Header

Hej och välkommen till vår hemmafixarguide!

Vi kommer ge mycket hållbara tips i ditt dagliga liv om hur man kan spara på miljön med listiga knep. Dessa tips kommer bota ditt kylskåp från kylskåpssjukan.


Återvinn mat

Istället för att kasta den där öppnade burken med krossade tomater, återanvänd det! Gör en pizza till fredagsmyset istället för att beställa hem. Lägg på lite av den där skinkan som blev över. Ta lite av frukten som finns hemma eller salladen från gårdagens mat och gör en smarrig efterätt med frukt, grönsaker och en klick glass. Gör också matlådor till rester.


Återanvänd kartonger från affären

I Sverige använder vi 1.3 miljoner plastpåsar varje år. I Amerika används inte så ofta plastpåsar förutom i småköp, men de har en mycket större population. När du är och handlar i en affär, fråga någon personal om du kan få en oanvänd kartong istället för att varje gång köpa nya plastpåsar. Kartonger håller längre och är mycket mer miljövänliga. De går inte så lätt sönder och kan användas för olika användningar. Så tacka nej till plastpåsar för miljön.


Börja använda LED-lampor

LED-lampor är det nya modet! De håller i över 20 år och behöver inte bytas ut, de förbrukar 85% mindre energi och ger ett klarare och vitare ljus. De är ekonomisk sparande, energisnåla och mycket bättre än vanliga och gamla lampor. Dessutom är det bättre för ögonen och du ser din omgiving i nya färger.


Leksaker

Istället för att köpa den där nya bilen till ditt barn, ta några gamla knappar och glasspinnar eller något annat litet trä och bygg en bil tillsammans mycket roligare och billigare! Samt bättre för miljön.


Börja med att spara tid

Om du är stressad eller vill spara tid kan du välja att koka upp vatten i vattenkokare istället för på spisen. Det går snabbare och mindre energi slösas jämfört med direkt i kastrullen där det tar mycket längre tid


Husdjur

Om ni har t.ex. kanin i innebur så kan ni städa den och ta bort kissfläckar med hjälp av vinäger istället för att ta massa medel vilket kan skada kaninen. Köp samt en bajslåda och sätt i hörnet för att använda så lite strö som möjligt då det kommer ifrån trä. Köp begagnat på tex blocket. Återanvänd en liten gammal skål som matskål. Detta blir både ekonomiskt och återanvändbart.

Källor: IKEAKonsumentföreningen Stockholm

Tack för att du läste!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Varför ska vi äta vegetarisk mat?

Vegetarisk mat är hållbart för samhället och det är inte rimligt att äta hur mycket kött som helst. Om vi fortsätter att äta så mycket kött som vi gör idag kommer djuren inte hinna växa och de kommer bli utdöda eftersom vi idag äter för mycket kött.

Om köttet inte är ekologiskt eller från Sverige brukar det oftast komma från djur som har ätit antibiotica för att de ska växa snabbare. Det är inte bra att äta kött som är förgiftat med antibotica! På grund av att bönderna hinner inte föda upp bra kött importerar vi mycket kött och vi vet inte hur man behandlar kött i andra länder. De kanske behandlar sina kor mycket hemskare än vad vi gör och jag tycker att vi behandlar våra djur mycket dåligt. Vårt samhälle håller inte om vi dödar så många djur som vi gör, därför kan du antingen (helst) äta vegetariskt eller bara äta mindre och ekologiskt kött. Istället för kött kan du äta något som kallas quorn.

Quorn består av en slags svampprotein och innehåller också äggvita, laktosfri mjölk och kan ibland också innehålla vete som innehåller fiber. Om man ska äta mindre kött brukar man också äta mer grönsaker vilket också är väldigt nyttigt.


Har vi rätt att döda oskyldiga djur?

NEJ!

Det har vi inte, vi har ju inte rätt att döda människor, hur kan vi då ha rätt att döda djur? Djuren kan ju inte vårat språk och därför har de svårare att berätta för oss var de har ont, men jag tror inte att djuren säger DÖDA MIG! Vi kan hjälpa djuren om de behöver hjälp, men när du sitter där med dina köttbullar, känns det bra att tänka på hur det här djuret har left i sitt liv?


Chicken nuggets!

Vet du hur man tillverkar chicken nuggets?

Först mosar man hela kycklingar till en sorts smet, den smeten är lite rosa och liknar rått kött och därför färgar man smeten och efter det behöver man smaksätta smeten med till exempel arom så att den smakar kyckling. Sen är det dags att fritera den i olika bitar!

Låter detta smaskigt att äta chicken nuggets som har massa tillsatser och kemikalier i sig?

Om du har riktigt svårt för att släppa chicken nuggets finns det olika recept. Jag har ett förslag på en sida som har många vegetariska recept: Köket


Allt detta är dåligt för miljön, för att det tar så mycket energi att tillverka något konstgjort!

Välj alltid ekologiska varor och inte det som är konstgjort.


Äter du kött?

Vi frågade alla i i klassen.

Vi är 30st i klassen och 3st i klassen är vegetarianer och 27st äter kött!

Jag frågade alla som äter kött, varför de ska fortsätta äta kött efter ha läst detta inlägg, men om de ska fortsätta äta kött hoppas jag att de bara äter ekologiskt kött och inte något kött som är konstgjort!


De jag frågade äter kött och deras argument var så här:

“Människan är en köttätare och är gjord för att äta små djur men inte stora djur. Så att äta nötkött flera gånger i veckan skulle inte vara möljligt på stenåldern men att äta kyckling, höna och andra små djur är möljligt.

Enligt mig så är det samma sak som att förbjuda alla lejon att äta antiloper som att alla behövde att äta vegetariskt.

Men att äta kött tre gånger om dan varje dag är inte hälsosamt. Konsumentverket rekommenderar ca 20% kött i veckan men svensken äter ca 40-50% kött i veckan. Jag äter själv kanske vegetariskt minst två gånger i veckan” /Anonym


“Vi människor släpper ut kemikalier som kan orsaka överväxt av djur” /Anonym


Några vegetariska och nyttiga saker som innehåller mycket protein är:

linser

Chiafrön

gröna ärtor

jordnötssmör

bönor

bovete

tofu (soja)

quinoa

kvarg

kikärtor

Quorn


När vi kollar på olika diagram är det ganska oroväckande hur mycket vi förstör för oss och vår planet. 90% av Sveriges befolkning väljer att äta slaktade och oskyldiga djur. Det finns inte tillräckligt många djur nära där vi bor och det betyder att vi antingen besprutar våra djur eller att vi importerar mer kött till Sverige och det är inte blir dyrare på grund av transport och jag ser det som om det är djur i andra länder som också blir besprutade och därför är det inte ekologiskt importera oekologiska djur. Och vi vet inte om butiken ljuger och säger att något är svenskt och att det är ekologiskt fast det är importerat och oekologiskt.


Källor: Wikipedia, Må bra, Svenska dagbladetDjurens rätt


Tack för att du läste!


Likes

Comments

Hur kan vi städa på ett hållbart sätt?

Alla hem behöver städas, såklart, men om vi ska ha kvar planeten så som den är, utan en massa döda fiskar i havet och döda växter på land, så måste vi göra det mer hållbart sätt. Först och främst är det i kök och badrum som man städar mest för att hålla en bra hygien och för att förhindra sjukdomar.

Svensken köper ca 40 000 - 50 000 ton rengöringsmedel och minst hälften används till överdosering och onödig användning och åker rakt ut i naturen. 20 000 - 25 000 ton åker rakt ut! Och vem tar konsekvenserna? Jo alla oskyldiga fiskar och havets alla växter och vad har dem gjort för att förtjäna det? Jo, det ska jag säga, INGET! Dessutom så tar vi upp kemikalierna i våra kroppar genom fisken vi äter, så vi förstör också för oss själva, till exempel så ska ju inte gravida och ammande kvinnor äta östersjö fisk för att det försämmrar imunförsvaret, både för kvinnan och barnet, det försämrar chansen att bli gravid också.

Det är främst i avloppsvattnet som de små kemiska monstrena kommer ut, eftersom reningsverken inte kan fånga upp allt.


Nästan alltid använder vi för starka rengörningsmedel än vad vår planet tål.

Vi gör det i tron att det inte blir rent annars. Rengörningsmedeln som vi använder innerhåller alldeles för mycket kemikalier och oftast så räcker det med bara såpa och vatten i stället. Du kanske måste gnugga lite istället för att bara torka av, men det räcker länge och väl. De medel som man bara sprejar och torkar av är oftast inte MILJÖVÄNLIGA utan fulla med onödigt starka kemikalier.Image result for såpa o vatten

Men om det inte går att få bort smutsen så ska du köpa miljövänligt. När du letar så leta efter bland annat: Image result for svanen märkning

Svanen-märkning

Svanen har funnits i 25 år som miljömärkning och ägs av det statliga bolaget Miljömärkning Sverige. De har olika, men lika hårda krav på olika produkter. De märker allt från batterier och rengöringsmedel till tjänster och byggnader. Läs mer härImage result for eu blomman


EU-Blomman

1992 beslutade EU att starta en gemensam miljömärking, den fick namnet EU-blomman. Det är samma bolag som ansvarar för Blomman och Svanen och de har nästan samma krav. Båda två är en Typ 1-märkning vilket betyder att det finns en oberoende utomstående organisation bakom, den Nordiska Miljömärkingsnämnden, som tar besluten i alla kriterierfrågor. Läs mer här


NaturskyddsföreningenBildresultat för naturskyddsföreningen

För över hundra år sedan startade ett gäng med vetenskapsmän en ideell förening och på senare tid har de vuxit sig till en förening på 224 000 medlemmar, en appplåd för det! Det började med att pilgrimsfalken höll på att bli utrotad men på senare tid har det blivit en miljömärkning av allt från mataffärer till transporter, tåg till vanliga bilar. Läs mer här


Det är några av dem som jag rekommenderar, men det finns många fler.

Okej, men hur ska man städa?

Jo, så här:

 • Ättika är nog den produkten som används till mycket. Bland annat städning tex att få bort smutsen från grytor, fönsterputs, avkalkning och luktborttagning.
 • Tuggummifläckar får du enklast bort genom att frysa klädesplagget skrapa sedan bara bort tuggummit.
 • I köket så hittar vi oftast alla bakterier så därför måste man städa ofta men utan kemikalierna! Det räcke för mesta dels att bara torka av de rostfria ytorna med en blöt microfiberduk den lännar inga vatten ränder och det inte blir rent med bara vatten, ta lite såpa.
 • När du ska rengöra spisen så kan du sätta på spisen på låg värme för att fläckarna ska bli uppluckrade. Dock så är det inte så bra med tanke på att det går åt energi så ur miljö synpunkt är det inte särskilt bra.
 • När trasorna är smutsiga så kan du koka dem i 60℃.
 • Kalk-, mögel- och rostfläckar är enklast att ta bort med citronsyra och lite diskmedel, extra enkla när de är nya.
 • Ta bort stearin fläckar genom att lägga papper på båda sidor om tyget och sedan stryka på fläckarna, då när stearinte smälter så suger pappret upp stearinet och inget finns kvar.

Källor: Framtidsstigen, Miljöaktuellt

Tack för att du läste!

Likes

Comments

Stoppa djurmisshandeln

(The following is the most important you’ll ever read…) Det jag skriver om är otroligt viktigt för den hållbara utvecklingen. Om du tänker efter, är det inte alls hållbart att först ge djur en massor av mat en längre tid för att sedan döda dem och göra dem till mat. Om alla åt maten som vi ger djuren skulle många fler kunna mättas.

På många slakterier och gårdar mår djuren jättedåligt. Innan slakten föds djuren upp i trånga bås och ges dålig mat. Många djur får aldrig se solen förrän de ska slaktas. Och då är det bara den korta biten till slaktbilen. På äggfarmar är det likadant- med maskiner som samlar in äggen och hönorna som sitter i trånga burar hela livet. Vissa bedövar inte djuren ordentligt innan slakt. Vilket orsakar stort lidande. 2013 blev en vd för ett slakteri åtalad för att inte ha korrekt bedövat två hästar innan de slaktats.

Om djur ska leva för att slaktas och bli mat till oss så ska de må bra innan dess. De ska få bra mat och få gå fritt i så stora hagar som möjligt.

Utanför byn där jag bor finns en hed. (Ett stort fält). Där är det en flera kilometer stor hage där korna får ströva fritt och beta.

Grisar på slaktgårdar

Grisarna klassas som slaktsvin när de är tre månader gamla. De stängs in i boxar på 9 meter där 10 grisar av samma vikt samsas. De får leva i dessa boxar i 3 månader innan de skickas till slakt. Då väger de över 100 kg. Man har bland annat avlat fram grisar för extremt snabb tillväxt. Något som ger djuren smärta i ben och leder. I slaksvinstallet är det trångt, bullrigt smutsigt. Och luften är dålig så grisarna får problem med luftvägsinflammationer på grund av ammoniak och damm. Grisar, som är mycket renliga djur och som, om de får välja, håller sin toalettplats långt ifrån mat och sovplatser, tvingas leva i sin egen avföring. Hemskt.

Så här kan det se ut på en gård där slaktgrisar föds upp.alt

Mjölk och Slaktkor

I Sverige finns omkring 1,4 miljoner nötdjur. Och 900 000 av dem är slaktdjur. Precis som grisar, står korna trångt på kallt stengolv. De utsätts för konstgjord befruktning för att producera mjölk och deras kalvar tas ifrån dem direkt, eller någon dag efter födseln. Hanar som föds skickas till slaktindustrin. Många kor står bundna inomhus nästan hela året och kan inte vända sig eller klia sig. Bara stå stilla eller lägga sig på det smutsiga stengolvet. Man avlar fram kor som ska växa snabbt och som ska producera mer mjölk. Detta gör korna sjuka. Bland annat kalvningsförlamning och juverinflammation.

Kyckling och Äggproduktion

Det ser egentligen likadant ut överallt. Hönsen sitter i trånga burar med maskiner som samlar in ägg. I burarna kan hönsen inte vända sig eller sträcka ut sina vingar. De får specialfoder och blir framavlade för att värpa fler ägg. I stort sett samma sak som för grisar och kor. Det finns även minkfarmar där man tar fram päls… Men det är så hemskt att jag inte ens vill söka och läsa om det…

Hur kan jag bidra till förbättring?

Genom att handla ekologiskt bidrar du till att djuren får mer tid ute i den friska luften och att de får bättre foder. Ekologiska matvaror brukar kosta lite mer men ur en ekologiskt synvinkel så är det mycket mer hållbart att äta ekologiskt. Om du inte har en ekonomisk kris så bör du ALLTID leta efter ekologiskt, KRAV-märkt eller något annat ekologiskt märke. Fair-trade märkt betyder att arbetarna får en rättvis deal. De får bra med lön, rätt till semester och blir utsatta för mindre kemikalier. Genom att handla ekologiskt bidrar du till hållbar utveckling. Produkter med detta märke ska du alltid ta om du kan hitta det.

Källor: NewsnerDjurens rättVeganIller iFokus

Tack för att du läste!

Likes

Comments

Global uppvärmning

I den här texten skriver vi om hur global uppvärming påverkar vår planet och vad som orsakar det.


Global uppvärmning uppstår när glaciärer smälter upp i nord och ner i syd på vår planet.

Glaciärerna smälter när der blir för varmt och nu ska vi berätta om saker som orsakar högre temperatur, ökning av atmosfärens yta och vad man kan göra för att minska det så mycket som möjligt.

De vanligaste orsakerna är växthusgaser, ett ämne som finns naturligt i världen/atmosfären. Det som orsakar växthusgaserna är förmågan att ta in den värme som jorden ger till atmosfären kring jordklotet. Ifall mängden ökar av växthusgaser i atmosfären, ökar också temperaturen i atmosfären som påverkar på temperaturen och klimatet nere vid jordytan.

Atmosfären innehåller flera olika gasformiga ämnen. Växthusgaserna skiljer sig genom att ha större förmåga att ta upp och behålla värme, framför allt den värme som strålar ut från jorden. Utan dem och deras stora förmåga att absorbera värme skulle atmosfären och jorden vara mycket kallare.

Fast växthusgaser är inte den enda orsaken till att det uppsår global uppvärmning. Gasutsläpp från bilar, bussar och alla andra olika transportmaskiner som använder sig av bensin, diesel eller något liknande medel.

Det är dåligt för att gaserna flyger också upp till atmosfären ökar också temperaturen i atmosfären som påverkar på temperaturen och klimatet nere vid jordytan som jag sa.


Fast nu är det saker vi kan göra så att den sortens gaser släpps ut mindre eller inte alls.

 • Det är alltid bäst att gå cykla och resa på ett sätt som inte använder sig av någon slags maskin. FORDON!
 • Fast om det behövs att transportera sig på ett snabbare sätt så är det bäst att ta tåget för att det drivs på elektricitet och det får plats från 100 till 1000 pers på ett tåg. det är ett jätteekonomiskt, ekologiskt och ganska socialt sätt att transportera sig på (fast det kan bli störigt ifall gamla tanter ska börja prata med dig :).
 • Det tredje bästa sättet att transportera sig på är bussen för det är ganska ekonomiskt (ca: 20kr). Ganska ekologiskt för bussarna använder sig av ett ekologiskt transportmedel och det får plats med cirka 80 pers i bussen. Fast som jag sa (det kan bli störigt att gamla tanter pratar med en). Det innebär att det kanske inte är det mest sociala sättet att transportera sig på.
 • Det fjärde bästa sättet är bil för det får bara plats med 5 pers i en bil och det släpps ut för mycket gaser för så få människor, det innebär att det inte är ett ekologiskt sätt. Inte speciellt ekonomiskt heller eftersom man måste köpa bilen och själva bilen kostar ganska mycket. Fast det kan vara ett ganska socialt sätt ifall människor gillar att bara åka med familjen, kompisar osv.

Sen ska alla alltid tänka på att varorna alla köper transporteras för så nära som möjligt för att då släpps det ut mindre avgaser.


Hållbar utveckling

Det bästa transportsättet för miljön är genom tåget. Kanske inte för ekonomin, men för ekologin. Om vi då fortsätter att jobba på att förhindra global uppvärmning, kanske vi inom en snar framtid har tåg gjorda av återvinning. Elbussar, elflygplan, allt av elektricitet! Inget gjort utav någon kärnkraft utan solpaneler. Personligt tycker vi att om världens människa skulle ha varit snällare mot naturen skulle jorden varit en mycket bättre plats. Det har gjorts en undersökning om hur mycket vi slösar på vår planet och det visade sig att vi lever som om vi hade ett och ett halvt jordklot. Global uppvärmning är en av de största orsakerna till att vi förstör vår planet. Ifall du som läser det här lyssnar på det vi säger så kommer du bidra till att göra världen en bättre plats.

Källor: Tellus science, Wikipedia, Google, Nrdc, Spårvagnssällskapet

Tack för att du läste!

Likes

Comments

Hur du kan leva på ett mer hållbart sätt hemma

Som titeln säger så handlar punkterna i texten om vilka saker du kan göra för att leva på ett mer hållbart sätt hemma. Vilket sedan bidrar till hållbar utveckling genom ett ekonomiskt och ekologiskt levnadssätt.


 • Du kan äta mindre kött, du kan köpa och äta mer vegetariskt och även prova att ha en vegetarisk vecka.

 • Sluta köpa mat som har flugits till Sverige från andra länder.

 • Inte ta för mycket mat, om du tar lite mat först och sen tar lite mer om du vill ha, så är det mycket bättre än om du tar för mycket i början och slänger det du inte orkar äta.

 • Om det blir över mat, så kan du lägga ner det i plast lådor och äta det som lunch på jobbet, eller som mat nästa dag också.

 • Du kan byta till LED lampor..

 • När du åker för att handla så kan du ta med dina egna påsar.

 • Du kan spara vatten genom att t.ex. inte duscha för länge, fylla diskmaskinen helt innan du sätter på den eller att bara spola när det behövs.

 • Du kan spara el genom att inte ha på alla lampor hela tiden eller att ha ugnen på eftervärme när du lagar mat.

 • Vissa personer har solceller på taket som samlar in solenergi och omvandlar den till elektricitet. De kan även lagra el till dagar utan sol. Genom att göra detta slipper du elräkningar vilket hjälper dig ur ett ekonomiskt perspektiv. Det är även bra för miljön.

 • Vissa personer har egna pumpar eller vattenkällor på sin tomt. Det gör att de kan pumpa upp eget vatten och slipper räkningar. Men för att göra detta behöver man en sjö, flod eller annan vattenkälla i närheten och så klart en maskin som renar vattnet.

 • Du kan odla egna grönsaker eller ha egna höns.

 • Det finns till och med folk som omvandlar bajs till energi…                    (No comments…)

 • Hälsa är viktigt att tänka på. Du bör undvika att äta mat med för mycket socker, salt eller fett. (Ät inte på McDonalds!)

 • Försök att tänka på kostcirkeln och tallriksmodellen för att äta så hälsosamt som möjligt.

Källor: Personen hade inga källor​

Tack för att du läste!

Likes

Comments

Hållbar mat

Vad är hållbar mat?

Hållbar mat är att du ska äta ekologiskt och hälsosamt, inte att slösa mat (spara rester), att äta efter säsong alltså att äta maten när det är säsong för den maten som eller att äta mat som är krav eller fairtrade märkt.


Hur kan du bidra?

Du kan till exempel äta vegetariskt hela tiden, eller ha ett schema när du äter vegetariskt eller  en dag där du inte äter fisk eller kött, osv. Om du gör detta och har ett vegetariskt schema så bidrar du till en hållbar utveckling.  

7 av 10 personer (elever på skolan i klassen) skulle kunna tänka sig att ha  minst en vegetarisk dag i veckan


Mat

Du som en person borde inte ta mer mat än vad du kan äta så att maten inte slängs hela tiden, du kan också använda maten man inte åt nästa dag till lunch. Idag slängs ungefär ⅓ och det är väldigt mycket.

I vissa länder (t.e.x. Tyskland) finns ställen som du kan panta burkar och så kommer det ut hundmat till hemlösa hundar vilket är användbart i länder med många hemlösa hundar. Det är en smart utveckling som skett i samhället. I Sverige har vi internet affärer som matsmart.se och andra sidor där man kan köpa överskottsmat som bara håller på eller har gått ut. Bara för att maten har gått ut betyder det inte att du kommer bli sjuk.

Du ska helst äta vegetariskt för då äter du inte kött vilket är bra för miljön eftersom att du då inte använder lika många resurser (men det är en stor skillnad om man dödar djuret själv för att då behöver inte djuret lida och man behöver inte slösa pengar eller mat på att föda upp djuret plus att om du dödar djuret nära där du bor behöver inte djuret fraktas över hela världen)  Dessutom så mår du bättre om du inte äter lika mycket kött och fisk och så är det väldigt uppenbart att om du äter vegetariskt så är det nyttigt och hälsosamt, det finns nästan ingen chans att bli matförgiftad för det är i kött som det är bakterietillväxt.


Giftfri mat & ekologisk mat

Idag importerar vi massor/för mycket mat till Sverige för att kunna få vissa produkter som bananer, Ris, kött, mjölk, mejeriprodukter, kaffe, te och kakao för att det ska bli billigare och för att vi inte kan producera det i Sverige. För att alla produkter ska kunna klara resan, behöver vi bespruta dem. Om det är kött så ges ofta djuren antibiotika vilket kan göra at dem drabbas av multiresistanta bakterier. (Multiresistanta bakterier är bakterier som motstår eller är motståndskraftiga mot olika sorters antibiotika).

Personer som jobbar på bananodlingar kan få till exempel cancer av alla besprutningar. De besprutar bananerna måste vara frächa och utan insekter.


Sverige

Sverige har några av dem hårdaste reglerna om mat som produceras i Sverige.

En av dem strängaste reglerna är djurskydd. (Fungerar inte så bra.)

Men även att vi har dessa stränga regler så importerar vi fortfarande väldigt mycket mat från olika länder där det blir svårt att ta reda på hur dem har producerats t.ex. Kött, olika frukter/gönsaker som affärer köper in när det inte är säsong och det är dåligt för miljön.


Resonemang

Vi tycker att det är viktigt att ta hand om miljön och detta är ett väldigt bra sätt att göra det för det påverkar dig bara positivt och så är det inte svårt.


Källor: Vegetarian


Tack för att du läste!

Likes

Comments

Uber technologies

Istället för att du ringer en taxi och den måste komma till dig, så klickar du på en person som är nära dig. De kommer och hämtar dig och då åker två personer i samma bil. Inte bara en som det skulle vara om du tog en taxi. Vilket bidrar till en hållbar framtid genom att du inte släpper ut lika mycket gaser i atmosfären.

Även om man skulle kolla på hur mycket det kostar att åka uber kostar det mindre än att åka taxi i de flesta städer i usa.Image result for uber

Uber är inte bara ett sätt att åka rundor billigare. Uber är även ett sätt att tjäna pengar om t.ex. man kör en person 5 miles och 30 miles/h, så kommer det att kosta personen som åker 17.75$. Då går lite av pengarna till uber och så får föraren resten av pengarna. Detta är ett enkelt sätt att käna pengar och då kan fler personer köpa ekologiskt istället för icke-ekologiskt.

Uber fins i 188 städer i Nordamerika, 22 städer i Central- och Sydamerika, 66 städer i Europa, 11 städer i Melanöstern, 9 städer i Afrika, 69 städer i Asien och 12 städer i Australien och Nya Zeeland. Så det finns möjlighet för fler att åka uber så att mindre åker taxi och är mindre miljövidriga.

Om fler åker uber så kommer det bara ut hälften så mycket avgaser som om de personerna hade tagit en taxi, på grund av detta så kommer jorden att gå under lite långsammare och detta bidrar till en hållbar framtid.

Hållbar utveckling med uber är att det släpps ut mindre avgaser från bilar och att det kostar mindre och förarna tjänar pengar vilket betyder att fler har mer pengar vilket förhoppningsvis leder till att fler köper ekologisk mat och dricka.


Källor: Uber, Buisness insider


Tack för att du läste!

Likes

Comments

"Säsongsanpassad mat, vad är det?"

Det är en fråga man skulle kunna ställa. Förmodligen har du säkert hört ordet innan. Kanske kan du till och med lista ut dess betydelse. Men vad det verkligen är, och varför det är så viktigt, det får du veta nu!

Som du kanske vet, växer t.ex. olika frukter vid olika säsonger, och vid olika temperaturer. Eftersom det inte växer så mycket i Sverige under vintern, måste det mesta importeras. Begreppet att köpa säsongsanpassad mad är att köpa mat som odlas i vår närhet just nu, s.k. som är i säsong.

Om man tänker ur ett miljöperspektiv, är säsongsanpassad mat något mycket viktigt. Om man köper mat som inte är i säsong, då är det troligt att maten är importerad, ibland från andra sidan jordklotet! Tänk hur dåligt det är! Transporterna kommer att släppa ut väldigt mycket dåliga avgaser och det kommer behöva användas en hel del energi. Mycket av den energin kan användas till annat, som är bra mycket bättre än att vi ska äta mat som ej är i säsong.

Om man tänker ur ett ekonomiperspektiv, så är det mycket smart att köpa säsongsanpassad mat. Priset på matvaror styrt av två saker, utbud och efterfrågan. När det inte är en eftertraktad matvara brukar priset vara billigare, så folk ska bli mer intresserade. Om den däremot är eftertraktad höjs priset då man vet att folk vill ha det, och är villiga att betala mer. Om det finns mycket sänks priset eftersom det inte är en bristvara. Men om det inte finns så mycket höjs priset, eftersom folk är villiga att betala mer. Så när mna köper säsongsanpassad mat är utbudet oftast större, vilket gör det billigare.

Om man tänker ur ett hälsoperspektiv, så är det riktigt bra för hälsan med säsongsanpassad mat! Detta kanske låter lite långsökt, men jag tror att om det fraktats kortare sträcka är maten mindre full med avgaser. Dessutom smakar den mycket godare! Många tänker precis som jag, att mat smakar olika beroende på hur den gjorts. Om jag lagat mat hemma känns den alltid godare än om t.ex. mina föräldrar har lagat den, även fast deras mat också kan vara god! Om man odlar något på andra sidan jorden måste den skördas innan den är mogen, för att mogna under transporten. Mat som har skördats senare och därför mognat mer som en planta eller annat, är bättre för hälsan då den fått mogna själv.

Om man tänker på arbetarna på odlingarna kan det absolut inte vara bra att vi kräver en sorts vara året runt. Många arbetare har väldigt dåliga villkor, och får ibland jobba gratis, så dessa personer ska inte slita ut oss för att vi inte följer säsongsmat. Så om man trots allt köper mat som inte är i säsong är det viktigt att köpa t.ex. Fairtrade*, då vet man att arbetarna har fått bra villkor.

På vintern kan man passa på att köpa rotfrukter, eftersom det är en av de få grejer som kan förvaras under vintern, utan att behöva skyddas från kylan.

På våren kan det finnas rester från vintern, men säkrast är ju att sikta in sig på det typiska för våren, nämligen salladslök**, groddar, lök, och potatis.

På sommaren finns det många svenska bär att köpa, så perfekt är ju att göra en kall smoothie med bär och yoghurt.

På hösten finns det mycket att välja på! Hösten är skördetid, så rotfrukter och annat finns i överflöd.

Jag skulle vilja tipsa om en hemsida jag tycker är väldigt användbar! Den visar vad som är i säsong just nu och ger tips på recept och annat. Säsongsmat

Ett annat tips är även att odla eget, som hösthallon, vilket gör att du kan få hallon även på hösten! Eller varför inte frysa in en massa och spara istället för att köpa när det ej är i säsong!

Mina länkar: Natur och miljö, Värmlands nation, Kurera, NaturskyddsföreningenSäsongsmat. Jag har även använt mig av information jag fått under mitt liv, från föräldrar och andra.

* Fairtrade är en certifiering som visar att när man köpt varan bidrar man till att odlarna och de anställda fått schyssta villkor, bra löner, och mycket mer. Läs mer här : Fairtrade

** Om man ska vara petig heter det salladslök, inte vårlök. Namnet vårlök är felaktigt översatt från engelskans spring onion. Vårlök på svenska är för övrigt en mycket fin växt, dock inte en ätbar lök vilket namnet verkar antyda.

Men kom ihåg, det finns mat som inte alls kan odlas i Sverige, någonsin. Vi behöver inte sluta köpa mat, men bara vara lite mer medvetna!

Tack för att du läste!

Likes

Comments