View tracker

Recept, Veganskt

Hej igen!

Tänkte dela med mig av det godaste jag vet just nu, vattenmelon! Älskar hur uppfriskande, god samt fräsch den är och speciellt nu under "vattenmelons säsong" då det är fräscha och billiga i butiken. Från en gammal till en ny favorit, nämligen veganska maränger! Alltså maränger utan äggvita som de vanligtvis görs med. Hittade receptet av en slump på en blogg (minns tyvärr inte vilket) och var oerhört skeptisk till det.. Detta eftersom subsitutet till äggvitorna är kikärtsspad! Var övertygad om att det borde smaka av kikärtorna men icke! De färdiga marängerna smakar och har samma konsistens som vanliga. Är faktiskt helt fascinerad av att det inte smakar kikärtor haha.

Nog med babblande, här kommer receptet.

Sätt ugnen på 100 grader. Vispa kikärtsspadet från en normalstor förpackning kikärtor tills det inte är någon vätska kvar i botten. Tillsätt 1 1/2 deciliter strösocker, 1/2 tsk vaniljsocker och 1/2 tsk citronsaft. Vispa sedan igen tills det är ett hårt skum och bunken kan vändas upp och ner utan att skummet rinner ut. Klicka därefter ut smeten i önskad storlek på en plåt. Låt stå i ugnen i 1 1/2 timme (tog 2 timmar för mina maränger) och låt de sedan stå och svalna/stelna i rumstemperatur i ca. 2 timmar. Wiola, där har du veganska maränger!¨

De blev verkligen supergoda men egentligen lite för söta för min smak (dock inte sötare än vanliga maränger), men dem passade bra till vattenmelonen.

Puss och kram, bli vegan <3

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Åsikter

Hej och välkommen tillbaka till min blogg!

Idag tänkte jag påbörja en serie som jag kommer skriva flera delar av, nämligen de anledningar jag tycker det finns för att bli vegan! Det är svårt att nu säga hur många delar det kommer bli eftersom jag säkert kommer komma på massa fler under tidens gång. Men den första delen och anledningen kommer att handla om hur djurskötseln ser ut både i Sverige och i resten av världen. Det är svårt att i ett inlägg förklara djurskötseln på ett såpass invecklat sätt så att en ovetande person förstår innebörden av den, och därför rekommenderar jag er alla att kolla på dokumentärer om ämnet! Den jag hört mest om är Cowspiracy, se den!

 Så det jag tänkte förklara är hur jag tänker. Jag tycker egentligen inte att det är etiskt fel att äta kött och mejeriprodukter, men att behandla djur på ett sätt som inte tillhör deras natur är inget jag stödjer. En mor till ett däggdjur producerar i alla friska fall mjölk som sitt barn sedan ska dricka. Men under lång tid har människan tagit mjölken som skulle varit t.ex. kalvens näring. Och i och med att vi tar kalvens näring så tas även kalven ifrån sin mor så tidigt som EN DAG EFTER FÖDSELN (tre dagar efter på ekologiska gårdar), och vad händer med kalven efter det? Garanterat inte något som ligger i kalvens natur.

Inte nog med att mjölkproduktionen (om man kan kalla det produktion?) så är köttproduktionen minst lika hemsk. Det är återigen inget jag stödjer. Djuren behandlas illa både vid uppfödseln, under deras liv och sedan innan och under slakten.

Så en anledning för att äta med vegetabilisk kost är för djurens skull! Och om det inte är något som ligger dig varmt om hjärtat så kommer jag skriva om fler anledningar.

Puss och kram, bli vegan <3


Likes

Comments

View tracker

Mat, Recept, Vardag, Veganskt

Godmorgon! eller god dag?

Aja jag åt iallafall en alldeles för sen frukost nyss, den frukost som jag ätit varje dag den senaste veckan. Det är alltså havregrynsgröt toppat med en nektarin (favorit!!) och havremjölk till istället för vanlig mjölk. Tididare har jag gjort en vanlig portion gröt och ätit en macka till, men har börjat med att istället äta 1 1/2 portion utan macka till eftersom jag tycker det är svårt att hitta veganska bröd samt pålägg. + gillar inte veganska smör..

Och en portion enligt mig är gjord på 1 dl gryn, men jag tar då istället 1 1/2 dl gryn + 3 dl vatten. Detta lägger jag i en tallrik och mikrar sedan på full effekt i 3 minuter, men det går såklart lika bra att koka gröten (detta tar dock lite längre tid).

Ett annat plus med att ha havremjölk till gröten (förutom att det är vegansk) är att även om man inte gillar att drycken smakar havre så spelar det ingen roll till gröten. Det jag menar är att gröten redan smakar havre och då kommer man inte märka någon skillnad på att ha den till eller att ha vanlig mjölk till, super! Havremjölken jag gillar är ekologisk och kommer från Ica.

Till gröten dricker jag ett stort glas citronvatten (med mycket citron i) för att sätta igång ämnesomsättningen, rensa ut toxiner mm.

Puss och kram, bli vegan <3

Likes

Comments

Mat, Recept, Vardag, vegetariskt

Det svåraste med att börja äta mer veganskt är att jag saknar alla såser! (samt ost..) Så dagens lunch blev vegansk förutom "såsen" till.

Det jag åt var alltså frysta wokgrönsaker som jag wokat med äggnudlar och gröna linser. Hade aldrig tidigare ätit gröna linser men det var absolut lika gott som röda, dock tog det nästa dubbelt så lång tid att koka dem mjuka. Alltså var woken helt vegansk men kändes lite torrt att äta den utan något till så jag blandade Ajvar (grönsaksröra med grillad paprika och aubergine typ) och turkisk yogurt! Haha låter så äckligt men blev faktiskt gott och passade bra som ett fräscht tillbehör till den starka woken. Inser att det inte heller ser gott ut, men det lovar jag er att det är! Juste glömde säga att fräste wokgrönsakerna med vitlök och chili först. Älskar verkligen de två kryddorna, de kan verkligen piffa upp vilken maträtt som helst, mums!

Om jag minns rätt så tog jag 1/2 deciliter okokta gröna linser, 1 1/2 "nudelplatta", 2 vitlöksklyftor, 1/2 röd chili, en stekpannas botten täckt med wokgrönsaker och sedan bara salt och peppar! Kom ihåg att linserna inte behöver kokas helt mjuka eftersom de sedan även ska wokas lite, tycker linserna blir godare så eftersom det ger dem lite stekyta.

Puss och kram, bli vegan <3 (försöker rimma om ni inte förstod det hehe, tråkig?)

Likes

Comments

Hej! Vad kul att just Du har hittat hit, här kommer jag dela med mig av med resa till att en dag bli vegan. Har inte satt upp ett datum eller så, eftersom sådant inte funkar för mig. Jag kan inte börja träna superhårt eller bara äta veganskt över en natt, utan behöver en långsam förändring. Mitt mål är att under resan äta så hälsosamt och veganskt som möjligt - men detta innebär inte sallader till alla måltider, lagad och varm mat som jag tidigare ätit, bara utan de animaliska delarna.

Min plan för att nå målet, eftersom man alltid behöver en sådan, är att byta ut en liten del av det animaliska i min kost till vegetabilier i taget - för att till slut bara äta vegetariskt. Eftersom människan följer sina vanor utan att tänka på det, anser jag att det är viktigt att långsamt bryta upp de gamla vanorna så att man inte tröttnar eller tappar motivationen direkt.

För att utgå från mig som exempel har jag börja byta ut en del mejeriprodukter till veganska, börjat äta veganska luncher, men fortfarande kött till middag ibland. Kommer berätta mer om det i kommande inlägg.

Kommer även dela med mig av varför jag har valt att försöka bli vegan, mode som vilken tjej som helst, politiska frågor, min vardag i skolan, träning och mycket mer!

Puss och kram, bli vegan <3

Likes

Comments