Det hÀr Àr nog den minst finkÀnsliga förlossningsberÀttelsen ni nÄgonsin kommer lÀsa, men jag tÀnkte inte utelÀmna nÄgot. DÀremot tror jag att ni som Àr lite förlossningsrÀdda kommer gilla den hÀr, för allt var ganska smÀrtfritt (höhö) och flöt nÀstan pÄ hela vÀgen fram. Och till er som ska föda kan jag bara sÀga att smÀrtan gÄr över innan du gifter dig, som mamma sa nÀr jag var liten. Den gÄr över precis nÀr ungen Àr ute och du kommer vilja föda 100 barn till för att du kÀnner dig sÄ grym pÄ alla sÀtt!

DÄ kör vi.

Jag var berÀknad den 19/9. De sista dagarna gick nog varken fort eller lÄngsamt, utan mer i en behaglig semestertakt. Jag hade gÄtt hem frÄn jobbet redan den 7 juli och pÄ semester, och tanken var att jag skulle komma tillbaka 5 veckor senare. SÄ blev det inte kan tillÀggas. Vi hade bilat ner till Italien under semestern och min rygg gjorde mer ont Àn nÄgonsin sÄ fort jag lÄg/satt still. SÄ istÀllet blev jag sjukskriven och stannade hemma fram tills förlossningen.

Hursomhelst. Den 19/9 var jag berÀknade. Det var en fredag. Jag hade lÀst att 4% av bebisarna kommer dÄ - Elise kom inte. Dagarna gick och jag trÀnade pÄ. Konstigt nog gick det galant och jag kunde bÄde springa och lyfta vikter. Det var skönt för kroppen. Jag brukade springa pÄ i ordentlig fart (för att ÀndÄ vara gravid) ca 30 minuter innan jag körde lite styrka. En riktig powermorsa kÀnde jag mig som nÀr jag ökade farten och tyngden (denna gÄngen har jag knappt trÀnat alls - dels för att jag har Elise pÄ dagarna, dels för tröttheten och dels för att det gjorde lite ont nÀr jag sprang sist.)

Det blev söndag, tvÄ dagar över tiden, och jag fördrev tiden med Ànnu ett gymbesök. Dagen blev till kvÀll och vid 18:30 Ät vi lunch. Falukorv och makaroner om jag inte minns fel. Eller köttbullar och mos. NÄgot husmanskostigt blev det iallafall. Direkt efter maten gick jag raka vÀgen frÄn bordet till badrummet för att kissa. NÀr jag kÀnner mig klar och ska strÀcka mig efter pappersrullen sÄ mÀrker jag att det inte fortsÀtter att rinna. -"Nu har knipmusklerna gett upp ocksÄ!" tÀnker jag, innan jag förstÄr att det Àr ju vattnet som gÄtt!

-"Fredrick? Kan du hÀmta ett par kalsonger? Kanske en binda ocksÄ?"

-"Javisst.." svarar han och jag hör hur han puttar ut köksstolen och gĂ„r fram till garderoben. -"Är det nĂ„got som hĂ€nt?" frĂ„gar han.

-"Jag Àr rÀtt sÀker pÄ vattnet precis gick."

En mÀrklig kÀnsla av nervositet, förvÀntan och tankar om att nu fanns det minsann ingen ÄtervÀndo. Samtidigt hann jag tÀnkte "jag Àr vÀl inte för ung för att klara av en förlossning?" - dÄ Àr man bra störd.

Jag försöker torka upp det vatten som fortsÀtter att komma innan jag lÀgger tillrÀtta en binda och drar upp kalsongerna. EfterÄt letar jag upp numret till förlossningskoordinatorn i mobilen och trycker pÄ grön lur. Klockan var 19.

-"VÀlkommen bla bla bla bla kan jag hjÀlpa dig?" Àr det enda jag hör.

-"Jag Àr rÀtt sÀker pÄ att mitt vatten precis gick".

-"Åh, vad roligt! DĂ„ ska vi se vart du ska in pĂ„ kontroll nĂ„gonstans." Det hade jag ingen aning om. Att man skulle in pĂ„ kontroll alltsĂ„ - bara att jag skulle föda om max 72 timmar.

Vi skulle till östra sjukhuset hÀr i Göteborg och gÄ till andra vÄningen. Jag ringde mamma - som blev helt till sig och började grÄta i andra sidan luren - och jag bad henne komma och hÀmta hunden eftersom vi inte visste nÀr vi skulle vara hemma igen.

Vi kom till östra vid 20:00 och lyckades efter mycket efterfrĂ„gan att hitta rĂ€tt. Det blev en kort vĂ€ntan i vĂ€ntrummet och sen fick jag hoppa upp i en gynstol. Allt sĂ„g bra ut och jag fick med tvĂ„ gigantiska bindor hem. Var det sĂ„ det kĂ€ndes att bli gammal? HĂ€r kan jag tipsa er om att be om mĂ„nga fler bindor. Det behövs! Ta 5 typ.

Vi kom hem 21, slökollade pĂ„ tv och la oss för att sova .. 


NĂ€sta del kommer imorgon :)

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments