Journy to healthy and long hair

​Jag har på senaste tiden varit frustrerad över mitt hår. Jag har varit slarvig i min skötsel och manipulerat håret för mycket. Tvättat håret för ofta för att jag har blivit missnöjd med resultatet av en wash'n go eller en twist out. Så nu har jag bestämt mig för att göra en regimen som jag ska följa. Jag har insätt att det är skönt att följa regler än att bara göra något när man känner för det. 

En hår regimen är en plan för ditt hår där du skriver vad du brukar göra under veckorna m.m. Målet är att du ska följa den och uppdatera den om det behövs. Jag är en person som vill hålla saker så enkla som möjlig, så så här ser min hår regimen ut: 

Journy to healthy and long hair!

Hår typ: Lockigt med en blandning av 3b-3c hår. Hög porositet.

Hår längd: Idag, 4 maj 2016, Nästan vid nyckelbenet. 

Hår mål: Få håret att nå brösten, få det friskt och ta hand om topparna så att jag kan hålla längden. 

Tvätta håret 2 gånger i veckan (tisdagar och fredagar).

1. Prepoo: Valfri olja, en gång i månaden. 

2. Sulfat- schampo efter prepoo, sulfatfritt schampo varannan vecka. 

3. Hårmask efter varje schamponering, protein hårmask en gång i månaden. 

4. Balsam och kamma varje gång vid tvätt (inte när jag använder hårmask). 

5: Styling: LCO- methods (liquid, cream, oil) vatten, leave-in/cream, olja. 

Protective styles så ofta som möjligt. 3 gånger i veckan utsläppt och 4 uppsatt. 

Produkt mål: Att hitta 2-3 produktserier som funkar för mig och som jag ska hålla mig till och variera mellan.

Som sagt så är allas hår olika och alla behöver olika saker! Gör din egen hair regimen.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Tvätt

Bild: Google

Jag är väldigt öppen för nya metoder och tekniker för att hitta den perfekta "regimen" för mig. Jag känner att jag inte har hittat den riktigt än. Så nu har jag hittat något som jag skulle vilja prova. Att applicera hårmasken på torrt hår innan jag hoppar in i duschen. Många "naturalistas" som gör det här säger att deras hår tar in produkten bättre. Jag ska testa det här nästa gång det är dags för "wash day" och se hur resultatet blir, sedan återkommer jag.

Så det jag kommer göra är att:

* dela in håret i sektioner och spraya lite vatten

* applicera hårmasken och låta den sitta i mins 30 min

* Hoppa in i duschen och tvätta håret med shampoo eller ej (beroende på hur jag känner). Alternativt att tvätta med en blandning av vatten och äppelcidervinäger

* applicera balsam och sedan styla som vanligt efter duschen

Likes

Comments

Ordet mulatt är ursprungligen en nedsättande beteckning på ett barn med en svart och en vit förälder. Ordet kommer ifrån latinets mulus, "mula", "mulåsna" (Mulåsnan är en blandning av en häst och en åsna). Man sa att den vita mannen var hästen och den svarta mannen åsnan. Att använda sig av termen mulatt är som att kalla någon n-ordet! Säg mixed istället 

Min mamma är svensk och min pappa är från Ghana och Nigeria. Jag är alltså mixed. Jag har två familjer, en svensk familj och en Afrikans och jag hör till båda kulturerna och har kompisar av båda grupperna. Jag firar midsommar och alla andra svenska traditioner, men jag följer även med mina kompisar på afrikanska fester. Man pratar samma språk och skrattar och jag kan bara sitta där tyst eftersom att jag inte förstår. Jag känner mig utanför i båda grupperna för att jag är lite annorlunda. Jag har hamnat i mitten. 

När det har varit en diskussion och jag har kommenterat har jag fått höra saker som, du är inte ens afrikan, vad vet du eller, du är inte svensk, vad menar du. Varför säger du vi när du inte är afrikan och tvärtom.

En gång så var det ett event som Black Vogue höll och senare fick jag höra att folk hade undrat varför det kom så många "mixed" eftersom att det var ett event för smink för svarta tjejer.

För länge sedan när jag var liten var jag hos min kompis. Hennes äldre syster kom på besök och när hon såg mig frågade hon min kompis: varför umgås du med den där svartskallen för! som tur var förstod jag inte innebörden av ordet och blev därför inte ledsen.

Som ni ser så har både svenskarna och afrikanerna medvetet eller omedvetet placerat mig i den andra gruppen i stället för sin egen. Mitt syfte med det här inlägget är att jag vill förklara hur utanför jag känner mig och jag tror att det är många andra som håller med mig. Den svarta gruppen skapad tillsammans med den vita oss "mixed babies" av kärlek. Så varför kan jag inte få lite kärlek av båda mina folk. 

Likes

Comments

Tvätt

Det har nu gått lite mer än två veckor sedan jag skrev inlägget om att bara använda vatten. Om jag ska vara helt ärlig så fullföljde jag inte metoden som jag sa att jag skulle. Varför? jo för att det största anledningen var att det var otroligt svårt att kamma ut håret utan balsam. Det kändes som att jag slet ut tovorna. Den andra anledningen var att min hårbottnen kliade ännu mer då jag tvättade håret för ofta. Men som sagt så är allas hår olika och denna metod kanske funkar på dig men på mig gjorde den inte det tråkigt nog.

Likes

Comments

Så jag har experimenterat mellan olika metoder som kan få mina lockar att vara on fleek. Nu under de kalla månaderna ser dem trötta, matta och torra ut. Jag kan duscha ena dagen och nästa så har mina lockar försvunnit. Men nu tror jag att jag äntligen har hittat den rätta metoden! The plastic bag method!

Hettan eller ångan som bildas under plastpåsen öppnar porerna i håret och produkterna tar sig enklare in i håret.

Det ända jag gör när jag stiger ur duschen är att applicera alla mina produkter: en blandning av vatten och glycerin, olja och en hår lotion (cream). Sedan sätter jag en plastpåse över huvudet och en mössa och låter produkterna ta sig in i håret ordentligt. Den här metoden hjälper inte bara mina lockar och torrheten utan den hjälper även min hårbotten som annars brukar klia.


Likes

Comments

Tips

Don'ts:

​Kamma ALDRIG håret när det är torrt. Det är som ett spagetti, haha. Det finns en risk att man råkar bryta den när den är torr men när den har legat i vatten ett tag är risken mindre. 

Dos:

Kamma håret när det är vått och dränkt med balsam eller någon annan styling produkt.

Använd en afrokam. 

Börja kamma från topparna och upp mot rötterna. 

Dela in håret i sektioner.Likes

Comments

Produkter

Att hitta rätt produkter är det svårast som finns! Speciellt om man är nybörjare. Det tar lång tid innan man hittar dem rätta produkterna, man måste experimentera med olika. Jag har fortfarande inte hittat dem och nu har det gått 3 år sedan jag började ta hand om mitt hår. 

Man ska inte bara ta en produkt från hyllan bara för att man tycker att förpackningen är fin eller för att någon annan har sagt att den är bra. Produkter fungerar olika på alla. Ta reda på vad din hårtyp är, porositet, Densitet m.m (se länk nedan för mer info) för att lära känna ditt hår. Om du behöver mer fukt i ditt hår eller protein, så måste du se till att produkten du tänker köpa ger dig det. Att kolla ingredienserna är viktigt och man brukar säga att de fem första är dem som produkten innehåller mest av. 


http://www.naturallycurly.com/texture-typing

Likes

Comments

DIY (do it yourself)

​Äppelcidervinäger tillverkas genom att man jäser socker som hittas i skalet och fruktköttet hos äpplen, vilket producerar cider och juice. Det innehåller äppelsyra vilket ger både dess karaktäristiska smak dess stinkande lukt. Äppelcidervinäger kan användas i matlagning, medicin och i skönhetsbehandlingar. Det är ett väldigt smart ekonomiskt skönhetsalternativ. 

Äppelcidervinäger fungerar som ett naturligt schampo för håret, det fungerar också som ett bakteriedödande medel för hårbottnen. Dina hårsäckar får en varsam rengöring som främjar hårväxt och eliminerar smuts och gifter som blockerar. Det hjälper även mot håravfall, mjäll och upprätthåller PH balansen. En ren hårbotten kommer att påskynda din hårtillväxt.

Hur du använder det:

1. Fyll en flaska med 1dl Äppelcidervinäger och 3dl vatten. Du kan egentligen göra som du vill, men vattnet ska vara mer än äppelcidervinägern. 

2. Tvätta håret föst med schampo. Efter det applicerar du vinägern över hela håret och masserar hårbottnen, låt den sitta i några minuter. 

3. Skölj av noga och applicera balsam eller en hårmask. Balsamet kommer att ta bort lukten. 

Likes

Comments

Tvätt

Så jag har nyligen upptäck en metod som kallas "water only washing". Det innebär att du bara ska tvätta ditt hår med vatten. Det kanske låter lite äckligt men enligt tjejen som sa det så är oljan vi producerar själv den bästa oljan för ditt hår. När tillräckligt mycket olja har producerats i din hårbottnen och när du sköljer med vatten, rinner oljan ner över resten av ditt hår. Jag tänker testa denna metod i kanske 2 veckor och se hur mitt hår reagerar. Hon sa även att man inte ska göra detta hela tiden eftersom att håret vänjer sig snabbt.

Så jag kommer ta in denna metod i min "hair regimen". Då kommer jag skippa balsamet, inpackningen och schampot helt och köra bara vatten i två veckor till att börja med. Jag kommer fortfarande tvätta håret varannan dag eller 4 gånger i veckan och använda samma produkter efter duchen.

Enligt henne så ska man göra såhär:

Du masserar den naturliga oljan runt hårbottnen och ut längst håret. Hela håret ska vara täckt av oljan. Sedan sköljer du vatten i håret och kammar ut det med fingrarna! Efter duschen kan du applicera en olja eller något annat du föredrar.

Jag kommer återkomma om 2 veckor och berätta hur det gick. Önska mig lycka till!


Likes

Comments

Långt hår är något som jag tror att alla tjejer med lockigt hår vill ha. När jag brukade platta håret dagligen brukade jag alltid ha löshår för att få det längre. Även idag vill jag att mina lockar ska vara långa och det längsta jag kan komma är om jag gör en "twist out". För att håret ska bli långt måste man vara försiktig med det, man måste trimma regelbundet, använda oljor och inpackningar m.m. Men det handlar inte bara om att ta hand om det på utsidan. Man måste även ta hand om det från insidan genom att dricka mycket vatten, äta bra och sova bra.

Vi med lockigt och kinky hår tvättar inte håret så ofta eftersom att vi behöver oljorna som våran hårbotten producerar. Ibland har vi tagit tid på oss att göra någon speciell frisyr som vi vill ska hålla och ibland känns det jobbigt att veta att det är dags för tvätt, då det ibland tar tid. Under tiden mellan tvättdagarna har håret hunnit trassla in sig i tovor och man får ett helvete att reda ut dem! Kammen blir full av hår och man kan se små hårstrån (breakage) på händerna. Det känns som om håret aldrig växer fast man gör allting rätt...

Min teori

Varför känns det som om tjejer med rakt hår får håret att växa snabbare? Att dem kan klippa det jätte kort och i nästa sekund är deras hår långt igen. Visst är det så att lockigare hårtyper växer utåt och uppåt och ger därför illusionen att det är kort, men när han tar en hårslinga och drar ut den sträcker den sig ända ner till bh-bandet. Jobbigt.

Det finns något som tjejer med rakt hår kämpar med och det är dem naturliga oljorna i håret. För dem syns det och det känns fettigt och därför behöver dem tvätta håret oftare! Jag frågade min kompis med rakt hår hur många gånger i veckan hon tvättar sitt hår och hur ofta hon använder schampo. Hon sa att hon tvättar det varannan dag och använder schampo en gång i veckan, samt en hårmask. Detta låter logiskt enligt mig. Om man vill att en blomma ska växa måste man vattna varje dag.

När jag började sköta om mitt hår får ca 3 år sedan tvättade jag det varannan dag och ibland flera dagar i streck. Ofta med schampo eftersom att jag gjorde en massa "oil treatments". Sedan hade jag alltid håret i en "protective style". Jag blev chockad över längden jag hade fått på bara ett halvår, men efter ett tag blev jag lat och väntade länge mellan tvättdagarna och det gjorde så att mitt hår stannade i längd. Har nu börjat att följa min teori och jag har inte alls lika många tovor att reda ut, knappt något hår på kammen och inga små hårstrån på händerna.

Till skillnad från tjejer med rakt hår har vi med lockigare hårtyper en massa produkter som vi använder efter duschen. Så som leave-in, cream, oljor och gel. Så att vara orolig över att håret blir torrt är ingen fara enligt mig.

Testa den här teorin i en månad och se om det har blivit någon förändring. Kom ihåg att "protective styles" och att trimma regelbundet är en stor del i att få längre hår.

Min "hair regimen" under en vecka

Jag tvättar håret varannan dag och då bara med TRESemme conditioner (co-wash) men ibland använder jag hårmask också. På söndagar är det min tvättdag och som ser ut så här:

1. Jag applicerar min blandning av oljor och masserar in den i min hårbotten och ut längst håret till topparna. Sedan tar jag på mig en plastpåse och en mässa och låter oljan sitta i minst en timme.

2. Jag tvättar bort oljan med ett sulfatfritt schampo och om jag har, sköljer jag även en blandning av äppelcidervinäger och vatten i håret.

3. Jag delar in håret i fyra sektioner och kammar varje med TRESemme conditioner. Sedan applicerar jag en hårmask och låter den värka i minst tio minuter. Jag sköljer av den och virar en bomulls T-shirt runt håret.

4. Jag delar upp håret i åtta sektioner (fyra på varje sida) igen och applicerar cream och olja på varje sektion. Sedan twistar jag håret i åtta twist och sover med dem. 

Likes

Comments