Header

Idag åkte SVTs luciatåg på och lussekattsbakandet var igång! Ut kom dessa
- sockerfria
- glutenfria
- mjölkfria
- med masa protein

Jag gillar att experimentera fram hälsosamma varianter på gamla klassiker. Jul för mig behöver inte innebära överflöd av socker, godis, bakverk och saker som många ”ångrar” att de satt i sig- eller rättare sagt, ätit mer än de egentligen vill, av.

Det finns en uppsjö av sockerfria och glutenfria alternativ på pepparkakor, rödbetssallad, knäck, kola, ischoklad och all annan julmat som smakar minst lika bra- dessa väljer jag hellre! Därmed inte sagt att jag ”håller igen”- men jag gillar att äta MYCKET av BRA MAT som jag vet gör min kropp gott!

Hur tänker du kring detta?

Så till dessa!
För en plåt behöver du
1 pkt kikärtor (ca 200g)
2 ägg
1 dl mandelmjöl

2 msk kokosmjöl 

0,5 dl äggviteprotein
2 msk pofiber
1 msk fiberhusk
0,5 dl kokosolja
0,5g saffran
1 tsk bikarbonat
Lite salt
1 msk äppelcidervinäger
0,5 dl stevia
10 steviadroppar vanilj


Mullbär, 1 äggula

Mixa kikärtor, ägg och kokosolja. Tillsätt alla ingredienser och låt svälla i ca 10 min. Forma sedan lussekatter. Det kan vara lite klurigt men det är lättare om du ör lite fuktig om händerna!
Peta sen i mullbär, pensla med äggula och baka på 175 grader i ca 10 min!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Ayurveda är något som intresserar mig otroligt mycket då den bygger på läkande kost utifrån din kroppstyp och dina problem. När jag fann Sattwa som har en rad olika ört och kryddblandningar som är anpassade efter din kroppstyp var jag tvungen att testa!

Jag gjorde ett test på deras hemsida och sen fick jag förslag på vilka produkter som skulle passa mig.
Jag har känslig hud och en uppblåst mage så en kobo av lugnande örter för att dämpa mina röda utslag som är extra påtagliga under vintern samt en balanserande blandning för min mage blev lösningen

Dessa örter dricker jag på morgonen och kvällen, så värmande och gör under för matsmältningen- speciellt såhär i julbordstider....


Läs nedan för att se vilken typ du är! Men inom ayurveda menar man att man kan vara en kombo av flera.. Vilken stämmer bäst in på dig? :D

HÄR kan du testa vilken typ som du är - det är även ett grymt verktyg för att förstå din kropp bättre, varför du reagerar på viss mat och hur du ska äta för att skapa bästa förutsättningarna för din kropp!

Pitta

Pitta dosha (kroppstyp) är ansvarig för matsmältningen och ämnesomsättningen. Pitta kan sägas bestå av elementet eld samt lite vatten. Det innebär att Pittas främsta egenskap är värme.

Exempel på karaktäristiska egenskaper för Pitta kroppstyp

 • Medium kroppsbyggnad
 • Företagsam, gillar utmaningar
 • Skarpt intellekt
 • Stark hunger och matsmältning
 • Tendens till irritation och ilska, speciellt under stress
 • Ljus, känslig hy, blont eller rött hår
 • Ogillar alltför varmt väder
 • God talare, karismatisk

Pitta-personer är ofta intensiva och t o m frenetiska i sin läggning. Det är den inneboende värmen i Pitta-doshan, som ger dess brinnande energi och intensitet.

De är ofta mycket bestämda, vet vad de vill, och kan vara mycket viljestarka, envisa och dominerande. Ofta är de tidsmedvetna och ogillar att slösa bort sin tid. Pitta-personer har bestämda åsikter om det mesta och gillar att argumentera. De är ofta utpräglade ordningsmänniskor med sinne för organisation och ledarskap. De är ofta målmedvetna och effektiva i sitt handlande. S k ”arbetsnarkomaner” har ofta Pitta-konstitution.

En person med balanserad Pitta-konstitution har en varm personlighet. Känslig, omtänksam med utstrålning.

Pitta i obalans innebär ett överskott på värme vilket ger ett ”hett” humör och ”heta” symtom. Personer med Pitta-obalans kan vara lite burdusa och upplevas kritiska. De kan lätt få hudproblem och har ofta anlag för inflammationer. Svidande eller brännande sensationer i magen, halsen, ögonen, på huden etc är tecken på Pitta-obalans. Omättlig hunger och törst är också typiska för Pitta-obalanser.

Vanliga orsaker till Pitta-obalans

 • Pressande förhållanden och reaktion med förträngd ilska, frustration och förbittring.
 • För stora krav ställda på sig själv och andra. Man driver sig själv och omgivningen för hårt.
 • För starkt kryddad mat.
 • För mycket sol och värme.

Vata

Vata dosha (kroppstyp) är ansvarig för alla rörelser i kropp och sinne, t ex muskelrörelser, nervimpulser och tankeprocessen. Vata kan sägas bestå av de två elementen rymd och luft, vilket gör Vata mycket rörlig och lättpåverkad.

Exempel på karaktäristiska egenskaper för Vata kroppstyp

 • Smal, slank kroppsbyggnad – går ej lätt upp i vikt
 • Oregelbunden hunger och matsmältning
 • Ytlig sömn med tendens till sömnbrist
 • Entusiastisk och energisk till sin läggning
 • Lär sig nya saker snabbt, men glömmer också snabbt
 • Tendens till att oroa sig. Tendens till bristande självförtroende

Vata-personer är ofta föränderliga och oförutsägbara. Det gör att de lätt får oregelbundna vanor. De har en benägenhet att bli hyperaktiva och överentusiastiska. Vid obalans agerar de ofta impulsivt och planlöst. De kan känna sig spända, splittrade och nervösa och kan ha svårt att slappna av. De har ibland svårt att fatta beslut, eller att veta vad de vill.

Deras stora anpassningsförmåga ger dem flexibilitet och obundenhet, men det tenderar också att göra dem och deras liv lite kaotiskt utan gränser och rutiner. Vata-personer har lätt för att påbörja nya projekt etc, med stor entusiasm, men har i allmänhet svårt att avsluta dem.

Vata kontrollerar centrala nervsystemet; psykiska och psykosomatiska åkommor kan ofta härledas till Vata-obalans.

En person med balanserad Vata-konstitution är smittsamt entusiastisk, energisk, spontan, flexibel och snabb i tanke och handling.

Vata i obalans innebär ett överskott på Vata-egenskaperna i sinne och kropp. Detta kan uttrycka sig som rastlöshet, oro, koncentrationssvårigheter, sömnproblem, förstoppning, torr hud, gaser, högt blodtryck, värk (oftast i huvud, rygg och leder), muskelryckningar, menstruationsbesvär, undervikt, kronisk trötthet m m.

Vanliga orsaker till Vata-obalans

 • Överansträngning, pressande förhållanden, överstimulans
 • Missbruk av alkohol, tobak och droger
 • Plötsliga förändringar i livet
 • Oregelbundna vanor, sena kvällar, för lite sömn
 • För mycket sinnesintryck t ex från TV, video, dataspel etc

Kapha

Kapha-dosha (kroppstyp) är uppbyggd av vatten- och jordelementen, och ansvarar för de strukturella principerna i kropp och sinne. Kapha ger kroppen dess styrka och motståndskraft. Grundtonen hos Kapha-konstitutionen är avslappnad.

Exempel på karaktäristiska egenskaper för Kapha kroppstyp

 • Solid kraftig kroppsbyggnad, tendens till viktökning
 • Stark och uthållig, jämn energinivå, blir sällan sjuk
 • Lugn personlighet, blir sällan arg
 • Tar långsamt till sig ny information, men har gott minne
 • Långsam matsmältning, låg hungernivå

Personer med Kapha-konstitution är ofta välbyggda med kraftiga muskler och kraftig benstomme.

Kapha dosha är till sin natur långsam vilket gör personer med dominerande inslag av Kapha långsamma i sin aktivitet; de äter långsamt, talar långsamt, blir långsamt arga eller upprymda, vaknar långsamt på morgonen, smälter maten långsamt etc.

Kapha-personer är utpräglade vanemänniskor, som ibland kan ha svårt att acceptera förändringar.

Personer med kapha-dominans tar ofta tid på sig för att fatta beslut. Kaphas långsamhet kompenseras av hans/hennes naturliga fallenhet för metodik och struktur, vilket gör att energi aldrig spills på onödiga aktiviteter.

Obalans i Kapha-dosha (dvs för mycket Kapha) kan i begynnelsestadiet märkas som ökad tyngdkänsla i kropp och sinne. Vidare kan det leda till viktökning, allergiska problem, problem med slemhinnor, depressioner m m. Kapha är den stabilaste doshan, vilket gör den mest motståndskraftig mot obalanser (sjukdomar).

En person med balanserad Kapha-konstitution är lugn, sympatisk, kärleksfull och förlåtande. Han/hon skapar ett lugn omkring sig – lugnar ner en stressfull atmosfär genom sin blotta närvaro.

Vanliga orsaker till Kapha-obalans

 • Understimulans.
 • Alltför tung och fet mat, speciellt på kvällen.
 • Sover för mycket, speciellt på morgonen.

Likes

Comments

Glad andra advent! För att lysa upp tillvaron lite extra vill jag nu ge dig chansen att vinna 500kr att spendera fritt på min favoritbutik- Yogia !
Här kan du köpa de skönaste tightsen, de finaste yogamattorna, fina stålvattenflaskor och otroligt fina oljor, bland annat!
Ni har kanske sett mina tights? De är de bästa jag har haft och är troligt sköna, Hett tips!


Det är även en ypperlig sida att handla dina julklappar på! Jag har köpt mina där, men vad jag har köpt kan jag inte avslöja med risk för att förstöra spänningen på julafton haha!

Båda dessa tights och vattenflaska kommer från Yogia och du hittar dem HÄR !

För att vinna då?

Då vill jag att du följer @guiltfree_living på instagram och deltar under tävlingsbilden där
Sedan vill jag att du skriver HÄR på bloggen vad du vill köpa för ditt presentkort
Tävlingen pågår til och med fredag, Glad 2a advent!

Likes

Comments

I veckan tog jag min bästa vän under armen och gick på julbord för att sätta lite guldkant på vardagen och komma i lite julstämning. Då jag äter mestadels vegetariskt nu för tiden så bestämde vi oss för att testa The green room på Liseberg- Helt vegansk restaurang!

Buffen var precis lagom stor och framför varje rätt stod det om den innehöll socker, gluten, soja, citrus eller någon annan allergen- STORT PLUS!

Buffen var en blanding av varm och kall mat och till min glädje var det inte mycket "köttsubstitut" så som soja-skinka, soja-ost osv, utan det enda "substitutet" var soja köttbullar och korv. De rätter som krävde mjölk var baserade på havregrädde eller ex vinägrett.

På Julbordet fanns bland annat

- Rökt brysselkål
- Citronmarinerade morötter
- ugnsbakad blomkål (dock med gluten.. Onödigt)
- Kålrabbi i en senapsvinegrett
- hummus
-rödbetsröra med apelsin
- "jansons" (dock med gluten den med.. )
- Griljerade morötter och kålrot
- Sojaköttbullar och korv
- Rödbetssallad
- Rödkål i olika former
- rostad potatis
.

Mitt betyg
Maten; Mycket nöjd! Det finns något för alla, oavsett om man vill ha köttbullar och mer traditionell mat, men även fräscha grönsaker och sånt som man blir skönt mätt av. Allt (nästan) var gott och min enda kritik är att de hade kunnat göra vissa rätter utan gluten. Helt klart bästa vegansk buffén i göteborg! Som substitut till vanligt julbord? Njaaa. Men helt klart ett julbord i min smak! 4/5

Priset: 210 kr! Helt otroligt bra pris!! SÅ prisvärt. Enda nackdelen är att entre på 100kr tillkommer om man inte har årskort... 5/5

Stämning: Känslan är lite skolmatsal, lite kalt och lite stelt. Pinnstolar, enkla träbord, bänkar och kall atmosfär. Dock är julmusiken på och ljustet är mysigt, så de kommer undan då maten och priset är desto bättre. 2/5

Mättnad: Vill du bli proppmätt- ja då finns det möjligheter till det. Vill du bli skönt mätt på bra, hälsosam mat, ja då finns det möjlighet till det med! 5/5

Likes

Comments

Är du i full gång med julbaket? Jag med! Men för mig behöver det inte innebära massa socker - jag har helt tappat smaken för socker och jag tycker liksom inte längre att det är gott- rätt häftigt hur smaklökarna kan ändras.
Därmed inte sagt att jag inte gillar sötsaker- men jag gillar en annan typ av sötma, typ dadlar, honung, frukt, sötningsmedel (ohyess...) osv!


Så dessa bollar - de är helt gudomligt goda och helt perfekta att ha i kylen, helt fria från vitt socket och kan även göras veganska. PROPPADE med protein, bra fibrer och vitaminer och mineraler. Ja tack!

Jag valde dock att ha i lite vassleprotein, men du kan utesluta det och istället tillsätta ett veganskt protein eller använda mandelmjöl istället!

Du behöver

10 färska dadlar
1,5 dl kikärtor
1 dl kanelbullewhey (HÄR IFRÅN )
0,5 dl kokosolja (Jag använder DENNA från vitaprana då den enligt mig är prisvärd och till kampanjpris)
kanel, kardemumma, ingefära och nejlika efter smak
1 msk maca pulver

Mixa, smaka, krydda ev mer, rulla och njut!

Likes

Comments

Innehåller ad-links

Såhär i vintertider känns det som att ALLA är förkylda, går runt och snorar, hostar och sprider sina baciller. Jag lyckas dock ofta hålla mig frisk och jag har ett par knep, förutom bra mat och sömn!

- Nässkölj! På kvällen brukar jag skölja näsan med koksaltlösning, det känns som att det "spolar ut" alla baciller som man samlat på sig under dagen och är perfekt för dig om du som jag inte vill använda nässpray

- Echniea- Det enda naturläkemedlet som är bevisat att bita på förkylningen, ta direkt när du känner symptom och förhoppningsvis slipper du förkylningen. Finns HÄR (kan jang innehåller echinea och andra örter som är bra för imunförsvaret)

- Zinktillskott! zink har virusdödande egenskaper, bygger upp kropp och immunförsvar och är ett mineral många har brist på! SÅ när jag känner lite kli i halsen eller som att något virus är på väg dubblar jag dosen och det brukar faktiskt funka!- Jag använder DETTA, då Helheltshälsa har bästa kvalitet, är otroligt rena och de flesta produkter är veganka och producerade i sverige! finns HÄR

NU kan du alltså vinna en burk ZINK från Helheltshälsa! Denna gången deltar du genom min instagram @guiltfree_living ! annars Hittar du den HÄR

!

Likes

Comments

Jag ÄLSKAR risgrynsgröt och härom dagen köpte jag en korv, utan socker men med massa mjölk, något som varken är veganskt eller bra för min mage eller kropp, men läget var akut!

När jag seden fnulade lite tänkte jag först koka min egen men på kokosmjölk, men sen slog det mig att svart ris borde funka minst lika bra. Och tro mig, det gjorde det. GODASTE GRÖTEN NÅGONSIN!!!!

Till denna stora sats (ja gör en stor på en gång, den kommer att gå åt...)

3 dl svart ris
15 dl vatten
4 dl kokosmjölk/grädde
1/3 tsk salt
10 droppar kokosstevia
1 tsk kanel

Gör såhär
1 koka upp ris, vatten och salt och låt koka under lock i ca 40 min

2 låt sedan koka utan lock i ca 40 min och tillsätt kokosmjölk, kanel och stevia

3 låt puttra till en tjock, krämig gröt och njut!

OBS!
Rör runt emellanåt, speciellt mot slutet, det fastnar lätt i botten
Är beroendeframkallande.....

Likes

Comments

Nu lottar jag ut FEM Frill- glasscheckar så du får möjlighet att förgylla årets mörkaste månad!

Glassarna är veganska, helt sockerfria och utan tillsatser.

Chokladsmaken innehåller
Vatten, dadlar, kakaopulver (9 %), kostfiber, sojalecitin (GMO-fri), kakao, kanel, och fläderblom

Refreshing green innehåller
Vatten, grönsaker (14 %), (spenat, selleri, avokado, basilika), dadlar, äppeljuice, ananas, mango, kostfibrer, makadamianöt, sojalecitin (GMO-fri), citron, och mynta).

Bursting berries innehåller
Bär (26.5%), (björnbär, hallon, blåbär, jordgubbar), vatten, ananas, banan, dadlar, kostfiber, sojalecitin (GMO-fri), Boysenbär

Alltså, GRYMMA ingredienser som gör att du kan äta glass till frulle!

För att vinna?
Delta via min instagram - guiltfree_living
För extra chans att vinna; länka ditt bästa jul-recept här samt skriv vad du heter på instagram!

Tävlingen pågår tom söndag, 1a advent!

Likes

Comments

Glöm alla dyra ”proteinnutellor” med skumma ingredienser, detta är drömmen. Ett proteinspread med pepparkakssmak, superenkelt att göra och DÖGOTT!

Jag brer ett TJOCKT lager på bovetekakor och toppar med banan och mullbär- rena juldrömmen!

Du behöver
1 dl kokta kikärtor
1 dl kanelbulle whey från proteinbolaget
0,5 dl kokosolja
0,5 dl äggvita
Kanel, kardemumma, ingefära och nejlika

Mixa alla ingredienser och NJUT!

Likes

Comments

Jag har lagt upp det förr och jag gör det igen; för vem kan inte tänka sig att äta chokladkakesmet till frukost?

Dessutom beställde jag lite påfyllning från Bodystore av mina favoriter och bara idag har de upp till 50% kampanj på allt från vitaprana!

Gojibär (finns här )
- 8 st innehåller mer c vitamin än en hel apelsin, packade med antioxidanter och bra för tarmarna

Aprikossmör (hittas här )
- då jag undviker nötter för dess något inflammatoriska effekt och att de är svårsmälta, så är detta AMAZING. Packat med protein men samma underbara Lena smak som mandelsmör! Du måste testa!!

Chaga pulver (hittas här )
- ett av de bästa superfoods du kan investera i! en riktig antioxidantboost, förstärker chokladsmaken och sänker stressnivån i kroppen- bland annat!

Kokosolja (hittas här )
- boostar förbränningen, stöttar immunförsvaret, bakteriedödande osv osv. Vem älskar inte kokosolja?!

Och även ett lass pumpafrösmör och chlorella följde med, men fick inte plats i skålen😁

För denna goding så mixade jag helt enkelt bara
1 pkt kidneybönor (lite av vätskan med)
1 sked aprikoskärnesmör
1 sked kokosolja
1 dl rå kakao
1 tsk chaga pulver
Några droppar vanilj stevia
1 skopa veganskt vaniljprotein från sunwarrior
2 dl kokosmjölk

Sen toppade med banan och gojis- en riktigt SUPER BOWL!

Likes

Comments