Header

Jag vet inte ens vart vi ska börja men jag antar att den 17.08.16 kan vara en bra idé.

Klockan var runt 10.00 när jag kom till stallet. Jag skulle kolla till Kungen som vanligt efter skadan. Han hade blivit bättre så jag tänkte att en snabbkoll samt promenad räckte. Jag märkte på en gång när jag la in hö i hagen att något inte stämde. Kungen stod helt stilla och det är inte likt honom. Jag gick till honom och försökte få fram honom. Han haltade rejält. Vi var 3 personer för att få in honom i stallet. Han hoppade fram på 3 ben och vilken inte lägga någon tyngd alls på ena frambenet. Jag ringde veterinären på en gång och hon kom efter ca 40 min. Jag kunde se att Kungen hade knölar vid bogbladet som inte hade funnit där innan. Jag förstod på en gång att prognosen var dålig. Veterinären behövde inte vara där länge. En fraktur på bogbladet blev diagnosen.

Veterinären dömde ut Kungen då det inte fanns någon behandling på skadan. Jag ville bulta Kungen (hade läst att det var det bästa alternativet) jag ringde nödslakt och dom kunde vara i stallet på 1 1/2 timme. Veterinären gav Kungen smärtstillande och han var lugn och mumsade i sig hö. Jag var såklart ledsen men höll mig för det mesta från att tårarna bara skulle spruta ut. När nödslakten kom hade både min mamma och min syster kommit. Jag ville inte vara den som höll i grimmskaftet när Kungen rasade mot marken utan min syster ställde upp. Jag gav Kungen ett sista hej då och där brast det för mig. Jag gick iväg med min mamma för jag ville varken se heller höra när han rasade ihop.

Själva avlivningen gick bra. Mannen från nödslakt hade varit väldigt professionell och Kungen hade inte märk av något. Han hade somnat in utan stress och hade inte varit medveten om vad som hände. Följande dagar städade jag ur stallet där vi stod och livet flöt på som höggravid.

Kungen somnade in 17 augusti 2016 och Vincent föddes 30 augusti 2016. Måndagen efter Kungens bortgång fick jag åka in till BB Stockholm och blev inlagd för havandeskapsförgiftning. Jag åt blodtrycksmedicin den några veckor tillbaka men mitt bloctryck steg och medicinerna tog inte lika bra längre. Jag blev igångsatt på söndagen den 28/8 och Vincent föddes med kejsarsnitt efterosm jag fick HELLP under natten till den 30/8.

Idag när jag skriver det här är Vincent snart 1 år och jag är fortfarande hästlös. Jag kommer nog vara hästlös ett tag till då jag funderar på att studera om något/några år. Dessutom har jag nog med våran hund och vi planerar på att skaffa en till jycke, en till corgi såklart! Foxy fick börja valla förra året och vi gör små framsteg hela tiden. Husrenoveringen rullar på sakta med säkert och jag börjar jobba igen i januari. Livet rullar på helt enkelt. Planen är att börja blogg lite mer om vardagen men jag kommer inte lägga ut några bilder på Vincent. Jag vill inte lägga ut bilder på honom i socialamedier. Som tur är finns det så mycket mer att blogga om!

*Bild från när jag och Foxy klarade viltsårtprovet, hon får vara eftersökningshund numera!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Kungen har en förmåga att på något sätt få långvila under sommartiden. Börjar fundera på om det är enligt hans planer att stå sommartid och bara lata sig i hagen (skojar). Även i år är inte det ett undantag. Det tog inte lång tid från det förra inlägget jag skrev (som var ca 1 1/5 månaden sedan) så gjorde Kungen sig illa i sommarhagen. Han hittades halt och med diverse sårskador på kroppen bland annat ett på överarmen på vänster framben.

Kungen ställdes i sjukhage och såret läkte ihop på ca 3 veckor. Men vi ska inte komma undan enkelt. Hältan som fanns från början försvann men kom tillbaka när såret i princip var läkt. Jag som har haft kontakt med en veterinär ordinerade skrittpromenader för hand. Hans hälta har varit väldigt av och på och förra veckan såg han helt okej ut efter uppvärmning. Men idag så gick han inte alls bra och när jag skulle trava honom (alltså från marken) så gick han riktigt illa. Jag har idag bokat in ett klinikbesök nästa vecka för att ta reda på vad det egentligen är som spökar. Det kan vara den skadade muskeln eller så är det något helt annat. Vi får helt enkelt ta reda på det.

Jag själv har väl ungefär 40 dagar kvar till bf (beräknad förlossning) och vi renoverar på som två galningar. Förhoppningsvis är sovrummet klart helt nästa vecka, eller ja fönsterna ska bytas) och vi kan flytta ner dit. Nästan alla bebisens saker är inköpta och jag börjar tycka att magen är bra mycket i vägen. Ska bli så jäkla skönt att slippa den!

Så förutom en skadad häst så flyter livet på helt enkelt! 😉


​Kungen när såret fortfarande var oläkt. Idag ca 1 månad senare syns det inte ens. 

Likes

Comments

Halloj! Både jag och Kungen har gått på semester kan man säga. Dock är min betydligt längre än hans. Han fick vila hela förra veckan förutom i måndags. Jag jobbade min sista arbetsdag i torsdag och midsommarhelgen var full av skoj så han fick sin semestervecka den här sommaren. Han kommer ev få en till senare i juli/augusti.

Igår var vi iväg och köpte ny sadel. Ibland älskar jag min häst som passade bäst i den som var billigast. Otroligt skön var den också. En Albion Legend åkte vi hem med. Eftersom man provrider sadlarna så blev det som gårdagens ridpass. Kungen tycker dessutom att det är värdelöst att vara där då han blir lite stressad och spänd av situationen.

Idag var vi iväg på pay and ride och red vår bäst ritt någonsin. 60,83% fick vi och det är våran första ritt över 60%. Mer om det i ett annat inlägg. Måste få filmen skickad först ☺️

Likes

Comments

Idag blev det en uteritt innan jobbet. Började inte förräns 13.30 så passade på att rida direkt på morgonen. Det blev en kort och lugn runda för Kungen och mig, han var väldigt morgontrött. Jobbade honom lång och låg och kände av formen i galoppen. Idag sökte han sig även neråt i vänster galopp, det händer typ aldrig när vi rider ut.

Det hände inte så mycket mer än så. Den här veckan kommer bli lite lugnare så han får helt enkelt en återhämtningsvecka.

Imorrn blir det ett pass med lite mera krav.

Likes

Comments

Den här veckan kommer bli en specialvecka. Jag har nämligen sålt Kungens sadel och vi ska åka och pröva ut en ny om en vecka. Så från och med onsdag har jag ingen sadel och rida i längre. Det blir alltså jobb från marken för min del 😉

Måndag: Uteritt
Tisdag: Dressyr
Onsdag: Vila
Torsdag: Longering
Fredag: Promenad
Lördag: Löshoppning
Söndag: Promenad

Likes

Comments

Det här med nattbloggning verkar vara min filosofi. Men bättre sent än aldrig 😉

Dagens pass var ett standard pass efter en tävlingsdag. Ut och stretcha i skogen. Kungen jobbades mycket lång och låg och fick gå i alla gångarter. Idag var han supermjuk från första början och vänster var väldigt fin. Tänk att det ska ta flera veckor innan den sidan släpper. Helt sjukt hur en häst kan stelna till på bara några veckor.. Vänster galoppfattning sitter varje gång jag ger hjälpen. Sen jag skaffade Kubgen har han nästan tagit fel på uteritterna varje gång. Och idag bara sitter den som den ska. Helt oturligt vad mycket jobb kan göra. Varje träning på banan har inte vart förgäves.
Det blev alltså ett lugnt pass med en hel del skritt. Vi var ute i ca 1 timme.

Likes

Comments

​Idag har jag och Kungen varit och tävlat. I spöregn åkte vi mot Håbo och det var senast i augusti vi tävlade på riktigt sist. Men som jag sa till min sambo, jag rider hellre i spöregn än 30 grader och full sol. Resan gick som vanligt bra. Kungen sköter sig när det gäller att åka transport. Nu till själva tävlingen. 

Framridningen: 

Kungen var inte speciellt spänd på framridningen utan tog det mesta med ro trots att vi aldrig hade varit där tidigare. Joggade först fram honom som vanligt och jobbade med att få honom mjuk. Vänster sida krånglade inte speciellt mycket idag. Provade galoppen och den satt som en smäck. Han sökte sig till och med neråt emellanåt i vänster varv. Det har inte hänt på säkert ett halvår. Känslan var alltså på topp och jag red ca 40 min innan det var dags för min tur. 

Lätt B:2 

Inne på banan sprack den där fantastiska känslan. Kungen blev skiträdd för både bokstäver och staket. Hela långsidan vill han inte gå i närheten av. Lagom till startsignal lyckades jag få honom att motvilligt söka sig mot staketet. Jag hade en spänd häst hela tävlingsrundan. När Kungen blir så spänd så skumpar det en hel del. Hela min sits blev försämrad och jag jobbade mest på att få honom framåt. Galoppen var nere på botten. Han gjorde ett flertal avbrott vilket resulterade i att jag hamnade i obalans, han var i obalans och den redan fyrtaktiga galoppen blev ännu värre. Ritten kändes urusel på dem flesta planen. Jag vet ju att vi kan bättre. Eftersom fokusen blev att driva honom framåt så fallerade allt annat. Jag tyckte domaren bedömde rättvist och jag håller med om det som står i protokollet. 50,17% skrapade vi ihop och jag är nöjd att procenten inte blev sämre.  

Det jag och Kungen behöver jobba på nu är såklart att få till en bättre mellantrav och galopp. Jag måste lära mi att SITTA och han ska få jobba med att stoppa bakbenen under sig. Vi behöver mer rutin så att dressyrstaket och bokstäver inte blir något problem i fortsättningen. Vi har alltså båda en del att jobba på 😉 

Likes

Comments

Idag har det varit mycket på hästagendan. Mycket förberedelser så som att tvätta schabrak och min tävlingsoutfit. Allt i läder har blivit infettat och ser fräscht ut. Sista på "att-göra-listan" var att bada Kungen, han var inte helt böjd 😉

Det blev såklart ett ridpass också. En uteritt med fokus på mjukhet och lydnad. Som tidigare i veckan började ridpasset att han var stark. Det släppte dock fort och han blev superfin att rida. Skritten och traven var verkligen hur bra som helt och jag fick med hela hästen när jag ställde honom. Han fuskar annars gärna genom att lägga huvudet på sned när jag jobbar honom vänster ställd.
Galoppen var det av och på med. Han stressade upp sig helt i onödan och körde sitt egna race. Ibland så blev fattningarna super och han jobbade som i "uppförsbacke". Ibland blev det bara fläng. I slutet av ridpasset galopperade jag honom en längre sträcka så han fick galoppera av sig lite, han slappnade av mer då.

I allt som allt fick jag en bra känsla så vi får se hur han är och rida imorrn. Inatt sover han inne och får vila upp sig inför morgondagen. Kl 7 åker vi hemifrån.

Likes

Comments

I onsdags var vi iväg på pay and ride. Vi har varit på Uppsala Ponnyklubbs anläggning många gånger och vi gillar den skarpt. Dagens "tävling" hölls inomhus med framridning ute på deras dressyrbana. Vi var där i tid och kunde klä på oss i lugn och ro samt rida fram i den farten vi ville. Kungen är alltid en pärla att ha med sig på tävling. Han är lugn och sansad och är inga problem att åka själv med. Men den här dagen följde min kompis/kollega Hanna med och filmade och hjälpte till. Så skönt med lite "avlastning".

Framridningen:

Kungen var lugn och arbetsam på framridningen. Han var lite stel i vänster sida men efter lite tips från Hanna så släppte den sidan fint. Jobbade mest på volt så att han skulle bli ordentligt mjuk. Jobbade på galoppfattningarna och red några diagonaler i mellantrav. Det mesta satt bra och jag red inte igenom hela programmet då det var flera hästar inne på banan samt att känslan kändes bra.

Lätt B:2

Allt som allt kändes programmet bra. Några vägar blev dåliga (första volten samt dom långa galoppdiagonalerna) men i det stora var känslan bra. Innan startsignalen kändes Kungen spänd men så fort vi fick starta så blev han avslappnad igen. Galopperna tog han på direkten vid hjälpen så det kändes kanon. Vänster galopp är väldigt fyrtaktig just nu och det fick vi såklart en kommentar på men den var jag helt inne på. Den kommer jobbas stenhårt på. Han är superfin i arbetstraven. Mellantraven är väl sådär, det krävs lite jobb där.

Men summan av det hela så är jag supernöjd. Vi kom ihåg programmet och alla delar satt. Nu ska allt bara justeras och jobbas på detaljerna. Helt klart en nöjd och stolt ryttare!

Saker som ska jobbas på:

1. Vänster galopp, mycket "rump" arbete så bakbenen aktivieras mer och han blir mer tretaktig.

2. Mellantraven, komma djupare ner i sadeln och få längre steg

3. Bättre vägar.


Vi slutade iaf på 59,17% ☺️


Likes

Comments

Vad pissed man blir när inlägg man publicerar inte kommer upp på bloggen. Skrev ett ganska så långt inlägg i tisdags men det dök aldrig upp här och är borta från arkivet. Anyway.

Tisdagens uteritt skedde sent på kvällen. Jag hade först jobbat sedan varit bort på kvällen så ridturen började 21.30. Kungen var väldigt av och på. Han var sjukt ofokuserad och blev stark i traven. Så vi jobbade mycket på det lösgörande arbetet. I galoppen så blev det mycket skritt-galopp övergångar. Kungen börjar bli riktigt duktig på dom och vi kommer träna flitigt på det.Galoppen stärks något otroligt av övergångar. Det blev inte så mycket mer den uteritten.

Onsdags var det pay and ride (kommer i ett annat inlägg)

Igår fick Kungen vila. Tanken var en uteritten men det var verkligen hällregn så jag skippade det. Det blir alltså två vilodagar den här veckan vilket ändå känns helt ok. Jag tycker inte man får något vettigt gjort när det är så pass dåligt väder. Jag har inget emot att rida i regn men nu var det outhärdligt.

​Kungen i onsdags 

Likes

Comments