Det är inte så roligt att vara fökyld. Nu har jag varit rätt risig sedan egentligen i onsdags, men då lyckades jag med bedriften att hasa mig runt med tre hästar. Därefter ingen ridning alls. Hemma från jobbet i fredags, men inte blev jag så hemskt mycket piggare för det.

Eller ja, lite fräschare kanske jag känner mig, men långt från full form.

Jag får se om jag kan hitta någon lämplig pålle att "åka häst" på idag, vore väldigt välgörande för själen.

Den mentala energin funderar åtminstone på lite praktiska sysslor som behöver göras, och det är ett gott tecken.

Bjuder på några äldre bilder - nu är här slaskigt och grått och trist för hela slanten men det är trevligt att smältvattnet rinner i små bäckar på gårdsplan och över uppfartsvägen.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Nu har jag inte haft tid att skriva här på ett par dagar.

Låt mig bara säga att det har varit massor av rolig ridning på alla de hästar som är igång, och i förrgår också en tur med Aldar som är en positiv strunt. Han har trevlig bjudning (men antagligen alldeles för lat för att "riktigt islandsfolk" ska gilla honom) och som kom ihåg konceptet ridning sedan i höstas. Det ska bli kul att sätta igång honom på riktigt här under våren!

Bus har också varit väldigt duktig: hittat tillbaka till det där med att jobba i form som vi kom på i januari men glömde bort i samband med ett par veckors vila. Han kan säkert utvecklas ganska fort, även om det handlar först om att han ska förstå vad jag vill, sedan ska han arbeta upp styrkan för att fixa det, också.


Likes

Comments

Jaha, ja. Här hade jag sett fram emot en vacker dag med mycket ridning. Rosa ljus på himlen i morse, jättefint.

Och så blev det rena snöstormen. Där blåsten får utrymme, snöar det på tvären. Sådär härligt kramig snö som är perfekt för snögubbar, snölyktor och inomhussittande och helt hopplöst för ridning.

Jag har hunnit ut med två hästar men har nu gett upp eftersom det blev lite styltor och jag vill inte riskera hästarna.

Yngve fick göra första passet eftersom han stod längst framme vid hagöppningen, och han gjorde ett bra jobb som vanligt. Han blir starkare ganska fort när det gäller galoppen: bra fattningar, inga bogproblem än så länge, stadigare form, stora steg. Men han blir förstås trött efter en stund och kan då bli lite tung i handen. Inget som inte går att rida loss på ganska enkelt sätt genom att böja lite, och det är självklart att han inte orkar fullt ut. Idag testade vi lite tempoväxlingar i traven, även försiktigt mot samling, och han svarar väldigt bra. Det är vad jag begär just nu: svar på det jag ber om. Att kvaliteten är långt från färdig, gör inget.

Därefter Snorri, som var trevlig också. Idag var han uppmärksam och lagom pigg för att orka växla mellan trav och tölt. Jag tränade oss på övergångar från skritt till tölt eller skritt till trav: han är inte helt ren i övergångarna till trav utan det blir gärna några töltanslag, precis som i nedtagningen från trav till skritt men det blir bättre och bättre. Tölten inte helt taktren: oftast ramlar den lite mot trav, men jag tycker ändå att han jobbade väldigt bra idag. Skritten elastisk och fin och formen behöver förbättras på sikt. Ingen galopp alls idag eftersom han var så rolig att jobba i skritt, tölt och trav.

Likes

Comments

Igår var det ridkurs för Ulrika F. Jag behövde åka strax före 12 på dagen, och hann rida tre hästar här hemma innan dess.

Jenta hade en bra dag: alert, reaktiv, bra bärighet och övergångar fina. Galopperna starka, fina fattningar utan att gå ur form eller tappa aktivitet. Traven blir starkare, även om hon behöver jobba fram mycket mer styrka för att få mer pondus och vila och utstrålning i steget. Hon svarar på ökningar men ökar stegfrekvensen också, vilket på sikt ska jobbas till att länga steg med samma - eller möjligen lägre - stegfrekvens.

Kraj var bra igår igen: jämn och fin i formen, samarbetsviljan god. Fattningarna inte riktigt så fina som sist, utan han blev lite lång precis i fattningen (som vanligt mitt fel eftersom jag släpper honom). Jobbade lite på övergångar mellan skritt-trav-skritt och så vidare, för att inte släppa honom i nedtagningen. Det fungerade skapligt.

Granmin var lite oengagerad till en början och blev ganska upprörd när jag petade med spöt för att öka energin. Efter att han kom över detta, jobbade han dock väldigt trevligt i förflyttningar, böjningar och ställningar. Det är jobbigt för honom att tänja ut högersidan, alltså fokuserar jag ganska mycket det men försöker ändå komma ihåg att inte fuska med vänstern. Symmetri är viktigt. Än en gång fick jag honom väl med mig i att ta även högergaloppen, roligt!

På ridkursen hade jag med mig Lester och Ärlig. Lester fick vara först ut, och han var tillbaka i mer normalläge när det gäller lyhördhet och arbetsvilja. Vi jobbade ganska mycket med tempoväxlingar i traven, galoppfattningar, pressade ihop honom lite i galoppen mot samling, testade galoppsluta längs fyrkanten vilket fungerade över förväntan i höger galopp och ungefär som väntat i vänster galopp dvs han hade lite svårt att få med sig kroppen. Skritten samlades till korta, korta steg med distinkt stegordning, och sedan försöka få tvåtakt mot piaff utan att stanna av, och sedan försöka få "förlängd piaff" för att steglöst gå över till trav. Mycket svårt. Vi är inte i närheten av att få den övningen korrekt, men vi börjar förstå uppgiften och det är en början. Hästen gör så gott han kan.

Oj, en vild där jag inte tittar ner på marken.

Ärlig skötte sig klart över förväntan. Han var lösgjord och fin fram från start, och kärvade inte ihop sig alls på hela dagen. Första passet lyckades vi få honom att förstå något av konceptet samling i skritten utan att spänna hals och bogar, och utan att släppa ner ryggen. Bra framgång. Traven av god kvalitet, bättre energi än vad han brukar visa upp. Nackdelen när han kommer igång är att jag blir som en studsboll, synd om hästen. Pass nummer två var han tröttare men jag tror att han var ärligt trött i musklerna: det kändes inte uppenbarligen som en attitydfråga, och då är jag nöjd. Att kunna jobba Ärlig i en halvtimme, sedan pausa en halvtimme för att komma igång ytterligare en gång och få honom till arbete, är en seger i sig.

Likes

Comments

Igår var det behagligt väder. Fortsatt strax över nollan, smältning. Under dagen hade det i och för sig varit snö och regn och lite blåst, men när jag kom hem var det uppehåll.

Jag "kastade mig över" Snorri, som var trevlig och samarbetsvillig som vanligt. Igår var det dags att träna på att böja huvudet och halsen - det var svårt så vi fick träna många gånger. Slutresultatet är inte klart, men det är en vettig början.

Bus, därefter, skötte sig utmärkt. Efter en hel del diskussioner och övertalning fick jag honom att sänka huvud och hals och ge efter för tygel mot den form där jag vill ha honom, både i skritt och trav. Jobbet var lite lättare i trav, eftersom han då inte tog tygeltagen som broms. Fina hästen, framsteg.

Likes

Comments

Tiden går fort och våren verkar närma sig.

Igår hann jag rida ganska mycket:

Yngve fick göra ett pass och var trevlig hela vägen. Med honom jobbar jag ganska grundläggande, förstås, med stabilitet i form, tempo, gångarter. Han är väldigt trevlig och gör som vanligt ett bra jobb, och det verkar som om galoppen ska kunna bli tillräckligt stark för att hålla för LB och LC dressyr här under våren.

Ärlig helt Ok om än något trögdriven igår (dock inte alls så som han kunde vara i höstas; mycket bättre egen motor).

Granmin gjorde ett bra jobb. Först kändes han lite stum i sidorna, men han är snäll och lydig och försöker. Galopperna bra: igår blev det ganska mycket högergalopp också vilket förstås är glädjande. Jag pressar honom inte där, men när han själv accepterar högergaloppen är jag glad att få den.

Kraj var jätteduktig: stadig och fin trav i så trevlig form och aktivitet att jag inte brydde mig om att rida annat än trav. Attityden helt fantastisk!


Likes

Comments

För mig innebär en normal dag ganska mycket ridning. På så sätt vanlig dag igår. Jag flexade dock ut och hann in till stan för att handla, också, och det blev inte riktigt så som jag egentligen hade tänkt mig utan jag får tänka om gällande placeringen av nya möbler. Just nu extremt rörigt i stugan - det är oftast stökigt men nu står det skåp lite här och där utan något slags ordning.

Jag började med att rida Lukas, som kändes lite "sådär" och som fick jobba galopperna. Det gick rätt bra ändå med skapligt stadig form, väldigt stadigt tempo. Taktproblem inemellanåt när han ville sänka ryggen och släppa galoppen mot trav, men jag är ändå rätt nöjd. Målet får bli att kunna galoppera stadigt utan avvikelser i ett par kilometer i olika tempon... högtflygande mål, möjligen, men ett sätt att få en genomtränad och stark häst.

Favvis därefter skötte sig trevligt. bra bjudning, bra form, bra lyhördhet för hjälper. Trevliga skänkelvikningar i trav.

Lester hade inte sin bästa dag: ovillig att lyssna, nonchalant. Arbetet blev skapligt men inte bra, längtar efter min super-Lester som jag haft ett tag. Ska bli bra att jobba honom för instruktör på lördag: det brukar lägga saker och ting på rätt plats.

Zamba sist ut. Han skötte sig jättebra med lugn och fin och taktren trav. Vi fortsatte med böjningar och bakbensförflyttningar, och det går bättre och bättre. igår kunde vi för första gången göra skänkelvikning (eller ja, det saknas i kvalitet) över vägen undan båda skänkslarna i trav. Väldigt roligt!

Likes

Comments

igår blev jag nästan en timme sen från jobbet men det gjorde inte så mycket. Det vackra vintervädret gav vika för vårväder som nu inte längre är så vackert.

Igår eftermiddag ordentligt regn blandat med lite snö, ganska otrevligt. Tog in hästar, fodrade hästar, vattnade hästar, gick in i stugvärmen.

Ingen ridning i sikte, alltså.

Nu på morgonen ganska halkigt men milt och blåsigt så med lite tur tinar mycket av isen bort under dagen idag. Ska ta med mig transporten till jobbet för att åka vidare till stan och hämta möbler i eftermiddag, sedan hoppas jag på uppehåll under eftermiddag och kväll så det lockar till lite ridning.

Kattspår, numera bortsmälta.

Likes

Comments

Idag är det inget vidare ridväder. Milt, ett par grader över nollan. Och snö. Det har kommit ett par centimeter under dagen: effektivt till styltor under skodda hästhovar. Alltså blir det ingen ridning idag. Hästarna ville in och jag har gjort som de bett om: de som ska in står i stallet och mumsar på hö och i förekommande fall (Zam och Miroh) kraftfoder. Jag har tagit kvällen och väntar på att mitt te ska dra klart, har en spinnande och jamande katt i knät och ska sticka en halsduk. Ganska trevlig kvällssyssla ändå, även om jag hellre hade ridit.

Likes

Comments

Igår hade jag en härlig rid-dag!

Började med Ärlig, som hade en bra dag igen. Ganska lösgjord kring bogarna och gav en ärlig, avslappnad form utan att dra ihop sig. Jobbade på ganska trevligt med helt OK bjudning. Övergångarna mellan skritt och trav rätt OK, även om de kan bli stadigare i bättre form. galopperna bra. Jag har ju siktat på kval till FjordhästSM i sommar men har bestämt mig för att strunta i det. I år går SM i Jönköping och det är lite för långt för att åka. Jag ska i stället sikta på 2016 då SM kommer att gå av stapeln betydligt närmre och resandet blir inte lika jobbigt. Alltså inte samma "brådska" att få saker och ting på plats. Jag tror att Ärlig kan vara ganska fin på dressyrbanan i höst.

Lukas var stadig och fin. Han är ganska styrketränad vid det här laget, och jag har fått bättre kvalitet i arbetstraven och takten känns väldigt stadig även vid tempoväxlingar i traven. Behöver dock fortfarande mer längningar. Tjatigt men sant. Galopperna behöver också stärkas ytterligare: behöver antagligen jobba med att bara "rulla på" längre sträckor. Något att notera.

Granmin trevlig som vanligt, galoppen blir lite mer samlad nu även om det finns mycket kvar att jobba på. Fattningarna starkare och mer distinkta ur skritt. Igår testade jag att få in höger (ytter) bak ännu mer under hästen i galoppen, och det tog han bra. Fortsatt jobb med öppna och sluta och skänkelvikning och stretching.

Kraj hade en bra dag igen. Trevlig form, stadig. Bra galopper som var stabila i takt, tempo, form. Nöjd ryttare.

Bus var go och glad, men ville inte jobba i form. Nåja, inte mycket att bråka om: det kommer, det kommer. Rom byggdes inte på en natt, och Bus behöver jobbas igenom och styrketränas och lösgöras han också. Attityden är underbar, pigg och glad är han.

Snorri var lika trevlig som vanligt, pigg och glad och lyhörd för det jag bad om. Jag kan inte påstå att vi är helt överens i tölt/travdiskussionen varje dag: han går gärna över mot travtakt även om han inte kastar sig ner i trav om jag inte vill det. Vi behöver jobba mer i ännu långsammare tempo för att jag ska hålla kontrollen, även om den instabilitet som finns inte gör så mycket just nu. Ska man tänka sig tävling så småningom (inte i år) så behöver han dock ha styrkan för att jobba i stadig takt och tempo betydligt längre än han gör idag - och vi behöver vara överens om hur små hjälper jag ska behöva ge honom.

Favvis hade en till bra dag med lagom bjudning, bra jobb i form i skritt och trav. Ganska mycket skänkelvikningar, extra fokus på öppna i trav. Duktig häst som även igår klarade att jobba lite i form i galoppen. Det verkar släppa skapligt nu, roligt! Fast jag har känslan av att jag skrivit detta förut - han blir ständigt starkare och bättre och det märks, även om det finns en hel del kvar att utveckla.

Jenta var lite trög igår jämfört med hur hon kan vara, men stabil och fin i form och takt och tempo. Hon fick jobba lite extra i galopperna med att hålla sig stabil i takt, tempo och form ute längs vägen. Det jobbet gjorde hon bra. Hon är ganska genomtränad för att vara så ung som hon är (nybliven sexåring) och det finns en hel del kvalitetsförbättringar att göra. Det är en trevlig och fin häst.

Yngve fick vara sist ut för gårdagen. Han jobbade väldigt bra i alla gångarter på bortvägen: sedan blev han nog lite trött för det var bogar överallt och han blev lite tung i tygeln. Galoppfattningarna dock fina, och han galopperade bitvis i fin form. Han behöver styrketränas, och tränas balans för att inte skjuta ut bogar särskilt i galoppen. I trav klarar jag kontrollera bogarna även när han försöker utnyttja dem.

Likes

Comments