Ganska ruskigt väder idag med snålblåst och snöfall hela dagen. Dock så pass milt och så pass lite snö att jag inte fick problem med styltor under hästhovarna, utan det fungerade att rida.


Bus var först ut, och gjorde ett trevligt jobb. Jag jobbade honom med händerna lite högre, och fick en trevlig arbetsform i traven som var i stort sett stadig (men visst, han gick ur form då och då). Galopperna tränades mest via fattningar, som är riktigt fina i kvalitet nu för tiden. Det tar lite tid, men det är en mysig häst och det blir aldrig bra av att forcera saker och ting.


Reggie, därefter, imponerade igen. Vi tränade på att ta trav ur lite samlad skritt, jogga igång och jobba mer med bakdelen. Lite tempoväxlingar och han klarar det bättre, men har inte riktigt förstått det där med att töja på stegen - än. Galopperna fina, starka och stundtals orkade han arbeta i form även i galopp, vilket förstås är roligt. Övergångarna mellan skritt och trav jättetrevliga, ett par bra halter utan att höja nacken. Ryggningar med god kvalitet. Superhäst!


Myran jobbade bra, tempoväxling i trav och en hel del galopp som hon nu fixar i form. Tempot är än så länge lite för högt, men kommer att kunna dämpas allt eftersom hon blir starkare.


Yngve, slutligen, gjorde ett bra pass igen. Vi jobbar mer med samling i skritten, lite tramp och så trav ur det för att stärka traven. Bakbensaktiviteten inte att klaga på, längningarna klart godkända för hans utbildningsnivå. Det som är lite sämre är galopperna, som behöver bli starkare och mer bäriga. Det som dock fungerade idag var att länga galoppen utan att bli spänd i ryggen och det var ju en framgång.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Det finns visserligen stunder - och inte så korta heller - när man kan betvivla att det är vår på gång. Lite ruskigt, ligger lite snö men det är på eller strax över nollan redan med mild luft, så det kommer väl att smälta lite mer.

Jag har varit slarvig på att uppdatera här; senaste veckan har egentligen varit en vanlig vecka med vanlig ridning.

Vissa ridpass har varit jättebra, andra mest bara irriterande.

Igår var det ridkurs för utmärkta Ulrika Fröding, och jag hade med mig Jenta och Lester.

Jenta har blivit mycket starkare i grundtraven under vintern, vilket förstås är positivt. Igår jobbade vi vidare med samling i traven, samlade övergångar, hitta mer vila i steget, mer schwung. Jag har äntligen börjar begripa hur jag ska göra, och då kommer resultaten. Visserligen har vi en hel del att jobba vidare med, men nu börjar vi få med bakdelen bättre och får lite, lite uppförsbacke i arbetet. Från början, utifrån Jentas exteriör med liten och lätt rumpa, hade hon en väldig benägenhet att bli markbunden fram, men nu börjar det lossa.

Lester fick jobba vidare med övergångar mellan skritt och trav, galoppfattningar - och äntligen hittade vi ett sätt att få till vänstergaloppen riktigt bra. Där har han varit tung och lite springig, men igår hittade vi faktiskt samling uppåt även där. Traven fortsatte att utvecklas.

Ingen av dem är färdigtränad, ingen av dem står sig - i befintligt skick - i fjordhästSM. Men båda är på gång att bli starkare och fungera bättre och då är det ju vansinnigt roligt.

Bjuder på ett par gamla dressyrbilder.

Likes

Comments

​För tillfället är jag inne i en dyr period (bildäck, reparationer med mera) så jag har inte råd att shoppa bara för nöjes skull utan får hålla mig till det jag behöver.  Igår behövde jag något nytt. Skottkärran gick sönder när jag skulle mocka, rena katastrofen. Och den gick sönder på ett så kreativt sätt - i en svetsfog i ställningen - så räddning inte verkar vara möjlig. Alltså en biltur till stan och Biltema.

Och lite mer shopping är planerat - men faktiskt "riktiga" saker. Glödlampor, en extra hammare, en trädgårdsslang, ett par slangkopplingar. Ett stort antal piggborstar inför vårens fällningssäsong - helt nödvändigt eftersom mitt gamla lager tagit slut.

Och så ett par nya läderridstövlar från rean på Hööks. Det kan ju tyckas onödigt - men eftersom mina gamla gått sönder, så får jag vara lycklig över att ha stora fötter så att ett par i rätt storlek fanns kvar nu när rean är ännu bättre.

Ridning, då?

Knappt. 

Igår var det halv snöstorm, inte trevligt alls. Favvis fick en uteritt i raskt tempo, trevlig och nöjd. Reggie fick jobba igen efter sina två semesterveckor. Lite hade han väl glömt: inte lika stadig i formen i varken skritt eller trav, men väldigt trevlig och jag hade heller inte räknat med att han skulle vara som en gammal kamp som inte glömmer något.

Nya tag idag: ser ut att hålla sig utan nederbörd och temperaturen är strax över nollan, så det kan bli riktigt njutbart.

Likes

Comments

har jag varit lite lat.

Både när det gäller ridningen och när det gäller att uppdatera här.

Jag har ridit alla fjordingar, men inte mer än en gång per häst. Alla har egentligen varit duktiga, men inte gjort några riktigt anmärkningsvärda insatser. På Myran har jag bytt bett från ett tränsbett med fasta ringar till ett med rörliga ringar. Intressant nog, har hon inte längre "hängt sig" i vänster tygel utan varit betydligt mer lyhörd.

Intressant, eftersom det var precis det som framkom som skillnad mellan fasta och rörliga ringar när jag var på en bett-kurs för en kunnig westerntränare för ett par veckor sedan. Som vanligt visste han vad han pratade om. Och än en gång är jag egentligen tillbaka till basic i utrustningen: gamla hederliga tränsbett med rörliga ringar - fast jag föredrar tredelad mundel framför tvådelad vilket ju var standarden när jag växte upp (tvådelad alltså).

Nu är det helg igen, och jag är förhoppningsvis tillbaka i mitt mer normala tempo. Under veckan hejdades jag lite av temperaturen (rätt kallt) i måndags, red "normalt" i tisdags, blev lite sen hem på onsdagen pga att bilen var på verkstaden (dock mycket tacksam mot mina vänner som hjälpte mig men skjuts!!!).

Kommande vecka kommer också att innebära en och annan störning från vardagen, men det är ju på det viset i perioder.

Likes

Comments

är inte en bra förutsättning för ridning. Igår blev jag på dåligt humör när jag red Myran. Det blev inte bättre av det... Hon stod emot precis hela tiden vilket är irriterande; vid det här laget förstår hon eftergift men gav ingen.

Så vi hamnade i något slags ganska dum "kamp" om vänstertygeln; jag borde ha hittat på något annat för att få något roligt ut av ridturen och inte bara frustration, men eftergift är ju på något sätt basen för trevlig ridning, och liksidighet är också viktigt. Så jag min dumbom satt och envisades, och Myran blev ännu envisare. Förhoppningsvis bättre nästa gång.

Bus var på bra humör, däremot, och rolig. Trevlig och lätt att få i form även om han smet ur formen då och då - vilket är acceptabelt än så länge. Han accepterar bett och hjälper/instruktioner vilket ju är bra. Och han kommer att bli bättre.

Likes

Comments

Efter en veckas semester med mycket ridning, tappade jag i vanlig ordning rutinerna. Dessutom ganska ordentligt regn i måndags - det var så att min ganska ordentliga jacka var genomblöt av det lilla jag var ute när jag ledde in hästarna - gjorde att jag inte red alls.

I tisdags red jag, men ingen fjording. Reggie ska ju vila två veckor och den här gången tänkte jag att jag ska kunna hålla mig till planen, och Lester verkade som om han ska bli aningen förkyld så han kan få en semestervecka.

Igår red jag Favvis som enda fjording. Lite idéer har han ju, den grabben, och han letar spöken. Igår hittade han ett spöke i form av en varningsskylt på vägen. Det har varit tjällossning och grusvägen mådde inte så bra av det så det hade blivit en djup, lös grop mitt på vägbanan. Den har man reparerat nu med nytt grus, men lite löst är det tydligen på kanten för där står en gulröd "pinne" och varnar. Och den pinnen var tydligen väldigt hotfull. Så det krävde viss övertalning för att få Favvis förbi men det gick. I övrigt var han trevlig.

Likes

Comments

...utan jag red Reggie en sväng idag också. Han fortsätter att imponera på samma sätt. Att gå serpentiner var inte längre lika svårt, formen ganska stadig, bra övergångar, trevliga halter och ryggningar. Tja, trevligt alltihop egentligen.

Myran fick också jobba, ett helt OK pass även om hon än en gång var lite ofokuserad och därför inte riktigt så lätt på tygeln som jag skulle vilja ha henne. Men det kommer, det kommer.

Yngve var också duktig idag, tempoväxlade traven, jobbade mot samling i traven, gjorde trevliga övergångar från långsam skritt till trav. Tränade på att korta skritten, såväl steglängd som -frekvens och det fungerade utmärkt. Galopperna också bra.

Helt enkelt en väldigt trevlig rid-dag.

Likes

Comments

Igår var vädret inte riktigt med mig. Blåst, regn - men åtminstone milt. Isbana på gården på morgonen men det smälte under dagen så min rädsla för hur det skulle gå att få in oskodda hästar på kvällen, kom på skam. Tack och lov.

Igår fick Favvis ut och springa igen, han föreslog visserligen att vi kunde gå in i paddocken (det kunde vi inte, för där ÄR det isbana och vattenpölar, behövs lite mer värme än det vi fått för att vattnet ska sjunka bort), och visserligen blev han "hysterisk" över en plastpåse som någon tappat på vägen. Men i övrigt var han väldigt duktig. Vi jobbade lite med skänkelvikning över vägen och öppna i trav, och placera kroppen som sluta (svårt, svårt, svårt) och han gjorde allt med gott humör.

Reggie imponerade igen, i skritt, trav och galopp. Formen stadig och fin i skritt och trav, vi tränade en del på övergångar och halter, och lade in lite ryggning. Dessutom träning på att styra i serpentiner, för att få till det hela till något av en helhet. Nu tror jag han ska få vila ett par veckor igen, eftersom han varit så fantastiskt duktig och kan behöva lite mer semester på detta.

Lester fick följa med på ridkurs, denna gången i dressyr. Han skötte sig utmärkt men försöker - förstås - fuska på olika sätt när det blir jobbigt. Galopperna är särskilt tacksamma att fuska i, för det finns många sätt att smita undan. Skjuta ut ytter bog, inner bog, försöka flyta ut från volten, sakta ner till trav. Han provade alla varianter när vi jobbade samlad galopp... det behöver jag förstås få lite mer kontroll över framöver, men han blir verkligen starkare och starkare. Igår tränade vi en del på piaffen också, och han fick igång riktigt bra tramp. Övergångar från samlad skritt (mot skolskritt) till trav var också bättre.

​Jenta var också med på dressyrkursen, och med henne låg fokus på traven. Kvaliteten har förbättrats avsevärt under vintern så hon har hittat mer vila i steget, och lite bättre spann när det gäller tempot. Takten går också att påverka lite mer nu. Samling i trav, lite längningar, lite skänkelvikning. Upp med formen lite för att få ytterligare lite schwung. Upp med formen för att sedan, på lite sikt, vikta om henne och få henne att vinkla korset och få under sig bakbenen bättre. 

Likes

Comments

Igår var det en fantastisk vårvinterdag. Lite kallt på morgonen/förmiddagen, men när solen kom fram blev det väldigt behagligt och det tinade lite.

Lester gjorde ett bra jobb igen, ganska mycket arbete med galopperna med fattningar, ett par byten (fungerade!) och så lite tempoväxlingar i högergaloppen utan att jag tappade honom. Att traven är stark och fin behöver knappt nämnas...

Bus var också trevlig, men inte riktigt lika lätt i formen som han varit det senaste. Jaja, inget att klaga på. Dock lagom pigg och glad, och både traven och galopperna var lättridna som vanligt. Han har väldigt fin energi i stegen, mycket "klipp" så det kan komma att bli en ganska fin liten dressyrponny med tid och tålamod. Det är ju ingen idé att försöka forcera saker och ting: resultatet brukar inte bli så bra om man försöker.

Myran var ganska trevlig men hade ytterligare en sådan där lite ofokuserad dag. Det som dock fungerade var att hon var lätt och lyhörd för tempo- och gångartsväxlingar och det är inte illa, det.

​och så hade vi Yngve. Han var trevlig, mjuk, lagom framåt. Det börjar gå att jobba honom ordentligt i traven med lite tempoväxlingar. Galoppfattningarna var lika enkla och avslappnade som härom dagen, skönt. Det börjar bli dags att jobba mot lite mer samling i galoppen på honom framöver.

Reggie var imponerande igen! Den hästen verkar ha väldigt lätt för att fatta ridningens principer. Han gick i trevlig remontform med väldigt lite tygel- och munkontakt igen, i skritt och trav. Igår var han lite oböjlig i högersidan - eller spände möjligen emot med vänstern. Det gick dock hyfsat enkelt att jobba igenom, så det är inte ett problem. Styrningen är ju lite "sådär" så igår tränade vi på serpentiner över vägen. Precisionen var inte så imponerande, förstås, men det kommer att bli ordning där också.

Likes

Comments

Idag har jag haft hovslagarbesök, igen. Så nu har alla skor som ska ha det. Det är bara Ärlig och Isak av fjordingarna som inte är uppskodda vid det här laget. Isak av uppenbara skäl, Ärlig för att jag var tvungen att välja (det är inte gratis att låta sko hästar) och valde att prioritera Yngve och Reggie.

Favvis har blivit skodd idag, och han var lite fräck och otålig så den stackars hovslagarlärlingen som skulle nita efter skoningen blev ganska frustrerad. Favvis såg ut att vara ganska nöjd med sig själv. Han fick också komma ut på en ridtur längs vägen här hemma, och han kändes lika trevlig som när han fick gå på semester i höstas. Lätt att få till arbete i trevlig form, lagom lätt att få båda galopperna - även högern som han ju har lite svårare för. Tränade lite på övergångar från trav till skritt, där fick han inte slänga sig framåt.-neråt mot tygeln och efter ett par påminnelser om hur det skulle gå till, så fungerade det fint.

Reggie fick jobba idag igen - och ska väl få ett par turer till innan han ska ha semester igen (men inte lika länge). Den hästen är helt fantastisk! Igår hade han ju kommit på hur han skulle gå i skritten: elastisk och bogfri skritt med god energi och väldigt fin remontform på nästan ingen munkontakt. Idag kom han på att han kunde fortsätta på det sättet in i trav också, och att man kan trava i samma trevliga fason. Galopperna har han lätt för att ta och de är ganska balanserade, men självklart ingen "form" ännu - men det känns som om han har hur lätt som helst för det mesta. Idag gick det utmärkt att böja och ställa utan att han drog upp huvudet, och mjukt och fint kändes det.

Likes

Comments