Att bjuda på, Nyttigt alternativ, Baka glutenfritt, Fika är bäst

Du behöver:

2 små bananer alt 1 stor
2 msk kakao
1 msk honung
2 dl glutenfria havregryn
1 dl kokos (hälften i smeten och resten för att rulla bollarna i)

Gör såhär:

Mosa bananerna och tillsätt kakao. Smält honungen om du har en fast sådan som jag hade, annars tillsätter du den bara. I med havregryn och kokos - rör ihop till en fin chokladbollssmet. Häll upp sista dl-halvan med kokos på ett fat och forma smeten till små bollar som du rullar i kokosen. Låt stå en stund i kyl eller frys och unna dig en eller två, eller tre eller fyra till en kopp kaffe. Underbart gott! Visst?

F O T O
Mikael Tibblin

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Att bjuda på, Dinner & Lunch, Good food, Naturligt glutenfritt, Nyttigt alternativ

Du behöver:

Torskfiléer
2 kokta ägg
1 äggula
2 dl matlagningsgrädde
1 msk smör
2 msk creme fraiche
Vitpeppar
Salt
Dill
Spenat

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 °C och lägg torskfiléerna på en bakplåtspappersklädd plåt. Medan dessa är inne i ugnen i ca 20 minuter gör du såsen på spisen. Ta fram en kastrull och häll i matlagningsgrädde, creme fraiche, smör och äggula. Rör runt på svag värme. Ha sedan i salt, peppar, dill och spenat - jag använde mig av fryst hackad dill samt spenat. Funkade utmärkt! När allt smakar som det ska har du två hackade kokta ägg och låter stå en kort stund och puttra.

Oerhört gott till kokt potatis eller ris, men också bara med grönsaker till! Enjoy!

Likes

Comments

Att bjuda på, Dinner & Lunch, Good food

Du behöver:

1 kg kycklingfilé
2 dl creme fraiche
3 dl matlagningsgrädde/grädde
½ dl soya (glutenfri såklart)
1 tsk sambal oelek
Salt

Glutenfri pasta + en fräsch sallad

Gör såhär:

Se till att kycklingen är tinad och ej fryst. Rör ihop creme fraiche, grädde, soya och sambal oelek. Salta och smaka av. Sätt på ugnen på 200 °C och ta fram en ugnsform och lägg i filéerna. Häll sedan över såsen och lyft kycklingbitarna med en gaffel så det såsen når alla vrår i formen. Sedan är det bara att ställa in i mitten av ugnen i ca 60 minuter. Håll koll så du inte behöver täcka med folie för färgens skull. Detta skiljer sig från ugn till ugn! Koka pastan och gör en smarrig sallad och wóla! Färdigt och så fantastiskt gott! Perfekt att bjuda vänner eller familj på!

Likes

Comments

Good food, Nyttigt alternativ, Fantastisk frukost, Övrigt

Du behöver:

Glutenfria havregryn
Hela linfrön
Solrosfrön
Finhackade hasselnötskärnor
Kanel
Salt
1 tsk vaniljsocker
½ msk olja
2-3 ms vatten
Russin

Gör såhär:

Rör ihop de torra ingredienserna och har du inte färdighackade hasselnötskärnor så hacka dem. Russinen väntar du med till efter resterande blandning varit i ugnen. Sätt på ugnen på 175 °C och ta fram en plåt som du klär med bakplåtspapper. Rör i olja, vatten och rör runt. Häll blandningen på plåten och fördela över hela ytan. In i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter - tills müslin har fått en fin färg. Försök gärna röra runt på plåten då och då under tiden i ugnen.

När blandningen svalnat tillsätter du russin och blandar ihop härligheten i fin glasskål som går att stänga. Och glöm inte att du kan ha i det just du föredrar, kanske helt andra fröer och nötter. Det är bara att go bananas!

Likes

Comments

Att bjuda på, Dinner & Lunch, Good food, Naturligt glutenfritt, Nyttigt alternativ, Tips från coachen

Jag ber om ursäkt för att det inte hänt så mycket här på bloggen senaste tiden men nu ska ni veta att jag är igång igen! Igår kväll gjorde jag en helt fantastiskt god - och enkel, sallad till middag. Det är ju en smaksak vad man föredrar att ha i sin sallad men det här har blivit en av mina absoluta favoriter! Dessutom är den helt naturligt glutenfri - underbart va?

Du behöver:

Bladspenat
1 gul paprika
1 röd paprika
Körsbärstomater
Pinjenötter
Kycklingbacon
Fetaost
Havssalt

F O T O
Mikael Tibblin

Likes

Comments

Att bjuda på, Dinner & Lunch, Good food, Tips från coachen

Det är lite ont om motivation just nu så det händer inte jättespännande saker i köket för tillfället. Men jag tänkte att jag ändå kanske kan bidra med att tipsa er på vad man skulle kunna röra ihop till matlådor, lunch och middag. Så idag tipsar jag er om helt vanliga köttbullar. Enkla och supergoda, och självklart helt fria från gluten!

Du behöver:

Ca 500 g nötfärs, gärna ekologisk - svensk
1 ägg
Ca 5 g glutenfritt ströbröd
Salt
Peppar
Timjan
+ övriga kryddor du föredrar
Olja till stekning

Gör såhär:

Arbeta med händerna! Blanda ihop ägget med färsen och tillsätt sedan ströbrödet för att få konsistensen lite fastare. Krydda och smaka av. Värm upp en stekpanna och häll i olja. Forma köttbullarna och väg dem var och en så de blir färdiga ungefär samtidigt. Mina fick bli runt 30 g styck. När plattan är varm häller du i dina köttbullar i stekpannan och steker dem tills de får fin färg och är genomstekta men fortfarande saftiga, på medelvarm värme.

Jättegott att äta med potatis - kokt eller ugnsstekt, själv valde jag det senaste alternativet. Varför inte göra eget potatismos eller bara göra det enkelt för sig och röra ihop lite pulvermos? Någon smarrig sås eller kanske bara en stor sallad till. Det är upp till dig!

Likes

Comments

Att bjuda på, Naturligt glutenfritt, Baka glutenfritt

Ni har väl hört talas om Smilla som bakar glutenfritt? Smilla Luuk? Jag följer henne på instagram och hon är ju oerhört duktig trots sin unga ålder. Fick syn på hennes jordnötskakor härom dagen och testade baka dessa idag! Länk till Smillas blogg hittar ni H Ä R !

Du behöver:

1 ägg
250 g jordnötssmör
1 dl florsocker
Flingsalt
Mörk choklad

Gör såhär:

Rör ihop jordnötssmör, ägg och florsocker. Ställ i kylen en stund och sätt igång ugnen på 175 °C. När ugnen är varm plockar du fram en plåt med bakplåtspapper och formar små bollar som du lägger på plåten. Tryck till dem så de blir platta och strö över flingsalt.

In i ugnen i ca 12 min, jag gjorde mina större och förre än Smilla så jag hade inne dom lite längre. Passa nu på att smälta den mörka chokladen över vattenbad. När kakorna är klara tar du ut dem ur ugnen och låter de vila en stund, ringla sedan över chokladen med hjälp av en gaffel. Flytta över kakorna till ett galler om du har ett hemma. Sedan är det bara att hugga in!

Likes

Comments

Naturligt glutenfritt, Baka glutenfritt, Att bjuda på

Det händer inte jätteofta att jag ställer mig i köket just av den anledningen att jag ska baka, ännu mer sällan - laga desserter. Fick en idé på jobbet idag och blev oerhört sugen på att slänga ihop en pannacotta. Med smak av vadå? Jo, Ahlgrens bilar!

Det här är inte något som bara går att slänga ihop och sen servera för en spontanfika med vännerna. Nej, detta tar tid. Inte egentligen själva tillagningen, utan tiden den ska stå i frysen! Hur som helst hoppas jag ni ska gilla detta recept och att magen blir lite glad av något annorlunda efter middagen - eller kanske till fikat. Recept nedan ger 6 portioner!

​F O T O
Mikael Tibblin

Du behöver:

1 påse med Ahlgrens bilar
5 dl grädde
Röd karamellfärg
Grön karamellfärg

Gör såhär:

Fördela de rosa, de gröna samt de vita bilarna för sig. Börja med att koka upp 1,5 dl grädde tillsammans med de rosa bilarna på låg värme. Rör ofta och håll koll på härligheten! När bilarna smält och du fått en fin smet rör du i en skvätt röd karamellfärg och stänger av spisen. Låt stå och svalna en stund innan du häller upp i sex mindre dessertskålar. In med dessa i kylen och sysselsätt dig med någonting annat i 2 timmar.

2 timmar senare är det dags för nästa bilfärg - de vita. 1,5 dl grädde och de vita bilarna. Rör ihop på svag värme tills de smält helt och hållet. Här behöver du ingen karamellfärg, utan ställer av och låter svalna när bilarna smält. När den vita smeten svalnat tar du ut dina dessertskålar och häller över det vita. In i kylen ytterligare 2 timmar.

Till sist tar du de gröna bilarna och 1,5 dl grädde och upprepar exakt samma sak som med de rosa bilarna. 1,5 dl grädde, gröna bilarna och när allt smält samman - en skvätt grön karamellfärg. Rör ihop och stäng av spisen så smeten får svalna. Sedan häller du på den gröna smeten på toppen och ställer in i kylen!

Innan servering tar du fram desserten och piffar dem med några enstaka bilar för utseendets skull!

Likes

Comments

Dinner & Lunch, Good food

Du behöver:

Olja till stekning
500 g nötfärs
1 förp krossade/passerade tomater
2 msk tomatpuré
1 gul lök
3 morötter
1 stor vitlöksklyfta
Salt
Peppar
Timjan
Paprikakrydda
1 msk kalvbuljong
500 g keso (alltså en stor förp)
3 dl vatten
9 glutenfria lasagneplattor
2 dl riven ost

Gör såhär:

Du börjar egentligen med att göra en helt vanlig, supersmarrig köttfärssås! Hacka lök och riv morötter och stek upp på medelvarm värme tillsammans med färsen. När färsen är brynt häll över de krossade/passerade tomaterna, tomatpuré och pressa i en vitlöksklyfta. Sänk värmen på spisen och smaka av med salt, peppar, paprikakrydda och timjan. Låt stå en stund så härligheten får gotta till sig!

Sätt igång spisen, på 200 C. Häll på kalvbuljong och keso på köttfärssåsen. Rör runt. Låt stå ytterligare en stund innan du häller över vattnet. Se till att ha en stekpanna som är stor nog så att det inte rinner över. Sänk spisens värme ännu en gång och låt stå samtidigt som du plockar fram en ugnssäker form. Nu är det dags att skapa självaste lasagnen!

Börja med ett lager köttfärssås, sedan på med tre lasagneplattor, på med köttfärssås och upprepa tills plattorna och köttfärssåsen är slut. Överst ska du i alla fall ha köttfärssåsen där du sedan strör över den rivna osten. In i ugnen i ca 30-40 minuter. Om lasagnen får en fin färg "för fort" kan du alltid lägga över ett folietäcke så att den fortsätter att tillagas men inte bränns. Sedan är det bara att njuta tillsammans med en fräsch sallad!

F O T O
Mikael Tibblin

Likes

Comments

Dinner & Lunch, Good food, Tips från coachen

Det här får väl mer fungera som ett "Gladast Mage Vinner tipsar". Jag har inte varit så duktig och stått och bakat egna glutenfria tortillas, men jag har handlat hem ICA´s egna. Och jag tycker de är de absolut godaste när det kommer till glutenfria tortillabröd. Tänk på att tacokryddan även ska vara glutenfri om ni inte gör den själv. Jag använde mig utav krydda från Spicemaster vars kryddblandning även är ekologisk, och det är ju ännu bättre!

Likes

Comments