Hej alla! Det här inlägget kommer sammanfatta vår resa från Canggu i Bali till Kuta i Lombok med ett par stopp däremellan.

Ubud

Vårt första stopp efter Canggu var staden Ubud på Bali. Ubud är en intressant stad med många kulturella sevärdheter. De flesta turisterna åker hit för att se dess otroligt vackra risfält. Vi åkte till risfälten sent under första dagen vilket var perfekt då många turister var på väg att åka därifrån och solen inte var så stark. Risfälten var väldigt fina och de såg ut att vara från en tavla.

Den andra dagen i Ubud åkte vi till Monkey Forest vilket är en skog fylld av apor. Det var häftigt att få se så många apor på samma gång. Även fast det är lite som ett Zoo inne i Monkey Forest tror jag att aporna lever ganska bra. Dom var inte alls blyga och hoppade ofta upp på människor, framförallt de med bananer i handen.

Gili-öarna

Efter tre dagar i Ubud tog vi färjan till Gili-öarna. Det är sammanlagt tre stycken öar med alla olika karaktärer. Vi spenderade mest tid på ön Trawangan som också kallas Gili-T. Trots att den är den största av dom tre öarna lyckades jag cykla runt hela ön på en halvtimme. Hit åker folk mest för att ha kul och festa. Vi tyckte det var roligt ett tag men bestämde oss för att passa på att åka vidare till ön Lombok i några dagar.

Lombok

Ön Lombok ligger ungefär två timmar med båt ifrån Bali med Gili-öarna mittemellan. Lombok är känt för att ha fantastisk natur och vara mindre turistigt än Bali. Vi har bara varit här i två dagar hittills och tycker redan att det är väldigt härligt. Samma dag vi anlände till Lombok med färjan från Gili-öarna åkte vi till några kända vattenfall uppe i bergen. Vattenfallen är belägna en bit in i djungel vilket gör att man får vandra dit till fots. Vi valde att göra det utan guide vilket var lite extra spännande. De två vattenfallen ligger ungefär 20 minuter ifrån varandra och har egentligen bara en svår passage över en liten flod. Vattenfallen var verkligen magiska och väldigt mäktiga. Det första vattenfallet kunde man stå rakt under även fast det gjorde lite ont, men det andra var så kraftigt att man endast kunde simma bredvid.

På väg tillbaka till taxin från vattenfallet mötte vi några pojkar i djungeln. Dessa pojkar var lokalbor och lekte runt en flod som gick in i en tunnel. En av pojkarna ville att vi skulle följa med honom in i tunnel dit vattnet forsade och sa att han kunde vägen till andra sidan tunneln. PJ och jag var först väldigt skeptiska till detta och sa nej, men efter en tids tänkande bestämde vi oss för att göra det och följde med pojken in i tunneln. Det verkar kanske lite svårt att fatta hur det gick till eller varför vi gjorde det. Trots detta var det en otrolig upplevelse för oss båda som vi inte kommer glömma. När ni ser videon kommer ni att förhoppningsvis kunna förstå lite bättre.

Vi har några dagar kvar här i kuta på Lombok innan vi åker tillbaka till Bali. Jag hör av mig när jag kan och vill säga att jag saknar er alla där hemma!


Här är länken till en video från alla ställena:

http://youtu.be/oEWtcYn58V4

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Tjena allihopa!

För en vecka sedan anlände vi till Bali i i Indonesien. Den första kvällen tillbringade vi i Denpasar som är den största staden på Bali. Där vi mötte tio andra resande svenska ungdomar som vi skulle bo med de kommande sju dagarna. PJ och jag blev framförallt väldigt glada över att få träffa vår vän Fredrik. Vi tre har hållit ihop sedan gymnasiet och det kändes härligt att vi alla tre var samlade igen.

Dagen efter åkte vi allesammans till ett stort hus som vi hyrt i området Canggu. Huset och miljön här på Bali är en stor kontrast jämfört med Nepal och vandringen. Huset var otroligt fint med bland annat en schysst pool, flera solsängar, ett stort kök och sällskaps rum. PJ och jag har passat på att njuta fullt ut av solen och badet efter vår vandringen.

Området Canggu är i sig en otrolig plats som jag har blivit förälskad i. Det är surfarens och hippiens himmelrike med långa stränder och vackra risfält. Här finns det förmodligen fler surfbrädor än människor och framförallt är det nog atmosfären här som gör det så häftigt. Det är mycket god mat och många häftiga ställen att vara på. Mitt favoritställe har varit en bar med en stor skatepark inom sig. Vi har åkt dit flera gånger för att både träffa kompisar och kolla på dom skickliga skateboardåkarna.

Planen är att stanna här i tre dagar till och sedan åka till ett par mindre öar som heter Gili-öarna strax utanför Bali. Imorgon ska vi också åka på en utflykt till en stad som heter Ubud. Där ska vi åka till ställe som heter Monkey Forest som är en skog med väldigt många apor och sedan titta på världens finaste risfält.

Här är en liten video om de första dagarna:

http://youtu.be/PeRNzzfjZsA

Jag hoppas ni på skolan mår bra och njuter av påsken!


//Gabbe :)

Likes

Comments

Här är länken till en liten video från Katmandu!


http://youtu.be/-mTlu0_xydc


//Gabbe

Likes

Comments

Nu har det gått fyra dagar sedan vi tog flyget tillbaka till Kathmandu. När vandringen närmade sitt slut kändes det skönt att den var över. Benen var trötta och vi hade lyckats med vårat mål att nå Mount Everest base camp.

Vi tog flyget från Lukla tidigt på förmiddagen och anlände i Kathmandu med hela dagen framför oss. Flyget var återigen fruktansvärt. Om jag känner mig flygrädd igen i mitt liv så ska jag påminna mig om hur flyget till och från Lukla kändes.

Vi checkade in på ett hotel i Katmandu för 80kr natten. Efter att ha vandrat i Himalaya där vi sovit och duschat i minusgrader kändes detta hotel i Katmandu som ren lyx. PJ som har spenderat tre veckor här innan jag kom har bra koll på staden. Han har visat mig flera sevärdheter. Bland annat Durbar Square som är ett ikoniskt torg och Monkey Temple som är ett gammalt buddistiskt tempel på en höjd med fantastisk utsikt över hela Kathmandu.

Utöver sevärdheterna är det viktigt för mig att få förståelse för hur staden jag besöker fungerar. Kathmandu är en otroligt fascinerande stad. Kulturen här är mycket annorlunda jämfört med Sverige. Den buddistiska och hinduiska religionen som löper sida vid sida här i staden gör den olik allt annat jag sett. Utvecklingen är också en stor kontrast jämfört med Sverige. Trafiken och renligheten är ett stort problem vilket gjort att jag burit munskydd för att skydda mot dammet och avgaserna. För mig har det känts lite som röra sig i en krigszon ute på gatorna med allt kaos.

Jag är mycket tacksam för att jag har fått uppleva staden och kommer förmodligen åka hit igen. Ikväll åker vi från Katmandus damm och avgaser till Balis värme och stränder. Det ska bli otroligt skönt!

Jag lägger upp två små videos så snart jag kan här på bloggen!

Likes

Comments

Jag har precis lyckats ladda upp en kort video på youtube från dagen då vi kom fram till Mount Everest Base Camp. Det är svårt att ladda upp någon längre video från bara mobilen. Om ni tycker om dessa små videos kan jag fortsätta ladda upp dom tillsammans med bloggen.

Denna video var från början inte tänkt att laddas upp på youtube, så ni får ursäkta mitt språk.http://youtu.be/8pPB5UuRggELikes

Comments

Hej alla! Ledsen för att det tagit tid att göra ett nytt inlägg. Efter många nätverkslösa dagar bland bergen i Himalaya lyckades vi ta oss hela vägen till Mount Everest Base Camp.

Både PJ och jag gillar träning och utmaningar vilket gjorde att vi praktiskt taget flög upp för berget under de första dagarna. Det var först när vi båda började känna av huvudvärk och illamående som vi insåg att höjdsjukan kan drabba vem som helst. Vi fick lära oss läxan att vandra långsamt för att undvika höjdsjukan och under de följande dagarna drog vi ned på tempot ordentligt. Det märktes också att desto högre upp vi kom, desto mindre syre fanns i luften. Stegen uppåt blev tyngre varje dag. Vi såg ofta helikoptrar som hämtade folk på grund av höjdsjuka. Läskigt nog kan man faktiskt dö om det går riktigt illa. Inget vi planerade att göra under vår vandring.

Vandringen bjöd även på stora miljökontraster. Det var otroligt att se hur vi först vandrade i dalar av träd och floder för att några tusen meter senare vandra nära topparna av världens hösta berg. Vi ska inte heller klaga på det fina vädret vi hade under hela vandringen. På dagarna var det alltid strålande sol så att svetten forsade. Kvällarna visade sig vara tvärtom. Det var nästan alltid minusgrader (även i våra sovrum).

På den åttonde dagen skulle vi enligt planen nå Base Camp. Dagen inleddes med en tre timmars vandring från byn Lobouche till byn Gurak Shep där vi åt lunch och lämnade våra tunga ryggsäckar. Vi fick höra att det skulle ta ungefär fyra timmar att gå fram och tillbaka från base camp. Ingen match tänkte vi och gjorde oss redo. Kort in på vandringen märkte vi att det var mycket svårare än vad vi trott. Luften var så tunn på syre att man flämtade endast av att ta några steg.

Sakta men säkert nådde vi tillslut Mount Everest Base Camp. Det är svårt att beskriva hur häftigt det kändes. Att stå där efter nio dagars vandring. Under resan har vi båda fått en enorm respekt för berget. Att vandra till Mount Everest Base Camp är en svår utmaning, men att klättra upp till toppen från base camp är något helt annat. I base camp kunde man se tälten där klättrarna gjorde sig redo för att bestiga berget. Base Camp är ett stort maskineri bestående av kockar, läkare, experter, klättrare och djur. Det ser ungefär ut som en liten by av tält. Miljön runt om är nära in på ett månlandskap som skapar en känsla av både fasa och skönhet. Det är ingen plats att leva på.

Vandringen nedåt gick väldigt snabbt. Det blir markant enklare ju längre ned man kommer då luften hela tiden blir mer och mer syrerik. Vi nådde Lukla, byn där vandringen började, på bara tre dagar (det tog åtta dagar upp till base camp).

Idag är det söndag och i morse tog vi flyget till Katmandu, Nepals huvudstad. Här kommer vi vara fram till onsdag då vi tar flyget till Bali och värmen! Jag hoppas på att kunna uppdatera bloggen lite oftare nu när jag har nätverk på mobilen och kan lägga upp fler bilder. Det känns att man är långt borta från Sverige just nu. Jag saknar er där hemma och hoppas ni mår bra.

Med vänliga hälsningar,

Gabbe :)

Likes

Comments

Hej! Nu har äventyret äntligen börjat! Jag landade i Katmandu i förrgår och träffade då min kompis PJ. Det var riktigt kul att se honom och höra allt han gjort. Vi stannade endast en natt i Katmandu för att på morgonen ta ett flyg till Lukla där vår vandring till base camp skulle börja. Flyget till Lukla var utan tvekan det läskigaste flyget jag flugit på i hela mitt liv. Flygplatsen i Lukla är känd som den farligaste flygplatsen i världen och man kan säga att landningsbanan ligger mitt i berget. Landningsbanan lutar uppåt för att den är så otroligt kort och planet ska hinna stanna. Bilden med planet i bakgrunden visar mig och PJ överlyckliga för att vi överlevt flygturen och upprymda av den fantastiska miljön vi skådar för första gången.

Kort efter vi ätit lunch träffade vi vår guide som heter Pasang. Han pratar inte så bra engelska men är väldigt snäll och är mycket kunnig om vandringen. Det är kul och tufft på ett bra sätt att vandra här i Himalaya. Vi stannar ofta upp för att kolla på de fantastiska vyerna och påminna oss själva att det vi ser är verklighet och inte en dröm.

Vi har vandrat i två dagar hittills och har ungefär fem kvar till base camp. Det kommer bli svårare och svårare att vandra ju närmre målet vi kommer på grund av den tunna luften. Trots detta känns det som vi blir bättre på att vandra varje dag.

Hoppas ni alla där hemma mår bra. Det är dåligt med nätverk här uppe i bergen, så jag uppdaterar bloggen när jag har möjlighet.

Vi hörs när vi hörs!

Likes

Comments

Hej och välkommen till min blogg! Här kommer du kunna läsa om mina tankar och upplevelser när jag reser runt i Asien. Bloggen är skapad främst för att barnen från skolan där jag jobbat ska få se min resa. Jag kommer göra nya inlägg när jag kan med bilder och möjligtvis videos.

Just nu är jag på flygplatsen i Dubai för att åka vidare till Katmandu, Nepal. Det är ingen vidare flygterminal, vilket gör att jag mest sitter och läser eller lyssnar på musik. Första delen av resan går ut på att möta min kompis Per-Joel i Katmandu och sedan vandra till Mount Everest (se bilden) base camp. Jag älskar utmaningar och är otroligt taggad! Dock finns det en del orosmoment som tex höjdsjuka och låga temperaturer, men det bidrar till spänningen. Sedan åker vi till Bali, och därefter är resan obestämd.

Over 'N' out

Likes

Comments