Bild från en ljuvligt fin kväll i sommras, i Dalarna. Önskar att denna morgon var lika fin

Vaknade upp till en regnig morgon som vanligt nu för tiden känns det som. Känner mig väldigt trött idag med både huvud och magvärk, men startar denna dagen med lite fänkåls-te som förhoppningvis ska lindra det lite. Igår var det mycket som hände på mitt examensarbete; vi fick 300 stycken nya zebrafiskar som skulle få ett akvarium med nytt vatten + att det var tvungna att anpassa sig till den nya miljön ett tag. Jag fick även lära mig hur man tar hand om det blod som man får från patienten när de även får en tumörbit. Spännande!

Idag vet jag inte vad vi ska göra, antagligen börja dagen med att titta till fiskarna, mata dem och sedan kanske det blir att göra fiskkursen jag behöver göra för att få hantera fiskarna själv sen. Planeringsrapporten ska skrivas också men det får nog bli lite senare i veckan då fiskkursen förhoppningsvis är avklarad. Så det är hur min dag kommer se ut, men först nu blir det avokadomackor till frukost och ut i regnet som gäller.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Nu när det börjar bli lite kallare ute är det ju perfekt att börja experimentera lite med olika grötsorter och inte bara köra på den inkörda havregrynsgröten till frukost varje dag. Så i morse gjorde jag en durragröt kokad med egengjord hasselnötsmjölk och mina favoritkryddor, kanel och kardemumma. Toppade den sedan med ljumna mosade björnbär, så gott!! Så stort tips för dem som vill testa något nytt i grötväg, smakar lite som risgrynsgröt men som ger mer näring och mättnad, toppen ju!

Ingredienser:

0,75 dl durra korn

1,5 dl vatten

en nypa salt

ca 1 dl hasselnötsmjölk eller annan valfri mjölk

1 tsk kanel

1 tsk vaniljpulver

0,5 tsk kardemumma

Gör så här:

Blötlägg gärna durran över natten i vatten. Skölj noga så att det slemmiga lagret försvinner. Koka kornen med vattnet i ca 25-35 minuter tills de nästan är mjuka. Tillsätt mjölken (använd mer eller mindre beroende på vilken konsistens du föredrar), kanel, kardemumma och vaniljpulvret. Låt gröten svälla på svag värme under lock i ca 10-15 min och dra sedan av kastrullen från plattan. Toppa med det som du tycker är gott på gröten. Den funkar även precis som den är men det är ju alltid gott med lite topping!

Likes

Comments

Nu var det ett tag sedan jag skrev något på denna blogg. Har varit en intensiv sommar med mycket arbete med vårt iGEM project. Väldigt lärorik sommar men ganska ansträngande då jag inte mått på topp alla gånger. Men lite ledigt har jag haft, då jag varit i både Berlin en weekend med mamma och sedan en vecka i Dalarna med båda mina föräldrar. Inget roligt väder har det varit allafall, så är lika blek som jag var innan denna sommaren började, men vad gör väl det. Mindre risk för cancer haha.

Men nu har hösten dragit igång och jag har börjat på mitt examensarbete. Ska göra ett ett årigt examens arbete på Sahlgrenska Cancer center där jag ska vara med och utvärdera en bättre behandling av cancertumörer i hjärnan hos barn med bland annat hjälp av zebrafiskar. Så det ska bli superspännande men lite läskigt då jag kommer tillslut få utföra allt själv, men såklart med möjlighet till frågor och hjälp hela tiden om det är något. Så nu har jag varit där en veckan där det har varit väldigt mycket nytt att ta in, komma ihåg och bara förstå. Men det kommer väl blir lättare ju längre tiden går.

Så nu i helgen blir det att läsa på lite och sedan har jag ju fortfarande iGEM som ska bli klart, texter som ska skrivas och andra saker som ska förberedas för resan och tävligen i Boston vi ska göra i november, taggad!

Likes

Comments

Idag blev det att vara hemma. Har känt mig trött och hängig hela helgen, och idag vaknade jag upp med ond hals och huvudvärk så fick bli att stanna hemma för att vila. Än så länge har det mest blivit att sträck-titta på några avsnitt Grey's Anatomy och tedrickande. Är lite extra hungrig idag också av okänd anledning hehe, så tänkte bara liva upp det lite nu på eftermiddagen med att baka gluten- och mjölkfria scones till tidigt mellanmål. Blir de goda kommer receptet kanske upp här senare. Men nu blir det nog att återgå till soffan med lite mer horisontellt läge.

Likes

Comments

Den goda midsommartårtan vi bjöd på. En riktig kalastårta med massa jordgubbar, precis som det ska vara på midsommar. Riktigt fin blev den också. Denna gången var det faktiskt mamma som bakade efterrätten, brukar för det mesta bli jag som gör dem, men denna gången var det hennes tur och hon verkar ha koll på bakningen hon med.

Ingredienser:

10 stycken digestivekex
50 g smält smör
2 tsk bortlade kardemummakärnor

Fyllning:
250 g jordgubbar
0.5 dl strösocker
3 ägg
2 dl vispgrädde
150 g cream cheese
0.5 dl strösocker
0.5 tsk vaniljpulver
1 lime, finrivet skal (endast det gröna)

Till servering
250 g jordgubbar, delade
0.5 lime, skivad
10
färska myntablad

Gör såhär:

Botten:
Mixa kexen till ett fint smul. Blanda med smör ochkardemumma. Tryck ut i en form med löstagbar kant,24-26 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna.

Fyllning:
Lägg jordgubbarna i en kastrull med socker. Mosa under uppvärmning tills sockret smält. Låt svalna. Separera äggens gulor och vitor. Vispa äggvitorna med elvisp till fast skum.
Vispa grädden. Vispa cream cheese med socker, vaniljpulver, limeskal och äggulorna. Vänd först nergrädden och sedan äggvitorna i cream cheeseblandningen. Rör försiktigt och häll smeten i formen. Ringla i jordgubbssylten och dra sylten ett varv meden sked till ett fint mönster. Täck med plast och låtstå i frysen minst 4 tim.
Ta ut ur frysen ca 15 min innan servering och garnera med jordgubbar, lime och myntablad.

Likes

Comments

Några härliga bilder från midsommarmiddagen vi hade här hemma tillsammans med mormor. De bjöds på den traditionella sillen, gubbröran, potatis, gräslök och lax. Jag åt å andra sidan efter mitt kostschema, vilket bjöd på rotfrukter i ugn med kalkon. Gott, men inte så värst midsomrigt. Eftersom vädret var väldigt oberäkneligt igår så satte vi oss ute i vårt uterum, vilket var hur mysigt som helst. När det senare började regna så satt vi där ute och kunde lyssna på regnet som smattrade mot taket, mys! Till efterrätt sedan blev det en cheesecake med jordgubbsswirl. Såg hur gott som helst, men jag drack endast en kopp med te. Börjar tröttna litegrann nu på min speciella kost, är i en svacka just nu där även om jag äter bra mat så känns det som att magen bara blir sämre tyvärr. Hoppas det bara är ett steg bakåt just nu men att jag snart tar två fram istället. Usch, vad jag är trött på det!

Likes

Comments

First Aid Kit

Var första labbdagen igår i iGEM för min del, så var mycket nya intryck som huvudet skulle klara av. Vilket ledde till att jag var lagom trött i både kropp och huvudet efter den dagen. Men eftersom det var så fint väder så kunde man ju inte sitta hemma utan jag möte upp några vänner på Liseberg för att lyssna på First Aid KIt. Mycket folk och ont i benen efter stått och gått hela dagen, vilket gjorde att upplevelse kanske inte var på topp men det var trevligt att göra något annat en kväll sådär.

Idag har vi labba igen, lite mindre motgångar idag än igår även om allt inte har gått enligt plan idag heller. Men man börjar redan nu känna att man känner sig lite mer bekväm i labbet, vilket är skönt. Synd bara att det nu är två veckor innan vi får labba igen, men lär väl gå ganska fort i och med att jag ena veckan typ bara kommer vara ledig, med fem dagar i Berlin, woop woop!

Men nu är det läggdags och tagga inför en mysig midsommar med familj och mormor.

Likes

Comments

Följer som ni vet Food Pharmacy's blogg väldigt frenetiskt och hittade detta surdegsbröd gjort på helt bovete häromdagen. Eftersom mitt bovetebröd precis tagit slut så passade jag på att provbaka detta. Låter väl helt fantastiskt med ett surdegsbröd gjort på hela bovetekornet, utan surdegskultur/jäst som då passar alla magar, även de lite känsligare.

Det blir saftigt, näringsrikt, basbildande och eftersom att det är surdegsbakat så gör det att kroppen bättre kan ta upp mineralerna i brödet. Dessutom sker några härliga kemiska processer under surdegsjäsningen som t.ex ”äter upp” fytinsyran i hela fröer och sädesslag och gör de mer lättsmälta. I surdegen bildas också ättiksyra som hämmar mögelbildning i brödet vilket gör surdegsbröd mer hållbart.

Åt några skivor med mosad avokado och flingsalt nu till frukost och det var helt magiskt gott. Rostade det lite lätt så den fick en härlig krispig känsla och brödet var så saftig och kändes mycket nyttigare med de hela kornen och fröna, till skillnad från de bovetebröd jag gjort tidigare gjort på bovetemjöl istället. Nästa gång ska jag nog använda ännu mer fröer för att få det att bli ännu mer näringsrikt och säkert ännu godare! Länken till Food pharmacy's recept kan ni hitta här, jag gjorde om det lite med högre temperatur för att få ett färdigt bröd lite snabbare, men annars är det samma recept!

Ingredienser:

4 dl hel bovete + 1 l kokande vatten till sköljning

6 dl vatten

2 msk chiafrön eller krossade linfrön

1 dl sesamfrön (jag uteslöt detta pga av allergi)

1 tsk salt

Valfritt:

1 msk honung (uteslöt detta)

1/2 tsk brödkryddor (tog några puffar kanel istället)


Gör så här:

Skölj bovetet i durkslag med kokande vatten. Lägg sedan det avrunna bovetet i blöt med nytt kallt vatten tillsammans med sesamfrön över natten. Efter att bovetet har svällt upp ska det knappt täckas av vatten. Om det behövs, häll av överflödigt vatten. OBS! Det är bättre att det först är för lite vatten så att du kan tillsätta mer om det behövs.

Tillsätt chiafrön och mixa bovetet och fröna i blötläggningsvattet. Tillsätt salt och annan valfri smaksättning om du vill och blanda. Konsistensen ska vara som riktigt tjock gröt och mixad till nästan helt slät konsistens.

Klä en limpform (1,5 l) med bakplåtspapper. Häll smeten i formen och täck över med plastfilm eller bakduk. Låt jäsa i rumstemperatur under ca 24 timmar. Brödet kommer inte att jäsa upp mer än 25%. I ett kallt kök kan det dröja upp till ytterligare ett halvt dygn till tills att brödet jäst upp. Hantera formen varsamt när du sätter det i ugnen. Grädda i 200°C i ca 60 minuter långt ned i ugnen. Det går bra att sänka temperaturen och baka under längre tid, så som receptet hos Food pharmacy säger. Låt sedan limpan svalna på galler under bakduk.

Likes

Comments

I början av maj så åkte jag och tre fina vänner till Stockholm för gå på Ariana Grande och även passa på att ha en liten härlig paus i plugget med shopping och annat kul. Jag åt ute för första gången på typ ett år, specialbeställt men det funkade och var supergott! Sedan körde vi en utgång på Kasai, vi hamnade där av en slump men i efterhand förstod vi att det verkade ju vara väldigt poppis och ett coolt ställe, vilken lycka haha! Kul var det iallafall. När vi kommer hem efter några intensiva dagar var vi alla trött men det vara bara rätt in i 100%igt plugg och långa dagar.

Helgen efter Stockholmstrippen var det vårbal på Chalmers. Aldrig varit på bal på Chalmers innan, men det var superkul och alla vara så fina och uppklädda vilket var så kul. Jag körde på balklänningen från gymnasiet som fortfarande var fin och passade lika bra efter lite småändringar! Det blev en lång men så rolig dag; tidigt hemma hos Lovisa som fixade den fina frisyren och sedan iväg på förmingel och sedan båtfärd runt Göteborg, innan vi kom till Eriksberg för en fin trerätters middag. God mat var det och senare på kvällen var det dans och hålligång!

Efter detta var det fullt upp med skolan, med inlämningar, tentaplugg och ganska lite sömn. Var helt slut efter denna, men ack sista tentaperioden och sedan vart det sommar! Välbehövligt må jag säga.

Nu för någon vecka sedan när det var fint väder passade jag och mina föräldrar på att åka ut på en lite dagsutflykt till Vrångö. Var varmt och kallt vart om vartannat i och med att det blåsten en hel del. Så tänkte ju inte då på att man skulle ha solkräm, men väl hemma var jag illröd och har flagnat sedan dess hehe. Men mysig dag, härligt avkopplande vilket var välbehövligt. Känner att jag nu börjar få tillbaka lite energi även om det går sjukt långsam, lär väl ta hela sommaren ungefär.

Och nu i helgen hade vi examensfest med de som började bioteknikprogrammet samma år som mig på Chalmers, 2012. Många av oss är nu klara med examensarbetet och ska ut i stora världen. Jag har ju ett år kvar, men det lär ju gå fort och hela det året ska ju tillbringas på Sahlgrenska cancer center, vilket ska bli så spännande och kul men lite läskigt med. Iallafall festen var superkul, vi var runt 25 personer och alla verkade ha haft en riktigt lyckad kväll. Så kul att få fira de som nu är klara och även lite firande av oss som är klara med tentorna på Chalmers, men som har en lite bit kvar innan vi också kan släppa Chalmers helt.

Likes

Comments

Pratade med min näringsterapeut i fredags på telefon, och hon föreslog att jag skulle ta bort lite gasbildande livsmedel som kunde vara en orsak till att jag har fått mer problem med magen på sista tiden. Istället för bönor och kålen som jag nu ätit så föreslag hon att jag skulle börja äta get- och fåryoghurt till frukost eller mellanmål. Så nu i helgen har jag varit och köpt båda två och provade fåryoghurten idag till frukost med lite blåbär på. Var faktiskt supergott, man har ju hört så mycket att det ska vara en konstig smak men var riktigt krämigt och gott. Kanske en aningens konstig eftersmak, men inget som var övertagande. Så fåryoghurt ska fortsätta äta och tänker prova getyoghurten i helgen. Hoppas hoppas att den är lika god så jag har mer att variera med.

Idag börjar jag inte skolan fören klockan 13.15, så jag är hemma nu på förmiddagen och tänkte plugga lite; läsa en artikel vi ska ha article review på. Har redan läst den fem gånger, men fattar den typ inte så bara att läsa en gång till... Sedan om jag hinner och orkar, blir det något annat plugg med, vad vet jag inte. Så nu är det väl bara att sätta igång med plugget, ta tjuren vid hornen, så kanske jag kan få en liten paus och göra något roligare senare.

Likes

Comments

Smycken, I want

" Hittade en sida med massa grymt snygga smycken nu på morgonen. Asså har börjat älska dessa enkla men så fina smycken. Behöver verkligen in…"

Pretty little liars - the end

" Nu har sista avsnitten av Pretty little liars börjat visas. Så nu när jag kommer hem efter skolan så såg jag det senaste avsnittet, känns …"

Fake it until you make it

" Vaknade upp till sol, woop woop! Men minusgrader och frost också tyvärr, men om solen håller i sig så kommer det nog bli superskönt idag, …"

  • Bloglovin
  • Blogkeen
  • Nouw