View tracker

Hej hej, i morgon är det fredag och det ska bli underbart skönt! Lovade att lägga upp ett recept på en pizzadeg innan helgen så det kommer nu 🍴

2 pizzor 225 - 250 grader 12-15 minuter
25 g jäst
5 dl mjölmix
0,5 tsk salt
1,5 msk olivolja
1,5 dl fingervarmt vatten

Smula sönder jästen och häll i vattnet. När jästen har löst upp sig blanda i resten av ingredienserna.
Låt jäsa i ca 20 minuter.
Dela degen i två delar och kavla eller tryck ut degen till önskad tjocklek.
Lägg pizzabottnarna på varsin plåt och lägg på önskad fyllning.
Låt den stå i ca 5 minuter innan gräddning.


Detta är nog den godaste pizzadegen jag någon sin har gjort. Hoppas alla får en bra helg med massa god pizza 😊

Min personliga favorit är med tomatsås, parmaskinka, ananas och massa ost😝


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Hejsan!
Igår var det Farsdag och det firades såklart med tårta! Denna gången blev det en Schwarzwaldtårta. Vilket jag tycker är sååå gott eftersom jag älskar maräng och denna tårtan är ju gjort på marängbottnar 😍 och såklart ska ni få ta del av denna smarriga tårta.

SCHWARZWALDTÅRTA
Ugn: 150 grader 15-20 minuter
Botten
4 äggvitor (120g)
3 dl socker (300g)
Fyllning
8 dl vispgrädde (800g)
100g smält mörk choklad
Garnering
150g smält mörk choklad

Gör så här:

  1. Vispa äggvitan och sockret till en fast maräng.
  2. Rita upp tre cirklar med diametern 24 cm på bakplåtspapper.
  3. Spritsa ut marängen till 3 jämna bottnar, bred eventuellt ut marängen om det ser ojämnt ut.
  4. Grädda i 15-20 minuter, stäng av ugnen och låt marängen stå och torka i någon timme.
  5. Smält chokladen och bred ut den på marängbottnarna (den bottnen som är i botten penslas bara med choklad på översidan men pensla resten av marängbottnarna på varje sida, detta för att bottnarna inte ska bli mjuka från grädden)
  6. Med de resterande 150g chokladen, smält den och pensla ut chokladflarn som sedan ska sitta runt tårtan. Låt flarnen stelna i rumstemperatur eller i frysen.
  7. Vispa grädden och fyll tårtan.
  8. Sätt fast chokladflarnen på tårtans kant.
  9. Förvaras i kyl tills servering.

Jag valde att skriva lite med chokladen och eftersom det var Farsdag så tyckte jag att det passade att skriva "Far" och göra små hjärtan.

Anledningen till att jag skriver i både gram och dl är för att det blir jämnare om man väger upp allt, jag kan tycka att det blir så olika mycket när man tar i dl så när jag bakar så väger jag allt för att det ska bli jämnare och ett bättre resultat.

Hoppas alla får en bra vecka. Innan helgen kommer ett nytt recept på en pizzadeg som jag tycker är gudomligt god. Ha det bra så länge 👋


Likes

Comments

View tracker

Hejsa, nu var det ett tag sedan jag bloggade. Har inte haft så mycket inspiration men ska försöka ändra på det. 😊

Igår så bestämde jag och min kompis att vi skulle höstbaka lite så vi gjorde morotcupcakes med höstig forsling. Vi gjorde en liten twist på frostningen, vi hade nämligen kanel i och det blev super smaskigt. Och ni ska självklart få ta del av receptet.

24 minicupcakes eller 12 stora

Du behöver:

  • 3 ekologiska ägg
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl mjölmix
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 1 1/2 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 2 tsk malen ingefära
  • 1 1/2 dl solrosolja
  • 4 1/2 dl rårivna morötter
  • 1 tsk fiberhusk

Kanel frosting

  • 60 g mjukt smör
  • 5 dl florsocker
  • 1.5-2 tsk kanel
  • 100 g philadelphiaost
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
  3. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten.
  4. Tillsätt solrosolja, rårivna morötter och mycket grovt hackade valnötter.
  5. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
  6. Grädda i mitten av ugnen i 12–15 minuter. Låt svalna.

Kanel Frosting

  1. Rör smör, florsocker, kanel och philadelphiaost krämigt.
  2. Bred eller spritsa frostingen över cupcakesen.

Nu har jag även gjort en Instagram till bloggen så checka gärna in den också 😘📷

Ha det bra så hörs vi snart 👋🌸

Likes

Comments

..Roy Fares. Förra helgen var jag i Stockholm med mina föräldrar. Anledning var att jag var på bakkurs med min inspirationskälla, Roy Fares. Det var så himla kul!! Temat var klassiska desserter, allt från Crème Bruleé till chokladmousse. Kursen var 4 timmar och tiden gick så fort. Vi bakade massa o smakade på massa. Det var så gott och trevligt. Jag var i den gruppen som gjorde Crème Bruleé och äpple tart tain.

Hallon sufflé (högra hörnet) den var så gudomligt god! Den liksom smälte i munnen det kändes som man åt ett rosa moln som smakade hallon, man blev helt lycklig i själen efter den​.😍

Allt det som är på bordet hann 15 personen med på 4 timmar. Det var en helt underbar dag ångrar inte en sekund att jag gjorde detta. Man lärde sig lite tips och trix när det gällde vissa desserter. Vi fick såklart också recept på allt så nu är det bara för mig att prova allt. Eftersom allt inte var glutenfritt så kunde jag ju inte smaka på allt men det såg himla gott ut. När jag gör det så ska jag såklart göra recepten glutenfria.😉

Jag hoppas han kommer till Göteborg men någon kurs för det hade varit så kul att få träff han igen, han är så himla snäll. 

Likes

Comments

Hola, de äggvitor som blev över från vaniljkrämen som jag hade till min drottningtårta så tänkte jag att jag skulle prova att göra choklad marmorerade maränger, något som jag aldrig har gjort förut men något som jag verkligen kommer göra igen. Så himla gott😍

Maränger:

  • 3 äggvitor
  • 1,5 dl strösocker
  • chokladsås

Gör så här:
Vispa äggvitor och 1/3 av sockret till ett fast, vitt skum. Tillsätt resten av sockret och fortsätt vispa till ett fastare smet. Ringa chokladsåsen i marängsmeten klicka ut maräng smeten på ett bakplåtspapper. Snåla inte med chokladen ju mer desto bättre. MEN BLANDA ELLER RÖR INTE I CHOKLADEN I SMETEN! Då blir marängerna bruna och inte melerade och smeten blir lösare då också och dom flyter ut. Grädda i 150 grader i cirka en timma, låt marängerna stå kvar i ugnen när den är avstängd för att de ska torka.

Detta är så barnsligt gott och så himla enkelt om man har äggvitor som har blivit över.

​Ha en bra dag 🌻

Likes

Comments

Hej igen,
I morgon är det morsdag och vad passar inte bättre då än en drottningtårta? Jag gjorde denna tårtan till min pappa i veckan när han fyllde år men den passar såklart till allt. Det känns som jag har bakat 100 tårtor på senaste veckorna fast det är bara två🎂 och ni ska självklart få ta del av receptet.

Botten:

  • 4 ägg 
  • 2 dl socker 
  • 1 dl mjölmix
  • 1 dl potatismjöl 
  • 1 tsk bakpulver 
  • smör och mjöl till formen

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.

  1. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp ca 3 minuter.
  3. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke. 
  4. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen. Blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
  5. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr. Låt svalna helt.

Vaniljkräm:

  • 3 äggulor (spara äggvitorna till maräng)
  • 85g socker (1dl)
  • 25g maizena (0,5dl)
  • 1/5 vaniljstång
  • 250g mjölk (2,5dl)
  • 15g smör

Gör så här:
Rör ihop äggulor, strösocker och maizena i en bunke. Dela vaniljstång och skrapa ur kärnorna och lägg det i mjölken. Koka upp mjölk och vaniljstång i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner den varma mjölken i bunken, blanda väl och häll tillbaka alltihop i kastrullen. Koka under konstant omrörning upp blandningen tills den tjocknat till en kräm, sänk värmen och koka ytterligare 2 minuter. Häll över vaniljkrämen i en bunke och tillsätt smöret, rör om tills smöret har smällt, plocka ur vaniljstången och låt svalna i kylen.

Drottningmousse:

  • 200g frysta eller färska hallon och blåbär
  • 3/4 dl socker
  • 4 gelatinblad
  • 2,5 dl vispgrädde

Gör så här:
Blöt gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter. Lägg blåbär/hallon tillsammans med socker i en liten kastrull och låt det puttra ihop i cirka 5 minuter. Tag av kastrullen från plattan och mixa bären till en slät puré. Sila gärna purén och lägg sedan i gelatinet. Låt det svalna en stund i kylen. Vispa upp grädden till moussen och vänd ner den i den svala purén. Låt stelna i kylen i minst 2 timmar.

Montering av tårtan:
På första bottnen bred ut nästan all mousse på bottnen. Sedan lägger du på den andra bottnen och på den kletar du på vaniljkrämen. Sen på med locket. Spackla tårtan med resten av moussen. Ställ sedan in tårtan i kylen helst över natten så att den gottar till sig lite. Vispa sedan grädde rätt hårt men inte till smör. Täck tårtan med grädde. Jag vispade lite extra grädde och blandade i lite mosade hallon för att spritsa rosa rosor men det är valfritt. Täck sedan tårtan med massa hallon och blåbär. Jag använde bara hallon.

Hoppas alla har en bra helg och att ni bakar denna till era mammor imon 
puss o kram 😘

Likes

Comments

🎂Hejsan, hoppas ni har en bra vecka. Förra helgen hade min mormor kalas och jag stod för tårtan 🎂 Så jag gjorde en lite annorlunda variant av gräddtårta. Istället för att ha sylt, vaniljkräm och grädde hade jag jordgubbsmousse och vitchoklad mousse och det blev suveränt gott. Och självklart så ska ni få ta del av denna fantastiks somnartårta.

Botten:

  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl mjölmix
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • smör och mjöl till formen

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.

  1. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp ca 3 minuter.
  3. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke.
  4. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen. Blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
  5. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr. Låt svalna helt.

Jordgubbsmousse:

  • 3 gelatinblad
  • 250 gram frysta jordgubbar
  • 0,75dl socker
  • 3dl vispgrädde

Gör så här:

  1. Koka upp jordgubbar och socker i en kastrull och låt koka i tre minuter
  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter
  3. Mixa jordgubbar till en slät puré
  4. Krama ut vattnet från gelatinbaden och låt dem smälta i jordgubbspurén
  5. Låt purén kallna i helt i kylen
  6. Vispa grädden fluffigt och vänd ner den svalnade purén
  7. Låt stelna i kylen

Vitchoklad mousse:

  • 5dl vispgrädde
  • 200gram vitchoklad
  • en äggula

Gör så här:

  1. Vispa grädden fluffigt
  2. Tillsätt den smälta chokladen och äggulan
  3. Rör försiktigt ihop till en mousse
  4. Låt stelna i kylen
Ihopsättning av tårtan:

  1. Dela tårta så det blir 3 delar
  2. Smeta på all jordgubbsmousse på bottnen
  3. Sätt den andra bottnen på jordgubbsmoussen och smeta på den vita chokladmussen men ta inte allt
  4. Sätt på"locket" och smeta ett tunt lager vitchoklad mousse runt hela tårtan
  5. Låt stelna i kylen (helst över natten)
  6. Vispa grädde och smeta runt tårtan. Men det som bli över kan man dekorera med roser.
  7. Dela jordgubbarna och lägg på massa på toppen 🍓



Likes

Comments

Hejsan,
nu var det ett tag sedan jag bloggade men inspirationen har inte varit på topp. Men ska verkligen göra ett försök att ändra på detta.

Förra veckan köpte jag Roy Fares nya bakbok, Sweet Spots of New York, och tänkte att jag ska baka mig igenom den. Så jag började med en paj med inspiration ifrån hans bok. Jag gjorde en björnbärspaj med crumble.

Pajdeg:
180g mjölmix (3dl)
10g strösocker (1 msk)
150g kylskåpskallt smör
ca 30g iskallt vatten (2 msk)
1 äggvita till pensling

Crumble
120g mjölmix (2 dl)
50 g hasselnötsmjöl (1dl)
30g strösocker (2 msk)
8g vaniljsocker (1 msk)
100g rumsvarmt smör

Fyllning
500g frysta björnbär
260g strösocker (3 dl)
35g maizena majsstärkelse (1 msk)
1 vaniljstång
saften från 1 lime

vaniljglass till servering

Pajdeg. Blanda mjöl och socker i en matberedare. Skär smöret i små kuber och lägg dem i matberedaren. Pulskör tills blandningen börjar smula sig. Tillsätt vattnet lite i taget kör degen tills degen börjar gå ihop. (det kan eventuellt behövas mer vatten.) Slå in degen i plastfolie och låt den vila i kylen i minst 1 timme, gärna i 2 timmar.
Sätt ungen på 200 grader, varmluft. Låt degen ligga i rumstemperatur i 5-10 minuter.
Smöra en rund pajform, 23 cm i diameter. Kavla ut degen till cirka 3 mm tjock rundel och fodra formen med degen, ända upp till kanten. Skär bort överflödig deg med en kniv och tryck till med en gaffel längst degkanten. Låt stå i frysen i 15 minuter.
Täck hela pajskalet med aluminiumfolie, förgrädda skalet mitt i ungen i 15-20 minuter. Ta bort folien och pensla skalet noga med ett tunt lager äggvita. Låt stå i ugnen i ytterligare 5 minuter.

Crumble. Blanda alla ingredienserna i en bunke och nyp ihop till en smuldeg med fingertopparna.

Fyllning. Sätt ungen på 180 grader, varmluft. Tina björnbären långsamt i en kastrull på låg värme. Blanda socker och maizena i en skål och rör sedan ner det i kastrullen. Dela vaniljstången på längden, skrapa ut fröna och blanda ner dem tillsammans med limesaften. Låt sjuda ihop till en kompott i cirka 5 minuter. Rör om då och då.
Häll kompotten i pajskalet och strö över crumble. Grädda mitt i ugnen i 45-50 minuter. Låt svalna helt och servera med vaniljglass.
#sweetspotsofnewyork #royfares

Jag måste erkänna detta var nog den godaste bärpajen jag någonsin har ätit, det tog lite tid men det var det helt klart värt. Passar perfekt till fikat eller som efterrätt.

Hoppas ni får en bra vecka så ses vi snart igen ✌














Likes

Comments

Min dröm är ju att bli konditor och nu är jag ett steg närmare den drömmen. För några veckor sedan så sökte jag en konditorutbildning och igår fick jag reda på att jag kom in så den 11 januari så ska jag börja min resa till min konditor dröm. Jag längtar så mycket tills den utbildning början men det är mycket som ska köpas innan dess. 😊 Jag ser verkligen fram emot att börja skolan igen...ja jag vet det låter lite skumt men nu får jag ju lära mig om det jag verkligen brinner för. 

Ja och idag är det fredag och ännu en jobbbvecka är förbi. Nu sitter jag och pappa och kollar på  hockey, heja Frölunda. ✌ I helgen vet jag inte riktigt vad jag ska göra men ska iallafall försöka hinna baka något på lördag.

Ha en bra helg så hörs vi snart. 💋

Likes

Comments

Hej.

jag ber 1000 gånger om ursäkt för att jag inte har bloggat så mycket under den senaste tiden. Jag är för trött på vardagarna efter jobbet så jag försöker baka något på helgen när jag har tid. För tillfället har jag också lite dålig inspiration på vad jag ska göra så om ni har några tips som ni vill att jag ska testa och sedan blogga om så får ni gärna kommentera så ska jag försöka prova så många saker som möjligt. Jag hade blivit överlycklig om ni kunde komma med lite förslag.

Lite nytt som har hänt i mitt liv och som jag hoppas kommer bli verklighet är att jag förra veckan sökte till en konditor utbildning som jag har väntat på ett tag och på måndag får jag reda på om jag kommer in, så det är bara att hålla tummarna. ✊

Hoppas alla har en mysig höst än så länge. 🍁 Tills vidare så kommer jag nu bjuda på lite gamla bilder på mina favorit godsaker. 

Ha det bra så länge och glöm inte att kommentera lite inspo 💋

Likes

Comments