Jag har läst de två första delarna i den lagom spännande fantasy bokserien "Äventyren i Sagofallen" med första boken "Styx märke" & den fristående fortsättningen Svarta Damen . Böckerna är skrivna av författaren Hanna Blixt och utgiven av Bornelings Förlag

"Styx märke" fick även pris för årets bästa fantasy/ungdomsbok under 2016 och jag förstår varför.

"Äventyren i Sagofallen" är jättespännande fantasyböcker som är fyllda med äventyr och påminner i stil om Alice i Underlandet, Den oändliga historien och Narnia. Böckerna är fylld med magi, vänskap, ondska och fylld med dolda budskap". // Gullis lästips

Styx märke
Styx märke

- Skynda dig! De närmar sig!
Sofia drar i sin lillebrors hand.
- Jag är rädd!
Leo tittar på Sofia med sina blåa uppspärrade ögon. Sofie ser allvarlig i hans blick och det gör ont i henne.
- Jag med, men vi har inger val, det vet du, säger hon.
Aldrig att jag låter dem sätta Styx märke på oss.


På flykt undan Styx soldater söker de båda syskonen Sofia och Leo skydd i en ihålig ek. Trädet sluts omkring dem och de märker när hålet öppnar sig igen att de befinner sig i en helt annan värld. Kvar finns inga mörka gator och betonghus i spillror. Grönskan som omger dem badar i ljus. Rakt under deras fötter finns frodigt grönt gräs och färgglada blommor. Framför dem en sommaräng. De har kommit till Sagofallen och Dimmiga ängarnas ö.

Där visar de sig att de är väntade, då enligt profetia är de dom utvalda syskonen. För landet Sagofallen behöver syskonens hjälp då landet är hotat av ett ondskefullt mörker och om mörkret helt tar över är de ute för landet och dess befolkning och Sofia och Leo inte lyckas kommer inte endast Sagofallen förgås av ondska, utan även deras egna egna värld blir drabbat.
Till sin hjälp får de hjälp av Månstråle som är en vit vacker enhörning. Deras väg är utstakad på en karta som Leo får ta hand om och Sofia får en liten guldnyckel som ska gå till ett lås som finns någonstans på deras vandring, för att stoppa mörkrets utbredning måste de vrida om nyckeln i låset innan det är för sent. Men vem kan de egentligen lita på, förutom de själva?
Med hjälp av enhörningen Månstråle ger sig barnen ut på ett hisnande och farligt äventyr, samtidigt som en ryslig kamp rasar mellan de svarta och vita pjäserna på schackbrädet!

"Styx märke" är en helt magisk bok fylld med olika fantasifulla karaktärer, berättelsen tar en genom ett trollbindande landskap och har det ena äventyret efter den andra. Boken är fylld med cliffhangers så det blir svårt att lägga ifrån sig boken.
I början av boken får man ta del av en illustrerad karta över Sagofallen, så man kan följa syskonens resa genom delar av landet. Kartan och alla andra illustrationer är vackert skapade bilder i svart vita blyerts illustrerade utav Therese Larsson och illustrationer ger verkligen liv åt texten till kapitlet.

Vill du läsa ett smakprov av boken kan du göra det här.

Boken får fem 🦋🦋🦋🦋🦋 av fem möjliga fjärilar.


Då boken riktar till så bred ålder då texten är skriven med luftig text och korta kapitel, men kan även innehålla lite svåra ord. Boken är härligt fantasifulla, de är inte ofta man hittar barn och ungdomsböcker som har sådan fantasi kvar, då får man söka bland de äldre titlarna. De fantasifulla färgglada framsidan lockar till läsning och bilderna hjälper till så att boken passar ypperligt som högläsningsbok och då kan man även läsa den för yngre elever.

Svarta Damen

Den fristående uppföljaren "Svarta damen" är andra boken av 7 st.

Vi får återigen följa syskonen Sofia och Leo när de dras tillbaka in i Sagofallens värld och denna gång med nya äventyr. Kampen mellan schackpjäserna fortsätter och återigen har ondskan tagit sitt grepp om landet Sagofallen och denna gång är det Svarta damen. Syskonen måste förstöra Tidens bok innan Svarta damen får tag på den och återinsätter ondskans mörker så ondskans makt kan sprida sig över landet tillsammans med Svarta kungen och den ondskefulla Styx kan ockupera Sofia och Leos land. På sin vandring mot målet Stjärnfallets kulle möts de av både ond och goda figurer. Till denna gång får de sällskap och hjälp av flera nya vänner.

"Svarta damen" är verkligen helt klart en magisk barn- och ungdomsfantasy. Även denna bok sträckläste jag som jag även gjorde med första boken, då varje kapitel var fyllt med spännande äventyr som syskonen möte på sin väg och att få läsa om de helt underbara fantasifulla små platser som Ljusets stad i Hemliga dalen, var så magiskt att man önskade att de finns på riktigt.

Boken får fem🦋 🦋🦋🦋🦋 av fem möjliga fjärilar.


Boken fortsätter med en massa fantasy och dolda budskap som vad är rätt och fel, är de ok att lita på allt och alla och när ska man förlåta. I varje kapitel händer det alltid något som gör det svårt att sluta läsa.
Denna bok är uppbyggd på samma sätt, även om den innehåller färre bilder, men på så sätt får ens egen fantasy fantisera fritt.

Jag är helt klart imponerad hur mycket fantasy som författaren Hanna har inom sig och det välgjorda och detaljerade bilderna som illustratören Therese har gjort. Det ska bli spännande att ta del av kommande böcker och fler äventyr i Sagofallen.

Bokserien " Äventyren i Sagofallen" handlar om kampen mellan ont och gott.
Med en parallell handling till ett schackbräde, där de svarta och vita pjäserna kämpar mot varandra. Beroende på hur huvudpersonerna klarar sina uppdrag, påverkar det även spelet på schackbrädet. Serien "Äventyren i Sagofallen" kommer bestå utav sammanlagt 7 böcker. Det betyder en bok för varje pjäs i det schackspel som utgjort spelplan för de äventyr som utgår från Sagofallen.

I den första boken, Styx märke tas livsfrågor upp som åldersfixering, utseende, makt, kunskap på gott och ont och girighet. I den andra boken, Svarta damen handlar det bland annat om förlåtelse och att våga stå upp för det rätta.

Ett av målen för författaren med böckerna är att få unga att reflektera kring livsfrågor, genom fantasy – ett modernt format som unga är bekanta med, och som fångar intresset. Serien vill förmedla värme, hopp och att ljuset är starkare än mörkret. Och att livet är fullt av val och frestelser, som inte alltid är så bra som de först verkar.


Böckerna är perfekt för bokslukande mellanstadieelever, 9-12 år. Men fungerar även för yngre och äldre barn.
Böckerna passar även bra som högläsnings böcker från 7 år och uppåt. Första boken anser jag även passar bra som klassuppsättning och ett extra plus är att det även ingår gratis lärarhandledning till "Styx märke" och sådan gillar jag som gammal skolbibliotekarie och jag vet att många lärare även uppskattar att det finns till böckerna så de blir lättare att träna på läsförståelsen.
Det finns även en rykande färsk gratis lärarhandledning till "Svarta damen"
Lärarhandledningen fokuserar på innehåll ur kursplanen i ämnena svenska och religion, främst för åk 4.

Författaren Hannas tanke med lärarhandledningen är att eleven först funderar och skriver ner sina funderingar själv, diskuterar och jämför sedan sina funderingar med en klasskamrat, för att till sist diskutera frågorna i helklass med läraren, eller en utsedd elev, som samtalsledare.

Frågorna i lärarhandledningen är mer eller mindre öppna, för att främja samtalet om boken. Till varje kapitel finns ett varierande antal frågor, och det är upp till läraren att själv välja en del av frågorna eller använda alla lärarhandledningens frågor till Styx märke, beroende på klassens intresse och behov, tid, syfte med lektionen etc.

Vill man därefter få besök av författaren Hanna Blixt går de att kontakta henne via hennes Facebook sida eller genom författarcentret.

Böckerna är lättläst och har korta kapitel och cliffhangers duggar tätt så de blir extra svårt att lägga ifrån sig boken, samt i första boken finns det i stort sätt till varje kapitel vackra illustrationer i svart vita blyerts, illustrationer ger verkligen liv åt texten till kapitlet. I andra boken är det mer sparsamt med illustrationer, men även denna bok har liknade illustrationer. Min favorit bild är helt klart sagoträdet på Sagornas äng i andra boken, tänk om man hade ett eget sagoträd, vilken dröm att kunna läsa en bok och när den är utlöst växer det ut en ny bok.
Alla illustrationer är skapade utav Therese Larsson som även gör helt magiska färgbilder för övrigt.

Nu ser jag fram emot tredje boken "Vita löparen" med planerad utgivning 2 april 2018.

Böckerna finns att köpa på Bornelings / Adlibris / Bokus/ Bubo förlag


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Instagram@gullislastips