Så sköter du dina sällskapskaniner

Kaniner är sociala djur som behöver uppmärksamhet precis som katter och hundar. För att de ska trivas måste de skötas på rätt sätt. Du måste som ägare känna till och följa de djurskyddsregler som finns för kaniner som hålls som sällskapsdjur.

Kaniner behöver sysselsättning och social kontakt

Du bör helst hålla kaniner i par eller i grupp för att tillgodose deras behov av social kontakt. Könsmogna hanar som inte är kastrerade bör dock inte hållas tillsammans.

En stimulerande miljö är en viktig faktor för att kaniner ska kunna bete sig naturligt. Miljön i buren ska därför ge möjlighet till sysselsättning. Eftersom kaniner har ett behov av att bygga bo ska djuren ha tillgång till material som går att fläta samman. Exempel på bra material är halm och hö eller liknande.

Skötsel av tänder och klor

Kaniners tänder växer under hela livet. För att tänderna inte ska bli för långa måste djuren ha möjlighet att slipa dem. Detta är anledningen till att kaniner alltid ska ha tillgång till gnagmaterial, till exempel grenar med bark, pinnar eller rötter. Det är också viktigt att man inspekterar och klipper kaninernas klor vid behov.

Foder och vatten

Det här måste du tänka på

  • Det är viktigt att du ser till att kaninerna får vatten.
  • Kaniner ska ha fri tillgång på grovfoder som till exempel hö och gräs.
  • När utfodringen av kaniner förändras ska det ske successivt. Detta är speciellt viktigt när man byter foder från hö till färskt gräs.

Om du håller flera kaniner tillsammans bör djuren ha möjlighet att äta samtidigt. Grovfoder ges med fördel i en så kallad höhäck.

Miljön där kaninerna hålls

Minsta utrymme

Kaniner behöver plats att röra sig på. Djurskyddslagen anger hur stor yta en kanin minst ska ha. Ett utrymme för kaniner får gärna vara större men aldrig mindre än måtten i tabellen nedan som gäller till den 15 juli 2019. Hyllplan räknas inte in i ytan.

Minimimått för utrymmen där kaniner hålls

Rasstorlek

Minsta tillåtna yta

Minsta yta per djur vid grupphållning

Minsta yta per avels- hona med kull vid grupphållning

Minsta mått på kortaste sidan

Minsta höjd

Liten (under 3 kg)0,5 m²0,25 m²0,5 m²0,5 m0,5 m
Medelstor (3-5 kg)0,7 m²0,35 m²0,7 m²0,6 m0,6 m
Stor (över 5 kg)0,9 m²0,45 m²0,9 m²0,7 m0,7 m

Det har kommit nya minimimått för kaniner men de träder inte ikraft förrän den 15 juli 2019. I tabellen nedan ses de mått som gäller från och med 15 juli 2019.

Minimimått för utrymmen där kaniner hålls

Kaninens vikt

Minsta tillåtna yta

Minsta yta per djur vid grupphållning

Minsta yta per avelshona med kull vid grupphållning

Minsta tillåtna yta per avelshona med kull

Minsta mått på kortaste sidan

Minsta höjd

Upp till 2 kg0,5 m²0,3 m²0,7 m²0,7 m²0,5 m0,5 m
2 upp till 3,5 kg0,7 m²0,35 m²0,8 m²0,8 m²0,6 m0,6 m
3,5 upp till 4,5 kg0,8 m²0,40 m²0,9 m²0,9 m²0,7 m0,8 m
4,5 upp till 6 kg0,9 m²0,45 m²1,0 m²1,0 m²0,7 m0,8 m
Över 6 kg1,0 m²0,5 m²1,2 m²1,2 m²0,8 m0,9 m
Utrymme i bolåda för avelshona med kull

Honans vikt

Minsta längd (cm)

Minsta bredd (cm)

Minsta höjd (cm)

Upp till 2 kg353030
2 upp till 3 kg353035
3,5 upp till 4,5 kg403035
4,5 upp till 6 kg504040

Inredning i utrymmet där kaninen hålls

Kaniner behöver både möjlighet att hoppa omkring och att gömma sig för att må bra. I kaninens bur eller annat utrymme ska det finns en hylla som djuren dels kan sitta på, dels gömma sig under. Storleken på hyllan ska anpassas efter antalet kaniner och alla djur i buren ska kunna sitta samtidigt på hyllan.

Hyllan kan exempelvis vara taket på en bolåda. Botten i en kaninbur ska vara täckt med lämpligt strömedel. Nätgolv är bara tillåtet om djuren hålls utomhus i betesbur.

Utomhusvistelse

Det är tillåtet att ha kaniner i bur utomhus även under den kalla årstiden. Vintertid måste buren vara upphöjd från marken för att kyla inte ska tränga upp underifrån. Kaniner som hålls utomhus ska ha skydd mot stark värme, nederbörd, fukt, blåst, kyla och andra djur.

Om kaniner hålls i ett utrymme där det är kallare än 0°C måste du ge dem uppvärmt dricksvatten minst två gånger per dygn.

Vill du veta mer?

I Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd om hållande, uppfödning och försäljning av sällskapsdjur kan du läsa mer om bestämmelserna. Föreskrifterna finns till höger.

Om dina djur blir sjuka

Ett djur som är sjukt, skadat eller visar andra tecken på ohälsa, måste snarast få nödvändig vård. Kontakta en veterinär om du märker att din kanin inte mår bra.

I vissa fall behöver du tillstånd

Om du driver en yrkesmässig verksamhet med kaniner eller om du upplåter, förvarar eller utfodrar kaniner i större omfattning behöver du tillstånd från länsstyrelsen. En verksamhet är av större omfattning då du upplåter, förvarar eller utfodrar sex eller fler kaniner per år.

Utställning och tävling

Ska du ställa ut eller tävla med din kanin gäller samma regler och måttkrav som när du håller kaninen hemma. Du hittar mer information i bestämmelserna till höger.

Kontroller


Länsstyrelserna ansvarar för den lokala kontrollen av djurskyddslagen.


Kopiering från jordbruksverket 0108-18 (Jordbruksverket.se) för att undvika felskrivningar

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Nyttigheter

Morötter + deras blast, palsternackor, jordgubbsblad, hallonblad, paprika, gräs ej gräsklipp, maskrosblommor, maskrosblad i mindre mängder, persilja, ljung, dill, klöver, spenat, torkade nässlor, unga nässelskott, blåbärsris.

Godsaker

Äpple, banan, jordgubbar, hallon, sallad, blåbär, päron mm.

Det nyttiga godiset kan ges som vanlig mat. tillsammans med hö och ev pellets. Under sommar och höst då det är lätt att hitta föda till kaninerna utomhus så är det bra att utnyttja detta. Både för kaninen s hälsa men även för plånboken. det är bra med varierad kost för att kaninen ska kunna få i sig så mycket vitaminer och mineraler som möjligt.

Av: Gosekaninerna

mejl: gosekaninerna@gmail.com

Likes

Comments

Fodret är det allra viktigaste och svåraste med kaniner. För att få en kanin att leva länge och må bra krävs ett bra foder som håller hög kvalité.


Kaniner behöver självklart alltid fri tillgång på vatten. Men även hö, gräs eller liknande stråfoder ska finnas tillgängligt för kaninen dygnet runt. Kaninen ska nämligen äta minst 80% hö gärna upp emot 90%.

Det är viktigt med hö eftersom att kaninens tarmar kan ta skada om kaninen bara äter ibland. Det är viktigt att den äter lite hela tiden under hela dygnet. Tarmarna klarar inte av uppehåll utav fiberbearbetning. Men det är bara ett problem som uppstår. Tex tänderna tar stor skada. Tänderna på en kanin växer hela livet. Vilket gör att de också måste slitas. Om kaninen tex får för mycket pellets så riskerar den att bli mätt och inte äta tillräckligt med hö. Det gör att tänderna inte slits tillräckligt och det kan tillslut bildas ett bettfel.

Pellets
Pellets är något som en kanin oftast inte behöver. De flesta kaniner klarar sig på ett bra näringsrikt hö. Men man vill gärna skämma bort sin kanin lite ibland. Har man ute kanin på vintern så kan det vara bra att ge för att kaninen ska orka hålla värmen när kylan kommer. Men det kan vara farligt med för mycket. Kaniner får inte bli för feta eller riskera att deras tänder slits för lite.

Vilket märke ska jag köpa?
Oftast så är det de tråkiga lite grå gröna blandningarna som är bäst. Endast vanlig pellets. Det finns hundra tals märken att välja på och att säga vilket som är bäst går nog vrida och vända på i åratal. Men välj inte en gnagarblandnig med massa olika färger och former. De är ofta mycket högt socker och fett innehåll.

Hur mycket?
Hur mycket man ska ge får man justera lite på efter årstid övrig kost och på individen. Man ska inte sätta ett mått eller vikt på hur mycket man ska ge. De får man avgöra på kaninen.

Fråga din uppfödare när du köper kanin vilket foder och hur mycket. Märker du att kaninen går upp i vikt och inte äter så mycket hö så minska lite på pelletsen. Minskar kaninen i vikt så kanske det är läge att öka med en matsked. Tänk bara på att inte öka eller minska för hastigt då kaniners magar är känsliga.

På sommaren så kanske man kan trappa mer helt på pelletsen då kaninen äter mer gräs som innehåller mer näring. Det finns ofta mer grenar och växter i skog och mark att plocka till kaninen. Det gör att näringen kommer från andra ställen och pelletsen kan tas bort.

Mejl: gosekaninerna@gmail.com

Av: Gosekaninerna

Likes

Comments

Här är flera olika kategorier. men kom gärna med fler förslag kommentera eller mejla.

Likes

Comments

Hej! Jag startar denna Blogg/hemsida för att jag vill föra information och fakta om kaniner vidare. det finns många bra liknande sidor i dagsläget men det kan inte bli för många.Jag vet själv hur mycket man läser när man ska få sina första ungar eller man ska köpa sitt första djur. Det enda man gör är att läsa och titta på olika videos. Man vill kunna allt. Det är något väldigt positivt. Man behöver kunna mängder med saker när man köper ett djur. Det är en levande varelse och är inte alltid helt enkel att ta hand om.


Jag själv bor på gård och har haft kaniner i många år. Jag har i nuläget 4st honor och tre hanar. Jag föder främst upp kaniner till Kel. Då jag har dvärgvädur. Men jag har har även ett 2st Gotlandskaniner som föds upp som kel men främst för att bevara rasen. I vår är tanken att också köpa in ett par Mellerudskaniner.

För att det ska kunna bli ett brett utbud av kunskap och tankar så får man gärna mejla inlägg. Det gör att den får mycket information snabbt och Ingen är fullärd. Skriv gärna om du vill vara anonym eller om det ska undertecknas i ditt namn eller liknade.

skicka gärna in bilder (endast bild eller en liten beskrivning)

Skicka gärna in texter eller inlägg

Mejl: gosekaninerna@gmail.com

Likes

Comments

Hej!

Detta projekt jag nu precis börja med är tanken ska bli en informations sida där du ska kunna hitta värdefull fakta som kaninägare. Jag själv ska försöka skriva mycket egna texter om egna erfarenheter då jag varit kaninuppfödare i flera år.

Jag kommer också ta in gäst skrivare så man ska kunna mejla in sina artiklar och bilder som jag sedan ska skriva över in i bloggen för att kunna få ett så brett utbud av kunskap som möjligt.

Hoppas ni gillar idén <3

Likes

Comments