Julen närmar sig med stormsteg och det är snart bara en dryg månad kvar till julmarnaden. I helgen har jag fått gjort färdigt en hel del av mina projekt som bara har legat och väntat. Bland annat har jag gjort klart mina julgransdekorationer i tiffanyglas och även ett par mistlar i glas. Jag har slipat och bränt om några misslyckade smycken och gjort en hel del nya som bränns just nu. Jag har helt enkelt varit sjukt effektiv!

Förutom att jag hunnit göra allt detta så har jag även varit på Skövde arena och badat med familjen. Vilket äventyrsbad, helt grymt för såväl vuxna som barn 😊
Det är så härligt att bara kunna åka iväg och ta en hotellnatt och göra något kul ihop.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Just nu känns det som att jag bara inte hinner med något. Jag vaknar, äter frukost och kör min son till förskolan alternativt åker direkt till jobbet. På jobbet sitter jag i en massa möten och hinner sällan göra något ”vettigt” och sedan åker jag hem alternativt hämta från förskolan. Jag lagar mat, försöker umgås med min familj och nattar. Sedan är dagen slut och eventuellt hinner jag med lite pyssel eller tv innan jag stupar i säng. Som tur är har jag en man som hjälper till med allt hemma och vi fördelar arbetet mellan oss. Jag hyser en sådan otrolig respekt för ensamstående föräldrar som klarar allt själva. Det är först nu när jag har egna barn som jag förstår hur tungt min pappa måste ha haft det när jag och min syster var små. Min mamma dog tidigt och under hela min barndom så var pappa ensam med oss. Vilket otroligt jobb han gjorde!

Nu på hösten känns det extra tungt och jag har märkt att jag är otroligt beroende av ljus för att må bra. Jag är så otroligt trött på både morgonen och kvällen och det känns som att jag just nu skulle kunna sova dygnet runt. Igår somnade jag i soffan redan kl 19:30 och vaknade ändå helt död vi 06:30 när klockan ringde. Jag vet att det var likadant förra året och att det blir bättre men just nu känns det jobbigt.

Något som gör det hela lite lättare den här veckan är att vi har prövat Linas matkasse. Vi har testat en ny kasse där du kan välja mellan ett antal olika rätter, otroligt skönt att bara komma hem och ta upp sitt receptblad och börja laga. I dag blir det Naanbrödspizza med pulled beef, limeyoghurt och mynta, skall bli spännande

Avslutar med en otroligt fin bild på himlen från imorse!

Likes

Comments

Jag har massor att förbereda inför julmarknaden den andra advent i år och framförallt så måste jag få lite struktur på arbetet. Just nu arbetar jag lite här och där och känner att många projekt blir liggandes och inte helt färdigställda. Jag har bland annat en hel låda med glasbitar som jag har ”kasserat” efter bränning då de inte har blivit riktigt som jag har tänkt mig. Dom här ”kasserade” bitarna brukar jag rädda genom att slipa om dom eller genom att bränna om dom. Just nu så växer den här högen och jag borde verkligen ta tag i den då jag säkerligen kan få ut minst 20 smycken relativt enkelt.

Problemet är nog att jag hela tiden kommer på nya saker att testa och på så vis inte får så mycket tid över. Tillexempel kom jag på att jag kanske skulle testa att infoga snäckskal i glaset precis på samma sätt som jag infogar metalltråd. Jag skall nog ge detta ett försök efter att jag tagit mig igenom den ”kasserade” högen.

Förutom smycken i glas och silver tänkte jag även sälja lite julpynt i tiffanyglas, det är ju ändå julmarknad! Även här har jag påbörjat en del bland annat en mistel i glas och pärlor och några änglar.

Nej ikväll blir det nog planering och inget annat!

Likes

Comments

Nu i oktober pågår Rosa Bandet kampanjen för fullt. Mitt egna lilla bidrag till detta är att jag tillverkar och säljer Rosa Bandet änglar och att allt överskott går direkt till bröstcancerfonden.

Den här ängel är tillverkad i Tiffanyteknik och är ca 20 cm stor, perfekt att hängas upp i fönstret.

Likes

Comments

Hej!

I helgen har jag äntligen hunnit bränna mina löv som jag har tillverkat av överbliven silverlera. Eftersom silverleran är ganska dyr brukar jag spara alla små överblivna bitar och allt som jag filat bort innan bränning i en burk. När jag sedan har fått tillräckligt mycket i burken så blandar jag ut leran i lite mer vatten och tillverkar en pasta. Den här pastan är perfekt att använda till tex löv.

Förutom att fixa iordning löven så har jag även hjälp till att gräva ett nytt avlopp till sommarstugan. Vi har lagt ut totalt 62 ton grus och det mesta av detta har vi fått skyffla förhand då grävmaskinen inte har kommit åt. Som tur är så fick jag smita iväg då och då för att laga lite lunch och middag åt alla hårt arbetande.

Till lunch provade jag ett nytt recept på pumpasoppa som var grymt gott. Till detta serverade jag lite rostade pumpakärnor och hembakt bröd.

Här kommer receptet som jag har lånat från mittkök.

Pumpasoppa, 4 portioner

· 500 g pumpa, utan skal och kärnor
· 1 äpple
· 1 gul lök
· 2 msk smör
· 6 dl kokande vatten
· 2 hönsbuljongtärningar
· 1 burk kokosmjölk
· 1/2 tsk sambal oelek
· 1-2 msk riven ingefära
· salt och peppar
· 1 msk honung
· 1 msk pressad limesaft

1. Skär pumpan i bitar. Dela, kärna ur och skär äpplet i bitar. Skala och hacka löken. Fräs pumpa, äpple och lök i en gryta med smör i 5 minuter. Späd med vatten och tillsätt buljongtärningarna.
2. Låt soppan koka upp och sedan sjuda tills pumpan är mjuk, 15-20 minuter.
3. Mixa soppan med mixerstav. Rör ner kokosmjölk och smaksätt med sambal oelek, ingefära, salt, peppar, honung och limesaft. Låt soppan koka upp.

Ha en härlig dag!

Likes

Comments

Ja lika mycket som naturen ger tar den också tillbaka. Rådjuren har verkligen gått hårt åt mina växter i år 😬

Likes

Comments

Hej!

Nu är det hög tid att ta tillvara på naturens höstskafferi, den första frosten har kommit och det är nu perfekt att skörda rönnbär, slånbär och sprängticka.

Slånbär är inget bär som man äter som det är men det är helt underbart att koka saft eller glögg på. Det är kanske inte jätteroligt att plocka slånbär på grund av de taggiga buskarna de sitter på men det är absolut värt det när man får avnjuta en härlig saft eller glögg senare i vinter. Bären innehåller en hel del garvsyra och smakar därför väldigt beskt strävt innan första frosten. När temperaturen sjunker under noll grader omvandlas garvsyran och slånbärens smak blir sötare och mindre sträv. Det fungerar utmärkt att plocka slånbär och sen ta bort garvsyran genom att lägga dem i frysen under 1-2 dygn. Jag brukar plocka dem nu och gör saft av ungefär hälften och resten fryser jag in till i december när det är dags att koka glögg.

Här kommer ett väldigt enkelt och gott recept på glögg:


Slånbärsglögg
1,5 l slånbär
2 l vatten
2 msk stötta glöggkryddor,
en bit ingefära (2x2cm)
0,5-1 dl socker per liter avrunnen saft


Skölj av slånbären och lägg dem i en värmetålig skål.
Koka upp vattnet och häll det sedan kokande över bären. Låt allt svalna.
Sila av saften och koka upp på nytt, häll åter över bären.
Upprepa proceduren ytterligare 3 gånger. Sista gången du häller saften över bären kan du gärna trycka till dem ordentligt med en potatisstöt. Sila slutligen av.
Koka upp saften med kryddorna och sockret, sjud tills glöggen tagit smak av kryddorna.


En annan god dryck som jag brukar göra så här års är spräntickete. Sprängticka även kallad chaga är en parasitisk svamp som växer på björk. Tickan ser inte ut som en vanlig svamp utan mer som en bränd knuta på stammen.

Chaga har använts som en medicinsk läkesvamp sedan medeltiden och har blivit mycket populär på senare år. Svampen har ett mycket högt ORCA-värde (ORAC står för Oxygen Radical Absorbance Capacity och ger ett värde för hur mycket antioxidanter ett visst livsmedel innehåller per 100g) och anses förebygga olika typer av cancer, högt blodtryck och insulinkänslighet. Även vetenskapliga studier har påvisat viss effekt mot vissa typer av cancertumörer.

Om du är sugen på att koka ditt eget chaga te tänk då på att sprängticka INTE går under allemansrätten som tex svamp och bär utan du behöver fråga markägaren om lov innan du plockar!

Gå nu ut och njut……

Likes

Comments

Idag kom äntligen månadens Smakbox! Som vanligt är det vansinnigt spännande att öppna och se vad som finns i.

Allt verkar gott men jag är extra nyfiken på bönlasagnen ifrån Risenta, 100% ekologiska gula sojabönor. Jag prövar detta och återkommer eventuellt med recept senare om det blev bra😀

Är ni sugna på att testa Smakboxen? Använd i så fall koden n7tfnn så får du 10% rabatt på första boxen!

Likes

Comments

Hej!

Igår åkte även de sista växterna ut ur växthuset, nu finns det ingen återvändo ifrån höstens intågande. Samtidigt var det skönt att få klippt ner allt och att slänga det på komposten för att se fram emot nästa odlingssäsong. Det känns nästan som en reningsprocess ungefär som när man åker till återvinningen och slänger gamla saker som man inte längre behöver. Det är konstigt att man kan bli nästan lika glad av att göra sig av med saker som att köpa nya.

En annan fördel med att städa ur växthuset är ju att man får ta hand om en sista skörd. I mitt fall var det, ca 2kg omogna tomater, två honungsmeloner och en massa chili. Av tomaterna och chilin kan man koka en otroligt god tomatchutney som man sedan kan njuta av under hela vintern. Här kommer receptet som jag använder.

· 1 kg gröna tomater
· 250 g råsocker
· 1-2 msk honung
· 4-5 vitlöksklyftor
· 1 spansk pepparfrukt fintärnad
· 2 tsk färsk riven ingefära
· 2 limefrukter (rivet skal och saft)
· 1½ dl vitvinsvinäger
· ½ tsk stött kardemumma
· 2 bitar kanelstång

Skär tomaterna i grövre tärningar och lägg dem tillsammans med resten av ingredienserna i en gryta. Koka upp, sänk värmen och låt det hela småputtra i ca 1 timma, rör om då och då. Smaka av och se om sötman och syran stämmer. Skulle chutneyn kännas för tunn, så kan man med fördel tillsätta lite pektin på slutet. Häll upp i väl rengjorda burkar och förslut genast. Låt chutneyn mogna i ca 1-2 veckor.

Receptet har jag lånat från Sveriges Radio P1 och programmet Meny.

Ha det gott!

Likes

Comments

Hej!

Det senaste tiden har jag experimenterat en del med inlägg av koppar och silvertråd i mina glassmycken. Det har varit en hel del trial and error försök innan jag nu äntligen har hittat en metod att infoga metallen utan att det bildas massor av bubblor omkring tråden.

Det absolut enklaste är att forma tråden så som du önskar och lägga den i botten på den preparerade ungs hyllan. Därefter lägger du en glasskiva ovanpå och tackfusar ihop tråd och glas. Tänk på att lägga på ett glas som täcker tråden med marginal då glaset krymper en del även under tackfusingen. Därefter kan du använda ditt glas som lock och fusa precis som vanligt utan att det blir en massa bubblor. Allra bäst blir det om man använder lite glaskross eller pulver mellan glasskivorna innan du fusar.

Jag har även bara delvis infogat metalltråden i glaset och låtit en del sticka ut men jag tycker än så länge att det är bättre att infoga den helt då bränningen oftast får metallen att mörkna. Jag får helt enkelt pröva mig fram och se om jag hittar något som minskar oxidationsprocessen av metallen som inte ligger i glaset. Jag har läst om att man kan måla tråden med genomskinlig glasfärg innan bränning och på så vis förhindra missfärgningen men detta är något som jag inte har testat än.

Nu måste jag absolut sätta fart och experimentera mindre om jag skall hinna få ihop allt jag vill inför julmarknaden i December 😊

Likes

Comments