..Roy Fares. Förra helgen var jag i Stockholm med mina föräldrar. Anledning var att jag var på bakkurs med min inspirationskälla, Roy Fares. Det var så himla kul!! Temat var klassiska desserter, allt från Crème Bruleé till chokladmousse. Kursen var 4 timmar och tiden gick så fort. Vi bakade massa o smakade på massa. Det var så gott och trevligt. Jag var i den gruppen som gjorde Crème Bruleé och äpple tart tain.

Hallon sufflé (högra hörnet) den var så gudomligt god! Den liksom smälte i munnen det kändes som man åt ett rosa moln som smakade hallon, man blev helt lycklig i själen efter den​.😍

Allt det som är på bordet hann 15 personen med på 4 timmar. Det var en helt underbar dag ångrar inte en sekund att jag gjorde detta. Man lärde sig lite tips och trix när det gällde vissa desserter. Vi fick såklart också recept på allt så nu är det bara för mig att prova allt. Eftersom allt inte var glutenfritt så kunde jag ju inte smaka på allt men det såg himla gott ut. När jag gör det så ska jag såklart göra recepten glutenfria.😉

Jag hoppas han kommer till Göteborg men någon kurs för det hade varit så kul att få träff han igen, han är så himla snäll. 

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Hola, de äggvitor som blev över från vaniljkrämen som jag hade till min drottningtårta så tänkte jag att jag skulle prova att göra choklad marmorerade maränger, något som jag aldrig har gjort förut men något som jag verkligen kommer göra igen. Så himla gott😍

Maränger:

  • 3 äggvitor
  • 1,5 dl strösocker
  • chokladsås

Gör så här:
Vispa äggvitor och 1/3 av sockret till ett fast, vitt skum. Tillsätt resten av sockret och fortsätt vispa till ett fastare smet. Ringa chokladsåsen i marängsmeten klicka ut maräng smeten på ett bakplåtspapper. Snåla inte med chokladen ju mer desto bättre. MEN BLANDA ELLER RÖR INTE I CHOKLADEN I SMETEN! Då blir marängerna bruna och inte melerade och smeten blir lösare då också och dom flyter ut. Grädda i 150 grader i cirka en timma, låt marängerna stå kvar i ugnen när den är avstängd för att de ska torka.

Detta är så barnsligt gott och så himla enkelt om man har äggvitor som har blivit över.

​Ha en bra dag 🌻

Likes

Comments

Hej igen,
I morgon är det morsdag och vad passar inte bättre då än en drottningtårta? Jag gjorde denna tårtan till min pappa i veckan när han fyllde år men den passar såklart till allt. Det känns som jag har bakat 100 tårtor på senaste veckorna fast det är bara två🎂 och ni ska självklart få ta del av receptet.

Botten:

  • 4 ägg 
  • 2 dl socker 
  • 1 dl mjölmix
  • 1 dl potatismjöl 
  • 1 tsk bakpulver 
  • smör och mjöl till formen

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.

  1. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp ca 3 minuter.
  3. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke. 
  4. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen. Blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
  5. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr. Låt svalna helt.

Vaniljkräm:

  • 3 äggulor (spara äggvitorna till maräng)
  • 85g socker (1dl)
  • 25g maizena (0,5dl)
  • 1/5 vaniljstång
  • 250g mjölk (2,5dl)
  • 15g smör

Gör så här:
Rör ihop äggulor, strösocker och maizena i en bunke. Dela vaniljstång och skrapa ur kärnorna och lägg det i mjölken. Koka upp mjölk och vaniljstång i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner den varma mjölken i bunken, blanda väl och häll tillbaka alltihop i kastrullen. Koka under konstant omrörning upp blandningen tills den tjocknat till en kräm, sänk värmen och koka ytterligare 2 minuter. Häll över vaniljkrämen i en bunke och tillsätt smöret, rör om tills smöret har smällt, plocka ur vaniljstången och låt svalna i kylen.

Drottningmousse:

  • 200g frysta eller färska hallon och blåbär
  • 3/4 dl socker
  • 4 gelatinblad
  • 2,5 dl vispgrädde

Gör så här:
Blöt gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter. Lägg blåbär/hallon tillsammans med socker i en liten kastrull och låt det puttra ihop i cirka 5 minuter. Tag av kastrullen från plattan och mixa bären till en slät puré. Sila gärna purén och lägg sedan i gelatinet. Låt det svalna en stund i kylen. Vispa upp grädden till moussen och vänd ner den i den svala purén. Låt stelna i kylen i minst 2 timmar.

Montering av tårtan:
På första bottnen bred ut nästan all mousse på bottnen. Sedan lägger du på den andra bottnen och på den kletar du på vaniljkrämen. Sen på med locket. Spackla tårtan med resten av moussen. Ställ sedan in tårtan i kylen helst över natten så att den gottar till sig lite. Vispa sedan grädde rätt hårt men inte till smör. Täck tårtan med grädde. Jag vispade lite extra grädde och blandade i lite mosade hallon för att spritsa rosa rosor men det är valfritt. Täck sedan tårtan med massa hallon och blåbär. Jag använde bara hallon.

Hoppas alla har en bra helg och att ni bakar denna till era mammor imon 
puss o kram 😘

Likes

Comments

🎂Hejsan, hoppas ni har en bra vecka. Förra helgen hade min mormor kalas och jag stod för tårtan 🎂 Så jag gjorde en lite annorlunda variant av gräddtårta. Istället för att ha sylt, vaniljkräm och grädde hade jag jordgubbsmousse och vitchoklad mousse och det blev suveränt gott. Och självklart så ska ni få ta del av denna fantastiks somnartårta.

Botten:

  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl mjölmix
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • smör och mjöl till formen

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.

  1. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp ca 3 minuter.
  3. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke.
  4. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen. Blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
  5. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr. Låt svalna helt.

Jordgubbsmousse:

  • 3 gelatinblad
  • 250 gram frysta jordgubbar
  • 0,75dl socker
  • 3dl vispgrädde

Gör så här:

  1. Koka upp jordgubbar och socker i en kastrull och låt koka i tre minuter
  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter
  3. Mixa jordgubbar till en slät puré
  4. Krama ut vattnet från gelatinbaden och låt dem smälta i jordgubbspurén
  5. Låt purén kallna i helt i kylen
  6. Vispa grädden fluffigt och vänd ner den svalnade purén
  7. Låt stelna i kylen

Vitchoklad mousse:

  • 5dl vispgrädde
  • 200gram vitchoklad
  • en äggula

Gör så här:

  1. Vispa grädden fluffigt
  2. Tillsätt den smälta chokladen och äggulan
  3. Rör försiktigt ihop till en mousse
  4. Låt stelna i kylen
Ihopsättning av tårtan:

  1. Dela tårta så det blir 3 delar
  2. Smeta på all jordgubbsmousse på bottnen
  3. Sätt den andra bottnen på jordgubbsmoussen och smeta på den vita chokladmussen men ta inte allt
  4. Sätt på"locket" och smeta ett tunt lager vitchoklad mousse runt hela tårtan
  5. Låt stelna i kylen (helst över natten)
  6. Vispa grädde och smeta runt tårtan. Men det som bli över kan man dekorera med roser.
  7. Dela jordgubbarna och lägg på massa på toppen 🍓



Likes

Comments

Hejsan,
nu var det ett tag sedan jag bloggade men inspirationen har inte varit på topp. Men ska verkligen göra ett försök att ändra på detta.

Förra veckan köpte jag Roy Fares nya bakbok, Sweet Spots of New York, och tänkte att jag ska baka mig igenom den. Så jag började med en paj med inspiration ifrån hans bok. Jag gjorde en björnbärspaj med crumble.

Pajdeg:
180g mjölmix (3dl)
10g strösocker (1 msk)
150g kylskåpskallt smör
ca 30g iskallt vatten (2 msk)
1 äggvita till pensling

Crumble
120g mjölmix (2 dl)
50 g hasselnötsmjöl (1dl)
30g strösocker (2 msk)
8g vaniljsocker (1 msk)
100g rumsvarmt smör

Fyllning
500g frysta björnbär
260g strösocker (3 dl)
35g maizena majsstärkelse (1 msk)
1 vaniljstång
saften från 1 lime

vaniljglass till servering

Pajdeg. Blanda mjöl och socker i en matberedare. Skär smöret i små kuber och lägg dem i matberedaren. Pulskör tills blandningen börjar smula sig. Tillsätt vattnet lite i taget kör degen tills degen börjar gå ihop. (det kan eventuellt behövas mer vatten.) Slå in degen i plastfolie och låt den vila i kylen i minst 1 timme, gärna i 2 timmar.
Sätt ungen på 200 grader, varmluft. Låt degen ligga i rumstemperatur i 5-10 minuter.
Smöra en rund pajform, 23 cm i diameter. Kavla ut degen till cirka 3 mm tjock rundel och fodra formen med degen, ända upp till kanten. Skär bort överflödig deg med en kniv och tryck till med en gaffel längst degkanten. Låt stå i frysen i 15 minuter.
Täck hela pajskalet med aluminiumfolie, förgrädda skalet mitt i ungen i 15-20 minuter. Ta bort folien och pensla skalet noga med ett tunt lager äggvita. Låt stå i ugnen i ytterligare 5 minuter.

Crumble. Blanda alla ingredienserna i en bunke och nyp ihop till en smuldeg med fingertopparna.

Fyllning. Sätt ungen på 180 grader, varmluft. Tina björnbären långsamt i en kastrull på låg värme. Blanda socker och maizena i en skål och rör sedan ner det i kastrullen. Dela vaniljstången på längden, skrapa ut fröna och blanda ner dem tillsammans med limesaften. Låt sjuda ihop till en kompott i cirka 5 minuter. Rör om då och då.
Häll kompotten i pajskalet och strö över crumble. Grädda mitt i ugnen i 45-50 minuter. Låt svalna helt och servera med vaniljglass.
#sweetspotsofnewyork #royfares

Jag måste erkänna detta var nog den godaste bärpajen jag någonsin har ätit, det tog lite tid men det var det helt klart värt. Passar perfekt till fikat eller som efterrätt.

Hoppas ni får en bra vecka så ses vi snart igen ✌














Likes

Comments

Min dröm är ju att bli konditor och nu är jag ett steg närmare den drömmen. För några veckor sedan så sökte jag en konditorutbildning och igår fick jag reda på att jag kom in så den 11 januari så ska jag börja min resa till min konditor dröm. Jag längtar så mycket tills den utbildning början men det är mycket som ska köpas innan dess. 😊 Jag ser verkligen fram emot att börja skolan igen...ja jag vet det låter lite skumt men nu får jag ju lära mig om det jag verkligen brinner för. 

Ja och idag är det fredag och ännu en jobbbvecka är förbi. Nu sitter jag och pappa och kollar på  hockey, heja Frölunda. ✌ I helgen vet jag inte riktigt vad jag ska göra men ska iallafall försöka hinna baka något på lördag.

Ha en bra helg så hörs vi snart. 💋

Likes

Comments

Hej.

jag ber 1000 gånger om ursäkt för att jag inte har bloggat så mycket under den senaste tiden. Jag är för trött på vardagarna efter jobbet så jag försöker baka något på helgen när jag har tid. För tillfället har jag också lite dålig inspiration på vad jag ska göra så om ni har några tips som ni vill att jag ska testa och sedan blogga om så får ni gärna kommentera så ska jag försöka prova så många saker som möjligt. Jag hade blivit överlycklig om ni kunde komma med lite förslag.

Lite nytt som har hänt i mitt liv och som jag hoppas kommer bli verklighet är att jag förra veckan sökte till en konditor utbildning som jag har väntat på ett tag och på måndag får jag reda på om jag kommer in, så det är bara att hålla tummarna. ✊

Hoppas alla har en mysig höst än så länge. 🍁 Tills vidare så kommer jag nu bjuda på lite gamla bilder på mina favorit godsaker. 

Ha det bra så länge och glöm inte att kommentera lite inspo 💋

Likes

Comments

Godkväll, ja nu är det söndag igen och i morgon väntas jobb. Veckorna går så himla fort nu, kändes som att det var sommar alldeles nyss, men hösten är ju riktigt mysig och innan vi vet ordet om det så är det sommar igen. Igår var det ju lördags och då bakade jag en sockerchock paj, hur söt och god som helst. Och såklart så ska ni få ta del av receptet.

Kolapaj med Daim.
Ett frasigt pajskal med en seg och god kolafyllning, toppad med hackad Daim. Bedårande gott!

3 dl mjölmix (jag använder Semper finmix)
100 g smör, rumsvarmt
½ dl florsocker
1 äggula

Kolafyllning
75 g smör, smält
1 ½ dl farinsocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Garnering

2 pkt dubbel Daim, grovhackade

Till servering
Glass

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Nyp ihop alla ingredienserna till pajdegen.

2. Kavla ut pajdegen på ett mjölat bakbord och lägg den i en pajform, eller tryck ut den med fingrarna direkt i en pajformen, 22–23 cm i diameter.

3. Nagga bottnen med en gaffel för att undvika luftbubblor under gräddningen. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 20–25 min (det ska vara genomgräddat).

4. Kolafyllning: Blanda alla ingredienserna i en kastrull och låt smeten puttra i cirka 1  minut, häll sedan kola smeten i pajskalet och grädda ytterligare 5-10 minuter. Om man gräddar pajen längre blir kolan segare. 

5. Låt pajen svalna. Grovhacka Daimen och strö den över kakan medan den är ljummen. Ställ in pajen i kylen när den kallnat i 1–2 tim före servering. Ta fram den en stund före servering så kolan mjuknar. Servera med din favorit glass.

Ja, som sagt så var den här pajen väldigt god och mäktigt så eller liten bit räckte för min del. 🌸 Hoppas alla har en haft en bra helg och att ni får en bra vecka så hörs vi här snart igen 😘

Likes

Comments

Hejsan! Hoppas alla har en bra lördag. Det har jag, men fryser en aning ⛄ Ja nu är ju vintern påväg och det märks men det gör mig inget för jag är glad och jag bakar ändå. Jag har hela veckan varit sugen på att baka i helgen så idag tog jag mig lite tid att göra det och det blev så sött och gott, perfekt till lördagsmyset. Så idag bakade jag en giant cookie. Och såklart ska ni läsare få ta del av receptet.

12–14 bitar

200 g mörk choklad (tog mörk toblerone, men vanlig choklad fungerar också)
100 g Dumlekola
175 g smör, rumsvarmt

1 ½ dl strösocker
1 ½ dl farinsocker
1 ägg
1 ½ tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl ren havre
3 ¾ dl mjölmix
1 tsk fiberhusk

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Hacka chokladen grovt och skär Dumlekolan i bitar.

2. Vispa smör, socker och farinsocker pösigt i en bunke. Blanda ner ägget. Tillsätt bikarbonat, vaniljsocker, salt, havregryn och vetemjöl. Blanda ihop allt till en deg.

3. Blanda ner choklad och Dumlekola. Rör ihop allt till en smulig deg.

4. Tryck ut smeten i en smord och bröad springform, 22–23 cm i diameter. Strö över lite grovhackad choklad.

5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35 min. Låt den svalna i formen.
Och jag tycker alltid att man ska dricka en stor kopp te när man fikar 😉

Likes

Comments

Hejsan :) igår var det fredag och då skulle mamma har fika med sig till jobbet så i torsdags bakade jag en jättegod björnbärskaka med knäcktopping. Den var superenkel att göra och blev supergod

Till kakan behöver du:
200 gram smör
0,75 dl mjölk, 3%
4 ägg
3 dl strösocker
5,5 dl mjölmix (använder Sempers finmix)
2 tsk vanilsocker
2 tsk bakpulver
1 msk kardemumma
1 tsk fiberhusk
Fyllning:
3-4 dl björnbär
100gram vitchoklad med citronsmak, hackad
Knäcktoppingen:
100 g smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl ren havre
Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Börja med kakan: Smält smöret, ställ åt sidan och häll i mjölk, låt svalna.

3. Vispa ägg och socker pösigt.

4. Blanda samtliga torra ingredienser.

5. Häll smöret i äggblandningen, rör om och sikta ner mjölet. Rör tills det är blandat, häll upp i bakpappersklädd långgpanna.

6. Strö fyllning dvs. bär och choklad över.

7. Gör täcket: Smält smör, rör ner resterande ingredienser och strö blandningen ovanpå kakan.

8. Grädda mitt i ugnen i cirka 40 minuter eller tills kakan är gyllene och genomgräddad, testa med sticka mot slutet. Servera med vispad grädde eller vaniljglass.

Hoppas ni får en bra helg. 😊 Jag ska packa hela helgen för på onsdag så åker jag till Spanien 🐬 Där ska jag se om jag hittar lite roliga bak-och glutenfria grejor. ☀










Likes

Comments