Vet du vad ni ska äta ikväll? Jag har varit så otroligt mattrött i det sista. Tanken av att laga mat har fått mig så uttråkad och min sambo har inte varit mer sugen på att stå i köket, Såå jag tänkte dela med mig av ett recept som vi fick när vi prenumererade på sån där mat på dörren. Alltså mums! Den här rätten är perfekt när du egentligen inte orkar laga mat men vill ha något som smakar så himla gott. Såsen är perfekt och med krossad potatis till så blir det inte bättre. Jag lovar er att den här rätten tar inte mer än 25 - absolut max 30 minuter att tillaga

Du behöver till potatissalladen:
Potatis för ca 4 personer
1 rödlök
1 pkt med rädisor
2 st stångselleri
3 msk dijonsenap
salt och peppar
ca 3 tsk olivolja

Paprikasåsen:
salt och peppar
1 lök
1 röd paprika
2 fedd vitlök
2 st grönsaksbuljong
3 dl grädde

Fisken:
salt och peppar
600 g med exempelvis torsk, hysefilè
2 tsk olivolja
1 lime


Starta ugnen på 200 grader och koka upp potatisen lätt saltade. Ta fram fisken, salta och peppra och lägg den i en ugnsfast form och skjut in den i ugnen. Fisken gräddas i ca 10-15 min. Börja sen fixa ordning till såsen. Hacka löken, vitlöken och paprikan till såsen och stek de i stekpannan med smör. Tillsätt buljongen och grädden och låt det koka i ca 10 minuter. För att få såsen extra fin kan du köra den i en mixer. Då får du också fram smakerna mycket mer och såsen blir slätare.

Samtidigt förbereder du salladen. Skär rödlöken. rädisorna och sellerin i tunna skivor. Blanda allt i en skål och smaksätt med senap, olivolja, salt och peppar. Sen är det bara att plocka ut fisken, lägg upp det på tallriken och låt detta enkla njutas. För detta blir inte första gången du gör det här.

Hoppas ni tycker att det här är lika gott som jag och min sambo tycker.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

​Jag har alltid gillat scones. Scones är liksom en enkel genväg från en ganska tråkig frukost till en ganska mysig. En kopp te till och så är man i mål. Det här är det receptet jag alltid går efter och jag brukar variera lite mellan mängd och typ av mjöl. Ibland använder jag grovt mjöl, ibland mer fullkorn än vete osv. Oavsett så är det alltid spot on!

Frukostscones
75 g kallts mör
3 1/2 dl vetemjöl
1 dl dinkelmjöl, fullkorn
2 msk chiafrön
3 msk solrosfrön
2 msk sesamfrön
2 1/2 tsk bakpulver
3 /4 tsk salt
3 dl gräddfil eller vanlig fil. Funkar också med creme fraiche

Starta ugnen på 225 grader och tärna det kalla smöret. Rör samman alla de torra ingredienserna i en bunke och nyp ner smöret så att det fördelas jämnt i mjölblandningen. Häll i det mesta av filen(spara lite till penslingen) i blandningen och rör det samman till en gröt. Dela upp gröten i tre bullar och lägg de på räcke på plåten och pensla sen bullarna med den sista filen. Sen strör du över lite frön om du vill det och kanske skär något fint mönster i brödet. De gräddas sen mitt i ugnen i 15-20 minuter. Färdiga att servera!


Ha en fortsatt superfin vecka hörni! Kram Kram, R.

Likes

Comments

God morgen alle sammen, god morgen far og mor, god morgen .. ja den har ni nog hört.
Jag sitter på soffan med min kisse tätt intill på vänstra sidan och en tekopp på högersidan. Jag har ca en timme innan jobbet och tänkte njuta av den. Och är det inte så hösten ska vara på morgonen ? En tekopp, frukosten vid sidan och värmeljus på bordet. Det är mysigt! Dessutom snöar det faktiskt här just nu. På God morgen Norge sa de att den 14 november är den dagen som man säger att första snön ska komma varje år. Så vi är inte helt fel ute i alla fall.

I söndags la jag ut en bild på instagram med rubrik ''teaser på bloggen'', där jag skrev att nästa inlägg skulle bli med kolasås som huvudingrediens. Men jag, jag var inte enig med det tydligen och riktigt så blev de inte. Men! Jag tänkte dela lite annat gott med er. Det passar ju lite sent men i lördags var det faktiskt chokladens dag så .. vi kör på ett chokladinlägg idag. Passar utmärkt för den som gillar choklad och varför inte använde detta som en liten julklapp till farmor och farfar. Packa inte det lite finare än jag fick till så blir det perfekt. Och för övrigt så sliter jag lagom med ljuset just nu. Det är svårt att hitta tillfälle till att ta bra bilder med höstljuset. Och dessutom behöver jag en betydligt bättre kamera.

Hemmagjord Kexchoklad

Du behöver :
Smörgåsrån, du köper de i Sverige på nästa tur.
100 g mjölkchoklad
100 g nougat

Glasyr :
200 g mjölkchoklad
1/2 msk rapsolja


Detta är egentligen väldigt enkelt.
Finhacka chokladen och nougaten och smält hälften i ett vattenbad. När chokladen smällt häller du i det resterande och smälter det också. Plocka fram fyra smörgåsrån av gången på bakplåtspapper och pensla tre av de med smält choklad. Jag brukar ta på massa eftersom jag älskar choklad. Avsluta med det fjärde smörgåsrånet utan choklad uppå och stoppa in de i kylen tills chokladen stelnat.

Samtidigt smälter du 200 g mjölkchoklad på nytt och rör ner oljan. Sen penslar du över hela kexchokladen och täcker hela ytan, utom botten, med choklad. In i kylen tills de har svalnat och så kan du bara hugga in. Bjud farmor, bjud lillasyster och ät massa själv. Det är du värd!

Vit choklad - praliner med krispfyll

Du behöver
Ca 200 g vit choklad
Ca 10 hackade mandlar
nougat och mjölkchoklad smält samman, ca 100 g till sammen.
Silikonform att ha chokladen i.

Dessa är lite knepiga. För att slippa att chokladen smälter är det viktigt att temperera chokladen. Jag erkänner att jag är dålig på detta och jag behöver en himla massa mer träning.
Du finhackar den vita chokladen och värmer upp hälften av chokladen över ett vattenbad. Temperaturen ska upp i 40 grader. När temperaturen har nått 40 grader blandar du i resten av chokladen och rör runt till temperaturen nått 26 grader. Avsluta med att värma upp chokladmassan till 28-29 grader.
Sen tar du fram en silikonform och penslar kanterna på formarna med choklad. Sen stoppar du in formen i frysen tills det första lagret har torkat och gör om proceduren ännu en gång om du inte klarat och täcka hela kanterna.
Till fyllet smälter du nougat och choklad och rör ner vääldigt fint hackad mandel.
Sen fyller du formarna med nougat - och chokladmassan. In i frysen igen tills det frusit.

Sen avslutar du dina praliner med att täcka de med vit choklad igen. För att få en jämn yta kan du ta ryggen på ett knivblad och försöka släta ut resterna innan du stoppar in formen i frysen sista gången. När de har stelnat ploppar du ut pralinerna ur formen och har de i kylen i en tätt sluten burk. Jag valde att pudra mina med guldpulver och tyckte att det blev fint. Men man kan ju också ringla över lite mörk choklad om man vill, det blir fint!

Smashfyllda hjärtan

De här blev en storlagen favorit här hemma. Och de är kanske de enklaste du kan göra. Du behöver så lite som ca 100 g mjölkchoklad eller vilken annan choklad du nu föredrar. Och så klart några smash som du har krossat i små, små bitar. Jag valde att göra mina i hjärtformar för att jag tycker hjärtan är fint och kärleksfullt. Fyll botten med choklad, ca 0.5 cm, lägg över ett lager krossad Smash och avsluta med smält mjölkchoklad över igen. Sen in i frysen och låt fastna. Smälter gott i munnen och smaken av smash tittar fram sådär ljuvligt gott. Är verkligen ett tips till julgodiset där hemma.

Ha en helt fantastisk vecka och tänk att det bara är hela 4 dagar kvar till helg. Kram kram!

Likes

Comments

För några dagar sen delade jag ett inlägg där jag skrev om kolasås, ni hittar den inlägget här . Så jag tänkte spinna vidare på den här kolan och tipsa om ännu ett hett recept. Som är precis lika enkelt och precis lika gott. Detta passar perfekt till vaniljglass, eller till saffranskakan kanske? Hur som helst, det är så enkelt som att tillsätta saffran i kolasåsen. Smaken blir sådär len och du känner julen bubbla upp i hela huset när doften sprider sig.

Så du behöver en burk med kondenserad mjölk och koka upp den till kolasås . Bara följ länken så har du tillvägagångssättet där. Sen gör du något så enkelt som att du tillsätter saffran efter behag. Och där har du det! Helt fantastiskt. Jag har verkligen saknat saffran så jag gissar att det kommer dyka upp en del saffrans-recept här.

Likes

Comments

Vilken morgon vi vaknade upp till idag. Frost på träden och 4 minus. Det är ju så mysigt! Jag tänkte att du skulle få dig en liten teaser för vad som dyker upp här imorgon. Det kommer bli en blandning av sött och salt, lite knaprigt och så himla gott.

Den huvudsakliga ingrediensen kommer i ett av ingredienserna vara hemmakokt karamellsås. För absolut bästa smak kan du tillsätta ett ytterst litet uns av salt, då snackar vi skönhet. Detta är lika enkelt som men kräver ganska lång tid. 3-4 timmar för att vara exakt. Men det är verkligen värt dessa 4 timmar och jag lovar dig att du kommer göra detta flera gånger.

Du behöver en box med kondenserad mjölk som du lägger i en kastrull med så mycket vatten att det täcker hela kastrullen. Sen ska kastrullen koka, eller liksom puttra, i 4 timmar. Passa på att snurra lite på boxen ibland och fyll på med vatten då och då så att boxen heela tiden är täckt.

När du kokat den i ca 4 timmar så plockar du upp boxen ur vattnet och öppnar upp den. Då möts du av en karamelldoft utan dess like. Det du gör nu för att uppnå så slät konsistens som möjligt är att du häller i enbart en liten skvätt grädde eller fet mjölk i en mixer tillsammans med karamellen. Sen mixar du i några sekunder till den är helt slät. Häll över karamellsåsen i en glasburk eller vad du nu föredrar, lägg plastfolie tätt på ytan för att slippa ''täcket'' och så in i kylen. Där kan den stå en god stund och svalka.

Sen är det fram med isglassen eller varför inte baka en kladdkaka med karamellsås? Gästerna kommer älska det - om de nu ens hinner smaka.. Ha en fantastisk kväll.

Likes

Comments

Saffran är kärlek. Det är jul och det smakar sådär barnsligt gott. Jag får massa minnen när jag äter saffran. Så jag kan inte låta bli att starta saffranssäsongen redan nu. Det här är ett busenkelt recept som jag valde att göra dubbelt av. Just för att få en med saffran och en med den klassiska pepparkakssmaken. Vilket höstmys det blev här hemma! Bara föreställ er doften som kramar om en när man kommer in genom dörren, fyra minus ute och du möts av saffransdoft. Mmmmm....

Du Behöver till en kaka

2 dl socker
2 ägg
1 1/2 gräddfil eller vanlig fil. Creme fraiche funkar också.
50 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
valfri krydda, kan vara kanel, kardemumma, saffran, pepparkakskrydda.

Om du inte har ren pepparkakskrydda hemma kan du blanda ihop 1 msk kanel och 2 tsk kardemumma.

Såhär gör du :
Starta ugnen på 175 grader och smält smöret i en kastrull. Vispa ägg och socker pösigt. Jag brukar alltid vispa länge och väl, till det är väldigt vitt. Rör ner gräddfilen och det smälta smöret och plocka fram en bunke för de torra ingredienserna. I bunken rör du ihop vetemjöl och bakpulver, samt 0.5 g saffran. Du kan ju använda vilken krydda som helst egentligen.
Sen rör du allt ihop till en enda jämn smet och plockar fram en form som ska smöras och mjölas.
Grädda kakan i ugnen i ca 40 minuter och se om kakan är torr med hjälp av en sticka. När du plockat ut kakan ur ugnen tar du den ur från formen med en gång så att den inte fortsätter att bakas efteråt. Lägg kakan i exempelvis en handduk medan den blir sval.

Min sambo blev lycklig när han kom hem till färsk kaka.
Detta är definitivt en försmak på vad som komma skal.



Likes

Comments

Ingen har väl missat att det är fars dag på söndag ? OM du har det, så har du i alla fall fått dig en påminnelse nu. Ska du fira mannen i huset där hemma? Jag har en stark relation till min pappa. Vi är tajta och har varit det genom alla åren, så fars dag går inte förbi obemärkt här. Här har jag lite inspiration till vad du kanske kan tänkas tillaga.

Varnar för ett långt inlägg, men det är det värt.

Marsipantårta med färska bär, hemmalagad vaniljkräm och grädde. Somrigt, friskt och sprudlande. För vem känner inte kärleken spira i en sån här tårta?
För bästa resultat här, påbörja gärna kakan ca två dagar i förväg.
Vaniljkrämen är Leila Lindholms, den är en favorit här hemma och funkar till allt.

Tårtbotten :

4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Bakform ca 24 cm i diameter, gärna ringform med löstagbara kanter.


Starta ugnen på 175 grader med över - och undervärme. Se till att få färdigt en form som du antingen smörar och mjölar. Alternativ nummer två är att du klär in formen med bakplåtspapper. Då lossnar botten lättare från formen när den ska svalna.

Tårtbotten
Vispa ägg och socker pösigt i ca 3 minuter. Äggblandningen ska bli riktigt vit. Det är ganska viktigt så ta tid på ca 3 minuter. Där efter tar du fram en annan bunke som du blandar vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i. Sedan siktar du ner mjölblandningen i äggblandningen. För att undvika att röran blir för luftig vänder du ned mjölet i äggblandningen - vispa inte.
Häll över den släta tårtblandningen i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
Botten måste bli helt färdiggräddad så kontrollera med en provsticka när tiden närmar sig. Jag brukar säga att den hellre ska bli liite övergräddad än degig i mitten. Oavsett om botten blir lite torr när du skapar tårtan så kommer botten att dra åt sig av allt gott du fyller tårtan med. Och då blir den oavsett inte torr i slutändan.
Ett tips är att skära loss kanterna runt den färdiga botten innan du lossar den från ringformen. Sen låter du kakan svalna helt och gärna låta den vila i frysen eller kylskåpet en natt.
Om du ställer den i kylen över natten måste du täcka den noggrant med exempelvis plastfolie så att den inte torkar under natten.

Vaniljkräm:

5 dl mjölk
1 vaniljstång
1 1/5 dl strösocker
7 äggulor
3/4 dl majsstärkelse
50 g mjukt smör


Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljen. Koka upp mjölk i n kastrull tillsammans med vaniljfröna och den skurna vaniljstången. När mjölken har börjat koka lyfter du ur stången. Vispa äggula, strösocker och majsstärkelse vitt och pösigt i en bunke och slå sen över den heta mjölken under vispning. Sen häller du hela vaniljblandningen tillbaka i kastrullen och värmer upp fort under konstant vispning. Här måste du verkligen vispa hela tiden, kraftigt och grundigt. Det bränner sig väldigt lätt och då får man börja om, det är inte kul. När krämen först börjar tjockna går det väldigt fort så håll fokus. När krämen har tjocknat och är en kräm, häller du över krämen i en kall och ren bunke och blandar i smöret. Rör tills smöret är helt smält och krämen är slät. Sen kyler du krämen i till exempel kylen eller i vattenbad. Jag brukar bara ställa ut den på balkongen när det är kallt ute, det funkar ju lika bra om man håller koll. Rör om i krämen då och då, så du slipper det ''täcket'' som bildar sig på ytan.



När man täcker en tårta med marsipan och har grädde under marsipanen, så finns det en himla massa fukt i grädden som efter en tid börjar tränga genom marsipanen. Detta gör att marsipanen under natten blir blöt. Det ser ut som att tårtan svettas. Detta blir tråkigt och tårtan ser inte alls fin ut. Därför täcker jag mina tårtor med smörkräm, det hindrar fukten från att komma ut och funkar i 98 %.
Smörkräm att klä tårtan med :

150 g mjukt smör
3 dl florsocker
ca 0.5 dl kokhett vatten
1 msk vaniljsocker

Vispa samman smör, vaniljsocker och florsocker till en slät massa samtidigt som du kokar upp närmare 1 dl vatten. Häll i vattnet i smörmassan under konstant vispning tills du får en krämig konsistens. Det ska inte i helt 1 dl vatten men det är för att ha lite att röra sig på. Det är viktigt att massan inte blir för ''seg'', då det kan bli svårt att jobba ut massan över tårtan.

Dags att bygga tårta!

Ingredienser :
Tårtbotten
Vaniljkräm
ca 3 dl grädde
färska blåbär tillräckligt för att täcka en form.
Smörkräm
Marsipan ca 500 g
Färg till marsipanen


Så jag kommer dela upp detta i dagar, då det är så jag brukar bygga upp en tårta.

Dag 1. Skär tårtbotten i tre lager så att du har en botten, ett mellanplan och ett tak.
Lägg ut botten och täck ytan med vaniljkräm. Jag brukar ha på massa vaniljkräm, det är ju så gott och hemmalagat tycker inte jag att man ska snåla med. Så på med massa vaniljkräm! Lägg på mellanlagret och täck den nya ytan med vispad grädde som är blandad med blåbär. För att inte blåbären ska bli vattniga och förstöra tårtan, kan du först sila bort den vätskan som inte behövs.
Lägg på den översta lagret med tårtbotten och se till att kanterna är jämna. Plasta in hela tårtan i plastfolie och låt den stå i vart fall 10-12 timmar. Detta för att tårtan sjunker med fyllet i sig. Om du täcker tårtan med marsipan med en gång, så kommer tårtan garanterat sjunka ihop under natten.



Dag 2. Plocka fram tårtan och lägg den på det underlaget du vill ha. Du kan börja med att se så alla kanter är jämna, om inte så kan du skära de lite. Se till att ha färdigt smörkrämen och att den inte är för tjock. Börja sparkla tårtan med smörkrämen och var noga på kanterna, allt ska täckas. Jobba dig över hela tårtan och se till att få så jämna kanter som möjligt, om du nu inte vill ha en mer rund version på tårtan. När du har täckt hela tårtan plockar du fram bakplåtspapper och gör en helt rund cirkel på ca 18 cm i diameter, beroende på hur stort hål du vill ha i marsipanen till bären. Placera Cirkeln uppepå tårtan och smörkrämen, mitt på.

Värm upp marsipanen och färga den i önsklig färg, det tar sin tid och det är viktigt att färgen lägger sig jämnt. Kavla ut marsipanen mellan plastfolie, så blir det enklare. Försök å få Marsipanen så pass stor att den täcker mer än det den egentligen behöver, så har du lite att röra dig på. När du har kavlat ut marsipanen lägger du den försiktigt över tårtan och formar kanterna. ''Massera'' ut marsipanen tills den lagt sig fint över locket och kanterna. Sen börjar du försiktigt skära av kanterna av den marsipanen du inte behöver. Gör ett snitt uppe på tårtan, i mitten, och tänk dig att du ska skära upp öppningen där bären ska ligga. När du har skurit upp i mitten drar du ca 8 snitt från mitten och ut, alla lika långa. Sen börjar du rulla upp varje snitt ut mot kanterna. När du är nöjd med öppningen så pillar du upp pakplåtspappret och får det bort från tårtan. sen täcker du den tomma ytan med bär. Jag pudrade min tårta med silverpuder också, jag tyckte det blev så fint!
Låt gärna tårtan stå några timmar, om du inte vill vänta en hel natt. Då får marsipanen en stund på sig att samla sig lite med innehållet. Då du, då är tårtan komplett. 

Sen är det bara att njuta av din fina tårta och se på den vackra skapelse du fått till. Jag lovar att alla kommer tycka den är minst lika fin som den smakar bra. Kan hända att inlägget blev aningen rörigt, den som undrar över något kan bara ställa frågor.

Lycka till och hoppas far blir glad!

Likes

Comments

Ni vet hur man pratar om att det alltid dyker upp något att fira? Visste ni att året, eller i alla fall det svenska året, innehåller 77 (!) så kallade ''matdagar''. Det är allt från alla hjärtans dag till fars dag och grapefruktens dag. Och bara den här månaden, november, innehåller hela 8 matdagar. Det innebär att du har i genomsnitt 2 anledningar i veckan till att få stå och knåda i köket utan att ens behöva förklara dig.

Livet är värt att firas, varje dag! Om det så är med en köttgryta, extra god frukost eller pannkakor innan sängdags. Eller varför inte bara en bukett med blommor, det är ju också uppskattat. Här har du hur som helst 77 anledningar till att fira livet.

Januari
  • 1. Internationella pizzadagen
Februari
  • 1. Vegetariska dagen
  • 14. Alla hjärtans dag
  • 20. För er som insisterar på att få veta - MIN FÖDELSEDAG.
  • 25. Grapefruktens dag
  • 26. Fastlagssöndagen
  • 28. Fettisdagen och internationella pannkaksdagen
Mars
  • 13. Mazarindagen
  • 25. Våffeldagen
April
  • 4. Morotens dag
  • 8. Surdegsdagen
  • 12. Lakritsdagen
  • 13. Skärtorsdagen
  • 14. Långfredagen
  • 15. Påskafton
  • 16. Påskdagen
  • 17. Annandag påsk
  • 20. Polkagrisens dag
Maj
  • 4. Nässlans dag
  • 11. Chokladbollens dag
  • 17. Norges Nationaldag ( Eftersom jag bloggar från Norge )
  • 25. Kristi Himmelsfärd
  • 27. Ostens dag
  • 27. Muffinsdagen
  • 28. Mors dag
Juni
  • 1. Mjölkens dag
  • 3. Pingstafton
  • 4. Pingstdagen
  • 6. Fruktens dag, Sveriges Nationaldag , Färskpotatisens dag och sillens dag
  • 18. Internationella picknickdagen
  • 23. Midsommarafton
  • 24. Midsommardagen
Juli
  • 13. Paltdagen
  • 19. Första dagen i fruntimmersveckan
Augusti
  • 5. Kräftpremiär
  • 9. Rulltårtans dag
  • 17. Surtsrömmingspremiär
  • 20. Honungens dag
  • 23. Köttbullens dag
September
  • 3. Svampens dag
  • 7. Ostronsdagen
  • 28. Kebabens dag
Oktober
  • 1. Kaffedagen
  • 4. Kanelbullens dag
  • 6. Gräddtårtans dag
  • 13. Äggets dag
  • 14. Räkmackans dag
  • 19. Måltidens dag
  • 25. Världspastadagen
  • 26. Potatisens dag
  • 31. Halloween
November
  • 3. Lutfiskens dag
  • 4. Alla helgonsdag
  • 7. Kladdkakans dag
  • 11. Chokladens dag
  • 12. Fars dag
  • 14. Ostkakans dag
  • 22. Wienerbrödets dag
  • 30. Kåldolmens dag
December
  • 3. Första advent
  • 9. Pepparkakans dag
  • 10. Nobeldagen och andra advent
  • 13. Luciadagen
  • 17. Tredje advent
  • 18. Kakans dag
  • 24. Fjärde advent och Julafton
  • 25. Juldagen
  • 26. Annandag jul
  • 31. Nyårsafton

Likes

Comments

Har du haft en bra dag ?
Jag har faktiskt varit ledig idag. Mitt jobb är lite så. Jag jobbar vart annan helg, men får istället en och annan ledig dag mitt i veckan. Ibland en fördel, ibland inte lika kul. Ett minus är ju att alla andra jobbar på vardagarna. Men då får man passa på att hålla på i köket utan någon som tycker att jag är i vägen. Vårat hus är sådär höst-kallt nu. Sådär så fötterna är kalla ganska länge efter att man har kommit in i värmen. så vad passar bättre än en kopp varm choklad? Den här gjorde jag första gången förra julen och den var uppskattad . Enkel, inte så söt och perfekt med en klick grädde och kanel uppepå. Den här är du värd, varsågod och unna dig det här! Vi borde alla unna oss oftare.

Varm choklad :

Mjölk tillräckligt för en kopp
ca 30 g mörk choklad
1 tsk socker
Kardemumma
Vispgrädde
kanel som topping


Koka upp mjölken och hacka chokladen samtidigt. Se till att inte bränna mjölken.
Häll i chokladen i botten av koppen och där efter sockret och kardemumma efter eget behag.
Precis innan mjölken börjar koka tar du av kastrullen från värmen och häller mjölken i koppen. Rör runt så att chokladen och sockret smälter. Smaka av med kardemumman och tillsätt mer om det önskas. Toppa med vispad grädde och strö kanel över. Det både smakar och ser lyxigt ut!

Nu har halva veckan gott och vi närmar oss fredag. Jag planerar redan vad vi ska äta till helgen. Ha en fortsatt fin kväll, alla ni som tittat in här.


Likes

Comments

Knaprigt bacon, söt sylt och krispig kant. Det är så en riktigt ugnspannkaka ska vara, fråga bara min pappa. Kan inte ens räkna alla gånger jag suttit hemma i lägenheten hos pappa och avnjutit den här ugnspannkakan. Blir den inte helt färdig så blir den som blöt deg, men när den är helt färdigstekt - smaksensation! Typisk svensk husmanskost. Som du kanske ser är detta så enkelt som en pannkakssmet med lite bacon.
Visst ser det gott ut?

Ugnspannkaka , 4 personer :

2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
6 dl helmjölk
3 ägg
Smör till formen
1-2 paket Scan bacon


Smöra en ugnsfast form och sätt ugnen på 225 grader, under - och övervärme. Stek upp baconet till önskad konsistens. Häll upp ca hälften av mjölken i en skål och vispa i mjölet tillsammans med saltet. Vispa tills röran är klumpfri och häll sen i resten av mjölken. Till sist kläcker du i ett ägg i taget och vispar till en jämn smet. Strö ut baconet jämnt över formen och häll sen över röran.
Ställ in formen i ugnen och låt den gräddas i ca 30-35 min. Håll ett öga på ytan och se så att den inte blir bränd. Jag älskar när pannkakan är aningen knastrig och brukar alltid ha den i ugnen lite längre än det recepten oftast säger. När den är färdig serverar du den med sylt och ett stort glas kall mjölk. Familjen kommer älska detta! Och jag kan lova att detta blir en barnfavorit.

Min norska sambo hade aldrig smakat den här innan vi träffades och nu älskar han det!

Likes

Comments