette kunne ta, så vi kastet oss i bilen og kjørte hjem fra Moskenes til Bodø på 6 timer. Vi kom endelig inn i byen vår klokka 04:30 - etter å ha sett to nye elger, et reinsdyr og tre harer. For en safari denne turen har vært!


Til slutt vil jeg bare takke den jenta her - tusen hjertelig takk for en artig tur og for at du ville vise meg så mye av Nord-Norge og hvor du har kommet fra. Jeg -gleder- meg til en ny tur med deg, du er herlig!

Nå er jeg klar for å dra hjem til Toten i morgen for en annen slags ferie, noe som også skal bli veldig deilig. Forhåpentligvis holder varmen seg i flere dager nå, så jeg kan få litt farge (altså, brun) - istedenfor rød som jeg ble denne turen. Til nå har denne sommeren vært magisk!


Likes

Comments

Hverdag, Reise

Hallo!
Her blir det blogginnlegg fra telefonen, siden jeg nå befinner meg i senga på et soverom på en øy i havet i Vesterålen. Dette er 6-7 timer nordvest for Bodø, ved Sortland. Øya heter Skipnes. Turen opp hit gikk kjempebra, og til nå så har vi hatt så og si nærkontakt med to elger og to reinsdyr! Igår så vi også to ørn på vei hit til øya! :-)

Lørdag sov vi hos moren til Katrine i Bjerkvik, mens igår dro vi ut hit i hurtigbåt, laget oss lasagne i jerngryte (!) og lekt biologer ved å snikfotografere ryper. Det ble vin, potetgull og kortspill vi gikk oss en tur for å se på midnattsola, noe som var helt fantastisk!

Her er noen snapbilder fra dagen igår og lørdag, pluss noen bilder fra kameraet som jeg hadde med meg på turen:

Lørdag:

søndag:

I ettermiddag går turen videre til Lofoten!

Likes

Comments

Instagram