View tracker

Bröd

9 stycken, 200 grader
2 dl bovetemjöl
4 dl glutenfri mix med fiber
2 msk nyponskalsmjöl
1 dl linfrön
1 dl boveteflingor
3 tsk fiberhusk
2 tsk bikarbonat
1 nypa salt
2 1/2 dl naturell yoghurt
1 1/2 dl vatten
2 msk flytande honung
1 mosad banan
Solroskärnor till dekoration

Blanda samman de torra ingredienserna. Tillsätt yoghurt, vatten, honung och bananen. Vispa samman till en jämn smet med elvisp med degkrokar. Klicka med hjälp av skedar upp degen på en plåt med bakplåtspapper. Forma med mixade eller fuktiga händer till jämna bullar. Strö solrosfrön över frallorna och grädda mitt i ugnen i 15 min.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Bakprojekt, Mjuka kakor, Jul

Eftersom det är första advent idag och vi ville ha något juligt till förmiddagsfikat bestämde jag mig för att äntligen baka igen. Min syster som kom på frukost stannade kvar och vi tyckte det var på tiden att vi bakade något från någon av de gamla bakböckerna. Vi fastnade för ett kaka som heter "Noras fina pepparkaka" Vi valde att göra om receptet något genom att tillsätta några fler kryddor och sedan dekorera kakan med frosting och lingon. Med tända ljus, lite julmusik, glögg och lite snöflingor utanför fönstret så fick vi lite julfeeling.

Noras fina pepparkaka

175 grader
4 1/2 dl brunt farinsocker
2 ägg
2 tsk kanel
2 tsk kardemumma
1 1/2 tsk ingefära
1 1/2 tsk malda nejlikor
50 g hackade och skållade mandlar
1 dl skirat smör
1 1/2 dl grädde
3 dl glutenfri mix, fin
2 tsk bakpulver

Vispa samman socker och ägg. Tillsätt kryddorna och den hackade mandeln. Rör sedan ner grädden och smöret. Tillsätt sist mixen och bakpulvret, rör till jämn smet.

Frosting
100 g philadelphiaost
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
25 g smör
(jag hade inget mer smör hemma så jag uteslöt det och det fungerade bra det med)
Rör samman ingredienserna och bred över kakan. Dekorera med lingon.

Likes

Comments

View tracker

Jul

Ca 200 st
3 1/4 dl farinsocker
2 dl sirap
350 g smör
1 msk fiberhusk
1 1/2 msk mald kanel
1 msk mald kryddnejlika
1 msk mald ingefära
3 dl skållad mandel
5 dl rismjöl
6 dl glutenfri mix, fin (jag använder Semper)
2 tsk bikarbonat

Häll farinsocker, sirap, smör, fiberhusk och kryddor i en tjockbottnad kastrull. Låt sjuda upp under omrörning. Ta kastrullen från värmen och låt svalna. Hacka den skållade mandeln grovt och blanda med rismjöl, mix och bikarbonat. Rör samman mjölblandningen med sirapsblandningen. Jag använde elvisp med degkrokar och knådade sedan för att få en jämn deg. Lägg degen på en plåt med bakplåtspapper i rumstemperatur ca 30 min. Dela sedan degen i fyra lika stora delar och forma till runda eller fyrkantiga "korvar". Plasta in varje del (kan vara lättare att forma till en korv i plasten) och förvara i kylen minst några timmar men gärna över natten. Skär sedan degen i tunna skivor och lägg delarna på plåt med bakplåtspapper. Grädda pepparkakorna mitt i ugnen i 175 grader 7-8 min. Låt svalna och förvara sedan i burk med tätslutande lock.

Likes

Comments

Tårtor, Glasstårta

Idag fyller äldsta sonen år. Då ville han gärna att jag skulle baka snickerskaka till kalaset, men jag var sugen på att göra en glasstårta. Det fick helt enkelt bli en kombination för att göra oss båda nöjda. En glasstårta med en klassisk snickerskakabotten och en topping av samma smet. Precis som en vanlig snickerskaka toppade vi med mjölkchoklad, men nu blev det en mjölkchokladganache. Tårtan blev riktigt poppis hos alla som fick smaka.

Botten och topping:
1 burk jordnötssmör (ca 320 g)
1 dl socker
1 1/2 dl sirap
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl kokosflingor
1 liter cornflakes

Mät upp alla ingredienser utom kokos och cornflakes i en kastrull. Värm upp så de smälter samman men låt inte koka. Rör ner cornflakes och kokos till en jämn smet. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en rund form med avtagbar botten. Tryck ut hälften av smeten som botten, låt lite gå upp på kanten.

Glass:
5 dl grädde
1 burk kondenserad mjölk
2 tsk vaniljpulver

Vispa grädden hårt, vispa sedan ner den kondenserade mjölen på låg hastighet. Rör sist ner vaniljpulvret. Häll smeten över bottnen. Ställ i frysen tills glassen fått en lite hårdare yta. Gör under tiden en mjölkchokladganache.

Mjölkchokladganache:
1 dl grädde
200 g mjölkchoklad

Bryt chokladen i bitar och lägg dem i en skål. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör till chokladen smält helt.

Ta tårtan ur frysen och fördela resten av cornflakesblandningen över glassen. Avsluta med att fördela mjölkchokladganachen överst. Ställ tårtan i frysen i minst 5 timmar innan servering.



Likes

Comments

Mjuka kakor, Muffins

Kanelbullens dag och tiden att baka bullar finns tyvärr inte. Därför slängde vi ihop några kanelbullemuffins ikväll istället. Inte helt fel.

9-10 st
85 g smör

1 1/5 dl filmjölk

1 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
1 1/2 dl socker
1 ägg
2 dl glutenfri mix, fin
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
Kanel, kardemumma och pärlsocker till topping

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och blanda ner kanel och kardemumma i smöret. Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna i en egen bunke, vänd ner dem i äggblandningen. Tillsätt sedan filmjölk och sist smöret, rör till jämn smet. Fyll muffinsformar till 3/4. Strö sedan över kardemumma, kanel och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 10-12 min. Låt svalna. Ringla ev. glasyr över muffinsen innan serveringen.

Likes

Comments

Småkakor

Att baka mjuka glutenfria kakor är inga större problem, tycker jag. Det är de "hårda" som brukar strula till det lite. De har en tendens att flyta ut och bli flarnliknande kakor eller smula sönder när de är färdiggräddade. Det här receptet på cookies har jag däremot aldrig misslyckats med. De flyter ut lagom mycket, blir krispiga och smakar gott. Tycker jag absolut att ni ska testa. 😊

Ca 26 st, 175 grader
100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 dl farinsocker
1 ägg
4 dl glutenfri mix, fin
1 dl boveteflingor/ ren havre
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
150 g valfri choklad

Vispa socker och smör poröst. Tillsätt ägget och rör till jämn smet. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och rör sedan ner dem i smörblandningen. Rör sist ner chokladen. (Jag valde 100 g mjölkchoklad och 50 g mörk choklad, 70 % , denna gången.) forma smeten till bollar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Grädda kakorna på 175 grader 12-15 min.

Likes

Comments

Pizza

En lite nyttigare pizza som självklart också är glutenfri. Jag valde att grädda min pizza med bara tomatsås för att sedan lägga på kall fyllning. Man kan lika gärna göra en lite mer traditionell varm pizza på samma botten.

2 ägg
4 msk olja
1 dl grädde
1 nypa salt
2 tsk torkad oregano eller basilika
3 msk fiberhusk

Vispa samman ägg med olja, grädde och kryddor. Tillsätt fiberhusk och låt degen svälla några minuter. Bred ut degen på en bakplåtspappersklädd plåt, med hjälp av en slickepott. Lägg på valfri fyllning och grädda pizzan i 15 min på 200 grader.

Likes

Comments

Efterrättspaj

Idag bakade jag och min yngsta son en äppelpaj. Den blev knäckig och lite extra god med nötter i. Tillsammans med vaniljvisp blev det en bra söndagsefterrätt. Nu håller vi bara tummarna för att den har effekt som kuckelimuckmedicin så lilleman blir helt frisk snarast!!

175 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 dl hasselnötter
1 dl mandel
1 1/2 dl glutenfri mix, fin
1 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 nypa salt

Fyllning
3-4 äpplen
25 g smör
1 msk socker
1 tsk kanel
100 g mandelmassa

Vispa smör och socker poröst. Mal nötterna till mjöl och blanda dem med de torra ingredienserna. Rör ner de torra ingredienserna i smörblandningen. Smörj en rund form och bred ut smeten i formen. Skär äpplena i klyftor och lägg dem i formen. Hyvla smöret och lägg och äpplena och strö sedan över socker och kanel. Riv mandelmassan och strö sist den över pajen. Grädda äppelpajen i mitten av ugnen 15-20 min. Låt svalna innan du serverar pajen med vaniljsås/visp eller glass.

Likes

Comments

Bakprojekt

Jag och min syster bestämde redan i början när vi drog igång vårt bakprojekt att vi bara var tvungna att prova ett gammalt recept på skorpor. Vi fastnade för ett recept på prinsskorpor, kanske främst på grund av namnet. Visst låter det väldigt tilltalande och gott!?! Samtidigt vet jag av erfarenhet att den här sortens bakverk inte är helt enkla att göra glutenfria. Därför väntade vi lite innan vi gav oss i kast med denna utmaning.

Så i helgen, en kväll när mannen min jobbade och båda sönerna var sysselsatte med annat, bjöd jag hem min syster. Vi kände oss modiga nog för att testa prinsskorporna. Fulla av självförtroende inledde vi bakandet. Tyvärr var vi inte lika fyllda av detsamma när prinsskorporna gått igenom alla steg. Här skulle siktas, vispas, formas, gräddas, skäras och gräddas igen.

De första stegen gick bra. Det var när vi kom till "skärabiten" som det gick snett. Tanken var att varje skorpa skulle svalna något och sedan delas i mitten. Vi väntade en stund, sedan skar vi, och skorpan smulade sönder. Vi ställde skorporna i fönstret för att de skulle svalna snabbare, de smulade sönder. Vi frös till och med in några i frysen för att de skulle bli mer stabila, men de smulade sönder.

Därför bestämde vi oss helt enkelt för att grädda/rosta skorporna hela och hoppas på ett bättre resultat. De blev visserligen lite mindre smuliga men inte så skorpaktiga i sin konsistens.
Därför valde jag att inte alls lägga ut skorporna efter att vi bakat dem.

Men å andra sidan är ett misslyckat försök ändå ett försök. Det kan ju inte bli succé varje gång och jag tycker ändå att de är rätt fina att titta på. Så därför blir det denna gång bara ögongodis och inget recept. Vi hoppas på bättre lycka nästa gång!

Likes

Comments

Filmjölksbröd

Det blir mycket bakning med äpple just nu. Det här receptet har jag provat fram hemma i mitt kök. Den här gången hade jag tyvärr inga hasselnötter hemma så jag hoppade bara över det. Bytte också ut sirapen mot äppelsirap.

2 dl pofiber
2 dl majsmjöl
4 dl glutenfri mix med fiber
2 dl ren havre/boveteflingor
2 dl linfrön
1 dl grovt hackade hasselnötter
1 msk bikarbonat
1 tsk salt
5 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
1 grovrivet äpple

Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt filmjölk, sirap och sist det rivna äpplet. Vispa samman till en jämn smet med hjälp av en elvisp med degkrokar. Häll upp smeten i en brödform, 1 1/2 l och strö lite rent havre eller boveteflingor över. Grädda nederst i ugnen på 175 grader i 1 timme.

Likes

Comments