Składniki do farszu:

* Pieczarki

*Kapusta

*Masło

*Cebula

Przygotowanie farszu:

Obrać pieczarki pokroić w plastry. Cebule pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło i dodać pieczarki i cebulę. Jak będą miękkie pieczarki dodać kapustę i wymieszać.


Składniki do ciasta:

*Przegotowana woda

*Pół kilo mąki

*Jedno jajo

Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę wlać wodę i wbić jajko i wymieszać..

Na stolicę wyłòż ciasto rozwałkować i szklanka wyciąć kółka. Wyłożyć na nie farsz i skleić. Do posolonej wody wrzucić pierogi i gotować aż do wypłynięcia na powierzchnię.


Smacznego☺


Przenieś swój blog na Nouw - teraz możesz importować swój stary blog - Kliknij tutaj

Likes

Comments

Składniki:

*1/2 kg masła

*1/2 kg cukru

*1/2 kg miodu

*6 jaj

*1 1/2 kg mąki

*1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

*1 1/2 łyżeczki sody

*1 łyżka przyprawy krzennej do piernika

*skórka otarta z 1 pomarańczy


Przygotowanie:

Masło roztopić, wsypać cukier. Gdy się rozpuści,dodać miód. Zdjąć z ognia, dać przyprawy korzenne i skórkę z pomarańczy. Wystudzić. Jaja zmiksować. Do mąki wsypać proszek do pieczenia i sode, przesiać połowę wymieszać z jajami. Połączyć z wystudzoną słodką masą,stopniowo dodawać resztę mąki aż ciasto będzie dość twarde. Ciasto podzielić na kilka części. Rozwałkować jak na pierogi. Mocno posypać mąką, by ciasto nie kleiło się do stolicy. Wyciąć serca, anioły i gwiazdy itd. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 15 min.


Smacznego ☺

Likes

Comments

Danie niedrogie i szybkie w przygotowaniu

Składniki :

  • 500 g brokułów
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 kostki rosołowe
  • 1 łyżka masła
  • 3 kromki pieczywa tostowego
  • śmietanka 30%
  • pieprz



  • Sposób przygotowania:
    Różyczki brokuł gotujemy w osolonej wodzie. W oddzielnym naczyniu tą samą czynność wykonujemy z obraną i pokrojoną w kawałki marchewką oraz ziemniakami. Do ugotowanych brokuł wlewamy 1 litr bulionu przygotowanego z kostek rosołowych, następnie wrzucamy ugotowane warzywa. Wszystko dokładnie rozdrabniamy za pomocą blendera. Następnie na patelni roztapiamy masło i smażymy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę do momentu aż się przyrumieni. Cebulę dodajemy do kremu wraz z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Całość zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku. Tak przygotowany krem podajemy z grzankami, które przygotowuje się poprzez przysmażenie pieczywa tostowego na patelni i pokrojenie w drobną kostkę. Smacznego!
    • Czas przygotowania: 30 min.

Likes

Comments

Jajka zapiekne w bułce 😍

Składnik:

* 1 bułka wrocławska

* 1 łyżeczka oleju

* 2 łyżki masła

* 1 łyżka mąki

* 1/2 szklanki bulionu

* Sól , pieprz

* 2-3 krople sosu tabasco

* 1 łyżeczka soku z cytryny

* Szczypta cukru

* 1 szklanka gęstej śmietany

* 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

*8 jajek

Przygotowanie:

Bułkę pokroić na 8 plastrów, wyjąć miąższ, skórkę zrumienić na rozgrzanym oleju. W rondelku stopić 1 łyżkę masła, dodać mąkę, zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić bulionem. Dodać sól, pieprz, sos tabasco, sok z cytryny i cukier, wymieszać. Podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Wymieszać ze śmietaną i natką pietruszki. Naczynie żaroodporne posmarować pozostałym masłem, wylać połowę sosu, ułożyć zarumienione krążki z bułki. W każdym wbić po 1 jajku, zalać pozostałym sosem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C, zapiekać około 10 min.


Smacznego!🍟😃

Likes

Comments