Godis, Jul

Så här på själva julaftonsmorgon måste jag dela med mig av receptet på vår absoluta favoritkola. Kola med lakritssmak. Var länge lite osäker på hur det var med turkisk peppar, om mina pojkar fick äta det eftersom lakritsgodis ibland innehåller mjöl. Efter att frågat runt lite fick jag svar att det var helt ok. Nu älskar alla den här kolan hemma hos oss!

1 1/2 dl turkisk peppar
3 dl brun farin strö
3 dl grädde
1 dl sirap
50 g smör

Lägg turkisk peppar i en påse och hamra karamellerna till ett pulver. Rör samman de övriga ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt koka till ca 120 grader, eller till kolan klarar kulprovet. Ta kastrullen från värmen och rör ner 1 dl av lakritspulvret i kolan och rör om. Häll smeten i en form ca 15x30 cm klädd med bakplåtspapper. Strö resterande pulvret över kolan. Ställ kallt, när kolan svalnat helt skär den i fyrkanter.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Jul, Bröd

1 dl russin
3/4 jäst
4 dl rumsvarm julmust
1 msk fiberhusk
3 dl naturell yoghurt
1/2 dl ljummet vatten
3/4 dl mörk sirap
1 1/2 tsk malet pomeransskal
1/2 msk ingefära
1/2 tsk kanel
1/2 tsk kryddnejlika
5 dl bovetemjöl
6-7 dl glutenfri mix med fiber
50 g rumsvarmt smör
2 tsk salt

Lägg russinen i blöt i ca 30 min. Smula ner jästen i hushållsassistentens bunke och lös upp den i lite av julmusten. Tillsätt resten av julmusten och fiberhusken och låt vätskan stå och svälla i ca 10 min. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen väl i maskinen. Låt degen jäsa under en bakduk i 1 timme. Ta med hjälp av två skedar upp 18 delar av degen. Forma med mixade händer till frallor. Jäs ytterligare 30 min. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 15 min.

Likes

Comments

Jul, Godis

När det var dags att göra årets julkola kom jag på att jag i år köpt limesalt av min kollega. Så istället för flingsalt valde jag att använda limesalt  på den här kolan som smälter i munnen. Sött, salt och syrligt!

2 dl grädde
1/2 dl glukossirap eller ljus sirap
1/2 dl socker
50 g smör
1/2 vaniljstång
1-2 tsk limesalt el flingsalt

Häll upp grädde, glukossirap, socker och smör i en kastrull. Skrapa ur vaniljstången och lägg även ner stången i blandningen. Koka upp till 120-124 grader. Häll upp smeten i en form (jag tog en brödform) Strö över limesalt eller flingsalt. Låt stelna och skär sedan i fyrkanter.

Likes

Comments

Jul, Småkakor

En liten men naggande god kaka som kommer att stå på efterrättsbordet på julafton.

Mördeg
200 g smör
1 1/2 dl boveteflingor/rent havre
1/2 msk fiberhusk
1 1/2 dl socker
1 ägg
2 1/2 dl glutenfri mix, fin
2 tsk bakpulver

Chokladkräm
125 g smör
1 1/2 dl socker
4 msk grädde
1 msk kakao
3/4 msk glutenfri mix, fin
75 g hackad mandel

Smält smöret och häll det över boveteflingorna/rent havre. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda samman mix och bakpulver i en skål och rör sedan samman alla ingredienser till en jämn smet.

Ställ ut små formar på plåtar och fyll dem till max 3/4 (de kommer svälla i ugnen) Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 8 min. Ta ut kakorna ur ugnen.

Chokladkrämen
Blanda alla ingredienser utom mandeln i en kastrull. Koka upp och låt sjuda ca 7 min. Rör ner mandeln. Klicka ut chokladkrämen i kakorna. Spara gärna hälften av krämen eftersom krämen gärna sjunker ner till botten. Grädda ytterligare 2 min i ugnen. Ta ut kakorna och låt svalna helt, dekorera sedan kakorna med resten av chokladkrämen och låt dem stelna.

Likes

Comments

Jul, Bullar

Igår kväll gav sig mannen ut på en springtur vilket inspirerade mig till att göra samma sak. Lite kallt men ändå skönt när det var gjort. Eftersom killarna också varit i ishallen så kände vi alla att vi behövde värma oss. Så vi plockade av oss mössor och vantar och värmde oss med saffransbullar och varm choklad.

Saffranslängd med mandelmassa
25 g jäst
2 1/2 dl mjölk
100 g smör
1/2 msk fiberhusk
1 ägg
1/2 dl socker
1 paket saffran
9-10 dl glutenfri mix, fin

Fyllning
200 g mandelmassa
100 g smör
4 msk vaniljsocker

Pensling
1 ägg
Pärlsocker

Smula ner jästen i hushållsassistentens bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan mjölken och saffran, värm till 37 grader. Häll degvätskan över jästen och kör maskinen till jästen lösts upp. Rör i fiberhusken och låt svälla i 5 min. Tillsätt ägg, socker och det mesta av mixen (spara ca 1 dl till utbakningen) Arbeta degen väl i maskinen, degen kommer vara lite lös till att börja med. Jäs under bakduk i ca 40 min.

Under tiden som degen jäser arbeta samman ingredienserna till fyllningen till en jämn smet.

Ta upp degen på ett bakbord med mix, kavla ut till en rektangel. Bred ut fyllningen och vik ihop (3 dubbel) jäs under bakduk ytterligare 30 min. Gör ev. ett mönster i längden innan du penslar längden med ägg och strö pärlsocker över.

Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 20 min.

Likes

Comments

Bröd

Hemma hos oss är julen den absolut viktigaste högtiden och den är full av traditioner. I år ligger vi lite efter i våra julförberedelserna eftersom vi lyckats pricka in väldigt mycket på en och samma gång. Jag och mannen min bestämde oss i november för att äntligen ta tag i renoveringen av nedervåningen. Samtidigt började min man på nytt jobb och barnen lyckades få vattkoppor i samma veva. På grund av renoveringen hemma så flyttade vi ut ur huset i några veckor och väl på plats igen har tiden ägnats åt att måla, tapetsera och inreda i så rask takt vi bara orkar och hinner med. Jag och mannen skojar lite med varandra och säger att vi inte bara julstressar i år utan julkämpar för att julfriden så småningom ska infinna sig. För att få lite julstämning i kaoset så har jag försökt att mysa till adventsfrukostarna lite extra. Och nu när tiden är lite knapp är kalljäst bröd ett väldigt bra alternativ. Bara sätta en deg på kvällen, förvara den i kylen under natten och grädda lagom till frukosten på morgonen. Till tredje advent bakade jag de här kalljästa frallorna.

Kalljästa frallor
8 frallor
25 g jäst
4 dl filmjölk
1 msk fiberhusk
1 dl vatten
1 1/2 tsk salt
1 dl rismjöl
3 dl bovetemjöl/havremjöl
4 dl glutenfri mix fin

kvällen:
Smula ner jästen i en bunke. Häll filmjölk över och lös upp jästen i den. Tillsätt fiberhusk och rör om. Tillsätt sedan salt, rismjöl, bovetemjöl/havremjöl och den glutenfria mixen. Vispa samman degen med en elvisp med degkrokar. Ställ bunken med degen i kylskåpet under natten.

morgonen:
Ta ut degen ur kylskåpet. Ta med hjälp av två skedar ut åtta lika stora delar av degen och placera på en plåt med bakplåtspapper. Forma till jämna frallor. Pensla frallorna med ägg och strö ev. hela linfrön över. Grädda i mitten av ugnen på 250 grader i 10-11 min.

Likes

Comments

Bröd

9 stycken, 200 grader
2 dl bovetemjöl
4 dl glutenfri mix med fiber
2 msk nyponskalsmjöl
1 dl linfrön
1 dl boveteflingor
3 tsk fiberhusk
2 tsk bikarbonat
1 nypa salt
2 1/2 dl naturell yoghurt
1 1/2 dl vatten
2 msk flytande honung
1 mosad banan
Solroskärnor till dekoration

Blanda samman de torra ingredienserna. Tillsätt yoghurt, vatten, honung och bananen. Vispa samman till en jämn smet med elvisp med degkrokar. Klicka med hjälp av skedar upp degen på en plåt med bakplåtspapper. Forma med mixade eller fuktiga händer till jämna bullar. Strö solrosfrön över frallorna och grädda mitt i ugnen i 15 min.

Likes

Comments

Bakprojekt, Mjuka kakor, Jul

Eftersom det är första advent idag och vi ville ha något juligt till förmiddagsfikat bestämde jag mig för att äntligen baka igen. Min syster som kom på frukost stannade kvar och vi tyckte det var på tiden att vi bakade något från någon av de gamla bakböckerna. Vi fastnade för ett kaka som heter "Noras fina pepparkaka" Vi valde att göra om receptet något genom att tillsätta några fler kryddor och sedan dekorera kakan med frosting och lingon. Med tända ljus, lite julmusik, glögg och lite snöflingor utanför fönstret så fick vi lite julfeeling.

Noras fina pepparkaka

175 grader
4 1/2 dl brunt farinsocker
2 ägg
2 tsk kanel
2 tsk kardemumma
1 1/2 tsk ingefära
1 1/2 tsk malda nejlikor
50 g hackade och skållade mandlar
1 dl skirat smör
1 1/2 dl grädde
3 dl glutenfri mix, fin
2 tsk bakpulver

Vispa samman socker och ägg. Tillsätt kryddorna och den hackade mandeln. Rör sedan ner grädden och smöret. Tillsätt sist mixen och bakpulvret, rör till jämn smet.

Frosting
100 g philadelphiaost
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
25 g smör
(jag hade inget mer smör hemma så jag uteslöt det och det fungerade bra det med)
Rör samman ingredienserna och bred över kakan. Dekorera med lingon.

Likes

Comments

Jul

Ca 200 st
3 1/4 dl farinsocker
2 dl sirap
350 g smör
1 msk fiberhusk
1 1/2 msk mald kanel
1 msk mald kryddnejlika
1 msk mald ingefära
3 dl skållad mandel
5 dl rismjöl
6 dl glutenfri mix, fin (jag använder Semper)
2 tsk bikarbonat

Häll farinsocker, sirap, smör, fiberhusk och kryddor i en tjockbottnad kastrull. Låt sjuda upp under omrörning. Ta kastrullen från värmen och låt svalna. Hacka den skållade mandeln grovt och blanda med rismjöl, mix och bikarbonat. Rör samman mjölblandningen med sirapsblandningen. Jag använde elvisp med degkrokar och knådade sedan för att få en jämn deg. Lägg degen på en plåt med bakplåtspapper i rumstemperatur ca 30 min. Dela sedan degen i fyra lika stora delar och forma till runda eller fyrkantiga "korvar". Plasta in varje del (kan vara lättare att forma till en korv i plasten) och förvara i kylen minst några timmar men gärna över natten. Skär sedan degen i tunna skivor och lägg delarna på plåt med bakplåtspapper. Grädda pepparkakorna mitt i ugnen i 175 grader 7-8 min. Låt svalna och förvara sedan i burk med tätslutande lock.

Likes

Comments

Tårtor, Glasstårta

Idag fyller äldsta sonen år. Då ville han gärna att jag skulle baka snickerskaka till kalaset, men jag var sugen på att göra en glasstårta. Det fick helt enkelt bli en kombination för att göra oss båda nöjda. En glasstårta med en klassisk snickerskakabotten och en topping av samma smet. Precis som en vanlig snickerskaka toppade vi med mjölkchoklad, men nu blev det en mjölkchokladganache. Tårtan blev riktigt poppis hos alla som fick smaka.

Botten och topping:
1 burk jordnötssmör (ca 320 g)
1 dl socker
1 1/2 dl sirap
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl kokosflingor
1 liter cornflakes

Mät upp alla ingredienser utom kokos och cornflakes i en kastrull. Värm upp så de smälter samman men låt inte koka. Rör ner cornflakes och kokos till en jämn smet. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en rund form med avtagbar botten. Tryck ut hälften av smeten som botten, låt lite gå upp på kanten.

Glass:
5 dl grädde
1 burk kondenserad mjölk
2 tsk vaniljpulver

Vispa grädden hårt, vispa sedan ner den kondenserade mjölen på låg hastighet. Rör sist ner vaniljpulvret. Häll smeten över bottnen. Ställ i frysen tills glassen fått en lite hårdare yta. Gör under tiden en mjölkchokladganache.

Mjölkchokladganache:
1 dl grädde
200 g mjölkchoklad

Bryt chokladen i bitar och lägg dem i en skål. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör till chokladen smält helt.

Ta tårtan ur frysen och fördela resten av cornflakesblandningen över glassen. Avsluta med att fördela mjölkchokladganachen överst. Ställ tårtan i frysen i minst 5 timmar innan servering.



Likes

Comments