Header

Denna såsen är gudomligt god. Den har en perfekt balans mellan sötma, rökighet och styrka. Den är dessutom sockerfri- tillskillnad från alla de du hittar i butiken... Gör en stor burk så håller den ca 1 vecka i kylen och passar till allt från kyckling, fisk och kött till att marinera grönsaker i.

Du behöver

2,5 dl krossade tomater

1 klyfta vitlök

0,5 dl äppelcidervinäger

1 dl vatten

1 msk tamari

1 msk ingefärspulver

1 msk paprikapulver

1 msk dijonsenap

3 msk stevia/ honung

1 hackad chipotle i sås/ 1 msk chipotlepasta /chili efter smak


Gör såhär

Stek vitlöken i lite kokosolja tillsammans med ingefäran, chilin och paprikapulver

Tillsätt sedan resterande ingredienser och låt koka ihop i ca 15 min. DONE

Likes

Comments

Här kommer ett gästinlägg av en av mina största inspirationskällor, nämligen Sophie som driver bloggen Ekofilosophie ! Enjoy!

Hej på er!

Sophie heter jag och jag har fått äran att skriva ett gästinlägg här på bloggen. Kul! Jag följer Idas Instagram-konto och inspireras dagligen av hennes färgglada bilder på hälsosam mat, spännande superfoods och träningsinspiration.

Precis som Ida äter jag en kost fri från gluten och raffinerat socker och med lågt kolhydratinnehåll. Maten är oftast mejerifri och alltid lagad av näringsrika och hälsosamma råvaror.

När jag la om min kost kallade jag min kost för LCHF. Nu, fem år senare, tycker jag nog att min kosthållning är en blandning av LCHF, paleo, clean eating och raw food. Ren, tillsatsfri mat med mycket råa grönsaker, proteiner och nyttiga fetter som smör, ghee, kokosolja och olivolja. Efter att ha testat lite olika varianter, mer eller mindre strikta när det gäller kolhydratsmängden, så har jag nu hittat en perfekt blandning och nivå som passar mig fint!

Anledningen till att jag valt att äta den mat jag gör är att jag är helt övertygad om att det är den bästa maten jag kan ge min kropp för att må bra och vara hälsosam. Jag har inte valt denna kosthållning för att gå ner i vikt eller för att bli av med några sjukdomar eller andra problem. Jag känner mig dock friskare och piggare än någonsin och har blivit av med småproblem som exem, hudirritationer, sötsug och ojämnt humör på grund av blodsockerfall.

Jag driver sedan lite drygt 2 år tillbaks en blogg som heter Ekofilosophie som har fokus på just lågkolhydratkost lagad på ett fräscht, påhittigt och färgglatt sätt med rena, ekologiska och tillsatsfria råvaror som grund.

Jag brinner för hälsosam mat och hälsa genom mat. Att ge min kropp bästa möjliga bränsle känns som en självklarhet. Jag vill vara mitt bästa jag och det blir jag genom att äta näringsrik, ren mat som ger mig bra med energi och mättnad som räcker länge. Mat som gör att jag orkar göra det jag vill och slipper en massa blodsockerfall och tillhörande gnäll. Jag vill också att maten jag äter skall kännas fräsch, se god ut och vara fylld av härliga smaker!

Förutom en massa recept så skriver jag också av och till om träning, ekologiska produkter och plastbantning på min blogg. Jag vill mata min kropp med bra grejer både utifrån och in! Jag använder bara ekologisk hud- och hårvård och jag har även samma tänk när det gäller till exempel städ- och tvättprodukter.

När det gäller träning så älskar jag yoga, långa promenader, en och annan joggingrunda, styrketräning och pilates. På sommaren ägnar jag mig också åt vindsurfing och segling. Perfekta aktiviteter när man bor nära havet!

På min blogg Ekofilosophie har jag samlat på mig runt 300 recept. Allt från förrätter, buffémat, varmrätter och efterrätter till frukostar, matiga sallader och goda tillbehör. Alla recepten är mina egna och jag hittar på nya hela tiden!

För att inspirera er till att kika in på min blogg och testa några av mina recept kommer här ett av mina favoritrecept: hönsfärsbiffar med tomatsås och zoodles! Kika gärna in på min blogg och kolla runt bland alla recept och passa gärna på att följa Ekofilosophie både på Facebook och Instagram.

RECEPT (3 portioner, 6 stora biffar)

Ingredienser:

Biffarna

* 500 g hönsfärs

* 1 ägg

* salt och svartpeppar

* 1 msk torkad persilja

* några klickar smör

Tomatsås

* 1 paket passerade tomater

* salt och svartpeppar

* 4 klyftor vitlök

* 1 tsk torkad persilja

* 1 msk torkad basilika

Tillbehör

* 3 små gula lökar

* 3 små röda lökar

* några stora klickar smör

Zoodles

* 1 stor zucchini

Så här gör du:

1. Ta en bunke och lägg i färsen. Tillsätt ägget och kryddorna. Gegga ihop. Ta en ugnsfast glasform, forma 6 stora biffar och lägg i formen. Lägg några små smörklickar lite här och där.

2. Ta en liten bunke, häll i de passerade tomaterna, tillsätt kryddorna och pressa i vitlöken. Blanda ihop och häll över biffarna.

3. Skala lökarna och lägg dem i formen tillsammans med biffarna.

4. Sätt in i ugnen i cirka 45 minuter tills biffarna är klara och lökarna lagom mjuka.

5. Gör dina zoodles med hjälp av en grönsakssvarv eller använd en potatisskalare för att få tunna strimlor.

Likes

Comments

Som ni kunde se i tidigare inlägg fick jag hem ett drömpaket från Herbalstore , bland annat innehållandes otroligt goda choklader, raw, veganska och paleo. Smakerna är gudomliga!

Mandelsmör 

Cashewsmör 
Hallon och kokos 

Cashew och kokos 

Kaffe och hampa 

Kokos och apelsin 

Nu kan du vinna samtliga av dessa smaker!

Gå in på min Instagram @guiltfree_living och följ instruktionerna under tävlingsbilden. För extra chans att vinna lämna en kommentar under denna bilden också med ditt Instagram namn!


Tävlingen pågår till och med söndag, men vill du vara säker på att få smaka dessa fantastiska godbitar finns de att köpa HÄR !

Likes

Comments

Plockade precis upp drömbeställningen från Herbalstore. Såg att de hade fått in lite nyheter- så vem är jag att missa dessa?!

Jag älskar att testa nya spännande produkter och när såg whipped raspberry cashewbutter- ja, då var jag såld. Så jag passade på att slänga med lita andra godsaker i samma korg, paleo wraps som jag vet är fantastiska att ha som bröd eller wraps, sockerfri drickchoklad med chili som lät otroligt god- tänk denna i dadelbollar?! Sen blev det kokossylt- en magiskt god sylt gjord på kokos, och det råkade även slinka ner en smak av varje av en raw choklad från almighty foods..

Chokladerna lät magiskt goda- cashew&kokos, cashewsmör, hallon&kokos, kaffe&hampa, kokos&apelsin och mandelsmör - jag kunde helt enkelt inte välja...

Cashewsmöret var precis så gott som det lät och innehåller cashewnötter, kokoskött, kokosnektar, torkade hallon och vanilj, och texturen är som mousse- TO DIE FOR

Kokossylten med havssalt var precis lika god som sist.


Inte konstigt att mina kläder börjar sitta tight efter mina utsvävningar........

Likes

Comments

Måndag. Bestämde mig för att slänga in en extra vilodag, även fast jag vilade i lördags och sällan vilar om jag inte är sjuk, men idag kände jag helt enkelt för att vila!

Idag drar jag även igång en mini-detox för att få magen i lite bättre balans, boosta kroppen med extra energi inför våren och ge kroppen tillfälle att kunna ta upp mer näring!

Jag äter varken socker eller spannmål och över lag ren och bra mat, så detoxen kommer främst bestå i att lägga till saker snarare än att ta bort saker

Saker jag kommer att dra ner på är

- mjölkprodukter, äter endast ost och kvarg men kommer att dra ner på dem och inte äta dem varje dag

- tillsatser, välja proteinpulver (som jag skrev om i förra inlägget) och bars med rent och bra innehåll, och även välja bort mat med massa tillsatser

Saker jag kommer att lägga till är

- ultra detox och ultra balans från Holistic som är ett detox-paket som hjälper till med att förse kroppen med örter och vitaminer som stöttar "utrensningen"

- spirulina och chlorella från Holistic, dessa finns i tablettform vilket gör det lätt att ta med och få i sig även på resande fot

- Ultralife från Helhetshälsa som är ett näringspulver baserat på risprotein som är kompletterat till en fullvärdig proteinkälla med massa vitaminer, mineralet och bra fettsyror och hjälper magen och tarmen att läka


- Mer örtteer, grönt te, kokosvatten, citronvatten - vätska vätska vätska!

- Äter redan massa gröna blad och grönsaker, men fortsätta med det och försöka välja mer ekologiskt

- vara extra noga med mina superfoods varje dag, som macapuver, camu camu och maqui som ger extra energi och boostar med massa vitaminer och mineraler!

Jag kommer även börja köra mer yoga och fokusera på min sömn och återhämtning. Detta för att skapa ett lugn i kroppen då jag behöver komma ner i varv och få bort stressen i mitt liv, och tyvärr kan även träning stressa kroppen i perioder när det händer mycket annat i livet och man inte får tillräckligt med återhämtning!

Har ni frågor eller något ni vill att jag skriver om angående min Lilla detox?

Likes

Comments

Även fast jag försöker äta så "naturligt" som möjligt har proteinpulver en naturlig del i min vardag. Jag tycker att det är en bra frukost i farten, något att pimpa kvällsmålet med och ett enkelt sätt att få i sig mer protein utan att äta mer kött.

Casein är helt uteslutet i min kost, men den anledningen är ett inlägg i sig. Jag väljer vassleprotein, och kvalitén och innehållet är mycket viktigt för mig. På samma sätt som jag väljer bra mat med omsorg väljer jag kosttillskott med omsorg.

Har du vänt och läst på innehållet på ditt proteinpulver någon gång? Till min glädje hittade jag detta ekologiska proteinpulver med stevia från Bättre hälsa, gjort på mjölk från gräsbranden kor, utan massa tillsatser. Helt, rent och Hälsosamt!

Fördelen med att välja ett ekologiskt protein är att du slipper
- GMO fritt
- inga spår av antibiotika som mycket animalier är fulla med nu för tiden


Jag passade även på att beställa ett par veganska, ekologiska, sockerfria proteinbars i smakerna kanelbulle, blåbär och kokos/cashew! SÅ H I M L A GODA! Äntligen ett par bars med god smak OCH bra innehåll!

Mitt dröm snacks- kanelbullebar, färsk kokos, apelsin och kokosgrädde med vanilprotein och honung


Hur tänker du kring dina tillskott? Reflekterar du över vad det faktiskt innehåller?

Likes

Comments

Jag har ett stort beroende för picklade saker! Inlagd rödlök, gurka, morötter, kål i alla dess former, you name it!

Nackdelen är att de du köper i butik innehåller mycket socker och ofta massa andra tillsatser. Men. Det är så enkelt att göra egna picklade inläggningar!

Till min födelsedagsmiddag har jag lagt in rödlök och rödkål med ingefära- hur enkelt som helst, och så gott!

Till lagen använde jag
0,5 dl ättika
0,5 dl äppelcidervinäger
1 dl stevia strö (kan bytas mot honung eller annan sötning, smaka av för rätt mängd)
3 dl vatten

Sen skivad du det du vill pickla, smaka av lagen så den har rätt syra för din smak, annars tillsätt mer sötning eller vatten. Sen täcker du bara grönsakerna, försluter i en tät burk och låt stå minst 8 timmar, gärna längre!

Likes

Comments

Vi matas ständigt med "no pain no gain" och alla som kryper ut ur gymmet efter en "Legday": Visst, att anstränga oss under träningen och pusha våra gränser är något som gör att vi ser resultat och utvecklas. MEN något som vi sällan får höra är vad hårda tröningspass gör med våra kroppar.


Hård fysisk ansträngning frisätter Kortisol. Kortisol är ett nedbrytande hormon som även är fettinlagrande.


Träning ger en akut ökning av kortisol, som sedan sänks efter ett tag och gör oss mer toleranta mot stress, under förutsättningen att vi är utvilade, inte har så stor stress i livet i övrigt och känner oss "till freds". Dock stressar vi ofta ossigenom hårda pass för att hinna vidare till nästa aktivitet (jobb, skola) där vi ständigt sätts under psykisk stress.


Denna spiral gör att vi aldrig låter kortisolnivåerna sjunka, utan vi pushar ständigt cortisonet uppåt. Så istället för att komma tillbaka starkare till nästa pass har vi kvar höga kortisolnivåer och vi låter inte kroppen att komma i balans igen. Kortisolet förhindrar att vi får de resultat av träningen som vi alltså kämpar för

Jag har därför gjort till rutin att VARVA NER. Varje dag. För att påminna mig om vikten av detta ligger denna otroligt vackra Yogamatta från Yogia på mitt golv, alltid utrullad och inbjuder mig till en skön shavassana eller några lugna stretchövningar för att komma tillbaka i ner i varv. Shavassana var det VÄRSTA jag visste under min yogaresa i indien, tills jag förstod vikten av denna position.


Jag har även som rutin att försöka ligga 30 min på min spikmatta varje kväll. Det är min tid, min egentid.


Summa summarum- mer är inte alltid bättre. Du kan faktiskt tjäna på att korta ner dina pass för att få lite tid att komma ner i varv och låta kortisolnivåerna sjunka.

Vill du läsa mer så tycker jag att dessa personer har skrivit riktigt bra om kortisolets påverkan på kroppen (och vill du ha hjälp med kosten för att sänka dina kortisolnivåer så hjälper jag dig gärna!)


Karl Hultén; http://karlhulten.se/sa-blir-du-fet-av-for-mycket-traning/

Anna Sparre; http://4health.se/motion-minskar-stress-eller-okar-stress

Likes

Comments

Idag är alla hjärtans dag, en dag som jag älskar då jag älskar att skämma bort och överraska mina nära och kära! Oavsett om man är singel eller i ett förhållande finns det alltid någon att visa lite extra kärlek, och inte minst dig själv

Min alla hjärtans dag meny går i kärlekens tecken, och ger min kropp extra kärlek

Förrätten blir halloumi (Hallu-get) gjord på get yoghurt från Dalsspira , med ångad grönkål, hembakt proeinbröd och pesto

Efterrätten blir en kladdig, raw, chokladbrownie med superfoods gjord av några av de underbara produkterna från den senaste Naturalboxen

Hallu-getpå ångad grönkål
Här har jag helt enkelt ångat grönkålsblad som jag sedan marinerat i lime och honung

Sen en skiva hembakt proteinbröd (du hittar recept längre bak)

Bred på ett lager pesto

Sen stek halloumi i lite olja och krydda med oregano och peppar

Avsluta med att pressa över lite mer lime

Vegansk, kladdig, brownie med superfoods
Det enda du behöver göra är att mixa

2 msk kokosmjöl
1 tak camu camu
2 tsk kakao nibs
2 msk rå kakao
2 msk carob
4 färska, saftiga dadlar
3 msk kokosolja
Lite vaniljpulver och havssalt

Hoppas att ni får en riktigt mysig dag!

Likes

Comments

Jag är aldrig sjuk, förkyld eller feber. Man kan tycka att jag har nog med min mage hehe...
På sin höjd får jag ont i halsen en dag, som går över i lite snuva den andra dagen och sen brukar det vara borta den tredje dagen, men jag brukar kunna träna på och "leva normalt" ändå.

Så, jag tänkte dela med mig av mina bästa tips för att slippa förkylningen innan den biter tag i dig!

Börja dagen med en grön drink
Mina innehåller pressad citron, molkosan, riven ingefära, spirulina, chlorella, camu camu och moringa

Ta dina tillskott!
Tillskotten jag använder kommer från helhetshälsa och de som stöttar immunförsvaret är
- D-vitamin (helhetshälsa har en vegansk för de som föredrar det)
- Zink
- järn (om du har brist)
- probiotika (goda bakterier som stöttar immunförsvaret i magen, där 70% av immunförsvaret sitter!)

Nässkölj
Yes! När jag har jobbat eller varit i skolan bland massa förkylda människor sköljer jag alltid näsan med koksaltslösning på kvällen för att spola bort alla tänkbara baciller

Återhämtning
Kvällarna är min "stressa ner tid". Jag tänder ljus, äter gott och varvar ner
Jag tar även "stress balans" som är ett tillskott från Holistic som hjälper till att lugna kroppen och balansera hormonerna, för som alla vet så bryter stress ber kroppen, och när kroppen är försvagad är man mer mottaglig för bakterier och virus!

När det kommer till kosten
-
ät fermenterad mat som syrande morötter, surkål eller liknande, även detta stöttar de goda bakterierna i magen

- ös på med gurkmeja och ingefära på allt! Jag brukar mixa ingefära, gurkmeja och citronpeppar och använda som strössel på maten!

- KRYDDA. Vitlök, rosmarin, kanel, oregano osv osv. Kryddor gör så mycket mer än att bara ge god smak, de är anti-inflammatoriska och renande bland annat, så släpp grillkrydda och ös på med riktig smak!

- ta bort socker, gluten och "lätta mejeriprodukter"

- börja varje mål med en stor tallrik sallad!

Det finns så mycket man kan göra, men här är några av mina bästa tips! Vill du ha mer tips eller hjälp med att komma tillrätta med din kost- skriv så kan jag hjälpa dig med ett upplägg

Likes

Comments