I fredags var det dags att lämna sin trygghet igen, vi åt frukost och packade ihop och tog bussen till Hamburg. Alla hade så mycket packning med sig (tänk er 30 pers som har packning för ett år med sig) så det fick knappt plats på en buss för kanske 50 pers. På tågstationen sa vi hejdå till varandra och tog alla olika tåg för att dela upp oss i hela Tyskland.

Helge, Hedda, jag och våra små väskor

Redan innan vi fem som skulle åka åt samma håll gick på tåget var det problem med tåget, det var inställt så vi fick åka ett ersättningståg där sittplatsreservationen inte funkade så vi fick klämma ihop oss i ett bås där det skulle vara tyst med våra stora resväskor över hela golvet. Ersättningståget skulle åka till Stuttgart där jag skulle byta för att ta ett annat tåg, men tåget åkte bara till Frankfurt som är ungefär två timmar från Stuttgart. Från Frankfurt fick jag och två andra utbytesstudenter ta ett tåg mot München. Det var så många som skulle med tåget så jag vet inte ens om de andra utbytesstudenterna kom med på tåget. Jag fick stå upp i två timmar för att det var så fullt och åkte sedan en station längre för att slippa att byta tåg en mer gång. Väl framme i Ulm där jag skulle byta tåg hade jag två minuters marginal då vårt tåg var tio minuter försenat, så jag fick springa in på tåget med mina stora resväskor (har träningsvärk efter att ha dragit dem idag). Med lite förseningar var jag nu på tåget till stationen där min värdfamilj väntade, trodde jag i alla fall. När det var ungefär tjugo minuter kvar på tåget stannade släcktes lamporna på tåget och de berättade i högtalarna att det låg träd på spåret efter stormen som precis hade slutat, så jag fick ringa min värdfamilj och de hämtade mig där istället. Vi tog bilen hem och åt middag vid 23-tiden, jag började packa upp lite och somnade på direkten

Idag har jag gjort mig lite hemmastadd, lagt in kläder i garderoben och packat upp. Jag gillar min värdfamilj jättemycket, de verkar supergulliga och gör så mycket saker för att jag ska känna mig hemma. Efter frukosten cyklade jag och min värdsyster Joana till centrum där vi mötte upp hennes kompisar och handlade lite småsaker med dem. Sen visade Joana mig runt i staden och vi cyklade hem igen. Här cyklar man väldigt mycket mer än i Sverige.

Ikväll ska jag och Joana träffa hennes kompisar på någon liten fest om jag har fattat det rätt. Det ska bli jättekul även om jag inte har ordförrådet för att prata som "vanligt".

Det finns en Basilica i min stad som vi var och kollade på, sjukt pampig och med en jättefin innergård.

Nu ska jag gå ut och vara med familjen så ni får ha det så bra

Kram!!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Nu är orienteringsveckan klar och jag är i min familj! Hade tänkt att skriva inlägget på tåget, men det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig med tåget om man säger så. Förklarar mer om tågresan i nästa inlägg.

När jag kom fram till Hamburg mötte jag upp några volontärer från Yfu (föreningen jag åker med) och vi gick tillsammans till resten av utbytesstudenterna. Nästan direkt när jag kom åkte vi med en buss och lämnade av hälften på ett läger och åkte vidare till vårt läger i Mölln en bra bit utanför Hamburg. Vi åt middag och upplevde vår första kulturskillnad när vi fick reda på att tyskarna bara äter ett varmt mål om dagen..


På lägret pratade vi om anpassning, kommunikation, politik, hur tyskar fungerar och gjorde en hel del roliga grejer. En dag gick vi tillexempel in till staden för ett ”Stadt Rally” där vi skulle ta reda på vad vi kunde få för ett äpple och ett ägg då det är ett tyskt ordspråk. Vi bytte till oss olika saker för ägget och äpplet. Det var jättekul och vi slutade upp med två fotbollar.


Hedda med en av fotbollarna vi bytte till oss.

Den trötthet jag upplevde på lägret var sjuk, jag hörde så många olika språk och pratade själv engelska i rummet vi sov, tyska på alla gemensamma pass och svenska blandat med norska med Hedda (då Hedda är från Norge) och Maria (som är SKAM-förstörd). Den sista dagen gick jag, Maria och Hedda tillsammans till Mölln igen, vi köpte dricka och mackor och satte oss i en park och pratade om allt mellan himmel och jord, det var så mysigt och det kändes så konstigt att lämna lägret i slutet, vi kom varandra så nära så fort och ska uppleva så lika saker men ändå helt olika liv.

Hedda och Maria <3

Mölln

Oj vad jag kommer att sakna er, mina favoriter!!

Likes

Comments

Nu sitter jag på planet, jag flyger till Wien och därefter flyger jag till Hamburg där jag ska vara på ett läger i 5 dagar tillsammans med andra utbytesstudenter i Tyskland, sen bär det av mot familjen!
Jag känner mig förvånansvärt lugn och är jättetaggad! Det jobbiga har det varit att säga hejdå till mina nära och kära, jag hade en brunch hemma för att kunna samla ihop alla mina kompisar för att kunna säga hejdå ordentligt. Blev även överraskad av min bästa kompis som inte bor i Stockholm, hon stod utanför min dörr när jag kom hem från mitt landställe och blev så glad över det. Jag tycker brunchen blev jättelyckad! Sen har det varit tuffare att säga hejdå till de allra närmaste. Var tvungen att göra scheman för att hinna när träningar, resor och jobb kom i mellan. Det blev väldigt mycket tårar och jättemycket fina presenter (TACK SÅ JÄTTEMYCKET ALLA). De sista dygnet spenderade jag med min familj och packade, jättemysigt. Att packa för ett år är en helt ny upplevelse och det är så mycket som ska med, som tur var blev jag uppgraderad till Business class av någon anledning(?) så jag fick ta med mig mer packning och kunde checka in den väskan jag hade tänkt ha som handbagage. Helt ärlig tror jag inte att jag själv har fattat riktigt vad jag har gett mig in på, men det ska nog bli bra!
Kram!

Likes

Comments

Hej och välkomma till min blogg! Jag heter Grete och är från Stockholm. Jag kommer att skriva om mitt utbytesår i Tyskland där jag kommer att bo i sydvästra Tyskland i min värdfamilj bestående av mina värdföräldrar min värdsyster som är ett år äldre än mig. Jag "ersätter" min värdbror som åker till USA en dag innan jag kommer. Det känns superbra och jag är jättetaggad!

Likes

Comments