Hej, just nu ligger jag i sängen och mår piss. Denna vecka har bara varit jobbig för mig hittills då min kropp inte alls orkat med något. Förhoppningsvis vänder det snart.

I helgen som va så åkte jag O och hans bror ner till Sundsvall. På fredagen så kom vi fram ganska sent så vi skulle bara hälsa på Johanna och Anton i tro att dom bara chill drack ett litet gäng. Men så va det inte haha. Vi va där ett litet tag då jag inte ville dricka mig full eller va bakis på lördagen.

På lördagen så åkte vi och kollade på skoter cross sm. Det va jävligt kallt eftersom jag har hål i mina skor. Efter ett tag blev det för jobbigt för mig med så mycket folk så då åkte vi hem till min pappa och låtsas mamma och kollade på min lillebrors nya dragracing bil. Den va as fin kommer bli spännande och se den köras. Sen tog vi en fika innan vi sedan åkte runt hela sundsvall i jakten på pingisbollar. 

Efter det åkte vi hem till mig åt och började göra oss klar. Sen åkte vi till mina kusiner förfestade och kollade på mello. Efter det så åkte vi ner till stan då både O och hans bror ville sjunga karaoke men O var för full (enligt vakten) Han va inte så full tycker jag. Så det fick bli en annan bar innan vi åkte hem till mig och efterfestade lite. O och hans bror tvär somnade så jag och Johanna  (som komförbi på efterfesten) passade på att måla deras ansikten.

Sen på söndagen så åkte vi tillbaka igen. Jag tyckte det va roligt att O's bror följde med lite synd att han inte fick sjunga men han sa att han vill följa med mer gånger så förhoppningsvis hinner han inte ändra sig.

Nu måste jag kliva upp då Smila har vaknat till liv och vill gå ut. Inte alls roligt att gå ut med dom när det super snöar här.

Tooodelo

Likes

Comments

Hej, just nu sitter ja på golvet medans alla i huset sover. Jag är natt vakt åt Smila som hittade komposten ute idag så hon har spytt lite hejvilt så då får ja sitta och vakta så allt är okej 

I tisdags var det alla hjärtans dag. Jag och O skulle inte fira det men självklart ville jag ge han något iallafall. Så jag gjorde som en liten skattjakt med personliga brev i. Och vid mål så hade jag hett ut rosenblad på sängen tänt ljus och klätt mig i kläder ja vet han gillar och så hade ja bakat hans favorit efterrätt.

O blev väldigt glad. O hade även köpt en ros med ett kort till mig där de stod att jag är det bästa som hänt han osv. Efter det åkte vi ut med skotern en sväng innan vi sedan kollade på film och myste. Det var en väldigt mysig dag faktiskt.

Sen så va jag och kollade då O,  hans kompis, bror och pappa va och körde cross på cross banan (dom har vinter däck) Det va roligt jag gillar ju att kolla på sånt.

Sen har det inte hänt så mycket faktiskt. Dagarna rullar på lixom.

Imorgon är det fredag då ska vi ner till Sundsvall igen. Förhoppningsvis så har vi hundvakt åt båda hundarna. Sen så ska O's bror följa med ner (om han inte hinner ändra sig) ja tycker det ska bli skit kul om han följer med faktiskt, men det får vi se.

Ohh juste O's rygg har blivit bra igen som tur är.

Nu ska ja fortsätta kolla till Smila lägger ut lite bilder.

Tooodelo

Likes

Comments

Hej, har nyss kommit ut i dushen och ska snart laga tacos.

Idag så har jag och O varit ute och lekt i snön med hundarna och grillat korv med O's mamma. Det va väldigt mysigt och roligt tills O lyckades göra illa ryggen på något sätt.

O fick så ont att han kan iprincip inte gå utan låg och skrek bara. Självklart är det väldigt synd om O men jag har svårt att ha empati för folk som gjort illa sig. Så när O's mamma va på affären skulle ja försöka hjälpa honom men det gick inte bra ja stog och skratta och O låg på golvet och grinade av smärtan. Jag känner mig som en idiot men O förstår att jag inte riktigt kan tycka synd så lixom.

Ikväll ska vi kolla på melodifestivalen och äta gotta med O's familj. Vi får väll bära upp O för trappan och blir det inte bättre på måndag får han nog åka och kolla upp det.

Tooodelo

Likes

Comments

Hej, just nu sitter jag i soffan med O's familj och kollar när O håller på att pilla på nått med strömmen.

I helgen så gjorde vi inte så mycket. På fredagen så va O i stan och handlade lite inför melodifestivalen och tog en kaffe hos sin pappa.

På lördagen så kollade vi på mello och käkade ostbricka och drack lite vin. Vi slog även vad om vilka som skulle gå vidare med O's familj. Jag och O vann.

På söndagen så åkte O med hans pappa och kollade hur det såg ut på cross banan då dom va sugna på börja köra lite tidigare (dom har ju vinter däck). Sen kom O hem och hämta mig då Telma hade rymt. Så jag och O åkte ut på hund jakt och efter ca 4 timmar så kom hon tillbaka och då åkte vi hem och myste och kollade på serie.

I veckan så ska vi inte göra så mycket det är mest rutiner lixom.

I helgen ska vi vara kvar här och mysa och kolla på melodifestivalen igen.

Tooodelo

Likes

Comments

Hej, förlåt för att jag inte skrivit men förra veckan va en konstig vecka för mig. Jag låg mer eller mindre sängliggande varje dag pga min panikångest så min kropp orkade inte med något.

I helgen va vi ner i sundsvall. När vi kom till Sundsvall va det ganska sent så vi åkte upp på norraberget och kollade ut över staden och myste ett tag innan vi åkte hem till mig. Vi va även och hälsade på min syster  (camme) och sen va vi ut med våra kompisar på krogen.

Smila lyckades hitta mina glasögon när vi låg och sov så dom är trasiga. Vet inte hur hon lyckades men halva glaset på ena ögat är borta. Hon åt inte upp det då det låg bredvid som tur är. Så nu är det bara att boka tid för nya glasögon. Det är lika bra det då mina är gamla och så ser ja suddigt i dom.

I helgen ska jag och O bara ta det lungt kanske ta ett glas vin och kolla på melodifestivalen som tydligen börjar på lördag. Blev väldigt glad då jag fick reda på att O är lika mello nörd som jag är.

Det va det jag hade idag nu ska jag gå och börja med långkok gryta som pappa förklarade hur man gör hoppas de blir lika gott som hans.

Tooodelo

Likes

Comments

Hej, eftersom jag har fått några frågor om min panikångest och torgskräck via snap så tänkte jag att jag skriver väll lite om den och hur det är att leva med det.

Så vad är panikångest och torgskräck?
Panikångest är en så kallad 'fly eller slåss' reaktion som alla människor har. Den är inte farligt men för vissa känns det som man ska svimma eller till och med dö. Den ska komma när man hamnar i en farlig situation som man måste fly eller slåss för att klara sig. Men när man har panikångest så kommer den reaktionen utan att det är en farlig situation. Det är då asso hjärnan som lurar kroppen att det är nått farligt pågång och därefter reagerar kroppen som den gör. Vissa minnen kan även trigga igång panikångest. Om du har fått panikångest när du exempelvis åkte buss så läggs det i minnet och då kan det minnet triggas av att du åker buss och då tror hjärnan att det är en flytt eller slåss situation. Självklart ska man inte undvika helt att göra sånna saker men man ska ta det i en försiktig takt för att inte förvärra nått. Det som händer med mig när jag får panikångest kommer längre ner.

Så vad är då torgskräck eller 'agorafobi' som det egentligen heter?
Torgskräck är en fobi som oftast kopplas med panikångest. Det är nästan precis som det låter. Torgskräck innebär att man har fobi eller svårt att vara bland stora folkmassor och även offentliga platser. Har man torgskräck har man oftast panikångest på köpet. Det innebär att om man vistas på ställen med stora folkmassor så får man panikångest attacker.

Hur är det då för mig att leva med dessa två saker och hur känns det?

Jag har haft panikångest och torgskräck i snart 4-5 år. Jag är sjukskriven på heltid och har nog prövat det mesta.

När jag får panikångest så börjar det med att min puls ökar och jag känner varje hjärtslag väldigt tydligt. Det känns som hjärtat slår 100000 slag i sekunden. Jag blir yr och kan nästan inte gå. Jag blir flummig så jag kan inte riktigt prata utan att låta som jag tagit något. I min kropp startas ett inre krig. Jag försöker övertala mig själv att jag inte kommer dö medans hela min hjärna tror att jag håller på att kvävas till döds. Automatiskt börjar det rinna tårar från mina ögon och hela min kropp börjar vibrera pga alla adrenalin som utlöses. Och så ligger jag i ca 10-15 minuter utan att kunna göra något åt saken. Det ända jag kan göra är att vänta på att det ska gå över. Och dom minuterna är dom längsta i ens liv. På en av bilderna nedanför kan ni se hur min syn blir på ett ungefär när jag får panikångest.

Jag har gått alla möjliga behandlingar för att få panikångesten under kontroll. Inget har funderat för mig. Dom har försökt trycka i mig massa olika mediciner. Men jag äter inte tabletter och tror inte på ett liv där man måste Knapra piller för kunna fungera normalt.
Jag har pratat med otroligt många olika psykologer och prövat nog alla andningsövningar. Men inget som riktigt funkar för mig.

Jag kan inte göra vissa saker för min panikångest och torgskräck. Jag kan inte gå på bio, åka buss, träffa nya människor, gå på stan, gå på affärer, jobba, umgås på familjeträffar m.m

Självklart finns det bättre dagar då jag faktiskt kan klara av mycket av dom sakerna jag inte brukar klara av. Men det folk inte ser dom dagarna då jag klarar av det är efterföljderna. Då jag har haft en bra dag och gjort sånt jag inte brukar kunna. Kraschar min kropp totalt och jag blir sängliggande. Det är för att det är otroligt påfrestande eftersom när jag gör sånt dom dagarna så pågår fortfarande ett inre krig där jag kämpar för att fungera normalt och kunna göra det med ett leende på läpparna.

Flera gånger i mitt liv med panikångest och torgskräck har jag fått höra:
'äsh ryck upp dig'
'det är inte så jobbigt som du säger' 'det finns inget som heter psykisk ohälsa'
' det är bara att ta tag i det'
'du måste göra sakernas är jobbig för att bli bättre'.

Att folk inte förstår hur det känns eller hur det är att leva med detta kan jag förstå.  Jag är fullt medveten om att det är orimligt att min hjärna ser faror där det inte är nått farligt. Men ändå gör den det och det är något jag krigar med den om varje dag. Och att göra för mycket som är jobbigt för fot eller för mycket kan göra allt så mycket värre.

Jag är otroligt tacksam för mina vänner och min pojkvän som förstår mig och aldrig pressar mig att göra för mycket för fort. Och att dom alltid finns där och är helt okej med att om vi gör något kanske vi måste avbryta och lämna stället.

Jag märker när folk kollar på mig konstigt och viskar för jag vinglar eller beter mig konstigt ibland. Jag förstår vad dom tror. Jag kan förstå vad det ser ut som. Men ändå tär det på mig. Jag är en människa precis som alla andra bara att jag har en dold sjukdom. Jag är precis samma som jag var innan bara att min kropp reagerar på vissa saker.

Att leva med psykisk ohälsa är väldigt krävande och jobbigt för båda mig och dom som står mig nära. tro mig det finns inget annat jag önskar mest av allt än att det bara är att rycka upp sig så är det borta.

Hoppas ni fick lite mer insikt på vad panikångest är och detta är min syn på min panikångest och torgskräck. Alla har inte samma panikångest och ingen fungerar likadant. Men alla är perfekta precis som dom är.

Tooodelo

Likes

Comments

Hej, just nu ligger jag och myser med hundarna i sängen medans O jobbar.

I fredags så kollade vi på film åt ost bricka och myste. Eftersom jag sett iprincip alla filmer och O inte vill se nått jag redan sett så sa jag att jag inte sett filmerna för att jag visste att han ville se dom. O blev glad och för mig gör det inget att se filmer 2 gånger.

På lördagen så blev O sugen på nått sött så vi ställde oss och gjorde massa munkar. Några vanliga och några med glasyr på och några med vaniljcreme i. Efter det så spelade vi innan vi sedan gick och la oss.

Igår (söndag) så gjorde vi inte så mycket låg mest i sängen och spelade. Sen så rymde Telma så O åkte på hund jakt. Det visade sig att hon stuckit till grannen och deras hundar. Efter det fick jag panikångest. Det va en jobbig jävel. Visste att om jag skulle reagera  (bli rädd) så skulle den bli as stor. O la sig bredvid mig och tog hand om mig under attacken. Efter det va jag så slut i kroppen och huvudet att jag bara tvär däckade.

I morse så fick jag sånna humörsvängningar igen.  Så jag fick nått fel och bara blev jätte förbannad på O och allt han gjorde bara. När jag blir så arg så vet jag att jag gör fel och jag får skuldkänslor medans jag skäller men kan inte riktigt rå för det. Så jävla less på mina humörsvängningar. O tar det bra dock. Självklart blir han lite ledsen när jag skäller utan andledning men han vet att det hör ihop med panikångest och torgskräcken och att jag verkligen inte menar nått. Han får stå ut med så mycket när det gäller mig.  Han säger att han skulle kunna stå ut med vad som helst för han älskar mig mest av allt och han vet att det inte är mitt fel. Men ändå får jag alltid så mycket skuldkänslor för jag vet att jag är väldigt elak när jag skiftar humör så där. Och att han måste va upp på natten ibland när jag får panikångest och att vi inte gör vissa saker för att jag inte är stark nog att göra det.

Så idag tänkte jag försöka överraska han med middag när han kommer hem och massage efteråt bara för att visa uppskattning för allt han gör för mig och allt han måste stå ut med. Jag kan förstå att det är krävande att vara tillsammans med nån som har kraftig panikångest och torgskräck. Och jag önskar inget annat än att jag bara kunde vakna upp en dag och kunna fungera som en "vanlig" människa.

Nu ska jag sminka mig lite och börja kolla efter maträtter. Och väcka hundarna.

Tooodelo

Likes

Comments

Hej, just nu ligger jag och myser med O.

Igår så va jag och O och kollade på lägenheten som O hade blivit erbjuden. Den va fin och vi båda komfram till att där skulle vi nog trivas bra tillsvidare. Så nu får vi bara vänta och se vad dom säger imorgon.  (tog inga bilder)

Efter det så käkade vi lite innan vi tog på oss vinterkläderna och gick ut med hundarna och lekte i snön och gjorde en stor snögubbe. Sedan låg vi i snön och kollade på stjärnorna och pratade.

Idag har jag inte gjort så mycket alls har mest sovit faktiskt. Och när O kom hem så åt vi och nu är vi här. haha händelserikt eller hur.

I helgen ska vi nog bara ta det lungt. Har inga planer så.

Tooodelo

Likes

Comments

Hej, just nu sitter jag i sängen medans O duschar.

Idag har inte jag gjort så mycket. Vakande av att O väckte mig då han kom hem på lunch (han jobbar ju så nära nu). Så vi käkade lunch tillsammans innan han åkte på jobbet igen.

Efter det slappade bara jag, Smila och Telma tills O slutade jobbet. Då käkade vi sedan sydde vi till Telmas gamla drag sele så den passade Smila. Efter det åkte O hans mamma och båda hundarna och åkte skidor. Det va första gången som smila fick prova dra. Jag va inte med eftersom jag inte riktigt får åka skidor än. Men det gick tydligen jätte bra och hon verkade tycka det va roligt.  Togs inga bilder på det eftersom det är mörkt ute och jag va ju inte där. Men hon kommer ju dra fler gånger så.

O fick även ett erbjudande på en lägenhet idag (äntligen). Han ska åka och kolla på den så får vi se vad som händer.

Det va de jag hade att komma med idag. Som sagt inte hänt så mycket.

Likes

Comments

Hej, just nu ligger jag i sängen och mår as dåligt medans O spelar.

Då jag hade skrivit klart mitt förra inlägg så gick det säkert 5 min sedan ringde min syster. Hon frågade vilken dag vi skulle ner till Sundsvall. Hon sa att hon ville att vi skulle åka ner på Fredagen så vi kunde dricka och umgås lite. Så det gjorde vi.

Direkt när vi kom ner till Sundsvall så plockade min syster upp mig och O och så åket vi hem till henne och drack och snackade innan vi sedan mötte upp Johanna och Anton och några till på krogen. Jag blev as full och jag lyckades snea på en taxichaufför  (hahah)

På lördag morgon klev vi upp ganska tidigt då vi skulle fira min systerdotter som fyllde år. Bakis som fan och sjukt illamående åkte jag och O dit och käkade tårta osv.

Efter det låg vi och vilade ett tag innan jag sedan sminkade mig inför tjejkvällen.

När Johanna och Kajsa kom gick O över till Anton och va där resten av kvällen.  Tjej kvällen va rolig. Det är ju viktigt att man får ventilera med sina tjejer nån gång lixom. Vi drog på krogen och bara hade det otroligt roligt.

På söndagen  (igår) så mådde jag as dåligt eftersom jag druckit i två dagar. Så vi låg mest bara i sängen till typ kl 23 då vi satte oss i bilen och började åka upp till O's mamma igen. Vi kom inte fram fören kl 03 typ. O skulle upp kl 6 så han valde att dygna. Jag skulle va vaken med honom men lyckades somna i knäet på honom (asso med mitt huvud i hans knä).

Idag har jag och hundarna bara sovit. Tror alla va väldigt slut körda. Men det va roligt att se dom igen då ja saknat dom.  I veckan vet jag inte vad vi ska göra det får vi ta som det kommer tror jag.

Tooodelo

Likes

Comments