Boktips, Böcker ämnade för 6-9 åringar, Hästböcker, Läsning, Börja skolan böcker, Tema dagar

Har du fjärilar i magen och det känns som sockerdricka i hela kroppen och du har massa tankar och funderingar inför kommande skolstart, då kan det vara bra att veta att du troligen inte är ensam om den känslan, vare sig du är elev som ska börja förskoleklass eller första klass. Eller så kanske du är ny som mentor och ska ta emot en ny klass, kanske till och med börjat arbeta på en ny skola.

För nu börjar så sakta skolor runt om i Sverige att starta upp igen efter en långt sommarlov.

Då kan det vara bra att starta upp klassen med att läsa högt ur en bok som handlar om att börja skolan.
Här nedan kommer några exempel på några nyare böcker samt några äldre böcker om att börja skolan.

"Jag ska börja skolan" är den perfekta guiden för alla som ska börja skolan eller förskoleklass.

Boken är fylld med massa färgglada illustrationer illustrerade utav flera olika kända illustratörer.

Boken är även lättläst så för alla barn som knäckt läskoden kan läsa den själv. Till denna bok är det flera välkända författare som deltagit.

Boken tar upp allt man behöver veta om att börja skolan: från uppropet till nya kompisar, att förstå vad bokstäverna betyder till vad man gör om man glömt läxan eller hur skolan faktiskt ser ut och vilka som jobbar där. Det finns även texter och ramsor – om alla våra månader och dagar till exempel.
Här finns också en nyskriven deckargåta av Kerstin Lundberg Hahn, illustrerad av Hanna Granlund som även gjort omslaget.

Boken passar till 6-9 år och är utgiven av bokförlaget "En bok för alla."

"Boken om att börja skolan" är skriven utav Helena Bross känd för sina populära böcker Lätt att läsa-serierna ”Axel och Omar” och ”Klass 1B”.

Här är författaren fenomenal på att göra det vardagliga spännande och roligt och tillsammans med Emma Göthners livfulla och träffsäkra illustrationer skapar igenkänning och bidrar till stor läsglädje.

Här får vi bekanta oss med skolan som den ser ut en helt vanlig vardag med schema, läxor, gympapåsar och hemspråk.

Det är dagen innan Isak ska börja ettan. Han sitter hemma på sängen och känner hur det pirrar i magen. Att börja skolan känns spännande, roligt och läskigt på samma gång! Tänk att lära sig läsa och räkna, och att få en massa klasskompisar man aldrig har träffat förut! Att börja skolan är stort. Vad Isak inte vet är att de andra i hans klass är minst lika nervösa: Leila, Juli och Gunnar funderar också över hur det ska bli. Vilken tur att fröken visar sig vara väldigt snäll och att skolan faktiskt verkar vara ganska så rolig.

Det här är en efterlängtad och angelägen bok att läsa tillsammans för alla nyfikna föräldrar och barn.

Men boken passar bäst som högläsningsbok och är ämnad för 6-9 åringar.

Frökens nya klass är perfekt att läsa om man kommer ny som Fsk- eller lågstadielärare till en ny skola eller att man helt enkelt ska få en bunt med massa nya förväntansfulla barn.

Skolan börjar i morgon och det är riktigt nervöst för fröken som ska börja efter ett långt sommarlov och denna gång ska hon träffa 24 nya elever. Det är väl inte så konstigt att darra inför tanken på 24 barn som hon inte känner och som alla stirrar på henne. Tänk om dom är hemska små vampyrer. Eller rymdmonster från Mars som pratar så hon inte förstår. Hur ska det gå? Att börja skolan kan vara riktigt läskigt. Särskilt om man är skolfröken.

Boken är ämnad till 6-9 år och är utgiven av bokförlaget Opal.

"Ny i klassen" är en vardagsnära, varm bok med hög igenkänningsfaktor, om hur det kan vara att byta skola och komma till en ny klass. En perfekt bok för alla killar och tjejer som precis har börjat läsa själva. Boken ingår i bokserien "Klass 1b" är en serie lättlästa böcker. Här får vi möta en skolklass i en serie helt fristående böcker, som var och en har något eller några av barnen i klassen som huvudpersoner. Böckerna ingår i bokförlagets Bonnier Carlsens "Lätt att läsa-serie." Boken passar 6-9 år.

"Den elaka vikarien" är en härlig lättläst skräck för nybörjarläsarna. En nya serien som ingår i "Lätt och läskigt" i från bokförlaget Bonnier Carlsen.
Med skön humor balanserar författare och illustratör tillsammans på slak lina för att tänja gränserna så mycket man får utan att det blir fel. Här garvar ungarna, kanske inte alltid så hjärtligt, men inte heller nödvändigtvis elakt. Det ger en drivkraft som gör att även de mest tvehågsna nybörjarläsarna kan ta sig igenom boken, få mersmak och kanske läsa en till!

Nina börjar skolan är perfekt att ha som högläsningsbok om man har barn som ska börja Förskoleklass eller om man är mentor till en ny grupp med stora 6 åringar. Boken passar barn i 5-6 år åldern som högläsningsbok och är utgiven av bokförlaget Rabén & Sjögren

Det här är berättelsen om Ninas första termin i förskoleklass. Om att öva på alla bokstäver, gå ut på rast, äta mat i en matsal, träffa gamla kompisar och få nya. Om att vänta både på att läsa dikt för hela skolan och på att tänderna ska trilla ut.


"Pyret börjar skolan" är en bok om Pyret som man kan läsa om i tre tidigare böcker.

Pyret är adopterat och går igenom en jobbig start i början av sin nya skola. För i den nya klassen finns det två pojkar som är väldigt nyfikna på Pyret och hela tiden frågar saker som: "Varför är du brun?" och "Är det kul att vara adopterad?". Och så tycker de att Pyret är ett konstigt namn. Pyret tycker det är rätt jobbigt och drar sig undan, och en dag får hon nog. Hon hoppar ut genom ett fönster och springer bort från skolan.


Den här boken, liksom de tre tidigare, vill öka förståelsen kring adoption och den vill förmedla att vi trots allt är ganska lika, oavsett hudfärg, bakgrund och förutsättningar.

Boken är skriven av Ingvor Goyeryd och utgiven av bokförlaget BonnierCarlsen. Boken passar till 6-9 åringar att läsa själv eller högläsning.

Detta var några få böcker utav många andra liknade böcker.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Bokrecension, Böcker ämnade för 6-9 åringar, Böcker ämnade för 9-12 åringar, Bokvideo, Böcker kring mobbning , Högläsningsbok

Idag är mitt hus fyllt av två fnittrande tjejer som nu sitter utanför fönstret på studsmattan och pratar, kanske de löser alla världens problem?

Det är min systerdotter på 8 år och granntjejen på 7 år som är på besök och idag ska de få sova över fast på ett speciellt sätt, här tältar vi inomhus.

Självklart så läses det godnattsaga och när min systerdotter redan sätt den nya boken "Handbok för superhjältar" som kom hem här om dagen från författarna Elias Våhlund och Agnes Våhlund. Var det ett självklart val för henne för hon hade minsann sätt att den låg på topplistan av barnböcker och hade fått hela fem ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️:or.

Så sagt och gjort så kröp vi in i tältet och gosade ner oss blad sovsäckarna och gosedjur och började läsa...

Så vad tyckte barnen, för de första så ville de inte att vi skulle sluta mitt i(inte jag heller) då boken var så spännande. Det kom upp en del frågor och diskussioner under läsningen och efter läsningen. Som tex vad är en handbok, är de en bok som handlar om händer? Vad är att gå bort? Varför har man kvar saker av någon som gått kvar? Kan man verkligen prata med grannen och moster om man inte vill prata med sina föräldrar eller lärare mfl om man blir mobbad eller känner någon som blir mobbad?
Barnen tycker att boken var jättebra, men besvikna att den tog slut och att man måste vänta flera månader till nästa bok.
Barnen gillade att boken var fylld med färggranna bilder över hela sidorna. Där håller jag verkligen med.
De tyckte även att de var roligt att de var en tjej som blev superhjälte, för oftast är det alltid killar som blir det. Här håller jag fullständigt med.
Barnen tycker att boken helt klart är värd att ligga på topplistan bland barnböcker och att den har sina fem stjärnorna ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.

Även en vännina till mig som är förskolelärare och är mamma till två tjejer på 6 och 9 år fick låna boken och haft den som högläsningsbok.

Tjejerna tyckte att det mest spännande va när tjuvarna sa nu ska vi göra mos av henne. De gillade inte att hon blev mobbad och slagen. De gillade dock att hon blev en superhjälte och när hon slog pengapåsarna i huvudet på tjuvarna det va roligt.

Som mamma och förskollärare är det en bok hon skulle vilja köpa in till hennes förskola, då den är lättläst och rolig med ett tydligt budskap. En bok som är lätt att samtala kring när det gäller mobbing både från den som är utsatt och de som mobbar.

Även här får den fem stjärnor ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.

"Handbok för superhjältar. Del 1: Handbok" är helt klart en modern historia om att hitta sina inre krafter eller rättare sagt superkrafter.

I denna berättelse behöver man varken vara barn till en Gud, bli biten av en radioaktiv spindel och inte blir man född med den.

Allt som behövs är lite träning, en grym pyjamas och en mask gjort utav morfars gamla slips.

Boken handlar om den unga flickan Lisa som vantrivs i sin nya skola. Varje dag efter skolan mobbas hon av tre elaka killar ifrån klassen och varje dag efter skolan jagas och retas hon för att de tycker att hon har stora utstående öron. Hennes tillflykt blir biblioteket där hon dagligen måste gömma sig i sin hörna bland bokhyllorna.

En eftermiddag när hon återigen tar skydd på biblioteket så ser hon den plötsligt, på den nedersta hyllan ser hon något som verkar självlysande med ett pulserande rött ljus som liksom lockar henne på ett magiskt sätt och den liksom manar på Lisa att ta upp den och bläddra i den.
När hon kommer närmare, så att hon kan läsa vad det står på den, blir hon ännu mer övertygad om att boken är menad för henne. På boken står ”Handbok för Superhjältar” hon blir förvånad när hon inser att boken beskriver hur man kan öva upp 101 förmågor för att bli en superhjälte! Det är ju precis vad hon behöver!
Eftersom den mystiska boken inte är registrerad i bibliotekets system får Lisa boken. Den ropade ju på henne och ville bli hittad!

Lisa läser och övar och övar och övar lite till och lär sig den ena förmågan efter den andra. Som att sväva och flyga, hon lär sig självförsvar och försöker även lära sig prata med djur.

Den röda pyjamasen från mormor blir en perfekt superhjältedräkt och med en av morfars gamla slipsar
täcker ögonen så att hon blir oigenkännlig.

Hon beslutar sig för att hjälpa dem som råkar illa ut precis som hon själv gjort och kanske de nya superkrafterna kan hjälpa mot hennes mobbare. Men kommer hon klarar det, hon som bara är en nybörjarhjälte?

Precis som det står på Rabén & Sjögrens hemsida, är hon ett slags modern Pippi Långstrump med superkrafter.Så någonstans därute finns en bok som är skriven just för dig. Den ger dig svar på frågor du knappt vågat ställa. Uppfyller drömmar du knappt vågat drömma. Och tips på hur du löser nästan olösliga problem.

Och när allt känns som svårast, ger den dig hopp, mod och styrka att kämpa vidare.

Men viktigast av allt. Den hjälper dig att upptäcka alla superkrafter som redan finns där inom dig.


Denna bok gick rakt in i mitt hjärtat på mig och jag hade så grymt mycket igenkänning av Lisas och många andra barns historia.
Precis som Lisa blev jag mobbad för mina öron under större delen av mitt grundskoleliv. Alla de ord som de barnen skrek till Lisa känns igen och återkom som ett eko tillbaka med de jobbiga stunderna i början av min skoltid. Jag gjorde precis som Lisa, försökte trycka in öronen medan jag sov. Även jag flydde visa dagar för att gömma mig undan orden och blickarna på de lokala biblioteket.
Tänk om det då hade dykt upp en bok som "Handboken för superhjältar", för vem skulle inte vilja lära sig att flyga och kunna prata med djur. På min tid önskade jag att de "Oändliga historien". hade dykt upp bland hyllorna, så jag kunde fly till en annan värld.

Handbok för superhjältar är en actionfylld och modern berättelse med en allvarlig underton.

Boken är smart, roligt, lite sorgligt, mycket charmigt och på modernt sätt har de skrivit en bok med mangainspirerande seriebilder till. Det är en lättläst bok som är lätt att uppslukas av, det är ingen bok som man bara vill sluta mitt i, för den är spännande och man vill ju veta hur det går för Lisa. Men då det är första boken av fyra delar som är planerade med tät utgivningstakt.
Så förväntansfull blir det att vänta fram till oktober till andra boken " Röda masken" kommer ut och det ser jag och barnen verkligen fram emot då det är en slags cliffhanger i slutet av första boken och den är upplagd för en spännande fortsättning.


Boken påminner om ett seriebok, då den är fylld med färggranna mangainspirerade bilder som fyller alla bokens sidor. Bara framsidan i sig är så härligt illustrerad med ett färggrant intryck och med en lockande titel, tror jag inte många barn går förbi den obemärkt. För man skulle kunna tro vid första anblicken att detta är just en handbok om hur man själv kan bli en superhjälte.
Illustrerade är illustrerade utav Agnes Vhålund.
Istället för pratbubblor som är vanligt till serieböcker är texten inlagd i rutor som är placeras på olika ställen på sidorna. Boken blir på så sätt lättläst.
Boken är skriven utav Elias Vhålund.
Som jag skrev längre upp så gillar jag att det handlar om en flicka som lyckas hitta sin inre styrka, men i boken finns även andra framträdande kvinnliga karaktärer.
Även om boken är spännande så börjar boken med en allvarligare underton kring ämnet mobbning och i slutet av boken tar författaren upp vart man kan vända sig om man är mobbad eller känner någon som är mobbad.

Här har paret Vhålund lyckats med konststycket att få till en actionfylld bok och på ett annorlunda och fantasifullt sätt har det fått huvudkaraktären att hitta tillbaka till sin självkänsla, självförtroende och inre kämparglöd.
Författarna har helt enkelt på ett smart sätt skapat en magisk, fantasifull, fartfylld, rolig, lite sorglig och modern bok med en underton av vardag och allvar och slutprodukten har blivit en bok som måste sträckläsas!
Boken är självklart helt klart värd fem fjärilar
🦋🦋🦋🦋🦋 av fem möjliga

Boken är ämnad för 6-9 åringar, dock anser jag att om man är mellan 6-8 år så bör det vara en högläsningsbok då det är en bok som öppnar för samtal, men den är perfekt att börja läsa inom fsk-åk 4 om man arbetar kring mobbning.


Författarna har även skapat en egen hemsida där kan man ta del av mer information kring boken, hur de kom på att skriva om boken samt att de även snart kommer att öppna en webbsida där de b la kommer sälja T tröjor med tryck på Lisa som superhjälte och väldigt troligt böckerna.

Nu vet jag att författare inte tjänar multum, men det hade vart roligt om det gått en vis procent för varje såld bok till organisationen Friends som har i uppdrag är att stoppa mobbning och diskriminering.

Ni kan köpa boken på: Adlibris och Bokus

Känner du någon som är mobbad eller någon som är dum mot dig?

Det är alltid bra att öppna upp sig och prata med en vuxen, men du kan även vända dig till BRIS där finns det vuxna som är vana att prata om saker mellan himmel och jord. Både stora och små problem. Det kostar ingenting och det syns inte på telefonräkningen.

Telefon numret till BRIS är: 116 111
Telefonen är öppet alla dagar mellan 14-21.

#handbokförsuperhjältar @handbokförsuperhjältar @Eliasvåhlund @Agnesvåhlund @rabensjogren #mobbning #superhjälte #bris #bris116111 #friends @gullislastips

Likes

Comments

Bokrecension, Böcker ämnade för 6-9 åringar, Böcker ämnade för 9-12 åringar, Bokafficher, Bokvideo, HBTQ böcker

Denna vecka börjar Pridefestivalen i Stockholm under 7 dagar. För var det svårt att få tag på barnböcker kring ämnet HBTQ, lite lättare med ungdomsböcker, men inte helt lätt. Nu på sista tiden har det kommit ut fler och fler böcker kring HBTQ på olika sätt.

Jag anser att alla skolbibliotek, väntrum hos skolsköterskan och kommunalbibliotek ska införskaffa olika böcker kring HBTQ.

Det kan vara böcker som handlar om samkönad kärlek, kärlek som struntar i kön eller att vara könsöverskridande och regnbågsfamiljer. Det kan även vara böcker som handlar om barn och ungdomar som kämpade med min sin könsidentitet.

För några år sedan gjorde jag dessa två affischer för barn och ungdomar, helt ok för skolbibliotek samt andra att användas fritt.
Sen dess har det kommit ut fler nya böcker.


Idag läste jag ut den nyutgivna boken
"När mammorna blev kära" skriven av Camilla Gunnarsson och bilderna är gjorda utav Jenny Behmer och utgiven av Idus förlag.
Bokvideo trailern har jag gjort med hjälp utav bilder tagna ifrån boken.


Här kan du läsa ett smakprov utav boken.

-Jag visste att man kunde bli kär i någon av samma kön...

En gång följde Fanny med sin pappa till Stockholm när det var Prideparaden. Fanny tyckte det var coolt att se så många glada människor samlade.
Hennes pappa tyckte att det var så häftigt att så mycket förändrats på så kort tid, att så många vågar visa sin kärlek öppet nu, att det måste få vara så skönt att kunna visa vem man är och få stöd av så många.
Visst finns det fortfarande de som är kritiska, speciellt förr i tiden.
Fanny som kände precis som sin pappa att det var okej att bli kär i någon med samma kön.
Hennes pappa berätta att förr i tiden när han var ung var det inte många som vågade berätta att de var kära i någon av samma kön. Sådant höll man hemligt då. Man kanske inte ens erkände det för sig själv. Homosexualitet ansåg till och med vara en sjukdom och ännu längre tillbaka var det förbjudet att vara homosexuell och tyvärr är det fortfarande så i flera länder och då kan de råka illa ut på olika sätt. Man kanske till och med hamnar i fängelse eller blir dödad.
Fanny var glad över att leva i Sverige. Även om hon inte kände någon som var homo- eller bisexuell.
Hur skulle hon känna ifall någon i hennes närhet var det?


Fannys föräldrar är skilda och det är länge sedan hennes pappa träffade en ny. Det är inte så konstigt att mamma också blir kär. Fanny får sedan veta att hennes mamma är kär i en kvinna, dessutom är det klasskompisens Lindas mamma.

Boken är pedagogiskt skriven då den lära ut om HBTQ-frågor och normer. Detta är en riktigt bra bok där mycket fakta och värdegrundsfrågor vävs in i berättelsen på ett bra sätt.

Detta är verkligen en bok som kan användas på många olika sätt. Som en del i undervisningen i skolan under låg- och mellanstadiet eller möjligtvis högre upp till och med.
Den kan också användas i familjen om man är i en liknande situation där en förälder har träffat någon av samma kön och man behöver något att utgå ifrån när man pratar om det, en bok att kunna känna igen sig i. Självklart också en bok att läsa bara för att.

Det är få sidor med relativt stor text så de är lättläst och tillsammans med färggranna manga inspirerade bilder blir det en riktigt bra bok som tar upp många funderingar och frågor kring HBTQ. Jag tycker verkligen det behövs fler liknande böcker som

Längst bak i boken finns många frågor på temat HBTQ att fundera vidare kring.


Boken är grymt bra och något liknade har jag inte sätt tidigare på marknaden. Denna bok bör finnas hos alla skolsköterskornas vänterum och skolbibliotek runt om skolorna i Sverige och i världen.

Boken får fem fjärilar 🦋🦋🦋🦋🦋 av fem möjliga då den är underfundigt skriven på ett pedagogiskt sätt och där fakta och värdegrundsfrågor vävs in i berättelsen på ett bra sätt. Den manga animerade färgglada framsidan och bilderna lockar till läsning och bokens information på baksidan är kort och bra beskrivet utan att avslöja för mycket.
"Kärlek är kärlek"

Likes

Comments

Bokrecension, Boktips, Böcker ämnade för 9-12 åringar, Böcker förr i tiden, Högläsningsbok

"Gruvans hemlighet" är andra delen på Dan & Lotta Höjers bokserien om Hampus som bor i Sundbyberg och är utgiven av bokförlaget Opal. Del ett heter "Stoppa Greven" och här finner du bokrecension om den spännande boken.


Gruvans hemlighet" är även denna en tidsresa genom rum och tid.

Sommarlovet är över för Hampus och han ska börja skolan och de är på sätt och vis skönt för då kan Hampus tänka på annat en hur Emma har det, han har saknat Emma under resten av sommaren. På vägen till skolan går han förbi tunnelbanan och han känner igen doften som kommer upp ur tunnelbanan, de är samma illaluktande rutan lukt som när han fann förra tidshålet, kan de vara så att ytterligare tidshål har öppnats?

Tänk om han kan träffa Emma igen!?

När han kommer till skolan möter han en nyinflyttad elev och det skrämmande är att hon är på pricken lik Emma, så lik att Hampus tror de är Emma.

Först tycker Tindra att Hampus är underlig, men snart hittar de gemensamma intressen, den dagen följer Hampus Tindra hem, där finner Hampus Emmas gamla dagbok, det blir alldeles för mycket för Hampus som rusar ut ur lägenheten och mot tunnelbanan,
för det är något med tunnelbanan den här dagen, det kände han redan samma morgon. Det kommer en äcklig lukt därifrån, samma lukt som han kände från tidshålet förra gången. Han liksom dras ditåt, ner på spåret och in i tunnelgången, och efter kommer Tindra som har följt efter för att lämna jackan som Hampus glömt. Med sig har hon sin hund Vilgot.

Precis när Tindra kommer ikapp Hampus och tar tag i Hampus hand försvinner tid och rum. Det spjärnar till i kroppen. Det rycker och drar i Tindra, allt snurrar runt, som om hon var i en torktumlare och hon känner sig tung, samtidigt som hon svävar tyngdlöst och hur mycket hon skriker så hörs ändå inte ett ljud från hennes mun.

Alla tre har de följt med i ett nyöppnat tidshål. Hampus hoppas självklart att de är tillbaka till Emmas tid år 1913, men när de vaknar upp i en mörk grotta. Det enda som som lyser upp grottrummet är två brinnande facklor som hänger på väggen. Det luktar rök och och fukten dryper om vägarna och det hörs dova hammarslag i berget.

Det visar sig att denna gång har de kommit till Falun under 1600 talet och de är långt ner i Falu gruva
tillsammans med krigsslavar och barnarbetare.

Här möter de ett hemligt råd som styrs av en ond ledare som är på jakt efter en stor speciell diamant som sägs ska ge evigt liv.
Men även här får Hampus träffa Emma igen. Men i den här tiden är hon dömd till döden för häxeri!

Det blir en kamp för att stoppa den onda ledaren och hindra Emma från att brännas på bål och samtidigt försöka stoppa orättvisorna som barnarbete.
Det blir en kamp på liv och död, genom tid och rum.

Detta är verkligen en bra fortsättning på förra boken. Den har massa spänning samt historia.
Jag gillar hela idén med att fånga mellanstadieeleverna och mig i en tidsresa till en plats bakåt i tiden till 1600 talets Sverige och Falun.
Hur man idag som barn och vuxen tar saker för givet över saker och hur långt fram vi har kommit i dagens Sverige på 400 år och kunna läsa om en sådan kontrast på hur de var att leva både som barn och framförallt som kvinna.
Även denna bok anser jag passar 9-12 år och framförallt som högläsningsbok om man arbetar om förr i tiden från åk 1 och upp till åk 6.
Jag hoppas att de blir en forts. Om inte så var det ett bra slut då författarna band ihop alla ev lösa trådar. Dock anser jag att del två var mer förutsägbar och personligen anser jag att första delen var bäst.

Boken får fyra 🦋🦋🦋🦋 av fem möjliga.

Likes

Comments

Bokrecension, Boktips, Böcker ämnade för 6-9 åringar, Läsnycklar, Bokvideo, detektivböcker böcker

I boken "Första naturhjälpen ~ rädda djuren" får. I läsa om det bästa vännerna Leija och Udde som båda älskar djur. En natt sover Leija över hos Udde och under natten blåser det upp till storm, då är det skönt att ha varandra och tak över huvudet. Plötsligt hör de hur ett fågelbo flyger iväg och landar på marken utanför Uddes fönster. Barnen hjälps åt med att sätta upp det igen och räddar samtidigt en liten fågelunge från att bli kattmat. Då inser de att i naturen finns det mycket för dem att hjälpa till med. Så de bestämmer sig för att starta upp Första Naturhjälpen och deras ledord blir "Var inte rädd för naturen, var rädd om naturen!"
Vi får följa kompisarnas vardag och hur de stöter på olika djur som fladdermöss, svalor, fjärilar, grodor, möss, murarbin och igelkottar som behöver deras hjälp. Vi får även läsa hur de gör med de äckliga djuren som ingen verkar vilja ha? Som mördarsniglarna i trädgården.

Varje gång som Leija och Udde stöter på ett djur som är behov av deras hjälp på ett eller annat sätt så djupdyker författaren med fakta om de enskilda djuret och illustratören lyfter faktan med tillhörande bilder.
Som läsare får man även ta del av tips som hur man tex. Kan gå in på naturskyddsföreningens hemsida och hitta färdiga skyltar med grodvarningsskyltar, en ritnings mall hur man kan bygga ett fladdermusholk eller hur man kan göra bihotell.

Udde och Leija har startat Första Naturhjälpen. Det finns många djur därute som behöver deras hjälp och en del finns överraskande nära, både runt husknuten och hemma i byrålådan! Klubben har ett motto: "Var inte rädd för naturen, var rädd om naturen!", och det är också Grethe Rottbölls budskap i denna lättlästa och viktiga naturbok för nybörjarläsare. Med Anna-Karin Garhamns härligt inspirerande och informativa illustrationer blir detta en skön blandning av faktabok och berättelse.

Första Naturhjälpen ingår i serien "Lätt att läsa Fakta" som riktar sig till naturintresserade och djurälskare barn i åldrarna 6-9 år. Den passar även bra att sätta i händerna på nybörjarläsare då de är en bok med som består utav korta kapitel, korta stycken och med luftig text.
I "Första Naturhjälpen" varvas berättelsen med faktarutor om de olika djuren och konkreta tips på hur man kan underlätta deras liv.
Boken passar även bra att använda som faktabok att ta del av som högläsningsbok när man b la läser om olika djurs livscykel.

"Var inte rädd för naturen, var rädd om naturen!", och det är också författarinnan Grethe Rottbölls budskap i denna lättlästa och viktiga naturbok och tillsammans med illustratören Anna-Karin Garhamns härligt färgrika inspirerande och informativa illustrationer som fyller alla sidor blir detta en härlig blandning av faktabok och berättelse.

Boken får fem 🦋🦋🦋🦋🦋 av fem möjliga, då boken är en härlig bladning av faktabok och berättelse, boken lockar till läsning med sin färggranna framsida samt att jag anser att det är superbra att man lyckas blanda en bra berättelse tillsammans med fakta och konkreta tips om hur vi kan hjälpa djur och natur.

När min son var yngre i ca 6-9 års åldern så var de svårt för han att hitta skönlitterära böcker som han fattade tycke för och som han gillade, så han hade det svårt att komma igång med läsrytmen.

Då märkte jag av att han gillade att läsa faktaböcker av alla de slag och kunde återberätta allt han läst, även om texten var liten och det var mycket text, men han tyckte det var jobbigt när böckerna var tjocka och de var för mycket text.

Dock ansåg hans lärare att han borde välja mer skönlitterär böcker, där höll jag och specialläraren inte med om, det var ju bättre om han kom igång med läsningen.

På den tiden fanns det inte böcker som denna bok som ingår i "Lätt att läsa fakta bok" och jag är så glad att Bonnier Carlsen samt andra förlag har kommit ut med liknade böcker.
Själv har jag läst alla fristående böcker i "Lätt att läsa fakta böcker" och alla är lika bra även om de är skrivna av olika författare och illustrerade av olika illustratörer.

Efter att jag läst denna bok har jag lärt mig massa nytt som jag inte visst förrut, som tex att en fjäril kan flyga upp till 20 km i timmen.


#djur #inspireras #nybörjarläsare #natur #bonnierfakta #faktaintresse #fakta #miljö djurälskare #lågstadieelever #förskoleelever #bonniercarlsen #förstanaturhjälpenräddadjuren #förstanaturhjälpen #räddadjuren #naturskyddsföreningen

Likes

Comments

Bokrecension, Boktips

Har du kommit ut med någon ny bok på sista tiden?
Jag tar gärna del av nya och äldre barn- och ungdomsböcker och läser dessa för att sedan recenserar böckerna.

Böckerna får sen ett andra hem på skolbiblioteket i Snättringeskolan i Huddinge kommun.

Här nedan finns de olika sociala konton som jag finns på.

📚En längre bokrecensioner finner ni här på bloggen: http://nouw.com/gullislastips

📚Boktips och kortare bokrecensioner finns på Instagram:
https://www.instagram.com/gullislastips/

📚 Det går även att följa mig på min Facebook sida: https://m.facebook.com/gullislastips/
Där samlar jag alla blogginlägg och ev bokfilms tips.

📚+📽Bokvideos och boktipsfilmer finner ni på: https://www.youtube.com/channel/UCNDKfEljAFvfPtSh1iNjn-A

Är du möjligen en barn-ungdomsförfattare eller tillhör ett bokförlag och önskar få era böcker recenserade?
Ta gärna kontakt via mail, eller PM mig här eller på någon av de andra sociala kontinenten så ni kan ta del av leveransadress.

🦋😘 önskar Gullis

Vill du som elev, lärare, mentor, pedagog, förälder eller barn få ta del av barn-och ungdoms boktips då har du kommit rätt.

Jag har några år arbetat som skolbibliotekarie på en grundskola, men tycker själv om att läsa ungdomsböcker och böcker för unga vuxna. Jag anser att jag har en stor insyn i hur barn och unga söker efter böcker.
Ibland kan de slinka in en och annan vuxenbok som jag läst eller lyssnat på.

Jag försöker dela in de böcker jag tipsar om i olika kategorier som bokgenre, ålder, lättläst, högläsning, lärarhandledning mm.

Har ni några önskemål som jag ska skriva om eller läsa eller ni söker böcker efter viss genre är de bara att kontakta mig.

Likes

Comments

Bokrecension, Böcker ämnade för 6-9 åringar, Böcker ämnade för 9-12 åringar, Boktips, Seriebok, Fantasy böcker

Att sätta en seriebok i händerna på de där tveksamma barnen som säger "näää..." till de flesta böcker man erbjuder dem, och få dem intresserade nog att börja läsa och fastna och vilja ha nästa bok - ja det tycker jag är ett utmärkt sätt att odla läsglädje. Serieformatet gör berättelsen tillgänglig för alla, eftersom det erbjuder fler ingångar och passar elevernas olika behov på olika sätt. Böcker i serie är perfekt för barn och ungdomar som kämpar med läsningen. De kommer snabbt in i nästa bok med samma karaktärer, miljö och språk. Detta i sin tur skapar ett bra flyt i läsningen. Bilderna i serierutorna stödjer texten och underlättar barnens ordförståelse. Detta skapar en hunger efter att läsa mer!

Amulettserien är en serie grafiska romaner skriven av den japansk/amerikanske författaren och illustratören Kazu Kibuishi. Det är en fantasyserie i sju delar och nu har författaren börjat med den 8:e delen!

I serien ingår: Amulett - Stenväktaren, Stenväktarens förbannelse, Molnsökarna, Det sista rådet, Älvprinsen, Flykten från Lucien, Eld fågeln.

Amulett ges ut av Hegas förlag, som specialiserar sig på lättlästa böcker för barn och ungdom. Texten i serierna är alltså lättläst (lix 13) med korta meningar. Till alla böcker ingår det Läsnycklar.

Böckerna riktar sig till 8-12 åringar.
Hur det än ligger till med läsbarhetsindex så är det här en relativt lättsmält historia med oväntade vändningar.

Böckerna är så populära på Snättringeskolans skolbibliotek att vi har flera exemplar av alla populära böcker, för de är alltid kö på att läsa alla böcker.

Handling:

I serien Amulett får vi följa äventyren med Emily (Smeknamn Em), som tillsammans med sin yngre bror Navin och mamma, Karen efter att ha flyttat till sin gammelfarfars hus i Norlen som de ärvt efter att gammelfarfars hade försvunnit för ett antal år sedan.
De upptäcker snart att huset ruvar på hemligheter...
Barnen börjar upptäcka huset och kommer till gammelfarfars arbetsrum, och hittar där en slags amulett som Emily sätter på sig. Emily blir den nya stenväktaren. Amuletten, eller stenen, talar med henne och ger henne magiska krafter.
På natten hör familjen märkliga ljud nerifrån källaren, och de går ner för att ta reda på vad det är. Det visar sig att ljuden absolut inte har någon naturlig förklaring. I stället är det faktiskt ett monster där nere, ett monster som öppnar sitt gigantiska gap med tretusenåttahundratrettiofyra tänder och äter upp mamman...
De ser hennes arm förtvivlat vinka genom hålet. När sedan monster drar in deras mamma genom en dörr i källaren följer syskonen efter för att rädda henne.
De hamnar i den fiktiva underjordisk världen Allians som är befolkad av demoner, robotar och talande djur,
Och Allians är fylld med vackra miljöer - det är allt från regnskog, grottor, berg, städer till molnstäder och himmelsformationer.

Och så är det hela igång...

En söt liten följeslagare Emily och Navin får är Miskit, som mest ser ut som en rosa gosedjurskanin med ett lappat öra. Han är dock en robot. Det kryllar av robotar här, och de flesta kan prata och bär sig rent allmänt åt som människor. Det finns människor i Alledia också, men de flesta av dem ser inte ut som människor för en förbannelse har gjort att de alla sakta men säkert förvandlas till djur.

I Alledia finns de Alver , men de ser verkligen inte ut som standardmodell av alver (långa, ljusa, vackra och allt det där). Nej, de har grå hy, läskigt lysande ögon med en smal pupill som hos en katt och så mängder med huggtänder. Det är alverna som är de onda och så alla monster.

Hur det går får du själv ta reda på i böckerna.

~ Det som jag verkligen älskade med alla böckerna i Amulett är de fina illustrationerna! Man märker hur mycket tid Kibuishi har lagt ner på dem genom alla färgrika detaljer och de fina vyerna. Bara dem gör böckerna läsvärda!
Med massor av underbara bilder och en underhållande handlingen så är Amulett en serie som passar alla, speciellt de som gillar seriealbum.
Det skulle inte förvåna mig om det kommer att skapas film baserat på böckerna. Helt klart värda att läsa.

Böckerna får 🦋🦋🦋🦋🦋 av fem möjliga.

Likes

Comments

Bokrecension, Boktips, Böcker ämnade för 6-9 åringar, Böcker ämnade för 9-12 åringar, Fantasy böcker, Lyssna på böcker

Jag är nog inte ensam om att räkna ner dagarna till säsong starten för tv - serien "Game of Thrones". Serien som är baserade på böckerna med samma titel skrivna av George R.R. Martin. Författaren har även skrivit en tunnare bok som riktar sig till de barn och unga typ 9 år och uppåt. Kan säkert fungera som högläsning innan. Dessutom riktar den sig till både flickor och pojkar som gillar fantasy.
Boken heter "Isdraken" och kom först ut någon gång under 1980 talet och har nu kommit ut i ny design.

Denna gång lyssnade jag på boken genom Storytale, men har sen tidigare bläddrat i boken och vart helt fascinerad av boken pga av de helt magiska och fantasifulla illustrationerna i blåvitt som täcker många delar av boksidorna och som är skapade utav Luis Rojo.

Detta är en bok för alla drakälskare och särskilt barn till föräldrar som gillar Game of Thrones.

Handling:

Adara föddes under det kallaste kylan under det kallaste vintern i mannaminne, de var en kyla som dödade hennes mamma under flickans födelse. Helt sedan dess har hon varit ett avlägset och kyligt barn.
Adara är ett vinterbarn som ständigt väntar på vintern och när vintern äntligen kommer då kan hon bygga snöslott och leka med is ödlorna och det är då hon kan träffa sin hemliga vän Isdraken.
Alla är rädda för Isdraken. Där Isdraken flyger, blir allt kallt och öde. Men Adara är inte rädd.
Adara kan inte minnas när hon såg Isdraken första gången. Det känns som om den alltid funnits i hennes liv, som fjärran glimtar när hon lekt i snön. När hon var fyra år rörde hon vid draken för första gången, när hon var fem år red hon på dess kalla rygg.
Men en dag när hon är sju år, sveper eldsdrakar in över nejden. Bara ett vinterbarn och hennes Isdrake kan rädda världen från förgörelse.

Boken är väldigt kort och man hinner knappt börja förens den är slut, jag hade velat ha den lite längre, för den är lagom spännande för de yngre läsarna och boken blir väldigt effektfull med alla bilderna.
Men jag skymtar en underliggande filosofisk mening som ger den ett större djup. Överlag är det en fåordig, rätt så ytlig barnbok där varken berättelse eller karaktärer hinna växa till sig särskilt mycket innan sagan är slut. Men handlingen är dubbelsidig, man måste läsa lite mellan raderna, tycker jag.
Historisk kunde de vart mera av då det var väldigt mycket bakgrundsstory i början och inte förens i slutet av boken blev det spännande. Äventyret kunde helt klart vara längre.
Men jag gillar denna typ av värld som känns tidlös och att det var en flickas liv och äventyr man fick följa.

Boken får 🦋🦋🦋 av fem möjliga fjärilar.

"Sagan som kom långt före Game of Thrones".

Isdraken utspelar sig i samma miljö som George R.R. Martins bästsäljande serie En värld av is och eld som ligger till grund för TV-serien Game of Thrones.

Isdraken
Författare: George R. R. Martin
Originaltitel: The Ice Dragon
Förlag: Natur & Kultur

Boken finns på Bokus.com
Boken finns på Adlibris.com

Bok tips videon har jag tillverkat med appen Imovie.

Likes

Comments

Bokrecension, Boktips, Böcker ämnade för 9-12 åringar, Böcker förr i tiden, Fantasy böcker, Spännande böcker

Stoppa Greven är en tidsresa på liv och död!

Boken är en riktigt historiskt spännande bladvändare för bokslukare i 9-12 års åldern.
Den håller en på helspänn från första till sista sidan och innehåller spänning, vänskap, historia och tidsresor.

~ Genom ett tidshål lyckas Hampus från år 2013 få kontakt med Emma från år 1913. De bor båda i Sundbyberg i samma hus men i olika tider och under helt olika förhållanden. 1913 är Sundbyberg fattigt och smutsigt och Emma har ett slitsamt jobb som servitris och ingen möjlighet att gå i skolan. Emma har en dagbok som Hampus hittar och till en början kan de bara skriva till varandra. Efter ett tag förstår de att det inte bara är dagboken som kan flyttas i tiden, utan även människor. Hampus och Emma kan nu mötas i varandras tider men det ställer också till problem: tillsammans får de kämpa mot en maktgalen greve från år 1713 som vill strida med vapen från år 2013.

Den här boken är verkligen en spännande läsupplevelse som håller en som läsare på helspänn från första till sista sidan.
Jag gillar de flesta böcker som har med tidsresor att göra och denna bok är inte ett undantag.
Jag gillar hur författarna har fångat upp de historiska skillnaden och orättvisor som skett genom århundraden i Sverige.
De är helt klart en av de bästa historiska äventyrsboken jag läst på länge.

Stoppa Greven får 🦋🦋🦋🦋🦋 av fem möjliga.
Med en spännande framsida som lockar till läsning, luftig text som håller läsaren på spänn från första till sista sidan och som är en bladvändare som aldrig tappar tempot. || Gullis lästips

Boken är skriven av Dan och Lotta Höjer.

Förlaget som släppt boken är bokförlaget Opal.

Boken skulle även passa bra att högläsas om man läser om förr i tiden i Sverige för åldrarna 9-12 år. Då den både innehåller historisk fakta som spänning.

Nu ser jag fram emot att läsa den fristående fortsättningen "Gruvans hemlighet".

Likes

Comments

Boktips, Böcker ämnade för 9-12 åringar, Bokrecension, Läsnycklar, Manga böcker, Seriebok


De här är en bok med girl power!

När Zitas bästa vän Josef försvinner till en okänd plats igenom en portal orsakat av en märklig manik som de funnit i en stor grop som skapats av ett meteoritnedslag.
Zita följer efter för att rädda honom och hamnar på en av de underligaste planeterna i rymden som ligger ljusår ifrån jorden.
Men de visar sig vara bråttom för om tre dagar ska världen krocka med en asteroid!
Som tur är får Zita vänner som hjälper henne, en människa, en M.A.S.K, en jättestor mus, en neurotisk robot och den söta varelsen "stark stark" Men ska hon hinna? Och hur ska dom ta sig hem igen?


Det är inte bara bilderna som är fantastiska i denna serieboken "Zita en rymden - långt hemifrån". Berättelsen har ett skönt fartfyllt tempo, lagom med action och lagom nivå på läskigheterna.
Lagom lättläst som riktar sig till 9 åringar och uppåt, men kan säkert läsas av yngre läsare.

Om du gillar Amulett serien ska du helt klart ta dig en titt i denna bok.

Det kommer även att komma ut flera böcker i denna serie, minst två st till.

En fartfylld seriebok från första till sista bilden och som är fylld med färgglada serierutor i mangastil.
Hela boken i sig är sprängfylld med heltokiga och olika fantasifulla varelser.
Boken är lättläst och spännande, men inte skrämmande.

Bokens framsida kommer locka många barn och unga att vilja läsa denna bok.

Jag gillar extra mycket att det är en flicka som är bokens hjälte och boken budskap om att med vänlighet kommer man långt.

De som jag har lite svårt med texten är att den ska vara skriven med versaler. Men det kanske är en grej när man skriver serie- och mangaböcker.

Boken får fem
🦋🦋🦋🦋🦋 av fem möjliga!

//Gullis lästips

Boken som är skriven av Ben Hatke är utgiven av Hegas bokförlag och ingår i Hegas -Nivå 3 och är för dig som vill ha ett språk som ligger ganska nära talspråket.

Boken är lagom lättläst och skriven med versaler i pratbubblor och i serierutor och den riktar sig till 9 åringar och uppåt, men kan säkert läsas av yngre läsare.

Till boken finns ett inspirerade arbetsmaterial som syftar till fördjupade läsförståelse som finns att ladda ner grattis från Hegas hemsida. Alt scanna QR koden nedan.

Här har jag även gjort en bokfilm till boken.

Likes

CommentsDet pratas mycket om barn och ungas läsförståelse, då tycker jag det är extra bra om det finns lärarhandledning/arbetsmaterial till böckerna.

Många mindre bokförlag har börjat att dela med sig av gratis arbetsmaterial till sina utgivna böcker sådan uppskattas av både mentorer skolbibliotekarier.

Nypon förlag vill öka möjligheterna att använda lättläst skönlitteratur i undervisningen. Det gör vi genom att komplettera alla våra böcker med arbetsmaterial som ni finner här.

Här hittar du alla Hegas Läsnycklar som de har till deras böcker, gamla som nya.


Läsnycklar är handledningar för dig som vill veta mer om våra pristagare och deras verk. Läsnycklarna ska dels ge bakgrund om författaren eller illustratören, dels berätta litet om temata och stilistik i något eller några av pristagarens verk. De är tänkta att kunna användas i bokcirkeln, för skolarbetet, eller som inspiration till vidare läsning. Med läsnyckelns hjälp kan man komma under ytan på berättelsen och fördjupa sin läsning och tolkning. Jag hoppas att läsnycklarna används som verktyg för att öppna boken för läsarens blick, tanke och upplevelse, särskilt i skolans litteraturundervisning men också som inspiration för vilken bokläsare som helst.

Det finns 15 läsnycklar till verk av 13 pristagare. Läsnycklarna är skrivna av medlemmar i juryn för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Några av dom hittar du här.

Läsnycklarna är gratis att använda och enkla att ladda ner. Du hittar dem även här i vänstra kolumnen.


Många av Bonnier Carlsens böcker lämpar sig väl som grund till ämnen att fördjupa sig i. De har lärarhandledningar och lektionsunderlag passande för låg-, mellan- och högstadiet som du finner här.

Om du läser det här blogginlägget och vet om att de även finns andra sidor som erbjuder lärarhandledning till sina böcker alt att du är författare eller tillhör ett bokförlag som också erbjuder gratis lärarhandledning till era böcker.

Vänligen skriv ett meddelade till mig så lägger jag in dessa i detta inlägg.

Läsnycklar till enskilda bokserier eller böcker.

Fakta böckerna Aha, nu fattar jag är olika fakta böcker där presenteras fakta inom olika områden på lättlästa och lättbegripliga sätt, samtidigt som man får med många olika aspekter av de olika ämnena. Böckerna kommer i från Nyponförlaget där jag har samlat alla Läsnycklar som QR koder. Så man lätt kan kan skriva ut Läsnyckel och därefter sätta i varje enskild bok.

"Drakskeppet" av Maj Bylock är en perfekt bok att läsa högt för 9-12 åringar när man har arbetstemat Viningatiden i skolan. Till första boken finns även en lärarhandledning. De finns även två böcker till i denna triologi som heter, "Det gyllene svärdet" och "Borgen i fjärran."

"Styx märke" skriven av Hanna Blixt är första delen i en triologi som riktar sig till 9-12 åringar. Den passar även bra som högläsningsbok då den har en bred målgrupp. Styx märke är en fantasy för barn som påminner en hel del om såväl Alice i underlandet som böckerna om Narnia.Denna bok har i dag en lärarhandledning. Den andra boken heter "Svarta damen". (Så fort denna boks lärarhandledning kommer ut så kommer jag sätta in den här) Författaren planerar att de ska bli 7 böcker i serien.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Läs om de olika spökhistorierna, som alla är på riktigt... Om du vågar!

Välkommen till "mardröms klubben", platsen för skrämmande övernattning med pyjamasparty som definitivt inte är för fegisar. Vågar du stanna hela natten?

Annie Graves är din värd, och hon välkomnar bara gäster som kan berätta verkligen skumma historier.

Annie Graves är tolv år gammal, och hon har ingen avsikt att någonsin växa upp. Hon är en föräldralös tjej, vilket är mycket praktiskt(hon har typ "slarvat bort" sina föräldrar) och hon bor vid en oupptäckt adress någonstans på Söder i Stockholm med hennes husdjur paddan Miss Förstådd och en liten svart kattunge, Icke Någe Namn. Du tror väl inte att hon går till skolan - pah! - eller har något så tråkigt som bröder och systrar eller hobbies, men låt oss bara säga att hon håller en stor svart gryta bubblande på spisen.

Annie Graves är en produktiv författare. Hon skriver alla Mardröms-Klubben böckerna ALLDELES SJÄLV! Men olika författare påstår att de har hjälpt henne: Deirdre Sullivan, Alice Stevens, Katherine Farmar, Oisín McGann, David Maybury, Sarah Purcell, Dave Rudden.

Förlaget säger: Vi försökte ta en kort av Annie, men hennes ansikte försvann hela tiden. Vi har skickat vår kamera för lagning, men anar det värsta.

Böckerna är riktigt läckert skapade med makabra svarta bläckteckningar och det gotiska skumma utseendet,
med en snabb dialog och med lite lagom rädsla som riktar sig till lässugna 8 åringar och uppåt.
Men går även bra att läsa högt lagom till Halloween till 7 åringar.

De jag gillar att böckerna är fristående, de är extra bra när man har flera barn som sliter i samma bok för att de är första delen.

Idag finns böckerna "Fångad i Spegeln" och "Hjälp min bror är en Zombie" och i november kommer tredje boken ut "Den onda barnvakten" flera kommer att släppas.

Böckerna ingår i Hegas nivå 3: För dig som vill ha ett språk som ligger ganska nära talspråket.

Alla Hegas böcker har tillgång till gratis läsnycklar
Med inspirerade arbetsmaterial som syftar till fördjupad läsförståelse.

Böckerna får 🦋🦋🦋🦋 fjärilar av 5st.

"Dessa är läskiga men också roliga historier. ... Böckerna illustreras med makabra svarta bläckteckningar och det gotiska skumma utseendet bibehålls hela tiden. Passar till barn som vill ha mer spänning i sin läsning även om de riktar sig till de yngre läsarna.
Kommer med säkerhet vara en bra serie att sätta i händerna på unga som tycker att lättlästa böcker är för larvigt, men ännu inte är redo för de böcker med mera text och mindre bilder." // Gullis lästips

Likes

Comments

ᑎᑌ Äᖇ ᔕOᗰᗰᗩᖇEᑎ 🌞 ᕼÄᖇ Oᑕᕼ TIᗪEᑎ ᖴÖᖇ ᗩTT ᒪÄᔕᗩ EᒪᒪEᖇ ᒪYᔕᔕᑎᗩ IKᗩᑭᑭ ᗩᒪᒪᗩ ᗷÖᑕKEᖇ 📚 ᗰᗩᑎ IᑎTE ᕼᑌᑎᑎIT ᗰEᗪ Äᖇ ᑎᑌ.

Jag har även tidigare skrivit om vikten att hålla igång läsningen under sommaren.

Men visste du om att de även finns bokrelaterade aktiviteter att göra tillsammans med familjen.
ᕼär nedan kommer jag att berätta om fyra saker som man kan göra tillsammans med sin familj eller ensam under sommaren.

Vi möter Halvdan Viking på museumet Vikingaliv.

En dagstur till nyöppnade museumet Vikingaliv ~ Stockholms nya museum om vikingatiden på Djurgården är ett måste.

Vikingaliv vilar på historiska fakta kombinerat med de allra senaste rönen om vikingarnas historia. Fakta som kommer att förmedlas pedagogiskt, lekfullt och interaktivt. Vikingaliv kommer att bjuda på illusioner, fantasi och spännande berättelser.

Ragnfrids Saga är en 11 minuter lång vikingafärd, där du som besökare får följa med på en resa som visar delar av den verkliga vikingahistorien. Här möter du huvudpersonen Ragnfrid och hennes man Harald och får följa med till gårdarna, möta hövdingar, se slavhandeln i öst och plundringen i väst samt följa med i skapandet av makt och religiösa sedvänjor. Genom ljud, ljus, miljöer och stämningar skapas en illusion av att du är där – på plats.

Resan börjar hos Ragnfrid och Harald, på det vackra men tärda Frösala gård i Uppland och tar dig sedan med via Birka, över Östersjön till Kiev och Miklagård och slutligen vidare till Hedeby och de engelska öarna. Kommer Harald att överleva stormar och drabbningar för att rädda gården?

~Detta är en helt magisk lite resa som riktar sig från 7 år, som jag anser att man bör börja med innan man går på själva utställningen. Den är så bra gjort, med härliga effekter tillsammans med underbart uppbyggda dioraman och med så levande figurer tillsammans ljud, bild och de härliga effekterna blir det en resa tillbaka i tiden som du inte kommer glömma bort i första taget.

Vem är då Halvdan Viking?

Jo, en smart pojke i tioårsåldern och bor i vikingabyn Östbyn. Som vi får läsa om i böckerna Halvdan Viking skrivna av Martin Widmark och illustrerade av Mats Vänehem.
Här finns gott om möjligheter att utveckla ett historiskt intresse för 6-10 åringar och är perfekt att läsas eller lyssnas på innan man ska besöka Vikingaliv för på museumet kommer man att träffa på Halvdan Viking och hans vän Meia som visar de yngre besökarna hur det var att leva på vikingatiden.

ɦɑƚʋƋɑɲ ʋɨƙɨɲɠ

Vem är då Halvdan? Jo, en smart pojke i tioårsåldern och bor i vikingabyn Östbyn. Hans mamma är död och hans pappa är på vikingafärd och därför bor han hos smeden Björn som är snäll men bullrig. Den närmaste anförvanten är hunden Siri.
Halvdan klarar sig alltid, trots att han haltar efter en olycka. Han är smart och har en enastående förmåga att rimma. Det hjälper honom ofta när han är i knipa.

Om Halvdan och hans vän Meia får vi följa under deras liv och deras olika äventyr i en miljö som utspelar sig under vikingatiden, just när kristendomen är på intåg.

Det som sticker ut i de här böckerna är förstås miljön - det är spännande att läsa om vikingar. Det är också de fina svartvita bilderna - med hus och byar som de bör ha sett ut, med detaljer som runor och möbelutsmyckningar, med människorna som ofta är skäggiga, tandlösa och ganska fula, med tydliga ansiktsuttryck. Och framför allt är det nog språket som sticker ut. Det talas "på vikingavis", alltså på det sätt som är vedertaget i historiska romaner typ Röde Orm. Alla svängar som kan tas ut, tas ut och det blir mycket svordomar, förbannelser, mycket kiss och bajs (eller rännskita...). Ska det vara viking ska det vara grovt, känns det som. Klart ungarna älskar det här.

Även mycket kunskap leks in i texterna i Martin Widmarks bokserie.
Illustratören Mats Vänehem, känd bland annat från den välskapta faktaboken ”Vikingar" gör bokserien ”Halvdan Viking ” ännu mer åskådlig och livlig genom panoramabilder, översikter, genomskärningar och tokroliga detaljer, som både ansluter sig till berättelsen och berikar den.

I bokserien Halvdan Viking ingår Hövdingens bägare, Främlingens grav, Vargens hjärta, Forsens Drottning, Miklagårds lås, Isens gud, De sju brödernas skatt, Munkens löfte & snart släpps Ulberhts svärd.
Böckerna finns även att köpa på Vikingaliv.

Nu är det även prat om att böckerna ska filmatiseras om det är så är det ju toppen bra.

Det finns även lärarhandledning till de första böckerna på bokförlagets hemsida.

Iᑎᑎᗩ E ᖴᖇIIᒪᒍETT TIᒪᒪ IKIGᗩᒪI!

Svara på de fyra frågorna och motivera varför just du ska vinna biljetten och därefter gilla och dela detta blogginlägg.

1.) Var i detta blogginlägg hittar du en fjäril?

2.) Vem var Völvan under vikingatiden?

3.) Mats Vänehem har b la illustrerat böckerna om Halvdan Viking, men han har själv nyligen släppt en bok om vikingatiden, vad heter boken?

4.) Mats Vänehem är inte bara illustratör till yrke utan är även, vadå?

Tävlingen avslutas den 30 juni 2017.

Det finns många bra böcker kring vikingatiden och här har jag gjort en affisch med några riktigt bra vikingaböcker och i filen kan du hämta hem affischen.

PAX för att gå promenix.
De är nog inte så många barn och unga läsare som missat PAX böckerna och nu finns även möjligheten att lyssna på bokserien via Storytale. Har ni ännu inte hunnit läsa alla böcker, varför inte ta chansen medan ni åker på bilsemester lyssna på bokserien tillsammans hela familjen.

Bokserien riktar sig till 9-12 åringar, men läser eller lyssnar man tillsammans med en vuxen så passar den från 7 år.

"Pax”-böckerna är skrivna av Åsa Larsson och Ingela Korsell och illustratrerad av Henrik Jonsson. Handlingen utspelar sig i nutid Mariefred, men har övernaturliga inslag kopplade till nordiska mytologi och folktro.
Huvudpersoner i böckerna är bröderna Alrik och Viggo. Bröderna får ett uppdrag att bevara Mariefred från ondskans krafter och att skydda det hemliga magiska biblioteket som ligger under en kulle i staden. Serien ska komma ut i tio delar. Den åttonde delen, ”Vit­ormen”, har precis släppts och del nio ska komma i höst.
Böckerna har liksom allt: både fantasy, spänning och skräck samtidigt som den innehåller vardag, humor och sorg.

I bokserien PAX ingår: Nidstången, Grimmen, Bjäran, Mylingen, Gasten, Näcken, Pesten och Vitormen.

Här finns det även tillgång till gratis lärarhandledning till böckerna.

För alla som läst eller lyssnat på serien måste jag tipsa om att ta raka vägen till Mariefred.
Där du nu kan uppleva bokserien ”Pax” på ett alldeles nytt sätt: Genom en ljudvandring i Mariefred där böckerna utspelar sig.

Hur går då ljudvandringen till?

Det du behöver är en Iphone 5 eller senare (vandringen fungerar inte på andra telefoner) och ett par hörlurar. Ladda ner appen Guidly (den är gratis) och bege dig sedan till runstenarna utanför Gripsholms slott i Mariefred. Där väntar en annan huvudperson på dig, den åldrade väktaren Estrid. När du trycker på play ger hon dig ett uppdrag: att bära en magisk sten genom Mariefred till kyrkoruinen där ondskan just nu är som starkast. Om du vågar vill säga. För längs vägen kommer du att möta flera läskiga varelser som vill stoppa dig.

De fanns tidigare en PAX vandring, men då utifrån en karta, med nu är det ett snäpp upp med den här ljudvandringen, för det kändes mer verkligt. Nu när man hör berättelsen och alla ljudeffekter är det som att man verkligen är i böckerna, det blev häftigt. En gång under vandringen hörde man hur någon sprang i gruset, och man vände mig om och såg nästan Alrik komma springandes framför sig.

Fakta och tekniska tips!

Tänk på att ha fulladdade batterier inför vandringen, då du måste kunna ha platstjänsten igång hela tiden. För att ladda ner appen behöver du ett utrymme på ungefär 150 MB i telefonen. Vandringen tar ungefär en timme.

Häng med Lasse och Maja på sommarlov!

Gillar du att läsa kluriga deckare och lista ut kniviga knepigheter? Då kommer du att gilla LasseMajas sommarlovsböcker.

Det finns hittills 26 böcker i serien ”LasseMajas Detektivbyrå”, där de populära detektiverna Lasse och Maja löser mysterier. Böckerna riktar sig till de yngre läsarns ca 6 till 9 åringar.

Serien handlar om en flicka (Maja) och en pojke (Lasse) som bor i den lilla staden Valleby. De har ett brinnande intresse för mysterier, och har därför startat en detektivbyrå. De brukar ofta hjälpa polismästaren med svåra fall som att hitta vem som stjäl dyra saker som plånböcker, klockor och mobiltelefoner. Böckerna utspelar sig alla i Valleby och stadens geografiska uppbyggnad framgår av den karta som inleder varje volym. Persongalleriet har en central roll i böckerna och samma person återkommer i flera volymer.

I serien LasseMajas Detektivbyrå ingår: Diamantmysteriet, Hotellmysteriet, Cirkusmysteriet, Cafémysteriet, Mumiemysteriet,
Biografmysteriet, Tågmysteriet, Tidningsmysteriet,Skolmysteriet, Guldmysteriet, Saffransmysteriet,Zoomysteriet, Biblioteksmysterie,Fotbollsmysteriet,
Kyrkomysteriet, Kärleksmysteriet, Galoppmysteriet, Campingsmysteriet, Sjukhusmysteriet, Simborgarmysteriet, Födelsedagsmysteriet, Schlagersabotören, Cykelmysteriet, Brandkårsmysteriet, Fängelsemysteriet och Modemysteriet.

Men böckerna går att läsa i vilken ordning som helst, då det är fristående berättelser.

LasseMajas sommarlovsböcker är den perfekta läsningen på stranden, i bilen eller på kollo – en härlig blandning av roliga aktiviteter, pysselskoj och en helt ny berättelse om de berömda detektiverna Lasse och Maja i Valleby.

Förutom tips på roliga aktiviteter och pysselskoj hittar du en helt ny berättelse om en lurig deckartävling på Valleby skola. Och missa inte den helt nyskrivna roliga novellen "Var är Sylvester?"

I LasseMajas sommarlovsböcker kan du och dina kompisar hitta en massa kul aktivitetstips som räcker hela sommarlovet!

Testa dina Vallebykunskaper i ett klurigt quiz. Skriv hemliga meddelanden. Rita snygga LasseMaja-bilder. Lämna signalement och fingeravtryck på kompissidor. Och mycket annat!

Måste du pusta lite? Ta en paus med saft och hembakt kaka, direkt från Valleby! Kakrecept levereras från stadens café.

Sommarboken vänder sig till dig mellan 8 och 12 år. Gillar du att prata och tipsa om böcker du lyssnat på eller läst, träffa kompisar och fika? Biblioteken ordnar träffar under sommaren. Alla får vara med. Det kvittar hur lite eller hur mycket du läser!


Lustläsning utan prestations- eller tävlingsmoment.
Man lånar och läser vad man vill; kapitelböcker, faktaböcker, serier, ljudböcker och daisy.
Sommarboksfikor på folkbiblioteken för att ge barnen en möjlighet att prata om sin läsning.

Under sommaren 2017, i år pågår sommarboken mellan 12 juni till 27 augusti!

Kolla om ditt bibliotek är med.

Om man deltar så får man en boklåda som ser ut som en gammal trälåda och en gympapåse.

Det blev ett längre blogginlägg denna gång, men helt klart värt att läsa, att låna böcker på ett bibliotek är mitt sista tips. Tänk dig att nästan ha biblioteket helt för dig själv under högsommaren, medan andra ligger på stranden kan du sitta och läsa i ett tyst bibliotek eller varför inte se om ditt bibliotek kommer ha några andra roliga aktiviteter under sommarlovet.

Jag önskar alla en härlig sommar med massa läsning, sol och många glassar.

PS. Om du kommer göra eller gjort någon av aktiviteterna ovan får du gärna svara med vad du tyckte om den aktiviteten.

Likes

Comments

Nu när de är ljust ute så kanske man vågar sig på att lyssna på skrämmande berättelser i podden "Död mans pod". De handlar om varelser, väsen och odjur som ingen längre tror existerar, men dom finns, va så säker dom finns och dom lever närmaste er en ni tror...

I "Död mans pod" kan man lyssna på skrämmande berättelser där de finns stycken tagna från olika skrämmande böcker.

Död mans Pod blogg kan man hitta alla inspelningar.
Men går även att följa på Facebook under samma namn.

Inspelningarna som ni hör i podden hittades i en dator som har stått i ett dammigt förråd på ett bibliotek någonstans i Sverige. Datorn har inte använts på många många år. Vem som talar på inspelningarna har vi ingen aning om.

Man lyssnar på podden genom gratis appen SoundCloud.

För iphone och ipad

Podden finns även i iTunes. Sök bara på "död mans pod" så kommer ni rätt!

Sagt om Död mans pod:

~Bättre en Creppypodden.

~De går alldeles för fort att läsa igenom podden, nu måste man "bara" vänta på nästa.

Likes

Comments

Innan jag stängde skolbiblioteket meddelade jag mentorerna att de elever som inte läst klart sina böcker kunde låna dom under sommaren och de fanns även möjlighet att låna nya böcker att låna för att läsa under sommaren.

Jag har läst.se

Jag delade även med mig av sommarboks bingon, läsutmaningar och även denna sida jagharläst.se. Där kan mentorers elever skicka digitala ”vykort” till sin mentor under sommaren och berätta vad de läst genom enkla bokrecensioner. Mentorn får direkt ett email skickat till sig och i slutet av sommaren kommer en sammanställning av alla recensioner. Då kan du som mentor tillsammans med dina elever följa upp deras läsning.

Hjälp ditt barn att läsa under sommarlovet

Det här är en uppmuntran till dig som förälder att hjälpa ditt barn läsa under sommarlovet. Visst är det lov och ingen skola, men att inte läsa under hela sommaren gör att barn tappar mycket av de läsfärdigheter de lärt sig under skolåret. På bara ett sommarlov kan gapet mellan ett läsande barn och ett barn som inte läser utgöra 3 månaders skolundervisning! Tyvärr är det de barn som är minst motiverade att läsa som tappar mest. De goda nyheterna är att du som vuxen kan hjälpa ditt barn att utvecklas även under sommarlovet.

Läsambassadören Anne-Marie Körling skriver en personlig sommarhälsning till alla föräldrar och barn med tips om hur den lustfyllda läsningen kan föra oss närmare varandra, berika våra intellekt och resa ut på äventyr utanför tid och rum.

Nu stundar ledighet och sommarlov, en tid då den egna läsningen kan få utrymme. Den där serietidningarna, favoritserieböckerna och högläsningsboken kan fortsätta äventyret att både lära sig läsa och fortsätta att läsa. Som lärare vet jag att sommarläsande läsandet både stöttar skolans läsundervisning och att underhåller elevernas läsförmåga.

Med det sagt vill jag betona att ledighet är ledighet. Det ska få vara roligt att läsa.
Ta vara på möjligheterna att läsa tillsammans. Lyssna till radioföljetonger eller inlästa
berättelser. Vardagsprata om att vi läser och hur vi läser. Stanna upp i mataffären och läs högt på syltburkens etikett och förvånas över vad som sägs i texten. Vuxna är förebilder för barn och unga. De gör som vi gör. De härmar oss. Läs så det hörs och läs så det syns och prata om det texten berättat.

Läsförmågan tränas genom att vi läser. Den ska underhållas. Det betyder inte att barnen ska läsa som vore de utsatta för prov. Att läsa för att boken berättar gör lästräningen till något som nästan inte märks. Barn som får läsa det de vill lär sig att tycka om att läsa. De behöver få dela sin läsning med intresserade vuxna. En farfar och ett litet barn stod länge vid en skylt och barnet berättade om alla bokstäver barnet hade lärt sig. De ljudade tillsammans. Så kan man göra. Det handlar om vardagliga lässtunder som uppstår där man är.


Bibliotek och bokhandeln är platser där man kan upptäcka böcker och den mångfald som finns att läsa. Strosa i en bokhandel. Plocka bland böckerna. Besök ett bibliotek och sitt en stund och läs, bläddra och var där böckerna är. Och när ert barn visar en bok som barnet finner intressant, dela intresse med barnet, var nyfiken på vad det är som intresserar. Låt boken vara en del av samtalet. Fråga om boken och lyssna till barnets berättelser. Titta på illustrationer och prata om det som beskrivs i dem. I biblioteket finns bibliotekarier med läsfrämjande uppdrag. De är nyfikna på böckerna och hur de når läsarna. Prata med en bibliotekarie. I bokhandeln finns kunniga personer som har sina favoritböcker och som läser både nytt och gammalt. Prata med en bokhandlare. Och låna tio böcker av samma författare om barnet tycker om att läsa serier. Njut av att det finns fler av samma. Och högläs ur den bok ditt barn ännu inte kan läsa på egen hand.

Om du inte är bekväm med att högläsa minns att ditt barn älskar din röst och att barn inte bedömer hur du läser utan att du läser. Högläsning betyder att tillsammans möta äventyr, spännande, sorgliga och roliga. Välj en kort bok om du vill pröva att läsa för ditt barn. Och ja, läs högt oavsett ditt barn kan läsa eller inte. Sommarläsningen kan också vara att läsa var för sig men tillsammans. Skapa stunder när ni läser varsin bok eller tidning och läser bredvid och intill varandra. En halvtimme om dagen för att det är så roligt. I boken, i paddan, i tidningen eller i vadsomhelst. Det gör att ni båda läser och samtidigt gör ni något tillsammans. Att läsa är en tur och retur biljett till ett sommaräventyr utanför tid och rum, där solen kan lysa ut.

Sommarens effekt på elevernas språkutveckling

Under de närmaste dagarna ringer det ut för sommarlov i Sveriges skolor. Eleverna, som under det gångna läsåret utvecklat sina förmågor och kunskaper, får ledigt i dryga två månader. En ledighet och vila som på många sätt är viktig för att ladda batterierna för kommande läsårs utmaningar. Men samtidigt också en ledighet som för många elever innebär en tillbakagång i kunskaper och utvecklade förmågor.

Många elever har under läsåret utvecklat sin läsförmåga, sin avkodning, sitt flyt och sin läsförståelse, tack vare möten med strategier för lärande, böcker och medier. Många kan nu identifiera sig som läsande individer, självklara medlemmar i läsarnas klubb, andra är inte så läsande individer. När sommarlovet inleds får ofta det formella lärandet ett abrupt slut och många elever börjar snart tappa i kunskaper och strategier. Detta är särskilt tydligt vad gäller elevers läsförmåga och allra helst hos de barn som kommer från hem med en svag läskultur och en mediefattig läsmiljö. Varje sommar sker ett stort sommarlästapp, på engelska benämnt summer reading loss, bland en stor grupp av våra elever. Studier visar att hela 45% av våra lågstadieelever tappar i avkodningsfärdighet och det är de redan svaga eleverna som tappar mest- de elever som inte har råd att tappa den under läsåret förvärvade kompetensen.

Både i skolor, på bibliotek och bland vårdnadshavare finns en medvetenhet om elevers behov att upprätthålla sin läsning och sin läsförmåga även under ledigheten och många är de läsfrämjande och läsmotiverande insatser som planeras och genomförs. I nuläget är de vanligaste insatserna som används av skolor, bibliotek och föräldrar för att undvika lästappet t ex sommarskola, sommarläsprogram och läsning av i hemmet befintliga böcker. Dessa tre insatser är mycket viktiga men tyvärr begränsade för många av de elever som behöver dem mest.

Tips för att hålla igång läsningen under sommarlovet:

Läs om sådant som intresserar ditt barn; till exempel läsning om sport, djur eller spel. Förutom böcker så fungerar det med läsning av tidningar kopplade till ditt barns intresse. Dessa finns ofta tillgängliga för hemlån på bibliotek. Även serietidningar är bra för att hålla läskonditionen igång!

Läs i vardagen! Läs recept, textremsorna på tv:n, instruktionsböcker för nya prylar, baksidan av mjölkpaketet, dagstidningen, broschyrer, vägskyltar eller artiklar om utflykter som ni ska göra kan alla bli tillämpade lästillfällen.

Läs tillsammans med ditt barn. Skapa en rutin att läsa för eller med ditt barn varje dag. Turas om att läsa och prata om boken och innehållet tillsammans. Ställ frågor och diskutera! Vad tror du kommer hända härnäst? Varför hände det som hände? Vad hade du gjort om du vore huvudpersonen? Förstår ditt barn alla ord ni har läst? Om inte, diskutera och slå upp och lär er något nytt varje dag!

Var en läsande förebild. Hur ofta ser ditt barn dig läsa? Var en läsande familj och gör det till en vana att berätta om och diskutera böcker och annat ni läst tillsammans.

Skicka en läshälsning till din lärare ifrån den här sidan för varje bok du och ditt barn har läst tillsammans eller som ditt barn har läst själv. För varje recension läraren får ökar chansen att er klass vinner presentkort på böcker till hösten!

Genom läsning kan du och ditt barn upptäcka nya världar, leva tusen liv och resa genom tid och rum! På biblioteket kan ni låna böcker helt gratis och personalen är bra på att tipsa om böcker! Det finns även appar med e-böcker och vissa erbjuder möjligheten att gratis ladda ner ett antal böcker. Kika tex på Bibblix, där alla kan ladda ner appen och provläsa tre böcker utan lånekort: http://www.bibblix.se/ .


Framgångsfaktorer för att motverka elevers sommarlästapp kan vara:

Intensivträning av läsårets läs- och läsförståelsestrategier inför sommarlovet
Läsinsperation och boktips– inte bara från vuxen till barn. Än viktigare kan vara att ge eleverna strategier och motivation att inspireras av varandra och att dela med sig till varandra av boktips
Tillgång till böcker
Boktips adekvata för språknivå och ålder
Högläsning– av vuxna och barn
Vuxna som lyssnar på elevens läsning
Stöttade insatser via fritidshem eller andra sommaraktiviteter - läger, dagläger, idrott m.m

Mötesplatser för barn och ungdomar på bibliotek, kulturskolor osv.
Samverka skola, bibliotek och hem

Läs de längre blogginlägget från språkutvecklarna "Sommarens effekt på elevers språkutveckling"

Lycka till med läsningen i sommar!

Likes

Comments

Hegas bokförlag har släppt den nya lättlästa bokserien "Lilla Skräckbiblioteket" med gamla klassiska sagor i ny skrämmande tappning.

Första boken är "Askungen och vampyrprinsen".
Precis som i sagan bor Askungen hos sin styvmor och styvsystrarna. De är inte bara onda de är även väldigt renliga av sig.
I den här berättelsen har Askungen fått sitt namn av att hon gillar att gnida in sig i aska för att hon inte ska synas när hon är ute och smyger på äventyr om nätterna.

Så en dag kommer de ett brev om att de är bal på slottet, då prinsen är ute efter att möta sin drömprinsessa. Det är ju självklart att styvsystrarna ska gå, men mindre självklart att Askungen ska gå.

Men efter att Askungen fått hjälp att fixat fram en vacker klänning av sin förtrollade gudfar kan även Askungen gå på bal. Prinsen blir hänförd av Askungen.
Men prinsen är nu ingen vanlig prins och har mer än ett krav på sin blivande prinsessa: hon ska inte bara vara skön att titta på, hennes blod måste också smaka gott.

Även i Askungen och vampyrprinsen får de ett ett lyckligt slut på sätt och vis, något som man däremot inte kan påstå att de blir i den andra boken "Dödluvan och vargen". I den här berättelsen får vargen dessvärre tag på Rödluvan och numera spökar Rödluvan i skogen och lockar med sig oskyldiga små barn längre in i den djupa mörka skogen.

Dessa två första böcker i "Lilla Skräckbiblioteket" är fristående böcker som är läckert gjorda med färggranna illustrationer som lockar till läsning.
De är lagom lättlästa böcker som passar för 7-9 åringar då de innehåller enstaka svårare ord och med ett språk som ställer lite högre krav.

OBS VARNING: BÖR EJ LÄSAS VID LÄGGDAGS!

Nu ser jag med spänning fram emot vad de ska göra för ny tolkning av de klassisk sagorna.

"Prinsessan på den giftiga ärtan" kommer ut den 7/8-17

Böckerna finner ni b la på Hegas bokförlag
Och där finner ni läsnycklar till böckerna samt läsprov på båda böckerna.

"Dödluvan och Vargen" går även att lyssna på Storytale.

Böckerna får 🦋🦋🦋🦋

#lillaskräckbiblioteket
#askungenochvampyrprinsen
#dödluvanochvargen
#hegasforlag
#lättlästaböcker
#skrämmandeböcker
#6till9år
#gullislastips

Likes

Comments

Att komma tillbaka efter en längre tids frånvaro och till dagen innan skolavslutning möts man av travar av återlämnade böcker som ska återlämnas i systemet för att sedan få plats att i hyllorna är inte de lättaste. 


Men nu är de så gott som i ordning och alla böcker står där de ska stå.

Och mitt ordningsinne älskar att titta på alla bokserier som står i rätt ordning och färgordning.

Med största sannolikhet var detta min sista arbetsdag på denna skola efter mer en 20 år. Känns tungt. De bäst jag gjorde var att vara på biblioteket och då har jag gjort de mesta på denna skola. 
Blir b la så när det är lag om att det på att skolor ska finnas skolbibliotek
Men ingen lag på att de ska vara bemannat. 

Blir sorgligt att veta hur allt man byggt upp med stor sannolikhet kommer falare.

De ska bli spännande att se hur de kommer fungera till nästa termin och forts när ingen vet hur man lämnar tillbaka böcker i systemet, hur man ser vart de ska stå, när endast en handfull personer ur skolpersonalen vet hur man lånar ut böcker i systemet. 
Ingen utan jag och den andra heltid sjukskriven bibliotekarien vet hur man sätter in nyinköpta böcker i datasystemet.

Men jag kommer fortsätta  Instagram konto och denna blogg, men under ett annat namn. Då jag älskat att läsa böcker, nya som gamla och älskar att recensera dessa böcker som jag får ta del av från förlag och författare. 
Böckerna som jag får ta del av kommer forfarande att få ta del av detta skolbibliotek eller andra skolbibliotek.

Likes

Comments


Svante är en shetlandsponny med mycket gott självförtroende. Enligt honom själv är han inte bara den snyggaste hästen i stallet utan också den smartaste.

Svante är riktigt gammal för att vara häst(men säg inte de högt till han)

Han tycker att han gjort sitt i livet och vill bara ta de lugn och äta morötter. 

Men en dag kommer de några mindre barn till stallet och ägaren Greta har lovat att de ska få rida. Han har inget emot barn, men idag är han extra trött och ärligt talat så gillar han inte att anstränga sig i onödan. Nu måste han lyckas smitta undan denna ridtur, vilken tur att han har han sin ovanligt smarta hjärna.

Hur de går för ni läsa i den nya bokserien för yngre läsare skriven av populära Pia Hagmar. Boken är skriven i jag format utifrån Svante, här berättar han hur de är att vara shetlandsponny, i vanliga fall hade vi människor nog förstått vad alla hästar sa om vi människor bara lyssnade bättre, enligt Svante. 

Boken är rolig och är skriven med lätt och luftig text och har ibland svartvita bilder. 

De är en perfekt ny häst bokserie som är något svårare en Pias andra häst serie "Saga och Moses" då dessa är skrivna med versaler, men lättare en böckerna om "Sigge" av Lin Hallberg.

Boken får  

Nu ser vi fram emot att läsa kommande bok  Svante stallets hjälte. [caption width="279" id="attachment_310" align="aligncenter"]
Utkommer 17.08.28[/caption]
​[wpvideo k8k6QX52]​

Likes

Comments

När jag var ung så älskade jag att läsa deckarserien 5 på äventyr.
Så när jag började att läsa bokserien "Kusinerna Karlsson" skrivna av Katarina Mazetti, tyckte jag verkligen att de påminner om min ungdoms favorit serie, fast i modern tappning. 

Ungdomarna i Fem-böckerna har alltid lov, de är två pojkar och två flickor och de var också kusiner och så är det hunden Timmy som säger voff och dunkar med svansen i golvet på var och varannan sida. Här är hunden utbytt mot en katt som kallas Kattrackan, och som också uttrycker sina åsikter på var och varannan sida (meeiiooooo, mrraaaauuu). Annars är det samma förutsättningar. Könsrollerna är förstås uppdaterade - här är det en av killarna som står för all matlagning, och driftigheten/modigheten alt. ängsligheten/osäkerheten är jämt fördelad mellan pojkar och flickor.[caption width="624" id="attachment_289" align="aligncenter"]
Det här är ett mer eller mindre klassiskt sommarlovsäventyr. Sol, bad, ösregn, frukost i det gröna, serietidningar, roddbåt, öppet fönster i natten, sovmorgnar...och så lite lagom mystik och spänning. [/caption]
Storyn är att systrarna Julia, 12, och Humlan, 9 (heter egentligen Daniella) måste bo hos sin knasiga moster Frida över sommarlovet eftersom deras föräldrar ska till Indien på forskningsresa. Frida kan man inte bo hos, vet Julia, för hon gör konst av plåt och snören som ingen ser vad det föreställer, hon lagar aldrig mat utan man får leva på ostbågar och vatten, hon har ingen dator och hon är helt enkelt konstig på alla sätt och vis. Dessutom ska deras två andra kusiner komma dit. George är blyg och det enda Julia vet om honom är att han kan vifta på öronen. Alex bor i Frankrike och är nog bara 7 år så det är inget bevänt med honom precis. Eländiga sommarlov!

Men så blir det ju inte. George har nu slutat vifta med öronen och börjat prata i stället och är väldigt trevlig och lika gammal som Julia. Alex är också 12 år (det var Julias mamma som inte hade koll) och älskar att laga mat och experimentera i köket. Det låter väldigt ungt, men båda hans föräldrar är kockar så han har nog fått ganska mycket övning i köket. Nu får han rocka loss helt själv vid spisen för moster Frida är helt ointresserad av matlagning. Miljön är väldigt somrig: Fridas egen ö, och huset utan TV, dator eller indraget vatten. Ungdomarna stånkar men finner sig fort och trivs dessutom i varandras sällskap så nu blir det Sommarlovsliv enligt alla konstens regler.
Men så skulle det ju vara lite mysterium också. Det knakar i skogen som av vilda djur - men det finns det inga på ön enligt Frida. Det försvinner mat från huset. Mystiska skepnader och rökslingor anas i skogen. Och barnen Spanar efter Ledtrådar och Löser Fallet.
Det mysiga sommarlovslivet piggas upp av ett lagom läskigt äventyr, alltmedan vi får lära känna kusinerna och deras moster.
Jag skulle säga att serien är blandning mellan mysterier och lite humor!


En bladvändare för bokslukare i mellanstadieåldern! Men passar även som högläsningsbok från 7 år.De handlar alltså om de fyra kusinerna Julia, 12 år, gillar böcker och älskar internet, osäker på sig själv, tycker att hon är alldeles för lång, Försöker hålla reda på sin lillasyster (går inte...), Daniella, 9 år, Julias lillasyster, kallas humlan för att hon är liten och tjock och surrar hela tiden, älskar allt som är gott att äta och sin kusin Alex, Alex, 12 år, bor i Frankrike, vill bli tevekock, älskar att laga mat, modig, bra på att rida, blir rasande emellanåt, George, 11 år, har långt hår, är lite blyg, kan vifta på öronen men vill inte, älskar att teckna, blir bäst vän med Julia. För att inte glömma  Kattrackan som alltid måste ha en åsikt.
​[wpvideo l25pPp4p]​
I bokserien ingår böckerna:

* Kusinerna Karlsson 1: Spöken och spioner

* Kusinerna Karlsson 2: Vildingar och vombater

* Kusinerna Karlsson 3: Vikingar och vampyrer 

* Kusinerna Karlsson 4: Monster och mörker 

* Kusinerna Karlsson 5: Skräckbåten och Svarta damen 

* Kusinerna Karlsson 6: Pappor och pirater 

* Kusinerna Karlsson 7: Skurkar och skatter 

* Kusinerna Karlsson 8: Fällor och förfalskare (under 2017)

Likes

Comments