Header

Minns ni färsen jag & D lagade som jag skrev om för ett tag sedan? Det var ju en variant på biffarna vi brukar köra, men ikväll gav jag receptet till roomien & hon styrde upp dem galant!
Dessa biffar är verkligen supergoda, det tar en stund att steka dem men helt klart värt det!
Jag brukar inte följa recept till punkt och pricka men här är ett ungefärligt recept:

  • 1 zucchini
  • 200 g halloumi (1 pkt)
  • 1/2 gul lök
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 1 dl ströbröd
  • 2 ägg
  • 1/2 pkt provençalska kryddor
  • Salt & peppar
  • smör/olja att steka i
  • Tips! Riv i en morot också för mer stadga och god smak

  1. Riv zucchinin och lägg i ett durkslag, salta ordentligt och låt stå ca 30 minuter så vätskan dras ur. Pressa sedan ut så mycket vätska det går.
  2. Fräs hackad gul lök och vitlök mjuk tillsammans med den rivna zucchinin. Ställ åt sidan och låt svalna.
  3. Riv halloumin och blanda med kryddor, ägg, ströbröd, salt och peppar. Blanda i zucchini- och lökblandningen. Forma små biffar och stek på medeltemperatur i smör eller olja tills de fått fin färg.
Dela gärna med er! 🍝

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Äntligen är den här! Jag tycker om semlor, me egentligen är jag inget superfan. Jag är mer än nöjd efter att ha ätit en & det känns som att det hade varit överflödigt att ha semlor året runt.. Men däremot tycker jag om uppmärksammade dager, även som kanelbullens dag! Det är kul att fira saker.
Idag provade jag en wienersemla & jag måste nog säga att jag gillar den mer än vanlig semla! Jag älskar ju wienerbröd så det förklarar väl sig självt.
Har ni ätit någon semla idag? 🎂

#nouw30daychallenge #fettisdagen

Likes

Comments

Idag bakade jag några klassiker, nämligen sockerkringlor! Inte konstigheter, egentligen vanliga (torra) kakor. Men ack så goda! & endast 4 ingredienser till råga på allt! VIll ni prova? Gör så här:

  • 150 gram smör
  • 2 msk strösocker
  • 4 msk vispgrädde
  • 4 dl vetemjöl


    Rör margarin och socker mjukt. Tillsätt grädde och mjöl och arbeta samman till en deg. Rulla ut till 20 cm långa, smala längder. Forma till kringlor. Pensla med vatten och doppa i pärlsocker. Lägg på plåt. Grädda mitt i ugnen i 175° i cirka 12 minuter, låt svalna och stelna innan ni hugger in! 🌻

Likes

Comments

Se vilken inbjudande frukost jag styrde upp åt mig själv imorses! Kanske inte så mycket för världen, men det bevisar hur enkelt det är att göra så att saker känns lyxigare/finare/bättre än de faktiskt är :) Här är bara Falu rågrut med smör, ost, tomat & några basilikablad! Himlans gott, och det blir på något sätt godare när det är så fint! 🍅🍀
Nu ska jag läsa lite Dostojevskij & senare bär det av mot nation för filmkväll & käk! Hoppas er söndag blir lika mysig som min 😘

#nouw30daychallenge

Likes

Comments

Jag vill gärna dela med mig av min senaste tatuering som jag gjorde när jag var i Italien över nyår. Jag gjorde den på TAO Tatto i Rom, hos en härlig person som heter Chiara. Hon är lärling men otroligt duktigt för att inte ha tatuerat särskilt länge.
Jag fastnade för detta motivet direkt när jag såg det, vi hade egentligen bestämt oss för en annan sketch som Chiara redan höll på att skissa upp, men när jag upptäckte denna visste jag direkt att det var den jag skulle ha. Den är så otroligt stark symboliskt, särskilt för mig som vuxit upp med musik, framförallt gitarrspel med min pappa som högsta förebild. Hela hans väsen genomsyrades av musik men särskilt flamenco. När jag tänker på honom ser jag honom alltid med en gitarr i handen.
Även att kvinnan är havande med ett instrument visar också på musikens flöde genom det kroppsliga. Hon har ett stort lugn över sig där allting är i ro, där harmonin är total. Världskvinnan, urguden!
För mig finns det så otroligt mycket att hämta i denna tatuering och jag är så ärad att få ha den på min kropp.

Big ups till Chiara för en väl utförd gadd & för en himla härlig dag i studion! 💉

#nouw30daychallenge

Likes

Comments

Ikväll lagade jag & D en himla god "tacofärs" på halloumi, zucchini & morot. Vi har gjort biffar på det innan men provade nu att bara steka ihop det. Sugen på att testa? Gör såhär:

• 200 g halloumi (1 pkt)
• 1 stadig zucchini
• 1 rejäl morot
• 1 dl ströbröd
• 1 gullök
• 2-3 klyftor vitlök

Skölj grönsakerna noggrant & riv zucchini på det grova järnet. Lägg i ett durkslag & salta ganska mycket, låt sedan stå i 30 min. Riv halloumi & morot & blanda med ströbröd. Tryck ut så mycket vätska som möjligt från zucchinin & fräs ihop med hackad lök & vitlök tills det fått lite färg. Ställ av att svalna. Stek sedan tillsammans med halloumiblandningen tills det liknar en färs & smaka av.
Till detta vi tortillabröd, wrapade in med grönsallad, tomat, oliver, majs, gurka & kokt broccoli. Toppade slutligen med en dip gjort på crème fraîche, färskpressad vitlök, hackade limeblad & massa fryst basilika.
Perfekt fredagskäk!

#nouw30daychallenge

Likes

Comments

Idag blev det en tidig middag här hemma, bestående av pizzabullar och en fräsch sallad till!
Sist jag gjorde pizzabullar råkade jag salta alldeles för mycket, så idag tog jag det lite lugnare och de blev toppen! Återigen fuskade jag då vi hade en pizzadeg i kylen som behövde användas, så jag kavlade ut degen och bredde på lite tomatkross med basilika, hackade svarta oliver, basilika samt en mozzarella och spridde ut över pizzan, rev över prästost, öste på lite örtsalt och rullade ihop till en rulle. Sedan gjorde jag som när man bakar vanliga bullar, delade rullen i 11 delar och la dem på en plåt med bakplåtspapper. Körde i ugnen i 200 grader ca 15 minuter.

Det kanske är så mycket för ögat då är jag medveten om att jag faktiskt slarvade lite idag, men goda blev de i alla fall! Salladen bestod av isbergssallad, mozzarella, sotorkade tomater, vanliga tomater samt lite örtsalt och olivolja!

🍕🌱🍅

#nouw30daychallenge

Likes

Comments

Idag gjorde jag min blomkålssoppa igen, den blev inte lika god den här gången dessvärre. Det kanske var för att jag gick ifrån receptet lite, men här har ni det ursprungliga recept som alltid gör soppan himmelskt god!
Du behöver:

  • 1 blomkålshuvud
  • 1 gullök
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 dl mjölk
  • 7 dl vatten
  • Salt & övriga kryddor efter smak (jag använder alltid örtsalt till allt jag lagar)

Hacka lök, gullök och blomkål & fräs med eventuell krydda. Tillsätt crème fraîche, mjölk och vatten (jag slängde i 2 grönsaksbuljonger också) koka upp och låt koka i ca 15 min. Mixa allting slätt med en stavmixer, salta lite om ni känner för det, och smaka av. Gräslök är både gott och fint att garnera med! 🌱

#nouw30daychallenge

Min fina dinosaurieslev fick ställa upp som servitör ikväll!

Likes

Comments

Både jag & ena roomien (som även råkar vara bästa vännen) har känt oss nere idag så vi bestämde oss för att göra fluffiga pannkakor, ungefär som amerikanska. De blev härligt fluffiga & söta. Sojamjölken kan man ha i istället för ägg, det är ett bra bindemedel.
Jag tycker alltid det tar så lång tid att göra pannkakor, det är givetvis värt det, men om man inte orkar göra pannkaksstekandet till ett projekt kan man göra såhär:

• 3 dl mjöl
• 1 tsk socker
• 2 tsk bakpulver
• 1/2 tsk salt
• 3 dl sojamjölk
• 1 msk smält smör + att steka i

Blanda mjöl, socker, salt & bakpulver & blanda ihop det. Tillsätt sojamjölken & det smälta smöret & rör om tills allt är blandat väl, smeten ska vara ganska tjock & kletig. Sedan är det bara att steka i lite smör, & glöm inte att dessa pannkakor, som amerikanska, blir bäst om de inte är lika stora som vanliga. Ca 1/2 dl smet till varje pannkaka brukar vara lagom. När det dyker upp små bubblor på ovansidan är det dags att vända :)

Till detta hade vi lite skivad banan, blåbär, sirap, valnötter & vispgrädde. Blev kalas! 🎈🍳

#nouw30daychallenge

Likes

Comments

Idag har det inte hänt så mycket. Några timmar i skolan, tröttheten har legat som ett grått täcke över mig idag, vädret likaså. Däremot brände vi på lite penne och en liten spenatsås eller något i den stilen.. Blev en härlig färg!
Vi följde inget recept utan stekte bara rödlök & vitlök, slängde i lite fryst spenat med soltorkade tomater och fetaost, sedan krämade vi ut det med matgrädde. Snabbt, smidigt och enkelt!

Hoppas er vecka startat bra, jag är ledig imorgon så det blir en läsdag. Men först en liten sovmorgon.

🎈

#nouw30daychallenge

Likes

Comments