Hej finingar! Här kommer veckans baktips.

Baktips nr 5

Här är ett tips som gäller all slags matlagning och bakning, nämligen att kolla igenom HELA receptet innan man börjar laga/baka. Verkligen superviktigt, har många gånger varit med om att man börjat på ett steg och tycker det låter lite konstigt men kört ändå, för att sedan upptäcka att man gjort heeelt fel. Så glöm inte att kolla igenom alla steg först!

Vill be om ursäkt för min frånvaro här på bloggen, nu när skolan dragit igång så hinns det inte med så mycket här. Men jag lägger upp recept så ofta jag hinner, sen kommer ju veckans baktips varje onsdag också ;) Hoppas ni förstår! Glöm heller inte att maila era bästa baktips till godaglutenfria@gmail.com . Vi hörs, kramar <3

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hej allesammans! Här kommer veckans baktips nr 3. Vad tycker ni om den här serien? Ni får jättegärna skriva i kommentarerna vad ni tycker! Eller så får ni gärna skicka era tips till min mail godaglutenfria@gmail.com så skulle jag bli jätteglad :)

Baktips nr 3

Glutenfritt mjöl packar sig oftast tätare i ett mått än vad icke glutenfritt mjöl gör. Därför kan det lätt bli för mycket mjöl i smeten och resultatet blir torrt. Tipset är då att alltid väga mjölet istället för att mäta upp det för att få ett mer exakt mått. Skulle ett recept stå i mått istället för i vikt så kan man försöka att tänka sig för så att det inte blir för packat i måttet.

Det här är ett tips som jag fick reda på för ett tag sedan och hade ingen aning om det innan. Hoppas ni också får nytta av det. Vi hörs senare, puss och kram <3

Likes

Comments

Hej på er! Idag fortsätter min lilla serie med veckans baktips. Om ni sitter på några bra baktips så får ni jättegärna maila mig till godaglutenfria@gmail.com så skulle jag bli jätteglad. Det måste inte bara vara baktips som gäller glutenfri bakning, många tips fungerar ju för både glutenfri och icke glutenfri bakning! Har ni några andra tips vad gäller glutenfritt, t.ex tips på restauranger och caféer, hur man gör hos kompisar, länder eller städer som har många glutenfria alternativ, olika märken osv får ni mer än gärna skicka dem också :) Nu till les baktips.

Baktips nr 2
Glutenfritt bröd behöver oftast jäsa länge innan man gräddar det, men jag har flera gånger varit med om att degen inte reser sig ordentligt, vilket är viktigt just i glutenfritt bröd för att det ska bli fint och luftigt som det annars inte blir utan glutentrådarna som finns i icke glutenfritt bröd. Mitt tips är då att fukta en bakhandduk och lägga över bunken så torkar inte ytan på degen som då kan förhindra att resten av degen reser sig. Se till att handduken inte torkar medans degen jäser. Man kan ev. behöva t.ex. en blomspruta för att fukta ner handduken undertiden.

Vi ses senare hörni, puss o kram <3

Likes

Comments

Hej på er! Jag tänkte starta en ny serie här på bloggen som jag lägger ut varje onsdag. Det kommer att komma ut ett baktips i veckan som både är användbart när man bakar med gluten, men också utan. Vissa veckor kommer det även att komma tips till dig som är anhörig till en person som är intolerant. Dessa tips kan vara om hur man ska göra när man inte vet vad allergin innebär eller vad man ska laga/baka osv. Det kommer också att komma tips som inte har med bakning att göra, riktat till dig som nyss fått diagnosen celiaki eller är glutenkänslig och undrar hur du ska göra när du är hos gäster osv. Jag hoppas att tipsen kommer till nytta :)

Baktips nr 1

Glutenfri deg har helt andra egenskaper än deg med gluten. Den är kladdigare och beter sig annorlunda, dessutom kan temperaturen på ingredienserna vara avgörande för hur resultatet blir. Ibland kan man misslyckas med en smet/deg första och andra gången men sedan lyckas dem tredje gången, ibland får man helt enkelt försöka igen om man misslyckas! Ge aldrig upp när ni bakar, att övning ger färdighet kanske är uttjatat, men så sant! Tänk på att aldrig lägga till mer mjöl i receptet för att degen är kladdig eller rinnande, glutenfritt ska vara kladdigt. Lägger man till mer mjöl blir resultatet torrt.

Som sagt, varje onsdag kommer ett baktips ut :) Ha det bra så hörs vi, kramar <3

Likes

Comments

Hejhoj! Den här gången har jag testat att baka en vegansk efterrätt. Jag var lite skeptisk till hur den skulle smaka när jag såg ingredienserna, men så god den blev! Hallonsmaken och att den är fryst gör att den smakar lite likt sorbetglass och blir så fräsch, ni måste testa att baka den här till nästa gång det vankas fika. Den är väldigt enkel att baka ihop och går även att göra som små rutor eller cirklar eller vad man nu kan hitta på :) Från början fick jag receptet från min nya favorittidning "Baka Glutenfritt" från Hembakat, så all cred till dem! (No ad, just love ;) )

Ca 16 bitar

Botten

• 1 3/4 dl dadlar (ca 9 st om du tar hela och inte hackade dadlar)
• 1/2 lime, rivet skal
• 2 dl mandelmjöl
• 1 dl glutenfria havregryn
• 1 3/4 dl riven kokos
• 2 msk lönnsirap eller ljus sirap
• 1 nypa salt

Fyllning

• 8 msk kokosolja
• 4 msk agavesirap eller ljus sirap
• 250 gram hallon, färska eller frysta som har tinat
• 1 dl kokosmjölk

Topping

• Kokosflingor eller riven kokos
• Pumpakärnor eller hackade mandlar

Gör så här:

1. Botten: Kärna ur dadlarna och mixa med alla andra ingredienser i en matberedare eller mixer till en finfördelad, något klibbig, massa.

2. Klä antingen en fyrkantig form, ca 20 x 20 cm, eller en rund form, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper, gärna så att det täcker kanterna då det blir mycket lättare att få ut kakan när den är färdig då. Tryck sedan ut massan i ett jämnt lager i formen.

3. Fyllning: Smält kokosoljan på låg värme i en kastrull. Dra av den från värmen och rör ner agavesirap och hallon. Mosa hallonen lätt. Rör ner kokosmjölken och blanda.

4. Låt blandningen svalna en stund och häll den över bottnen när den är ljummen. Toppa kakan med kokosflingor/riven kokos och pumpakärnor eller hackade mandlar. Ställ in den i frysen tills den stelnat helt. Låt den tina några minuter innan servering och skär den i bitar.

Min fina syster <3

Som sagt, enkel och supergod! Hett tips som de flesta kan äta. Ha en härlig lördagkväll, vi hörs! Kramar <3

Likes

Comments

Hejhallå! Jag har en sås som jag bara ÄLSKAR att ha till grillat, den är verkligen fantastiskt god - och glutenfri såklart! Så här har ni receptet på den och ett serveringsförslag, hoppas ni gillart'!

Ca 5 - 6 portioner

• 2,5 dl créme fraiche*
• 1 burk soltorkade tomater
• Ca 1 tsk sambal oelek (smaka av det så det blir så starkt som du vill ha)
• 1 kruka basilika
• 1 vitlöksklyfta

*byt ut till mjölkfri/vegansk créme fraiche vid behov

Gör så här:

1. Mixa alla ingredienser i en mixer tills det blir en krämig sås. Smaka av så den har den styrka du vill ha, ta i mer sambal oelek om den är för svag eller ta i mer créme fraiche om dem är för stark.

Servera tillsammans med grillat kött eller grillade grönsaker. Jag hade en blandning av quinoa, tomat och persilja till det också. Supergott! Ha en fin onsdag nu, vi hörs! Kramar <3

Likes

Comments

Hej allesammans! Idag har jag bakat hamburgerbröd som blev fantastiskt fint! Högt och fluffigt, så som det ska vara. Längtar efter att få äta det här med en grillad hamburgare, sallad, lite rödlök, tomat och en klick dressing, mums! Sommarkväll deluxe <3

Ugn 250°
Ca 16 st

• 100 gram osaltat smör*
• 7 dl fingervarmt vatten
• 50 gram jäst (1 pkt)
• 1 dl pofiber
• 2 tsk fiberhusk
• 1 tsk salt
• 1000 gram glutenfri mjölmix (valfritt, fin eller grov), spara ca 60 gram till utbakningen (ca 1 1/2 dl)

Pensling & garnering

• 1 dl varmt vatten
• Sesamfrön

*byt ut till mjölkfritt om du vill ha mjölkfritt eller veganskt

Gör så här:

1. Smält smöret och häll i en bunke tillsammans med vattnet. Rör ut jäst och pofiber i degspadet med en plastslickepott. Tillsätt salt. Häll sedan i lite i taget av mjölmixen och arbeta in den.

2. Mjöla ett bakbord och lägg ut degen där. Mjöla in händerna och arbeta ihop degen tills den inte fastnar på händerna, se dock till att den inte blir för torr av mjölet. Rulla ut degen till en lång korv och dela in den i 16 lika stora delar. Rulla varje del till en liten boll och lägg dem på en bakmatta eller på ett bakplåtspapper. Tryck till varje boll lite lätt med handflatan, varje boll ska vara ca 2 - 3 cm hög så tryck inte för hårt. Jag tryckte ner kanterna runt om så att brödet blev format som ett tefat ungefär, men det gör man som man vill med. Nagga varje bröd och låt dem sedan jäsa under en fuktig handduk i 20 - 30 minuter.

3. Pensla bröden med varmt vatten och strö över sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen i 12 - 15 minuter. Låt sedan svalna på ett galler.


​Perfekt att ha i frysen om man ska till en kompis som inte vet vad de ska laga som är glutenfritt eller när man inte orkar laga världens finaste middag. Hoppas att ni haft en bra måndag, vi höres! Kramar <3

Likes

Comments

Hej och godlunch! Idag tänkte jag visa er mitt absoluta favoritrecept på pannkakor. De är verkligen himmelska, till och med när kompisar kommer över och vi äter pannkakor säger de att de är det godaste de ätit, även om de tål gluten. Nedan har ni lite bilder från min och Gretas (ni hittar hennes blogg här) picknick för ett tag sedan då vi tog med egenstekta pannkakor (vuxenpoäng till oss ;) ) och åt med fryst banan och bär, mumma!

Ca 4 portioner

• 1 liter mjölk
• 200 gram mjöl (4 dl)
• 5 ägg
• Salt

Gör så här:

Vispa mjölk och ägg i en stor bunke (jag vispar förhand men det funkar lika bra med elvisp). Vispa sedan undertiden du häller i mjölet i blandningen. Vispa sedan tills alla mjölklumpar är borta. Salta sedan lite. Pannkakorna går att steka direkt, men det blir ännu godare att låta dem stå i kylen ett tag för att dem ska få tjocka till sig lite då mjölklumparna löser upp sig då. Vi brukar göra smeten på kvällen och sedan steka den morgonen därpå för att sedan ha med den som matlåda.

<3

​Tillsammans med någon god sylt, eller sommarfavoriten med vaniljglass och bär blir de verkligen jättegoda! Nu ska jag packa för att åka på husvagnssemester ett par dagar, ingen sommar utan camping haha! Älskar verkligen att bo i husvagn. Ha en fin söndag nu, vi hörs! Kramar <3

Likes

Comments

Hej fina! Jag har testat ett nytt recept på bröd - nämligen havrefrallor. Receptet kommer från början från ett gammalt nummer av tidningen Baka glutenfritt som hade massor fina recept på bröd som jag måste testa! Jag började med dessa frallor som blev jättefina och luftiga, perfa! Funkar super till frukosten eller i picknickkorgen.

Ugn 200°
Ca 12 st

• 3 1/2 dl glutenfria havregryn
• 50 gram jäst
• 3 1/2 dl rismjöl
• 1 1/2 dl majsstärkelse (potatismjöl funkar också)
• 2 tsk salt
• 1/2 dl fiberhusk
• 1/2 dl pofiber
• 2 ägg
• 2 msk raps- eller olivolja
• 2 msk honung
• 7 dl fingervarmt vatten

Pensling & garnering

• 1 ägg, lätt uppvispat
• 1/2 dl glutenfria havregryn

Gör så här:

1. Mixa havregrynen i en mixer tills de blivit till ett mjöl.
Blanda sedan havregryn, rismjöl, majsstärkelse, salt, fiberhusk och pofiber. Vispa ihop ägg, olja och honung i en annan skål.

2. Smula ner jästen i en ny bunke och häll sedan över vattnet och tillsätt äggblandningen. Vänd ner de torra ingredienserna och blanda ihop allt till en lös deg, här behövs det att man rör ordentligt. Låt sedan degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

3. Mjöla ett bakbord lite lätt med rismjöl. Ta upp degen ur bunken med hjälp av en skrapa eller en slickepott och lägg den på bakbordet. Forma degen till en längd, var dock försiktig så du inte knådar ut luften.

4. Dela degen i 12 lika stora delar och forma dem till runda bullar, rulla försiktigt så att luften behålls. Lägg dem sedan på en bakmatta eller på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.

5. Pensla bröden med ägg och strö över havregryn. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 20 minuter.

6. Låt bröden svalna ett par minuter på plåten och flytta sedan över dem till ett galler och låt dem svalna helt under en bakduk.

​Dessa ska jag definitivt äta till frukost imorgon, mumsfilibaba! Dessutom rekommenderar jag starkt att köpa en bakmatta (finns att köpa här) om man inte redan har en sådan då det man bakar inte fastnar på den och den går att använda flera gånger, vilket inte funkar med bakplåtspapper. Den har varit jättebra att ha när man bakat glutenfritt! Ha en härlig lördagkväll så hörs vi, kramar <3

Likes

Comments

Hej på er! Ber om ursäkt för min frånvaro här, har inte riktigt haft tid till att baka eller så. Men här kommer iallafall ett hett mellistips! Jag köpte hem havreknäcke (som för övrigt var helt ok gott, men mitt favvoknäcke är fortfarande rosmarinknäcke från Semper, tips tips!) och experimenterade lite med pålägget och det här blev resultatet, mumma kardemumma! Man kan ju testa att ha kardemumma på kom jag på nu, haha! Testa på ni!

Ha det bra, vi hörs! Kramar <3

Likes

Comments