GRYTOR & SOPPOR
Ingredienser 1 gul lök, hackad 1 tsk gul curry 1 tsk oregano + timjan + basilika 1 hel vitlök, pressad 1 röd paprika, strimlad 2/3 purjolök. strimlad 1 ananas, mindre bitar 1 grönt äpple, mindre bitar 1 grönsaksbuljong 2 dl havregrädde 300 gram kro…

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

GRYTOR & SOPPOR, TACOS
healthy flavorful nutritious just 1 pot required quick - cheap - simple packed with fiber + protein Ingredienser 1 liten gullök, hackad 1 hel vitlök, finhackad 1 paprika, hackad 2 frp svarta bönor/kidneybönor, sköljda 1 1/2 tsk spiskummin 1 tsk chi…

Likes

Comments

TACOS
Well this doesn't need an introduction really. Every one who loves tacos and Mexican food will enjoy this and appreciate the simplicity of making it., your health and wallet will thank you as well. Chickpea Tacos are something we make both during t…

Likes

Comments

Låt mig presentera ersättaren till och vinnaren över den klassiska köttfärssåsen: Beluga Bolognese.

Bonus, den är löjligt enkel, himmelskt god och kräver minimalt med hackande.

För att inte tala om hälsofördelarna som är så där löjligt många att folk säkert börjar undra om det verkligen kan vara så gott. Men det kan jag tala om för er att, det är den!

Pssst, visste ni förresten att beluga linser innehåller hela 24 gram protein/100 gram till skillnad från nötfärsens 14 gram/100 gram. Inte nog med det så skiljer sig fetthalten enormt. Jämför nötfärsens 30 gram fett mot beluga linsernas 1,5 gram.

NÖTFÄRS 14 gram protein VS BELUGA LINSER 24 gram protein
Superfood: Beluga linser
linsernas Rolls Roys - proteinbomber - fiberrika - innehåller gott om mineraler som järn, kalium, fosfor, magnesium & zink - bra långsamma kolhydrater

Till Beluga Bolognesen har jag valt att blanda bönpasta och zoodles (zuchinninudlar). Det väljer du givetvis själv vad du vill servera med. Bönpastan innehåller likt linserna rikligt med protein, fibrer och långsamma kolhydrater. Vill du ha något enklare och billigare på kvällen kan du istället göra zuchinninudlar. Först kokar jag bönpastan, lägger zuchinninudlarna i botten på ett durkslag och häller sedan av bönpastan och det heta vattnet över nudlarna. På så sätt får zuchinninudlarna perfekt konsistens och blir inte sådär vattniga. Du behöver alltså inte koka zuchinninudlarna.

So, who´s with me?

beluga bolognese
4 port
Prep tid: 10 minuter * koktid: 30-35 min * total tid: 40 min
ingredienser

2 dl torkade svarta beluga linser

500 gram krossade tomater

2 msk tomatpuré

1 grönsaksbuljongtärning

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 gullök, hackad

1 morot, riven

1 dl imat fraice (valfritt)

2 tsk utrekrams italienska kryddblandning (alt 1 tsk oregano + 1 tsk basilika + 1 tsk timjan)

2 dl vatten

salt + peppar


såhär gör du

1. Hacka lök, vitlök och riv moroten.

2. Skölj linserna i en sil.

3. Hetta upp en gryta/kastrull med lite rapsolja och fräs lök och vitlök mjuka utan att ta färg. Lägg till moroten och tomatpurén och fräs någon minut till.

4. Lägg till de krossade tomaterna, imat fraice, buljongen, vattnet, linserna och kryddorna.

5. Låt puttra i cirka 25-35 minuter tills linserna är mjuka. Förbered bönpastan/zuchinninudlarna så länge.

6. Smaka av med salt, peppar och kryddorna. Mixa bolognesen direkt i grytan med en stavmixer efter behag för att få den perfekta konsistensen och texturen.


Servera! <3

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Dessa frästa örtkryddade svarta bönor med persilja är det bästa om man vill ha något enkelt, nyttigt, mättande, billigt och snabbt. Det enda du behöver göra är att skölja bönorna, hacka lök och vitlök, fräsa i stekpanna några minuter och smaka av med vinäger, havssalt och peppar... klart! Det är verkligen så gott och perfekt lunch/middag efter träning!

Jag serverade här med rostade grönsaker i ugn tillsammans med en enkel sallad. Om man gör med rostade grönsaker tar det såklart lite längre tid.

Förlåt för de suddiga och dåliga bilderna. Det var egentligen alldeles för mörkt för att ta bilder och jag var för otålig och hungrig för att ta fler haha! Det är ju en nackdel med att ta kort innan man äter. Dels blir maten kall och alla håller på att hungra ihjäl. Story of our lives.

superfood: black beans
PROTEINRIKA - BRÄNNER FETT - LÅGT GI-VÄRDE - FIBERRIKA - RIK PÅ JÄRN, MAGNESIUM - SKYDDAR MOT CANCER - KALORISNÅLA - MÄTTANDE

Ett enkelt tips jag även kan passa på att ge är att köpa frysta örter. Sedan jag började äta vegetariskt har jag köpt på mig mycket mer färska örter. Örter gör alltid det där lilla extra men de är ofta väldigt dyra. Istället har jag därför i veckorna börjat köpa frysta örter (när det passar receptet). Det är både billigare och ruttnar heller inte efter några dagar.

ingredienser
frästa örtkryddade svarta bönor

2 burkar svarta bönor, sköljda

1 rödlök/gullök, hackad

2 vitlöksklyftor, riven

3 msk rödvinsvinäger

20 gram fryst persilja / 1 dl hackad färsk persilja

havssalt + svartpeppar

rostade grönsaker

500 gram potatis, klyftor

2 palsternackor, stavar

2 morötter, stavar

1 rödlök, stora klyftor

rosmarin/timjan efter behag + 2 msk rapsolja + salt + peppar


såhär gör du

1. Sätt ugnen på 200-225 grader. Förbered grönsakerna som ska rostas i ugnen. Lägg allt på en plåt, ringla över olja och strö på rosmarin/timjan/salt/peppar. Sätt in i ugnen ca 45 minuter eller tills de ser fint rostade ut.

2. Skölj bönorna, hacka löken och riv vitlöken. Förbered en enklare sallad om du vill ha det till.

3. När det återstår cirka 5 minuter av grönsakerna i ugnen fräser du löken och vitlöken mjuka utan att ta färg.

5. Lägg till bönorna och fräs runt någon minut. Tillsätt persiljan och smaka av med vinäger, havssalt och peppar.

eat beans, not beings <3

Likes

Comments

Det har ekat ett bra tag här men det har sina "små" anledningar. I helgen var vi nämligen iväg till Stockholm och bodde på vårt stammishotell Lydmar. Jag älskar verkligen Lydmar! När vi är där FRIAR min livs kärlek, jag hade ingen aning, iallafall inte att det skulle ske detta år. SÅKLART sa jag ja!! Jag menar, vem kan säga nej till en sån håll käften ring? ;) Jag har såklart varit i en sån lyckobubbla, ord kan inte beskriva känslan.

Tänk att jag får gifta mig med min soulmate, bästa vän, min trygghet och bli en i ROMANO familjen. Jag känner mig så lyckligt lottad <3 Så ja, ni kanske förstår varför jag varit frånvarande en tid. Jag lovar att jag ska bespara er mer kärlekstalk och istället bjuda på några få bilder från helgen. Dagen han friade till mig valde jag dock att helt lägga bort mobilen och bara ta vara på stunden, ögonblicket, på oss och första timmarna som wife to be <3

Är ni bara ute efter detta ljuvliga recept kan ni såklart bara scrolla ner.

Vi åt bland annat buffén på Hermans som var helt awesome! Gå dit ni som inte redan har!

Kan vi prata om ringen som min numera fästman valt ut? En riktig HÅLL KÄFTEN ring med risk för att förlora min ödmjuka sida. Det är det absolut dyrbaraste och finaste jag ägt i hela mitt liv <3 Borde egentligen absolut inte ägas utav mig, av flera naturliga anledningar men jag kommer skydda den med alla medel jag har haha!

& kan vi prata om Lydmars badrum eller min nya bikini som jag älskar, så skön och mer åt det sportiga hållet! Jag köper och äger annars mycket bikinis med färg och mönster.

Nåväl, nog med privatliv och åter till matliv. Här kommer ett riktigt super enkelt, snabbt och gott recept för både lunch och middag! Inga konstigheter, bara nyttigheter! Perfekt för varmare dagar och när man bara vill slänga ihop något snabbt. Naturens fast food.

Nu när det snart är sommar (även om det är väldigt svårt och tro) blir jag allt mer sugen att addera exotisk frukt och frukt i allmänhet i matlagningen. Som exempelvis här med antingen mango och ananas. Älskar det! Jag gillar ju all mat som kan förknippas med en strand och palmer.

hawaiian buddha bowl
superfood: quinoa
HÖGKVALITATIVT PROTEIN - ALLA AMINOSYROR - LÅGT GI-VÄRDE - FIBERRIK - KÄLLA TILL KALCIUM, MAGNESIUM, JÄRN & OMEGA-3
Superfood: kikärtor
HÖGKVALITATIVT PROTEIN - PERFEKT KOLHYDRAT - RIK PÅ FIBRER, JÄRN & ANTIOXIDANTER - SKYDDAR HJÄRTAT, LUNGORNA OCH NERSYSTEMET MOT SJUKDOMAR - BRA FÖR TARMAR - BRA FÖR BLODSOCKRET
INGREDIENSER

3 dl okokt sköljd quinoa + 1 grönsaksbuljongtärning

2 burkar kikärtor, sköljda och torkade

1 färsk mango eller 1 ananas, bitar

4 nävar bladspenat, grovhackad

3/4 gurka, tärnad (utan vattendelen)

2 avokado, tärnad

allkrydda + havssalt + paprikapulver efter behag!

Tacosås, salsa eller chilisås

koriander / mynta (valfritt)

///

Limedressing (förslag)

2 lime, finrivet skal + saft

2 msk olivolja

2 tsk agave sirap

0,5 tsk salt + svartpeppar

såhär gör du

1. Blanda ihop ingredienserna till dressingen ovan eller din egen favorit dressing.

2. Tillaga quinoan enligt förpackning och glöm inte att lägga till buljongtärningen när vattnet kokat upp. Ställ sedan åt sidan med locket vidöppet några minuter. Fluffa sedan till quinoan med en gaffel.

3. Skölj kikärtorna, lägg de plant och torka med hushållspapper. Låt stå en stund.

4. Medans kan du hacka gurkan, mangon/ananasen, avokadon & bladspenaten.

5. Blanda kikärtorna med kryddorna i en bunke och fräs i en stekpanna med lite rapsolja på medelhögvärme i ca 10 minuter.

6. Servera allt för sig eller blanda i en salladsskål med salsasås/tacosås eller chilisås!


Eat food that´s fighting disease, not feeding it

Likes

Comments

"På torsdag äts det ärtsoppa..."

Vid långa, trötta och/eller stressiga dagar där man helst bara vill slänga ihop något så snabbt som möjligt, lovar jag att denna gröna ärtsoppa är din allra bästa vän.

Första gången jag gjorde grön ärtsoppa blev jag verkligen överraskad hur pass god den var. När jag var barn hatade jag gröna ärtor men hade jag fått smaka på denna hade jag nog till och med som barn ändrat åsikt. Samtidigt innehåller soppan endast 7 ingredienser och tar bara 20 minuter att slänga ihop. Servera soppan som huvudrätt eller varför inte innan pannkakor istället för ärtsoppan på tub? En riktig torsdagsklassiker.

Efter tips från fina @madeleinemelhag lägger jag numera alltid till sambal oelek och lime, HIMMELSKT GOTT! Tack Madde för tipset, älskar verkligen denna kombo!

Ett annat tips som jag kan ge, främst riktat till de som inte är helt insatt om de valmöjligheter som numera finns, om ni har någon favorit soppa som innehåller grädde/mjölk kan du enkelt byta ut det till Oatly Imat (bland annat) istället. Det ger samma krämiga smak men betydligt nyttigare och innehåller hälsosamt fett. Som jag brukar säga, välj produkter från naturen, inte djuren <3

Du kan också välja att halvera receptet. När jag gör soppa som denna passar jag på att göra mycket för att kunna ha matlådor dagen efter. Det är också betydligt mer ekonomiskt att köpa 1 kg frysta ärtor än ex 500 gram frysta ärtor. Det betyder ändå inte mer jobb då soppan sköter sig själv.


Superfood: ärtor
Innehåller Protein, Kalcium, Fibrer, Folat (bra för gravida), Järn, Vitamin c - Stärker skelettet - Miljövänliga - Billiga - Mättande 
ekonomisk
kalorisnål
himmelskt god
få ingredienser
nyttig & näringsrik
Gjord på 20 minuter
7 portioner Total tid: 20 minuter
INGREDIENSER

1 msk rapsolja

2 gul lök

1 kg frysta gröna ekologiska ärtor

9 dl vatten

2 dl oatly Imat

2 grönsaksbuljongtärningar

2 tsk sambal oelek

1 lime, rivet limeskal + ev lite juice

Salt & peppar

SÅHÄR GÖR DU

1. Hacka löken och fräs den mjuk i rapsoljan (bra omega3) utan att den tar färg.

2. Tillsätt sedan vatten, buljontärningarna och ärtorna. Låt koka i ca 12 minuter.

3. Mixa soppan slät med en stavmixer i kastrullen. Tillsätt Imat, sambal olek, rivet limeskal ev saft och blanda runt.

4. Värm upp soppan igen. Smaka av med salt och lite peppar.

Klart!

Serveringsförslag

Örter du gillar - ex persilja, mynta

1 äpple, tärningar + 5 champinjoner, skivade (frästa i stekpanna)

Torrrostade pumpakärnor

Knäckebröd / Fullkornsbröd

Häll i lite mousserande vin precis innan servering för ett festligare inslag.

EAT YOUR PEAS <3

Likes

Comments

Rostad potatis, lök och kikärtor med en krämig sås på det. Omöjligt att misslyckas med andra ord. Denna panna är inte bara en fröjd för ögat utan också väldigt enkel att göra och riktigt smarrig och nyttig. Det behövs inte mycket men lite sås gör ju såklart skillnad ;). Att det är rostad potatis med i bilden också. JAG ÄLSKAR POTATIS.

superfood: potatis
Rik på antioxidanter - Cancerhämmande - Mättande - Fiberrik - Kalorisnål - Stora mängder kalium, magnesium, vitamin B6 & vitamin C
superfood: blomkål
Rikast på c-vitaminer av alla nyttigheter - Antiflammatorisk - Skyddar mot cancer - Hjälper matsmältningen - Fettsnål - Kalorisnål - Håller dig ung - Billig - Rik på antioxidanter
ingredienser

1 litet blomkålshuvud, i 1 cm skivor

2 burkar kikärtor, sköljda och något torkade med papper

500 gram ekologisk delikatess potatis, klyftor. Behåll skalet på.

2 röd lök, stora klyftor

3 vitlök, skivor

1 kruka persilja

2 avokado

Bladspenat (valfritt)

Bjäst för mer ostsmak (valfritt)

valfria kryddor till kikärtorna (Oftast använder jag bara allkrydda + havssalt).


Curry- & ingefärssås

60 gram mjölkfritt margarin

3 dl oatly ifraice

1 vitlök, riven

1 msk ingefära, riven

1 1/2 msk curry

1 tsk salt

1/2 grönsaksbuljongtärning

vatten efter behag


Såhär gör du


1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Skär blomkålen i buketter, potatisen i mindre klyftor, rödlöken i stora klyftor och vitlöken..

3. Lägg potatisen, löken och vitlöken på en plåt med bakplåtspapper och pensla med lite olja, strö salt + valfri kryddning (ex allkrydda, timjan, paprikapulver, svartpeppar) och in i ugnen ca 45 minuter. Lägg till blomkålen när det är cirka 20 minuter kvar.

4. Medans kan du skölja och torka kikärtorna. Skiva avokadon och grovahacka persiljan.

5. Börja med att göra såsen om du vill servera med den (se nedan).

6. När det återstår 15 minuter av grönsakerna i ugnen kan du börja steka kikärtorna på medelhög värme, tills de blir varma och får lite färg, krydda efter behag (Tar ungefär 5 minuter).

7. Ta ut plåten och toppa med kikärtorna, avokadon och persiljan. Ibland lägger jag till lite bladspenat/ruccola på plåten om jag har det hemma. Jag strör även på bjäst för vi älskar det!


Curry- och ingefärssåsen

1. Riv vitlöken och ingefäran.

2. Fräs curryn, ingefäran och vitlöken försiktigt så det inte bränns.

3. Lägg till och smält margarinet i kastrullen.

3. Tillsätt ifraicen, buljongen och låt puttra en stund. Salta.

4. Färgsätt ev såsen med lite vatten & gurkmeja.

Likes

Comments

Det är dags att komma ur påsk och chillbubblan. Igår åt vi till exempel Max gudomliga pulled oumph burgare, efter det åt vi morotskakan jag la upp igår. Inte nog med det det hade pappa även köpt 3 (!!!) påsar linschips & på det hade vi en stor godispåse som vi nallade ifrån. Inte riktigt hållbart som ni kanske hör.

///

Iallafall, denna Röda Curry Bowl har jag lagt upp tidigare... här. Jag fick ursprungligen inspiration från vårt favorit ställe i Odense, Soup Stone. Efter att ha fått lite mer inside information från ägaren Steve som vi lärde känna lite i Odense var jag såklart tvungen att försöka göra något så likt som möjligt. Jag ändrade därmed receptet, så istället för att koka ihop allt i en gryta rostar jag alla grönsaker som Soup Stone och lägger till den magiska ingrediensen citrongräs. Vilken skillnad och smaken det blev magiskt!

Vi älskar det och mina föräldrar gjorde likaså. Jag serverar som Soup Stone med bulgur men det går såklart bra med alternativ som quinoa, matvete, ris eller liknande.

Hoppas ni provar och gillar det lika mycket som vi!


notes

* Jag hade i zuchinni men det räcker med grönsaker egentligen men det är super gott att lägga till!

* Om du vill kan du även toppa med några hackade nötter!

* Jag brukar ibland även slänga i lite bruten bladspenat strax innan servering!

hälsosam och näringsrik
packad med grönsaker
smakexplosion
underbart god
6 port Total tid 45 min
ingredienser

500 gram delikatesspotatis, klyftor

2 stora morötter, bitar

1 stor sötpotatis, bitar

1 burk kikärtor, sköljda

2 röd lök, stora klyftor

2 dl frysta ärtor

2 msk ingefära, riven

3 vitlöksklyftor, finhackade

4 msk röd curry paste

1 röd chili, finhackad

3 citrongräs, finhackade

1 burk kokosmjölk

2 dl vatten + 1 grönsaksbuljong

1 lime, juicen


Såhär gör du

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skär potatisen, lök, morot, sötpotatis och skölj kikärtorna. Lägg de tillsammans på en plåt och blanda med ca 1 msk rapsolja och salt. Rosta i ca 30 minuter eller tills de är mjuka.

3. Medans kan du börja med bulgurn och hacka vitlök, chilin, citrongräs och riv ingefäran.

4. Hetta upp en kastrull med lite matolja och fräs vitlök, chili, citrongräs och ingefäran tillsammans några minuter. Tillsätt röd curry, kokosmjölken, vatten och grönsaksbuljongtärning. Låt puttra i 5 minuter.

5. Tillsätt kikärtorna och ärtorna och låt de bli varma. När de rostade grönsakerna är klara lägger du till de i kastrullen och blanda. Pressa i lite limesaft och smaka av med salt.

Servera!

Likes

Comments

Helgen närmar sig sitt slut och påsken likaså. Hoppas att er påsk också har varit mysig med era nära och kära.

Jag la all mitt krut på desserten denna påsk. Ett givet kort blev denna kaka, med andra ord VÄRLDENS GODASTE & SAFTIGASTE MOROTSKAKA. Yep, såklart helt utan djurprodukter. Jag gjorde den igår på Påskafton som även blev en favorit i repris idag på Annandagen, haha! Jag blir helt enkelt tvungen att dela med mig.

Den är så saftig och har en to-die-for frosting med limessmak som jag toppar med lite blåbär. Så nästa gång du har gäster eller vill unna dig något, gör denna, ni kommer inte ångra er.

Det jag gillar med kakan är också att den är så löjligt enkel att slänga ihop. Trodde aldrig att det skulle vara så lätt att veganisera desserter och att resultatet ofta blir minst lika bra om inte mycket bättre, tro det eller ej.

the secret ingredient is love <3
and it´s crueltyfree

Som ni ser på bilden nedan var morotskakan från igår helt dränkt i frosting haha. Det kallas noll tålamod när man bakar. Som vid många högtider tenderar man att stressa sig igenom saker i köket och jag väntade såklart inte tillräckligt länge med att låta kakan svalna. Jag lärde mig minsann en läxa och lät den verkligen svalna av idag! Så mitt tips är att verkligen ha tålamod.

ingredienser

1,25 dl kikärtsspad
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 1/2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen ingefära
1 nypa salt
1 1/2 dl solrosolja
4 1/2 dl finrivna morötter

Cream Cheese Frosting
60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Skal av 1 lime
100 g oatly creme cheese (finns på vegetariska kylhyllan)


såhär gör du 

1. Sätt ugnen på 150-160 grader.

2. Vispa kikärtsspadet och sockret vitt och pösigt.

3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och vänd ner i "kikärtssmeten".

4. Tillsätt solrosolja och de finrivna morötterna.

5. Fyll smeten i en smord form och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.

6. Grädda i mitten av ugnen i cirka 55 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.

7. Låt morotskakan svalna en bra stund.

8. Medans kan du vispa alla ingredienser till frostingen krämigt.

9. När kakan är sval kan du bre ut frostingen över morotskakan och dekorera med exempelvis blåbär som jag.


Likes

Comments

Hallå på er! Jag har varit lite frånvarande här ett tag nu. Har egentligen så mycket jag vill dela med mig av men det kommer. Vi har haft fullt upp med att flytta från Danmark tillbaka till Sverige och settle in här. Det känns så skönt att vara tillbaka. Jag tänkte först skriva ett inlägg om min och vår upplevelse att bo i Danmark, kanske en plus och minus lista? Men det kanske inte är något ni vill läsa ändå? Jag har ju fortfarande inte bestämt mig om jag ska lägga in mer privata/vardags inlägg eller enbart fokusera på att lägga upp inspiration om min kost och recept? Vad tycker ni?

Nu ska jag iallafall försöka träffa och umgås med nära och kära så mycket som möjligt. Jag stannar ju i Sverige tills i sommar, så jag har gott om tid att jobba ikapp lite kvalitetstid. Igår hann jag bland annat träffa mina fina och trogna sisters in crime Amanda, Malin och gudson Jack. Vänner som jag saknar att ha i mitt liv dagligen, som jag alltid hade förr. Finaste vännerna i världen <3 Nu stannar jag däremot en period i Sverige så jag hinner träffa och hänga med alla mina love ones.

Efteråt åkte jag med mamma och kollade på detaljer till deras nya kök. Det är en byggarbetsplats hemma hos dem just nu så det är lite av en pain in the butt att laga mat, speciellt för mig som älskar att laga mat! Köket blir dock iallafall super snyggt! 

//

Well well, nu till TACOS RECEPTET.

Några av er har redan testat min favorit, Quinoa tacos, den som rostas i ugnen. Detta påminner såklart mycket om den men går betydligt fortare. Den har även svarta bönor i sig vilket gör den såklart ännu bättre och näringsrikare. Det blev verkligen super gott och ett smidigare alternativ. Mamma, pappa och min karl gillade det verkligen och det fanns ingenting kvar när vi var klara. Ett gott tecken med andra ord. Vi sa alla samma sak, man känner inte den där äckliga mättnadskänslan efteråt heller.

Är det fler än jag som bara måste ha banan i tacosen?

Rule 1:
eat tacos like everyday is tuesday
ingredienser

2 dl okokt quinoa

1 1/2 grönsaksbuljongtärning

1 dl chunky salsa / 4 hackade tomater

1 dl vatten

1 påse tacokrydda / egen tacokryddmix

2 gröna jalapenos, hackad (valfritt)

1 burk majs

1-2 burkar, svarta bönor, sköljda

1 kruka koriander, hackad.

1 lime, saften.


såhär gör du

1. Skölj quinoan. Koka quinoan enligt förpackningen När det kokat upp,smula ner buljongtärningen, sänk värmen, täck med lock och låt simmra i ca 15 minuter. Fluffa sedan till med en gaffel.

2. Medans kan du förbereda de grönsaker som du vill ha i din tacos.

2. När quinoan är klar, hetta upp en djupare gryta med rapsolja. Lägg i quinoan, chunky salsan/tomaterna, tacokryddan, vatten och 1/2 buljongtärning. Låt koka in något och sänk sedan värme för att simmra i 5 minuter.

3. Häll i svarta bönorna och majsen tills de är helt varma, runt 2 minuter. Rör i limejuicen och hälften av den hackade koriandern.

Toppa med resten av koriandern och dina taco grönsaker, salsa, imat ifraice och tortillabröd!

counting calories becomes completely unnecessary when your food doesn´t come with labels

Likes

Comments

Jag har tidigare lagt upp ett recept på klassiska svenska pannkakor och detta är ett nytt och förbättrat recept! Helt fantastiskt goda och precis så som dem ska smaka! Fantastiskt vad kikärtsspad kan göra?

Jag är ju faktiskt inte något stort fan av amerikanska pannkakor utan älskar svenska klassiska tunna pannkakor, vilket just dessa blir. Åt de i helgen tillsammans med min vän frida och hade en riktig pannkaksfest med färsk frukt och vegansk kokosglass! Mums!

Jag hoppas ni provar och gillar de lika mycket som vi.

Pancakes
That is all
Ingredienser

4 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

1 1/2 tsk strösocker

8 dl mandelmjölk ( jag kör ofta 4 dl sojamjölk

4 dl mandelmjölk).

1 msk mjölkfritt smör

1 dl kikärtsspad

Smör till gräddning

♥ ♥ ♥

Såhär gör du

1. Blanda vetemjöl, salt, strösocker och hälften av mjölken till en slät smet.

2. Smält smöret, häll i det, resten av mjölken samt kikärtsspadet och vispa smeten.

3. Låt smeten svälla 20 minuter (behövs inte om du har bråttom men jag rekommenderar det).

4. Smält en klick mjölkfritt smör i en medelvarm stekpanna och grädda tunna pannkakor (lite mindre än en dl per pannakaka). Vänd när ytan stelnat något och sidan ser gyllene ut.

Kom ihåg att ju mer smör i pannan, desto frasigare och finare pannkakor får du. Snåla inte med smöret!


Likes

Comments

Dessa bars innehåller tre av mina favorit ´superfood´ ingredienser, nämligen quinoa, jordnötssmör och mörk choklad, det kan inte bli annat än succé. Älskar du allt som har med choklad att göra, snickers och Reese´s måste du testa dessa. Perfekt sätt att dämpa sötsuget, när man är sugen på något riktigt gott till filmen eller varför inte efter träning då de innehåller bra med protein samt de bästa hälsosamma fettet!

De är helt M A G I S K A, believe me och innehåller endast 5 ingredienser och utan tillsatt raffinerat socker samt gluten för dig som är glutenintolerant. Av alla hälsosamma treats jag provat och kört med tidigare slår dessa samtliga, med hästlängder.

Jag rekommenderar även att verkligen vänta några timmar. Det är först efter några timmar i kylen eller dagen efter som de smakar som allra bäst och helt helt perfekta!. Jag vet, riktig teaser men väl värt det!

Your health is an investment, not an expense
Snack smart
superfood: quinoapuffar
proteinrika - Lågt GI - Fiberrika - har alla aminosyror - källa til vitaminer, kalcium, magnesium, järn, omega-3
Superfood: Jordnötssmör
nyttig fettkälla - fiberrikt - bra proteinkälla - källa till järn, magnesium och folat, antioxidanter
Superfood: Mörk choklad
Rikt på antioxidanter, vitaminer & mineraler - kan förebygga hjärt- & kärlsjukdomar - ökad kognitiv förmåga -  sänker kolesterolet 
Ingredienser

5 dl quinoapuffar (Finns i de flesta livsmedelsbutiker).

1 - 1 1/2 dl jordnötssmör

3 msk agave sirap

100 gram mörk choklad (jag använde Lindts)

0,5 tsk salt

Såhär gör du

1. Blanda quinoapuffarna och salt i en bunke.

2. Värm jordnötssmör och agave sirap i mikron någon minut eller på låg värme i kastrull (rör om kontinuerligt) tills de mjuknat och smält. Tillsätt ev lite vatten.

3. Häll över blandningen i bunken med puffarna och blanda väl.

4. Häll blandningen i en rektangulär form (gärna lite mindre) klädd med bakplåtspapper.

5. Bryt chokladen i bitar, låt chokladen smälta över vattenbad. Bred sedan över quinoa-puffsblandningen.

5. Ställ i kylen och låt det stelna i minst 3 timmar, helst över natten. Skär sedan upp i rutor och njut!


NOTES

*Förvara i kylskåpet.

* Du kan även justera sötman själv genom att minska eller öka agave sirapen. Likaså med chokladen.

* Jag fann inspiration till denna kombo via fantastiskt duktiga simplyquinoa och modifierade receptet. Jag modifierade receptet för att barsen ska vara helt plantbaserade. Jag halverade även sötman, utan att för den skull förstöra smaken. Ofta tycker jag att det används onödigt mycket sötma. Såhär i efterhand var det verkligen en win-win situation! Mer sötma behövs verkligen inte, inte enligt mig och mina smaklökar iaf!


"I wish I wasn´t so healthy - Said no one, ever"

Likes

Comments

Hej fina ni!

Veckan börjar lida mot sitt slut, likaså säsongen i Danmark. Ser så fram emot att få spendera tid hemma i Sverige med familj och vänner, men såklart att även få spendera min nu 4:e sommar i USA.

///

Något som förknippas med USA är bland annat snabbmats haket Chipotle. Chipotle är säkerligen inget nytt för de som varit i USA eller som bor där men det är iallafall ett hak för taco lovers, likt en mexikansk salladsbar. Ett stammishak med andra ord.

.Denna Burrito Buddha Bowl har såklart inspirerats från Chipotle då det är så gott och enkelt! Jag vet också att mister här hemma älskar det. Den är inte bara enkel och snabb att göra hemma utan även billig, fräsch och nyttig. En perfekt och enklare lunch för kommande varmare och ljusare dagar och smakar även ännu bättre dagen efter.

Svarta bönor är inte lika vanliga eller kända i Sverige som de är i USA vilket är mycket märkligt? Det är min karls favoritbönor, och bönor i allmänhet är ju bland de mest hälsosamma som finns.

Något som också är min sambos favorit på Chipotle är bland annat den grillade paprikan och löken tillsammans. De får en riktigt god och lite söt smak utan att behöva addera något socker. Mums!

Chipotles Burritos serveras ofta med ris. Jag är ju galen i quinoa och har såklart bytt ut riset och tillsatt lite limejuice och koriander i. Quinoan adderar även till den ökade proteinmängden och allt annat som Quinoa har att komma med.


Chipotle inspired
surround yourself with tacos not negativity
superfood: Black Beans
PROTEINRIKA - BRÄNNER FETT - LÅGT GI-VÄRDE - FIBERRIKA - RIK PÅ JÄRN, MAGNESIUM - SKYDDAR MOT CANCER - KALORISNÅLA - MÄTTANDE - 
Superfood: Quinoa
HÖGKVALITATIVT PROTEIN - ALLA AMINOSYROR - LÅGT GI-VÄRDE - FIBERRIK - KÄLLA TILL KALCIUM, MAGNESIUM, JÄRN & OMEGA-3
ingredienser

Lime Koriander Quinoa

3 dl okokt vit quinoa + grönsaksbuljongtärning

2 msk limejuice (valfritt)

1 dl koriander, hackad (valfritt)

Sauterad paprika och lök

2-3 paprikor, valfria färger, tunna skivor

1 rödlök, tunna skivor

1/2 msk oregano

1/2 tsk spiskummin, paprikapulver & vitlökspulver (valfritt)

salt och peppar

Övrigt

1 burk majs/eller kokt majskolv + 1 tsk chilipulver & paprikapulver

1 romansallad, grovhackad eller bruten bladspenat

1-2 burkar svarta bönor

avokado

färdig salsasås eller egen pico de gallo tex.

Valfria tillbehör:

Du kan såklart välja lite grönsaker du gillar/har hemma. Ett måste för mig är såklart BANAN! Du kan även servera med lite siracha, koriander och lime på sidan.

SÅHÄR GÖR DU

1. GÖR QUINOAN. Koka quinoan enligt förpackning. Skölj quinoan noga innan! Koka tillsammans med en grönsaksbuljong. Lägg åt sidan med locket vidöppet i några minuter. Fluffa till den med en gaffel. Blanda sedan i limejuicen och hackad koriander (valfritt). Smaka av med salt och peppar.

2. FÖRBERED DINA FAVORIT TACO-GRÖNSAKER. Om du vill lägga till något det vill säga.

3. SAUTERA PAPRIKAN OCH LÖKEN. Skiva paprikan och löken. sautera i 5 minuter i rapsolja. Tillsätt kryddorna och fräs ytterligare i ca 5 minuter till de är mjuka.

4. ROSTA MAJSEN. I en annan mindre stekpanna kan du fräsa på majsen med chilipulver, paprikapulver och lite salt i 1 msk olja 5 minuter. OBS: du kan också rosta majsen tillsammans med paprikan och löken också.

SERVERA!

Servera med tacosås/pico de gallo och gärna med guacumole/skivad avocado samt resten av koriandern och lime.

Notes

* Om du inte vill/gillar äta svarta bönorna som de är kan jag rekommendera att steka dem i stekpanna med tacokryddor (eller tacopåse) 1 tsk oregano, chilipulver, vitlökspulver, 2 finhackade vitlökar, 1 hackad lök, 1 msk tomatpure, hackad koriander.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Jag och min karl bara älskar detta. Det har varit vår go-to och storfavorit så länge som jag veganiserat. Så enkel, nyttig och så god. En vardagsvinnare helt enkelt. Yumm yum yummm! Det finns absolut inget bättre sätt att göra blomkålsris på. Jag kan nästan lova att det är godare än stekt ris från restaurang. Så spara pengarna och skippa take away.

Man kan ju göra stekt ris hemma såklart, jag älskar stekt ris men hälsosamt ris tar väldigt lång tid och på kvällarna vill iallafall min mage ha något lättare, vilket gör blomkålsriset till det perfekta alternativet då det är lättare, enklare och snabbare!


SUPERFOOD: BLOMKÅL
Rikast på C-vitaminer av alla nyttigheter - Antiflammatorisk - Skyddar mot cancer - Hjälper matsmältningen - Fettsnål - Kalorisnål - Håller dig ung - Billig - Rik på antioxidanter
SUPERFOOD EDAMAMEBÖNOR
Högvärdigt protein - Rika på C - vitamin, järn, fosfor, kalcium - Förebygger cancer
4 PORT - TOTAL TID: 30 MIN
ingredienser

2 blomkålshuvud, riven (eller färdig)

2 morötter, tärnade

1 gullök, hackad

4 vitlökar, finhackad

1 broccolibukett, i mindre buketter

200 gram champinjoner, halvor

5 dl edamamebönor och/el 2 dl gröna ärtor

1 salladslök/purjolök, tunna skivor

1 paprika, tärnad

1 påse cashewnötter/ jordnötter

3 msk japansk soja

ev 1 msk sesamolja

röd chili flakes


Goda tillbehör som gör det lilla extra: lime och färsk koriander och strö över sesamfrön.


såhär gör du

1. Koka upp en kastrull med vatten och lite salt. Tillaga edamamebönorna och/el ärtorna tillsammans enligt förpackning. Häll av vattnet och låt det stå.

2. Förbered samtliga grönsaker enligt ovan.

3. Förstek blomkålen i en stekpanna med rapsolja några minuter utan att ta färg. Häll över i en bunke.

4. Tillsätt rapsolja eller 1 msk sesamolja om du gillar det i samma stekpanna och fräs gullöken och vitlöken mjuk utan att ta färg.

6. Lägg till morötterna och broccolin. Låt fräsa i cirka 5-10 minuter.

7. Häll sedan i paprikan, champinjonerna, salladslöken/purjon och sedan blomkålsriset. Låt fräsa några minuter till.

8. Avsluta med att krydda. Jag brukar ha i chili flakes, salt och peppar. Du kan välja mellan att ha i ca 3 msk sojasås direkt i pannan eller servera bredvid.

9. Toppa sedan med cashewnötter/krossade jordnötter och koriander. Pressa gärna över lite lime.

NOTES

* Du kan även göra en dressing av soja, sesamolja, agavesirap samt chiliflakes och ringla över i skålen.

* Du kan utesluta vissa grönsaker beroende på utbud hemma eller vad du själv gillar.

* Ibland har jag även i 1 msk ingefära då jag är en riktig ingefäralover.

eat your veggies <3

Likes

Comments

Idag kom äntligen svärfar på besök från USA. Äntligen händer det lite grejer i vardagen. Har redan garvat för en vecka tror jag, har saknat honom så! Han överraskade mig med en ny Iphone också, så snäll. Thank god, jag har levt med en gammal 4s? tror jag att det är, allt för länge. För snål för att köpa mig en ny och vill inte ha abonnemang. Såklart hade han även med sig godis till Penny och hembakade kakor från svärmor.

När det kommer till mat är vi, jag och min svärfar som natt och dag minst sagt. Såklart ville jag bjuda på något jag själv gjort när han kom. Jag hade i och för sig ändå tänkt att göra denna. "This is freakin good, really good" var hans ord. Gissa om jag satt med ett leende. Så exalterad, den är så god alltså.

Vi hade i princip allt i kylskåpet så tänkte göra slut på morötterna innan de blir dåliga. Därefter tog jag inspo från mitt tidigare delade recept på sötpotatissoppan här, som fick mycket positiva responser och komplimanger av er. Om ni kollar ser ni att jag ändrat lite bara. Ni som gillade den kommer älska denna aswell.


SUPERFOOD: MOROT & ingefära
Innehåller c-vitamin, d-vitamin, järn, fibrer, kalcium, zink
motverkar hjärtsjukdomar & högt blodtryck - motverkar cancer - boostar immunförsvaret - kalorisnål - naturens tandborste - motverkar fosterskador - bra för huden -ökar spermiers rörlighet
Superfood: mirakelfröet quinoa
högkvalitativt protein - alla essentiella aminosyror - lågt GI-värde - fiberrikt - källa till vitaminer,kalcium, magnesium, järn, omega 3

Jag älskar ju quinoa, som jag konstant upprepar och toppade soppan med det. KANON SMART ju! Varför har jag inte gjort det tidigare till alla mina soppor? Blir matigare, godare och roligare och måltiden får en riktig proteinboost.

HIMMELSKT GOD - PERFEKT VARDAGSMIDDAG - NYTTIG - ENKEL - BILLIG - GILLAS AV ALLA 
ingredienser

700-800 gram morötter (gärna ekologiska då slipper du skala dem, bara att skölja)

1 gullök

3 vitlöksklyftor

1 msk röd curry paste

1 burk vanlig/light kokosmjölk

1 msk riven ingefära

1/2 pressad lime

2 grönsaksbuljongtärningar

4 dl vatten

1 tsk salt + svartpeppar


Servera gärna med kokt quinoa (kokt med buljong) och lite färsk persilja.

såhär gör du

1. Hacka löken, finhacka vitlöken och skär morötterna i bitar. Riv ingefäran.

2. Fräs gullöken och vitlöken i oljan tills de mjuknat. Häll i currypasten, fräs lite till. Tillsätt sedan moroten och låt fräsa ytterligare någon minut.

3. Tillsätt sedan kokosmjölken, vattnet, tärningarna, salt och ingefäran.

4. Låt småkoka i cirka 15 minuter.

5. Mixa allt i kastrullen med en stavmixer.

6. Smaka av med salt, svartpeppar och pressad lime.

THE FOOD YOU EAT CAN EITHER BE THE MOST POWERFUL FORM OF MEDICIN OR THE SLOWEST FORM OF POISON

Likes

Comments

Hej fina ni!

Vilken dag! Här skiner solen iallafall, kors i taket. Sån underbar känsla att komma hem och laga mat i sol och ljus efter jobb, en sväng på shoppingcentret med lite nya vår- och sommarkläder och promenad med Penny. Helt galet.

///

Jag gillar ju att köra på zoodles (zuchinninudlar) ibland. Verkligen underskattat. Här har jag kombinerat de tillsammans med min jordnötssås som jag kört i tidigare recept och som iallafall enligt mig är den allra godaste tillsammans med krispig tofu. Alla goda ting är tre! Kombon är också en perfekt balans mellan protein, fett och kolhydrater. Karln älskar denna! Den som gillar jordnötssmör och asiatiska smaker kommer definitivt gilla denna rätt!

Du kan välja mellan att servera allt separat i skålar med grönsakerna i botten och toppa med tofun och ringla över jordnöttsåsen.. Något jag personligen föredrar. Du kan också blanda allt, som på bilderna tillsammans i pannan. Det gillar min sambo. Det riskerar dock enligt mig att bli vattnigt då zuchinnin innehåller mycket vatten.

///

rent Jordnötssmör - superfood källa
Bästa fett- och fiberkällorna - mycket vitaminer, mineraler & antioxidanter - utmärkt proteinkälla - källa för järn, magnesium och folat.

Det är vanligt att vi ofta förväxlar nyttigt med kalorisnålt. Däremot handlar ju nyttigt om huruvida något innehåller bra saker för kroppen och inte dåliga. Allt handlar såklart om att du inte kan frossa i dig.

Ta just jordnötssmör (av bra kvalité) som exempel. Det innehåller mycket kalorier men är samtidigt supernyttigt.

Numera använder jag jordnötssmör nästan dagligen vilket jag inte kommer ändra på. Då jag äter nästan helt plantbaserat är jordnötssmör och nötter den perfekta fettkällan då min kost i allmänhet är helt fri från dåligt och farligt fett och fett generellt.

Jag tar jordnötssmör eller mandelsmör ensamt ibland innan träning om jag inte hinner fixa iordning något. Jag har det på mackan, i mina 3 ingredienskakor, ibland till smoothies eller som här i matlagningen.

4 port - Total tid:45 min
ingredienser


2 paket/burk fast tofu

4 Zuchinni

2 dl Rödkål

5 Salladslök

Woksås:

1 msk Agavesirap

2 msk Soja sås

1/2 msk Sesamolja

1 tsk Chiliflakes

Jordnötsdressingen:

1 dl jordnötssmör

2 msk soja

1 msk rapsolja

1 msk riven ingefära

1 msk brun farin

1/2 pressad lime

1 dl vatten 

såhär gör du

1. Lägg jordnötssåsen i en djup skål och sätt in i mikron någon minut för att smälta något. Blanda med resten.

2. Rör ihop woksåsen.

3. Svarva zuchinnin till långa nudlar. Skiva salladslöken och grov riv rödkålen. blanda och låt stå.

4. Pressa ur vätskan ur tofun. Skär tofun i cm stora kuber. Stek tofun på hög värme i rapsolja tills den fått gyllene färg.

5. Ta bort stekpannan från värmen, häll över woksåsen och låt koka in.

6. Nu kan du alltså välja mellan att blanda hälften av jordnötssåsen, grönsakerna i pannan eller servera dessa bredvid ( jag rekommenderar bredvid).


Notes

* istället för agave sirap kan du använda lönnsirap.

*Gott är att servera med lite rostade sesamfrön.

* Vill du kan du även tillsätta / ersätta zuchinninudlarna till vanliga nudlar.

* Modifierat recept och inspiration från http://www.ica.se/recept/zoodles-med-het-tofu-och-jordnotsdressing-720657/

Likes

Comments

Något som alltid går hem hos de flesta är väl ändå rostade grönsaker i ugn. I min familj har vi gjort det sedan jag och min bror var kids och har alltid älskat det.

Det är perfekt att göra både på vardag och helg då det är löjligt enkelt och smidigt. Det är också ett perfekt sätt att rensa kylen på. Just dessa grönsaker är något vi nästan alltid har i vår kyl. Det vill säga morötter, vitlök, potatis, champinjoner, rödlök, kikärtor, spenat och kryddor.

Rätten är förutom grymt god och nyttig även billig och som ger bra matlådor för jobbet.

Förut har jag gjort liknande rätt men med kyckling (usch) som jag nu enkelt har bytt till mina favoriter och klassiker numera; rostade kikärtor! Ni som kikat in här innan kanske redan vet att jag använder just dessa rostade kikärtor till det mesta. De är beroendeframkallande. Så goda, nyttiga och enkla att göra. Ibland varierar vi med en annan favorit; falafel. Då ofta Urtekrams egna.

///

Förutom att rätten är god är hälsofördelarna att göra just denna rätt bland annat:

Kikärtorna - Perfekt källa för nyttiga proteiner, fiber, järn och antioxidanter. De skyddar hjärtat, lungorna och nervsystemet. De är även bra för tarmarna och blodsockret.

Potatis - Potatis generellt har/haft lite dåligt rykte helt utan grunder. Jag har själv haft lite fördomar till potatis för det ses som en kolhydrat och kolhydrater var ju farligt för mig då. Potatis räknas däremot absolut som ett superlivsmedel laddat med antioxidanter. Det kom dock en trend då sötpotatis sågs som det "nya och nyttigare" och helt plötsligt sågs potatisen som det sämre alternativet. Faktum är att de två är rent näringsmässigt väldigt snarlika. Jag tror många tänker att sötpotatisen är nyttigare och har mindre kalorier och kolhydrater, vilket är raka motsatsen. Potatisen har mindre kalorier och kolhydrater än sötpotatisen. Summa summarum skall man inte sätta de två mot varandra, båda är nyttiga men på olika sätt.

Broccoli - Hälsans bästa vän. Överlägsen när det kommer till C- vitaminhalt och perfekt källa för kalcium. Den innehåller mängder med näring och skyddar mot cancer, stärker immunförsvaret, sänker kolesterolet och bra för magtarmsystemet.

Nyttigt
himmelskt gott
bra för hälsan
snabbt och smidigt
Perfekt vardagsmiddag
Mängder med olika rika smaker
Innehåller de bästa kolhydraterna & proteinerna
notes

* Istället för rostade kikärtor använder vi ibland falafel (färdiga)

* Servera med avokado, på så sätt behöver du egentligen inte ha någon sås eller dressing. Avokado ger en krämig och len känsla till det rostade! super enkelt och smidigt och sparar tid!

*Toppa gärna med lite färska örter och bryt lite bladspenat och blanda med.

* Vi ringlar även ofta lite siracha (men oftast ketchup, sockerfri för att vara ärlig) Det gör det där lilla extra.

* Om inte allt ryms på en och samma plåt kan du lägga broccolin och champinjonerna på en annan och lägga under den andra i ugnen.

PORT 4 -TOTAL TID: 50 MINUTER
ingredienser

Rostade kikärtor

2 burkar kikärtor

2 tsk chili

2 tsk vitlökspulver

2 tsk paprikapulver

1 msk oregano

salt och peppar


Rostade grönsaker

700 gram ekologiska potatisar (som du inte behöver skala, gärna delikatess i påse), hela eller klyftor

3 morötter, stavar

2 röda paprikor, stora klyftor

1 stor broccolibukett, mindre buketter

2 rödlökar, stora klyftor

några champinjoner (kan uteslutas)

5 vitlöksklyftor, hela men krossade

torkad/färsk timjan efter behag

2 tsk Urtekrams italienska kryddmix (använd annars det du har såsom timjan, oregano)

rapsolja efter behag


såhär gör du

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Skölj grönsakerna och gör i ordning samtliga enligt ovan.

3. Börja med att lägga potatisen på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olja och salt. Rosta i ugnen 10 minuter.

4. Ta ut plåten, lägg samtliga grönsaker i ugnen, ringla över olja, krydda/örter, salt och peppra och rosta allt i 25-30 minuter. Blanda då och då.

5. Medans kan du rensa, skölja kikärtorna och torka de med lite papper.

6. När det återstår cirka 10 minuter av grönsakerna blandar du kikärtorna med kryddorna i en bunke. Stek de på relativt hög värme i en stekpanna med rapsolja i ca 7-10 minuter tills de fått fin gyllene färg (Ej för länge, då blir de torra).

Klart! Smaka av med salt/peppar/kryddor. Servera med någon mild sås/dressing och avokado. Denna gång körde vi bara med avokado och sockerfri ketchup/siracha!

Likes

Comments

Ny vecka, nya möjligheter som de brukar säga eller bara ett bra alternativt dåligt sätt att börja ett måndagsinlägg på? Jag började iallafall veckan med ett riktigt mördar rygg pass efter jobbet. Körde supersets, mellan mina tunga ryggövningar set körde jag olika magövningar. Älskar verkligen att köra rygg.

///

Iallafall, detta inlägg kommer såklart inte fokusera på några flexbilder eller träningshybris utan denna HELT FANTASTISKA regnbågswok som jag gjorde ikväll. Jag menar, kolla bara? Utan tvekan den bästa woken jag gjort och smakat ever faktiskt som är bra för hälsan.. Den har både utseendet och personligheten.

himmelskt god
Riktig Färgbomb
Nyttig
grymma smaker från Asien
laddad med grönsaker och näringsämnen
Rik på bra kolhydrater och proteiner
 100 % plantbaserad

Kan vi fortsätta prata om Tofu? Tofu, I love you! Så mycket godare än jag kommer ihåg wok med kyckling, med hästlängder!

För er som inte är insatta riktigt i Tofuns egenskaper så är det iallafall en riktigt bra naturlig och fullvärdig proteinkälla från växtriket som även innehåller järn. Som jag läste någonstans "tofu är en sann trollkonstnär i händerna på en fantasifull kock". Det går verkligen att göra så mycket med tofu, både smakmässigt och med olika konsistenser.

//

Hade ni frågat mig för lite mer än ett år sen skulle jag aldrig inkludera exempelvis fullkornsnudlar i min (tränings)kost. Då hade jag tänkt, "VARNING kolhydrater". Idag vet jag bättre. Kolhydrater är livsviktigt, minst lika viktigt som proteiner. Jag har, efter jag övergått till en plantbaserat kost automatiskt och medvetet ätit samt inkluderat betydligt mer kolhydrater. Det har varit bland det bästa både smak, hälso- och formmässigt. Jag älskar kolhydrater och är inte rädd för dem längre. BRA KOLHYDRATER ÄR LIFE!

///

I denna wok har jag tagit med härliga och goda grönsaker som jag tycker om, som passar i en wok och som ger de där extra fina regnbågsfärgerna. Grönsakerna tillsammans med nudlarna och den heta samt krispiga tofun i den bästa marinaden blir en helt underbar och samtidigt nyttig kombo!

Pröva pröva ni också!

Notes

*Grönsakerna kan enkelt bytas ut. Du kan även ta bort några av dem om du har lite brådis eller mindre ork.

*Jag har varvat fullkornsnudlar och morotsnudlar (zoodles funkar också prima) i denna vilket jag tycker är ett utmärkt sätt att variera både pasta och nudlar på.

*Jag har modifierat och anpassat detta recept med inspiration från bland annat carve your craving och Siri

5 portioner - Total tid: 45 minuter
Ingredienser

400 gram fullkornsnudlar (utan ägg), udon,- ris,- eller glasnudlar

Tofu

400 gram tofu (2 pkt)

8 msk soja

1 msk sesamolja

1 tsk chiliflakes

1 msk agavesirap

Grönsaker

1 rödlök, klyftad

3 vitlök, finhackad

250 gram champinjoner, skivade

Halv rödkål, strimlad

4 morötter, till nudlar med en spirulizer, mandolin eller osthyvel.

1 broccolibukett, skurna i små buketter

1 msk riven ingefära

bladspenat alt romansallad (valfritt)

Såhär gör du

1. Grönsakerna. Börja med att förbered samtliga grönsaker enligt ovan.

2. Nudlarna. koka nudlarna enligt förpackning. Häll av vattnet och ställ åt sidan.

3. Tofun. Pressa vätskan ur tofun (Ett tips är att lägga de i en handduk/papper på en tallrik. Placera en annan tallrik ovanpå och tryck med något tungt). Skär tofun i cm stora kuber. Stek de gyllene i 2 msk olja 4-5 minuter på varje sida, lägg i en skål, häll över marinaden, blanda och låt stå.

4. Stek Grönsakerna. Hetta upp en stor stekpanna/wok på hög värme. Tillsätt 2 msk neutral olja, löken och vitlöken och stek tills de mjuknat. Tillsätt sedan champinjonerna, rödkålen, morötter och låt woka några minuter. tillsätt sedan, broccolin, ingefäran och låt woka ytterligare några minuter.

5. Tillsätt tofun och rör runt kontinuerligt. (Spara marinaden och ha på sidan av för att kunde ringla över woken).

6. Avsluta med att tillsätta nudlarna och låt woka ytterligare nån minut tills allt är varmt. Ev salta och peppra något. Servera med resten av marinaden. Njut!

a healthy outside starts from the inside

Likes

Comments

Hoppas ni har haft en bra helg och en härlig söndag. Min har bestått av mys, träning och frossande i mat, hemmagjorda brownies (recept kommer) och andra kaloriberg. Sambon och laget gick även i fredags vidare till semifinal efter 4-0 i matcher och kross så helgen började bra minst sagt! Extra kul att det var mot Tonys gamla tränare i Malmö ;) Killarna får även två dagar helt ledigt och det tackar vi för.

Iallafall, något som har blivit lite av en söndagstradition är detta goda, enkla och nyttiga bananbröd. Efter allt onyttigt så var det ett måste. Perfekt på just söndagar när man inte behöver stressa upp för något. Brödet blir riktigt saftigt och kan ätas som det är utan tillbehör. Detta är även super att ha som fikabröd. För att lyxa till det kan man då även ringla över lite smält mörk choklad.

Brödet är såklart helt plantbaserat och utan raffinerat socker eller mjöl vilket gör brödet till en nyttigare variant. Annars brukar bananbröd ofta innehålla en del socker och mjöl men det behövs inte då banan är så söt i sig själv.

Fick framförallt inspiration ifrån tidningen hembakat och Ida Warg som jag modifierade. Ni borde verkligen prova, så GOTT!

Enkelt
snabbt
Saftigt
nyttigt
underbart gott
plantbaserat
perfekt mellanmål eller fikabröd
Ingredienser

6 dl havregryn mixat till ett mjöl

2 stora bananer

2 tsk bikarbonat

1 tsk kanel

0,5 tsk kardemumma (valfritt)

2 msk smält kokosolja

0,5 dl mandelmjölk (el annan växtmjölk)

1 tsk salt

Ev 2 msk agavesirap för sötare bröd

1 dl hackade valnötter (plus till topping)


NOTES:

* För att lyxa till det kan man då även ringla över lite smält mörk choklad.

* Jag har även haft i pepparkakskrydda ist för kanel/kardemumma vilket blir super gott också för den som älskar julsmakerna och pepparkakor!


Såhär ser brödet ut utan kokosflingorna. Jag la till det för det visuella men går utmärkt utan!

Såhär gör du:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Mixa havregrynen till ett mjöl i en mixer.

3. Mosa bananerna.

. 4. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

5. Blanda sedan samtliga ingredienser.

6. Smöra brödformen och fördela smeten i formen. Toppa med lite hackade valnötter.

7. Sätt in brödet på den nedersta delen av ugnen i 30-40 minuter.

8. Låt svalna, toppa eventuellt med lite kokos som jag gjort här (mest för det visuella) och servera!

Likes

Comments

Min kärlek till Buddha Bowls och Quinoa fortsätter.

Jag hoppas att ni inte tröttnat på dem för det har inte vi! Här kommer en Buddha Bowl med smaker från Asien som inte kompromissar med smakerna eller nyttigheterna vill jag lova. Den fick min sambo att gå i taket. Framförallt tofun och jordnötssåsen blev han helt galen i. Han sa att det var restaurangklass på smakerna. Han säger alltid vad han tycker så jag litar på att han inte ljuger ;)

Tofu är verkligen the best thing. Grym proteinkälla (tillsammans med quinoan och broccolin) och så gott! Tofu är ett av många alternativ att byta ut kött och ost med, både gällande smak och konsistens.

Denna bakade tofun är den godaste jag ätit faktiskt och busenkel att slänga ihop och sköter sig själv i ugnen. Det ända är att ju längre tofun får marinera, desto bättre.

Min karl blev också HELT förälskad i denna jordnötssås som görs på mindre än 1 minut. Sås är livet, dessutom om du kan såsa på!

Denna bowl är laddad med allt som en Buddha Bowl kräver, nämligen nyttiga näringsämnen, bra källor till protein, långsamma kolhydrater och hälsosamt fett.

Inspirationen till denna fick jag tack vare Thekitchn, Once upon a chef och Ambitiouskitchen som jag modifierat och förenklat till denna med mina egna smaklökar.

Bli inte avskärmad av ingredienserna. De mesta finns redan hemma och är inte heller dyrt!

Crunchy
So delicious
Protein-packed
Super flavorful
vegetable-packed
super healthy loaded with antioxidants
4 port - Total tid 40 minuter
Ingredienser


2 dl Fina och små brutna broccolibuketter

4,5 dl Kokt quinoa + grönsaksbuljongtärning

5 Salladslök, finhackad

1 Stor morot, riven

1 Gurka, hackad i små tärningar (valfritt)

3 Nävar bladspenat/romansallad, grovhackad (valfritt)

Ugnsbakade tofun:

1 Frp fast tofu i cm-stora tärningar (ca 500 gram)

1 msk Lönnsirap/Agavesirap

2 msk Tamari soja el Japansk soja

1/2 msk Sesamolja

1 tsk Chiliflakes

Jordnötssås:

1 dl Osötat creamy Jordnötssmör

2 msk Tamarisoja (för glutenfri) /Soja sås

2 msk Färskpressad limejuice

2 msk Rapsolja

1/2 msk Finriven ingefära

2 msk Brunsocker/Brun Farin

1 dl vatten (el efter behag)


Såhär gör du:


1. Tofun. Sätt ugnen på 200 grader. Pressa vätskan ur tofun (Ett tips är att lägga de i en handduk/papper på en tallrik. Placera en annan tallrik ovanpå och tryck med något tungt, ex en konservburk). Blanda samman marinaden och låt tofubitarna marinera i minst 30 min, desto längre desto bättre. Lägg de på en bakplåtsklädd plåt och in i ugnen 30-40 minuter. Rör om minst en gång.

2. Quinoan. Hetta upp en mindre kastrull med medelvärme. Addera sesamolja och väl sköljd quinoa. Rosta quinoan, rör om kontinuerligt i 2-3 minuter, addera sedan vattnet. Koka upp på medelvärme, smula ner buljongtärningen och sänk värmen på låg, lägg lock på och låt simmra i ca 18-20 minuter. När det är klart, fluffa till quinoan med en gaffel och sätt åt sidan med locket något vidöppet.

3. Gör Grönsakerna medan quinoan simmrar och tofun bakas. Hacka/riv/strimla samtliga grönsaker. Dvs broccolin, rödkålen, salladslöken, bladspenaten, morötterna.

4. Jordnötssåsen: Lägg jordnötssåsen i en djup skål och sätt in i mikron någon minut för att smälta något (eller värm upp i kastrull). Addera sedan resten av ingredienserna och blanda väl. Lägg åt sidan.

Valfri Topping:Koriander, Avocado, Lime, 1 dl hackade jordnötter/cashewnötter


Notes


* Grönsakerna kan lätt bytas ut, det är inte hela världen om någon inte kommer med heller.

* Tofun kan med fördel marineras längre, ju längre desto godare men det går utmärkt med bara 30 minuter aswell.

* Vill du göra en snabbare variant av denna Thai Bowl brukar jag helt enkelt ersätta Tofun med edamamebönor.

* För att göra processen ännu snabbare kan du byta ut dressingen mot någon du gillar eller en färdig, som älskade siracha!

* Jag ångkokar ofta broccolin för att behålla näringsämnena. Väldigt enkelt men du kan skippa detta steg och servera broccolin som den är. Görs dock enkelt genom att fylla en liten kastrull med ca 2 msk vatten. Koka upp. Lägg på en sil i kastrullen och lägg i broccolin, salta lite och sätt på locket. Låt de ånga i några minuter.


Likes

Comments

Löjligt enkla, nyttiga och goda kakor gjorda på endast 3 ingredienser som är packade med bra proteiner, kolhydrater, fiber och fett och görs på bara 15 minuter? JA TACK!

Det är inte vilka ingredienser som helst utan havregryn, banan och jordnötssmör. Den perfekta och nyttiga kombinationen i ett roligare och godare format. Du får de bästa kolhydraterna, proteinerna och fetterna i en kaka. Dessutom har nog de flesta av er, som jag dessa ingredienser redan hemma. Jag lägger dock till kanel och salt samt russin för min karl älskar när jag har i dem. Russina eller cacao nibs ger även ett roligare utseende.

Kakorna är ett perfekt snack att ha antingen som ett pre-workout snack, som mellanmål på jobbet eller istället för bullen eller kakan på kafferasten. Eller så kan man byta ut sockerbomberna om du vill minska ditt sockerintag och dämpa behovet i vardagen. Jag tänker mig att kakorna även är toppen att ge eller laga tillsammans med barnen för ett nyttigt men roligare fika än banan med jordnötssmör eller enbart frukt eller macka.

Notera: Dubbla gärna receptet. Sist jag gjorde så var de slut på 10 minuter då jag och sambon totally crushed them. Tanken var ju liksom att spara till stunder vid behov haha! 

Plant-based
Super Healthy
No added Sugar
Ridicously Easy to make
Packed with the best protein, carbs, fiber & fat
Ingredienser

2 bananer (ju mognare desto godare)

2,5 dl fiberrikare eller vanliga havregryn (beroende på bananernas stl)

1/2 dl  jordnötssmör


Jag brukar lägga till 1/2 dl kokosflingor, 1/2 tsk salt och 2 tsk kanel!

Andra valfria tillbehör:

2 tsk kanel

Russin

Kokos

1/2 tsk Salt


Såhär gör du

1. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Mosa bananerna i en skål.

3. Tillsätt havregrynen, jordnötssmöret och de tillbehör du vill (se ovan, rekommenderar starkt) och blanda runt ordentligt. Anpassa havregrynen, degen skall vara kladdig. Allt beror på storleken på bananerna.

4. Forma till cirka 10 små kakor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i cirka 15-20 minuter.


Kakorna ska vara lite hårda/krispiga på utsidan och något mjuka på insidan.

Likes

Comments

Först måste jag bara säga TACK till er, tjejer och killar som har skrivit till mig. Ni som har gett mig så fina ord, komplimanger och såklart att ni har gillat samt uppskattat de recept jag lagt upp! Hur kan man inte bli glad när man får höra att de haft en hel Ronja-dag till exempel? Det värmer verkligen och jag är bara glad att kunna dela med mig av en grön inspiration i köket, som har blivit en stor passion. Jag vill att fler ska förstå och uppleva hur mycket roligare och godare det är att laga plantbaserad/vegansk kost. För att inte tala om alla de andra hundratals skäl till att välja en grönare, rättvisare och hälsosammare kost för oss, djuren och framtida värld för våra barn.

Detta måste vara närmare en klassiker, min go-to som jag gör numera, i lite olika tappningar. Jag bara ÄÄÄLSKAR den! Den är även en fröjd för ögat och får vem som helst att bli på bättre humör. Jag brukar göra den både på vardag och helg.

Denna Quinoa Bowl innehåller även många hälsosamma näringsämnen, antioxidanter, mineraler och vitaminer tillsammans med de bästa kolhydraterna och proteinerna! Såklart helt plantbaserat <3

Servera med din favoritdressing eller sås. Jag brukar servera med en limedressing (gjord på lime, agave sirap och ifraice) eller apelsin dressing!

Ni borde verkligen prova!

Easy
Festive
Healthy
Colorful
Nutrient-rich
Crazy delicious
Protein- and Fiber-rich
4 port - Total Tid 40 minuter
Ingredienser

2 stora sötpotatisar (800 gram)

2 röda paprikor

1 msk riven ingefära

3 rivna vitlök

2,5 dl quinoa (5 dl kokt) + 2 grönsaksbuljonger

2 avokado (valfritt)

2 dl tinade edamamebönor alt hackade cashewnötter/hasselnötter

1 påse färsk bladspenat

2 msk olivolja

1 granatäpple

1 kruka färsk persilja

salt och peppar (gärna havssalt) eventuellt även lite chili flakes eller paprika pulver


SÅHÄR GÖR DU

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Skölj sötpotatisen noga och skär den i stora kuber (behåll skalet på!). Skär paprikan i stora klyftor.

3. Riv ingefäran och vitlöken. Blanda tillsammans med sötpotatisen och paprikan i en fryspåse. Blanda i olja, salt och peppar.

4. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, in i ugnen cirka 30 minuter. Rör om emellanåt.

5. Koka Quinoan enligt förpackningen. (OBS: glöm inte att skölja quinoan innan du kokar den, annars får den en besk smak) Ha i grönsaksbuljong när vattnet kokat upp. När det är klart lägger du åt sidan.

6. Kärna ur granatäpplet, grovhacka/bryt bladspenaten och hacka persiljan. Salta edamamebönorna med havssalt. Tärna avokadon (hade inte det denna gång då ingen var mogen).

7. Blanda quinoan och spenaten tillsammans.

8. Blanda alla ingredienser i en skål eller montera på tallrikarna genom att lägga Quinoan i botten och toppa med resten.

Servera med någon sås eller dressing som du gillar!

- The food you eat can be either the safest & most powerful form of medicine or the slowest form of poison <3

Likes

Comments