Hejsan hoppsan, falle-ralle-ra!....

Häck.....Varför ska det vara så svårt? Häck är bland det svåraste som finns tycker jag! Vad tycker du? Att välja. Att plantera. Att sköta. Det är så mycket man måste veta, där inte känsla fungerar.

Men man har ju ändå sin favorit! Min är Liguster! Fin färg, fina blad, tät, tjock, du kan styra den och på något sätt mysig! När jag sätter häck tar jag alltid denna!

Appropå ingenting, ett tips. Om du har flera häckar i samma trädgård så är det snyggast med samma sort!

Hur som helst, min favorit är Liguster. På bilderna ser ni en två år gamal Liguster. På bilden är den ljusare än den brukar men jag gillar den som mest när den är mörkgrön. Liguster växer långsamt! Man man måste minst 4 gånger om året klippa den om man vill ha den på ett visst sätt. Inte speciellt svårt!

Rösta gärna i omröstningen nedanför texten, skulle du vilja ha en Liguster i trädgården?

....När julen kommer ska varenda unge vara glá! Ha nu en mysig första advent och så hörs vi snart!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hör kommer en fiffig lösning för dig som inte gillar eller inte har tid att rensa ogräs!

Alla vet att ibland måste man gå ut i trädgården och rensa ogräs. Men det finns faktiskt hjälp. Den resar tyvärr inte orgäset åt dig men ser till att det inte finns.

Det blir inga svarta hål mellan växterna utan det blir grönt.

En såkallad marktäckare! Så hilma bra och effektivt! Inget ogräs att plocka bort, ingen jord att kratta! Allt sköter sig självt!

Det finns många sorters marktäckare men här är en. Täcker all mark som även gör att det inte ser så kalt ut, utan mer varmt och ombonat.

Jag personligen älskar den. Kanske inte bland blommorna men absolut under träd som står i rabatter! Kanske en trollhassel eller något sånt så ser det ut som en del av växten!

Hoppas ni fick lite ny energi för att fixa i trädgården, kanske ett nytt tips, kanske inte. Men jag önskar er ett stort lycka till och hoppas att ni har en fortsatt trevlig vecka.

Glöm inte att le, för då får du alla andra att le. Så att de kanske gör likadant när du behöver ett leende i vardagen eller när något inte går som du tänkt dig. Ta det lungt, allt behöver inte hända just nu!

Likes

Comments

Att bygga en rabatt kräver mer baktanke än vad man tror....

Ett vanligt sätt att göra en rabatt är att köpa blommor och buskar man tycke är fina sedan sätter man ner de i jorden och så är det klart. Men jag tycker att det är mycket mer än så! Därför är här tre tips för att din trädgård ska bli trädgården alla grannar vill ha!

Tips 1: VARIERANDE HÖJDER

Plantera växter med olika höjder tillsammans. Tänk det hela som en triangel och sätt växterna i varsitt hörn, då blir det även ett jämt mellan rum. Tänk på att triangeln behöver inte vara liksidig utan det blir snyggt med några liksidiga, några rätvinkliga o.s.v. Du kan självklart även plantera i furkanter eller femkanter om du vill det, men jag tycker att en triangel räcker gott och väl och är en superbra början. Börja med en buske, ett litet träd eller en hög blomma. Det finns många olika sorters träd och buskar, men jag personligen tycker att busken eller trädet inte ska vara för brett, för då tar de upp för mycket plats. Sedan sätter man en fin blomma eller en annan vöxt med lite mellan höjd och tillslut något lågt som kanske en liten marktäckare eller små låga blommor. Detta gör att trädgården ser mer levande ut och fångar interesse. Desutom som en lote bonus tittar alla på de olika kombinerande växterna istället för ogräset under man inte alltid hinner ta bort, som de hade sätt om alla växter hade varit i samma höjd.

Tips 2: MATCHANDE FÄRGER

Andra tipset är att i dina små trianglar eller andra former se till att det olika färgerna på växterna matchar. Jag tycker inte att hela rabatten behöver matcha, men absolut de små trianglarna. Jag tycker även att det kan vara snyggt att matcha en hel rabatt men det kan ibland bli för mycket och det kan pckså vara väldigt svårt. Om vi säger att du har en stor rosa blomma som ett hörn i triandeln, detta är då den högsta faktoren. Sedan väljer du en grön växt som mellan storlek t.ex en daggkåpa. Det finns många olika gröna färger och det är lite efter egen smak men jag tycker att det kan vara snyggt att matcha mörk- och ljusgrön. Självklart behöver det inte vara 3 olika storlekar i din triangel utan du kan även ha t.ex två små och en stor eller en mellan och två stora. Nästa och sista växten skulle jag ha en vit liten blomma. Då hat man tre färger, rosa, grönt och vit som matchar och det är det jag menar att man inte ska blanda t.ex lila, rött och gul. Självklart att det går och alla får göra precis som de vill men jag hade aldrig blandat de färgerna.


Tips 3: STENAR

Mitt sista och kanske bästa tips är att ha stora och små stenar i trägården. Det förhöjer trägården otroligt mycket. Och självklart finns det andra bonusar med stenar som att du har mindre ogräs att rensa. Plus att du har något att sitta på när du rensar det andra orgäset.


Detta var hur man kan lyfta en rabatt med tre enkla knep. Men jag rekommenderar er alla att alltid tänka igenom hur ni vill ha rabatten inann ni planterar, annars blir det bara att gräva upp igen!

Ha en fortsatt bra helg!

Likes

Comments

Då var det måndag igen, men här har jag något uppiggande, kanske en idé om vad du ska göra i veckan.

Färg är något som ofta saknas i höstträdgården då allt ska klippas ner för att växa till våren. Därför har jag såkallade kärleksörter. De skiftar lite i färg, vissa är ljusrosa, andra mörkrosa o.s.v.

Jag tycket att det kan vara trevligt att använda trägården så mycket som möjligt året runt.

Jag vill inte ha det där men att på våren är allt ljusgrönt, på sommaren blommar, på hösten ör det brunt och på vintern är allt kallt och lever under jord. Jag vill att det händer något hela tiden.

Därför planterar jag blommor som klarar höst kylan så att det finns något finnt i trägården varje dag.

Då är kärleksört ett tips, de har lite höstigfärg men det lyser ändå upp. Kärleksört är ett av många exempel och om du vill ha fler skulle jag åka till blommster affären och få lite inspiation eller gå runt och titta vad de planterat i t.ex parker. För de som bestämmer vad som ska planteras vet verkligen vad som ser bra ut.

Jag tycker personligen att blomman passar till gröna växter som framhäver blommans färg.

Ha nu en bra vecka och njut av höstvädret!

Likes

Comments

Hallå!

Hoppas alla har det bra, det är ju fredag och helg!

Idag är det den 20 oktober vilket betyder att det snart är halloween!

Jag har aldrig riktigt varit för halloween och aldrig gjort en stor grej av det. Men halloween kan man fira på många olika sätt, jag ser det som bl.a. en mysig tradition.

Dessa pumporna har jag köpt på marknad men nästa år hade jag tänkt plantera egna av fröna från dessa. Jag vet inte om det kommer gå, men det är värt ett försök!

Pumporna överlever inte jättelänge inomhus, jag väljer ändå att ha dem inomhus för det är där man kan se och njuta av dem.

Här är en konstruktion man kan göra. Fyra pumpor i höstliga färger tillsammans med tre ljus. Två av dessa ljusen är gröna, jag valde det för att matcha lite mer och få ännu mer höstkänsla. Det finns tusentals grejer man kan göra tex i vaser och andra ljusstakar kan man addera kastanjer för att få in naturen och en liten personlig touch.

Ibland känner man sig helt tom på idéer, så jag hoppas att jag kommit med någon idé eller lite inspiration till era fixarhjärnor!

Jag önskar alla en trevlig och fantastisk helg!

Vi hörs!!

Likes

Comments

Ett av mina bästa tips är att under september oktober där någongång, sätta ner två små vitlöksklyftor som jag gjort här. Det är underbart att under sommarn då jag är ute mycket kunna plocka råvaror till middagen från min egen trädgård.

Det är så enkelt, bara trycker några vitlöksklyftor på olika ställen och så sköter det sig själv. Du behöver inte vattna eller någonting utan det är bara är gå och ta vitlök när du behöver!

Detta brukar jag även göra med potatis, purjolök o.s.v var inte rädda för att prova! Det värsta som kan hända är att du får köpa en vitlök istället!

Hoppas ni prövar jag rekommenderar det starkt!

Ha de gött!!

Likes

Comments