Hej!

Nu var det några dagar sen jag skrev. Det har varit en bra helg. I lördags fick vi en liten försmak av våren och det var ljuvligt! Äntligen lite värme och 🌞, så efterlängtat!

Igår bakade jag en morotsrulltårta till min granne som fyller år idag. Hon fick halva och så fick mannen halva med sig till jobbet. Den var tydligen väldigt uppskattat av mannens kollegor.... bättre än på det lokala kondiset var omdömet. Helt ok betyg tycker jag😊

Idag övade jag lite på olika spritstekniker till cupcakes. Och när jag sitter och gör det så ringer mobilen...inget nummer jag känner igen men jag tänker att jag svarar, det kan ju vara från arbetsmiljöenheten som jag haft kontakt med. Döm om min förvåning när det är en man som jobbar med "Hela Sverige bakar" som presenterar sig och börjar med att berömma de bilder jag skickade med i ansökan. De ringde runt till personer som de tyckte va intressanta utifrån de ansökningar de fått in och ville prata lite för att få bättre underlag för vidare urval🤓🤗 Jag vet de har ringt till flera tusen och ansökningstiden är inte ute än men det kändes som att jag fick en lite bekräftelse på att jag inte är helt värdelös i alla fall😌 Bara att vänta & se, hur som helst har jag försökt och det är jag glad och lite stolt över🙂

Här följer receptet på morotkakan och lite bilder på hur cupcakesen blev. Jag vet, brun är inte så snyggt när man spritsar blommor men jag hade redan färdig frosting i kylen och detta var för att öva, kommer anvlända annan färg när jag övar nästa gång, lovar😉 

Sov gott❤

10–12 bitar

2 ägg
1 ½ dl strösocker
1 dl morot, finriven
1 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk mald kardemumma
½ tsk mald kanel
2 msk neutral olja

Fyllning
100 g smör, rumsvarmt
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula, lätt uppvispad

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ägg och strösocker ljust och luftigt. Vänd ner morötterna.

2. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten, tillsätt oljan och rör till en jämn smet.

3. Bred ut smeten i en långpanna, ca 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 5 min.

4. Strö lite strösocker över kakan och vänd upp den på ett bakplåtspapper. Låt kakan kallna.

5. Fyllning: Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker. Rör ner äggulan i smörblandningen.

6. Bred fyllningen över kakan och rulla ihop den från långsidan. Låt rulltårtan ligga svalt en stund med skarven nedåt. Sikta gärna florsocker över rulltårtan innan servering.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Kort inlägg idag...

Kan inte nog beskriva min tacksamhet till min mamma & pappa. De finns alltid där och jag kan alltid vända mig till dem vad det än är. Jag vet inte vad jag gjort för att förtjäna er men jag är er evigt tacksam! Hade aldrig klarat detta utan er.

Mamma & pappa...JAG ÄLSKAR ER❤

Likes

Comments

Hallå igen.

Har ju blivit några inlägg här trots allt😊 Idag har jag väntat på ett viktigt (för mig iaf) samtal hela dagen...men inte sjutton ringde de🙁 jag får väl ringa IGEN imorgon....suck!

Istället för att gå runt och ha ångest över detta så valde jag att...ni kan väl aldrig gissa...jo, BAKA! Det blev kanelbullar, vanlijbullar och sen provade jag 2 nya fyllningar. Kladdkaka och morotskakefyllning, de va helt ok men vaniljbullar är fortfarande mina favoriter 😆 När bullarna va färdiga så bestämde jag mig för att jag skulle ta foto på bullarna och spela in en presentationsvideo, till vadå tänker ni kanske. Jo, till "Hela Sverige bakar"😲 kanske jättedumt men om man inte provar så vet man ju inte, eller hur? Kom på att jag hade muffins kvar från förra veckan så jag gjorde lite frosting för att dekorera med. Blev faktiskt riktigt nöjd med resultatet 😆 Dottern ville oxå vara med och dekorera en egen cupcake som hon sen smaskade i sig med glädje❤

Så nu ikväll skickade jag in min ansökan!!!!!🤗 Känns spännande även om jag vet att jag inte kommer bli utvald. Men ni kan väl hålla tummarna för mig ändå😍👍

Kram på er. Sov gott❤



Likes

Comments

Hej på dej!

Det söta kortet fick jag på posten igår av mina fina kollegor. Tack snälla❤

Har varit endel inbokade möten idag, 1 för sonen och ett för mig. Tyckte båda gick bra och att de gav mig lite positiva tankar inför framtiden. Har börjat få hjälp med att fundera ut vad jag jag vill göra sen. Ser inte förskolläraryrket som något jag vill eller orkar fortsätta arbeta med. Så idag har jag varit på VLC (väglednings- och lärcentrum) och fått lite information om hur man kan gå tillväga för att utbilda sig inom något annat område. Men det gäller att skynda långsamt...inte stressa...(vilket jag inte är så bra på😯) Så dagen har varit full med information så det snurrar i huvudet men ändå positivt.


Hoppas ni har festat loss på punchrullar, eller dammsugare som jag säger, idag på punchrullens dag. Jag hoppade över det, jag festade på vindruvor istället men här kommer ett recept för er som kanske vill fira i efterskott😆


Dammsugare/

punschrullar

4 dl valfria kaksmulor (jag använde 2 dl cookies + 2 dl sockerkakssmulor)
4–6 droppar arrakessens
1 dl florsocker
1 dl smör, rumsvarmt
2 msk kakao

Garnering
200 g grönt marsipanlock (eller annan färg)
100 g mörk choklad

GÖR SÅ HÄR

1. Mixa kakorna till smulor. Tillsätt arrakessensen under mixningen.

2. Mixa florsocker, smör och kakao och blanda ihop det med smulorna till en kladdig deg. Ställ den i kylen en stund.

3. Rulla 2 längder av smeten, ca 2 cm tjocka.

4. Rulla in längderna i marsipan och fäst ihop dem försiktigt på undersidan.

5. Skär längderna i bitar, 4–5 cm långa.

6. Smält chokladen över vattenbad.

7. Doppa ändarna i choklad.

8. Lägg dem på ett bakplåtspapper och låt chokladen stelna i kylen.

Likes

Comments

Måndag igen, haft en bra helg. Min mamma fyllde år för några veckor sen och då fick hon ett presentkort på en chokladfrukost av mig. Känns ibland så krystat att köpa något bara för att man ska, fast födelsedags"barnet" egentligen inte önskar eller behöver något. Jag hade bokat bord till henne och mig i lördags och vi hade båda sett fram emot det. Kan säga att vi blev inte besvikna...supermysigt litet ställe ute på landet,kan tänka mig att det är riktigt vackert på sommaren. Vi blev visade till vårt bord och fick sen förklarat för oss hur det "gick till" och vad man kunde välja på. För mig som ÄLSKAR choklad var detta rena drömmen, att få frossa loss i choklad till frukost😆👍Där var scones med choklad, müsli med choklad, chokladkräm att ha på smörgåsen, chokladvåffla, varm choklad, chokladkaffe mm. Riktigt nice! Men det bästa var ändå när mamma sa att - Detta är bättre än grejer!😃 Kändes så bra att kunna skämma bort henne lite efter allt hon gjort för mig under alla år och allt stöd hon (och min pappa oxå såklart)ger mig nu när jag har en tuff tid med sjukskrivning. Så har ni vägarna förbi så passa på att besöka Minas chokladstudio i Trolle Ljungby, det rekommenderas varmt  men man behöver förboka chokladfrukosten!

Efter det så lagade vi mat tillsammans och jag gjorde en semmelkrans till efterrätt. En av de bästa dagarna jag haft på länge! Tack mamma❤

Igår så var det Vasaloppet & traditionsenligt spenderade jag förmiddagen i soffan framför tv:n. Framemot 10 snåret kände jag att det var dags för frukost. Då studsar sonen upp och säger bestämt -De fixar jag!😊 Efter lite skramlade i köket kom han upp med en bricka med havregrynsgröt till mig och yoggi till sig & lillasyster❤ Mysigt att få frukosten serverad! När vi ätit klart frågade sonen om han fick baka kladdkaka...ehh...när sa jag sist nej till kladdkaka? Haha😉 Javisst sa jag. Han har gjort kladdkaka med lite vägledning av mig innan 2 ggr men aldrig helt själv. Men igår fick jag inte komma i närheten av köket. Jag var lite orolig, mest så att han inte skulle bränna sig eller så men efter en halvtimme kom han upp med PERFEKTA kladdekaksmuffins. Lite kladdiga i mitten och krispiga runtom, precis som de ska vara😃 Känns kul när barnen tar egna sådana initiativ, känns som.man har inspirerat dem lite.

Idag har däremot varit en tuff dag. Har inte haft nån energi alls, stressad över saker som egentligen ska fungera utan att man själv ska behöva ordna och hålla koll på det men som för mig, och tyvärr många andra, INTE fungerar. Så lång väntan i telefonkö idag (precis som 2 gånger förra veckan) utan att få några egentliga svar. Så ledsen över att det ska vara på detta viset...det tar så mycket kraft och energi från en som man ska ha för att återhämta sig och försöka komma tillbaka till arbetslivet. Istället får man lägga allt på att kolla upp och undersöka varför det blivit fel...🙁😣

Hoppas på en bättre morgondag👍 Har lagt upp lite bilder på helgens godsaker. Semmelkransen som jag gjode och kladdekaksmuffinsen som sonen gjorde.


Ha en bra kväll! Kram💗


Recept semmelkrans, OBS! Till 2 st. Vill du bara göra 1 som jag gjorde så är det bara att halvera receptet😊

2 st

25 g jäst
2 dl mjölk, ljummen
2 ägg
¾ dl strösocker
1 krm salt
1 tsk mald kardemumma
100 g smör, rumsvarmt
8–9 dl vetemjöl

Pensling
1 ägg

Fyllning
ca 200 g mandelmassa
3–4 msk mjölk
ca 8 dl vispgrädde

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

3. Dela degen i 2 delar. Dela varje del i vardera 3 bitar. Rulla ut de 6 bitarna till längder, ca 60 cm. Fläta ihop dem 3 och 3 och bilda 2 kransar. Fäst ihop ändarna ordentligt och lägg varje krans i en smord form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter. Lägg kransen ca 2 cm från kanten.

4. Låt kransarna jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

5. Pensla bröden med upp-vispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 18–20 min. Låt dem svalna i formen.

6. Skär av ett lock på kransarna. Gröp ur mittsträngen på bottnarna.

7. Fyllning: Blanda ihop mandelmassan med mjölk till en kladdig massa. Lägg den i en sträng i mitten på kransarna.

8. Vispa grädden och bred ut eller spritsa den på kransarna. Sätt på locken. Pudra över florsocker innan servering.

Likes

Comments

Hej igen!

Dagen började med grått & trist väder, snöblandat regn😣. För mig som brukar promenera 1 mil om dagen så kändes det lagom roligt ju. Men skam den som ger sig, på med kläderna & ut å gå. När jag gått 10 minuter så slutade det regna & snöa 😊

Fram mot eftermiddagen så tänkte jag att nu ska jag minsann prova att göra vaniljhjärtan! Har fått låna formar av mamma så det var bara att börja baka. Jag vet inte vad det är men mördeg och liknade degar funkar inte bra för mig. Jag vet inte vad jag gör för fel men antingen blir den smulig och går bara sönder eller så flyter det bara ut i ugnen och ser inte fint ut alls🙁 Idag ville inte ens vaniljkrämen bli bra, men jag gav inte upp! Jag gjorde dem färdiga, de blev inte så fina som synes på bilderna men barnen åt 2 var så lite goda va de nog iaf😊 Jag har fått lite tips i baka-gruppen på FB så jag tänker försöka igen snart.

Har tittat lite på mat och bakprogram på tv:n oxå ikväll så jag har fyllt på med ny inspiration 😊😊


Önskar er en fortsatt bra kväll! Kram💗

Likes

Comments

Första blogginlägget!😀

Ok, here we go😆 Hej på dej, välkommen till min blogg. Kan väl erkänna att jag trodde aldrig att jag skulle starta en blogg, men ibland tar livet en på resor som man inte var beredd på och här är jag nu😊.

Jag är en tjej på 37 år som bor i en liten by i Skåne. Där bor jag med min man och mina 2 barn som är 11 & 7 år. För tillfället är jag sjukskriven pga depression och ångest som jag fått via arbetet. Försöker jobba mig tillbaka till mitt gamla jag och bl.a. bakningen hjälper mig att finna inre harmoni.

Bakning & matlagning har blivit en stor del av mitt liv de senaste 4 åren. Har inte haft något intresse för det innan...ja förutom att äta det då såklart😉 Vet inte hur det började men på något vis så kom jag väl på att jag faktiskt kunde både baka och laga mat...och att det blev GOTT! Att få uppskattning av familj, släkt och vänner har gjort att jag har fortsatt att prova och testa på olika recept och tekniker inom både bakning och matlagning. Att få vara kreativ och spontan är något jag verkligen älskar med framförallt bakning. Jag har nyligen gått med i en grupp på Facebook där man delar med sig av det man skapar, recept och kan ställa frågor till varandra. Så idag blev det ett recept från baka-gruppen, bullar med semmelkladdkakefyllning. Här kommer receptet 😆


BULLAR MED SEMMELKLADDKAKA

50 g jäst

5 dl mjölk

125 g smör

2 dl socker

1 msk vaniljsocker

Ca 15 dl vetemjöl special

½ tsk salt

SEMMELKLADDKAKA

150 g smält smör

100 g mandelmassa

2 dl socker

2,5 dl mjöl

1 msk vaniljsocker

2 tsk kardemumma

1 krm salt

2 ägg

GÖR SÅHÄR

Värm upp mjölken till 37 grader.

Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken, sockret och vaniljsockret.

Klicka i smöret.

Häll i 13 dl mjöl och knåda 10 minuter eller kör i maskin.

Låt jäsa 40 min.

Semmelkladdkaka

Blanda ihop socker, mjöl, vaniljsocker, kardemumma och salt.

Knäck i äggen. Riv ner mandelmassa.

Tillsätt salt.

Smält smöret och rör om till en jämn smet.

Kavla ut degen och lägg på ett lager semmelkladdkaka.

Skär ut två stycken fyrkanter, lägg dem på varandra och skär remsor.

Ta tag änderna och rulla åt varsitt håll. Tryck fast ändan in under bullen. Låt jäsa under handduk i 20 minuter.

Pensla på ägg.

Grädda i 225 grader i 8-10 minuter.

Låt bullarna vila under duk i 10 min.


Kram på er och hoppas ni tittar inom min blogg igen❤

Likes

Comments