Med de här redskapen kan alla enkelt öppna en flaska mousserande vin utan att ha starka händer och utan att spilla ut dyrbara droppar.

Tar tacksamt emot kommentarer och frågor om inläggen.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Cava

Mousserande spanskt vin som görs enligt den traditionella metoden med andra jäsningen i försluten flaska.

Vinet kallades champaña fram till 1970-talet men fick då benämningen cava efter de grottor vinet lagras i.

Numera får endast mousserande viner från distriktet Champagne i Frankrike betecknas champagne.

Ordet cava kommer från latinet via katalanskan där det betyder källargrotta.

Det korrekta spanska uttalet är "kavva" med betoning på första stavelsen och rimmar ju egentligen inte på det svenska pava.

En cavista är den person som ansvarar för vinet i grottorna.

Mera om tillverkningsprocess, druvor och geografisk placering i nästa inlägg.

Vinerna på bilden kommer från vinfirman Freixenet väster om Barcelona.Likes

Comments

Kvalitetsbeteckningar för mousserande viner

Schaumwein

Om alla typer av mousserande tyska viner, både kvalitetsviner och enklare viner. Viktiga druvsorter är Riesling (hög syra), Elbling (lägre fruktighet), Weissburgunder (kraftigare smak) och Scheurebe (blommighet).

Enklare viner görs ofta på importerade druvor från omgivande länder bl a Frankrike, Spanien och Italien. Jäsningen kan ske i tank utan en andra jäsning på flaska.

Qualitätsschaumwein

Om mousserande vin som jäst andra gången i flaska.

Sekt

Om tyska och österrikiska mousserande kvalitetsviner. En torr Sekt betecknas Trocken, Extra Trocken, Brut eller Extra Brut som är allra torrast (dvs har lägst halt av socker).

Deutscher Sekt b.A

(besonderer Anbaugebiet)

Om mousserande vin producerat i någon av Tysklands 13 regioner för kvalitetsviner. Måste göras  på tyskodlade druvor.

Crémant

Om flaskjäst Sekt b.A som lagrats min. 9 månader på jästfällningen.

Winzersekt

Småodlarsekt

Mest om Sekt b.A producerad enbart på druvor från den egna vingården.


Metoder för framställning av mousserande viner

Tankgärung

Jäsning under tryck i sluten eller öppen tank (Offene Gärung). Betecknas Cuve close på franska.

Transvasiermetoden

Jästen avlägsnas med filter.

Flaschengärung

Andra jäsningen sker i flaska.

A.P. NR

Amtliche Prüfungsnummer

Statligt kontrollnummer för vin som är testat och godkänt enligt de regler som myndigheterna bestämt. De två sista siffrorna i numret anger året vinerna provats.


Likes

Comments

Zum Künstlerkeller i Freyburg - en sevärdhet

Ett av de 40 vackraste historiska värdshusen i Tyskland. Här finns både fräscha hotellrum och historisk restaurang som serverar erkänt god mat. Allt är prisvärt.

Adress: Breite Strasse 14, Freybourg med bra läge i anslutning till torget.

Boka gärna i förväg på någon bokningssite, t ex booking.com. Hotellet är populärt.

Freyburg i regionen Unstrut i nordöstra Tyskland

En liten idyllisk stad med ca 5000 invånare belägen vid floden Unstrut. Den har anor från 1000-talet och är ett omtyckt turistmål med huvudattraktionen Rotkäppchen-Mumm Sektkellereien som tillverkar Tysklands mest sålda Sekt. Anläggningen är öppen för visning med guidade turer 365 dagar om året, även jul- och nyårsafton. Turerna avslutas med en provning av en enkel variant av Rotkäppchen Sekt. Mousserande torrt vin/Sekt av högre kvalitet finns men säljs endast lokalt, exporteras inte.

Rotkäppchen/Rödluvan, en framgångssaga från 1856

1856 Bröderna Kloss och vännen Carl Forster startade en vinhandel i Freyburg och inledde därmed en framgångsrik produktion av mousserande vin under namnet Monopol.

1894 Namnbyte till Rotkåppchen (se tidigare inlägg).

1923 Ett år med gigantisk inflation. En flaska mousserande vin kostade 1.928.000 Mark medan en arbetare inte tjänade mer än 210 Mark i timmen.

1946 Företaget ställdes under statlig tvångsförvaltning och 1948 övergick äganderätten till det tyska folket i dåvarande DDR.

1956 Transvasiermetoden infördes (mer om denna i nästa inlägg som handlar om produktionssätt för mousserande vin).

1989 Berlinmurens fall ledde till en privatiseringsvåg av folkägda företag som ibland till och med återgick till tidigare ägare.

1991 Företaget blomstrade och 2,9 miljoner flaskor vin producerades under ett år.

1992 Produktionen sköt i höjden till 5,7 miljoner producerade flaskor vin.

1993 De anställda köpte företaget som så småningom utvecklades till att bli den mest framgångsrika producenten av Sekt i Tyskland.

2005 Köpekontrakt skrevs med den anrika franska vinproducenten Mumm och det nya namnet blev Rotkäppchen-Mumm Sektkellereien.

2013 116 miljoner flaskor Rotkäppchen mousserande vin tillverkades.


.

Likes

Comments

Künstlerkeller, Weinstube, restaurant och hotell 

Trivsamt boende med bra läge i anslutning till torget i Freyburg.

Prisvärda och fräscha rum i traditionell stil till bra priser. Hotellet är populärt. Boka gärna på en bokningssite.

Restaurangen serverar erkänt god mat. Freyburg utgör en bra utgångspunkt för ett besök i den lilla vinregionen Saale-Unstrut. Rotkäppchen-Mumm Sektkellereeien ligger inom gångavstånd från Künstlerkeller.

 Zum Künstlerkeller (Konstnärskällaren) gör skäl för för sitt namn med ett stort antal fyndiga och vackra anslag/målningar som på bilden till höger.

Fri översättning skulle kunna vara:

Vin är guld värt, det lindrar alla smärtor. Det gör den dumma lite visare och bevekar onda hjärtan.

Likes

Comments

Rotkä​ppchen

Ett tyskt mousserande vin (Sekt) från Freyburg i regionen Unstrut i nordöstra Tyskland, Tillverkningen startade redan i mitten av 1800-talet under namnet Monopol men efter en namnstrid med vinfirman Heidsieck ändrades det till Rotkäppchen efter det röda bandet på flaskhalsen och efter sagan om Rödluvan.

Produktionen av Rotkäppchen överlevde både världskrigen och DDR-tiden och är numera ett av Tysklands mest populära mousserande viner. Ägs sedan 2002 av Rotkäppchen-Mumm Sektkellereien.

Mera om vintypen och om vinets historia i senare inlägg.

Likes

Comments

Sekt

​​Sekt är beteckningen på ett mousserande tyskt kvalitetsvin som görs på enbart inhemska druvor från ett bestämt distrikt. ett så kallat ​Anbaugebiet. Beteckningen sägs komma från engelskans ​sack​, om torra vita viner som importerats från södra Europa. En annan förklaring är att franska sec = torr, ​ har förvandlats till tyska Sekt.

Den italienska motsvarigheten är ​secco.

Mera information om mousserande vin kommer i senare inlägg. Särskilt om Sektkellerei Rotkäppchen i Freyburg i vinregionen Unstrut i nordöstra Tyskland.

Likes

Comments


​Saale-Unstrut

Tysklands nordligaste vinregion ligger söder om Halle i före detta Östtyskland. Vinet odlas på branta kalkstensterrasser i skyddade lägen vända mot söder längs floderna Saale och Unstrut. Här produceras torra och fruktiga vita viner främst  på druvor som Müller-Thurgau, Weissburgunder och Silvaner.

Rödvinsodlingen med druvor som Portuguiser, Dornfelder och Zweigelt upptar en mindre del av odlingsarealen. Vinerna konsumeras lokalt.

Mest känt är ett mousserande vin från Sektkellerei Rotkäppchen i Freyburg. Mera om Rotkäppchen /Röd​luvan och Sektframställning kommer i senare inlägg.

Källa: Zenk, Mat och vin på tyska.Likes

Comments

Clément Lissner vingård i Wolxheim

Bruno Schloegel är en hängiven producent av biodynamiska viner och även naturviner som generöst tar emot besökare, gärna från Sverige. Han är engelsktalande och guidar gärna runt och demonstrerar hur det kan se ut i en naturlig och ekologiskt hållbar odling.

Wolxheim, som ligger i norra Alsace inte långt från Strasbourg, är en liten genuin och vackert belägen by väl värd att besöka. Det är lätt att hitta till Clément Lissners moderna vinanläggning.

Gör ett besök och du kommer inte att ångra att du åkte ett stycke norr om de mera kända och turistiska delarna av Alsace.


Likes

Comments

Partage ton vin, il en reste moins

Partage ton temps, il passe le même

Partage ta passion et elle augmente

(Dela ditt vin och det minskar, dela din tid och den förblir densamma, dela din passion och den blir större.)

Vinglas på hotell Künstlerkeller i Freyburg i Saale-Unstrut, Tysklands nordligaste och östligaste vindistrikt. Dornfelder i rödvinsglaset och Müller-Thurgau i vitvinsglaset. 

Likes

Comments