Vi intervjuade Daniel Jonas som är en jude och även kanslichef för den judiska församlingen i Göteborg. Vi frågade honom framför allt hur det är och leva som jude, vilket var en svårare fråga en vad man kan tro i och med att han var född jude och levt som jude hela sitt liv. Vilket i sin tur ger ett väldigt litet utrymme för jämförelse. Vi fortsatte intervjun med att fråga hur de förutfattade meningarna om judarna påverkade hans liv. Han förklarade då att det självklart påverkar och speciellt för honom då han är en offentlig person. Han har bland annat blivit utsatt för hot av muslimer och därmed uppmärksammats i media. Han tycker att det påverkar t.ex när de ska arrangera evenemang eller liknande, då måste de alltid tänka på säkerheten. Det har nästan normaliserats att finns en ständig hotbild mot judarna, vilket förstås inte får bli en självklarhet.

Detta skapade många frågor hos oss, varför ska det just vara judarna som har varit förföljda i flera hundra år? Vi tror det är en kombination av flera olika anledningar. Många anser att det var judarna som dödade Jesus Kristus, Guds son enligt kristendomen. Vilket såklart ger upphov till mycket hat. Sedan i historien så har judarna generellt sätt haft en bättre ekonomisk situation då de ofta har varit välutbildade. De har alltid levt för sig själva då både är en religös och folk minoritet. I och med att man aldrig har vetat speciellt mycket om hur judarna lever ger detta också upphov till väldigt många myter baserat på avundsjuka. Sedan har vissa människor i historien byggt på dessa myter för att skapa lite av det hatet som finns idag.

Generellt sätt så kan Sverige tolkas som ett halv kristet sekulariserat samhälle och då var det självklart intressant att fråga honom hur han påverkas att vara en minoritet. Han tolkade det som att etniciteten och folket var viktigare en vad man tror på. Man kan vara jude och samtidigt ateist oavsett ifall man tror på judendomen eller inte, lite som hur ateister eller icke-troende firar jul även fast de inte är kristna. Han tyckte också att det var positivt med ett sekulärt samhälle, speciellt då staten håller skolan och religion separerat då det lämnar större rum att upptäckaren religion som passar en själv. Vi i gruppen håller med denna åsikt då en religös skolundervisning ofta kan vara vinklad och det kan ge upphov till att endast undervisa selektiva delar av undervisningen för att eventuellt kunna driva en privat agenda.

För att sammanfatta intervjun så var det egentligen svårt att jämföra religionen för Daniel då han inte kan jämföra med något annat. Men det var ändå minst sagt intressant att höra hans åsikter om vårt samhälle och judarnas historia.

Bilderna ovan är bilder på synagogan och kanslichefen som vi intervjuade.

Likes

Comments

Att hitta en ateist/humanist var svårare än vad vi trodde. Vi beslutade oss därför att istället försöka kontakta en person inom judendomen. Det gick bra och vi har idag (14/3-2017) bokat ett möte med Daniel Jonas nu på torsdag (16/3-2017). Han är kanslichef i judiska församlingen i Göteborg. Vi har även börjat arbeta med keynotepresentationen utifrån intervjun med Cathrine.

Likes

Comments

Intervju med Ali - En Shia muslim

Likes

Comments


Denna veckan intervjuade vi shia muslimen Ali. Mest intressant var det att få en inblick i hans kvinnosyn, då nyanlända muslimer ofta förknippas i negativa sammanhang hos främlingsfientliga partier som sexister. Detta visade sig förstås inte stämma till ingens förvåning. Vi tror att många förknippar speciellt shiamuslimer som strikt religösa och traditionella människor som gärna följer gamla traditioner. Detta stämde inte heller då Ali ansåg att religion var en privatsak och att instället för att fokusera på VEM man tror på är det viktigare att fokusera på VAD man tror på, vilket i Alis fall var att vara en god människa. Vilket alla vi kan instämma att han är. Ali trodde att många förknippar just Islam med mycket terror och negativitet då det sker många terror dåd och krig i islams namn. Han fortsatte med att säga att detta inte stämmer utan att det är få människor som skriker högt vi håller alla med att han har en poäng, och faktumet blir inte bättre då det "stora ISIS dådet" blir täckt av media i 9/10 fall för inkomster. Ali lade också till att inget av detta står i Koranen, men då många får koranen berättad för sig lämnar det mycket rum för missuppfattningar och egna vridna perspektiv som sedan förs vidare osv. osv. Vi tror också att islam ofta kan förknippas som en stridande religion, men tittar man på historien ser man att kristendomen har sått för mer våld och dödsfall men detta glöms oftast bort då det inte har skett i så stor utsträckning i modern tid.

Likes

Comments

Idag har Cathrine (Prästen) bekräftat mötet på torsdag. Då kommer vi alltså att utöfra intervjun på henne. Det har hänt både bra och dåliga saker. Först och främst har vi fått våran första like. Däremot hände också något väldigt jobbigt och upprörande. Vi hade precis redigerat färdigt våran film med intervjun på Ali och Shahi, det fanns inte tillräckligt med utrymme på ipaden för att spara och lägga upp filmen på bloggen. Då försökte vi att radera originalintervjun men det ledde till att själva filmen från iMovie också försvann. Så nu sitter vi här utan film och håller på att göra om intervjun med Ali. Lite segt? Ja, men nu har vi iallafall lärt oss en läxa.

Likes

Comments

Vecka 1: Vi har lagt upp den generella tidsplanen för arbetet, delat in arbetsroller för varje gruppmedlem med samarbetet i åtanke samt valt vilka tre världsreligioner vi ska specialisera oss på. Vi har intervjuat Shahryar och Ali, två relativt nyanlända Shia muslimer från Syrien om deras tro och livsåskådning. Filmen är snart färdigt redigerad och ska läggas upp på bloggen den 7 mars. Nu har vi också kontaktat Cathrine Fernlöf, en präst på Särö kyrkas församling och bokat ett möte där hon ska berätta om sina tankebanor kring existensen från ett kristet perspektiv. Vi har bokat in ett möte torsdagen kl 11:00 den 9/3 men hon har inte än bekräftat mötet.

Vecka 2: Vi har kontaktat två humanistforum, humanisterna.se och atheistrepublic.com. Det ska bli mycket intressant att se hur deras värderingar varierar då humanisterna är en svensk församling och atheistrepublic är en amerikansk församling. Varför det ska bli intressant att se deras ideologiska skillnader är för att det är i två länder med så många olika kulturellaföreteelser. Speciellt när man jämför en ateist i ett religiöst samhälle med många religösa skolor samt en annan ateist i ett Sekulärt samhälle där vi har lag mot att lära ut kreationsteorin i skolan. Cathrine har fortfarande inte bekräftat mötet så vi har försökt att ringa henne utan framgång.

Likes

Comments